CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 11 NOIEMBRIE. VIDEO


11 noiembrie, istoricul zilei

43 î.Hr.: În Roma antică a fost încheiat al doilea Triumvirat, între Octavianus Augustus, Marcus Antonius şi Marcus Aemilius Lepidus.

  Augustus Octavian Caesar (n. 23 septembrie 63 î.Hr., Roma — d. 19 august 14 d.Hr., Nola), cunoscut anterior drept Octavian, primul Împărat Roman - foto - cersipamantromanesc.wordpress.comMarc Antoniu „Marcus Antonius” (n. 82 î.Hr., Roma, Republica Romană — d. 1 august 30 î.Hr., Alexandria, Egipt) a fost un general și politician roman, locotenent al lui Cezar, membru, alături de Octavian și Lepidus, al celui de-al II-lea triumvirat (43 î.Hr.) - foto - ro.wikipedia.org
Octavianus Augustus,
Marcus Aemilius Lepidus, (n. 89 î.Hr. sau 88 î.Hr., d. 13 î.Hr. sau începutul lui 12 î.Hr.) a fost un patrician roman care a devenit membru al celui de-al doilea triumvirat și al colegiului pontifilor Pontifex Maximus. Tatăl său, Marcus Aemilius Lepidus (120-77 î.Hr.) a fost implicat într-o rebeliune contra republicii romane, ceea ce i-a adus moartea - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com
Augustus Octavian Caesar  

După asasinarea lui Caesar, prietenul și locotenentul său  Marcus Antonius,  a incitat multimea într-un stralucitor  discurs împotriva asasinilor .

 Al doilea triumvirat a fost o lupta pentru  guvernarea Romei între Octavianus și Marc Antoniu, rivali pentru preluarea puterii, și un al treilea, Marcus Aemilius Lepidus, care  a fost înlăturat în scurt timp. 

La randul sau,  Marc Antoniu a fost eliminat in urma războiului  civil, Octavianus rămânând singurul conducător.

1028: A murit imparatul  bizantin Constantin al VIII-lea Porfirogenetul; (n.960).

A condus Imperiul Bizantin din 15 decembrie 1025 si pana la moartea sa.

A fost fiul împăratului Romanos al II-lea   și al împărătesei Theophano si fratele mai mic al marelui împărat  Vasile al II-lea, care a murit fără copii și astfel a lăsat conducerea Imperiului Bizantin în mâinile sale.

1050: S-a nascut Henric al IV-lea, impărat  al Sfantului Imperiu romano-german; (d. 1106).

 A intrat în conflict direct și cu papa Grigore al VII-lea  în chestiunea acordării investiturii episcopilor germani. L-a demis din funcție pe papa Grigore al VII-lea la Worms  în anul 1076.

Henric al IV-lea                

                   Papa Grigore al VII-lea 

Excomunicat la rândul său de Papă, imparatul Henric al IV-lea a fost nevoit să se umilească, așteptând timp de trei zile ridicarea excomunicării în zăpadă, fără încălțăminte, la Canossa.

1154: S-a născut regele Sancho I al Portugaliei; (d.26 martie  1212).

Sancho I, Rege al Portugaliei, supranumit Populatorul, al doilea rege al Portugaliei, s-a născut pe 11 noiembrie 1154 în Coimbra, și a murit pe 26 martie 1212 în același oraș foto: ro.wikipedia.org

Si-a dedicat o mare parte din domnie organizării politice și administrative a  regatului. A acumulat un tezaur național, a sprijinit noi industrii, și clasa medie a comercianților.

Mai mult, a creat orașe și sate noi , și s-a ocupat de repopularea părților nordice ale Regatului Portugaliei, în special cu flamanzi si burgunzi ; de aici provine supranumele „Populatorul”.

Regele era cunoscut de asemenea pentru pasiunea sa pentru literatura  și cunoaștere în general. 

El a scris mai multe cărți de poezii   și a trimis pe cheltuiala statului  studenți portughezi la universitati europene.

 1155: S-a nascut regele Alfonso al VIII-lea al Castiliei; (d. 1214).

  Este recunoscut pentru rolul său în Reconquista  și prăbușirea Califatului Almohad. A condus coaliția unor prinți creștini și cruciați străini cu care a strivit puterea almohazilor în batalia de la Las Navas de Tolosa in anul 1212, eveniment care a dus la inceputul   supremației creștinilor în peninsula Iberica ocupata de arabi.

1215: Al patrulea   Conciliu de la Lateran  se reuneşte la initiativa papei Innocentiu al III-lea. Timp de trei saptamani, pana la 30 noiembrie 1215, sunt luate numeroase decizii menite sa intareasca rolul Bisericii Romei in crestinatate occidentala si este  definita doctrina transsubstanţierii, procesul prin care pâinea şi vinul se  transforma în trupul şi sângele Mantuitorului Iisus Hristos.

De asemenea, accentul pus de acest Conciliu pe represiunea impotriva evreilor si a ereticilor, a prefigurat aparitia Inchizitiei.

 1417: Oddone Colonna este ales în unanimitate  Papa,  sub numele de Martin al V-lea, încheindu-se astfel schisma Bisericii Apusene, inceputa in anul 1378 , când au fost aleși doi papi rivali: Urban al VI-lea  la Roma și Clement al VII-lea la Avignon, in Franta.

După anul 1409 au existat chiar trei papi rivali, celor doi adăugându-li-se papa Alexandru al V-lea din Pisa, in Italia.

Schisma apuseană a luat sfârșit abia în anul 1417, prin alegerea ca  papă unic, a lui Martin al V-lea, la Conciliul de la Konstanz , sediul papalității fixându-se definitiv la Roma.

 1493: Cristofor Columb descoperă în a doua sa călătorie în Antile, Insula Sfântul Martin.

Care sunt originile lui Cristofor Columb • Buna Ziua Iasi • BZI.ro

1493: S-a născut alchimistul, medicul, astrologul, teologul si  filosoful  elveţian Paracelsus; (m. 24 septembrie 1541).

Pe numele adevarat  Philippus Aureolus Theophrastus Bombastus Von Hohenheim, a studiat medicina in  facultati din Germania, Franta si Italia si a calatorit in intreaga Europa, facand un popas chiar si in Tarile Romane si Transilvania.

 Medic,  alchimist si filosof, Paracelsus a ramas in istorie drept una dintre cele mai pitoresti figuri ale Renasterii.

Paracelsus, Swiss alchemist and physician - Stock Image - C045/3765 - Science Photo Library

Poate fi considerat deschizator de drumuri in medicina, pentru ca a recomandat pentru prima data utilizarea medicatiei chimice, in special a preparatelor extrase din metale, la tratarea sifilisului. A studiat medicina populara si efectul apelor minerale asupra unor afectiuni.

Savantul elvetian a sustinut ca doar in urma experientei dobindite la capatiiul bolnavilor un medic se poate considera profesionist, scrierile nefiind deloc suficiente.

A predat la Universitatea din Basel, insa datorita teoriilor sale revolutionare a fot obligat sa plece de la catedra, corpul profesoral coalizandu-se impotriva lui.

1500: A fost semnat  de către Ludovic al XII-lea, rege al Franţei (1498-1515), şi Ferdinand al II-lea al Aragonului (1479-1516),Tratatul de la Granada, privind împărţirea regatului Neapole.

1572: Astronomul danez Tycho Brahe a observat pentru prima dată o “stea nouă”,  numita Casiopeea B sau Noua Casiopee 1572, una dintre multele supernove observate în Galaxia Calea Lactee.

 1675: Savantul german Gottfried Leibniz a demonstrat pentru prima dată calculul integral;  y = ƒ(x).

1729: S-a născut Louis Antoine de Bougainville, amiral și explorator francez ; (m. 1811).

Louis Antoine de Bougainville – Classical Images

1748: S-a nascut Regele Carol al IV-lea al Spaniei; (d. 20 ianuarie 1819).

A  fost rege al Spaniei din 14 decembrie 1788 până la abdicarea sa din 19 martie 1808, când  devenit prizonier al lui Napoleon, care l-a pus pe tronul Spaniei pe fratele său Joseph.

Carol a fost internat la castelul lui  Talleyrand în Valençay si a  acceptat o pensie de la împăratul Franței, petrecându-și  restul vieții alături de  soția sa.

Identifican el primer retrato oficial que Goya pintó de Carlos IV - EcoDiario.es

În 1812, s-a stabilit la Roma, la Palazzo Barberini.

Soția lui, Marie Louise de Bourbon–Parma, fosta regină (n. la  9 décembre 1751), a decedat la 2 ianuarie 1819, iar el  a murit conform relatărilor de disperare și inimă rea, din cauza morții soției sale .

1784: In timpul răscoalei ţărăneşti conduse de Horea, Cloşca şi Crişan în Transilvania, ţăranii din Zarand cer desfiinţarea clasei  nobilimii şi împărţirea  moşiilor acesteia.

Horea, Cloşca şi Crişan, conducatorii rascoalei din 1784 foto: alba24.ro

  1810:  S-a născut  dramaturgul, poetul  şi romancierul francez Alfred de Musset;(d.2 mai 1857).

1821: S-a născut genialul prozator rus Feodor Dostoievski, autorul celebrelor romane “Crimă şi pedeapsă” – 1866, “Fraţii Karamazov” – 1880 şi “Idiotul” – 1868; (m. 9 februarie 1881).

Feodor Mihailovici Dostoievski (n. 30 octombrie 1821 (S.N. 11 noiembrie) – d. 28 ianuarie 1881 (S.N. 9 februarie), St. Petersburg, Rusia), unul din cei mai importanți scriitori ruși, operele sale având un efect profund și de durată asupra literaturii, filozofiei, psihologiei și teologiei secolului al XX-lea - foto (Portret de Vasili Perov, 1872): ro.wikipedia.org

 1845 : S-a nascut la Trinca, județul Hotin,Vasile Stroiescu, (d. 13 aprilie 1926, București), cărturar de frunte, susținător al învățământului școlar și om politic român basarabean, filantrop și membru de onoare al Academiei Române, care a promovat cultura națională și a neamului.

Vasile Stroiescu (n. 11 noiembrie 1845, Trinca, județul Hotin, d. 13 aprilie 1926, București), cărturar de frunte, susținător al învățământului școlar și om politic român basarabean, filantrop și membru de onoare al Academiei Române, care a promovat cultura națională și a neamului - foto: cersipamantromanesc.com

1855: A decedat  la Copenhaga filosoful danez Søren Kierkegaard; (n. 1813).

Søren Aabye Kierkegaard (n. 5 mai 1813, Copenhaga - d. 11 noiembrie 1855, Copenhaga), filozof, scriitor și teolog danez din secolul al XIX-lea. Prin concepția sa filozofică asupra constrângerii omului de a-și alege destinul, a exercitat o influență hotărâtoare asupra teologiei și filozofiei moderne, în special asupra filozofiei existențiale - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Søren Aabye Kierkegaard (n. 5 mai 1813, Copenhaga), filozof, scriitor și teolog danez din secolul al XIX-lea. Prin concepția sa filozofică asupra constrângerii omului de a-și alege destinul, a exercitat o influență hotărâtoare asupra teologiei și filozofiei moderne, în special asupra filozofiei existențiale a secolului al XX-lea; (n. 1813).

1869: S-a născut Regele Victor Emmanuel III al Italiei;  (d. 28.12.1947).

Victor Emmanuel III (11 November 1869 – 28 December 1947) was the King of Italy from 29 July 1900 until his abdication on 9 May 1946. In addition, he claimed the thrones of Ethiopia and Albania as Emperor of Ethiopia (1936–41) and King of the Albanians (1939–43), which were not recognised by all great powers. During his long reign (45 years), which began after the assassination of his father Umberto I, the Kingdom of Italy became involved in two World Wars. His reign also encompassed the birth, rise, and fall of Italian Fascism foto (Portrait in 1919): en.wikipedia.org

A  fost membru al Casei de Savoia și rege al Italiei (1900-1946). În plus, el a pretins  titlurile de împărat al Etiopiei (1936-43) și rege al Albaniei (1939-43) care au fost recunoscute de marile puteri în 1937 și 1939. În timpul lungii sale domnii, Victor Emanuel al III-lea a văzut două razboaie mondiale  și nașterea, creșterea și căderea fascismului în regatul Italiei.

1882 : S-a născut Regele Gustaf al VI-lea Adolf al Suediei; (d. 15.09.1973).

1883: S-a născut la Talmaza, județul Tighina, in  Basarabia ocupata de  Imperiul Rus, istoricul român Ştefan Ciobanu, membru al Academiei Române.

A fost ales în Sfatul Țării din Republica Democratica Moldoveneasca, apoi în comitetul director al acestui parlament al Basarabiei, unde, datorită pregătirii sale, a fost numit șef al resortului îmvățămînt.

A  fost preocupat de fenomenul literaturii române vechi şi a fost un susţinător al introducerii limbii române în şcolile basarabene.

A  cercetat demografia Basarabiei si a fost vicepresedinte al Academiei Romane intre 1944-1948.

Prieten cu poetul Alecu Mateevici, autorul tulburătoarei poezii „Limba noastră”, Ștefan Ciobanu a activat ca profesor a fost unul dîntre fruntașii luptei pentru Unirea Basarbiei cu Tara Mama, Romania.

Ca ministru al Cultelor și Artelor în guvernul lui Gheorghe Tătărescu (11 mai-3 iulie 1940), Ștefan Ciobanu a fost chemat să participe la cele două consilii de Coroană din 27 iunie 1940, convocate de urgență în urma notelor ultimative adresate României de U.R.S.S. prin care se cerea cedarea necondiționată a Basarabiei și Bucovinei de nord.

Întrebat ce atitudine să adopte România în situația dată, Ștefan Ciobanu s-a pronunțat pentru neacceptarea ultimatumului și mobilizarea oștirii în vederea rezistenței armate în apărarea fruntariilor țării. Regele Carol al II-lea nota în memoriile sale:

”Consiliul are loc și am ieșit din el amărît și dezgustat, toți cei care făceau pe eroii la prînz s-au dezumflat. Numai 6 voturi, din cei 26 prezenți, au fost pentru rezistență.

Numele lor merită să fie înscrise cu litere de aur în cartea demnității românești: Nicolae Iorga, Victor Iamandi, Silviu Dragomir, Traian Pop, Ștefan Ciobanu, Ernest Urdăreanu”.

Cîteva zile mai tîrziu, la 2 iulie 1940, în calitate de senator din partea circumscripțiilor electorale basarabene, Ștefan Ciobanu va participa la ședința Comisiilor de Afaceri Străine ale Camerei și Senatului, unde va citi declarația solemnă de protest a parlamentarilor, foștilor parlamentari și intelectualilor din Basarabia față de notele ultimative din 26 și 27/28 iunie 1940.

Va părăsi guvernul la 3 iulie 1940, revenind la Catedra de istoria literaturii române vechi de la Facultatea de Litere și Filozofie a Universității din București.

Se va pensiona în 1949, subminat de o boală neiertătoare. A decedat la 28 februarie 1950, in Bucuresti.

1885: S-a născut George Patton, renumit general american din cel de-Al Doilea Război Mondial, pentru  campaniile din Africa de Nord şi Sicilia; (d. 21.12.1945).

George S. Patton - Death, WWII & Education - HISTORY

1889:Washington a devenit cel de-al 42-lea stat american.

1898: S-a născut  Rene Clair, regizor francez de film; (d. 1981).

René Clair - Alchetron, The Free Social Encyclopedia

1901: S-a nascut Magda Goebbels, soţia lui Joseph Goebbels, seful propagandei naziste in timpul dictaturii lui Hitler; (d. 1 mai 1945).

In ziua de 1 mai 1945, la sfârșitul celui de-Al doilea razboi mondial, când Berlinul era înconjurat de trupele Armatei Rosii, Magda Goebbels și- a ucis cei șase copii, iar apoi s-a  sinucis, împreună cu soțul său.

1918: A fost încheiat în pădurea de la Compiègne, armistiţiul dintre Aliaţi şi Germania , fapt care a marcat sfârşitul primului război mondial, la ora 11, în a 11-a zi a lunii a 11-a din anul 1918.

Fotografie realizată la semnarea armistiţiului, în faţa vagonului de tren al mareşalului Foch, în pădurea Compiègne. Mareşalul Ferdinand Foch este al doilea din dreapta foto: ro.wikipedia.org

Semnarea Armistițiului  între Imperiul German și puterile Antantei a avut loc la 11 noiembrie 1918 într-un vagon de tren în pădurea Compiègne și a intrat în vigoare la ora 11:00. Principalii semnatari au fost mareșalul Ferdinand Foch, comandantul forțelor Antantei, și Matthias Erzberger din partea Germaniei.

George Lawrence Price - The Canadian Virtual War Memorial - Veterans Affairs Canada

Soldatul canadian George Lawrence Price (foto) este considerat ultimul soldat ucis in acest război, la ora 10:58, cu doua minute inaintea intrării în vigoare a armistițiului prin care Imperiul German şi puterile Antantei semnau acordul ce a pus capăt Primului Război Mondial (28.VII.1914 – 11.XI.1918). Cu acest prilej, anual în Marea Britanie şi Franţa se marchează „Ziua Amintirii”.

1918: Împăratul Carol I al Austriei renunţa la tron.

1 aprilie] 1922 - moartea lui Carol I al Austriei - Today's Events - B-Zone Community

1924: Este  inaugurat  Monumentul Unirii  de la Cernăuţi, în prezenţa regelui Ferdinand al României, a reginei Maria şi a primului ministru Ionel I.C.Brătianu.

Monumentul Unirii din Cernăuți | Anonimus

Acest monument a fost demolat în 1940 de autorităţile sovietice de ocupaţie, refăcut în parte în 1941 de români, dar în 1944 a fost distrus iarăşi de sovietici.

Din acest monument se mai păstrează doar un singur fragment, reprezentînd Bourul care calcă Pajura imperială şi se află expus la Muzeul Naţional de Istorie din Bucureşti.

1927: S-a născut Mose Allison, pianist, compozitor şi interpret american de jazz şi blues; (m. 2016).

 1928: S-a născut  Mircea Mureşan, regizor român de film, preşedinte al Societăţii pentru drepturile de Autor (“Răscoala”, “Ion”, “Horea”, “Sexy–serai Ada Kaleh”).

True Romania: Palme d'Or / Mircea Mureşan

Debutul în film îl face după absolvirea în 1955 a IATC, cu un film avându-i în distribuție pe Dumitru Furdui si Vasilica Tastaman (Toamna se numără…, 1961). Dobândește consacrarea cu Răscoala (1965), film premiat la Festivalul de Film de la Cannes din 1966 pentru cel mai bun lungmetraj de debut. A fost vicepreședinte al Asociației Cineaștilor (ACIN) între 1974-1989. Cariera sa cinematografică, debutată sub semnul ecranizărilor, se reorientează treptat spre comedie, cu rare excursii în domeniul documentarelor.

A regizat peste 20 de filme, între care „Baltagul”, „Toamna bobocilor” și „Ion: Blestemul pamîntului, blestemul iubirii” și serialul „Toate pânzele sus”.

În anul 2019, la gala Uniunii Artiștilor și Realizatorilor de Film (U.A.R.F.), a fost recompensat cu Diploma Centenar „100 de ani de la Marea Unire – 100 de ani de film de centenar”.

Mircea Mureșan s-a stins din viață pe 24 aprilie 2020.

1929: S-a născut actriţa egipteană de film Hind Rostom, considerată o Marilyn Monroe a lumii arabe; (m. 2011). 

1933: Apare la Bucureşti, în România, revista săptămânală politico-literar-teatrală şi de artă “Cuvîntul liber”, sub conducerea lui Tudor Teodorescu-Branişte.

1933:  S-a nascut popularul actor român de teatru si film, Ştefan Bănică sr.;  ( n.Calarasi ; d. 26.05.1995 Bucuresti ).

1935: S-a născut actriţa suedeză de film Bibi Andersson, unul dintre cele mai de seamă talente ale ecranului scandinav din anii ’50-’60; (m. 2019).

Mobile - CineMagia.ro

1940: După ce  Uniunea  Sovietica a cotropit in 28 iunie  Basarabia,  ca urmare a Pactului Ribentrop-Molotov, administrația sovietică a trecut  la reorganizari administrativ-teritoriale.

 Harta Europei de Est. Modificările hotarelor 1938-1948, consecinţă a Pactului Ribbentrop - Molotov (Ribbentrop-Stalin) - foto - istoria.md

Harta Europei de Est. Modificările hotarelor 1938-1948, consecinţă a Pactului Ribbentrop – Molotov (Ribbentrop-Stalin) – foto – istoria.md

Astfel în cadrul Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești (RSSM),  au fost create următoarele raioane :

Căușeni, Edineț, Kotovsc (Hîncești),Călărași,Lazovsc(Sîngeri),

Leova,Orhei,Rezina,Rîșcani,Florești,Fălești,Vulcănești, Cimișlia.

1944: S-a nascut in localitatea  Homoraciu, din  jud. Prahova, ziaristul roman Petre Mihai Bacanu.

1944: Administraţia română din teritoriul eliberat al Transilvaniei de Nord este expulzată de sovietici, care introduc o administraţie militară proprie.

Măsura este destinată să ofere URSS un mijloc de presiune pentru a favoriza instituirea controlului Partidului Comunist Roman, o creatie docila Moscovei, asupra ţării noastre.

1946: Începe procesul conducătorilor şi membrilor organizaţiilor de rezistenţă anticomuniste: Sumanele Negre, Mişcarea naţională de Rezistenţă, Haiducii lui Avram Iancu şi Grupul de Rezistenţă Sinaia.

 1947 : Se dă sentința în procesul Iuliu Maniu. Maniu, în vârstă de 75 de ani, este condamnat la închisoare pe viață împreună cu vicepreședintele PNȚ, Ion Mihalache.

Iuliu Maniu și Ion Mihalache - foto:: dreptatea.ro (preluat de pe evz.ro)


1950: S-a născut la Slobozia, jud.Ialomita, poetul român Mircea Dinescu, dizident anticeausist si luptator în Revoluția anticomunistă din 1989.

A scris volumele de poezie: “Moartea citeşte ziarul”, “Rimbaud negustorul”, “La dispoziţia dumneavoastră”).

1958: A încetat din viaţă criticul de film André Bazin, autor ul cunoscutei lucrări “Ce este cinematograful?” ; (n.8 aprilie 1918).

Film Studies: Andre bazin's myth of total cinema

1960: S-a nascut actorul și regizorul de film american, Stanley Tucci.

Stanley Tucci

1962: S-a născut  la Roswell, New Mexico, actrița americană Demi Moore (pe numele său adevărat Demi Guynes).

Demi Moore s-a căsătorit în pe 8 februarie 1980 cu muzicianul rock Freddy Moore, care era cu 12 ani mai în vârstă ca ea. Încă dinainte de căsătorie, Demi a început să utilizeze numele de familie al lui Freddy ca nume de scenă.Ea a inițiat procedura de divorț în septembrie 1984, finalizându-se pe 7 august 1985. După aceasta ea a avut o relație cu actorul Emilio Estevez.

Image result for Demi Moore.

Pe 21 noiembrie 1987, Moore s-a căsătorit cu actorul Bruce Willis. Împreună cu acesta ea are trei fiice.Cuplul s-a separat pe 24 iunie 1998, inițiând procedura de divorț pe 18 octombrie 2000.

Între 1999 și 2002 Moore a fost într-o relație cu instructorul de arte marțiale Oliver Whitcomb.

În 2003, Moore a început o relație cu actorul Ashton Kutcher, care e cu 15 ani mai tânăr ca ea. Cei doi s-au căsătorit pe 24 septembrie 2005. În noiembrie 2011, după luni de speculații în presă despre starea cuplului, Moore și-a anunțat decizia de a încheia mariajul cu Kutcher care va iniția divorțul de Moore la data de 21 decembrie 2012.

1964: S-a nascut actrita americană  Calista Flockhart, protagonista  serialului de succes “Ally McBeal”.

DOCUMENTAR: Actriţa Calista Flockhart împlineşte 55 de ani | AGERPRES • Actualizează lumea.

1965: In Rhodesia de Sud (azi, Zimbabwe), guvernul minoritar al albilor condus de Ian Smith, declara independenţa țării  față de Marea Britanie.

Pettinaro Bros. World Paper Money Market: Rhodesia, Southern

1970: A intrat în vigoare Convenţia asupra imprescriptibilităţii crimelor de război şi a crimelor contra umanităţii, adoptată la 26.XI.1968, la cea de-a 23-a sesiune a Adunării Generale a ONU.

1970: S-a născut  compozitorul  si cântăretul Pavel Stratan,  (albumul „Amintiri din copilărie”); ( n.Niscani, în R.Moldova).

 1974: S-a nascut la Los Angeles în SUA, popularul actor american Leonardo DiCaprio (“Batman Forever”, “Romeo şi Julieta”, “Titanic”).

Leonardo DiCaprio Hollywood Transformation - Leonardo DiCaprio Photos

Leonardo Wilhelm DiCaprio (n. 11 noiembrie 1974, Los Angeles, California), actor și producător de film american. A fost nominalizat de cinci ori la Premiile Oscar, și de zece ori la Premiile Globul de Aur, câștigând în 2004 Premiul Globul de Aur pentru cel mai bun actor într-o dramă pentru filmul The Aviator, și în 2013 Premiul Globul de Aur pentru cel mai bun actor într-un musical/comedie pentru rolul din filmul Lupul de pe Wall Street.

1975: Angola devine independentă faţă de Portugalia.

1981: S-a nascut Guillaume, Mare Duce de Luxembourg, moștenitorul coroanei Luxemburgului.

1989 : Dictatorul bulgar Todor Jivkov (1911 – 1998), liderul comunist al Bulgariei între anii 1954 şi 1989, a fost înlăturat (paşnic) de la putere şi înlocuit cu Petăr Mladenov (1936 – 2000), fost ministru de externe. Ca preşedinte, Mladenov a susţinut mai multe reforme, inclusiv pe cea a excluderii politicii antiturceşti a lui Jivkov şi pe cea a desfăşurării alegerilor în sistem de coaliţie a partidelor din iunie 1990, dar a fost forţat să demisioneze la puţin timp după acest scrutin.

 1992: Conducerea Bisericii Anglicane a acceptat   hirotonirea  preoţilor femei.

 1995 :  A încetat din viaţă Corneliu Coposu, om politic român, preşedinte al Partidului Naţional Tărănesc Creştin şi Democrat.

Pagina de istorie: Corneliu Coposu, de la detenția sub Carol al II-lea, la cea de sub comuniști | RFI Mobile

Corneliu (Cornel) Coposu (n. 20 mai 1914, Bobota, Sălaj – d. 11 noiembrie 1995, București), politician român, liderul opoziției din România postcomunistă. Corneliu Coposu s-a nascut in ziua de 20 mai 1914 la Bobota in judetul Salaj, intr-o familie care a luptat si pentru recunoasterea drepturilor romanilor din Imperiul Austro-Ungar.

Tatal sau, care a fost deputat in Marea Adunare de la Alba Iulia si a votat pentru Marea Unire de la 1918, a fost de mai multe ori inchis datorita crezului sale politic. Corneliu Coposu a primit o educatie aleasa, dupa finalizarea cursurilor liceale inscriindu-se la Universitatea din Cluj. Tot in aceasta perioada leaga o prietenie cu politicianul Iuliu Maniu, care ii va deveni mentor si model.

În 1935 a fost ales presedinte al Organizatiei de Tineret a Partidului National Taranesc din Cluj, iar doi ani mai tarziu a devenit secretar personal al lui Iuliu Maniu, functie pe care a avut-o pana la arestarea fruntasului taranist si a sa in 14 iulie 1947.Corneliu Coposu impreuna cu mentorul sau Iuliu Maniu (24-octombrie-1942, la căsătoria dintre Arlette Marcoviciu și Corneliu Coposu) - foto: facebook.com

Corneliu Coposu impreuna cu mentorul sau Iuliu Maniu (24-octombrie-1942, la căsătoria dintre Arlette Marcoviciu și Corneliu Coposu) – foto: facebook.com

In toata aceasta perioada a desfasurat o intensa activitate politica, astfel ca a fost desemnat secretar al Delegatiei Permanente al PNT. Corneliu Coposu a fost incarcerat, impreuna cu intreaga conducere taranista, din 1947, urmatorii noua ani fiind tinut in arest preventiv fara sa fie judecat. In 1956, i s-a intentat un proces pentru inalta tradare, fiind condamnat de comunisti la munca silnica pe viata.

Datorita regimului din inchisoare s-a imbolnavit grav, iar in 1964 a fost pus in libertate. Securitatea nu l-a scapat nici o clipa din ochi, casa fiind perchezitionata cu regularitate. In momentul izbucnirii Revolutiei din 1989 a lansat un mesaj-manifest in care a anuntat reactivarea Partidului National Taranesc, dizolvat de catre comunisti.

Din acest moment a devenit liderul opozitiei din Romania, intre 1991-1993 asigurand conducerea Conventiei Democrate Romane. In urma scrutinului electoral din 27 septembrie 1992 a obtinut postul de senator. Cu putine luni inainte de a se stinge din viata, lui Corneliu Coposu I-a fost acordata Legiunea de Onoare, cea mai inalta decorație a Republicii Franceze.

„Mi-am făcut un examen de conştiinţă. Am trecut în revistă toate suferinţele şi mizeriile prin care am trecut de-a lungul puşcăriilor, a anilor de detenţie, a persecuţiilor post penitenciare. Şi cred că aş opta pentru acelaşi destin. Cred că destinele noastre sunt scrise dinainte.” a spus marele om politic cu puțin timp înainte să treacă într-o lume mai bună.

 1998 : Serviciul Roman de Informatii (SRI) a intrat in posesia unor documente, microfilme si instalatii specifice miniaturizate, descoperite de vameșii portului Constanța intr-un container expediat de firma Megapower din SUA. Containerul a ajuns in portul Constanta pe 18 mai 1998, fiind adus de o nava-port container aflata sub pavilion bulgaresc. Scandalul “Megapower” a tinut multa vreme prima pagina a ziarelor.

2004: A murit Yasser Arafat, om politic palestinian, ales,în 1968 preşedinte al Organizaţie pentru Eliberarea Palestinei, iar în 1994, preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene. A fost distins cu Premiul Nobel pentru pace pe 1994, împreună cu premierul israelian Yitzhak Rabin şi cu Shimon Peres, ministrul de externe israelian, pentru progresul (din acea perioadă) în negocierile de pace din Orientul Mijlociu (n. 1929) – 15 ani.

Wikipedia talk:WikiProject Portals/Design/Archive 4 - Wikipedia

NOTĂ: Data de 24 august este trecută în certificatul său de naştere înregistrat la Cairo, Egipt; după alte surse, s-ar fi născut la 4 sau 27 august 1929.

Natura exactă a bolii sale ramane un mister, medicii excluzând totuși  acuzaţia făcută de grupurile militante palestiniene că ar fost otrăvit.

2016: A murit actorul american Robert Vaughn; (n. 1932).

Robert Vaughn, pe numele complet Robert Francis Vaugh și a decedat de leucemie la data de 11.11.2016, în Ridgefield, Connecticut, SUA.

A fost fiul unei actrițe de teatru, Marcella Frances (Gaudel), și al lui Gerald Walter Vaughn, actor de radio. Robert a intrat în atenția publicului mai întâi cu rolul său nominalizat la Oscar, din filmul Tinerii din Philadephia -1959. Anul următor, el a fost unul dintre cei șapte din westernul clasic Cei șapte magnifici -1960.

În 1963 a primit primul său rol principal în filmul The Lieutenant. Apoi, producătorul Norman Felton i-a oferit un rol în Agentul de la Uncle -1964. Au urmat patru ani extrem de reușiți (1964-1968), deoarece seria a devenit una dintre cele mai populare la televiziune în anii 1960 și a făcut din Vaughn o vedetă internațională de televiziune, dar el a vrut să aibă o carieră în film și a făcut-o la scurt timp după ce seria s-a încheiat în 1968, jucând în filmul Locotenentul Bullitt -1968, cu Steve McQueen.

Au urmat rolurile din Podul de la Remagen -1969 și The Mind of  Mr. Soames -1970, înainte de a face o schimbare revenind la televiziune, de această dată în Anglia. A avut un rol principal în seria The Protectors -1972.

 S-a întors în Statele Unite la mijlocul anilor 1970 și s-a angajat cu succes în miniserii de televiziune, care au avut ca rezultat primirea unui premiu Emmy în 1978 și o nominalizare în anul următor pentru rolul din Backstairs la Casa Albă -1979.

În 1974, el s-a căsătorit cu actrița Linda Staab, și a fost șters de pe lista neagră de la Hollywood, întocmită în timpul erei „Red Scare” / perioada mccarthistă. 

În anii 1980, a lucrat atât la televiziune cât și în film, fiind distribuit în importante roluri în filme, precum: SOB -1981, Superman III -1983, Delta Force -1986 și Luna neagră -1986. În televiziune, el a apărut în multe seriale de succes, în special în Echipa de șoc -1983 și în Emerald Point NAS -1983. A apărut, de asemenea, în roluri importante din Apartamentul lui Joe -1996  și BASEketball -1998.

Ultimul său rol din Gold Star -2017, a fost difuzat în anul morții sale. A rămas căsătorit cu soția sa, Linda Staab până în ultima clipă a vieții și au avut doi copii adoptați: Cassidy Vaughn (născut în 1976) și Caitlin Vaughn (născută în 1981).

La 27 iulie 1998, a primit o stea pe Bulevardul Walk of Fame de la Hollywood, la poziția 6633. Din motive sentimentale, el a cerut ca steaua lui să fie localizată lângă Hollywood colț cu Cherokee, aproape de locul în care el și mama sa au locuit pentru prima dată când s-au mutat la Hollywood.

După deces, a fost incinerat. Cenușa lui a fost îngropată de familia sa în spatele casei lor, după o slujbă la biserică. Cea de-a doua carte a sa, A Fortunate Life, a fost publicată în 2008.

A fost primul actor popular american care a luat o poziție publică împotriva războiului din Vietnam și a fost activ în grupul de pace din perioada războiului din Vietnam. 

 

Teoria Conspiratiei: numeroși predicatori si numerologi  au prezis pentru  ziua de 11.11.2011 că va ramâne în istorie, datorită schimbărilor radicale care vor avea loc și că nimic nu va mai fi la fel ca înainte.

Echipe întregi de numerologi, metafizicieni si teoreticieni  au sustinut  ca  ca Pamântul se va „trezi”, iar un portal se va deschide cu scopul de a ne transporta într-o alta dimensiune, sustinand  ca cifra 11 este menita sa aduca dezastru. 

Raritatea  evenimentului consta tocmai in repetitia de trei ori a numarului 11.

O asemenea alaturare de numere  mai poate avea loc peste o mie de ani in 11.11.3011. Practic repetitia mai poate avea loc cel mai devreme peste 99 de ani in 11.11.2110.


Dar ce s-a intamplat în 11.11.1011 sau 11.11 anul 11?

Istoria nu releva un eveniment cu totul iesit din comun. Au aparut insa cateva scrieri care atesta faptul ca  in urma cu o mie de ani, pe continentul American,  in ziua de 11 noiembrie ar fi scazut temperatura brusc. Mai exact in 10 min a scazut cu 10 grade celsius.

Si se pare ca din cauza gerului si a unor furtuni napraznice si-ar fi pierdut viata peste 300 de oameni. Nimeni nu stie insa daca acest lucru  s-a intamplat cu certitudine si chiar daca ar fi fost adevarat  scepticii ar spune ca a fost doar pura coincidenta.

In zilele noastre, numarul 11 a atras insa atenția oamenilor mai ales dupa atacul terorist din  11 septembrie 2001, asupra turnurilor gemene din New York.

11 noiembrie este:

In Polonia – Ziua Independenţei (1918)

Ziua Independenței Poloniei este sărbătorită în fiecare an pe 11 noiembrie, când se comemorează independența redobândită în 1918, după 123 de ani în care această țară a fost împărțită de Austro-Ungaria, Prusia (ulterior Germania) și Rusia.

Cel puțin 17 mineri au fost răniți în urma unui cutremur în sudul Poloniei - Black News

Republica Polonă, în poloneză Rzeczpospolita Polska este o țară din Europa Centrală, care se învecinează cu Germania la vest, cu Cehia și Slovacia la sud, cu Ucraina și Belarus la est și cu Lituania, Rusia și Marea Baltică la nord.

Are, de asemenea, o frontieră maritimă cu Danemarca și Suedia. Întreaga suprafață a Poloniei este de 312.679 km² iar populația sa este de 38,5 milioane de locuitori, concentrați în orașe și municipii mai mari, precum capitala istorică – Cracovia, și cea actuală – Varșovia.

Citiți și: https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2010/05/15/povestea-imnului-national-polonez-%E2%80%9Cmazurek-dabrowskiego%E2%80%9D-mazurca-lui-dabrowski-video/

In Angola – Ziua Independenţei (1975).

Republica Angola este o țară în sud-vestul continentului Africa ce se învecinează cu Namibia, Republica Democrată Congo, Republica Congo și Zambia. Angola beneficiază de o largă ieșire la Oceanul Atlantic. Suprafața acestei țări este de 1.246.700 km², iar populația era în 2017 de 29.784.193 locuitori.

Această fostă colonie a Portugaliei este bogată în numeroase resurse naturale, dintre care petrolul și diamantele sunt cele mai importante.

Map of Angola

Se învecinează cu Namibia la sud, cu Zambia la est, cu Republica Democrată Congo la nord-est, și este mărginită de Oceanul Atlantic la vest.

Capitala Angolei, Luanda, se află pe coasta atlantică în nord-vestul țării.Provincia exclavă Cabinda se învecinează cu Republica Congo și cu Republica Democrată Congo.

R.D.Congo deține o fâșie de coastă cu o lungime de 60 km care separă Angola de Cabinda. Regiunea are o populație de 300.000 locuitori.

– In Franţa – Ziua Armistiţiului

– Belgia – Ziua Armistitiului

CALENDAR CREȘTIN ORTODOX

Sfântul Mina

Sfantul Mina

Sfantul Mina este prăznuit de Biserica Ortodoxa pe 11 noiembrie. S-a născut in Nakiyos, in apropiere de Memphis, in prima jumatate a secolului al III-lea. Ramane orfan pe cand era copil. Tatal i-a murit cand avea 11 ani, iar mama sa a murit la doar trei ani dupa acesta.

Intra in armata imperiala, insa, pe 23 februarie 303, cand Diocletian a emis primul edict de persecutare a crestinilor, paraseste armata si se retrage in desert, dedicandu-se vietii ascetice. Aici il va intalni pe Sfantul Macarie Egipteanul care ii va spune: “Ce cauti intre cer si pamant, Mina, de unul singur?

Locul tau este in mijlocul multimii, ca sa ia aminte toti la cuvintele si la faptele tale. Ai schimbat o haina de ostas cu alta, atunci sfarseste pe campul de lupta, ca sa inviezi ca un invingator fara sabie”.Sfantul Mina implineste cuvintele Sfantului Macarie, paraseste desertul si ajunge in Cotyaeum, cel mai apropiat oras de desertul in care vietuise. Aici avea loc o serbare in cinstea zeilor.

Sfantul Mina marturiseste ca este crestin in fata celor ce cinsteau zeii, motiv pentru care este luat de soldati si dus inaintea prefectului Pyrrhus.

Pentru ca a refuzat sa se lepede de credinta in Hristos, i s-a taiat capul.Datorita unei minuni savarsite de Sfantul Mina, crestinii vad in el si un ocrotitor al celor pagubiti.

In biserica “Sfantul Mina” – Vergu din Capitala, se afla particele din moastele Sfantului Mina. Credinciosii se pot inchina la moastele Sfantului Mina si in Catedrala mitropolitana din Iasi.

In aceasta Catedrala, printre moastele celor 32 de sfinti, se afla si un fragment din moastele Mucenicului Mina. Si in Biserica “Sfantul Mina” din cartierul Obcin (Suceava) sunt prezente doua fragmente din moastele Sfantului Mina.

Ele au fost aduse din Grecia, în august 2001, de catre Arhiepiscopul Sucevei si Rădăuților.

VIDEO: ASTĂZI ÎN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

Bibliografie (surse):

 1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;
 2. Crestin Ortodox.ro;
 3. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric.
 4. emaramures.ro;
 5. Istoria md.;
 6. Istoriculzilei blogspot.com;
 7. Mediafax.ro;
 8. Wikipedia.ro.
 9. Rador.

11/11/2020 - Posted by | ISTORIE ROMANEASCA | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Un comentariu »

 1. A republicat asta pe Cronopedia.

  Apreciază

  Comentariu de Ioan M. | 11/11/2020 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: