CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 14 AUGUST. VIDEO


 

 

 

 

14 august, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

Anul 410: Barbarii  vizigoti ai  regelui  Alaric, ocupa Roma si o jefuiesc timp de trei zile.

Prima dată după 800 de ani, Roma a căzut în mâinile unei armate străine, după ce a fost ocupată și jefuită de către galii lui Brennus în 387 î.Hr.

 

 

  

În anul 410, jefuirea Romei a avut loc în timpul  împăratului Flavius Honorius cînd aceast oraș nu mai era de mult capitala Imperiului Roman de Apus,aceasta  fiind mutată la Milano și mai apoi la Ravenna.

După acest eveniment, Roma nu își va mai recupera vreo dată statutul de centru politic al Imperiului Roman.  

 

582: A murit  imparatul Flavius Tiberius Constantius Augustus ; (n.540)   cunoscut sub numele de Tiberiu al II-lea Constantin.

Flavius Tiberius Constantius – foto; ro.wikipedia.org

A fost împărat bizantin între anii 578 si 582 si fiul adoptiv al imparatului Iustin al II-lea.  A  preluat controlul imperiului după anul 547,, când Iustin devenise incapabil să conducă statul  devenind efectiv  împărat la moartea lui Iustin în  578.

A făcut pace cu vizigoții din Spania și i-a învins pe berberi în Africa. Cand slavii  au început să migreze spre Balcani  in 579, Tiberiu cu armata lui era în Orient unde se lupta cu perșii, si  nu a putut stăvili invazia slavă.

În anul  582 Tiberiu a murit otrăvit, fiul său adoptiv Mauriciu devenind împărat.

 

 

 

 

644: A decedat Omar ibn al-Hatab, al doilea calif al arabilor (din anul 634), unul dintre   apropiatii  profetului Mahomed  (n.592),întemeietorul islamismului.

Umar ibn Al- Ḫattāb, Umar fiul lui Al- Ḫattāb (579- 644), a fost unul dintre cei mai puternici și influenți califi musulmani din istorie și s-a numărat printre apropiaţii  profetului religiei islamice – Muḥammad.

L-a succedat pe Abu Bakr ( 632- 634), în calitatea de calif, fiind al doilea dintre cei patru Califi Bine – Călăuziți sau Ortodocși.

Este cunoscut pentru natura sa dreaptă și pioasă, care i-a adus titlul de Al- Farūq, ( „cel care distinge între bine și rău „).

Sub conducerea sa, „califatul Bine-Călăuzit” s-a extins într-un ritm fără precedent, stăpânind întregul Imperiu Sasanid și mai mult de două treimi din Imperiul Bizantin.

Atacurile sale împotriva Imperiului Persan Sasanid au dus la cucerire Persiei în mai puțin de doi ani.

Potrivit tradiției evreiești, în anul 638 Umar a cucerit Ierusalimul şi a anulat interdicţia pusă de creştini, permiţând evreilor accesul liber la locurile sfinte în Ierusalim.

Mormântul său se află în moscheea din Medina (azi în Arabia Saudită).

 

1040: Macbeth îl ucide pe regele Scoției  Duncan I în Bătălia de la Elgin și se încoronează el însuși rege.

 

 

 

Mac Bethad mac Findlaích (anglicizat ca Macbeth și poreclit Rí Deircc, „Regele Roșu, decedat l-a 15 august 1057) a fost Rege al Scoțienilor (cunoscut și ca Rege al Albei, iar mai înainte ca Rege al Morayului și Rege al Fortriului) din 1040 până la moartea sa. 

Este cunoscut ca subiect al tragediei lui William Shakespeare “Macbeth”   și din multele opere care s-au inspirat din ea.

 

 

 

1089: Impăratul Sfântului Imperiu Romano – German, Henric al IV-lea (n.11 noiembrie 1050 – d. 7 august 1106), se casatoreste cu  Adelaida de Kiev, fiica marelui voievod Vsevolod I al   Kievului.

 

 

1433:  Eduard devine rege al Portugaliei după moartea tatălui său, regele Ioan I.

Edward of Portugal - Academic Kids

Eduard (portugheză Duarte; 31 octombrie 1391 – 9 septembrie 1438) numit Filosoful sau Elocventul, a fost al 11-lea rege al Portugaliei și al doilea Lord de Ceuta din 1433 până la moartea sa.

Era fiul regelui Ioan I al Portugaliei și a soției acestuia, Filipa de Lancaster, care era fiica lui Ioan de Gaunt. A fost numit după străbunicul său, regele Eduard al III-lea al Angliei.

 

1457: Este tipărită  de către  Johann Fust şi Peter Scheffer, Psaltirea din Mainz.

 

 

 

 

 

1575: A murit  Diego Hurtado de Mendoza, diplomat, istoric si scriitor spaniol; (n.1503).

 

 

 

 

 

Diego Hurtado de Mendoza  d. 14 august 1575) a scris o poezie umanistă în tradiția versului castilian și a formelor liricii italiene. Proza sa istorică are ca model opera clasicilor Salustiu și Tacit și relevă un stil remarcabil. Scrieri:

– 1627: Războiul Granadei (“La guerra de Granada”)

– Hipómenes

– Atlanta

– Epistolă către Boscán (“Epistola a Boscán”).

Hurtado de Mendoza este și presupusul autor al romanului picaresc El Lazarillo de Tormes.

 

1688: S-a născut la Berlin Frederick-Wilhelm I, rege al Prusiei (1713-1740),  din dinastia Hohenzollern, cunoscut în istorie ca “regele soldat”.

Friedrich Wilhelm I, King in Prussia (1688-1740) - GAMEO

Friedrich Wilhelm I rege al Prusiei  ( d. 31 mai 1740 în Potsdam) provine din dinastia Hohenzollern și a rămas cunoscut în istorie ca „regele soldat”.

Era fiul lui Friedrich I rege al Prusiei și al soției sale Sophie Charlotte de Hanovra, care, până la moartea soțului ei (Friedrich I), a preluat  între anii 1700-1740 conducerea statului prusac.

Noul rege Friedrich Wilhelm s-a concentrat mai mult pe consolidarea militară și financiară a Prusiei.

Astfel în timpul domniei sale Prusia devine o putere militară, fiind cunoscut că în garda regimentului său au fost acceptați soldați numai de la o anumită înălțime (1,88 m), în acest scop pentru corpul de grenadieri recrutează soldați din toată Europa. Incă și azi poartă juriștii din Prusia robele introduse de Friedrich Wilhelm.

A dus o politică economică cumpătată, neirosind banii pe un lux extravagant la curtea regală prusacă, obligând pe cei bogați să clădească case în Berlin.

In timpul lui va funcționa Tabakskollegium (colegiu militar), fiind condus de Prințul Leopold de Anhalt-Dessau care se va ocupa și de educația militară a fiului regelui. La moartea lui, urmașul său, Frederic cel Mare, preia tronul, când Prusia avea o situație financiară stabilă și o armată bine organizată.

1714: S-a născut la Avignon, în  Franța, renumitul pictor Claude Joseph Vernet.

Art prints by Claude Joseph Vernet

Claude-Joseph Vernet (  d. 3 decembrie 1789, Paris, Franța) a fost un pictor francez care a studiat în Italia, avându-l maestru pe  Bernardino Fergionni, devenind unul dintre cei mai de seamă pictori peisagiști ai timpului său,  faimos prin reprezentările artistice ale furtunilor pe mare, apreciate mult în special împăratul rus Pavel I.

"Naufragiu" (1759) de Claude Joseph Vernet - foto: ro.wikipedia.org

“Naufragiu” (1759) de Claude Joseph Vernet – foto: ro.wikipedia.org.

  Pânzele sale erau achiziționate pentru a decora palatele din întreaga Europă, fiind prezente acum în cele mai importante muzee europene.

Una dintre cele mai mari colecții de picturi ale sale sunt păstrate în Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg.

Urmașii lui Claude Joseph Vernet au fost de asemenea pictori. În această privință sunt de menționat unul din fii săi, Carle Vernet, precum și nepotul său, Horace Vernet.

1756: S-a născut compozitorul suedez Olof Åhlström; (d. 11 august 1835, Stockholm).

Olof Åhlström, del 2 | Musik Tre Sekler

1758 : S-a născut pictorul francez Antoine Charles Horace Vernet , cunoscut sub numele de Carle  Vernet; (d.  17 noiembrie 1835, la Paris).

A  fost  cel mai mic fiu  al lui Claude Joseph Vernet și tatăl lui Horace Vernet.

 

Carle Vernet - Wikipedia

 Foto: Carle  Vernet și pictura sa ”Bătălia de la Moscova”.

 

Născut în Bordeaux, a fost un elev al tatălui său și a lui Nicolas-Bernard Lépicié. După ce, în anul 1782 a obținut bursa Prix de Rome, tatăl său a trebuit să îl cheme de la Roma înapoi în Franța pentru a-l împiedica să devină călugăr.

Sora sa, Carle, a fost executată cu ghilotina în timpul revoluției franceze, lucru ce l-a determinat să renunțe la artă.

După ce a început din nou să picteze, în timpul Directoratului francez (1795–1799), stilul său s-a schimbat radical.

A început să deseneze la detalii de minut bătălii și campanii pentru a-l glorifica pe Napoleon I. Desenele lui, precum „Bătălia de la Marengo”, înfățișând campania italiană a lui Napoleon, au câștigat prețuirea împăratului, fiind premiat cu Legiunea de onoare pentru opera „Dimineața de la Austerlitz”.

De asemenea, regele Ludovic al XVIII-lea al Franței l-a decorat cu Ordinul Sfântul Mihail.  

 

 

 

1777: S-a născut fizicianul şi chimistul danez Hans Christian Ørsted (d. 09 martie 1851).

 

 

 

Este cunoscut pentru descoperirea relației dintre electricitate si magnetism, cunoscută ca electromagnetism.

 

 

 

 

1816: Marea Britanie a anexat în mod oficial  arhipelagul Tristan da Cunha din Oceanul Atlantic .

 

 

 

 

 

 

 

1826: O comisie a Academiei verifică metoda descrisă de Jerome Balard, pentru obţinerea unui nou element chimic: bromul. Rezultatele s-au confirmat.

 

 

 1864:  Alexandru Ioan Cuza, domnitorul Principatelor Unite ale Valahiei și Moldovei, a promulgat Legea rurală (intrată în vigoare la 23.IV/5.V.1865).

Legea îi elibera pe ţărani de sarcinile boiereşti şi-i împroprietărea, prin răscumpărare, cu loturile de pământ pe care le aveau în folosinţă.  

 

1867:  S-a născut prozatorul şi dramaturgul John Galsworthy (John Sinjohn), laureat al Premiului Nobel pentru Literatură: “Forsyte Saga”, “O comedie modernă”, “Tabachera de argint” (d. 31 ianuarie 1933).

 

 

 

 

 

 

1871 (14/26-15/27): Sărbătorirea a 400 de ani de la târnosirea mănăstirii Putna (amânată din 1869).   

Organizarea festivităţilor a fost facuta de către un comitet al societății „România Jună” a studenţilor români de la Viena, condusă de Ioan Slavici şi Mihai Eminescu.

La manifestare au participat 3.000 de reprezentanţi din toate provinciile istorice româneşti. 

 

 

Mănăstirea Putna este un lăcaș monahal ortodox, unul din cele mai importante centre culturale, religioase și artistice românești.

A fost supranumită „Ierusalimul Neamului Românesc” (Mihai Eminescu). Mănăstirea se află la 33 km nord-vest de orașul Rădăuți, în județul Suceava, în nordul Moldovei. Mănăstirea a fost un important centru cultural; aici s-au copiat manuscrise și au fost realizate miniaturi prețioase.

Lăcașul deține un bogat muzeu mănăstiresc, cu broderii, manuscrise, obiecte de cult, icoane etc.

 

 

1871: S-a născut Guangxu,  împăratul Chinei; (d. 1908).

Guangxu – Al-XI-lea Împărat Qing – foto: ro.wikipedia.org

Împăratul erei Guangxu (împăratul Kuang-Hsu; 14 august 1871 – 14 noiembrie 1908), născut Aisin-Gioro Zaitian (Aisin-Gioro Tsai-tien; Manchu: Aisin-Gioro Dzai-Tiyan), a fost al unsprezecelea împărat al dinastiei Qing, și al nouălea împărat Qing ce a domnit peste China propriu-zisă.

A domnit între 1875 și 1908, dar de facto el a condus sub influența Împărătesei văduve Cixi, domnind în nume propriu doar între anii 1889-1898. El a inițiat “Reforma celor o sută de zile“, dar a fost brusc oprit, când Cixi a lansat o lovitură de stat în 1898, după care a fost pus sub arest la domiciliu până la moartea sa. Numele lui de domnie înseamnă “succesiune glorioasă”.

Împărăteasa văduvă Cixi – foto: ro.wikipedia.org

Împărăteasa văduvă Cixi (Tse Hsi, sau Tz’u-hsi, n. 29 noiembrie 1835, Peking – d. 15 noiembrie 1908) a fost cea mai influentă personalitate de la sfârșitul Chinei imperiale.

Cixi a rămas în istorie pentru cruzimea și brutalitatea sa. A fost foarte iscusită în lupta pentru putere și lipsită de scrupule când era vorba de propriile interese.

Totodată a dat dovadă de mult curaj prin intervenția ei pe lângă împăratul aflat pe patul de moarte pentru impunerea fiului lor ca urmaș la tron, sub regența ei și a soției împăratului, dejucând intrigile de la curte.

 

1876: S-a născut la Belgrad,  Aleksandar Obrenovic, regele Serbiei; (d. 11 iunie 1903).

Dešavanja u periodu od 1889. do 1893.

A fost rege al Regatului Serbiei din 1889 până la data de 11 iunie 1903 cânde a fost asasinat de gruparea teroristă panslavistă Mâna Neagră, care i-a reproșat o politica proocidentală.

  Alexandru a fost fiul regelui Milan Obrenovici și al reginei Natalia. Asasinatul Atentatul la viața sa a fost organizat de un grup de tineri ofițeri coordonați de Dragutin Dimitrijević.

Deoarece ofițerii implicați în atentat făceau parte din Regimentul 6 Infanterie, care purta numele „Regimentul Regele Carol al României”, Carol I al României a telegrafiat la Belgrad anunțând că renunță la patronajul onomastic asupra regimentului respectiv.

 

1893: Este eliberat primul permis de conducere din lume.

Seful politiei din Paris a prezentat „o referinţă prin care se certifica abilitatea de a opera un vehicul de transport cu un motor mecanic” unui şofer francez al carui nume nu se mai cunoaste.

 

 

 

 

1900: Se incheie dupa 56 de zile, asediul fortelor occidentale impotriva Pekinului, pentru inabusirea  “Rascoalei Boxerilor”.

 

 

 

 

 

Răscoala boxerilor  sau Revolta boxerilor a fost o mișcare xenofobă și anticreștină, izbucnită în China la sfârșitul dinastiei Qing, între anii 1898 și 1900.

A fost inițiată de Miliția Yìhétuán (Miliția Unită pentru Dreptate), cunoscută în Occident sub denumirea de “Boxerii“, și motivată de sentimente naționaliste și de rezistență  împotriva imperialismului puterilor occidentale, a celui japonez și a creștinismului.

Termenul de „boxer” se datorează faptului că membrii Miliției Yìhétuán practicau boxul   crezând că aceste practici îi vor face impenetrabili în fața gloanțelor. Marile puteri au intervenit și au înfrânt forțele chineze.

Ostilitățile s-au încheiat cu un protocol semnat în 1901 prin care Chinei i se cerea să plătească daune unui număr de 11 state. Ulterior, Marea Britanie și SUA au returnat o mare parte din reparațiile pe care le primise .

 

1916 (14/27 august): România a declarat război Austro-Ungariei, intrând în prima conflagraţie mondială pentru  eliberarea si intregirea patriei.

 La data de 4/17.VIII.1916 fusese semnat, la Bucureşti, Tratatul de alianţă între România, de o parte, şi Rusia, Franţa, Marea Britanie şi Italia, pe de altă parte, pentru intrarea ţării noastre în război de partea Antantei.

 

 

 Consiliul de Coroana al României a hotarât decretarea starii de razboi.

Ambasadorul României, Edgar Mavrocordat, a depus la ora 21 la secretariatul Ministerului Austro-Ungar de Externe declarația de război din partea Regatului Român.

 La aceeași oră, Armata Română a trecut Carpații, începând  ofensiva în Transilvania,  înaintând pe trei direcții. La rândul lor Germania și Turcia au declarat război României la 28 respectiv 30 august.

Pe 31 august Bulgaria a atacat România fără declarație de război, care va fi făcută abia pe 1 septembrie 1916.

 

 1917: China a declarat război Germaniei şi Austro-Ungariei.

 

 

 

1920: Cehoslovacia si Iugoslavia creeaza Antanta Mica (în curând acestora li se va alătura si România).

  

Pe harta, ţările participante la Mica Înţelegere (Mica Antantă) - foto: cersipamantromanesc.wordpress.com

Pe hartă, ţările participante la Mica Înțelegere

 Mica Antantă, numită și Mica Înțelegere a fost o alianță formată în 1920 și 1921 de Cehoslovacia, România și Iugoslavia (de fapt Regatul Sârbo-Croato-Sloven, denumit Iugoslavia abia din 1929) pentru a se apăra de revizionismul maghiar (în urma Tratatului de la Trianon care prevedea că partea de nord a Republicii Croația și Voivodinei intrau în cadrul Regatul Sârbilor, Slovacia și Rutenia – azi Regiunea Transcarpatia din Ucraina – era cedată Cehoslovaciei, iar Transilvania și partea răsăriteană a Banatului era recunoscută în cadrul României) și pentru a împiedica întoarcerea casei de Habsburg la putere.

Mica Înțelegere, inițiată de ministrul de externe al Cehoslovaciei, Edvard Beneš, ca organizație de securitate regională, a apărut prin semnarea succesivă de convenții bilaterale de alianțe între Cehoslovacia și Iugoslavia (14 august 1920), România și Cehoslovacia (Convenția de alianță defensivă româno-cehoslovacă, 23 aprilie 1921) și România-Iugoslavia (7 iunie 1921).

1938: Printr-un decret-lege România a fost reorganizata  administrativ-teritorial înfiinţându-se ţinuturi conduse de un rezident regal.

 

 

 

 

 

 

1941: Președintele SUA, F.D. Roosevelt, si primul ministru al Marii Britanii, W. Churchill, au semnat, în urma unei întrevederi (10-14 august) la bordul navei „Prince of Wales”, în Golful Argentina din Newfoundland, “Carta Atlanticului”, document considerat ca fiind punctul de plecare în crearea Natiunilor Unite.

Carta Atlanticului (14 august 1941) - Întrunirea dintre Roosevelt și Churchill - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

Carta Atlanticului (14 august 1941) – Întrunirea dintre Roosevelt și Churchill – foto ro.wikipedia.org

  Documentul stabilea strategia Aliaţilor în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial şi se referea la organizarea postbelică a lumii după înfrângerea nazismului. URSS a aderat la „Cartă” la data de 24.IX.1941

 

 

1941: A decedat Paul Sabatier, chimist francez, laureat al Premiului Nobel în 1912; (n. 5 noiembrie 1854).

 

 

 

1945: S-a născut  actorul american Steve Martin; ocupă locul 6 în topul 100 al celor mai buni actori de comedie.

 

 

1945: Imparatul  Hirohito al Japoniei a emis decretul pentru  capitularea neconditionata a ţării sale.

Pe 10 august 1945, după invadarea Manciuriei de către Uniunea Sovietică şi bombardamentele atomice de la Hiroşima şi Nagasaki, liderii japonezi au decis în timpul unei conferinţe imperiale (gozenkaigi) să accepte în principiu termenii capitulării necondiţionate aşa cum fuseseră ei stabiliţi de Aliaţi prin aşa numita „declaraţie de la Potsdam”.

Au trebuit însă să mai treacă însă câteva zile cu discuţii aprinse în spatele uşilor închise, inclusiv cu o tentativă de lovitură de stat, până când împăratul Hirohito s-a adresat naţiunii prin intermediul radioului, anunţand pe 15 august acceptarea condiţiilor impuse de Aliaţi.

În discursul său, împăratul punea accentul pe rolul bombardamentelor atomice în luarea deciziei sale. O copie a discursului de pe 17 august destinată forţelor armate japoneze nu menţiona bombardamentele nucleare, dar punea accentul pe invazia sovietică.

În prezent există o controversă cu privire la motivele din spatele deciziei japoneze de capitulare. Pe 28 august, a început ocupaţia Japoniei.

Imagine similară

Foto: Reprezentanţii Japoniei la ceremonia de semnare a capitulării, desfăşurată pe bordul navei de linie “USS Missouri” (ancorată în Golful Tokyo). 

Pe 2 septembrie, guvernul japonez a semnat actele capitulării, care au pus în mod oficial capăt celui de-al doilea război mondial.  

În ciuda capitulării de pe 2 septembrie, au mai existat câteva unităţi japoneze izolate care au refuzat să se predea, iar un număr de soldaţi japonezi rătăciţi au continuat lupta şi nu s-au predat luni sau chiar ani de zile.

 

 1946: În cadrul Conferintei de la Paris, reprezentantul Ungariei a cerut cedarea catre Ungaria a unui teritoriu din Transilvania, de cca 22.000 km2.

Cererea a fost respinsă ca fiind nefondată.

  

 

1947: S-a născut  Danielle Steel, scriitoare americancă numită în “Guinnes Book” cea mai citită romancieră din lume.

 

 

 

 

 

 

 

1947: India se divide, odată cu constituirea  statului Pakistan independent, stat cu majoritate musulmană, membru al Commonwealth-ului britanic.

 

 

 

1951: A încetat din viaţă magnatul presei americane, jurnalistul William Randolph Hearst; (n. 29 aprilie 1863).

 

 

 

 

 

 

 

 

1956: A încetat din viaţă Bertolt Brecht, dramaturg, poet, regizor de origine germană, iniţiator al teatrului epic; (n. 10 februarie 1898). A fost unul dintre cei mai importanţi dramaturgi şi teoreticieni ai teatrului din secolul XX.

 

 

 

 

În anul 1949, pune bazele companiei de teatru “Berliner Ensemble” (“Opera de trei parale”, “Sfînta Johanna a abatoarelor”, “Omul cel bun din Sechuan”,“Mutter Courage şi copiii ei”, “Viaţa lui Galilei”, “O sută de poezii”, “Eseuri”) ; (n.10.02.1898).

 

 

 

 

 

1958: A încetat din viaţă savantul francez Frederic Joliot-Curie, laureat al Premiului Nobel pentru chimie în anul 1935, împreună cu soţia sa, Irene Joliot-Curie (n. 19 martie 1900).

 

 

 

 

 

 

 

1959:A murit Nicolae Dărăscu, pictor si acuarelist roman, influenţat de curentele impresionist şi neoimpresionist ; (n.18.02.1883, Giurgiu).

 

 

 

 

1960: S-a născut la Berkhamsted, Hertfordshire, Regatul Unit, cântăreaţa  Sarah Brightman, renumită compozitoare, actriţă şi dansatoare britanică.

 

Stage superstar Sarah Brightman brings soaring songs to Houston ...

Sarah Brightman este recunoscută în special pentru interpretările sale în interval de 3 octave și pentru pionieratul său în îmbinarea genului clasic cu cel modern.

Soprana este singura artistă care a reușit să cucerească topurile Billboard atât pe partea de muzică dance, cât și clasică, obținând peste 180 de discuri de aur și platină în peste 40 de țări.

Reinterpretarea artistei de pe soundtrack-ul „The Phantom Of The Opera” a înregistrat vânzări de peste 40 milioane de exemplare, la nivel internațional.

În afară de muzică, Brightman a început o carieră de film, făcând debutul major în Repo! The Genetic Opera (2008), un film muzical – operă rock, regizat de Darren Lynn Bousman.

Și în vara anului 2009, ea a terminat filmările la Stephen Evans, „Cosi” sau „Prima noapte”, în care ea joacă rolul unui dirijor, alături de Richard E. Grant.Recent, a format compania sa de producție proprie, Instinct Films.

 1966: S-a născut in Cleveland, statul Ohio, SUA,  actriţa afro-americană de film Halle Berry (nume complet: Maria Halle Berry); prima actriță de origine afro-americană care a câştigat premiul Oscar pentru un rol principal.

Prima ei apariție pe scenă a fost la vârsta de 17 ani cand a participat la un concurs de frumusețe” Miss Teen All-American Pageant”.

Un an mai târziu, in 1986 ocupa locul întâi la Concursul „The Miss USA Pageant „.

Halle Berry - Actor - CineMagia.ro

A devenit un binecunoscut manechin / model,  și simbolul unei feminități distinse.

Actrița a fost onorată  cu  premiile Emmy, Globul de Aur, Screen Actors Guild (SAG) si trei premii NAACP Image, inclusiv Entertainer of the Year.

În anul 1998, drept răsplată pentru realizările ei , Fundatia Harvard de la Universitatea Harvard i-a acordat titlul de Cultural Artist of the Year

Actrița a fost recompensată cu o stea pentru filmele sale, situată în partea de nord, aria 6800, pe Bulevardul Walk of Fame din Hollywood. 

1970: A murit Vano Muradeli, compozitor gruzin, autorul imnului Uniunii internationale a studenților.

 

 

 

1972: A încetat din viaţă scriitorul Jules Romains (pseudonimul lui Louis Farigoule): “Oameni de bună-voinţă”-27 de volume, “Dr. Knock sau triumful medicinei”, “Dictatorul”; (n. 26 august 1885).

 

 

 Imagini pentru Jules Romains photos

 

1974:  Începe invazia turcă a Ciprului.

Între 140000 si  200.000 de ciprioţi greci s-au refugiat din calea armatei turce.

Au fost masacraţi 6.000  de ciprioţi greci și 126 turci, iar 1619 persoane au fost date dispărute.

 

 

 

 

1974: Grecia se retrage din organismele militare ale NATO,  rămînând  membră a  structurilor politice  ale acestei Alianţe.

 

 

 

1980: Greva muncitorilor de la Şantierele navale din Gdansk. Apariţia sindicatului liber polonez „Solidaritatea”.

 

 

 

 

 

 

 

1984: A murit Vasile Lovinescu, critic literar, dramaturg şi filosof esoteric român, elev al filosofului francez René Guénon; (n. 17 decembrie 1905).

1984: A murit John Boynton Priestley, romancier, dramaturg şi eseist britanic; (n. 1894).

 

 

1994: Cel mai cautat  terorist international,   Carlos zis ”Șacalul”(Ilici Ramirez Sanchez), a fost capturat de autoritățile franceze, după ce a fost trădat de propriile gărzi de corp.

 

 

 Foto: Ilici Ramirez Sanchez (Carlos zis ”Șacalul”)

 

 

 

 

1996: A murit celebrul dirijor de origine română Sergiu Celibidache, membru de onoare al Academiei Române; (n. 28 iunie 1912, Roman, jud.Neamț).

 

 

 

 

 

 

1988: A murit Enzo Ferrari, pilot şi constructor de automobile italian; numele său este legat de istoria curselor automobilistice.

Va fi turnat un film biografic despre Enzo Ferrari. Cu ce actor ...

Enzo Anselmo Giuseppe Maria Ferrari (n. 18 februarie 1898, Modena, Italia) a fost  fondatorul Scuderiei Ferrari și al companiei auto Ferrari.

2003: S-au stins luminile în NE Americii.

Căderi  masive curent au provocat haos în estul Statelor Unite şi Canada, lovind oraşe mari, cum ar fi New York şi Ottawa.

Aceasta este considerata  a fi  fi fost cea mai mare pană de curent din istoria Statelor Unite,ea afectând  mai mult de 50 de milioane de oameni.

Semafoarele s-au blocat, căile  ferate subterane au fost evacuate şi sute de mii de oameni au fost blocaţi în lifturi, în birouri şi apartamente.

Zborurile avioanelor  în şase aeroporturi din zonele afectate au fost oprite pentru mai multe ore.

Mii de navetişti nu au putut să ajung acasă şi au petrecut noaptea dormind pe străzi.

 

 

Toronto în timpul camuflajului

Metropola canadiană Toronto, s-a  cufundat în întuneric.

Uriașa pană de energie electrica s-a petrecut într-una din cele mai fierbinți zile ale anului.

 

 

 

 2004: A decedat  Czeslaw Milosz, poet si romancier polonez,  laureat al Premiului Nobel pentru literatură pe anul 1980; (n.30.06.1911).

 

 

  2010: A murit Abbey Lincoln (numele real, Anna Marie Wooldridge), cântăreaţă de jazz, compozitoare, actriţă afro-americană (n. 1930).

Abbey Lincoln on Spotify

 

2012: A murit şahistul sârb Svetozar Gligorić, unul dintre cei mai buni jucători de şah din lume în perioada anilor 1950 – 1960; (n. 1923).

Svetozar Gligoric 1923-2012 | ChessBase

 

2013: În Egipt a fost declarată starea de urgență, iar forțele de securitate au ucis  sute de demonstranți sprijinitori ai fostului președinte Mohamed Morsi.

Dispersarea brutală de catre armata si politie a manifestanților pro-Morsi la Cairo si violențele sângeroase care s-au propagat in toata țara, au provocat  moartea a 525 de persoane, dintre care 482 de civil.

Imagini pentru Mohamed Morsi.photos

 

Președinte Mohamed Morsi fusese răsturnat de la putere la 3 iulie 2013, de un consiliu format din ministrul apărării, Abdul Fatah al-Sisi, Mohamed El Baradei, Marele Imam din Al Azhar Ahmed El-Tayeb și Papa religiei copte Tawadros al II-lea.

 2014: A murit actorul american Stephen Lee.

Născut in Englewood, New Jersey in 1955, a debutat in 1981 într-un episod din filmul „Hart to Hart”, si a mai apărut in productii precum

” Hill Street Blues”, „Family Ties”, „Capcana Timpului” si „Star Trek: Generatia urmatoare, „La Bamba”, din 1987, „RoboCop 2”, din 1990, si „Burlesque”, din 2010.

Actorul american Stephen Lee, cunoscut din Seinfeld si Nash Bridges, a murit, la varsta de 58 de ani

A devenit faimos după apariția într-un episod din 1997 al sitcomului „Seinfeld”.  


2015: Ambasada SUA din HavanaCuba, s-a redeschis după 54 ani de la ruperea relațiilor dintre  Cuba comunistă și Statele Unite ale Americii.

 

 2017: A murit actorul român Septimiu Sever.  

Născut la 30.04.1926 la Turda, a fost bsolvent al Conservatorului Regal de Muzică şi Artă Dramatică din Bucureşti (promoţia 1947, clasa Marioarei Voiculescu).

A fost actor la Teatrul Dramatic ”Radu Stanca” din Sibiu și la Teatrul Bulandra din București, asistentul profesorului George Vraca la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București.

30 Aprilie în istoria românilor

În 1971 a emigrat în Canada împreună cu soția, Herastia Peretz, care fusese Miss România 1931 și desemnată să reprezinte țara la Miss Univers.

După emigrarea în Canada, a jucat  în filme, seriale de televiziune și a fost profesor de teatru la College Brebeuf sau la College Notre Dame din Montreal.

 A primit Premiul de Stat clasa I și Medalia de aur în 1953, pentru rolul din Mitrea Cocor și a fost  distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a III-a în 1967.

14 august este:

 

 

 

În Pakistan – Ziua Independenţei –  data când în 1947 această țară și-a procalmat  independența în cadrul Commonwealthului britanic.

 

 

 

 

Republica Islamică Pakistan este o țară din Asia de Sud, a cincea cea mai populată țară din lume, cu o populație care depășește 212,2 milioane de locuitori.

Este cea de – a 33-a țară ca mărime, pe o suprafață de 881.913 kilometri pătrați.

Pakistanul are o coastă de 1.046 de kilometri (650 de mile) de-a lungul Mării Arabice și Golful Oman în sud și este mărginit de India la est, Afganistanla vest, Iran la sud-vest  și de China la nord-est.

 

 

 

 

CALENDAR CREȘTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

Sfântul Proroc Miheia

 

 

Sfantul Proroc Miheia

 

Sfantul Proroc Miheia a facut parte din tribul lui Iuda. Este cunoscut si sub numele de “Moresitul”, de la numele satului in care s-a nascut – Moreset.

A prorocit 84 de ani, cu 660 inainte de intruparea Domnului. Sfantul Miheia a fost contemporan cu prorocii Isaia, Amos si Osea. 

Miheia l-a mustrat aspru pe Ahav, imparatul Samariei, pentru viata sa pacatoasa, motiv pentru care este nevoit sa se retraga in munti pentru a nu fi ucis.

Este cel care a prezis si distrugerea Samariei si a Ierusalimului. Insa, cea mai importanta este aceea despre Betleem, ca loc al nasterii Domnului (Miheia V, 1).

Dupa moartea lui Ahav, Miheia a fost ucis de fiul acestuia. A fost inmormantat in satul sau, Moreset.

In timpul domniei imparatului Teodosie cel Mare, Episcopul Zevin al Eleftheroposului a avut o vedenie mistica in urma careia s-au descoperit moastele Prorocului Miheia, impreuna cu cele ale Prorocului Avacum.

 

 

 

 

VIDEO: ASTĂZI ÎN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

 

 

Bibliografie (surse) :

  1. Crestin Ortodox.ro;

  2. Istoria md;

  3. Istoricul zilei blogspot.com;

  4. Mediafax.ro;

  5. e.maramures.ro

  6. Nicolae Isar, Istoria modernă a românilor, Editura Universitară, București, 2006:

  7. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

  8. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric.

  9. Rador.ro

Publicitate

14/08/2020 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: