CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

ZIUA DE 8 SEPTEMBRIE ÎN ISTORIA ROMÂNILOR


Ziua de 8 septembrie în istoria noastră

1439 : Este atestată documentar pentru prima dată localitatea Râmnicu Sărat.Prima mențiune documentară a așezării este legată de privilegiul comercial acordat de voievodul muntean Vlad Dracul la 8 septembrie 1439 negustorilor din Polonia, Galiția și Moldova.

Aici a fost vama de la hotarul dintre Moldova și Țara Românească, un loc de schimbat caii și hrănit echipajul, pe drumul spre Dunăre, spre Istanbul.

Cu timpul, a început a fi locuit, devenind târg.

1600 (8/18 septembrie): In Bătălia de la Mirăslău, domnul muntean Mihai Viteazul este înfrânt de trupele imperiale conduse de generalul austriac George Basta.

Imagini pentru Bătălia de la Mirăslău,photos

Înfrângerea a fost catastrofală, în timpul luptelor murind 4.000 dintre oamenii săi. Domnul, pentru a se salva trece Mureșul, pornind spre Alba Iulia.

Cu ajutor muntean reușește să ia tezaurul din capitala Transilvaniei și, în contextul pătrunderii oștilor polone în Moldova și Țara Românească, a trecut munții pentru a respinge atacul polon din Țara Românească.

1825: S-a născut la Iaşi, lingvistul Alexandru Cihac; (m. 29 iul. 1887, Mainz-Germania).

 

A fost fiul adoptiv al doctorului Iacob Stanislau Cihac (1800-1888), ceh de origine, stabilit la Iaşi în 1825.

A studiat în Germania și a consacrat cea mai mare parte a activităţii sale etimologiei, punând bazele ştiinţifice ale acestei discipline în România.

În istoria lingvisticii româneşti Alexandru Cihac rămâne ca autor al primului dicţionar exclusiv etimologic, întocmit pe baze ştiinţifice al limbii române: Dictionnaire d’étymologie daco-romane (2 vol., 1870, 1879).

A primit Premiul Volney în 1880 și de asemenea a fost membru de onoare al Societăţii Academice Române din 1872; (m. 29 iulie/ 10 august) 1887, la Mainz/Germania)

1844: S-a născut Ioan C. Drăgoescu, medic, poet şi prozator; (m. 21 aprilie 1915).

1856: Caimacamul Moldovei, Theodor Balș, adversar al unioniştilor, a suspendat legea presei în Moldova şi a instituit cenzura (8/20).

1856: S-a născut (la Făget, comitatul Târnava Mică din Ardeal) Ioan Bianu, filolog, bibliograf şi editor de texte româneşti vechi, fondator al şcolii naţionale de biblioteconomie şi bibliografie, membru titular al Academiei Române din 1902, preşedinte (1929-1932) şi vicepreşedinte (1932-1935) al acestui for (m.13 februarie 1935, Bucuresti).

Imagini pentru photos/Ioan_Bianu

În bibliografia de specialitate se avansează două date: 8 septembrie  şi 1 octombrie 1856. Dacă data exactă variază – în rarele situaţii când este menţionată – de la un autor la altul, în general este acceptat anul 1856.

Este, însă, posibil ca Bianu să se fi născut în anul 1857, ipoteză formulată pe baza cercetării documentelor aflate la Direcţia Judeţeană Alba a Arhivelor Naţionale.

A absolvit Facultatea de Litere din București, după care, în 1888, cu sprijinul oferit de Alexandru Odobescu și Bogdan Petriceicu Hasdeu, și-a continuat studiile la Milano, Madrid și Paris. A fost profesor de limba și literatura română la Liceul Sfântul Sava și șeful primei Catedre de Istoria Literaturii Române, la Facultatea de Litere și Filosofie din București, fondatorul și directorul Bibliotecii Academiei.

A organizat biblioteca Academiei, înzestrând-o cu un număr mare de manuscrise, cărți și periodice. Sub conducerea sa s-au alcătuit mari lucrări de bibliografie, între care primele trei volume din Bibliografia românească veche, 1508–1830 și Catalogul manuscriptelor românești

1867: A avut loc, la Bucureşti, prima competiţie naţională de “dare la semn ” (de tir), dotată cu trofeul “Colanul de argint”, trofeu oferit de regele Carol I al României.

Concursurile de tir au avut loc anual pâna în anul 1874.

1878 (8/20 septembrie): Apare Legea privind stabilirea noilor ranguri diplomatice ale reprezentanţilor români în străinătate.

S-au fixat trei clase: trimisi extraordinari si ministri plenipotentiari, miniştri rezidenţi, însarcinaţi cu afaceri.

1880 (8/20 septembrie):  A fost înfiinţată Marea Lojă Naţională a României, ca federaţie a lojilor româneşti.

Până la Primul Război Mondial, sub Jurisdicția Masonică a Marii Loji se aflau 27 de Loji.

După 1948, activitatea francmasoneriei a fost interzisă în România si re legalizata dupa revolutia din 1989.

1884: S-a născut la Câmpulung Muscel medicul scriitor Grigore Ulieru; (m. 1943, Câmpulung Muscel).

1884-1943 George Ulieru

A studiat la Facultatea de Medicină din București, obținând în 1913 titlul de Doctor în Medicină și Chirurgie, cu teza Operațiunea lui Foester în crizele gastrice ale tabesului. Repartizat la țară, la Turtucaia, a intrat în conflict cu autoritățile și a fost mutat de la o circumscripție sanitară la alta (Constanța, Alexandria și Dragoslavele). În 1921 a debutat în Analele Dobrogei.

A colaborat cu lucrări literatre, traduceri și articole de știință popularizată la Adevărul literar și artisticRevista Fundațiilor RegaleGazeta AlexandrieiGlasul țăriiMuguriMuscelul nostru, etc. A condus publicațiile: Rândunica (Alexandria), Facla Muscelului (Câmpulung), Piatra Craiului (Dragoslavele). Notorietatea sa este datorată jurnalului sau intim, publicat postum sub titlul Din carnetul unui medic de plasă, de catre Al. Rosetti în Revista Fundațiilor Regale (1946), apoi în volum (1948). Alte scrieri: AmintiriMarea și efectele ei binefăcătoareLacul TekirghiolPuterea nerușinatăOrașul Alexandria din punct de vedere igienicRăspunderea tăceriiPatima băutureiFlorile bune de leacPovețe către săteniMănăstirea Hămăiești.

1905: S-a născut la Giurgiu (Vlașca), actriţa română de film, radio, televiziune, scenă și voce Victoria Mierlescu; (m. 14 mai 1992, la București).

Imagini pentru Victoria Mierlescu;

A fost primul actor invitat la microfonul Radiodifuziunii Române.

La 4 noiembrie 1928 (la doar câteva zile de la emisia inaugurală a Radioului românesc), a susţinut un recital de poezie. 

A fost actriță la Teatrul Național „I. L. Caragiale” și la Teatrul de Comedie din București.

A fost distinsă în ianuarie 1953 cu Ordinul Muncii, clasa III „pentru merite deosebite, pentru realizări valoroase în artă și pentru activitate merituoasă”. A obținut ulterior titlul de artistă emerită

S-a făcut remarcată cu prestațiile sale din filme, precum: Muntele ascuns – 1974, Povestea dragostei – 1976, Tufă de Veneția – 1977, Prea cald pentru luna mai -1984, Domnișoara Aurica – 1986, Secretul lui Nemesis – 1987, Fără lumini de poziție – 1989.

Fiul ei este Andrei Cătălin Băleanu, regizor, soțul actriței Tamara Crețulescu. 

1906 (8/21 – 12/25 septembrie): S-a desfăşurat la Bucureşti, primul congres internaţional organizat şi găzduit de România – Congresul internaţional pentru protecţia proprietăţii literare şi artistice.

  1907: A încetat din viaţă Iosif Vulcan, poet, prozator şi dramaturg, coordonator al revistelor „Familia” şi „Şezătoarea”; (n. 31 martie 1841).

Iosif Vulcan, poet și publicist român

În februarie 1866, Iosif Vulcan  a primit  la sediul redacției revistei „Familia” de la un „privatist” de la Gimanziul din Cernauti , o scrisoare însoțită de o poezie, „De-aș avea”, semnată   Mihai Eminovici.

Este încântat de poezia primită, permițându-și însă o modificare, și anume, romanizarea numelui tânărului poet, transformându-l din Eminovici, în Eminescu.

Din acest motiv, Iosif Vulcan este considerat „nașul literar” al celui mai mare poet român.

1909: S-a născut, la Botoşani, Max Blecher. Poet, prozator de factură expresionistă, a fost numit de Eugen Ionescu ”un Kafka român”.

Este autorul romanelor „Întâmplări din irealitatea imediată”, „Inimi cicatrizate”; (m. 31 mai 1938).

1913: A fost publicată în oficiosul PNL, ”Viitorul”, scrisoarea-program a presedintelui partidului, Ionel I.C.Bratianu, în care se preconiza înfaptuirea votului universal si a reformei agrare.

1924: S-a născut compozitorul Gheorghe Carp; (m. 15 martie 1988).

1925: S-a născut la Ploiești, sculptorul Gheorghe Coman; membru fondator al Uniunii Artiştilor Plastici din România (1951).

Alături de George Apostu, Brăduţ Covaliu, İon Sârbu, Lazăr Băciucu a fost iniţiator al Taberei de Sculptură de la Măgura, la Mănăstirea Ciolanu din jud. Buzău ale cărei lucrări le-a coordonat timp de 16 ediţii; (m. la Ploiești în august 2005).

Bustul lui Ion Luca Caragiale din Ploiesti, monumente si statui Prahova, Sky Trip

A absolvit Institutul de Artă „Nicolae Grigorescu” București, secția Sculptură, seria 1945–1950.

A trăit la Ploiești, fiind unul dintre cei mai cunoscuți artiști plastici prahoveni.

Lui i se datorează celebrul bust al lui Caragiale din centrul Ploieștiului.

S-a remarcat, de asemenea, printr-un gest de mare probitate morală, refuzând o comandă foarte promițătoare sub raport pecuniar, de a prezenta figura dominantă a așa-numitei „epoci de aur”, Nicolae Ceaușescu, lucrare preluată ulterior de alt sculptor. După 1989 a desfășurat și o susținută activitate publicistică.

1926: A încetat din viaţă la Viena Vasile Bogrea, filolog şi lingvist, specialist în limbile clasice.(n.26 septembrie/8 octombrie 1881, Târnauca, Dorohoi, România).

Lingvist și filolog, membru corespondent al Academiei Române.

A pus  împreună cu Sextil Puşcariu, bazele Muzeului Limbii Române și al Societății Etnografice din Cluj.

Vasile Bogrea, profesor la Piatra-Neamț ©

A fost  membru corespondent al Academiei Române.

A audiat cursuri de filologie clasică la Berlin (1910 – 1913). Profesor de limbile greacă și latină la Liceul din Piatra Neamț (1906-1910). Profesor la Liceul Internat din Iași (1913-1919). Profesor la Catedra de Limbi Clasice a Facultății de Litere și Filosofie a Universității din Cluj (începând din anul 1920).

Împreună cu Sextil Pușcariu, a pus bazele Muzeului Limbii Române (1919) și a Societății Etnografice din Cluj (1923), devenind unul dintre colaboratorii activi ai acestora.

A scris aproape 300 de studii și articole referitoare la istoria limbii, lexicologie, etimologie, toponimie și antroponimie. Umanist de o vastă erudiție, a avut o pregătire temeinică și o vocație certă pentru filologia clasică.

A fost, de asemenea, poet și traducător. Ca și istoric literar, a abordat istoria mai degrabă din perspectiva literaturilor clasice și a cercetărilor cărților populare, punând accentul și pe studiul folclorului și al literaturi românești vechi.

1926: S-a născut Gabriel Ştrempel, istoric al culturii şi bibliograf, director adjunct (1975) şi apoi director general (1994) al Bibliotecii Academiei Române, în prezent fiind director general onorific.

A avut o contribuţie majoră la îmbogăţirea colecţiilor, la repertorizarea întregii producţii de carte şi la apariţia unor volume de mare însemnătate.

A efectuat călătorii de specializare și cercetări istorice în Rusia, Ucraina, Georgia, Armenia, Iugoslavia, Ungaria, Polonia, Cehoslovacia, Bulgaria, Grecia, Austria, Germania, Franța, Suedia, Israel, Italia. A fost cercetător la Institutul de Istorie Nicolae Iorga unde a contribuit la apariția volumelor I-III din Documentele Răscoalei din 1821.

A conferențiat mai mulți ani la centrul de pregătire a muzeografilor Arhiepiscopiei Ungrovlahiei și Ardealului de la Techirghiol si a ținut cursuri de Istoria civilizației și culturii românești și de Istoria scrisului și a cărții la Universitatea din București.

A fost membru de onoare al Academiei Române din 1993.

1929: S-a născut Ştefan Bănulescu, prozator, eseist, jurnalist; a fost distins cu Premiul Naţional pentru Literatură al Uniunii Scriitorilor, în anul 1997 („Iarna bărbaţilor”, „Cartea de la Metropolis”) (m. 25 mai 1998).

1929: A fost inaugurat, cu un concurs de călărie, a hipodromului de la Ploieşti.

1930: S-a  născut  Petre Sălcudeanu, scriitor, scenarist şi om politic român  (ministru al Culturii între 28 august şi 5 noiembrie 1993).

A absolvit Facultatea de Critică și Literatură de la Moscova și Facultatea de Filozofie din București.

Romanul „Biblioteca din Alexandria” i-a adus Premiul Uniunii Scriitorilor şi al Academiei Române); (d. 6 noiembrie 2005).

A  ocupat, după revoluţie, funcția de ministru al Culturii din România și a fost  membru fondator al Uniunii Scriitorilor din Romania . 

1930: S-a născut dramaturgul, publicistul şi scenaristul Tudor Popescu (prenumele la naştere: Teodor), („Satana cel Bun şi drept”, „O dragoste nebună, nebună, nebună”); (m. 22 august 1999).

1932: S-a născut la Vașcău, județul interbelic Bihor, lingvistul Marius Sala autor al unor importante  studii de lingvistică generală şi romanică, hispanică, istoria limbii române.

Imagini pentru Marius Sala

A fost directorul Institutului de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti” din Bucureşti şi membru titular al Academiei Române din 2001, vicepreşedinte al acestui for (2006-2014).

1934: A avut loc primul Campionat Naţional de haltere la cele trei stiluri: împins, smuls şi aruncat (Bucureşti, 8-12.09.1934).

1937: S-a născut filosoful şi profesorul Gheorghe Vlăduţescu, autorul unor lucrări de istoria filosofiei având ca teme centrale ontologia şi metafizica.

Este membru titular al Academiei Române din 1999, vicepreşedinte al acestui for (2002-2006).

1940. Ocupanții unguri ai Transilvaniei de Nord, anexate în urma Diktatului de la Viena, au masacrat civili români și de alte naționalități ( evrei, țigani la Nușfalău.

În toamna anului 1940, în mai multe localități din Ardealul de Nord, anexat la Ungaria, trupe militare sau paramilitare maghiare au masacrat civili români, țigani și evrei, în intenția de a determina prin teroare un exod din populațiile conlocuitoare nemaghiare.

La 8 septembrie 1940, în comuna Nușfalău (Sălaj), trupe ale armatei maghiare, cu sprijinul unor localnici au torturat și ucis 11 oameni din satul bihorean Almașu Mare (două femei și 9 bărbați), aflați în trecere prin Nușfalău. În dimineața zilei de 8 septembrie 1940, la ieșirea din Nușfalău, oamenii au fost opriți din drum de un localnic din comună etnic maghiar și de un soldat ungur, care-l însoțea. Potrivit sentinței Tribunalului Poporului, cei doi maghiari au readus victimele în centrul satului, le-au percheziționat, și-au însușit obiectele personale, le-au bătut sistematic și le-au împus cu baionetele. Cele două femei au fost lăsate în libertate. Cei nouă bărbați au fost duși într-o căruță militară spre comuna Zăuan, la circa 500 de metri de intrarea în comună, unde au fost uciși cu baionetele.

Concomitent, alți doi localnici etnici maghiari, din proprie inițiativă, le-au prins pe cele două femei lăsate libere și le-au dus la locul masacrului, unde au fost înjunghiate și ele. Cadavrele au fost înmormântate sumar și acoperite cu frunze. Înhumarea în cimitirul din Nușfalău a avut loc numai peste câteva zile, la stăruința localnicilor, după ce cadavrele începuseră să se descompună. Numele etnicilor maghiari este cunoscut, au fost pedepsiți de Tribunalul Poporului din Cluj, dar militarii unguri implicați în crimă au rămas neidentificați.

1940: Masacrul de la Ciumărna

La 8 septembrie 1940 în Ciumărna trupele ungare, în timpul înaintării lor spre partea centrală a Transilvaniei de Nord, au ucis 11 români: Ioan Ghiurutan, subprimar, Ioan Țiriac și soția sa Ana, N. Rati, Teodor Țiriac, Rozalia Țiriac, Gavrilă Oprea Ticău, Gavrilă Ortelecan, Florea Ciglăneanu, Niculae Barburaș și un țăran din Trăznea. În 1940, pe lângă cei 873 de români, locuiau aici doar 22 de maghiari și 11 evrei. Pentru a evita deportarea, evreii s-au declarat etnici maghiari, renunțând la numele evreiești și adoptând nume de rezonanță maghiară. După masacru, autoritățile ungare au adus alți 21 de maghiari, jandarmi și alți funcționari, crescând astfel la 54 numărul maghiarilor din sat.

1951: S-a nascut Bela Marko,  politician român de etnie maghiară, lider al formatiunii Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania, scriitor şi traducător

A  fost preşedinte al Uniunii Democrate Maghiare din România/UDMR în perioada ianuarie 1993 – februarie 2011, viceprim-ministru în Cabinetul Boc (din decembrie 2009), ministru de stat în Cabinetul Tăriceanu pentru coordonarea activităţilor din domeniul culturii, învăţământului şi integrării europene (decembrie 2004 – iulie 2007).

1958: Scriitorul si poetul Vasile Voiculescu a fost arestat si condamnat la 5 ani de temnita grea, fiind acuzat ca în perioada celui de-al doilea razboi mondial a elogiat, în scrierile sale, razboiul antisovietic, iar dupa 23 august 1944 a scris poezii ”cu caracter mistic si dusmanos”.

1959: România a fost inclusă în componența Comitetului pentru examinarea problemelor dezarmării, instituit în baza unui acord între cele patru mari puteri (SUA, Marea Britanie, Franța, URSS).

Comitetul era format din zece state: SUA, Marea Britanie, Franța, Italia, Canada, URSS, Bulgaria, Polonia, România și Cehoslovacia (își va începe lucrările la Geneva, în martie 1960)

1972: A murit Alexandru Finţi, actor, regizor şi profesor la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București; (n. 1910).

Pentru o perioadă a fost director al Teatrului Armatei.

A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a II-a (1967) „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice” .

1974: S-a născut la București regizorul, scenaristul şi omul de presă Bobby Păunescu.

Imagine similară

De la vârsta de 1 an se mută cu familia în Italia, la Milano, unde rămâne până la vârsta de 10 ani. A terminat Facultatea de International Management în Elveția în 1998. În 2007 urmează un curs intensiv de film la Universty of Southern California – School of Cinematic Arts.

La USC scrie și regizează primul scurt metraj – Dear D (rolul principal Monica Bîrlădeanu). În 2007 scrie si regizează primul lui film de lung metraj, „Francesca”, produs de Mandragora, casa de producție de film ce a fost fondată de Cristi Puiu și Bobby Păunescu.

FilmulFrancesca” a avut premiera in deschiderea sectiunii Orizzonti al Festivalului de film de la Venetia in 2009 si a fost selectionat la mai multe festivaluri de film internationale printre care: East end London film festival (unde a primit premiul pentru cel mai bun debut), Gijon International Film Festiaval Spania (unde a primit premiul FIPRESCI), Silk road international film festival, Turcia (unde a primit premiul pentru cel mai bun regizor, cea mai buna actrita si premiul criticii din Turcia). Filmul a mai participat si festivalurile internationale de film din: Buenos Aires BAIFICI, Rejkiavik, Bergen, Wisbaden.

Este proprietarul ziarelor „Evenimentul zilei”, „Capital”, „Curierul naţional”, „Gazeta de sud”, precum şi al televiziunii B1.

1982: S-a născut handbalistul Marian Cozma, campion al României și Ungariei la handbal masculin și câștigător al Cupei Cupelor EHF.

A decedat in data de 8 februarie  2009,  fiind atacat de un grup de trei țigani,  într-un club la Veszprém, în Ungaria care l-au înjunghiat de trei ori, inclusiv în inimă.

Imagini pentru Marian Cozma photos

Cozma mai fusese implicat într-un incident asemănător în 2005, când a fost înjunghiat de un grup de opt persoane, suporteri ai unei echipe adversare, la București, scăpând cu viață și reușind să revină în scurt timp pe teren.

În memoria lui Marian Cozma, Comitetul Director al Federației Române de Handbal a decis ca Centrul Național Olimpic de Excelență de la Sighișoara să poarte numele sportivului, iar în Veszprém s-a ridicat o statuie care il infatiseaza aruncând la poartă.

1990: A avut loc, la Braşov, din iniţiativa „Mişcării 15 noiembrie 1987”, prima întrunire a Rezistenţei Române. Au participat Societatea Timişoara, GDS, AFDP, CADA, Asociaţia „21 Decembrie”.

2001: S-a desfăşurat, la Palatul Ghica Tei din Bucureşti, primul Târg de pâine din România.  

2004: S-a stins din viata la Bucuresti în urma unui stop cardiac, popularul interpret roman de muzica usoară Dan Spataru ; (n. 2 octombrie 1939).

Au avut un mare succes de  public cantecele „Ţărăncuţă, ţărăncuţă„, „Nici o lacrimă„, „Nu-ţi şade bine cînd plîngi„, „Nu m-am gîndit la despărţire„, „Oare, Oare„, „Îţi pare rău”,  „În rîndul patru„,”Drumurile noastre„.

Dan Spătaru a bătut, în Cuba, recordul la aplauze: 16 minute și 19 secunde: „prin 1967 am fost la un festival internațional în Cuba, la Varadero, unde sunt trecut în Cartea Recordurilor pentru aplauze: 16 minute și 19 secunde!“

La înmormântarea sa, au venit să-l petreacă pe ultimul drum peste 10000 de oameni.

2009: A decedat la Targu Mureș,  Radu Dobre Basarab, actor, profesor şi regizor la Teatrul „Radu Stanca” din Sibiu.

Imagini pentru photos radu-dobre-basarab/

S-a născut la Slatina, în judeţul Olt, în 22 august 1941 si a fost absolvent al Institutului Politehnic Bucureşti, Facultatea de Hidroenergetică, al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale”, Bucureşti (Actorie), şi al Universităţii de Artă Teatrală Târgu Mureş (Regie).

Între 1967 şi 1987 a fost actor al Teatrului de Stat din Sibiu si a obţinut numeroase premii de interpretare la diverse festivaluri.

A înfiinţat Societatea literară „Radu Stanca”, prima de acest fel din ţară după 1950 si  „Clubul de jazz” din Sibiu. De asemenea  înfiinţat şi a condus „Teatrul Studenţesc” din Sibiu, cu care a obţinut mai multe premii la festivalurile studenţeşti.

Incepând cu anul 1991, Radu Dobre Basarab a fost cadru didactic la Academia de Artă Teatrală din Târgu Mureş, unde a predat actoria şi regia.

2019:  Echipa națională feminină de tenis de masă a României a câștigat, pentru a cincea oară, titlul de campioană europeană.

2019 Echipa Națională De Tenis De Masă Feminin A României

Bernadette Szocs, Daniela Dodean Monteiro și Elizabeta Samara membre ale echipei antrenate de Viorel Filimon au câștigat categoric victoria în fața Portugaliei.

Din lotul României au mai făcut parte Adina Diaconu și Irina Ciobanu. Tricolorele au depășit în grupe Slovacia, cu 3-0, și Spania, cu 3-0, în sferturi au trecut de Franța, tot cu 3-0, iar în semifinale au învins Polonia cu 3-1.

CALENDAR CREȘTIN ORTODOX

Nașterea Maicii Domnului

Nașterea Maicii Domnului este primul praznic din Anul bisericesc, care incepe la 1 septembrie. Fecioara Maria s-a născut din părinţi foarte inaintaţi în vârsta, Ioachim si Ana, ca rod al rugaciunii lor. Tatal ei era din semintia lui David, iar mama ei din cea a lui Aaron.

Sarbatoarea Nasterii Maicii Domnului este prezenta si la copti si la sirieni, separati de Biserica Ortodoxa dupa al patrulea sinod ecumenic, ceea ce denota ca inceputul ei trebuie pus intre sinodul trei ecumenic (431) si sinodul al patrulea (451).

Aceasta sarbatoare a fost adoptata in Apus in vremea papei Serghie I (687-701).

Condacul si Icosul acestui praznic au fost alcatuite de Sfantul Roman Melodul in secolul al VI lea. Canonul care se canta la slujba Utreniei a fost compus de Sfantul Ioan Damaschin.

CITIŢI ŞI :

Bibliografie (surse) :

 1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;
 2. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric ;
 3. e.maramures.ro ;
 4. Wikipedia.ro.;
 5. mediafax.ro ;
 6. Enciclopedia Romaniei.ro ;
 7.  rador.ro/calendarul- evenimentelor;
 8.  Istoria md.;
 9. istoriculzilei.blogspot.ro;
 10. CreștinOrtodox.ro;
 11. Cinemagia.ro.

Publicitate

08/09/2021 - Posted by | ISTORIE ROMÂNEASCĂ | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Un comentariu »

 1. A republicat asta pe Cronopedia.

  Apreciază

  Comentariu de Ioan M. | 08/09/2021 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: