O ISTORIE A ZILEI DE 29 AUGUST. VIDEO
29 august, istoricul zilei
708: Pentru prima dată în Japonia sunt fabricate monedele de cupru (data tradițională japoneză : 10 august 708).
870: Ia sfârșit dominația bizantină în Malta odată cu predarea cetății Melite asediate de o armată arabă .
Arhipelagul maltez a fost stăpânit de Imperiul Bizantin , de pe vremea cuceririi Siciliei în 535-6 și pânăîn anul 870, când a început ocupația arabă. Urmele celor trei secole de stăpânire bizantină din Malta sunt destul de puține.
886: A murit imparatul bizantin Vasile I Macedoneanul (n. cca.811), intemeietorul dinastiei macedonene.
Pe 26 mai 867, Vasile a fost încoronat co-împărat, iar în noaptea de 23/24 septembrie, l-a asasinat pe împăratul Mihail al III-lea, proclamându-se împărat.
A scris multe cărți legislative, printre care Basilica (sau Basiliscale, terminată de Leon al VI – lea), Prochiron sau Eisagoge si fost un sprijinitor al renasterii artei bizantine.
1009: Catedrala din Mainz suferă daune considerabile provocate de un incendiu, care a izbucnit în clădire în chiar ziua inaugurării sale .
1261: Urban al IV-lea devine papă, fiind ultimul care accede la scaunul pontifical, fără să fi fost mai întâi cardinal.
Era de origine franceză (născut la Troyes cca.1195), pe numele laic Jacques Pantaleon a fost fiul unui cizmar si a păstorit Sfântul Scaun din 1261 si pana la decesul sau la 2 octombrie 1264.
La vârsta de 60 de ani, a fost ales în unanimitate de cei 8 cardinali din colegiu pe 29 august. Șase zile mai tîrziu a fost întronat. Născut la Troyes, fiu al unui cizmar, avea la momentul alegerii o lungă carieră de administrator ecleziastic.
Educația și-a făcut-o mai întîi la Troyes și apoi la Universitatea din Paris; s-a impus apoi atenției papei Inocențiu IV la sinodul de la Lyon din 1247 fiind folosit ulterior ca nunțiu cu însărcinări de misionar în zonă mării Baltice și apoi în Germania.
În 1255 a fost numit Patriarh al Ierusalimului. Au trecut însă mai mulți ani pînă să poată călători în Palestina unde a găsit o situație dezastruoasă pentru creștini datorită disputelor între baroni și regina-regentă Plaisance, dar și disputelor între venețieni și genovezi ori între ordinele militaro-călugărești.
În Palestina a sprijinit-o pe regentă împotriva baronilor, pe venețieni împotriva genovezilor iar venirea lui la Roma în 1261 era legată de asigurarea ajutorului papal pentru a limita puterea cavalerilor ospitalieri.
Odată ales în funcție și-a ales mai întâi 14 noi cardinali, dintre care cei mai mulți francezi ca și el pentru a-și asigură sprijinul colegiului, începînd ulterior acțiunea de restabilire a controlului asupra patrimoniului papal.
1369: A fost încheiat tratatul de pace între Ludovic, rege al Ungariei si domnitorul Munteniei Vladislav I (Vlaicu-Voda), prin care cel din urma a acceptat suzeranitatea ungara si a primit feuda Făgărașului (Tara Oltului).
1484: Cardinalul Giovanni Battista Cibo este ales papă sub numele Inocenţiu al VIII-lea.
1521: Forțele otomane capturează cetatea Nándorfehérvár, astăzi cunoscută sub numele de Belgrad.
Cetatea Belgrad în secolul al XVI-lea – foto: ro.wikipedia.org
1526: Armata otomană condusă de sultanul Suleiman Magnificul a învins în bătălia de la Mohács, trupele maghiare aflate sub comanda arhiepiscopului de Kolcsa, Pál Tomori.
Martin Luther în scrierea sa Vom Kriege wider die Türken („Despre războiul contra turcilor”), a reținut – cu referire directă la arhiepiscopul Pál Tomori (n. ca. 1475 – d. 29 august 1526 la Mohacs) – că nu este treaba bisericii să conducă războaie, ci aceasta este datoria puterii seculare.
Pe câmpul de lupta de la la Mohacs, a murit regele Ludovic al II-lea al Ungariei și Boemiei, ultimul rege din dinastia Iagello, în vârstă de 20 de ani.
1530: Se desfășoară lupta de la Viişoara (judeţul Olt), în urma căreia domnul muntean Moise Voda este înfrânt si ucis de Vlad. Alături de domn este ucis si cumnatul sau, boierul Barbu Craiovescu, iar Ştefan Mailat e luat prizonier.
In timpul domniei lui Vlad Înecatul, in Ţara Românească se ascut divergentele din sânul familiei Craioveștilor, astfel ca autoritatea politică a acestor mari boieri olteni va decădea.
1533: Aventurierul spaniol Francisco Pizarro îl execută pe Atahuallpa, al treisprezecelea şi ultimul împărat al incaşilor.
1541: Forțele otomane capturează Buda, ocupată de austrieci ceea ce a provocat un contraatac otoman care a dus în cele din urmă la anexarea Ungariei centrale de către Imperiul Otoman, care a transformat-o în pașalâc timp de aproximativ 150 de ani.
Victoria de la Buda a fost una dintre marile victorii ale otomanilor împotriva Habsburgilor și este considerată cel puțin la fel de importantă ca victoria de la Mohács din 1526.
1619: S-a născut Jean Baptiste Colbert, om politic ce a deţinut mai multe funcţii în timpul regelui Ludovic al XIV-lea, printre care şi aceea de controlor general al finanţelor statului francez; (d. 6 septembrie 1683).
Jean-Baptiste Colbert economist francez, reprezentant al Școlii mercantiliste de economie.
Prin politicile fiscale aplicate, a reuşit să consolideze puterea economică a Franţei astfel încât, datorită lui, regele Franței a devenit unul dintre cei mai puternici monarhi din Europa; (d.06.10.1683).
1632: S-a nascut John Locke, filosof si om politic britanic; lucrarea sa “Câteva păreri asupra educaţiei”, apărută în 1693, a avut o puternica influenta asupra dezvoltării pedagogiei în sec XVIII si XIX; (d. 28.10.1704).
1751: În pivnița Castelului Heidelberg din Germania, prințul Karl Theodor finalizează construcția celui mai mare butoi de vin din lume care putea stoca 221.726 de litri de vin.
Acest butoi era folosit pentru a stoca vinul pe care viticultorii din regiune îl plăteau ca impozit regelui bavarez. După aproximativ zece ani, butoiul a început să aibă scurgeri și, după numeroase încercări de a-l repara, s- a decis să fie scos din uz și să fie păstrat ca o piesă de expoziție.
1756: Regele Prusiei, Frederic cel Mare atacă Saxonia; este începutul Războiului de Şapte Ani.
Frederic al II-lea (n. 24 ianuarie 1712, Berlin – d. 17 august 1786, Potsdam) a fost rege al Prusiei (1740-1786), din dinastia de Hohenzollern, al 14-lea prinț elector al Sfântului Imperiu Roman sub numele de Frederick IV (Friedrich IV.) de Brandenburg.
A devenit cunoscut sub numele de Frederic cel Mare (Friedrich der Große) și a fost poreclit Der Alte Fritz (“Bătrânul Fritz”)
Războiul de șapte ani (1754 și 1756–1763), a implicat atât lupte în Europa, cât și în coloniile statelor europene. Acest război a fost descris de Winston Churchill ca fiind primul război mondial, de vreme ce a fost primul conflict din istorie care a avut lupte pe tot globul și în care cea mai mare parte a combatanților au fost ori națiuni europene ori coloniile lor de peste mări.
Acest război a avut ca protagoniste principalele puteri ale vremii: Prusia, Regatul Marii Britanii, (plus coloniiile Coroanei britanice din America de Nord , Compania Indiilor Orientale Britanice și Regatul Irlandei) și Hanovra pe de-o parte și Austria, Regatul Francez, (plus Principatul Saxoniei, Noua Franță și Indiile Orientale Franceze), Imperiul Rus, Suedia pe de altă parte. Spania și Regatul Portugaliei au fost atrase mai târziu în conflict, iar forțele olandeze neutre au fost atacate în India.
Rezultatul cel mai evident al războiului a fost decăderea puterii Franței, atât în Americi, (unde au rămas sub stăpânirea colonială numai Guiana Franceză, Saint-Domingue și Saint Pierre și Miquelon, iar Guadelupa și Martinica le-au fost returnate), cât și pe continentul european și transformarea Marii Britanii într-o putere colonială dominantă. În plus, marina franceză a fost grav redusă.
În plus, British East India Company a cucerit cea mai importantă poziție în India, colonie care devenea astfel “nestemata coroanei Imperiului Britanic”.
1780: S-a născut marele pictor si gravor francez, Jean Auguste Dominique Ingres.
Jean Auguste Dominique Ingres – autoportret
Jean Auguste Dominique Ingres (d. 14 ianuarie 1867) a fost un pictor neoclasic care, se încadra el însuși în tradiția pictorilor istorici, precum Nicolas Poussin și Jacques-Louis David.
Spre sfârșitul vieții recunoașterea sa unanimă a venit din aprecierea remarcabilele sale portrete, atât desenate cât și pictate.
1782 : Cuirasatul britanic HMS Royal George s-a scufundat în timp ce era ancorat la Portsmouth, în timpul lucrărilor de rutină de înteținere. Între 800 și 950 de persoane s-au înecat, inclusiv vice-amiralul Richard Kempenfelt și un număr mare de copii și femei.
A fost unul dintre cele mai grave dezastre maritime pe timp de pace din istoria Marinei Regale.
1825: Portugalia recunoaște independența fostei sale colonii Brazilia.
1831: Britanicul Michael Faraday a descoperit inducţia magnetică.
Michael Faraday (n. 22 septembrie 1791, Newington Butts, Regatul Marii Britanii – d. 25 august 1867, ( la Hampton Court Palace, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei) a fost un fizician și chimist englez.
A fost asistentul lui Sir Humphry Davy.
1832 : S-a născut Neculai Culianu, matematician şi astronom român, membru corespondent (din 1889) al Academiei Române; (d.28.11.1915, Iaşi).
Neculai Culianu a militat pentru Unirea Principatelor Române, motiv pentru care o perioadă a fost arestat. Unul din cei 17 fii ai săi a fost Petru Culianu, care de asemenea a avut o bogată activitate în domeniul matematicii.
1841: S-a născut Georges Benjamin Clemenceau, om politic, prim-ministru francez în perioda 1906-1909; (d.24.11.1929).
1842: Primul Război al Opiului s-a încheiat prin semnarea tratatului de la Nanking, in urma caruia China a fost obligata sa acorde privilegii comerciale europenilor și a cedat Regatului Unit insula Hong Kong.
Foto: Semnarea tratatului de la Nanking
Tratatul de la Nanking (sau Nanjing) a pus capăt Primului Război al Opiului (1839–42) disputat între Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei și Dinastia Qing din China.
A fost primul tratat din seria denumită de chinezi „tratatele inegale”, deoarece britanicii nu-și asumau prin ele nicio obligație.
În urma înfrângerii militare a Chinei, în condițiile în care navele de război britanice amenințau să atace orașul, reprezentanții Imperiilor Britanic și Qing au purtat negocieri la bordul navei HMS Cornwallis ancorată în portul Nanking.
La 29 august 1842, reprezentantul britanic, Sir Henry Pottinger și reprezentanții Qing, Qiying, Yilibu și Niujian, au semnat tratatul. El consta din treisprezece articole și a fost ratificat de regina Victoria a Imperiului Britanic și de împăratul Daoguang nouă luni mai târziu.
1862: S-a născut Maurice Maeterlinck, scriitor belgian de lemba franceza , laureat al Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 1911, cel mai important dramaturg simbolist (“Pasarea albastra”, “Tezaurul celor umili”); (d.06.05.1949).
1864: Domnitorul Alexandru Ioan Cuza aprobă comasarea serviciului poștal cu cel telegrafic, iar prin ordonanţa din 3 decembrie 1865 promulgă prima lege de organizare poştal-telegrafică din România.
1885: Inginerul german Gottlieb Daimler a brevetat motocicleta.
Gottlieb Wilhelm Daimler (n. 17 martie 1834, Schorndorf, Wurtemberg la circa 30 km de Stuttgart; d. 6 martie 1900, Cannstatt) a fost un inventator care a îmbunătățit numeroase motoare. În anul 1865, se împrietenește cu Wilhelm Maybach.
În 1872 a devenit director tehnic la firma constructoare de motoare cu gaz de iluminat (gazogen) Deutz, condusă de Nikolaus Otto.
Îl angajează pe Maybach, împreună cu care pleacă de la firma Deutz, pentru ca în 1882 să deschidă un atelier la Cannstatt, unde perfecționează motorul în patru timpi proiectat de Beau de Rochas .
În 1885 ei construiesc prima motocicletă din lemn, iar în 1889 un triciclu cu motor, pe care a montat cu primul carburator dotat cu jicloare pentru alimentarea cu benzină, și, în același an, primul motor cu doi cilindri în V, pe care l-a prezentat la Expoziția Universală de la Paris.
1891: S-a născut la Moscova actorul, regizorul şi scriitorul rus Мihail Cehov; (d. 1955 la Beverly Hills, în California, SUA).
Este autorul celebrei cărți „Despre tehnica actorului”.
A fost un nepot al dramaturgului Anton Pavlovici Cehov și student al regizorului Konstantin Stanislavski, care l-a considerat unul dintere cei mai străluciți studenți ai săi.
A emigrat în 1928 în Franța și apoi în Statele Unite ale Americii.
Deși a activat mai ales ca actor de teatru, a avut câteva apariții notabile în film, poate cea mai memorabilă a fost în filmul lui Alfred Hitchcock „ Bewitched ”(sub numele de Michael Tchekhov), pentru care a fost nominalizat la Premiul Oscar pentru „Cel mai bun actor în rol secundar” (1946). În același an a devenit membru al Academiei de Arte și Științe a Filmului
1897: Reprezentantii evreilor la Primul Congres Sionist de la Basel, in Elvetia, adopta Steaua lui David ca simbol oficial al sionismului.
1898: Este fondata compania producatoare de cauciuc Goodyear.
1904: S-a nascut la Berlin, chirurgul german Werner Theodor Otto Forßmann , laureat al Premiului Nobel pentru Medicină în 1956 ( d. 1 iunie 1979 la Schopfheim).
A fost foarte apreciat pentru cercetările sale în domeniul cateterismului cardiac.
În 1956, a primit împreună cu Andre Cournand și Dickinson Richards, Premiul Nobel pentru Medicină pentru dezvoltarea metodei de sondare a cordului uman.
1904: A murit sultanul otoman Murad al V-lea; (n. 1840).
Mehmed Murad al V-lea (n. 21 septembrie 1840) a condus Imperiul Otoman timp de trei luni, până la 31 august 1876.
1915: S-a născut actriţa americană de origine suedeză, Ingrid Bergman, soţia celebrului regizor italian Roberto Rossellini ( filmul “Casablanca” – avându-l ca partener pe Humphrey Bogart, “Intermezzo”, “Va place Brahms”, “Sonata de toamna”); (d. 29.08.1982)
1917: Aromânii din Munții Pindului și-au proclamat independența față de Grecia.
Foto: Harta primul stat intitulat Republica Pindului declarata de Alkibiade Diamandi în 1917.
A fost cunoscut ca republica armână de o zi !
Principatul din Pind (în dialectul aromân Principatulu di Pind sau Printsipat di la Pind) a fost în timpul celor două războaie mondiale un proiect de stat autonom sprijinit de Italia, în regiunea de nord-vest a Greciei .
Munții Pindului se întind în partea de sud a Albaniei și Macedoniei, precum și nord-vestul Greciei, această din urmă regiune fiind populată în majoritate de o populație aromâni de sorginte romanică.
Începând cu luna august, dată fiind și situația de pe frontul din nordul Italiei, precum și tratativele cu noua putere greacă a lui Venizelos care a presat în repetate rânduri cartierul general italian spre a-i fi predată administrația zonelor din Masivul Pind, forțele italiene se retrag, iar în vacumul de putere creat, notabilitățile locale aromâne au proclamat la 29 august 1917 independența Pindului și protectoratul Italiei asupra zonei.
După părăsirea italiană a Epirului de Sud situația aromânilor implicați în manifestațiile politice din Pind a devenit extrem de critică.
Consulul român de la Ianina a obținut prin intermediul diplomaților italieni garanții formale de la guvernul elen că nu se vor întrebuința represalii asupra aromânilor. Însuși premierul Venizelos declara că nimeni nu va avea de suferit.
La 7 septembrie 1917, trupele grecești au intrat în Samarina. De îndată, autoritățile elene au trecut la acțiuni de represalii.În fața persecuțiilor, aromânii refugiați nu s-au mai putut reîntoarce în comunele de origine.
La fața locului noua administrație greacă nu s-a dezmințit însă, aplicând localnicilor aromâni un regim marcat de arestări, maltratări, violențe și amenințări.
Despre acest subiect puteți citi mai mult accesând:
https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2020/08/29/29-august-1917-proclamarea-independentei-principatului-aroman-al-pindului-primul-stat-romanesc-din-sudul-dunarii-video/
1920: S-a născut Charlie Parker, legendarul jazzman american, cunoscut sub numele de “Bird” sau “Yardbird”; (d. 12.03.1955).
1929: Dirijabilul “Contele Zeppelin” încheie prima călătorie în jurul lumii.
1936: În urma presiunilor cercurilor guvernamentale din Germania şi Italia, Nicolae Titulescu este înlăturat de la conducerea Ministerului de Externe, in urma unei reorganizari a Guvernului României.
1939: S-a nascut Joel Schumacher, regizor american (seria filmelor având ca personaj principal pe Batman).
1940: Consiliul de Coroană ţinut în noaptea de 29-30 august a analizat comunicatele cu caracter ultimativ ale guvernelor german şi italian şi a hotărât acceptatea arbitrajului puterilor Axei asupra tratativelor româno-maghiare privind teritoriile din Ardealul de Nord.
Rezultatul acestui arbitraj l-au constituit prevederile Dictatului de la Viena, semnat la 30.08.1940.
1943: S-a născut compozitorul român Petre Magdin , interpret, publicist si realizator TV,
Numele său se leagă de muzica ușoară românească, dar mai ales de existența rock’nroll-ului în România, de orchestrele Modern Group și orchestra omonimă numelui său, Orchestra Petre Magdin, precum și de susținerea aranjamentelor muzicale și orchestrale ale unor soliste și soliști de prestigiu români, printre care se pot enumera Dida Drăgan, Mihai Constantinescu, Mihaela Oancea, Mihaela Runceanu, Mirela Voiculescu, și alții.
1944: Delegaţia României pleacă la Moscova, pentru încheierea armistiţiului cu puterile aliate (U.R.S.S., Statele Unite ale Americii si Regatul Unit al Marii Britanii), prin care era legitimată practic ocupaţia sovietică .
Din delegaţie făceau parte Lucreţiu Pătrăşcanu, Dumitru Dămăceanu, Ştefan Voitec, George Fotino.
Convenţia de armistiţiu a fost semnată la 12.09.1944.
1944: A murit Constantin C. Orghidan, inginer şi colecţionar, membru al Academiei Române şi al Societăţii numismatice; a sprijinit editarea unor lucrări de referinţă pentru cultura română, între care şi “Enciclopedia României”; (n. 22.06.1874).
1945: A încetat din viaţă marele actor, umorist şi cupletist român Constantin Tănase; (n. 5.07.1880).
A rămas în conştiinţa publicului ca fondator al teatrului de revistă românesc (Teatrul “Cărăbuş”, înfiinţat în 1919), ca autor şi interpret de cuplete incisive, ca actor de film (“Visul lui Tănase”).
1949: Uniunea Societică testează, la Semipalatinsk in Kazakhstan, prima sa bombă atomică.
1958: S-a născut în localitatea Gary din statul american Indiana, cântăreţul Michael Jackson, supranumit Regele muzicii pop.
Este considerat cel mai de succes artist american din toate timpurile. Michael Jackson a murit la 25 iunie 2009, într-un spital din Los Angeles, în urma unui stop cardiac.
Moartea lui a atras atenţia întregii lumi, ceremonia de comemorare fiind urmărită de aproximativ un miliard de oameni; (d.25 iunie 2009).
1966: A avut loc ultimul concert live Beatles la San Francisco – Candlestick (California), în faţa a 25 000 de spectatori.
Această formaţie care a avut cel mai mare succes comercial al tuturor timpurilor s-a destrămat în anul 1971.
1972: S-a născut prezentatoarea română de televiziune Andreea Esca.
1975: A murit Theodor Constantin, prozator, unul dintre cei mai cunoscuţi autori ai genului poliţist din România (“Doamna în mov”, “Magdalena de la miezul nopţii”); (n. 21.11.1910).
1980: S-a născut gimnasta Corina Ungureanu.
A fost membra echipei de gimnastică artistică a României care a câştigat de două ori titlul mondial şi a fost campioana europeană la sol în 1998.
1991: Sovietul Suprem al Uniunii Sovietice suspendă toate activitățile Partidului Comunist, scoțându-l în afara legii.
1991: Semnarea înţelegerii privind stabilirea relaţiilor diplomatice şi a acordului consular între România şi Republica Moldova.
2005: Uraganul Katrina a lovit America, la limita dintre statele Louisiana şi Mississippi, provocând moartea a cel puţin 1.836 de persoane.
Afectand o suprafata de peste 230.000 kmp, cu o viteza alvantului de 280 km/h si efecte devastatoare, Katrina s-a dovedit a fi unul dintre cele mai violente uragane care s-au manifestat vreodata in bazinul atlantic.
2005: A murit mitropolitul ortodox al Ardealului, Crişanei şi Maramureşului, Antonie Plămădeală; (n. 17.11.1926).
2007: A murit orientalistul, juristul şi omul politic francez, Pierre Messmer.
S-a alăturat în iulie 1940, forțelor franceze libere conduse de generalul Charles de Gaulle, înrolându-se în Forţele franceze libere.
A ocupat mai multe funcţii în administraţia colonială franceză din Africa, a fost ministru al armatei (1960-1969), în timpul preşedintelui Charles de Gaulle şi prim-ministru (1972-1974), în timpul preşedintelui Georges Pompidou
A fost membru de onoare din străinătate al Academiei Române din anul 2000; (n. 1916).
2007: Mitropolitul Varlaam al Moldovei a fost canonizat la Mănăstirea Secu din judeţul Neamţ, la 350 de ani de la moartea sa; (n. 1580 sau 1585 – m. 19.12.1657).
La propunerea Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a înscris în rândul sfinţilor din calendar pe învăţatul Mitropolit Varlaam al Moldovei, cu zi de pomenire la 30 august.
2016: A decedat Gene Wilder,(numele real: Jerome Silberman) actor comic al scenei și ecranului american, scenarist și regizor de film; (n. 1933).
Descoperit după rolul interpretat în filmul The Producers regizat de Mel Brooks , Gene Wilder a jucat la începutul anilor 1970 în comedii de succes precum Charlie and the Chocolate Factory , Blazing Saddles , Young Frankenstein (1974) și Silver Streak (1975) ).
De asemenea, a împărțit afișul de patru ori cu Richard Pryor , cu care a format unul dintre cele mai populare duo-uri de comedie inter-rasială din acea perioadă.
Nu este înrudit cu regizorul de film Billy Wilder.
2018: A decedat economistul scoțian James Mirrlees, laureat al Premiului Nobel; (n. 1936).
Și-a început activitatea de cercetare într-o perioadă în care impozitele erau foarte mari și economia era controlată centralizat.
A avut convingerea că guvernul ar trebui să-i taxeze mai mult pe bogați în beneficiul săracilor și a constatat de asemenea că impozitarea are un efect direct în stimularea oamenilor de a muncii pentru a munci și a câștiga mai mult.
Pe baza acestor ipoteze, el a calculat cea mai mare rată de impozitare care ar trebui aplicată grupurilor cu venituri ridicate.
Cota optimă de impozitare pe care a calculat-o a reprezentat în fapt doar 20 la sută din venituri și nu 83 la sută, așa cum se întâmpla în acea perioadă în Marea Britanie.
Mai mult, el a concluzionat că toată lumea ar trebui să fie impozitată la o cotă forfetară de 20%, fapt care ar fi în beneficiul tuturor salariaților.
James Mirrlees ,a mai susținut de asemenea încheierea unor contracte de muncă în care să se stipuleze stimulente maxime pentru angajații companiilor.
2018: A murit renumitul balerin şi coregraf american, Paul Taylor.
Născut în statul american Pennsylvania, pe 29 iulie 1930, Paul Taylor, fiul unei bucătărese, a decis să devină balerin după ce a descoperit o carte despre Vaslav Nijinski, un celebru balerin al companiei Ballets russes.
Alături de Merce Cunningham,a fost una dintre personalităţile dominante şi strălucitoare ale dansului modern american care a reuşit să construiască veritabile punţi de legătură între dansul clasic şi dansul contemporan; (n. 1930).
A lucrat până în zilele de dinaintea morţii sale şi a înfiinţat în 2014 Paul Taylor American Modern Dance, o companie care doreşte să formeze şi să promoveze o nouă generaţie de dansatori.
CALENDAR CREȘTIN ORTODOX
Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul
Tăierea capului Sfântului Ioan Botezatorul este ultima mare sarbatoare din anul bisericesc, pentru ca pe 1 septembrie începe un nou an.
Ziua Tăierii capului Sfantului Ioan Botezatorul este o zi de post.
Ni se cere sa postim in aceasta zi, pe de o parte ca sa nu ne asemanam cu Irod, care din cauza ospatului fara masura, a cerut ca Salomeea sa-i danseze si drept rasplata i-a oferit capul Sfantului Ioan Botezatorul, iar pe de alta parte, ca sa ne asemanam cu viata infranata a lui Ioan.
Exista persoane care au sustinut ca ziua Taierii Capului Sfantului Ioan Botezatorul prefigureaza Vinerea Patimilor.
Si dupa cum postim in fiecare vineri, ca zi a rastignirii Domnului, tot astfel se cuvine sa postim si in aceasta zi.
Menționam ca in afara posturilor de lunga durata, avem si posturi de o zi:
– miercurea, ziua in care Mântuitorul a fost prins;
– vinerea, ziua in care a fost rastignit;
– pe 14 septembrie – Inaltarea Sfintei Cruci, in amintirea Patimilor Mantuitorului;
– pe 5 ianuarie, în Ajunul Bobotezei, in amintirea postului pe care il tineau in vechime catehumenii care urmau sa fie botezati in ziua prăznuirii Botezului Domnului.
Sunt si persoane care postesc si lunea, in ziua inchinata sfintilor ingeri.
Sfântul Ioan Botezătorul
Sfantul Ioan Botezatorul s-a nascut in cetatea Orini, in familia preotului Zaharia. Elisabeta, mama sa, era descendenta a semintiei lui Aaron. Nasterea prorocului Ioan s-a petrecut cu sase luni inaintea nasterii lui Iisus.
Nasterea sa a fost vestita de catre ingerul Gavriil lui Zaharia, in timp ce acesta slujea la templu.
Pentru ca nu va da crezare celor vestite de ingerul Gavriil, Zaharia va ramane mut pana la punerea numelui fiului sau.
Exista o lunga perioada din viata Sfantului Ioan Botezatorul despre care nu avem informatii. Cunoastem ca s-a retras in pustiu, unde a dus o viata de aspre nevointe, pana in momentul in care a primit porunca sa inceapa sa predice.
Rolul lui Ioan nu a fost doar acela de a pregati poporul pentru venirea lui Hristos, ci si acela de a-L descoperi lumii ca Mesia si Fiul lui Dumnezeu.
Taierea capului Sfantului Ioan Botezatorul
Din Evanghelie cunoastem ca Irod, la un ospat prilejuit de sarbatorirea zilei de nastere, a taiat capul Sfantului Ioan Botezatorul, la cererea Irodiadei.
In acea vreme, Sfantul Ioan era intemnitat in castelul lui Irod de la Maherus. Ioan il mustrase pe Irod pentru traiul lui nelegiuit cu Irodiada, care era sotia fratelui sau. In ura ei de moarte, Irodiada a sfatuit-o pe Salomeea, fiica ei, care dansase si placuse oaspetilor si indeosebi lui Irod, sa ceara de la acesta capul Botezatorului ca rasplata.
Capul Sfantului Ioan a avut, dupa traditia Bisericii, o istorie aparte. El a fost de trei ori pierdut si de trei ori aflat.
Prima si a doua aflare a capului este sarbatorita pe 24 februarie, iar A treia aflare a capului Sfantului Ioan Botezatorul este praznuita pe 25 mai.
Potrivit traditiei, Sfanta Ioana, femeia dregatorului lui Irod, este cea care a luat capul Sfantului Ioan Botezatorul din curtea Irodiadei si l-a ingropat la Ierusalim, in muntele Eleonului, intr-un vas de lut.
Dupa un timp, un proprietar bogat si slavit a crezut in Hristos, si lepadand pozitia sociala si toata desertaciunea acestei lumi, s-a facut monah, luandu-si numele de Inochentie.
Ca monah, el s-a salasluit chiar la locul unde se afla ingropat capul Botezatorului Ioan. Dorind sa-si zideasca o chilie si o bisericuta, el a sapat adanc si a descoperit un vas de pamant in care se afla un cap. Prin descoperire dumnezeiasca a aflat ca este al lui Ioan Botezatorul.
Cand s-a apropiat insa de trecerea la cele vesnice, spre a nu fi gasit si pangarit de paganii ce se inmultisera in zona, el l-a luat si l-a ascuns din nou in pamant, in acelasi loc.
Capul Sfantului Ioan Botezatorul a fost prezent aici pana in vremea Sfintilor Imparati Constantin si Elena, cand Sfantul Ioan Botezatorul s-a aratat unor doi calugari si le-a poruncit sa dezgroape cinstitul sau cap. Aceasta e socotita cea dintai aflare a sfantului cap.
In vreme ce calagarii calatoreau cu capul sfantului intr-un sac, au intalnit un olar si i-au dat acestuia sa duca sacul. Din cauza lenevirii acestora, Sfantul Ioan i-a cerut olarului sa fuga de cei doi calugari.
Ajuns acasa, olarul s-a bucurat de multe binefaceri datorita prezentei capului prorocului. Cand si-a simtit sfarsitul, olarul a pus capul sfantului intr-o racla si l-a daruit surorii sale. Racla va ajunge in grija lui Eustatiu, un monah arian, care locuia intr-o pestera.
Multe minuni se vor petrece la aceasta pestera. Din nefericire, Eustatiu spunea ca datorita puterilor sale sunt prezente minunile, oamenii nestiind ce ascunde in pestera sa.
Dupa un timp, Eustatiu stiind ca va fi trimis in exil, ingroapa capul Sfantului Ioan Botezatorul.
Pestera va fi locuita de niste monahi credinciosi, care vor ridica in apropierea ei o manastire. In anul 452, arhimandritul Marcel, staretul acelei manastiri, a vazut un foc mare la pestera de langa orasul Emesa, in timpul cantarii psalmilor.
Asa a aflat in chip minunat capul sfantului. Aceasta este socotita a doua aflare a cinstitului cap al Botezatorului.
In timpul luptei impotriva sfintelor icoane, capul Sfantului Ioan a fost ingropat la Comane, de unde a fost adus in Constantinopol, de catre Sfantul Ignatie (860), in vremea imparatului Mihail. Aceasta este cea de-a treia si cea din urma aflare a cinstitului cap.
VIDEO: ASTĂZI ÎN ISTORIE – TODAY IN HISTORY
Bibliografie (surse) :
Crestin Ortodox.ro; mediafax.ro; istoricul zilei.com; Istoria md.; wikipedia.ro; rador.ro
Niciun comentariu până acum.
Lasă un răspuns