CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 1 NOIEMBRIE. VIDEO


1 noiembrie, istoricul zilei

Anul 333 î.H.: Are loc bătălia de la Issos, a douăsprezecea victorie a lui Alexandru cel Mare asupra perșilor.

Alexandru, cu o armată experimentată şi compactă, a întâlnit  la Issos o armată dezorganizată formată din soldaţi din mai multe ţări,  într-un câmp deschis.

Darius, care dispunea de o imensa armată de 600.000 de oameni pe care o concentrase pe câmpia de la Issos, a atacat primul aruncând, în prima faza a luptei, cavaleria.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este mosaic.jpg

Oastea lui Alexandru s-a desprins în două lăsând cavaleria să intre pintre ei şi, prizând-o ca într-un cleşte, a distrus-o (vreo 80.000 de soldaţi).

Apoi Alexandru a lansat un atac puternic în flancul armatei persane. Perşii pierzând grosul armatei lor (cavaleria), au început să dezerteze, lăsându-l pe Darius singur si obligandu-l sa scape cu fuga.

In imagine: Alexandros III Philippou Makedonon (Alexandru cel Mare); (356î.e.n – 323î.e.n).

 Doi ani mai târziu, Alexandru cel Mare îl învinge încă o dată pe Darius al III-lea , care recurge la aceeași metodă pentru a scăpa, fuga.

Regele persan moare, fiind ucis chiar de apropiați ai săi.

 Bătălia de la Issos din anul 333 î.Hr, a fost decisivă și a marcat începutul declinului marelui Imperiu Persan, ceea ce părea de neimaginat până atunci.

365: Triburile germanice ale alemanilor  trec Rinul si invadeaza Galia, fiind contraatacate de trupele romane conduse de imparatul Valentinian I.

Valentinian I: Roman coin, c. AD 370

Valentinian I (Flavius Valentinianus Augustus; n. 321 – d. 17 noiembrie 375), a fost imparat al Romei intre anii  364 -375.

Proclamat, la Niceea, împărat de către armată, la moartea lui Iovianus, Valentinian îl numește împărat pe fratele său mai tânăr, Flavius Valens, căruia îi încredințează guvernarea Orientului, rezervând pentru sine conducerea, din Augusta Treverorum (Trier), a provinciilor occidentale cele două părți ale imperiului începand astfel să fie administrate separat.

In timpul domniei sale a luptat cu succes impotriva alemanilor in Galia,  obtinand o victorie notabila la Solicinum in anul 367 impotriva  francilor și saxonilor  la Rin si contra   sarmațiilor și quazilor la Dunăre.

451 : Se incheie  Conciliului din Calcedon (al 4-lea Conciliu ecumenic), întrunit in data de 8 octombrie 451, la  inițiativa împăratului Marcian  si  prezidat de episcopul Anatolie al Constantinopolului. A reunit aproape 370 de episcopi.Papa Leon I  a trimis cinci reprezentanți

A fost convocat cu privire la  Eutychianism (Monofizitism), care a fost apărat de Eutyches şi Dioscorus, şi condamnat de Sfântul Leo (cel Mare) al Romei.

I-a condamnat pe Eutyches şi Dioscorus  si  afirmat canoanele celorlalte 3 anterioare Concilii Ecumenice (Imperiale).

A condamnat Monofizitismul afirmand caracterul complet al celor două naturi a Domnului Isus Hristos: divinitatea şi umanitatea (Dumnezeu perfect şi om perfect).

A condamnat Nestorianismul şi pe cei care divinizau pe unul şi singurul născut Fiu’.

A condamnat simonia, a reafirmat interzicerile episcopilor care acţionează în afara teritoriului lor, a reafirmat Noua Romă (Constantinopole),  ca a doua în onoare (după Vechea Romă) a patriarhatelor.

Sinodul prezintă textul Crezului și menționează că “nimănui nu îi este permis să producă, să scrie sau să compună orice alt Crez sau să gândească sau să învețe pe alții altceva”.

996 : Împăratul Otto al III-lea  acordă episcopatului bavarian de Freising 30 “ținuturi regale” printr-un document în care se pomenește pentru prima oară denumirea “Ostarrîchi”, toponim din care provine numele Austriei.

1179: Filip al II-lea (Philippe Auguste, n.21 august 1165 – d.14 iulie 1223), este incoronat rege al Frantei.

A fost regele Franței între 1180-1223.A reorganizat guvernarea, a adus stabilitate financiară, fiind simpatizat de populație.

Membru al Dinastiei Capețienilor, el era  fiul lui Ludovic al VII-lea, rege al Franței și a celei de-a treia soții, Adela de Champagne.

Filip a avut cele mai mari succese dintre regii Franței medievale, extinzându-și regatul și sporind influența monarhiei. A învins coaliția adversarilor săi (Sfântul Imperiu Roman, Anglia, Flandra), în Bătălia de la Bouvines din 1214.

1295 : Are loc căsătoria regelui Iacob al II-lea de Aragon, cu  printesa Blanche d’Anjou.

Iacob al II-lea (10 aprilie 1267 – 2 sau 5 noiembrie 1327), supranumit cel Drept, a fost al doilea fiu al lui Petru al III-lea de Aragon și Constance de Sicilia, rege al Siciliei (ca Iacob I) din 1285 până în 1296 și rege de Aragon și al Valenciei și Conte de Barcelona din 1291 până în 1327. În 1297 i-a fost garantat regatul Siciliei și al Corsicii.

A folosit titlul latin Iacobus Dei gracia rex Aragonum, Valencie, Sardinie, et Corsice ac comes Barchinone.

1337: Incepe Razboiului de 100 de ani  (1337 – 1453) dintre Franța și Anglia, care a izbucnit in urma unor dispute teritoriale atunci cand regele Frantei, Filip al VI-lea de Valois , a confiscat ducatul de Aquitaine  (cunoscută și cu denumirea de Guyenne), parte din regatul Franței, dar si datorita pretentiilor dinastice ale regelui Angliei  aparute dupa  1328.

Prin moartea regelui francez Carol al IV-lea  fără urmași direcți (1328), dinastia capetiana se stinsese, iar drepturile dinastice cele mai solide la tronul Franței le avea chiar regele Angliei, Eduard al III-lea  – fapt doar în aparență paradoxal, ținând seama de mariajele dinastice dintre capețieni și Plantageneți, care îi aduceau acum regelui Angliei temeiuri puternice pentru a viza tronul Franței, el fiind  singurul descendent masculin al regelui Filip al IV-lea , care era bunicul său pe linie maternă.

1478: Papa Sixtus al IV-lea  emite bula “Exigit sincerae devotionis” prin care autorizeaza crearea Inchizitiei spaniole.

Papa Sixtus al IV-lea

Regii catolici Ferdinand si Isabela I

 Inchiziția spaniolă a fost fondată de regii catolici Ferdinand si Isabela I, pentru a intari ortodoxia catolica  în regatele lor și s-a aflat sub controlul direct al monarhiei.

Nu a fost abolită definitiv decât în 1834 , în timpul domniei reginei Isabela a II-a.

Teologul italian Tommaso d’Aquino  (1225-1274) a stabilit teoretic prin fraza „Accipere fidem est voluntatis, sed tenere fidem iam acceptam est necessitatis” ( „pentru acceptarea și păstrarea credinței este necesară o hotărâre liberă și voluntară”), piatra de temelie a inchiziției din Evul Mediu.

Pedeapsa aplicată pentru erezie era excomunicarea sau pedeapsa cu moartea. În anul 1231, papa Grigore al IX-lea (1167-1241) formează o comisie permanentă pentru combaterea ereziei, formată mai ales din călugări ai ordinului dominican.

Pedeapsa pe care o cere papa Grigore al IX-lea este închisoarea pe viață a ereticilor recidiviști.

Procesele intentate de inchiziție s-au extins și asupra vrăjitoarelor. Un acuzat avea, de exemplu, libertatea de a-și acuza la rândul lui unii dușmani, și dacă acuzarea lui se dovedea reală avea șanse de grațiere.

Majoritatea cazurilor de erezie nu erau pedepsite cu moartea, ci prin pedepse ca: obligația de a lua parte la slujbe, pelerinaje, cruciade, pedepse financiare, sau legarea de stalpul infamiei .

Inchiziția din evul mediu s-a limitat geografic la Europa centrală și sud-vestică, în Anglia sau peninsula Scandinavă manifestandu-se  numai cazuri izolate.

1503: Cardinalul Julien della Rovere  este ales Papă cu 37 de voturi din 38 de votanți și isi ia  numele de Iuliu al II – lea.

Tizian – Portretul papei Iuliu al II-lea

A fost unul din precursorii Renașterii. I-a încredințat lui Michelangelo pictarea plafonului Capelei Sixtine.

A întemeiat Garda Elvețiană. Pe 22 ianuarie 1506 s-a așezat la Roma prima formațiune a gărzii, alcătuită din 150 de soldați veniți din cantonul elvetian Uri.

A fost primul papă care a contractat „boala franceză” (adică sifilisul), de la un prostituat din Roma. La slujba din Vinerea Mare, în anul 1508, nu a putut șă-și arate picioarele pentru a fi sărutate de credincioși, deoarece erau pline de leziuni sifilitice.

1512: Plafonul Capelei Sixtine de la Vatican, pictat de Michelangelo, este expus  publicului  pentru prima dată.

chapelle sixtine

1520: Este descoperită de navigatorul Ferdinand Magellan, în cursul primei călătorii in jurul lumii, strâmtoarea  prin care se trece  din  Oceanul Atlantic  in Oceanul Pacific, pe care o numeste „Estreito de Todos los Santos”.

La data de 21 octombrie, de ziua „Fecioarei Maria”, el descoperă în apropierea latitudinii de 52 grade o peninsulă pe care o numeşte „Capul Fecioarelor” (Cabo Virgenes).

      O furtună teribilă, care a durat peste 36 de ore, împinge corăbiile la 1 noiembrie, de Ziua Morţilor, în strâmtoare, ceea ce-l determină pe Magellan să o boteze Estreito de Todos los Santos.Din cauza fumului provenit de la focurile indienilor, această regiune va fi denumită „Ţara de foc” („Tierra del Fuego”). 

În 28 noiembrie 1520, după ce a trecut prin această strâmtoare care poarta astăzi numele lui, Magellan descoperă Oceanul Pacific.

 Pe harta- Stramtoarea Magellan

Fernando Magellan (n. primăvara lui 1480, d. 27 aprilie 1521, Mactan, Filipine), a fost un explorator portughez care a navigat în serviciul regelui Spaniei.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 0-135.jpg

A fost primul european care a navigat în Oceanul Pacific și primul care a condus o expediție în jurul lumii.

1596: S-a nascut  Pietro da Cortona, arhitect şi pictor italian, reprezentant de seama al barocului; (d. 1669).

1599: Intrarea triumfală în Alba Iulia  a lui  Mihai Viteazul. Transilvania intra sub stăpânirea domnului muntean.

1604: La Whitehall Palace din Londra, este prezentată pentru prima dată, tragedia Othello a lui William Shakespeare.

1611: La Whitehall Palace din Londra, este prezentată pentru prima oara, comedia romantică a lui William Shakespeare, Furtuna.

1636:  S-a nascut scriitorul Nicolas Boileau sau Despréaux (d. 13 martie 1711), considerat cel mai mare teoretician al literaturii franceze.

Portrait de Nicolas Boileau

În scrierea sa Arta poetică, Nicolas Boileau-Desprèaux a sintetizat principiile clasicismului, pornind de la anumite norme generale de creație, ilustrate apoi pe genuri și specii literare.

1755: In Portugalia se produce un cutremur devastator, al carui epicentru a fost la cca 200 km in largul Oceanului Atlantic (in directie vest-sud-vest fata de Capul Sf. Vicentiu).

A lovit Lisabona in dimineata Zilei Tuturor Sfintilor.

Seismul, cu o magnitudine de 9 grade pe scara Richter, a durat intre 3,5 si 6 minute, distrugerile materiale si pierderile de vieti omenesti fiind completate de un urias val tsunami.

Numarul victimelor s-a ridicat la peste 50 000 (desi exista controverse in acest sens, pentru ca s-au avansat si cifre mult mai mari), in timp ce peste 85% din cladirile din oras au fost distruse.

Ceea ce nu a fost distrus de seism a cazut prada flacarilor, dupa ce incendii devastatoare au izbucnit in tot orasul.

Opere arhitectonice deosebite, biblioteci, biserici si catedrale, care adaposteau comori culturale nepretuite au fost distruse.

1770: S-a nascut  Constantin Diaconovici – Loga, cărturar român latinist, care s-a dedicat emancipării culturale a românilor bănăţeni;  (d. 12.11.1850).

Din opera sa au mai rămas în manuscris o serie de scrieri cu caracter istorico-religios, precum şi o „Istorie a românilor, dela zidirea Romei, până la înjugarea Ţarigradului de Turci”. Constantin Diaconovici-Loga a rămas în conştiinţa bănăţenilor un simbol al emancipării culturale a românilor din Banat.

1778: S-a nascut Gustav al IV-lea, regele al Suediei din 1792 până în 1809; (d. 1837).

A avut o domnie agitata care s-a incheiat brusc. În 1805, el s-a alăturat celei de-a Treia Coaliții  împotriva lui Napoleon. Campania sa a mers prost și francezii au ocupat Pomerania suedeză. Cand aliatul său, Rusia, a făcut pace și a încheiat o alianță cu Franța, la Tilsit, în 1807, Suedia și Portugalia au rămas ca aliați europeni ai Marii Britanii. La 21 februarie 1808 Rusia a invadat Finlanda, care era condusă de Suedia, sub pretextul de a-i convinge pe suedezi să adere la Sistemul Continental al lui Napoleon.

Danemarca a declarat, de asemenea, război Suediei. În doar câteva luni după aceea, aproape toată Finlanda a fost pierdută și preluată de Rusia. Ca urmare a războiului, la 17 septembrie 1809, în Tratatul de la Hamina, Suedia a predat o treime din partea estică  Rusiei.

La 29 martie, Gustav a abdicat în mod voluntar, însă pe 10 mai, Parlamentul suedez, dominat de armată, a declarat că nu numai Gustav pierdea tronul ci toată familia,excluzand-o de la succesiune.

La 5 iunie, Ducele Carol a fost proclamat rege sub numele de Carol al XIII-lea al Suediei, după ce a acceptat o nouă constituție liberală, care a fost ratificată a doua zi. În decembrie, Gustav și familia sa au fost transportați în Germania.

1784: Răscoala a ţăranilor iobagi din Transilvania condusă de Horea, Cloşca şi Crişan.

În ziua de 28 octombrie 1784, la târgul săptămânal din Brad,  Crisan a venit cu vestea că Horea a adus noi porunci de la împărat, pe care le va comunica în duminica viitoare (31 octombrie 1784), la biserica din Mesteacan, îndemnând pe iobagi ca în acea zi să vină cât mai mulți, sau cel puțin 4-5 din fiecare sat.

Duminică se întruniră circa 500- 600 de țărani iobagi, iar Crișan le arătă o cruce aurită, susținând că a fost primită de Horea de la împărat ca semn că este împuternicit să îndrume pe iobagi să-și hotărască singuri soarta de a rămâne în continuare iobagi sau de a se înscrie grăniceri în regimentele împărătești. Iobagii, la îndemnul lui Crișan, se hotărâră să plece la Alba Iulia  pentru a se pune în slujba împăratului.

Oamenii au pornit  spre Alba Iulia peste munte, ocolind orașul Brad, ca să nu fie opriți de trupele  nobililor maghiari, și au înnoptat  în satul Curechiu.

În timpul nopții  au fost atacați de trupele de husari, pe care însă le-au  învingsși le-au  dezarmat.

Câţiva slujbaşi ai nobililor din Brad şi  Baia de Cris au încercat în seara zilei de 1 noiembrie să îi oprească, dar au fost ucişi de răsculaţi.

Confruntarile armate izbucnite in noapte de 31 octombrie  spre 1 noiembrie 1784, s-au întins cu repeziciune în toată Transilvania. În mai puţin de două săptămâni răscoala cuprinsese comitatele de pe actuala suprafaţă a judeţelor Alba, Arad, Hunedoara, Cluj, Mureş şi Sălaj si a pus în discuție statutul de tolerați în Transilvania al românilor, ceea ce i-a conferit și un caracter național .

Cea mai violentă manifestare a răscoalei a avut loc în judeţele Hunedoara şi Alba, unde aceasta izbucnise şi de unde îşi aveau originea şi conducătorii răscoalei.

Revolta  s-a încheiat la sfârșitul lui decembrie 1784, când au fost capturați Horea și Cloșca de către autorități.

 Ţăranii iobagi răsculaţi  au atacat curtile nobiliare de la Criscior ucigand 17 persoane. De aici o parte din răsculaţi s-a  îndreaptat spre Mihăileni, iar alta spre Brad. In curand flacara revoltei a cuprins cea mai mare parte a Transilvaniei.

Pentru a-l prinde pe Horea, nobilii au pus pe capul lui un premiu de 300 de galbeni. . Prin trădare, la 27 decembrie 1784, Horea și Cloșca au fost prinși în pădurea Scorușetului din Muntii Gilaului. În 30 ianuarie 1785 a căzut prizonier și Crișan.

Crișan s-a spânzurat în închisoare, iar Horea și Cloșca au fost supuși celei mai grele pedepse prevăzută de Codex Theresianum, prin frângerea cu roată. În ziua de 28 februarie, orele 9:00, a început procesiunea execuției.

Horea și Cloșca au fost transportați în două care separate, având alături până în momentul execuției pe preotul Rațiu din Maierii Bălgradului. Pe Dealul Furcilor (astăzi Dealul lui Horea), în jurul podiumului amenajat, au fost aduși cu forța între 2500-3000 de iobagi români, câte trei tineri și trei bătrâni, din peste 400 de sate din cele patru comitate apropiate, unde s-au desfășurat principalele evenimente ale răscoalei.

Execuția prin tragere pe roata  s-a desfășurat după un ritual dinainte stabilit. Mai întâi a fost executat Cloșca care a primit 20 de lovituri, în timp ce Horea asista în picioare. A urmat Horea, căruia i-au dat 4 lovituri prin care i-au zdrobit picioarele, apoi călăul, un țigan pe nume Grancea Rakoczi din Alba Iulia, i-a zdrobit pieptul și după alte 8-9 lovituri și-a dat sufletul.

Conform sentinței, organele interne au fost îngropate pe Dealul Furcilor, iar corpurile le-au fost tăiate în 4 părți și puse în țeapă în cele mai importante localități din comitatele Alba și Hunedoara pentru intimidarea poporului. Corpul lui Crișan a fost pangarit în acelasi fel.

1814: Se deschide  Congresul de la Viena care redeseneaza harta politică europeană, după înfrângerea Franţei  în războaiele napoleoniene.

1815: S-a nascut Crawford Williamson Long, medic american, primul american care a folosit eterul ca anestezic într-o operaţie; (d. 16 iunie  1878).

1823: S-a nascut  Lascăr Catargiu, om politic român, prim-ministru al Principatelor Unite şi al Regatului României ; (d. 30 martie 1899).

Fişier:Lascăr Catargiu.jpg

1834: A fost înfiinţată, la Iași, in cadrul Manastirii Barboi, prima şcoală de fete de la noi din ţară – “Institutul pentru educaţia fetelor”.

Fondatorul acestei instituţii a fost carturarul Gheorghe Asachi.

1835: Apare prima revistă de specialitate “Gazeta Teatrului Naţional” (pînă în decembrie 1836), sub conducerea lui Ion Heliade Rădulescu.

1848: Samuel Gregory inaugureaza prima școala medicala  din lume pentru instruirea femeilor in New England.

1860: A murit  imparateasa Charlotte  de Prusia, soția Țarului Nicolae I al Rusiei; (n.13 iulie  1798).

1864: Se reînfiinţează Conservatorul de muzică şi declamaţiune din Bucureşti, România, sub conducerea lui Alexandru Flechtenmacher, intre anii  1864-1869.

 Alexandru Adolf Flechtenmacher (n. 23 decembrie 1823, Iași – d. 28 ianuarie 1898, București) a fost un compozitor, violonist, dirijor și pedagog din România, autorul muzicii pentru Hora Unirii.

Intemeiat prin decret domnesc, face parte din instituţiile noului stat român si  includea două şcoli principale de artă: Institutul de muzică vocală şi Şcoala de muzică instrumentală. A avut  filiale iniţial  şi la Iaşi, Clasă de muzică de cameră (din 1900) şi de compoziţie (1905).

 1879 : S-a nascut Oskar Barnack, mecanic german, inventatorul primelor prototipuri ale camerelor foto Leika; (d. 1936).

 1884: Intră în funcţiune la Timişoara prima centrală de curent electric, una dintre primele de acest fel în Europa, pentru iluminatul public electric. Apoi apar centralele de la Caransebeş (1887), la Craiova şi Sibiu (1896), la Brăila şi Arad (1897), iar la Sinaia se pune în funcţiune în 1898 o microcentrală, care furnizează curent electric necesar iluminatului oraşului şi Castelului Peleş, iar la Iaşi (1899) se dă în exploatare o centrală cu trei grupuri electrogene de cîte 285 kW fiecare.

1884: Are loc instalarea primei linii telefonice de stat din România. Linia telefonică făcea legătura dintre Ministerul de Interne şi Poşta Centrală.

1894: A murit  Țarul Alexandru III al Rusiei; (n. 1845), fiul sau  Nicolae al II-lea devine noul Țar al Rusiei după  moartea  tatălui  său, Alexandru al III-lea.

1903: A murit  Theodor Mommsen, istoric şi jurist german, autor al unei istorii monumentale a Imperiului Roman, laureat al Premiului Nobel; (n. 30 noiembrie 1817).

 1920 : La Chişinău apare ziarul “Dreptatea“, organ al Partidului Naţional-Liberal din România, care de la 20 mai 1925 s-a editat săptămînal. Ziarul “Dreptatea” şi-a încetat activitatea în iunie 1925, reîncepînd activitatea cu 29 ianuarie 1927.

 1922: Are loc inaugurarea oficială a Şcolii Române din Roma, Italia. Şcoala asigură studenţilor merituoşi ai facultăţii de litere din România, un stagiu de perfecţionare de doi ani. Primul director este Vasile Pîrvan (pînă în 1927).

1922: A abdicat ultimul  sultan al  Imperiului Otoman, Mehmed VI.

 Mehmed VI  Vahdettin, n. Constantinopol, 1861 – d.San Remo, 1926), ultimul sultan al Imperiului Otoman, a domnit intre anii 1918-1922,si a fost a fost destituit de Adunarea Națională prezidata de Mustafa Kemal Atatürk, fiind forțat să abdice in data de 1 noiembrie, iar la 16 noiembrie a renuntat si la titlul de calif.

La 17 noiembrie sultanul  a plecat la bordul unei nave de război britanice spre  Malta. În cele din urmă s-a stabilit în Italia, unde a rămas până la moartea sa în 1926.

 1928: Inaugurarea Radio Romania. A  fost efectuata prima transmisiune radiofonică a postului Radio România, joi, 1 noiembrie 1928, la ora 17, pe lungimea de undă de 401,6 metri, cu o putere de 0,15 kw.

Foto: Prof. Dragomir Hurmuzescu

Emisiunea a fost deschisă de profesorul Hurmuzescu în calitate de președinte al Consiliului de Administrație.

A urmat un program muzical, știri de presă, s-au recitat versuri, s-a transmis un buletin meteorologic, știri sportive.

În zilele următoare, emisiuni similare au fost difuzate între orele 17.00 – 19.00 și 20.30 – 24.00, programul îmbogățindu-se cu noi rubrici.

 Bazele legale ale constituirii primei societăți naționale de radio din România, cu capital majoritar de stat, s-au pus la sfarsitul anului 1927.  

Consiliul de Miniștri  a declarat  constituită Societatea de Difuziune Radiotelefonică din România (art.2 din Jurnalul nr. 2915/22 decembrie 1927 al Consiliului de Miniștri).

Prima Adunare generală a Societății de Difuziune Radiotelefonică a avut  loc la 17 ianuarie 1928. Societatea a fost  înregistrată oficial la tribunal în martie 1928.

1928: Alfabetul turc se reformează, prin adoptarea caracterelor latine care înlocuiau  alfabetul arab  folosit anterior.

 1934: S-a nascut Umberto Agnelli, un important om de afaceri.

Umberto Agnelli (d.27 mai 2004) a fost un industriaș și politician italian, fratele mai mic al lui Gianni Agnelli.

A ocupat funcția iar la moartea fratelui său Gianni, a fost pentru scurt timp președinte al grupului FIAT, 2003-2004, până la moartea sa, la vârsta de 69 de ani, în anul următor.

El a fost de asemenea președinte și președinte de onoare mai târziu al clubului sportiv Juventus din Torino și al echipei de fotbal susținute financiar de FIAT.

A fost senator al Republicii Italiene din 1976 până în 1979.

1942: S-a nascut Larry Flynt, editor american, fondatorul revistei Hustler.

Pe numele intreg Larry Claxton Flynt, editorul american s-a nascut intr-un satuc izolat din Kentucky. Era cel mai mare dintre cei trei copii ai unei familii sărmane.

Ca sa se intrețina pe el si mama sa a acceptat slujbe marunte, insa nu era deloc multumit si s-a inrolat in Marina americană.

Dupa cinci ani de serviciu militar, Flynt a cumparat un local pe care l-a transformat in club de striptease. Afacerea a mers bine, astfel ca intr-un singur an a reusit sa deschida mai multe asemenea localuri.

De aici a aparut si ideea editarii unei fituici in care sa anunte evenimentele organizate in cluburile sale. Viata sa era in acea perioada un sir neintrerupt de petreceri. Tot atunci a intalnit-o si pe Althea Leasure, o dansatoare de numai 17 ani, care avea sa ii devina sotie in 1976.

Nemultumit de continutul publicatiilor pentru barbați existente pe piata SUA, Flynt s-a gandit sa transforme fițuica sa intr-o revista adevarată.

Asa a aparut, in 1974, Hustler, cea mai indrazneata publicatie americană, in care nuditatea era prezentata fara perdea, iar scenele de sex nu erau cenzurate.

Bad Boys, Hustler and Jon Cryer 1

Acesta a fost si punctul de pornire a lui Flynt in lupta de aparare a libertatii de exprimare, prevazuta in primul amendament din Constitutia SUA, el fiind implicat intr-o serie de procese in care era acuzat de raspandirea de material obscen.

In martie 1978, a fost impușcat in fata Tribunalului din Georgia si a ramas paralizat la picioare pe viață.

Actiunile in justitie indreptate impotriva sa au continuat sa curga, el fiind acuzat si condamnat in mai multe procese celebre care au facut din Larry Flynt un simbol al luptei contra cenzurii.

1943: S-a nascut  Salvatore Adamo, muzician belgian de origine italiana, compozitor şi interpret.

1948: Este înscaunat, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului  Athenagoras I.

Patriarhul Athenagoras ( n.6 aprilie  [ s.v. 25 martie]  1886 – d.7 iulie, 1972) a fost al 268 -lea  patriarh ecumenic al Constantinopolului  intre anii 1948-1972.

A ramas in istoria Bisericii in urma intâlnirii sale cu Papa Paul al VI-lea în 1964, în Ierusalim , care a dus la anularea excomunicărileor reciproce din 1054, dintre ortodocsi si catolici, care marchează istoric Marea Schismă , schisma dintre bisericile din Est și Vest, fapt care a reprezentat un pas semnificativ spre restaurarea comuniunii dintre Roma și Constantinopol, precum și  cu  celelalte patriarhate ale Ortodoxiei, invrajbite timp de 1000 de ani.

Acesta a produs Declarația comună catolico-ortodoxă din 1965 , care a fost citit la 7 decembrie 1965, simultan la o ședință publică a Conciliului Vatican II , în Roma și la o ceremonie specială în Constantinopol .

Declarația controversata nu a pus capăt schismei din 1054, dar a arătat mai degrabă o dorință de reconciliere mai mare între cele două biserici, reprezentate de către Papa Paul al VI-lea și Patriarhul Ecumenic Atenagoras I.

Nu toți liderii ortodocși au primit cu bucurie declarația, contestand în mod deschis eforturile sale de lapropiere fata de Biserica Romano-Catolica, temându-se că ar duce la erezie .

1949: A apărut primul număr al publicației vest-germane Frankfurter Allgemeine Zeitung.

1950: Are loc o tentativă de asasinat  a naţionaliştilor  portoricani  Griselio Torresola şi Collazo Oscar,  impotriva președintelui american  Harry Truman.

1952: SUA au detonat în Insulele Marshall prima bombă cu hidrogen, cu o putere de 10 megatone.

1955: S-a nascut la Craiova cantaretul roman de muzica usoara  Gabriel Cotabita.

1960: John F. Kennedy l-a învins pe Richard Nixon  în competiția pentru funcția de președinte al SUA.

Foto: Kennedy (stânga) și Richard Nixon

1960: A intrat în vigoare Tratatul de constituire a Benelux ca uniune economică, semnat de Belgia, Olanda și Luxemburg  la 3 februarie 1958.

1962: Din URSS  a fost lansată  pentru prima oară, o rachetă cosmică avand ca  destinație planeta Marte.

La bord era instalată stația automată interplanetară MARTE-1.

1972:  A murit  poetul  american, Ezra Pound, fondatorul imagismului in literatura, reprezentant de marca al modernismului secolului XX;  (n. 30 octombrie 1885).

 Începând cu anul 1917 a fost  redactor la revista ”Little Review” și corespondent la Paris pentru ”The Dial”, călătorind  mult în Europa si stabilindu-se în cele din urmă la Londra.

În această perioadă, Pound s-a implicat în politica fascistă și  cand s-a întors în Statele Unite abia în 1945, a fost arestat sub acuzația de trădare datorită difuzării propagandei fasciste la posturile de radio din Statele Unite în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Considerat a fi nebun, a fost închis într-un azil timp de 12 ani.

Întreaga creație poetică a lui Ezra Pound a fost publicată în doar două volume: ”Collected Shorter Poems” (Londra,1984) – ediția americană fiind intitulată ”Personae: Collected Poems” (1971) și ”The Cantos of Ezra Pound” (1972).

Ezra Pound a decedat  la Veneția in Italia.

1989: A murit  asasinată, Mihaela Runceanu, solistă română de muzică ușoară; (n. 4 mai 1955).

1993: La Bruxelles a luat ființă în urma Tratatului de la Maastricht, Uniunea Europeană.

Acesta a fost semnat de sefii de state si de guvern din cele 12 state membre ale CEE (Piata Comuna), documentul fiind actul de nastere al Uniunii Europene.

Tratatul a prevazut crearea unei banci centrale europene, introducerea in circulatie a unei monede unice europene (ECU), precum si elaborarea unei politici externe si de apartare comune.

2000: În R.P. Chineză a început cel mai mare recensământ al populației din lume, în cadrul căruia au fost recenzate 350 de milioane de familii.

2005: Astronomi ai NASA au anunțat că au descoperit încă doi sateliți ai planetei Pluto, care au primit numele Nix si Hydra.

Doi sateliţi ai lui Pluto descoperiţi recent au primit numele unui câine cu mai multe capete şi al unei zeiţe - Descopera.ro

2011: A murit compozitorul francez de jazz André Hodéir; (n. 1921).

2017: A murit în localitatea Krasny, regiunea Rostov, Vladimir Makanin, prozator şi scenarist rus, considerat un maestru al literaturii contemporane din țara sa; (n. 1937).

Vladimir Makanin – Underground – SemneBune

Vladimir Semyonovich Makanin (n. 13 martie 1937 în Orsk , Regiunea Orenburg din fosta Uniune Sovietică).

În 2012 a fost distins cu Premiul European pentru Literatură .

1 noiembrie este in  Algeria – Ziua Naţională. Aniversarea Revoluţiei (1954).

Republica Algeriană Democratică și Populară este o țară din nordul Africii vecină cu Marea Mediterană la nord, Tunisia la nord-est, Libia la est, Niger la sud-est, Mali și Mauritania la sud-vest și Maroc la vest, precum și câțiva kilometri din teritorile anexate din Sahara Occidentală. Are o suprafață de 2 381 741 km² și avea o populație de 40 400 000 locuitori în 2016.


 

Algeria a fost integrată Imperiului Otoman de Khair ad-Din și fratele său Aruj, care au făcut din coastele țării o bază pentru corsari. Ei au intrat în Alger în anii 1600, după ce centrul lor de activitate s-a mutat la Tripoli, în Libia.

Această țară a fost cotropită de Franța în 1830; oricum, rezistența intensă din partea unor mari personalități precum emirul Abd el-Kader a reușit să împiedice cucerirea rapidă, tehnic finalizată doar în anii 1900 când ultimul tuareg a fost cucerit.

Între timp, francezii au făcut Algeria parte integrantă din Franța, statut care s-a sfâșit doar la căderea celei de-a patra republici. Sute de mii de cuceritori din Franța, Italia, Spania și Malta s-au mutat peste Mediterană pentru a pune bazele fermelor algeriene de pe coastă și au ocupat cele mai bogate părți ale orașelor algeriene, beneficiind de confiscarea ținuturilor comunale realizată de guvernarea franceză.

Persoanele cu descendenți europeni (așa numiții pieds-noirs) cât și evreii algerieni nativi, au fost cetățeni francezi de la sfârșitul secolului al XIX-lea; în contrast cu aceasta, marea majoritate a musulmanilor algerieni au rămas în afara legilor franceze și nu au posedat nici cetățenia și nici dreptul de a vota.

Deși au putut cere cetățenia totală începând cu 1865, doar puțini au optat pentru aceasta.

În 1954, Frontul de Eliberare Națională (FLN) a pornit Războiul Algerian de Independență, un război de gherilă; după aproape un deceniu de lupte urbane și rurale, au reușit să-i învingă pe francezi în 1962. Majoritatea din cei 1.025.000 de pieds-noirs, precum și 91.000 harkis (musulmani algerieni pro-Franța care serveau în armata franceză), împreună formând aproape 10% din populație în 1962, au părăsit Algeria pentru a se stabili în Franța, în doar câteva luni, la mijlocul acelui an.

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

Sfinții doctori fără de arginți Cosma și Damian

Sfintii doctori fara de arginti Cosma si Damian

Sfinții Cosma si Damian au trăit în Asia Mică în secolul al IV lea e.n. Au avut un tată păgân si o mama crestină.

Datorita vindecarilor daruite oamenilor, ei sunt cunoscuti si sub numele de doctori fara arginti.Au primit acest nume pentru ca vindecarea era data nu de medicamente, ci de Hristos.

Pentru acest motiv ei nu primeau niciun fel de plata de la pacientii lor.

Singura lor plata era ca cel tamaduit sa creada in Hristos. Pentru ca Damian a acceptat trei oua de la Palladia, o femeie care a fost vindecata de o boala, acesta a cerut sa nu fie ingropat alaturi de fratele sau.

Dar, prin purtarea de grija a lui Dumnezeu, cei doi au fost ingropati impreuna.

Trebuie sa retinem ca orice sfant alina suferintele oamenilor, dar unii au fost si doctori: Cosma si Damian (1 noiembrie), Chir si Ioan (31 ianuarie), alti sfinti ce poarta numele Cosma si Damian (1 iulie) si Pantelimon (27 iulie).

VIDEO: Astăzi în istorie – Today in history

Bibliografie (surse) :

 1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;
 2. Crestin Ortodox.ro;
 3. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric;
 4. e.maramures.ro;
 5. mediafax.ro;
 6. Istoria md;
 7. Istoriculzilei blogspot.com;
 8. Wikipedia.ro.

01/11/2020 - Posted by | ISTORIE ROMANEASCA | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Un comentariu »

 1. A republicat asta pe Cronopedia.

  Apreciază

  Comentariu de Ioan M. | 01/11/2020 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: