CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 2 AUGUST. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 august, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 338 î.Hr.: Bătălia de la Cheroneea dintre macedonenii regelui Filip al II-lea şi atenieni.

 

 

 

 

 

 

 

Filip al doilea al macedoniei | Istorie pe scurt

 

 

 

 

 

Regele macedonean Filip al II-lea (358-336), s-a confruntat cu  armata ligii organizate de cetatile grecesti in jurul Atenei.  Cele doua armate aveau efective aproape egale (in jurul a 30 000 de pedestrași si călăreți).

Locul bataliei se afla in provincia Beotia, pe campia Cheroneea, in fata pasului Parapotamoi.

In armata lui Filip a luptat  si fiul acestuia, Alexandru (Macedon) care, la varsta de 18 ani, era comandantul cavaleriei. In fruntea armatei ateniene se aflau comandantii Chares, Lysicles si Stratocles.

La batalie a participat ca simplu soldat atenian si oratorul Demostene, organizatorul rezistentei ateniene antimacedonene. Victoria a fost decisa de spulberarea Batalionului sacru al cetatii Teba,  de catre cavaleria lui Alexandru Macedon.

Toti soldatii tebani si peste 1 000 de atenieni au murit, iar cei 2 000 de prizonieri au fost eliberati mai tarziu de Filip al II-lea, intr-un gest de bunavointa fata de Atena.

Infrângerea de la Cheroneea a marcat sfârșitul independenței Atenei și consacrarea hegemoniei Macedoniei asupra Greciei.

 

 

 

 

 

 

 

 216 î.Hr.: Bătălia de la Cannae în Apulia, in timpul celui de-al doilea război punic.

 

 

 

 

 

 

 

Hannibal (n.247 – d. cca.  181 î.Hr.), a fost om de stat și general cartaginez, considerat unul dintre cei mai străluciți comandanți militari din istorie și unul dintre cei mai mari dușmani ai Republicii Romane.

El a învins o armata romană superioară numeric, aflata sub comanda consulilor Lucius Aemilius Paullus şi Gaius Terentius Varro . (45.000 de romani morţi şi 20.000 de prizonieri).

 

 

 

640 : A decedat Papa Severinus, al 71-lea Papa al Bisericii Romei. Data nasterii sale este necunoscuta.

A fost ales papă in anul 638, in data de 12 octombrie, a treia zi după decesul papei Honorius, insa  trimișii lui care urmau să-i aducă confirmarea alegerii sale de la   Constantinopol, au fost respinsi.

Împăratul bizantin Heraclie, i-a ordonat lui Severin să adopte un Ecthesis care facea din  monotelism o profesiune de credință, cu care împăratul  încerca sa închida o controversă teologică, care a framantat Biserica Crestina timp de mai mulți ani.

Ecthesisul decretat de imparatul Heraclie in anul 638, era o formula doctrinara, prin care se afirma cele doua firi sau naturi, divina si umana, ale lui IIsus Hristos, sunt unite intr-o singura vointa.

Severinus a refuzat și a fost ținut departe de scaunul papal timp  de aproape doi ani.

Papa Severinus a fost în cele din urmă inaugurat la conducerea Bisericii Romei la 28 mai 640, dar a murit la scurt timp, pe 2 august a acelui an.

 

 

 

 

 

686 e.n.: A murit  Papa Ioan al V- lea; (anul naşterii sale este necunoscut).

 

 

 

 

 

 

 

A fost Papa al Romei din 23 iulie 685 până la moartea lui. Era originar din Siria, poate din Antioh.

Din 680 a figurat ca legat papal.

Ca papă a primit mai multe dovezi de simpatie și apreciere din partea impăratului bizantin Iustinian al II-lea  pentru Biserica Catolică.

A știut să-și supună episcopii din Sardinia.

Cunoscând limba greacă, a fost ales să participe la al VI-lea Conciliu Ecumenic de la Constantinopol.

 

 

 

 

 

 

 1100: A murit Regele William al II-lea („Rufus”) al Angliei ; (n. 1056).

 

 

 

 

The death of William Rufus – accident or murder | The History Jar

 

 

 

 

 A fost al treilea fiu al Regelui William I  (William Cuceritorul), si a  domnit  în perioada 1087 -1100, exercitându-și puterea asupra Ducatului Normandiei și având o  influență importanta în  Regatul Scotiei.

 

 

 

 

 

 

1377: În bătălia de pe râul Pyana dintre Hoarda  Albastra a hanului  Arapsha şi oastea rusa reunita sub comanda  kneazului Ivan Dmitriyevich de Suzdal, soldatii ruși beti au fost macelariti de tatari.

 

  

Bătălia de pe râul Pyana (2 august 1377) - foto preluat de pe familypedia.wikia.com

 

 

 

 

 

 

 1589: A murit regele Henric al III-lea al Franţei; (n. 19.09.1551).

 

 

 

 

 

Před 429 lety zemřel francouzský vladař Jindřich III. Francouzský ...

 

 

 

 

Henric al III-lea (în franceză Henri III, în poloneză Henryk) (19 septembrie 1551 – 2 august 1589) din dinastia Valois a fost rege al Franței între 1574 – 1589 și Rege al Poloniei între 1573 și 1574 cu titlul de Henric de Valois.

Înainte de urca pe tronul Franței în 1574, Henric a servit ca lider al armatei regale în Războaiele religioase din perioada 1562-1598 împotriva hughenoților și a luat parte la victoriile din Bătălia de la Jarnac (martie 1569) și Bătălia de la Moncontour (octombrie 1569).

În timp ce era încă Duce de Anjou, el a devenit, de asemenea, implicat în complotul din Noaptea Sfântului Bartolomeu din 1572.

Deși Henric nu a participat direct, istoricul Thierry Wanegffelen îl vede ca membrul familiei regale cel mai responsabil pentru masacru, care a implicat uciderea a mii de hughenoți.

Domnia lui Henric al III-lea ca rege al Franței, ca și cele ale fraților săi mai mari Francisc al II-lea și Carol al IX-lea, pune Franța în criză constantă de religie.

Henric a continuat să aibă un rol activ în războaiele religioase franceze și în 1572/1573 a condus asediul de la La Rochelle, un atac militar masiv asupra orașului hughenot.

La sfârșitul lunii mai 1573, Henric a aflat că sleachta poloneză l-a ales ca rege al Poloniei, o țară cu o mare minoritate protestantă și considerațiile politice l-au obligat să negocieze sfârșitul asediului. Negociatorii au ajuns la un acord la 24 iunie 1573 și trupele catolice au încheiat asediul la 6 iulie 1573.

 

 

 

 

 

 1589: Henri de Navara urcă pe tronul Franței sub numele Henric al IV-lea.

 

 

 

Henric al IV-lea de Bourbon (1589-1610), un rege al Frantei ...

Henric de Bourbon , denumit și Henric cel Mare   (13 decembrie 1553 – 14 mai 1610), a fost rege al Navarei (1572-1610) și rege al Franței (1589-1610), primul rege din familia de Bourbon. Unul dintre meritele lui este dezvoltarea economică a Franței, după un război religios ce a dezbinat țara. Prin Edictul din Nantes asigură libertatea religiei protestante hughenote în Franța.

 

 

 

 

 

 1674: S-a nascut la Saint-Cloud, Filip al II-lea, Duce de Orléans, regent al Franţei în timpul minoratului lui  Ludovic al XV-lea din 1715 pâna in 1723.

 Era fiul lui Filip al Franței, duce de Orléans și al celei de-a doua soții a acestuia, Charlotte Elisabeth, Prințesă Palatină.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Filip al II-lea, Duce de Orléans ( d. 23 decembrie 1723) , a fost nepotul regelui Ludovic al XIV-lea al Franței. În timpul tinereții sale, era numit Filip Charles, Duce de Chartres, pentru a-l diferenția de tatăl său care avea același nume.

 

 

 

 

 

1776: S-a semnat Declarația de Independență a Statelor Unite ale Americii, document prin care cele treisprezece colonii ale Marii Britanii din America de Nord s-au declarat independente  fata de metropola.

Documentul a fost ratificat de  Congresul Continental  în ziua de 4 iulie 1776.

 

 

 

 

Pictură faimoasă a lui John Trumbull, adesea identificată ca o reprezentare a semnării Declarației, dar arată, de fapt, comitetul de redactare care prezintă lucrările sale Congresului - foto preluat de pe ro.wikipedia.org

 

 

 

Declarația de independență a Statelor Unite ale Americii este un document prin care cele treisprezece colonii ale Marii Britanii din America de Nord s-au declarat independente . Documentul a fost ratificat de Congresul Continental în ziua de 4 iulie 1776. Originalul semnat olograf de delegații Congress-ului se găsește expus permanent în clădirea Arhivelor Naționale (National Archives) din capitala Statelor Unite, Washington, D.C..

 

 

 

 

 

 

1788: A murit pictorul Thomas Gainsborough, renumit portretist si peisagist englez; (n. 14.05.1727).

 

 

 

 

 

Galerii de arta: Thomas Gainsborough (14 mai 1727 – 2 august 1788 ...

 

 

 

 

A fost membru fondator al Academiei Regale britanice (înființată pe 10 decembrie 1768).

 

 

 

 

1799: A încetat din viaţă Etienne Jacques de Montgolfier, inventator alături de fratele său Michel Joseph, al balonului cu aer cald.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 La 5.06.1783, Etienne Jacques a reusit  sa atinga o altitudine de 1800 m, cu un balon construit din stofa de lana si hartie ; (n. 6.01.1745).

 

 

 

 

 

 

1812: Tarul Rusiei, Alexandru I, promulgă Legea privind „Înfiinţarea administraţiei provizorii în oblastia Basarabiei”,  prin care acorda Basarabiei (apartinand de facto Moldovei Transprutiene), un regim autonom în cadrul Imperiului Rus.

 

 

Stemă Basarabiei ţariste autonome, 1826-1878Harta Basarabiei ţariste 1826-1878 - foto preluat de pe cersipamantromanesc.wordpress.com

                                 Stema și harta Basarabiei țariste

 

 

 

Provincia nou creată și încorporată imperiului avea în frunte un guvernator de origine românească (boierul Scarlat Sturdza), limba română fiind folosită în instituţiile de stat şi vechile legi moldoveneşti erau respectate pe teritoriul Basarabiei țariste.

 Conform legii din 2 august 1812 toate problemele administraţiei interne a Basarabiei stăteau în grija guvernatorului civil, iar ispravnicii judeţeni puteau fi numai români care au jurat credinţă Rusiei, nu şi colonişti.

Despre legea din 2 august 1812, Vighel arăta că însărcinarea de a o concepe i-a fost dată lui Capodistria şi nu unui rus, „fiindcă Rusia n-a avut atunci timpul necesar ca să-şi bată capul cu organizarea unui petec de pămînt de curînd dobîndit.

Caracteristicile acestei legi erau astfel evidenţiate de Nolde:

1) Administraţia era supusă cu totul legilor moldoveneşti, nu numai în ce priveşte dreptul civil, dar şi cel public, şi

2) Organul administrativ suprem era compus din persoane oficiale, luate în majoritate dintre proprietarii locali. Guvernul rus, nedorind să se amestece în administraţia însăşi a provinciei, a lăsat totul să meargă ca în trecut.

Iar Krupenski concluziona: „Anexînd Basarabia, împăratul Alexandru I a încercat în administraţia ei principiile ieşite din condiţiunile istorice ale ţării. Guvernul provizoriu al provinciei a fost obligat să lase Basarabiei legile ei. Regulamentul din 1812 le dădea basarabenilor o largă parte în administraţie. Guvernatorul nu era decît preşedintele unor instituţii în care elementele locale predominau. Autorităţile ruseşti îndrumau administraţia, nu se amestecau însă în detalii şi în modul de aplicare.

Aceasta autonomie relativa va dura doar cativa ani, dupa care Rusia a inceput sa puna in aplicare o politica de rusificare fortata a populatiei bastinase,insotita de colonizarea accelerata a unor populatii straine, cu scopul de a disloca elementul romanesc din acest tinut anexat.

 

 

 

 

1820: S-a născut fizicianul irlandez John Tyndall; (d. 1893).

A făcut descoperiri in domeniul diamagnetismului, radiațiilor infraroșii și a proprietăților fizice ale aerului.

 

 

 

 

 

 

Tyndall publicat mai mult de o duzină de cărți științifice si a  fost profesor de fizica la Institutul Regal al Marii Britanii din Londra din 1853 pana in 1887

 

 

 

 

 

1827: A încetat din viaţă William Blake, poet, vizionar, pictor şi tipograf englez.

 

 

 

 

 

William Blake – Micul Vagabond | O mie de semne

 

 

 

 

A fost comparat cu Michelangelo, Dante, Brâncuși sau Dürer, cu Byron sau Walter Scott si este și creatorul sintagmei ”Toate religiile sunt Una” (All religion are One), fiind  renumit și pentru viziunile sale despre Dumnezeu, îngeri și demoni sau personalități ce au murit.

 

Într-un sondaj de opinie organizat de BBC în anul 2002, Blake a fost votat al 38-lea pe o listă conţinând 100 dintre cei mai importanţi britanici ai tuturor timpurilor. (“Cântecele experinţei “, “Revoluţia franceză”, “Europa: carte profetică”); (n. 28 noiembrie 1757).

 

 

 

 

 

 

 

 1829:  Împăratul Braziliei, Pedro I, se căsătorește  prin procura la Munchen, cu frumoasa printesa Amelie de Leuchtenberg.

 Veritabila ceremonie nuptiala a avut loc la  17 octombrie  la Rio de Janeiro, în Brazilia.

 

 

 

 

 

                Căsătoria împăratului Pedro I de JeanBaptiste Debret.

 

 

 

Amélia de Leuchtenberg , Ducesă de Leuchtenberg, ( n.31 iulie 1812 – d. 26 ianuarie 1873),  împărăteasă a Braziliei prin căsătoria cu împăratul Pedro I, a  fost nepoata împărătesei Franței Josephine de Beauharnais .

Tatăl ei, Eugene de Beauharnais , a fost singurul fiu al împărătesei Josephine și a primului ei soț, Alexandre de Beauharnais  și fiu vitreg al lui Napoleon Bonaparte.

Mama împărătesei Amélie a fost Printesa Augusta Amelia, fiica lui Maximilian I, rege al Bavariei.

 

 

 

 

 

1830: Regele Carol al X-lea al Frantei abdica în favoarea nepotului său Henri, duce de Bordeux, insa Camera Deputaților controlată de liberali a refuzat să-l confirme pe ducele de Bordeaux pe tron votându-l rege pe ducele de Orléans, Ludovic-Filip.

 

 

 

 

1858: S-a născut Emma de Waldeck și Pyrmont, regină a Țărilor de Jos .

 

 

 

 

 

Emma de Waldeck e Pyrmont | Royal crowns, Royal jewels, Royal tiaras 

 

 

Emma de Waldeck și Pyrmont (2 august 1858 – 20 martie 1934) a fost a doua soție a regelui Willem al III-lea al Țărilor de Jos, regentă (1890–1898) și regină mamă (1890–1934) a Țărilor de Jos. 

 

 

 

 

 

 

1868: S-a născut Regele Constantin I al Greciei; (d. 11.01.1923).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 A stat pe tronul Greciei din 18 martie 1913, dupa asasinarea tatalui sau, până în 1917 și din 1920 până în 1922.

A  comandat armata elena în timpul războiului greco-turc din 1897 și a condus forțele grecești în timpul razboaielor balcanice din 1912-1913, în urma carora Grecia a câștigat Salonicul și și-a dublat populația și suprafața.

 

 

 

 

 

1891: S-a nascut Mihail Jora, compozitor, dirijor si  pianist român,membru titular al Academiei Române, profesor şi Rector al Academiei Regale de Muzică din Bucureşti; (d. 10 mai 1971).

Şi-a numit cele peste o sută de partituri “Cântece”, pentru a sugera caracterul românesc şi particularităţile specifice care despart aceste lucrări de tradiţia liedului german, reprezentat în special de cmpoziţiile lui Schubert, Schumann şi Brahms. Uniunea Criticilor Muzicali îi poartă numele şi organizează anual la Bucureşti “Concursul Naţional de Interpretare Muzicală Mihail Jora”.

 

 

 

 

 

 

 

Numele lui Mihail Jora îl poartă şi Studioul de Concerte al Palatului Radio, cea mai mare sală de concerte simfonice şi corale din România.

 

 

 

 

1902: S-a născut  actrita Myrna Loy; (“Fiica ambasadorului”, “Zbor de noapte”, “Cei mai frumosi ani ai vietii noastre”); (d.14.12.1993).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1920: Au început  lucrările Conferinţei internaţionale de la Paris pentru stabilirea statutului definitiv al Dunării, la care au participat Belgia, Franţa, Marea Britanie, Grecia, Italia şi România.

Conferinţa s-a încheiat la 23.VII.1921, când a fost semnată, de către ţările participante, Convenţia de la Paris.

Ulterior au aderat la Convenţie Italia şi Regatul Sârbilor, Croaţilor şi Slovenilor, precum şi Cehoslovacia.

 

 

 

 

 

 

1921:  A murit marele tenor italian Enrico Caruso; (n. 1873).
Si-a castigat faima internationala odata cu debutul sau, in 1902, pe scena Operei din Monte Carlo, in rolul Rodolpho din “Boema” de Puccini; (n. 25.02.1873).

 

 

 

 

 

Enrico Caruso: biografia del famoso cantante napoletano - Napoli Fans

 

 

 

 

A cantat pe scenele celor mai importante opere din lumea intreaga. A fost angajat, mai multe stagiuni, la Metropolitan Opera House din New York.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1922: A murit  Alexander Graham Bell, considerat  inventatorul telefonului (n. 3 martie 1847).

 

 

 

 

 

Alexander Graham Bell Patents the Telephone | The Mary Sue

 

 

 

 

 

Inca  în 1861 profesorul german Johann Philipp Reis, descoperise un „aparat de vorbit la distanță” care funcționa, mulțumindu-se cu acesta și fără a căuta perfecționarea lui.

Alexander Graham Bell a experimentat cu aparatul inventat de profesorului german Johann Philipp Reis care isi  si denumise aparatul „Telephon” si este inventatorul initial a aparatului de telefon construit in Germania deja in octombrie 1861.

Bell a depus pe data de 14 Februarie 1876 cererea de patent in America, dar patentul acordat gresit lui Bell aparatul lui nu putea sa functioneze niciodata, fapt care a dus la mari controverse.
Acordarea falsa a patentului lui Graham Bell are loc cu câteva ore înaintea lui Elisha Gray, care  perfecționase aparatului construit de profesorul de fizică Reis si a prezentat spre deosebire de Bell un aparat in stare de funcționare.

Bell a prezentat si el un aparat in stare de functionare mult mai târziu, iar acest  aparat nu era construit dupa patentul care ii fusese acordat inițial.

 

 

 

 

 

 1923: A murit Warren G. Harding, al 29-lea preşedinte al SUA, între anii 1921-1923.

A servit din 1921 până în 1923, anul decesului său. 

 

 

 

 

 

Warren G. Harding - Facts, Presidency & Death - HISTORY

 

 

 

 

Warren Gamaliel Harding,  (n. 2 noiembrie 1865 ) a fost al șaselea președinte american care a decedat în decursul mandatului său prezidențial. Republican din statul Ohio, Harding a fost un publicist influent în domeniul ziaristicii înainte de a intra în politică, prima dată în Senatul statului Ohio (1899 – 1903), iar ulterior ca viceguvernator⁠(d), de asemenea al statului Ohio (1903 – 1905).

 

 

 

 

1923: Calvin Coolidge își începe mandatul  de  președinte al Statelor Unite.

 

 

 

Calvin Coolidge, pe numele său complet John Calvin Coolidge, Jr. (n. 4 iulie 1872 - d. 5 ianuarie 1933) a fost cel de-al douăzeci și nouălea vicepreședinte (1921 - 1923) și cel de-al treizecilea președinte al Statelor Unite ale Americii (1923 - 1929) - foto preluat de pe en.wikipedia.org

 

Calvin Coolidge – foto  en.wikipedia.org

 

 

Calvin Coolidge, pe numele său complet John Calvin Coolidge, Jr. (n. 4 iulie 1872 – d. 5 ianuarie 1933) a fost cel de-al douăzeci și nouălea vicepreședinte (1921 – 1923) și cel de-al treizecilea președinte al Statelor Unite ale Americii (1923 – 1929), succedând în oficiul președenției după moartea lui Warren G. Harding.

Calvin Coolidge a dus o politică foarte conservatoare în domeniul economic.  

A  fost gazda Reginei Maria care, însoțită de doi dintre copiii săi, Ileana și Nicolae,a efectuat o  vizităpeste ocean din octombrie 1926.

 

 

 

 

1923: S-a născut (la Wiszniew, Polonia, astăzi Belarus) Shimon Peres, politician israelian, al 9-lea președinte al statului Israel.

 

 

 

 

 

Personal Information: Shimon Peres (1923-2016)

 

 

 

Activ vreme de zeci de ani în mișcarea social-democrată din țara sa, colaborator apropiat al fondatorului Israelului, David Ben Gurion, Peres a fost în trecut lider al Partidului Muncii, și în această calitate, a devenit prim ministru al Israelului de două ori: 13 septembrie 1984 – 20 octombrie 1986 și 5 noiembrie 1995 – 18 iunie 1996. În anul 1994 i s-a decernat Premiul Nobel pentru Pace împreună cu Ițhak Rabin și Yasser Arafat.

În ziua de 13 iunie 2007 a fost ales de Knesset în funcția de președinte al Israelului. A fost al nouălea președinte al Statului Israel, cu mandat din 15 iulie 2007 până în 24 iulie 2014.

 

 

 

 

 

 1929: Se înfiinţează Regia Autonomă a Porturilor şi Căilor de Comunicaţie pe Apă (PCA) din România care a luat  în exploatare şi administrare căile de comunicaţie pe apă, porturile, vasele aferente, instalaţiile de orice fel ş.a.

 

 

 

 

 

1932: S-a nascut Peter O’Toole, actor britanic de origine irlandeza; (“Clasa conducatoare”, “Omul din La Mancha”, “Noaptea generalilor”).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

La varsta de 71 de ani, in 2003, a primit un Oscar de onoare, pentru intreaga sa cariera.

A decedat in data de 14  decembrie 2013.

 

 

 

 

 

1932:  Fizicianul american Carl D. Anderson descoperă pozitronul pentru care va primi Premiul Nobel.

 

1934: A murit  Paul von Hindenburg (n.2.10.1847); feldmareşal şi om politic german, militar de cariera, presedinte al Reichului (1925-1934).

Dupa moartea lui Hindenburg, Hitler a avut calea deschisa catre acapararea suprematiei politice in Germania.

 

 

 

 

 

                                             Foto: Hindenburg si Hitler

 

Adolf Hitler (n. 20 aprilie 1889, Braunau am Inn, Austria – d. 30 aprilie 1945, Berlin) a fost un om politic, lider al Partidului Muncitoresc German Național-Socialist (NSDAP), cancelar al Germaniei din 1933, iar din 1934 conducător absolut (Führer) al Germaniei. 

 

Adolf Hitler, devenit  Führer (conducator suprem) al Germaniei a dus o politică de pregătire şi de declanşare a celui de- al Doilea Război Mondial, şi de punere în aplicare a unui plan  de exterminare în masă a evreilor şi altor “indezirabili” din Germania si din Europa, precum şi de lichidare a adversarilor sai politici.

S-a sinucis la 30 aprilie 1945, cu câteva zile inainte de victoria totală a coalitiei antinaziste.

 

 

 

 

 

1936: La Ediţia a XI-a a Jocurilor Olimpice de la Berlin, in Germania,  România a obţinut 1 medalie de argint prin reprezentantul sau Henri Rang, la călărie, dresaj individual.

A fost nevoie de o întrecere de baraj pentru desemnarea campionului. După ce concurenții aflați la egalitate – germanul Kurt Hasse și românul Henri Rang – au parcurs un nou traseu, Rang s-a clasat pe locul al II-lea, obținând medalia de argint.

 

 

 

 

 

1939: Savantii Albert Einstein si Leo Szilard, scriu o scrisoare presedintelui american Franklin D.Roosevelt, prin care îl îndemnau sa aprobe proiectul  de construire a armei nucleare (Proiectul Manhattan).

 

 

 

 

 

1940: A fost creata  de Moscova, dupa ruperea provinciei Basarabia din trupul Romaniei ca urmare a Pactului Ribbentrop-Molotov,  RSS Moldoveneasca, o republica unionala in cadrul U.R.S.S.

 

 

 

 

 
600px-Flag_of_Moldavian_SSR_02.svg

 

      Steagul „Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti” (RSSM)

 

 

Stalin a  semnat  un decret abuziv (fără niciun fel de consultare a locuitorilor regiunii) de crearea a  acestei asa zise “republici unionale” constituita prin ruperea unor teritorii din vechea Basarabie.  

Sase judeţe din teritoriul Basarabiei romanesti- Bălţi, Tighina, Chişinău, Cahul, Orhei şi Soroca şi alte şase raioane din cele 14 din componenţa Republicii Autonome Sovietice Socialiste Moldoveneşti – Tiraspol, Grigoriopol, Dubăsari, Camenca, Râbniţa şi Slobozia, au fost unite în cadrul noii republici unionale botezata RSS Moldoveneasca.

  În acelaşi timp, teritoriile româneşti ale Nordului Bucovinei, Ţinutului Herţa, Nordului şi Sudului Basarabiei, în baza aceluiaşi scenariu, au fost incluse în componenţa Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene (RSSU)

Este inceputul unui sir nesfarsit  de umilinte si atrocitati la care sunt supusi  romanii basarabeni, de catre ocupantii  comunisti rusi.

Decretul din 4 noiembrie 1940 al aceluiaşi Soviet Suprem al URSS legifera delimitarea frontierelor dintre RSS Moldovenească şi RSS Ucraineană, care au fost trasate de o manieră arbitrară, încălcându-se principiul etnic, în baza căruia s-ar fi operat dezmembrarea teritorială a Basarabiei şi a RASSM.

În Republica Sovietică Socialistă Moldovenească, deportările în Siberia au început înainte de cel de-al Doilea Război Mondial. Peste 330 mii de oameni au fost victime ale deportărilor din 1940 şi până în 1953.

Din anul 1949, în noua „republică sovietica socialistă” a început colectivizarea.

Seceta şi achiziţionarea unei cantităţi mari de produse agricole de către ocupantii sovietici, au adus o foamete nemaiintalnita pana atunci, din cauza căreia au murit peste 350 mii de oameni.

 

 

 

 

 

 

1943: S-a născut Stere Gulea, regizor şi scenarist român de origine aromână ; (n.Mihail Kogălniceanu, Constanţa).

 

 

 

 

 

 

 

1945: A murit  compozitorul  şi dirijorul italian Pietro Mascagni  (“Cavaleria Rusticana”); (n. 7.12.1863).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1945: Sfârşitul Conferinţei aliaţilor de la Potsdam,  în care Puterile Aliate au discutat viitorul Germaniei după Al Doilea Război Mondial; (17 iulie – 2 august).

 

 

 

 

 

 

 

 

1951: S-a născut  Marcel Iureş, actor român de teatru şi film; (n.Bailesti, jud. Dolj).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1953: Este fondat Stadionul National din Bucuresti.

  Stadionul Național  a purtat denumirea de Stadionul 23 August până în 1990, când a fost redenumit în Stadionul Național „Lia Manoliu”, în cinstea sportivei de performanță Lia Manoliu.

Înaintea demolării sale în anul 2007, capacitatea stadionului era de 60.120 de locuri, fiind folosit pentru a găzdui meciuri de fotbal sau rugby, concursuri de atletism sau concerte de muzică pop sau rock.

 

 

 

 

Unul dintre cele mai de amploare concerte pop a fost   cel al lui Michael Jackson, în luna octombrie 1992, din cadrul Dangerous World Tour cand 90 000 de oameni au asistat la cea mai mare manifestare artistică din România de după revoluție, concertul megastarului fiind singurul televizat în direct de postul american HBO.

Cu puține luni înainte de demolare, în iulie 2007, pe acest stadion a avut loc un alt mare concert, al formației britanice The Rolling Stones, la care au asistat 50.000 de spectatori

În octombrie 2005 s-a decis reconstrucția stadionului, dar din cauza lipsei fondurilor s-a hotărât numai repararea sa.

La sfârșitul lunii august 2006, Stadionul Național Lia Manoliu a trecut din administrarea Autorității Naționale a Sportului în domeniul public al municipiului București iar la sfârșitul aceluiași an, două firme au ajuns în faza finală pentru reabilitarea stadionului care presupune demolarea actualului stadion și construirea unuia nou.

Arena Națională era conceputa ca  un stadion in București, pe care se dispută meciurile echipei naționale de fotbal, finala Cupei României și Supercupa României, precum si meciuri de rugby.

Este primul stadion de elită UEFA din România, terminat înaintea stadionului Cluj Arena.

Stadionul are o suprafață de 108.000 m² și o înălțime de șase etaje. Construcția include un garaj subteran cu 200 de locuri de parcare, 40 de loje a câte 12 locuri, săli de conferințe și restaurante.

 

 

 

 

Noul stadion  are o capacitate de peste 55.000 de locuri dispuse pe patru niveluri, din care 20.000 la tribuna I și 364 pentru presă, cu pupitre individuale si are două tribune și două peluze,

Acoperișul este retractabil pe cabluri suspendate și măsoară 9.000 de metri pătrați.

Proiectul stadionului este asemănător cu cel al Commerzbank Arena din Frankfurt.

De asemenea stadionul are și 94 de căi de acces, ceea ce permite ca accesul și evacuarea spectatorilor să se poată realiza în 20 de minute, precum și un cub video, situat deasupra centrului terenului, echipat cu 4 ecrane de 30 m² fiecare.

Bugetul pentru ridicarea arenei a fost inițial de 119 milioane de euro. Când a ajuns la stadiul de finisări, costurile se ridicaseră la 213 milioane de euro, o depășire de buget de 94 de milioane de euro. Construcția la Arena Națională a început în 2007, pe locul fostului Stadion Național,construit în 1953.

Finanțarea a fost asigurată din bugetul Consiliului General al Municipiului București și din sume alocate de Guvernul României.

 

 

 

 

 

1969: Richard Nixon este primul preşedinte american care vizitează  România.

 

 

 

 

Vizita oficială în România a preşedintelui SUA Richard Nixon (2-3 august 1969) - foto preluat de pe www.agerpres.ro

Vizita oficială în România a preşedintelui SUA Richard Nixon (2-3 august 1969) – foto preluat de pe http://www.agerpres.ro

În zilele de 2 şi 3 august 1969, a avut loc vizita oficială în România a preşedintelui SUA, Richard Nixon, aceasta fiind prima vizită a unui preşedinte american în România şi prima vizită într-o ţară socialistă după cel de-al Doilea Război Mondial, se arată în volumul ”Istoria României în date” (Editura Enciclopedică, Bucureşti, 2003).

În convorbirile avute la Bucureşti cu oficialităţile române, s-a subliniat necesitatea stabilirii unor relaţii între state având la bază principiile independenţei şi suveranităţii naţionale, eliminarea politicii de dictat şi amestec în treburile interne ale altora, instaurarea unei egalităţi depline între naţiuni. Totodată, s-a hotărât înfiinţarea unei biblioteci americane la Bucureşti şi a unei biblioteci române la Washington .

 

 

 

 

 

 

1976: A murit   regizorul american Fritz Lang; (n. 05.12.1890).

 

 

 

 

 

 

 

 

1980: In Italia, un atentat cu bomba a devastat Gara Centrala din Bologna, omorând cel puţin 75 de persoane.

Cele mai multe dintre victimele exploziei au fost italieni, dar printre cei morţi s-au numarat si  turisti straini.

Mai mult de 200 de persoane au fost de asemenea ranite.

 

 

 

 

Artikelbild

 

 

 

Un grup neo-fascist a sunat un ziar din Roma  la trei ore după atac si a revendicat atentatul.  

 

 

 

 

 

 1985: Inaugurarea crucişătorului “Muntenia”, construit la Şantierul naval din Mangalia.

 

 

 

 

 

 

 1990:  Irakul invadeaza Kuweitul. Peste  100.000 de soldaţi irakieni, susţinuti  de 700 tancuri si aviație, au  invadat  statul vecin Kuweit,  în primele ore ale  dimineții.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forţele irakiene au instalat  un “ guvern provizoriu”  iar presedintele Irakului   Saddam Hussein a ameninţat să transforme oraşul  Kuweit  intr-un “cimitir”, dacă  o  altă ţară ”indrazneste “ sa conteste aceasta anexare.

Invazia a stârnit  proteste si condamnarea internaţională

 
 
 
 
 
 
 
 

 1994: In Romania este promulgată Legea privind asociaţiile salariaţilor şi membrilor conducerii societăţilor comerciale care se privatizează.

 

 

 

 

 

 

 1995: A avut loc un atentat nereuşit asupra preşedintelui Georgiei, Eduard Şevarnadze.

 

 

 

 

 

 Imagini pentru sevardnadze

 

 

 

 

 

 1997: La Catedrala greco-catolică “Sfânta Treime” din Blaj sunt depuse osemintele marelui iluminist român Ioan Inocenţiu Micu (Klein), personalitate marcantă a Şcolii Ardelene, aduse de la Roma după 230 de ani de la moartea sa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Au avut loc cu acest prilej ceremonii religioase, cu participarea înalţilor prelaţi ai Bisericii greco-catolice.

Rămăşiţele pământeşti ale episcopului greco-catolic au fost reînhumate în catedrală în octombrie 1997.

 

 

 

 

 

1999: Banca Nationala a Romaniei (BNR) a pus in circulatie, incepand cu aceasta data, o bancnotă din plastic cu valoare nominala de 2000 lei.

 

BNR a vrut sa marcheze in acest fel, eclipsa de soare din 11 august 1999 si intrarea in anul 2000.

A fost prima bancnota  din polimeri emisa in Romania  și  in Europa.

 

 

 

Bancnota 2000 lei – Eclipsa totală de soare 1999 | Casa de Monede

 

 

 

 

2016: A murit actorul american David Huddleston; (n. 1930).

Huddleston s-a născut în 1930 în Virginia, a lucrat ca mecanic de motoare de aeronave pentru Forţele Aeriene SUA, după care a urmat cursurile Academiei Militare Fork Union înainte de a se apuca de studiul actoriei în New York.

Şi-a început cariera în teatre, jucând în turnee naţionale în spectacole precum „Music Man,” ”Mame” şi „A Funny Thing Happened on the Way to the Forum.” 

 

 

 

 

 

 

David Huddleston | David huddleston, Character actor, Actors

 

 

 

Huddleston l-a interpretat pe milionarul cu care este confundat personajul jucat de Jeff Bridges, „The Dude”, în comedia din 1998 „The Big Lebowski.”

Actorul l-a mai jucat şi pe Moş Crăciun alături de Dudley Moore in „Santa Claus: The Movie” şi l-a interpretat cu mult umor pe primarul din „Blazing Saddles.”
 

  

 

 

 

 

 

 

2016: A murit la Passadena în SUA chimistul egiptean, laureat al Premiului Nobel, Ahmed Zewail.

 

 

 

 

 

Ahmed Hassan Zewail. 26 February 1946—2 August 2016 | Biographical ...

 

 

 

 

A studiat în Egipt la Universitatea din Alexandria, după care a plecat în Statele Unite ale Americii, unde a obținut un doctorat la Universitatea din Pennsylvania; după doctorat a rămas în SUA, lucrând la Caltech și obținând cetățenia în 1982.

El este cunoscut ca pionier al femtochimiei, anume al studiului reacțiilor chimice în durate de timp de ordinul femtosecundelor, pentru care a dezvoltat o tehnică ce implică folosirea unor foarte scurte fascicule laser.

 

 

 

 

 

2019 : A decedat  sociologul Vahakn N. Dadrian , cercetător al genocidului armean.

 

 

 

 

 

No Stopping Now: Dadrian Celebrates 85th Birthday

 

 

 

 

Vahakn Norair Dadrian (26 mai 1926 ) a fost un sociolog și istoric armean – american , născut în Turcia , profesor de sociologie, istoric și expert în Genocidul armean. A fost unul dintre primii savanți ai studiului academic asupra genocidului și a fost recunoscut ca unul dintre principalii gânditori ai Holocaustului și genocidului.

 

 

 

 

 

 

 2 august este Ziua naţională a fostei republici iugoslave Macedonia de Nord.

 

 

 

 

 

North Macedonia | History, Geography, & Points of Interest ...

 

 

 

 

 

 

Republica Macedonia de Nord , este o țară din Peninsula Balcanică, fără ieșire la mare, învecinată cu  cu Kosovo  la nord – vest, Serbia la nord – est, Bulgaria la est, Grecia la sud, și Albania la vest.

Această țară cu suprafața de 25.713 km 2, și-a câștigat independența în 1991 ca unul dintre statele succesoare ale Iugoslaviei și s-a constituit aproximativ în treimea nordică a regiunii geografice a Macedoniei  istorice.

Capitala și cel mai mare oraș al său , Skopje , găzduiește aproximativ un sfert din totalul de 2,06 milioane de locuitori ai țării. Majoritatea locuitorilor sunt etnici sud slavi macedoneni (64,2%) .

Albanezii formează o minoritate semnificativă în jur de 25% din populați, urmați de turci (3% , romi (2,7%) , sârbi (1,8%) , aromâni (cca,1%), și bosniaci (0,8%).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CREȘTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

 

 

Aducerea moaștelor Sfântului Arhidiacon Ștefan

 

 

 

 

 

Sfântul, slăvitul și mult lăudatul Apostol Ștefan Întâiul-mucenic (din grecește Στέφανος, "coroană") a fost unul din primii convertiți creștini dintre evreii greci, unul din primii șapte diaconi hirotoniți de Apostoli și primul mucenic al Bisericii Ortodoxe. Biserica pomenește mucenicia Sfântului Ștefan în 27 decembrie și mutarea moaștelor lui 2 august, dar și în 15 iunie odată cu Sfinții Fortunat și Ahaic - foto: ro.orthodoxwiki.org

 

 

 

 

 

 

Sfântul Arhidiacon Stefan este pomenit in fiecare an pe 27 decembrie. Pentru ca a proclamat intr-un mod public si solemn divinitatea Mantuitorului, a fost dat mortii.

Moastele Sfantului Arhidiacon Stefan au fost duse spre ingropare de catre Gamaliel, in satul Cafargamala, de langa Ierusalim. Gamaliel, renumitul invatator al legii evreiesti, va primi credinta in Hristos si tot el va fi cel care il va inmormanta si pe Nicodim, prietenul lui Stefan, care a plans la mormantul Sfantului Stefan pana a murit.

Dupa sute de ani, Gamaliel s-a infatisat de trei ori in vis lui Lucian, preotul din Cafargamala.

Miscat de visul lui, Lucian s-a dus la Patriarh si luand binecuvantare, a venit cu oameni si a dezgropat oasemintele sale. Moastele Sfantului Mucenic si Arhidiacon Stefan au fost mutate cu procesiune in Sion si inmormantate intr-o biserica ridicata de boierul Alexandru.

Cand acest boier a murit, i s-a facut un sicriu de chiparos asemenea cu cel al sfantului si a fost ingropat langa mormantul Sfantului Stefan.

Iuliana, sotia boierului Alexandru, dorin sa ia trupul barbatului ei si sa-l duca in tara sa, la Constantinopol, fiind cuprinsa de pronia dumnezeiasca a lasat sicriul sotului, si varsand multe lacrimi, a luat racla sfantului.

Racla a fost așezată de împăratul Constantin în palatul împărătesc.

 

 

 

 

Video: ASTĂZI ÎN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse):

Crestin ortodox.ro; lessignets com; mediafax.ro; istoriculzilei blogspot.com; wikipedia.ro.; Istoria md; Rador.ro.

 

 

 

Publicitate

02/08/2020 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: