CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 30 SEPTEMBRIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

 

30 septembrie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

420: A murit Sfântul Ieronim (Sophronius Eusebius Hieronymus), n. cca. 347 la Stridon, azi Strigova, in  Croația – d. 30 septembrie 420, la  Betleem, în Palestina.

 

 

 

 

 

 

Pictură - Reymerswaele, Marinus vanSfântul Ieronim - Muzeul Naţional Brukenthal - SIBIU (Patrimoniul Cultural National Mobil din Romania. Ordin de clasare: 2506/20.01.2003 - Tezaur)

 

Pictura Sf. Ieronim de Marinus van Reymerswaele, sec.XVI

 

 

 

 

A fost un mare teolog creștin, considerat unul din cei patru părinți ai Bisericii de Apus.

Este cel mai bine cunoscut ca traducător al Bibliei din limba greacă, ebraică și aramaică în limba latină la cererea Papei Damasus I, de revizuire a traducerilor vechi a Sfintei Scripturi. Traducerea Sfântulului Ieronim, Biblia Vulgata, este încă textul oficial al Bibliei în Biserica Romană.

Ieronim a fost sanctificat în Biserica Romano – Catolică și recunoscut ca Doctor al Bisericii.

De asemenea, Ieronim a fost sanctificat  și de Biserica Ortodoxa, fiind numit Fericitul Ieronim.

 

 

 

 

 

 

489: Are loc Bătălia de la Verona între ostrogotii condusi de Teodoric cel Mare și herulii lui Odoacru (un popor germanic).

Theodoric a obținut  o victorie decisivă, forțându-l pe  Odoacru  să se retragă la Ravenna, invadatorii ostrogoti reusind  să captureze Pavia si Milano.

 

 

 

 

 

1207:  S-a nascut  poetul persan Jalal al-Din Muhammad Rumi ( n. 30 septembrie  1207  la Balch (azi in Afganistan) –   d. 17 decembrie 1273 la Konya (Turcia de astazi).  

 

 

 

 

 

 

Jalal ad-Din Muhammad Rumi, pe numele său complet Mawlānā Jalāl ad-Dīn Muhammad Rūmī, cunoscut și ca Mawlānā Jalāl-ad-Dīn Muhammad Balkhī a fost unul din cei mai cunoscuți mistici persani și islamici, întemeietor al Ordinului dervișilor Mevlevi. Limba sa maternă  a fost persana.  

Rumi, denumit „prințul poeților sufi”, a fost un mistic care a amalgamat în sine gânditorul și artistul. În întreaga lui creație el a proslăvit iubirea divină, ghidul spiritual al biografiei sale. El nu l-a căutat pe Dumnezeu în afară, ci în sine însuși.

 

 

 

 

 

 

1227: S-a născut în Ascoli Piceno, Papa Nicolae al IV-lea. A  condus Biserica Romei  din  1288, până la moartea sa.

 

 

Nicholas IV | pope | Britannica

 

 

 

Nicolae al IV -lea a decedat pe 4 aprilie 1292 la  Roma.

 

 

1246: A murit  cneazul rus Iaroslav al II-lea al Vladimirului; (n. 1191).

 

 

 

 

 

 

1345: Cneazul sarb  Ștefan Dușan a  ocupat orașul Serres și s-a  proclamat împărat al grecilor și sârbilor, fiind încoronat la Skopje la 16 aprilie 1346.

 

 

 

 

Ștefan Uroș IV Dușan (1308 – 20 decembrie 1355), a fost regele Serbiei (din 8 septembrie 1331) și țar al sârbilor și grecilor (din 16 aprilie 1345). Sub conducerea sa, Serbia și-a atins apogeul extinderii teritoriale, Țaratul Sârb fiind unul dintre cele mai mari state din Europa în acea vreme. Stefan Uroš IV Dušan și Ioan Alexandru al Bulgariei au realizat o alianță, consfințită prin căsătoria regelui sârb cu Elena a Bulgariei, soră a lui Ioan Alexandru, în ziua de Paști din anul 1332. Coroana sa este păstrată la mănăstirea Cetinje din Muntenegru - foto: ro.wikipedia.org

 

Foto: Wikipedia org.

 

 

Ștefan Uroș IV Dușan (1308 – 20 decembrie 1355), a fost regele Serbiei (din 8 septembrie 1331) și țar al sârbilor și grecilor (din 16 aprilie 1345). Sub conducerea sa, Serbia și-a atins apogeul extinderii teritoriale, Țaratul Sârb fiind unul dintre cele mai mari state din Europa în acea vreme.

Stefan Uroš IV Dušan și Ioan Alexandru al Bulgariei au realizat o alianță, consfințită prin căsătoria regelui sârb cu Elena a Bulgariei, soră a lui Ioan Alexandru, în ziua de Paști din anul 1332.

Coroana sa este păstrată la mănăstirea Cetinje din Muntenegru.

 

 

1399:  Ducele de Lancaster, Henry Bolingbroke, l-a înlăturat pe Richard al II-lea de pe tron, proclamându-se rege al Angliei sub numele de Henric al IV-lea ,unind ducatul de Lancaster cu coroana engleză.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1496:  Ştefan cel Mare termină zidirea Bisericii Sfântul Nicolae din Botoşani, un monument  reprezentativ de arhitectură medievală moldovenească.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1572: A murit  preotul iezuit Sf. Francis Borgia ; (n. 1510).

 

 

 

 

 

1790: A murit domnitorul Munteniei Nicolae Mavrogheni.

Domnia sa a început la 6 aprilie 1786 şi a durat până pe 30 septembrie 1790, cand a fost executat din ordinul sultanului Selim al III-lea , pentru insubordonare  faţă de Imperiul Otoman.

 

 

 

 

 

 

A rămas în istoria Bucureştiului printr-o excentricitate, poleind cu aur coarnele cerbilor pe care ii inhama  la trăsura si tot el a luatt măsuri drastice de pedepsire a tâlharilor, hoţilor şi criminalilor, precum şi a complicilor acestora din rândul autorităţilor.

Va trage în ţeapă paznicii cărora le scăpau prinşii din escortă şi va biciui în public pe cei care nu vor cerceta temeinic orice hoţie. În mai puţin de un an criminalitatea a dispărut, în aşa fel încât Vodă Mavrogheni a poruncit ca toţi locuitorii să doarmă cu uşile casei neîncuiate, orice pagubă produsă de hoţi fiind despăgubită din punga domnitorului.

A pus să se podească cu lemn uliţele principale ale Bucurestiului şi să se acopere cu paie cele mai dosnice si a  construit Spitalul Filantropia.

A contribuit la dezvoltarea (modestă totusi) a alimentării cu apă printr-un sistem de conducte a Bucurestiului si a construit de asemenea la capătul Podului Mogoşoaiei (lângă Muzeul Ţăranului Român) o biserică ce a dăinuit până astăzi, Biserica Izvorul Tămăduirii sau Mânăstirea de la Cişmeaua Mavrogheni.

Aceasta  a fost construită la 1786 de Nicolae Petru Mavrogheni voievod şi soţia sa, Maria Doamna, ca mulţumire pentru vindecarea de o boală incurabilă a fiicei acestora.  Domnul a înfiinţat aici o tipografie unde mai tarziu  Ion Heliade Răduleascu,  va tipari aici „Curierul Românesc” – prima gazetă în limba română, cu caractere chirilice.

Un autor necunoscut (Vîrtejul nebuniei, 1786), pune pe seama domnului Nicolae Mavrogheni următorul discurs: „Boieri, să vă spun, cînd un căpitan comandă o corabie şi galiongiii lui îl ascultă, nu trag unul într-o parte şi altul în alta, ci toţi într-un suflet caută selametul, salvarea corabiei”.

Un rol important a avut Mavrogheni în ceearea unei forţe militare valahe de 10.000 de oameni, cu care în timpul războiului ruso-turc a făcut mai multe incursiuni în teritoriile de la graniţa cu Transilvania, fie ripostănd unor atacuri austriece, fie în semn de represalii asupra cetătilor săşeşti.

În ce priveşte politica sa, a fost constant de partea turcilor în cel de-al doilea război ruso-turc, dar  va pierde o bătălie importantă cu austriecii  la Calafat. Considerată de cel care-i urmase la comandă Marelui Vizir şi protectorului său Hasan Paşa, ca fiind de fapt trădare, Mavrogheni a fost decapitat.

 

 

 

 

 

 

 1790:  Leopold al II-lea a devenit împărat al Sfântului Imperiu Romano- German.

 

 

Împăratul Leopold al II-lea (născut Peter Leopold Joseph) din dinastia de Habsburg-Lothringen, (n. 5 mai 1747, Viena - d. 1 martie 1792, Viena) a condus Sfântul Imperiu Roman între anii 1790-1792 și a fost totodată rege al Boemiei, Ungariei, mare duce de Toscana, principe al Transilvaniei etc. A fost fiul împărătesei Maria Terezia și al împăratului Francisc Ștefan. Leopold a fost unul dintre așa-zișii "monarhi luminați". - in imagine, Emperor Leopold II in the Regalia of the Golden Fleece, Johann Daniel Donat (1806) - foto: ro.wikipedia.org

 foto: ro.wikipedia.org

 

 

Împăratul Leopold al II-lea (născut Peter Leopold Joseph) din dinastia de Habsburg-Lothringen, (n. 5 mai 1747, Viena – d. 1 martie 1792, Viena) a condus Sfântul Imperiu Roman între anii 1790-1792 și a fost totodată rege al Boemiei, Ungariei, mare duce de Toscana, principe al Transilvaniei etc.

A fost fiul împărătesei Maria Terezia și al împăratului Francisc Ștefan. Leopold a fost unul dintre așa-zișii “monarhi luminați”.

 

 

 

 

 

 

1791: Are loc la Viena, la Schikaneders Theater, premiera operei Die Zauberflöte (Flautul fermecat), de Wolfgang Amadeus Mozart.

 

 

 

 

 

 

 

              

 

 

1825: S-a încheiat in Bucureşti, pavarea Podului Târgului de Afară (Calea Moşilor), in cadrul lucrărilor de pavare a străzilor Capitalei începute  in anul 1824.

 

 

 

 

 

 

1831: S-a infiintat Baroul Bucuresti. Acesta a fost reorganizat la 24 iunie 1865, în urma adoptării primei Legi privind organizarea corpului de avocaţi (decembrie 1864).

Baroul din Bucureşti (de Ilfov, cum s-a numit iniţial), a reprezentat nucleul în jurul căruia s-a afirmat şi s-a manifestat profesia de avocat în România.

 

 

 

 

 

 

1846: Prima extracţie de dinţi fără durere, sub narcotic (eter), efectuată de William Thomas Green Morton pe pacientul său Eben Frost.

 

 

 

 

 

          Imaginea lui William Morton

 

 

 

 

 

 

1857: Încep lucrările Adunării ad-hoc a Valahiei care au precedat unirea principatelor româneşti Moldova şi Valahia. 

 

 

 

Nicolae GolescuSolemnitatea deschiderii Adunării Ad-Hoc din Valahia, litografie de Carol Popp de Szathmary

 

Nicolae Golescu

Solemnitatea deschiderii Adunării Ad-Hoc din Valahia, litografie de Carol Popp de Szathmary

În perioada 30 septembrie/10 decembrie au loc lucrările Adunării ad-hoc a Valahiei, sub preşedenţia formală a mitropolitului şi cea efectivă a vicepreşedintelui Nicolae Golescu, evenimente ce au pus bazele fuzionării celor două principate (Moldova şi Valahia).

Deciziile adoptate prin Tratatul de pace de la Paris (18/30 martie 1856), prevedeau intrarea Principatelor Române sub garanția colectivă a puterilor europene, revizuirea legilor fundamentale, alegerea Adunărilor ad-hoc care să exprime atitudinea românilor în privința unirii, integrarea în granițele Moldovei a trei județe din sudul Basarabiei (Cahul, Bolgrad, Ismail), trimiterea în Principate a unei Comisii Europene cu misiunea de a propune „bazele viitoarei lor organizări”, libertatea navigației pe Dunăre, ș.a.

Adunările ad-hoc din Moldova (22 septembrie 1857) şi Valahia (30 septembrie 1857) aveau caracter consultativ, și erau alcătuite din reprezentanți ai bisericii, marii boierimi, burgheziei, țărănimii clăcașe, cu scopul de a face propuneri referitoare la realizarea unirii Principatelor Române.

Alegerile pentru Divanurile Ad-hoc au fost marcate de mari tensiuni.

Dacă în Valahia majoritatea covîrșitoare a opiniei publice susținea ideea Unirii, în Moldova lucrurile se arătau mai complicate.

Partida unionistă, reprezentată de personalități ca Alexandru Ioan Cuza, Mihail Kogălniceanu, Manolache Costache Epureanu, Anastasie Panu etc. , avea în fața ei opoziția separatiștilor moldoveni (Nicolae Istrate, ideologul mișcării separatiste, Gheorghe Asachi, Costache Negruzzi etc.).

Aceștia doreau menținerea separării, motivîndu-și opțiunea prin posibila decădere a Iașilor și a Moldovei, odată cu mutarea capitalei la București.

 

 

 

 

 

1861: S-a nascut William Wrigley Jr., fabricant de sapunuri ( afacere preluata de la tatal si unchiul sau ).

 

 

 

 

 

 

 

 

Din 1891 a inceput sa fabrice guma de mestecat care l-a facut cunoscut in lumea intreaga.

 

 

 

 

 

 1863 : Are loc Premiera operei Les pêcheurs de perles (Pescuitorii de perle), de Georges Bizet are loc la Théâtre-Lyrique din Paris.

Georges Alexandre César Léopold Bizet (n. 25 octombrie 1838, Paris—d. 3 iunie 1875, Bougival-Paris) compozitor francez al erei romantice, celebru mai ales datorită operei sale Carmen - foto: ro.wikipedia.org

foto: ro.wikipedia.org

 

 

 

 

Georges Alexandre César Léopold Bizet (n. 25 octombrie 1838, Paris—d. 3 iunie 1875, Bougival-Paris) a fost unul dintre compozitorii francezi reprezentativi pentru   era romantică, celebru mai ales datorită operei sale Carmen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1864 : A fost înființată Camera de Comerț a  Principatelor Române Unite.

La data de 30 septembrie 1864, Domnitorul Alexandru Ioan Cuza semnează Decretul Domnesc 1363 privind înființarea Camerelor de Comerț și Industrie. Proiectul urmărea consolidarea noului stat românesc și modernizarea acestuia, prin crearea unor instituții care să conecteze Principatele Române la sistemul economic capitalist occidental, devenit, în a doua jumătate a secolului XIX, modelul politic, economic și cultural al României.

Conform Decretului Domnesc, adoptat în 1864, pe teritoriul Principatelor Unite se înființează 15 Camere de Comerț, la București, Turnu-Severin, Craiova, Turnu-Măgurele, Giurgiu, Brăila, Galați, Ismail, Bârlad, Iași, Piatra-Neamț, Bacău, Focșani, Botoșani și Ploiești. Prima Cameră de Comerț care începe să funcționeze este cea din București, în anul 1868.

 

 

 

 

 

 

1870: S-a născut la Lille, în Franța, savantul Jean Baptiste Perrin.

 

 

 

 

 

Perrin Jean Baptiste A5 | American Institute of Physics

 

 

 

 

 

Jean-Baptiste Perrin (d. 17 aprilie 1942 New York) a fost un fizician francez laureat al Premiului Nobel pentru Fizică în anul 1926. În 1895 a demonstrat că radiațiile catodice sunt alcătuite din particule cu sarcină negativă, care ulterior vor fi denumite electroni.

A publicat lucrări asupra mişcării browniene, emisiei şi recepţiei sunetelor ş.a.; Premiul Nobel pentru fizică pe 1926; membru de onoare străin al Academiei Române (1930) (d.1942, New York).

 

 

 

 

 

1872: A fost inființată  Universitatea din Cluj, cu predare în limba maghiară si germana.

În anul 1868 ministrul maghiar al educaţiei, József Eötvös, a susţinut înfiinţarea la Cluj a unei universităţi cu predare în limbile maghiară, română şi germană , dar  cu toate acestea, în 1872, împăratul Francisc Iosif I a creat Universitatea din Cluj cu predare exclusiv în limba maghiară, fapt care a provocat serioase nemulţumiri comunităţii româneşti.

 

 

 

 

 

Clădirea centrală a universității

 

 

 

 

 

Din 1872  si pana la Marea Unire din 1918,  la Universitatea din Cluj au studiat peste 40.000 de studenţi, dintre care 2635 români. Dintre personalităţile româneşti care au trecut pe la Universitatea Franz Iosif din Cluj trebuie să îi amintim pe: Iuliu Maniu (student la Drept), Iuliu Haţieganu (Medicină), George Coşbuc (Filosofie), Vasile Meruţiu (Ştiinţe Naturale), şi alţii.

Primul rector maghiar al Universității din Cluj a fost profesorul Áron Berde de la Facultatea de Drept (1872), iar primul rector român a fost profesorul Sextil Puşcariu, de la Facultatea de Litere (1919).

Motto-ul universității clujene este în limba latină și sună cam așa: „Traditio Nostra Unacum Europae Virtutibus Splendet” ceea ce s-ar traduce, în limba română, în felul următor: „Tradiția noastră să strălucească împreună cu virtuțile Europei”.

Din 1881 universitatea a purtat numele împăratului şi regelui Francisc Iosif al Austro- Ungariei . 

 

 

 

 1880: Henry Draper reușește prima fotografie a Nebuloasei Orion.

 

 

 

 

 

 

Imagine gratuită: Orion, Nebuloasa, spaţiu, galaxy

 

 

 

 

Nebuloasa din Orion (foto sus) este o nebuloasă de reflexie formată din două obiecte Messier: M42 (NGC1976) și M43 (NGC 1982).

Această nebuloasă este unul dintre cele mai observate și fotografiate obiecte de pe cerul nocturn precum și unul dintre cele mai studiate obiecte cerești.

Ea a dezvăluit astronomiei mult despre procesul formării stelelor și a sistemulor planetare aflate jurul lor, din nori de gaz și praf.

Astronomii au observat în mod direct discuri protoplanetare, pitice brune, mișcări intense și violente de gaz precum și efectele ionizării fotonilor în jurul stelelor masive din nebuloasă.

 

 

 

 

1882: Este dată în folosință la Appleton, in Wisconsin, prima hidrocentrală din SUA.

 

 

 

 

 

1895:  Insula Madagascar devine protectorat francez.

 

 

 

 

 

Imagini pentru Insula Madagascar map

 

 

 

 

 

 

 

 

1908: S-a născut violonistul ucrainean David Fiodorovici Oistrach; (d. 1974).

 

 

 

 

 

 

Imagini pentru David Fiodorovici Oistrakh photos

 

 

 

 

 

 

 

1922: S-a născut  actriţa britanică Deborah  Kerr (Deborah Kerr-Trimmer).

In anul 1994, a primit Premiul Oscar onorific, în semn de apreciere pentru activitatea desfăşurată pe platourile de filmare (-d.  16 octombrie 2007).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1924: S-a născut scriitorul american Truman Capote, (Truman Streckfus Persons), cunoscut pentru romanele sale  ”Harfa de iarbă”, “Cu sânge rece”, “Mic dejun la Tiffany”.

 

 

 

 

 

Imagini pentru Truman Capote

 

 

 

 

 

 

Truman Capote, ( d. 25 august 1984) a fost un scriitor american, unul dintre cei mai importanți ai secolului XX, autor de romane, nuvele și scenarii.

A inaugurat cu “In Cold Blood” genul „romanului de non-ficțiune”, roman-reportaj bazat pe personaje și acțiuni reale.

 

 

1935: La Boston, în SUA, are loc premiera operei “Porgy and Bess“, de George Gershwin.

 

 

 

 

George Gershwin, cu numele real Jacob Gershowitz, (n. 26 septembrie 1898, New York - d. 11 iulie 1937, Los Angeles) a fost unul din cei mai populari compozitori americani din prima jumătate a secolului al XX-lea. Reușind să reunească elementele de jazz simfonic cu muzica ușoară, Gershwin a compus atât pentru teatrele muzicale de pe Broadway cât și pentru sălile de concert clasic. S-a bucurat de mult succes prin compunerea unor melodii interpretate de cei mai cunoscuți instrumentiști și cântăreți americani ca Louis Armstrong, Ella Fitzgerald, Frank Sinatra, Herbie Hanock și mulți alții - in imagine,George Gershwin în 1937 - foto: ro.wikipedia.org

 

foto: ro.wikipedia.org

 

 

 

 

 

 

George Gershwin, cu numele real Jacob Gershowitz, (n. 26 septembrie 1898, New York – d. 11 iulie 1937, Los Angeles) a fost unul din cei mai populari compozitori americani din prima jumătate a secolului al XX-lea. Reușind să reunească elementele de jazz simfonic cu muzica ușoară, Gershwin a compus atât pentru teatrele muzicale de pe Broadway cât și pentru sălile de concert clasic.

S-a bucurat de mult succes prin compunerea unor melodii interpretate de cei mai cunoscuți instrumentiști și cântăreți americani ca Louis Armstrong, Ella Fitzgerald, Frank Sinatra, Herbie Hanock și mulți alții.

 

 

1939: Generalul  Władysław Sikorski devine şeful guvernului polonez în exil, după ocuparea Poloniei de către Germania nazistă si U.R.S.S.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1943: Poetul Tudor Arghezi a publicat pamfletul “Baroane”, îndreptat împotriva ambasadorului Germaniei la Bucuresti, Manfred von Kilinger, si  drept urmare a fost trimis în lagarul de la Târgu-Jiu, unde a stat închis pâna la 20.12.1943.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1941: În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial incepe Bătălia de la Moscova, in perioada 30 septembrie 1941 – 20 aprilie 1942.Armatele naziste suferă prima mare înfrîngere militară din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

 Efective militare antrenate la data de 1 octombrie 1941

Forțele germane             Forțele sovietice

Soldati germani1.000.000 soldaţi,Tancuri germane1.700 tancuri,Tunuri germane14.000 tunuri,Aviatie germana 950 avioane

1.250.000 soldaţiOstasi Sovietici1.000 tancuri tancuri sovietice7.600 tunuriTunuri sovietice677 avioaneAviatie sovietica

 Pierderi umane:

Soldati germani248.000 – 400.000

 650.000 – 1.280.000Ostasi Sovietici

 

 

 

 

Bătălia se referă la apărarea capitalei sovietice, Moscova, şi la contraofensiva ulterioară a Armatei Roşii (armata sovietică), intre octombrie 1941 şi ianuarie 1942, pe frontul de răsărit al celui de-al doilea război mondial, împotriva forţelor Germaniei Naziste.

Adolf Hitler considera Moscova, (capitala Uniunii Sovietice şi cel mai mare oraş al ţării), obiectivul principal al Forţelor Axei.

Un plan separat german pentru cucerirea Moscovei purta numele de cod Operaţiunea Wotan.

Pentru prima oară din iunie 1941, forţele sovietice au oprit înaintarea germană şi au respins cu succes atacurile inamicului.

Această victorie l-a făcut pe Stalin mult prea încrezător în puterea Armatei Roşii, liderul sovietic luînd hotărîrea organizării unor noi ofensive.

 

 

 

 

 

1946: Tribunalul International de la Nurenberg a dat verdictul final în procesul criminalilor de război naziști.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1952: A avut loc, la New York, premiera mondială a „cineramei” (tehnică tridimensională în cinematografie), cu programul „This is Cinerama”. Metoda, aparţinând lui Fred Waller, a fost aplicată, chiar din acel an, în mari oraşe ale lumii: New York, Tokyo, Osaka, Montreal, Londra, Paris, Milano.

 

 

 

 1954: Primul submarin nuclear, USS Nautilus, intra în dotarea marinei americane. Construit sub coordonarea inginerului rus Hyman G. Rickover, Nautilus a făcut prima călătorie oficială în ianuarie 1955. A fost retras în 1980, în prezent fiind expus la Muzeul Forţelor Marine din Connecticut, S.U.A.

 

 

 

 

 

 

 

1955: A murit, într-un accident de maşină,  la numai 24 de ani, actorul James Dean, un sex-simbol al anilor ’50: “Rebel fără cauză”, “La est de Eden”; (n. 8 februarie 1931).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1957: A fost emis Decretul 463, prin care era legalizat avortul la cerere. Au fost efectuate 7.521.100 de avorturi în numai nouă ani, din 1958 până în 1966 (când a fost emis Decretul 770, iniţiat de Nicolae Ceauşescu, prin care se interzicea întreruperea cursului sarcinii).

 

 

1964: S-a născut actrița italiană Monica Bellucci.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1965: Generalul  Suharto preia puterea in Indonezia, după inabusirea unei  incercari de lovitura de stat comunista.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Suharto şi armata indoneziană au  masacrat  peste cinci sute de mii de peroane suspecte  de a fi comunişti sau simpatizanti ai comuniştilor.

 

 

1966: Fostul protectorat britanic  Botswana, îşi câştigă independenţa faţă de Marea Britanie. Seretse Khama a devenit primul preşedinte.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1972: În Suedia a fost deschis Podul Öland, unul dintre cele mai lungi poduri din Europa (6.072 m).

 

 

 

 

 

1975: S-a nascut  Marius Urzică, gimnast român, campion olimpic la probele de cal cu mânere la Olimpiada Sydney, 2000).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1980: S-a născut în Košice, in Cehoslovacia, Martina Hinggis, (Martina Hingisová Molitor), jucătoare profesionistă elvețiană de tenis.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fost un timp jucătoarea numărul unu în lume, câștigând cinci turnee „ Grand Slam” care cuprinde „Australian Open”, „French Open”, „Wimbledon” și „US Open” în simplu și nouă titluri în dublu feminin.

 

 

 

 

 

 1981: S-a născut la  Hollywood, in California, Dominique “Domi” Helena Moceanu, gimnasta  americana de  origine romana,  membra  a echipei olimpice a Statelor Unite (“supranumita cele sapte magnifice”), castigatoare a medaliei  de aur la Jocurile Olimpice din   1996  în Atlanta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dominique a fost regătita de  legendarii antrenori  Marta şi Béla Károlyi.

 

 

 

 

 

 

 

1983: S-a născut  la Bârlad, gimnasta română  Andrea Madalina Răducan, multiplă campioană mondiala si olimpică.

 

 

 

 

 

Andreea Raducan, povestea unei campioane

 

 

 

 

 

 

 

1985: A murit actrița franceză de film, Simone Signoret ; (n.25.03.1921).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1985: A încetat din viaţă seismologul american Charles Richter, iniţiatorul scării de magnitudine Richter; (n. 1900).

Si-a petrecut mare parte din viaţă în California, într-o zonă vulnerabilă din punctul de vedere seismic şi a realizat studii în domeniu la Universitatea din Stanford, fiind în acelaşi timp familiarizat şi cu datele şi cercetările Laboratorului de seismologie din Pasadena.

 

 

 

 

 

 

Charles Richter, iniţiatorul celebrei scări de magnitudine Richter, a devenit seismlog dintr-o ''eroare''

 

 

 

 

 

Charles Richter a mărturisit că a devenit interesat de seismologie dintr-o “fericită eroare”.

“Sincer vă spun, a fost un accident. În timp ce lucram pentru lucrarea de doctorat despre fizică teoretică,  doctorul Robert Milikan m-a chemat la dânsul în birou şi mi-a spus că laboratorul de seismologie caută un fizician.

Chiar dacă nu eram în domeniu mi s-a parut interesant. În scurt timp am renunţat la activitatea mea şi m-am alăturat echipei de seismologi în 1927”.

Scara Richter a fost creată în 1935 de Charles Richter şi Beno Gutenberg, un geolog şi seismolog german, de la California Institute of Technology şi indică energia eliberată în centrul unui seism.

Este o scară logartmică, pentru că magnitudinea, după Richter, corespunde logaritmului măsurării amplitudinii undelor de volum (de tip P şi S), la 100 km de epicentru şi este gradată de la 1 la 9, iar intensitatea cutremurelor se exprimă în numere fracţionare.

 

 

 

 

 

 

1986: Mordechai Vanunu, israelianul care a dezvăluit  mass mediei britanice detalii cu privire la  programul nuclear israelian, este răpit la Roma in Italia, de către  agenti ai serviciului secret al Israelului, Mossad.

In Israel este considerat  trădător.

 

 

 

 

 

 

 

 

Mordechai Vanunu (născut la  14 octombrie 1954),  este un fost  tehnician nuclear care, invocând opoziția sa față de armele de distrugere în masă , a dezvăluit detalii cu privire la programul de arme nucleare Israelului in presa internationala.

A fost, ulterior, ademenit în Italia de către o  agenta Mossad, unde a fost drogat și răpit, fiind  transportat în Israel unde a fost  condamnat într-un proces care a avut loc în spatele ușilor închise.

Vanunu a petrecut 18 ani în închisoare, inclusiv mai mult de 11 în regim de izolare. Eliberat din închisoare în 2004, el a devenit supus unei game largi de restricții si de atunci el a fost arestat de mai multe ori pentru încălcări ale acestor restricții, inclusiv diverse interviuri pentru a da jurnaliștilor străini și încercări de părăsire a Israelului. 

De asemenea, Vanunu a parasit religia iudaica, trecand la creștinism.

În 2007, Vanunu a fost condamnat la șase luni de închisoare pentru încălcarea termenilor eliberării condiționate lui. Sentința a fost considerată neobișnuită, chiar de către acuzare, care a așteptat o pedeapsă cu suspendare. Ca răspuns, Amnesty International a emis un comunicat de presă la 2 iulie 2007, afirmând că „Organizația consideră Mordechai Vanunu să fie un prizonier de conștiință și solicită eliberarea sa imediată și necondiționată.”

În luna mai 2010, Vanunu a fost arestat din nou și condamnat la trei luni de închisoare, pentru  încălcarea condițiilor de eliberare din închisoare in 2004.

 

 

 

 

 

1999: In  Japonia s-a  produs un grav accident nuclear la  instalaţia de reprocesare a uraniului de la  Tokai-Mura , la nord-est de Tokyo.

 

 

 

 

 

 

2005 : Ziarul danez Jyllands-Posten a publicat 12 caricaturi ale profetului Mahomed.

Una din caricaturi îl viza pe acesta cu un turban sub formă de bombă cu fitil, asociindu-l astfel pe profet cu terorismul.

Publicarea desenelor a fost prezentată  , la data 17 octombrie în acelaşi an, în ziarul egiptean Al Fager. În religia musulmană este strict interzisă prezentarea chipului profetului. Această publicare a caricaturilor a fost interpretată de musulmani ca un afront şi o batjocorire obscenă a profetului Mohamed.

La începutului anului 2006, imamii Abu Laban şi Ahmed Akkari au întocmit un dosar care cuprindea şi cele 12 caricaturi daneze, care au declanşat un protest larg în lumea musulmană, însoţite de o serie de încercări de răzbunare şi de boicotare a produselor daneze. Aceste acte de răzbunare iniţiate de fanatici religioşi musulmani a costat viaţa a circa 100 de persoane.

Printre actele de violenţă se numără şi atacul asupra consulatelor daneze şi norvegiene.

Publicarea caricaturilor a fost urmată de o serie de dezbateri, discuţii despre religie, artă, libertatea gândirii şi libertatea presei.

 

 

 

 

 

 

2006:  A murit András Sütő, scriitor român de etnie maghiară; (n. 1927).

 

 

 

 

 

2007: A decedat David Ohanesian, renumit bariton român de etnie armeană (n. 1927).

 

 

 

 

 

UPDATE: David Ohanesian va fi inmormantat cu onoruri militare

 

 

 

 

 

 

 

 

2007: Prea Fericitul Părinte Daniel a fost întronizat Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

 

 

 

 

 

Preafericitul Parinte Patriarh Daniel implineste 60 de ani CrestinOrtodox.ro

 

 

 

 

 

A fost ales ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, de către Colegiul Electoral Bisericesc la data de 12 septembrie 2007.

 

 

 

 

 

 

 

2007: Rabinul Shlomo Sorin Rosen a fost instalat ca lider spiritual al comunităţilor evreieşti din România, in cadrul unei ceremonii desfășurate la Templul Coral din București.

 

 

 

 

Shalom Israel 62 Rabinul Slomo Sorin Rosen Istoria Binecuvantarilor lui Iacov - YouTube

 

 

 

 

 

 

 

Conform regulilor cultului mozaic, ritualul de învestire a constat în ceremonia dăruirii talitului – o pelerină cu care a fost îmbrăcat de către mentorul său, Marele Rabin,Menachem   Hachoen.

În data de 9 martie 2011, la Sinagoga Mare din București a avut loc un eveniment special în onoarea rabinului Shlomo Sorin Rosen, cu ocazia încheierii activității de Prim Rabin al comunităților evreiești din România.

 

 

 

 

 

 2009: Un puternic cutremur provoacă în Sumatra moartea a peste 1.115 de oameni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 2015: A murit cântăreaţa de muzică populară română Lucreţia Ciobanu (n. 1924).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 2017: A murit generalul-colonel Iulian N. Vlad, demnitar comunist, ministru secretar de stat la Ministerul de Interne (MI) și șef al Departamentului Securității Statului (1987-1989); două decenii și jumătate a activat în domeniul învățământului militar din MI.

 

 

 

 

 

iulian vlad | Mădălina lu' Cafanu

 

 

După căderea regimului comunist, a fost arestat şi condamnat la 25 ani de închisoare, ca urmare a implicării sale în represiunile care au avut loc la Timişoara şi Bucureşti în decembrie 1989, dar a executat din pedeapsă doar patru ani; (n. 1931).

 

î

 

 

2018: A murit cântăreţul, chitaristul şi compozitorul danez Kim Larsen (nume complet: Kim Melius Flyvholm Larsen), o legendă a muzicii rock daneze ; (n. 1945) 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2018: A murit René Pétillon, unul dintre cei mai cunoscuţi caricaturişti francezi în domeniul satirei politice și un popular autor de benzi desenate (cea mai cunoscută fiind „L’Enquęte corse”); (n. 1945).

 

 

 

Jack Palmer -12- L'enquête corseMort de Pétillon, dessinateur de «L'Enquête corse» et satiriste décalé

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

30 septembrie este în Botswana Ziua națională – Aniversarea proclamării independenței (1966).

 

 

 

 

 

 

 

Map of Botswana

 

 

 

 

Republica Botswana fostul protectorat britanic Bechuanaland  și-a adoptat această denumire oficială  după obținerea independenței față de coroana britanică la 30 septembrie, 1966.

Vecinii Botswanei sunt la sud Republica Sud-Africană, la vest Namibia, la nord Zambia și Zimbabwe la nord-est.

Economia, legată foarte mult de cea a  Africii de Sud, se bazează în primul rând pe minerit (în special diamante), creșterea vitelor și turism.

Numele țării vine de la cel mai mare grup etnic Tswana.

 

 

 

 

 

Drapelul Botswanei - foto: ro.wikipedia.org

Drapelul Botswanei 

 

 

 

 

 

Situată în sudul Africii, această țară care are  o suprafața de 581,730 km² și 2.250.260 locuitori, este acoperită în proporție de 70%  de deșertul Kalahari.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CREȘTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

 

 

 

Sfântul Grigorie Luminătorul

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sfântul Ierarh Grigorie Luminătorul, Arhiepiscopul Armeniei celei Mari. Prăznuirea sa de către Biserica Ortodoxă se face la data de 30 septembrie - foto: doxologia.ro

 

 

Sfântul Grigorie Luminatorul (240-332), Apostolul Armeniei, s-a nascut la Valarshapat, capitala provinciei Ararat, in Armenia. Traditia  il prezinta ca descendent al unei familii nobile.

Inca de prunc, Grigorie a fost trimis in Cezareea Capadociei, unde a fost crescut in credinta crestina si botezat. Tot aici s-a  casatorit si a avut doi fii: pe Vhartanes si Aristages.

Istoricul Agathangel (secretar al imparatului armean Tiridates) ne informeaza ca Grigorie a revenit in Armenia pentru a-si increstina conationalii.

Leontiu de Cezareea il hirotoneste episcop, iar Petru de Sevaste il intronizeaza episcop al Armeniei.

El va distruge templul si altarul zeilor pagani locali din Ashtishat.
 ,In anul  298,
Tiridates IV a devenit regele pagan al Armeniei si  a incercat sa  restabileasca sarbatorile zeiței Anahit .

Grigore, care era creștin, și-a exprimat dezacordul, refuzand  să participe, motiv pentru care, regele a decis să-l arunce într-o groapă  care se va numi „inchisoarea Sfântului  Grigorie,” unde acesta va sta  timp de treisprezece ani.

Dupa o vreme, Tiridates a cazut  bolnav și a decis să-l elibereze  pe sfant din inchisoare, in speranta ca il va  vindeca, ceea ce s-a iîntamplat in mod miraculos.

Astfel, Grigorie devenit oficial, primul din istorie, Catolicos al Armeniei, ceea ce a facut din regatul  Armeniei cea mai veche țară creștină din lume.

In cele din urma, Grigorie a  izbutit  sa-l converteasca si pe rege, impreuna cu familia sa si cu intreg poporul.

Spre sfarsitul vietii, Sfantul Grigorie Luminatorul se retrage pentru a duce o viata solitara intr-o pestera din Manyea, in provincia Taran si moare in salbaticie.

Niste pastori ii gasesc trupul si, nestiind cine era, au ridicat deasupra lui o movila de pietre.


Grigorie a murit aproximativ in anul 331. descendenții săi direcți, facand parte din dinastia Gregorienilor, care a va controla  Statul creștin armean timp de o sută de ani.

Sfântul Grigorie Luminătorul i-a hirotonit episcopi pe cei doi fii ai săi. Aristages a fost succesorul tatălui sau la tronul patriarhal al Armeniei.

Acesta a participat si la Sinodul I ecumenic de la Niceea (325). Se pare ca Sfantul Grigorie ar fi facut o calatorie la Roma împreuna cu Tiridates.

Biserica Apostolică Armeană, independenta si  bisericile ortodoxe de asemenea, il sarbatoresc pe 30 septembrie pe Sfântul Grigorie.

Aceasta este cea mai importantă sărbătoare în Armenia.

 

 

 

 

 

 

 

 Pe  30 septembrie este  Ziua Internaţională a Traducătorilor ,i se celebrează în întreaga lume  de ziua Sfântului Ieronim, care a tradus Biblia din limba greacă, ebraică şi aramaică, în limba latină, în urma  cererii Papei de a revizui traducerile vechi ale Sfintei Scripturi. 

 

 

 

 

 

 

Ieronim, născut Sophronius Eusebius Hieronymus, (n. cca. 347, Stridon, azi Strigova, Croația - d. 30 septembrie 420, Betleem, în Palestina), important teolog creștin, considerat unul din cei patru părinți ai Bisericii de Apus, doctor al Bisericii - foto - Sfântul Ieronim (pictură de Peter Paul Rubens, 1653): ro.wikipedia.org

Sfântul Ieronim (pictură de Peter Paul Rubens, 1653) – foto: ro.wikipedia.org

 

 

 

 

Ieronim, născut Sophronius Eusebius Hieronymus, (n. cca. 347, Stridon, azi Strigova, Croația – d. 30 septembrie 420, Betleem, în Palestina), important teolog creștin, considerat unul din cei patru părinți ai Bisericii de Apus, doctor al Bisericii.

 

 

 

 

 

 

 

 

VIDEO :  ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografie ( surse):

Crestin  Ortodox.ro; E.maramures.ro; mediafax.ro; Istoria md; Istoriculzilei blogspot.com; Wikipedia.ro.; Rador.ro

 

Publicitate

30/09/2020 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Un comentariu »

  1. […] O ISTORIE A ZILEI DE 30 SEPTEMBRIE. VIDEO […]

    Apreciază

    Pingback de ZIUA DE 30 SEPTEMBRIE ÎN ISTORIA ROMÂNILOR « CER SI PAMANT ROMANESC | 30/09/2021 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: