CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 30 NOIEMBRIE. VIDEO


538: S-a născut Grigore de Tours (Georgius Florentius), fost episcop de Tours, istoric si hagiograf galo-roman. 

Lucrarea sa „Zece cărți ale istoriei„(în latină Decem libri historiarum), mai bine cunoscuta sub numele de Historia Francorum („Istoria francilor„), care constituie unul din cele mai importante izvoare pentru studierea  perioadei  de tranzitie de la Antichitatea târzie la Evul Mediu timpuriu.

 Lucrările sale sunt principala sursă pentru istoria merovingiană si el fiind  de asemenea cunoscut pentru scrierile sale privitoare la  minunile sfinților si  în special pentru cele patru cărți despre miracolele sfantului Martin de Tours.

 A decedat la 17   noiembrie 594, la Tours.

1224: Regele Andrei al II-lea al Ungariei (1205-1235) întărește privilegiul dat de înaintașul său Geza al II-lea (1141-1162) populației săsești din Transilvania, printr-un act, azi pierdut, cunoscut sub numele de Andreanum. În document apărea prima menţiune documentară a Orăştiei. Documentul menționa și prezenţa unei populaţii autohtone româneşti

Mormântul Regelui Andrei al II-lea al Ungariei descoperit în România -  Flux24.ro

Foto: Regele Andrei al II-lea al Ungariei

Regiunea colonizată de sași, cuprinsă între Orăștie și Baraolt, inclusiv ținutul locuit de secui, se organiza ca un teritoriu autonom cu numeroase privilegii, în schimbul unor obligații financiare și militare față de coroana maghiară.

 1427: S-a născut Cazimir al IV-lea Jagello , Mare Duce al Lituaniei din 1440 şi Rege al Poloniei din 1447, până la moartea sa; (d. 7 iunie 1492).

Casimir IV Jagiellon.PNG

Foto: Wikipedia org.


Cazimir a fost fiul cel mic al Regelui Vladislav al II-lea Iagello, fratele mai mic a lui Vladislav al III-lea Iagello și  soțul Elisabetei de Austria, cu care a avut treisprezece copii,  unsprezece dintre ei  supraviețuind  până la maturitate. Patru dintre fiii sai au fost incoronati  regi.

  Cazimir al IV-lea Jagello a infrant  Cavalerii Teutoni în Războiul de treisprezece ani  si a recuperat Pomerania, dinastia Jagielloniana devenind una dintre cei mai importante casele regale din Europa.

A fost un adversar puternic al aristocrației, și a actionat  pentru consolidarea  Parlamentului și Senatului.
Polonia a redus distanța care o separa de Europa de Vest și a devenit un factor important în relațiile internaționale. 

1508: S-a născut arhitectul italian Andrea Palladio, considerat precursor al clasicismului secolului al XVIII-lea; autorul celebrei lucrări „Cele patru cărţi de arhitectură”; (m. 1580).

🔎 Andrea Palladio - Définition et Explications


1667: S-a nascut  scriitorul  englez, Jonathan Swift;(d. 19 octombrie 1745).

Jonathan Swift | Anglo-Irish author and clergyman | Britannica

Jonathan „Isaac Bickerstaff” Swift  a  fost unul din cei mai importanți reprezentanți ai realismului din prima perioadă a iluminismului englez, devenit cunoscut mai ales prin opera sa satirică „Gulliver’s Travels” („Călătoriile lui Gulliver”, 1726).

1718: Regele Carol al XII-lea al Suediei moare în tipul asediului fortăreței Fredriksten din Norvegia.

1786: Marele Ducat al Toscanei, condus de Pietro Leopoldo I, devine primul stat modern care abolește pedeapsa capitală.


1796: S-a nascut  compozitorul  german Carl Loewe; (d.20 aprilie 1869).

 Johann Carl Gottfried Loewe  a fost de asemenea cântăreț tenor și dirijor. În timpul vieții , liedurile sale i-au creat renumele unui  „Schubert al Germaniei de nord”.

Este mai puțin cunoscut astăzi, dar baladele și cântece sale, in număr  de peste 400, încă mai  sunt interpretate.

1803:  În New Orleans, reprezentanții spanioli transfera oficial Teritoriul Louisiana unui reprezentant francez.

Dupa  doar 20 de zile, Franța napoleoniana  transferă același teritoriu Statelor Unite, pentru suma de cincizeci de milioane de franci ($ 11,250,000 USD), acceptând  și o anulare a datoriilor în valoare de optsprezece milioane de franci ($ 3,750,000 USD), tranzacția ajungând la un total de șaizeci și opt milioane de franci ($ 15.000.000 USD), ceea ce reprezenta mai puțin de trei cenți pe acrul de pamant.   

1817: S-a nascut Theodor Mommsen, scriitor german, laureat cu premiul Nobel; (d.1 noiembrie 1903).

Christian Matthias Theodor Mommsen fost un savant, istoric, jurist, ziarist, om politic, arheolog și scriitor, considerat  unul dintre cei mai  importanti clasiciști din secolului al 19-lea, membru de onoare străin al Academiei Române din 1879. 

Lucrarile sale privitoare la istoria romană au  încă de o importanță fundamentală pentru cercetarea contemporană. 

El a primit Premiul Nobel pentru Literatura in 1902, fiind considerat de juriu „cel mai mare maestru vie arta scrisului istoric, cu referire specială la monumentala sa lucrare, O istorie a Romei.”

A fost, de asemenea, un proeminent politician german, în calitate de membru al parlamentelor prusace și germane. 

Lucrarile sale de drept roman au avut un impact semnificativ asupra Codului civil german.

1823: Tarul Alexandru I  al Rusiei, a indicat Senatului să cuprindă în cadrul recensămîntului, toţi şerbii ruşi aflaţi în Basarabia ţaristă.


1830: A incetat din viata Papa Pius al VIII-lea.


1835: S-a nascut  scriitorul american Mark Twain, pe numele adevarat Samuel Langhorne Clemens; (d.21 aprilie 1910).

Samuel Langhorne Clemens (1835 – 1910) [ Mark Twain ]~ Writer, humorist,  inventor, public speaker, civil rights an… | Mark twain, Inspirational  people, Book authors

A fost unul din marii umoristi americani si autorul popularelor romane, traduse in numeroase limbi, „Aventurile lui Tom Sawyer”, „Prinț și cerșetor”, „Aventurile lui Huckleberry Finn” și „Un yankeu la curtea regelui Arthur”.

 1840: Are loc debutul lui Vasile Alecsandri în teatru cu piesa „Farmazonul din Hîrlău„, pusă în scenă de Costache Caragiale; (18 / 30 noiembrie).

 1840: Se înfiinţează la Sibiu, in Transilvania, prima asociaţie a meşteşugarilor (Uniunea meseriaşilor), fiind urmată de asociaţii asemănătoare la Braşov (1841), Bistriţa, Mediaş (1844) şi Sighişoara (1847), avînd drept scop sprijinirea meşteşugarilor pentru a se putea adapta la cerinţele moderne şi ale producţiei industriale; (18 / 30 noiembrie).

1845: A murit chimistul suedez Nils Gabriel Sefström, descoperitorul elementului chimic „Vanadium” ; (n. 1787).

1853: Razboiul Crimeei. Marina imperiala rusa comandata de  Pavel Nakhimov distruge flota otomană condusa de  Osman Pașa la Sinope, un port maritim din nordul Turciei.

1858: Americanul John Landis Mason a patentat borcanul cu ghivent, cunoscut sub numele de „Borcanul Mason”.

Let's Raise a Glass (Jar) to John Landis Mason!! | Experiment


1869: S-a nascut Gustaf Dalen, fizician suedez, laureat al  premiului Nobel.


1872: S-a desfasurat primul meci international de fotbal, pe terenul de la Hamilton Crescent, Scotia.


1874: S-a nascut Winston Churchill, prim-ministru al Marii Britanii in perioada 1940-1945 si 1951-1955, laureat al premiului Nobel pentru Literatura în anul 1953.

Winston Churchill - Historic UK

Numele său complet era Winston Leonard Spencer Churchill și s-a nascut in Oxfordshire, într-o familie prestigioasa cu o indelungata traditie militară. Tânărul Churchill a urmat aceeasi cale si s-a inscris la Academia Militara.

Dupa ce a absolvit, a servit în armata vreme de sapte ani in India, Sudan, Africa de Sud. În 1899 s-a retras si a inceput o cariera politică stralucita. Un prim pas a constat în accederea în Parlament, ca reprezentant al Partidului Conservator.

Patru ani mai tarziu a intrat in rândul liberalilor, iar in timpul Primului Razboi Mondial a activat in Marina britanica. Ca urmare a campaniilor dezastruoase din Dardanele si Galliopoli a fost exclus din Comitetul de razboi, dar s-a oferit sa preia comanda unui batalion de infanterie din Franta.

In 1917 a revenit in politica ca membru al Cabinetului liberal condus de Lloyd George. In 1924, s-a reintors in Partidul Conservator, doi ani mai tarziu devenind liderul formatiunii.

Tot in acesta perioada a inceput sa atraga atentia asupra pericolului de agresiune din partea Germaniei si Japoniei care s-a confirmat prin izbucnirea celui de-al Doilea Razboi Mondial, cand Churchill a fost rechemat in postul de conducator al Armatei, pentru ca la putina vreme sa fie numit premier.

Din aceasta postura a orchestrat, impreuna cu presedintele american Franklin D. Roosevelt si liderul sovietic Iosif Stalin, victoria Aliatilor impotriva nazistilor.

In iulie 1945, la 10 saptamani dupa ingenuncherea Germaniei, Churchill a suferit si el o infrangere, pentru ca in urma alegerilor conservatorii au pierdut puterea in favoarea Partidului Muncitoresc.

Marele politician britanic a devenit lider al opozitiei, pentru ca in 1951 sa fie reales in functia de prim-ministru.

A fost decorat de Regina Elisabeta a II-a, care I-a acordat titlul de Sir, si a fost recompensat cu premiul Nobel pentru Literatura, juriul luand in considerare cele sase volume de studii istorice despre cel de-al Doilea Razboi Mondial pe care le-a scris, precum si discursurile sale politice.

In 1955 a demisionat din funcția de premier, insă a continuat sa activeze in Parlament pâna in 1964, cu un an inainte de a se stinge din viață.


1886: A avut loc primul spectacol de revista din lume la teatrul Folies Bergere din Paris. Grandiosul spectacol prezentat pe scena pariziana a costat 10.000 de franci, o suma exorbitanta pentru acele vremuri, insa a crescut reputatia teatrului celebru pentru spectacolele cu dansatoare nude.

Les Folies Bergère Classic Paris Cabaret Review

Pentru realizarea acestui spectacol   au lucrat peste 200 de persoane, s-au ridicat 40 de decoruri si s-au creat 1.000 de costume, ceea ce a reprezentant un record al acelor timpuri.

Folies Bergere a fost inaugurat in 2 mai 1869 si avea cea mai spatioasa sala de spectacol din Paris, renumele si l-a castigat insa greu pentru ca reprezentantiile cu elefanti, camile, cai ori cu cel mai inalt barbat din lume si cu printesa tatuata din cap pana in picioare nu au adunat prea multi spectatori.

Ulterior, Foilies Bergere a devenit sinonim cu locul placerilor carnale datorita fetelor care purtau costume sumare, dar si cu locul unor spectacole incendiare.


1900: Poetul si dramaturgul Oscar Wilde (Oscar Fingal O’Flaherty Wills Wilde), a încetat din viață la vârsta de 46 de ani.


1901: A incetat din viata exploratorul englez Edward John Eyre.

1903 (30.XI/13.XII): S-a născut scriitorul rus Evgheni Petrov (pseudonimul lui Evgheni Petrovici Kataev), autor, în colaborare cu Ilia Arnoldovici Fainzilberg, de romane satirice semnate cu pseudonimul comun Ilf şi Petrov; (m. 1942).

Петров, Евгений Петрович — Википедия

 1920: S-a născut actriţa americană de film Virginia Mayo; (m. 2005).

Virginia Mayo - Autographed Inscribed Photograph | HistoryForSale Item  263138


1929: A fost lansat Manifestul catre tara al Partidului National-Țăranesc, in care acest  partid si-a prezentat strategia privitoare la imbunatatirea vietii politice, sociale si economice din România.

 1934 : A încetat din viaţă la Brasov, marele  epigramist Cincinat Pavelescu ; (n.20 octombrie 1872, Milcovul, Vrancea).

https://i0.wp.com/greenstone.bjc.ro/greenstone/collect/corespon/index/assoc/JEI023.dir/bjc_fei_cr_23.jpg

 Cincinat_Pavelescu  a fost  si un autor de romanțe, lieduri, cantilene, serenade și madrigaluri. Și-a făcut studiile la Liceul Sf. Sava din București. Licențiat în drept la București (1897), a debutat și a făcut parte din cenaclul Literatorul al lui  Macedonski.

De asemenea, a  fost directorul publicației „Brașovul literar și artistic” în perioada 1931 – 1935

1936: S-a nascut renumitul actor român, Mitică Popescu.

1937: S-a nascut  Ridley Scott, un regizor  britanic de film considerat printre cei influenți și mai renumiți regizori contemporani.

A fost înobilat în anul 2003 de către regina Angliei pentru meritele sale cu titlul de cavaler – KBE (Knight Commander of the Most Excellent Order of the British Empire).

 1939: A început Războiul de iarnă (cunoscut şi ca Războiul sovieto-finlandez sau Războiul ruso-finlandez) a izbucnit în momentul în care Uniunea Sovietică a atacat Finlanda, trei luni după izbucnirea celui de-al doilea război mondial.

In urma acestui act de agresiune, Uniunea Sovietică a fost exclusă din Liga Naţiunilor, pe 14 decembrie.

Soldaţi finlandezi în atac, Războiul sovieto-finlandez

Războiul sovieto-finlandez: soldaţi finlandezi în atac

Sângerosul dictator soviectic Iosif Vissarionovici Stalin se aştepta să cucerească întreaga ţară până la sfârşitul anului, dar rezistenţa finlandeză a zădărnicit  planurile sovieticilor, deşi aceştia din urmă îi depăşeau numeric în proporţie de 3 la 1. 

Finlanda a rezistat până în martie 1940, când a fost obligată să semneze un tratat de pace, prin care ceda agresorului sovietic aproximativ 10% din teritoriul naţional şi cam 20% din capacităţile sale industriale.


1945: S-a născut Roger Glover, chitarist britanic, membru al  celebrei trupe  Deep Purple.

1947: A murit la Hollywood, regizorul de film Ernst Lubitsch; (n. în 1892 la Berlin în Germania).

Ernst Lubitsch - poza 11

A fost un maestru al comediei sofisticate. În 1947 a obținut Premiul Oscar pentru „distinsa contribuție la arta filmului”. Regizorul a fost onorat pentru filmele sale cu steaua de la poziția 7042 amplasată pe Bulevardul Walk of Fame din Hollywood.


1947: La Bucuresti si in marile orașe ale Romaniei, etnicii evrei au participat la o serie de mitinguri prin care si-au  exprimat bucuria fata de adoptarea, cu o zi inainte, a Rezolutiei ONU care prevedea crearea unui stat evreiesc in Palestina.

1954: A murit cunoscutul dirijor şi compozitor german Wilhelm Furtwängler; (n. 1886).

Wilhelm Furtwängler : biographie, actualités et musique à écouter

1955: S-a nascut cunoscutul cântăreț rock britanic, Billy Idol (William Michael Albert Broad).

El sa alăturat pentru scurt timp Siouxsie & The Banshees Grupul în 1976 ca un chitarist înainte de aderarea la trupa punk Chelsea, care  în 1977, va deveni Generația X.

Ulterior, dupa despartirea de grup,a început o carieră de succes solo in SUA si pe plan international.


1965: S-a născut Ben Stiller, actor, comedian, scenarist, regizor şi producător american
.

1966: Barbados o țară insulară situata între Marea Caraibelor și Oceanul Atlantic, parte a arhipelagului  Antilele Mici, a devenit stat independent de Marea Britanie.

1967: Republica Democrată Populară Yemen a devenit stat  independent de  Marea Britanie.

1973: Adunarea Generală a ONU adopta Convenţia Internaţională asupra eliminării şi reprimării crimei de apartheid, în vigoare de la 17 iulie 1978.


1979: Trupa Pink Floyd a lansat faimoasa sa opera rock “The Wall”.

The History of Pink Floyd's Attempts to Make Music Without Instruments

1990: Demolarea Zidului Berlinului a fost oficial finalizată. Șase mici  porțiuni din acesta rămân nedarâmate, spre aducere aminte pentru posteritate.


1994: La reuniunea NATO, miniștrii de externe ai celor 16 țări membre ale Aliantei au anuntat oficial decizia acestei organizații de a accepta ca tarile est-europene sa devina  membre ale acestui organism.

 2007: Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat decretul care suspenda participarea Rusiei la Tratatul privind Forţele Convenţionale în Europa (CFE).

 Tratatul cu privire la Forţele Armate Convenţionale în Europa a fost semnat în 1990, între cele 16 ţări membre ale Organizaţiei  Tratatului Atlanticului de Nord şi cele şase state membre ale Pactului de la Varşovia. Prin acest tratat  se stabileau plafoanele pentru numărul de soldaţi, tancuri, artilerie şi alte active militare non-nucleare care puteau fi staţionate în Europa.

Rusia a continuat să participe la întâlnirile consultative dintre semnatari,   decizand ca  începând cu 11 martie 2015 să oprească participarea sa la reuniunile grupului consultativ si sa  încheie complet acţiunile sale în cadrul] Tratatului cu privire la Armele Convenţionale în Europa, asa cum a anunţat în 2007.

Anunţul din martie 2015 a venit la numai câteva zile după ce Preşedinele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a cerut crearea unei singure armate care să reprezinte întrea Uniune Europeană, aduncând în atenţie ca principal motiv agresiunea continuă a Rusiei în Ucraina.

„O armată europeană comună ar transmite un mesaj clar Rusiei că suntem serioşi cu privire la apărarea valorilor europene”, spunea Juncker.


2011: A decedat  principele Leka I, pretendent la tronul  Albaniei ; (n.5 aprilie 1939).

 Leka I  a fost singurul fiu al regelui Zog I al albanezilor și al consoartei acestuia, contesa Géraldine Apponyi de Nagyappony. A avut la naștere titlul de Printul Skander.  

Leka Zogu

Dupa moartea tatalui sau, regele Zog I,  în 1961, Leka a fost proclamat rege de o Adunare Națională a albanezilor din exil, întrunita la Paris.

 2013: A murit actorul american Paul Walker; (n. 1973).

Cum arată acum fiica lui Paul Walker! A implinit 20 de ani (FOTO) | B1.ro

 2018: A murit George H. W. Bush (George Herbert Walker Bush);(n. 1924), al 41-lea preşedinte al SUA (ianuarie 1989 – ianuarie 1993).

Fostul preşedinte american, George Herbert Walker Bush, condus pe ultimul  drum | CANAL 2

În timpul mandatului său, Statele Unite au obţinut o serie de succese pe plan internaţional, prin gestionarea crizelor ivite în urma prăbuşirii regimurilor comuniste din Europa, a dezmembrării Uniunii Sovietice sau a războiului din Golf.

Este tatăl celui de-al 43-lea preşedinte al SUA, George W. Bush (ianuarie 2001 – ianuarie 2009).

2019: A fost sfințită prima biserică românească de pe continentul african. Biserica parohiei românești din Africa de Sud, aflată în cartierul Midrand din Johannesburg, are hramurile „Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României” și „Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul”, ocrotitorul spiritual al ctitorului român Ioan Cuemjiev.

A fost sfințită prima biserică românească din Africa - YouTube

Construcția ei a început în 2014, având binecuvântarea Patriarhului Teodor al Alexandriei și al Întregii Africi și a Patriarhului Daniel al României. Parohia din Africa de Sud își are începuturile în anul 2000, când comunitatea credincioşilor români din Johannesburg a întemeiat, împreună cu părintele Mircea Corpodean, Asociația Creştin-ortodoxă Română „Sfântul Andrei” (SARCOA).

ZIUA de 30 Noiembrie este :

În Barbados – Ziua Independenței față de Marea Britanie (1966). Barbados este o țară insulară situata între Marea Caraibelor și Oceanul Atlantic, parte a arhipelagului  Antilele Mici.

25. Barbados (1966-present)

Această țară are o suprafață de 430 km² și o populație de 285.719 locuitori (2017).

În Republica  Yemen – Ziua  independenței fostei republici a Yemenului de sud față de de  Marea Britanie (1967).

Yemenul de Sud , oficial Republica Populară Democrată Yemen, menționată ca Yemen (Aden) , a fost o țară socialistă care a existat din 1967 până în 1990 ca stat în Orientul Mijlociu în provinciile sudice și estice ale actualei Republici Yemen.

Yemenul de Sud s-a unificat la 22 mai 1990 cu Republica Arabă Yemen (cunoscută sub numele de „Yemenul de Nord”, independent din data de 1 noiembrie 1967), formând actuala Republică Yemen cu capitala la Sanaa.

Această țară are o suprafață de 527,968 km²  și o populație de aproximativ 23.580.00 locuitori (2009), marea majoritate arabi și este mărginită de Arabia Saudită la nord, Marea Roșie la vest, Marea Arabă și Golful Aden la sud, și Oman la est. Teritoriul său include peste 200 insule, cea mai mare fiind Socotra, la cam 415 km spre sud , lângă coasta Somaliei.

Harta Yemen: consulta harta politica a Yemenului pe Infoturism.ro

După alegerile parlamentare din 1993 , a apărut o criză politică între sud și nord care a condus la secesiunea față de Yemenul de Nord în 1994 și proclamarea statului secesionist nerecunoscut Republica Democrată Yemen, care a fost dizolvată după războiul civil din 1994 .

23 de ani mai târziu, a avut loc o altă încercare nereușităde a restabili Yemenului de Sud.

Situația internă, agravată de starea deplorabilă a economiei, este în continuare instabilă .

ASTĂZI ÎN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

CALENDAR CREȘTIN ORTODOX

Sfântul Apostol Andrei

Sfântul Apostol Andrei - ocrotitorul României - ZiarExclusiv

Sfântul Apostol Andrei a fost fratele Sfântului Petru si impreună au fost primii ucenici ai lui Hristos. Dupa Pogorârea Sfantului Duh, prin tragere la sorti, Apostolii au primit teritoriile unde sa predice.

Astfel, Sfantul Apostol Andrei va predica in Scytia si Asia Mica.

A  fost martirizat la Patras, in Grecia. Nu se cunoaste cu exactitate anul mortii sale, se presupune ca ar fi fost in timpul uneia dintre persecutiile lui Nero (54-68) sau Domitian (81-96). Potrivit traditiei, a fost rastignit pe o cruce in forma de „X”.

In anul 1995, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a hotarat ca ziua Sfantului Andrei sa fie insemnata in calendarul bisericesc cu cruce rosie, iar in 1997, Sfantul Andrei a fost proclamat „Ocrotitorul Romaniei”.

Moastele sale au fost aduse din Patras la Constantinopol prin anii 356-357. La putin timp dupa Cruciada a IV-a, din anul 1204, cardinalul Petru din Capua a hotarat ca moastele Sfantului Andrei sa fie duse in Italia si asezate in catedrala din Amalfi.

In anul 1462, în timpul papei Pius II, capul Sfantului Apostol Andrei a fost asezat intr-o biserică din Roma. Pe 30 noiembrie 1976, papa Paul al VI-lea a daruit capul Sfantului Andrei bisericii din Patras.

Bibliografie (surse) :

1.Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

2.Crestin Ortodox.ro;

3.Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric.

4.Istoria md.;

5.Istoriculzilei blogspot.com;

6.Mediafax.ro;

7.razvanpop.ro;

8.Wikipedia.ro

9.Rador.ro.

10.Cinemagia.ro

30/11/2020 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: