CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Aplicarea primului tratament cu penicilină


Alexander Fleming | Biography, Education, Discovery, Nobel ...

Foto: Savantul Alexander Fleming (născut la 6 august 1881, Lochfield Farm, Ayrshire, în Scoția – mort la 11 martie 1955, la Londra, în Anglia), a fost un bacteriolog scoțian, rămas în istorie pentru epocala sa descoperire a penicilinei.

Publicația magazin.ro. scrie că „Minunatul mucegai care salveaza vieți”, a fost descoperit de Alexander Fleming în 1928, dar avea sa treacă mai mult de un deceniu până când primul pacient american a fost tratat cu penicilină, pe 14 martie 1942.

Pacientul a fost o femeie, Anne Miller, care fusese diagnosticată cu septicemie ca urmare a unui avort spontan.

Atunci, ea a fost spitalizată timp de o lună și delira adesea, avea o temperatura care depășea frecvent 41 de grade Celsius, iar medicii au încercat cu mijloacele pe care le aveau la dispoziție, tot ce era disponibil pentru a o salva, inclusiv sulfamide, transfuzii de sânge și intervenții chirurgicale, însă toate remediile au eșuat.

Din întâmplare, un alt pacient de la spitalul unde era tratata Miller cunostea un om de stiinta britanic care lucra chiar în acel moment la dezvoltarea penicilinei într-un medicament comercializabil.

Medicul lui Miller s-a folosit de aceasta legătură pentru a obține de la guvern – care atunci deținea un control strict asupra medicamentelor-cheie în timpul războiului – sa elibereze aproximativ o lingura de penicilina pentru pacienta sa.

Cantitatea respectivă reprezenta atunci, jumatate din întregul stoc de antibiotic din toata America!

După aproximativ o zi, temperatura pacientei a revenit la normal. Viața doamnei Miller a fost salvata si, în cele din urma, au fost salvate vietile tuturor celor afectati de infectii cu bacterii precum streptococii, stafilococii si pneumococi, cărora le-a fost sadministrat acest tratament revoluționar pentru acele timpuri.

Penicilina a salvat, de asemenea, vietile unui numar incalculabil de militari si civili răniți în Al Doilea Razboi Mondial.

În războaiele anterioare, oamenii muriseră cu miile din cauza infectiilor bacteriene.

În mai 1944, se producea deja suficient pentru ca toti civilii sa aibă în sfârșit acces la antibioticul miraculos.

penicilină

În 1942, la Spitalul New Haven, Anne Miller a devenit primul pacient din SUA care a fost trată și vindecată cu penicilină.

Medicamentul a salvat viața mamei de atunci, în vârstă de 33 de ani și a inaugurat o nouă eră a medicinei. Aici, Anne Miller a fost fotografiată la vârsta de 75 de ani.

Fotografia a fost oferită de Arhivele Spitalului Yale New Haven din SUA.

Anne Sheafe Miller, care a intrat în istoria medicinei ca primul pacient salvat de penicilină, a murit la 27 mai 1999 în Salisbury, Connecticut, la venerabila vârsta de 90 de ani.

30/04/2024 - Posted by | ISTORIE ROMÂNEASCĂ | , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.