CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 8 SEPTEMBRIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8 septembrie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

701 –  A decedat papa Sergiu I. A ajuns în această funcție probabil la data de 15 decembrie 687.

Toată viața  s-a implicat puternic în opera de  creștinare a Angliei. Regele vest-saxon (Sf.) Caedwalla a fost botezat de el.

De asemenea l-a sprijinit pe Sf. Aldhelm (starețul de la Malmesbury) și l-a numit episcop pe englezul Sf. Willibrord, trimițându-l să predice în Frisonia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

În jurul anului 693 a intrat în conflict cu împăratul Bizantului Iustinian al II-lea  dupa ce a refuzat să semneze actele Conciliului „Quinisext”. Din chestiunile de conflict au făcut parte mult discutata egalitate protocolară a Patriarhului de la Coinstantinopol   cu Papa de la Roma, precum și interzicerea de a se ține post în zilele de sâmbătă șau  înfățișarea lui Iisus  ca Agnus Dei.

Efortul împăratului  de a-l aresta pe papă și de a-l transporta la Constantinopol, a eșuat datorită rezistenței milițiilor cetățenilor din Roma și a exarhului de la Ravenna.

Papa Sergiu a îmbogățit slujba liturghiei, adăugând de pildă cântarea Agnus Dei la aceasta.

Biserica Catolică îl sărbătorește pe 8 septembrie (prima lui mențiune s-a făcut în calendarul festiv al lui Willibrord).

 

 

 

 

 

 

 

 

 780- Este incoronat imparatul bizantin Constantin  al VI-lea (Orbul). A domnit pana in anul 797.  La  18 august 797 a fost inlaturat de la conducerea Imperiului  in urma unui complot.

Conjuratii l-au orbit, l-au deportat departe de Constantinopol  si l-au inchis intr-o manastire , unde probabil a murit la putin timp datorita ranilor, pe tron ramanand in urmatorii cinci ani mama sa, Irina Ateniana cunoscutǎ și ca Sfânta Irina.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1157 – S-a născut Richard I Inimă de Leu, rege al Angliei în perioada 1189-1199, participant alături de împăratul Frederic I Barbarosa şi de regele francez Filip al II-lea August, la cea de-a treia cruciadă (1189-1192); (m. 6 aprilie 1199).

 

 

 

 

 

 

Richard | Hebrew Meaning of Richard

 

 

 

 

A avut înclinaţii mai mult spre aventură decât spre politică, deşi era apreciat ca un foarte bun strateg.

 

 

 

 

 

 

1331 –  Stefan Uroš al IV-lea  Dušan se declară rege al Serbiei.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fost țar al sârbilor și grecilor (din  16 aprilie 1345 ), iar sub conducerea sa, Serbia și-a atins apogeul extinderii teritoriale, ajungand unul dintre cele mai mari state din Europa  în acea vreme.

Stefan Uroš IV Dušan și regele Ioan  Alexandru al Bulgariei  au realizat o alianță, consfințită prin căsătoria regelui sârb cu Elena a Bulgariei, soră a lui Ioan Alexandru, în ziua de Paști din anul 1332.

 

 

 

 

 

 

 

1474 – S-a născut poetul renascentist Ludovico Ariosto, a cărui  capodoperă,  poemul epic “Orlando furioso”, a fost una dintre sursele de inspiraţie pentru Ion Budai-Deleanu, autorul “Ţiganiadei” (m. 6 iulie 1533).

 

 

 

 

 

 

www.thefamouspeople.com/profiles/images/ludovic...

 

 

 

 

 

 

 

1504 – David, o sculptură realizată de Michelangelo Buonarotti  care îl înfățișează pe eroul biblic David, a fost dezvelită la Florenta (Italia).

Este o statuie de marmura alba care măsoară 4,34 metri (5,17 metri împreună cu soclul).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pentru a fi ferită de intemperii și acte de vandalism, statuia a fost îndepărtată din piață în 1873, și relocată în Galleria dell’Accademia. O replică a statuii a fost amplasată în 1910 în Piazza della Signoria.

 

 

 

 

 

  

1565 –  Armatele otomane sunt forțate  să abandoneze cu mari pierderi Marele Asediu al Maltei .

 

 

 

 

 

 

1566 – Ia sfârșit Bătălia de la Szigetvár, desfășurată pe teritoriul Ungariei între 6 august și 8 septembrie. 

Lupta s-a dat între garnizoana cetății apărate de austriecii aflați  sub comanda banului croat Nikola Šubić Zrinski, și armata Imperiului Otoman, condusă de sultanul Suleiman Magnificul.

 

 

 

 

 

 

Nikola Šubić Zrinski | Real Life Heroes Wiki | Fandom

                                         Foto: Eroul croat Nikola Šubić Zrinski

 

În timp ce bătălia era în plină desfășurare Suleiman Magnificul a murit datorită unui infarct suferit în timpul nopții de vineri spre sâmbătă, 7 septembrie.

Marele vizir Sokollu Mehmed pașa a decis să țină secret acest fapt, pentru a menține ridicat moralul trupelor spre sfârșitul asediului.

Se spune că doctorul personal al sultanului a fost sugrumat din ordinul marelui vizir, pentru a se asigura că vestea morții sultanului nu va fi răspândită. 

În dimineața zilei de sâmbătă 7 septembrie a început atacul dezlănțuit al turcilor: ghiulele, proiectile incendiare și foc de muschete. Nu după mult timp, întrega armată otomană a invadat Orașul Vechi 

În ultimul atac, Zrinski și cei aproximativ 600 de oameni ai săi rămași în viață au ieșit din cetate într-o încercare disperată de a trece prin liniile otomane. Zrinski fost rănit mortal de focurile turcilor, fiind împușcat în piept și în cap.

Eroicul comandant, care a rezistat 36 de zile în fața unei armate otomane imense, a fost întins de turci pe un tun și decapitat .

Turcii au cucerit cetatea și au câștigat victoria cu prețul unor pierderi  imense, estimate la circa 18,000 de călăreți și 7,000 ieniceri, corpul acestora de oaste fiind aproape total decimat. Cu toate acestea, cea mai mare pierdere a fost cu siguranță moartea lui Suleyman Magnificul. Acești factori au avut ca rezultat amânarea atacului otoman asupra Vienei din acel an.

Bătălia a fost imortalizată în poemul epic „Prăpădul de la Sziget” din 1664  (în maghiară A Szigeti Veszedelem) compus de strănepotul lui Zrinski, numit tot  Nicola Zrinski,  de asemenea ban al Croației. Acest poem este unul din primele compuse în limba maghiară.

 

 

 

 

 

 

 

 1613 – A murit compozitorul  italian Carlo Gesualdo  (Gesualdo da Venosa) ; (n. 1566).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1636 –  Este fondată Universitatea americana Harvard, in urma deciziei l Înaltei Curți a  coloniei britanice  Province of Massachusetts Bay , fiind cea mai veche universitate din Statele Unite ale Americii de Nord. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Instituția a fost denumită Colegiul Harvard pe 13 martie 1639, după cel care a investit cei mai mulți bani în universitate, un tânăr preot numit John Harvard. Absolvent al Colegiului Emmanuel, din Cambridge, John Harvard a lăsat prin testament câteva sute de cărți care să formeze baza de carte a bibliotecii universității și câteva sute de lire sterline.

 

 

 

 

 

 

 

 1779: S-a născut sultanul otoman Mustafa al IV-lea; (d.1808).

 

 

 

 

 

Mustafa IV | Resim, Sultan, Tarih

 

 

 

 

A domnit din 29 mai  1807 pana la 15 noiembrie 1808, cand a fost inlaturat de la tron de fratele sau vitreg  Mahmud al II-lea.

 

 

 

 

 

 

 

1793 –  Se desfășoară Batalia de la Hondschoote dintre  trupele Republicii franceze si cele ale Primei Coalitii.

Trupele generalului francez Houchard inving armata ducelui de York și Albany si cuceresc orașul port Dunquerque.  

 

 

1825- S-a născut lingvistul Alexandru Cihac, autorul primului dicţionar etimologic ştiinţific al limbii române (1870-1879, de numele căruia se leagă punerea bazelor etimologiei româneşti.

A fost  membru de onoare al Societăţii Academice Române din 1872 (m. 1887, la Mainz/Germania).

 

 

 1830- S-a născut poetul francez de limbă provensală Frédéric Mistral, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură pe 1904 (împreună cu dramaturgul spaniol José Echegaray).

 

 

 

 

 

 

Frédéric Mistral | Alphonse daudet, Écrivains et poètes, Portraits

 

 

 

 

În anul 1854 a fondat în Provence, o gruparea literar„Le Felibrige” , numită mișcarea „felibrilor”, care avea ca scop dezvoltarea limbii, literaturii şi tradiţiilor provensale. A fost prieten cu Vasile Alecsandri (m. 25 martie 1914).

 

 

 

 

 

1841 – S-a născut marele compozitor ceh Antonín Leopold Dvořák , unul din fondatorii școlii muzicale naționale cehe; (d. 1 mai 1904).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1873- S-a născut Alfred Jarry, dramaturg şi prozator, precursor al suprarealismului („Ubu rege”, 1896); (m. 1 noiembrie 1907).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1894 – A încetat din viaţă Hermann von Helmholtz, fizician şi fiziolog; a formulat principiul transformării şi conservării energiei, a inventat oftalmoscopul; (n. 31 august 1821).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Enciclopedia Britannica din 1911, scria: „viața sa a fost de la început până la sfârșit una dedicată științei, și el trebuie considerat unul din cei mai de seamă intelectuali ai secolului al XIX-lea.”

 

 

 

 

 

 

 

  1907 – A încetat din viaţă Iosif Vulcan, poet, prozator şi dramaturg, coordonator al revistelor „Familia” şi „Şezătoarea”; (n. 31 martie 1841).

 

 

 

 

 

 

Iosif Vulcan, poet și publicist român

 

 

 

 

 

 

În februarie 1866, Iosif Vulcan  a primit  la sediul redacției revistei „Familia” de la un „privatist” de la Gimanziul din Cernauti , o scrisoare însoțită de o poezie, „De-aș avea”, semnată   Mihai Eminovici.

Este încântat de poezia primită, permițându-și însă o modificare, și anume, romanizarea numelui tânărului poet, transformându-l din Eminovici în Eminescu.

Din acest motiv, Iosif Vulcan este considerat „nașul literar” al celui mai mare poet român.

 

 

 

 

 

 

 1910 – S-a născut Jean Louis Barrault, actor francez  de teatru și film, mim, regizor și director de teatru ; (d. 1994).

 

 

 

 

 

 

Imagini pentru Jean Louis Barrault photos

 

 

 

 

 

 

 

 

 1926 – A încetat din viaţă Vasile Bogrea, filolog şi lingvist, specialist în limbile clasice,  fost  membru corespondent al Academiei Române; (n. 6 octombrie 1881).

 

 

 

 

 

 

 

Vasile Bogrea, profesor la Piatra-Neamț ©

 

 

 

 

A pus  împreună cu Sextil Puşcariu, bazele Muzeului Limbii Române.  

 

 

 

 

 

1930 – S-a  născut  Petre Salcudeanu, scriitor, scenarist şi om politic roman  (ministru al Culturii între 28 august şi 5 noiembrie 1993). A absolvit Facultatea de Critică și Literatură din Moscova și Facultatea de Filozofie din București.

Romanul „Biblioteca din Alexandria” i-a adus Premiul Uniunii Scriitorilor şi al Academiei Române); (d. 6 noiembrie 2005).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A  ocupat funcția de ministru al Culturii din România în 1993  și a fost  membru fondator al Uniunii Scriitorilor din Romania . 

 

 

 

 

 

1941 –  În timpul celui de-al doilera razboi mondial începea  blocada Leningradului de catre trupele germane. Aceasta se va incheia  la data de  27 ianuarie 1944.

 

 

 

 

 1944 –  Londra este lovită pentru prima dată de rachetele germane V-2.

 

 

 

 

 

1949 – A încetat din viaţă Richard Strauss, compozitor şi dirijor, reprezentant al post-romantismului („Aşa grăit-a Zarathustra”, „Don Juan”; „Salomeea”, „Electra”) ; (n. 11 iunie 1864).

 

 

 

 

 

Strauss, Richard

 

 

Foto: Richard Strauss, portret  de Max Liebermann din  1918, aflat la National-Galerie, Berlin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1951 – S-a semnat oficial Tratatul de la San Francisco, între Japonia  și o parte a Puterilor Aliate.

Acest tratat a fost semnat oficial de 48 de țări la 8 septembrie 1951 și a intrat în vigoare la 28 aprilie 1952.

Scopul tratatului a fost de a pune capăt oficial celui de -al Doilea Razboi Mondial si poziției Japoniei ca putere imperială și de a aloca despăgubiri civililor și foștilor prizonieri de război din țările aliate, care suferiseră din cauza crimelor de război comise de japonezi.

Acest tratat a invocat carta Organizatiei Natiunilor Unite si Carta Universala a Drepturilor Omului.

O delegatie  a Uniunii  Sovietice condusă de viceministrul de externe Andrei Gromiko  a luat parte la conferința de la San Francisco, dar incă de la început  și-a exprimat opoziția față de textul  tratatului pregătit de Statele Unite și de Regatul Unit.

Delegația sovietică a făcut mai multe tentative procedurale nereușite de a tergiversa conferința,  pretinzând printre altele că tratatul încalcă Acordul de la Yalta,  nerecunoscând suveranitatea Uniunii Sovietice asupra Sahalinului de Sud și asupra Insulelor Kurile.

Abia la 19 octombrie 1956, Japonia și URSS au semnat o Declaratie Comună   prin care au pus capăt războiului și au restabilit relațiile diplomatice.

 

 

 

 

1951 – S-a născut Bela Marko,  politician român de etnie maghiară, scriitor şi traducător, fost lider al formațiunii Uniunea Democrată a Maghiarilor din România /UDMR în perioada ianuarie 1993 – februarie 2011.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 A ocupat funcția de  viceprim-ministru în Cabinetul Boc (din decembrie 2009) și a fost ministru de stat în Cabinetul Tăriceanu pentru coordonarea activităţilor din domeniul culturii, învăţământului şi integrării europene (decembrie 2004 – iulie 2007).

 

 

 

 

 

 1954 –  Microbiologul american Jonas Edward a pus la punct  primul vaccin împotriva poliomielitei; la 12 aprilie 1955,  vaccinul a început să fie comercializat pe piața americană.

  

 

 

 

Dr. Jonas Salk the Inventor of Polio Vaccine | Green Yatra

 

 

 

 

Foto: Jonas Edward Salk (n. New York City, New York, SUA, 28 octombrie 1914 – d. La Jolla, California, SUA, 23 iunie 1995), medic virusolog american, creatorul vaccinului contra poliomielitei.

 

 

 

 

 

 

 

 1965 – A încetat din viaţă chimistul Hermann Staudinger, (Premiul Nobel, 1953),considerat întemeietorul chimiei macromoleculare; a descoperit şi a explicat fenomenul polimerizării   ; (n. 23 martie 1881).

 

 

 

 

 

 1966 – Televiziunea americană NBC difuzeaza  primul episod al serialului   stiintifico-fantastic Star Trek .

 

 

 

 

 

 

 1979 – S-a născut cântăreața americană de muzica pop-rock Pink (Alecia Beth Moore ), câștigătoare a două premii Grammy, care a devenit celebră în 2000 datorită albumului Can’t take me home.

Al doilea ei album, M!ssundaztood ,a devenit cel mai bine vândut din cariera sa.

 

 

 

 

 

 

 

În total, Pink a vândut peste 30  de milioane de albume în toată lumea.

 

 

 

 

 

 

1981 – A încetat din viaţă fizicianul Hideki Yukawa (Premiul Nobel pentru Fizică, 1949); s-a ocupat de fizica nucleară şi de razele cosmice, emiţând ipoteza existenţei mezonului, particulă descoperită, ulterior, în razele cosmice ;  (n. 23 ianuarie 1907).

 

 

 

 

 

 

 1985- A murit John Franklin Enders, microbiolog şi virusolog american; cercetări privind etiologia rujeolei, parotiditei epidemice şi asupra virusului poliomielitei; Premiul Nobel pentru medicină pe 1954, împreună cu conaţionalii săi Thomas Weller şi Frederick C. Robbins; (n. 1897).

 

 

 

 

1990 – A avut loc, la Braşov, din iniţiativa „Mişcării 15 noiembrie 1987”, prima întrunire a Rezistenţei Române. Au participat Societatea Timişoara, GDS, AFDP, CADA, Asociaţia „21 Decembrie”.

 

 

 

 

 

 

1991 –  Republica Macedonia și-a declarat in urma unui referendum independența față de Iugoslavia, fiind numita Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei (FYROM).

 

 

 

 

 

1994 – Are loc la  Berlin, ceremonia plecării trupelor aliate (americane, britanice și franceze) prezente în Berlinul de Vest după anul 1945.

Ceremonia a avut loc în prezența președintelui Franței,Francois Mitterand, a premierului britanic,  John Major, a secretarului de stat american, Warren Cristopher   și a cancelarului german, Helmuth Kohl.

 

 

 

 

 

 

 

 2003- A murit Leni Riefenstahl, dansatoare, regizoare de film şi fotografă germană de un înalt profesionalism, o renumită personalitate a cinematografului nazist (supranumită şi „cineasta lui Hitler”).

Filmele sale constituie adevărate documente asupra epocii, susceptibile de a contribui la înţelegerea fenomenului psihologic şi social pe care l-a reprezentat nazismul; (n. 1902).

 

 

 

 

 

Estate of Hitler′s filmmaker, Leni Riefenstahl, donated to Berlin foundation | Film | DW | 13.02.2018

 

 

 

 

 

După sfârșitul celui de-al doilea război mondial, Riefenstahl a fost arestată în aprilie 1945 și dusă în lagărul de prizonieri al Armatei a 7-a SUA din Dachau, unde a fost confruntată cu fotografii din lagărele de concentrare și interogată în mod repetat cu privire la rolul ei în cel de- al treilea Reich.

La 3 iunie 1945, a fost eliberată din închisoare și un an mai târziu, la 15 aprilie 1946, ea, soțul și mama ei au fost expulzați din Austria. În mai 1947 a fost internată într-o instituție de psihiatrie din Freiburg de către forțele de ocupație franceze pentru presupusa depresie, unde a  a fost tratată cu șocuri electrice timp de câteva luni.   În vara anului 1947, căsătoria ei cu Peter Jacob s-a destrămat.   În anii 1948-1952 fost cercetată și clasificată drept „neafectată” de nazism.

În cea de-a treia procedură judiciară, din nou la Freiburg, la 16 decembrie 1949, a fost declarată simpatizantă și ”tovarăș de drum”al regimului nazist.

Această clasificare, pentru care nu existau alte sancțiuni decât pierderea dreptului de a candida, a fost confirmată în cele din urmă prin decizia Camerei din Berlin din 21 aprilie 1952. 

Deși nu i s-a interzis să lucreze, Riefenstahl nu a reușit să realizeze după 1945 niciun alt proiect de film  – în afară de finalizarea filmului Tiefland.

Fiind exclusă după război din lumea filmului, ea s-a dedicat fotografiei și filmelor despre viața marină.

În anul 2002, ultimul ei film, documentarul „Impresii sub apă”, difuzat de canalul de televiziune ARTE cu ocazia împlinirii vârstei de 100 de ani, a fost considerat o adevărată capodoperă, însă comentariile criticilor nu au omis să pună din nou în evidență răspunderea morală a creatorului de artă.

 Victimă a „vânătoarei de vrăjitoare”, prin modul evident distorsionat de interpretare al valorii operei sale estetice, și mai ales după ignorarea sa deliberată după terminarea războiului mondial,  deși a produs nenumărate opere valoroase, Leni Riefenstahl constituie un exemplu tipic de aplicare a „moralității selective” a criticii de artă post-belică (WWII) în domeniul artistic.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2004 – S-a stins din viață la București, popularul interpret român de muzică ușoară Dan Spătaru ; (n. 2 octombrie 1939).

Au avut un mare succes de  public cântecele sale „Ţărăncuţă, ţărăncuţă„, „Nici o lacrimă„, „Nu-ţi şade bine cînd plîngi„, „Nu m-am gîndit la despărţire„, „Oare, Oare„, „Îţi pare rău”,  „În rîndul patru„,”Drumurile noastre„.

 

 

 

 

 

Coperta discului Raza mea de soare, interpret Dan Spataru

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dan Spătaru a cucerit în Cuba un record la aplauze:  „prin 1967 am fost la un festival internațional în Cuba, la Varadero, unde sunt trecut în Cartea Recordurilor pentru aplauze: 16 minute și 19 secunde!“

La înmormântarea sa au venit peste 10 000 de oameni.

 

 

 

 

 

 2009 – A decedat Aage Niels Bohr, fiul  marelui savant fizician Niels Bohr, laureat Nobel, el însuși un important specialist în fizica nucleară , distins cu  Premiul Nobel pentru fizica , în 1975 ; (n. 19 iunie 1922).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 2012 – A decedat in California , designerul britanic Bill Moggridge, realizatorul primului laptop din lume, Grid Compass , un computer pliabil care a fost folosit si pe naveta spatiala Discovery în 1985;  (n. 25 iunie 1943) .

 

 

 

 

 

 

Bill Moggridge - IDEO

 

 

 

 

 

 

 

 2012 – Fostul preşedinte american Jimmy Carter (n.1924), îl depăşeşte pe  predecesorul sau Herbert Hoover, în cea mai lungă perioada de pensionare a unui fost preşedinte american după încetarea mandatului.

 

 

 

 

 

 

 

Imagini pentru Jimmy Carter photos

 

Jimmy Carter 

 

Recordul lui Hoover a fost de peste 54 ani.

 

 

 

 

 

2014 – A decedat la Los Angeles,  muzicianul american de jazz Gerald Stanley Wilson; (n . 4 septembrie 1918 în Shelby , Mississippi ), cunoscut trompetist și lider de formație).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2016 – A murit în urma unui cancer la ficat, la vârsta de 51 de ani, tenorul sud-african Johan Botha; (n. 1965).

Johan Botha a fost cel mai cunoscut cântăreț de operă din Africa de Sud din istorie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Botha a debutat pe scenă  în 1989. A devenit apoi membru al corului de operă la Festivalul de la Bayreuth în 1990. În 1991a cântat în Un ballo in maschera la Pfalztheater Kaiserslautern.

Au urmat spectacole la teatrele de operă din Dortmund, Hagen, Hildesheim și Bonn. 

Recunoașterea sa internațională a avut loc în 1993 , la Opéra Bastille  în rolul Pinkerton din Madama Butterfly de Puccini. De atunci a cântat în spectacole de operă pe mari scene ale lumii, cum ar fi Metropolitan Opera , Opera de Stat din Viena, , Opera din Sydney, Australia , Royal Opera House (Londra), La Scala sau la Festivalul de la Salzburg .

În momentul morții sale, Botha locuia în Austria, la Viena, împreună cu soția sa Sonja și cei doi fii.  A fost înmormântat la cimitirul central din Viena .  

 

 

 

 

  2017 – A decedat cântărețul american de country Don Williams ; ( n. la 27 mai 1939 în Texas ).

 

 

 

 

 

 

 

Q&A: DON WILLIAMS « American Songwriter

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai mari reușite ale sale includ piesele Amanda (1973), Some Broken Hearts Never Mend (1977), Tulsa Time (1978) și I Believe In You (1980).

 

 

 

 

 

 

 

 

2019: A murit în urma unei insuficiențe renale, cântăreţul, compozitorul și producătorul de muzică spaniol Camilo Sesto (nume real: Camilo Blanes Cortés); (n. 1946).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A cântat în două formații pop în anii 1960 și a câștigat un concurs într-o emisiune de televiziune din Madrid. 

A vândut în jur de 50 de milioane de discuri în întreaga lume, fiind unul dintre cei mai bine vânduți artiști de muzică latino.

   În calitate de compozitor, Sesto a scris melodii pentru artiști precum Ángela Carrasco , Miguel Bosé , Lucía Méndez , Charytín Goyco și José José și a produs și a tradus în spaniolă versurile unui album al popularei trupe rock australiene Air Supply .

De-a lungul carierei sale, el a rămas unul dintre cei mai influenți artiști pionieri ai pop-ului și rock-ului spaniol.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8 septembrie este :

 

Ziua națională a REPUBLICII Macedonia de Nord față de Iugoslavia.

Denumirea  oficiala a acestui stat balcanic a fost îndelung disputată  din cauza neintelegerilor cu Grecia vecină, care respingea aceasta denumire pentru motivul că aceasta aparține istoriei sale naționale, dar si unui teritoriu aflat în prezent in componența sa.

Teritoriul R. Macedonia de Nord acoperă aproximativ treimea nord-vestică a mai marii regiuni geografice și istorice Macedonia, care cuprinde și părțile învecinate din nordul Greciei și mici porțiuni din sud-vestul Bulgariei și sud-estul Albaniei.

 

 

 

 

 

 

Harta Macedonia

                                       Harta Republicii Macedonia de Nord

 

 

 

 

După două decenii de conflicte diplomatice, conducerea FYROM a hotărât ca țara să se numească Republica Macedonia de Nord, denumire cu care a fost de acord și Grecia.

Pe 12 februarie 2019, Republica Macedonia și-a oficializat schimbarea denumirii în Republica Macedonia de Nord, așa cum era prevăzut în Acordul de la Prespa semnat în 2018.

Macedonia de Nord nu are ieșire la mare. Se învecinează cu Kosovo la nord-vest, cu Serbia la nord, cu Bulgaria la est, cu Grecia la sud și cu Albania la vest.  Suprafața acestei țări este de 25,713 km², iar populația sa  se cifrează la 2.075.ooo locuitori.

 Capitala țării este orașul Skopje, cu 506.926 de locuitori conform recensământului din 2002. Alte orașe sunt Bitola, Kumanovo, Prilep, Tetovo, Ohrid, Veles, Štip, Kočani, Gostivar, Kavadarci și Strumica. Ea are peste cincizeci de lacuri, și șaisprezece munți mai înalți de 2000 m.

Macedonia de Nord este stat membru al ONU și al Consiliului Europei. În  2020 a devenit cel de-al 30-lea stat membru al NATO.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

În Andorra – sărbătoare națională – Ziua Notre Dame de Meritxell (principala sărbătoare religioasă a Principatului).

 

 

Harta Andorra: consulta harta fizica a pe Infoturism.ro

 

 

 

Principatul Andorrei, denumit și Principatul Văilor Andorrei, este o țară fără ieșire la mare, aflată în sud-vestul Europei, în estul Pirineilor, la frontiera între Spania și Franța și are o suprafață de 468 km² și o populație estimată la 84.082 de locuitori în 2009.

Capitala, Andorra la Vella, este capitala europeană aflată la cea mai mare altitudine, la 1.023 m peste nivelul mării. Limba oficială este catalana, cu toate că se mai vorbesc spaniola, portugheza și franceza. Principatul s-a înființat în 1278. Rolul de monarh este exercitat împreună de doi co-principi, episcopul de Urgell și președintele Franței (țara făcând parte din dioceza de Urgell).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CREȘTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

 

 

Nașterea Maicii Domnului

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nașterea Maicii Domnului este primul praznic din Anul bisericesc, care incepe la 1 septembrie. Fecioara Maria s-a născut din părinţi foarte inaintaţi în vârsta, Ioachim si Ana, ca rod al rugaciunii lor. Tatal ei era din semintia lui David, iar mama ei din cea a lui Aaron.

Sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului este prezenta si la copti si la sirieni, separati de Biserica Ortodoxa dupa al patrulea sinod ecumenic, ceea ce denota ca inceputul ei trebuie pus intre sinodul trei ecumenic (431) si sinodul al patrulea (451).

Aceasta sarbatoare a fost adoptata in Apus in vremea papei Serghie I (687-701).

Condacul si Icosul acestui praznic au fost alcatuite de Sfantul Roman Melodul in secolul al VI lea. Canonul care se canta la slujba Utreniei a fost compus de Sfantul Ioan Damaschin.

 

 

 

 

VIDEO: ASTĂZI ÎN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse) :

 

 

 

  1. Istoria.md;

  2. Istoricul zilei.com;

  3. Mediafax.ro;

  4. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

  5. Wikipedia.ro;

  6. Rador.ro

08/09/2020 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Un comentariu »

  1. […] O ISTORIE A ZILEI DE 8 SEPTEMBRIE. VIDEO […]

    Apreciază

    Pingback de ZIUA DE 8 SEPTEMBRIE ÎN ISTORIA ROMÂNILOR « CER SI PAMANT ROMANESC | 08/09/2021 | Răspunde


Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.