CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Ziua de 11 decembrie în Istoria Românilor


 

 

 

 

 

 

 

 

11  decembrie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1835: Se joaca  pe scena “Teatrului Momulo” din București  primul  vodevil românesc – “Triumful amorului”, în adaptarea muzicală a lui Ioan Andrei Wachmann.

 

 

 

 

 

 

1850: S-a născut la Rășinari, Sibiu, Eugen Brote, agronom, publicist şi om politic (vicepreşedinte al Partidului Naţional Român între anii 1890 şi 1912; rol important în stabilirea activismului ca tactică politică) ;(d. 5 decembrie 1912, Brașov, comitatul Brașov).

S-a implicat  în crearea ziarului Tribuna, iar după arestarea lui Ioan Slavici, a devenit conducătorul redacției, iar din anul 1892, unicul acționar al ziarului.

 

 

 

 

 

 

Imagini pentru eugen brote photos

 

 

A fondat Reuniunea Română de Agricultură la Sibiu, fiind unul dintre militanții întăririi economice a românilor din Transilvania.

În plan politic a fost ales vicepreședinte al Partidului Național Român, în octombrie 1880, făcând parte din redactorii Memorandumului Transilvaniei, alături de Ioan Rațiu, Gheorghe Pop de Băsești Vasile Lucaciu etc, și a fost parte din delegația de 237 de persoane care a mers la Viena pentru a-l înmâna împăratului Franz Josef. A fost principalul susținător al Partidului Național Liberal, în Transilvania.

În anul 1893 întemeiază la Sibiu, împreună cu Ioan Russu-Șirianu și Septimiu Albini, ziarul Foaia Poporului.

În octombrie 1893 pleacă în România, unde se va dedica organizării unei ferme. 

În anul 1904 înființează prima bancă de credit funciar din România.

Fiind agronom de profesie, a publicat nenumărate articole necesare conștientizării noilor tehnici agricole. A pledat permanent pentru folosirea ortografierii latine.

A publicat lucrarea „Chestiunea română în Transilvania şi Ungaria. Un memoriu politic cu 67 anexe şi o chartă”,premiată de Academia Română.

 

 

 

 

 

 

1861: Este rostită Proclamaţia domnitorului Alexandru Ioan I Cuza privind îndeplinirea unirii şi înfiinţarea naţiunii române.

 Ca urmare, s-a trecut la unificarea guvernelor si a Camerelor celor doua Principate. La 22 ianuarie 1862 s-a format primul guvern unic al Principatelor Unite, condus de Barbu Catargiu; Parlamentul unic isi va deschide lucrarile la 24 ianuarie 1862, in care Al. I. Cuza proclama Unirea definitiva a Principatelor  iar orasul Bucuresti devenea capitala acestora. Comisia Centrala de la Focsani isi va inceta activitatea.

 

 

Alexandru Ioan Cuza, domn al Principatelor unite ale Moldovei şi Valahiei

 

Alexandru Ioan Cuza, domn al Principatelor unite ale Moldovei şi Valahiei

 

Proclamaţia de la Iaşi a domnitorului Alexandru Ioan I Cuza către naţiune, din 11 decembrie 1861, inştiinţa poporul că:

„Unirea este îndeplinită.

Naţionalitatea Română este întemeiată.

Acest fapt măreţ, dorit la generaţiunile trecute, aclamat de Corpurile Legiuitoare, chemat cu căldură de noi, s-a recunoscut de Înalta Poartă, de Puterile garante şi s-a înscris în datinile Naţiunilor.

Dumnezeul părinţilor noştri a fost cu ţara, a fost cu noi. El a întărit silinţele noastre prin înţelepciunea poporului şi a condus Naţiunea către un falnic viitor.

În zilele de 5 şi 24 Ianuarie aţi depus toată a voastră încredere în Alesul naţiei, aţi întrunit speranţele voastre într-un singur Domn.

Alesul vostru vă dă astăzi o singură Românie.

Vă iubiţi Patria, veţi şti a o întări.

Să trăiască România!”

Iaşi, la 11 decembrie 1861.

Alexandru Ioan I

 

 Membri ai Guvernului erau :

 

 • Dimitrie Ghica, preşedintele Consiliului de Miniştri din Valahia şi ministru Dinăuntru

 • Apostol Arsachi, ministrul Trebilor din Afară.

 • Alexandru Plagino, ministrul de Finanţe.

 • Ioan Gr. Ghica, ministrul de război.

 • Gheorghe Văleanu, ministrul Controlului.

 • Scarlat Fălcoianu, ministrul Justiţiei.

 • Alexandru C. Moruzi, preşedintele Consiliului de Miniştri din Moldova şi ministru al Finanţelor.

 • Ioan N. Cantacuzino, ministru de Interne şi ad-interim la Justiţie.

 • Alexandru A. Cantacuzino, ministrul Cultelor şi Instrucţiei Publice.

 • Leon Ghica, ministrul Trebilor din Afară.

 • Constantin N. Şuţu, ministrul Lucrărilor Publice.

Harta Principatelor Unite ale Moldovei şi Valahiei, altfel Harta României (1859 - 1878)

Stema României în timpul domniei lui Cuza-Vodă

Harta Principatelor Unite ale Moldovei şi Valahiei, altfel Harta României (1859 – 1878)

Stema tarii  în timpul domniei lui Cuza-Vodă

 

 

1861: Se desfiinţează taxele de export pentru  produsele Principatelor Unite ale Moldovei şi Valahiei.

 

 

 

 Criza economica era  puternica, iar  grânele, principalul produs de export, se vindeau greu, intre altele si din cauza taxei de export.Importul intrecuse in 1858 exportul dar lipsa de numerar era acuta, iar creditul se redusese considerabil.

S-a incercat un imprumut in stăinatate, care  nu a putut fi realizat atunci si se va obtine abia in 1864.

 

 

1876: Are loc la Constantinopol, Conferinţa reprezentanţilor puterilor europene, cu scopul de a determina Poarta otomană să acorde unele libertăţi popoarelor supuse.

Poarta proclamă la 11 decembrie o Constituţie în care România era desemnată “provincie privilegiată” a Imperiului otoman.

 

 

 

 

 

 

 

 

1913: A încetat din viaţă  juristul,sivicultorul, publicistul și  colecţionarul de artă, Ion Kalinderu, fost preşedinte al Academiei Române; (n. 28 decembrie 1840).

 

 

 

 

 

 

 

 

S-a născut într-o familie, se pare, de origine turcă. Tatăl său se numea Kalinderoglu, ceea ce în turcă înseamnă „fiul filosofului”. Fratele său a fost medicul Nicolae Kalinderu.

Aurmat studiile universitare la Facultatea de Drept din Paris, unde și-a luat doctoratul.

În magistratură a parcurs toate gradele și a ajuns consilier la Curtea de Casație și membru al Curții de Casație de la Haga.

A fost consilier al regelui Carol I al României pe probleme juridice, economice, silvice și agricole.

După înființarea Domeniilor Coroanei (1884), a fost numit administrator al acestora, funcție deținută până la sfârșitul vieții.

Mai consemnăm că a  donat Academiei Române colosala avere mobilă și imobilă primită prin testament de la Ioan și Elena Otteteleșanu (peste 900 ha de teren agricol și păduri, clădiri și importante sume de bani aflate în bănci);
a finanțat dotarea adecvată a aulei Academiei Române, inclusiv pentru cumpărarea vitraliilor;
Muzeul de artă „Kalinderu” din București, ctitoria sa, este primul muzeu privat din România.

 

 

 

 

 

1916: În urma înfrângerilor militare suferite de Romania in toamna anului 1916, dupa abandonarea capitalei Bucuresti, se formeaza la Iași guvernul  de concentrare nationala  Ionel I.C.Brătianu – Take Ionescu.

 

 

 

1918: Regele Ferdinand I (1914-1927) emitea Decretul-lege de unire a Transilvaniei cu vechea Românie şi Decretul-lege de organizare provizorie a Transilvaniei, potrivit căruia serviciile publice rămâneau sub conducerea Consiliului Dirigent, în administraţia Guvernului central de la Bucureşti trecând afacerile străine, armata, căile ferate, poşta, telegraful, telefoanele, circulaţia financiară, vămile, împrumuturile publice şi siguranţa generală a statului (Transilvania urma să fie reprezentată, în Guvernul central, de miniştri fără portofoliu). Marea Adunare Naţională, din 18.XI/1.XII.1918, a românilor din Transilvania, Banat, Crişana şi Maramureş, „adunaţi prin reprezentanţii lor îndreptăţiţi la Alba Iulia, decretează Unirea acestor români şi a teritoriilor locuite de dânşii cu România” (11/24).

 

 

 

 

 

1918: Partidul Social-Democrat din România îşi schimbă denumirea în Partidul Socialist din România.

 

 

 

1918: Este aleasă o nouă conducere a Partidului Ţărănesc Basarabean: Pantelimon Halippa – preşedinte, Ştefan Ciobanu şi V.Bîrcă – vicepreşedinţi, T.Ioncu – secretar.

 

 

 

1941: S-a nascut  Petre Mihai Băcanu, ziarist, director executiv al cotidianului “România liberă”.

 

 

 

1942: S-a nascut  la Miercurea Ciuc, cascadorul roman de origine maghiara Szobi Cseh (Szabolcs Cseh).

 

 

 

 

 

 

 

 

După 1989 a înfiinţat Asociaţia Cascadorilor Profesionişti. La Festivalul de Film de la Berlin, din anul, 1974, i s–a acordat Premiul I pentru cele mai bune lupte realizate în „Somerfilm tage”. A decedat la  1 august 2014 in  București.

 

 

 

 1955: A  luat  fiinţă prima companie farmaceutică din România şi din sud-estul Europei care producea penicilina descoperită de Alexander Fleming. La acea dată compania purta numele de Fabrica Chimică nr. 2 Iaşi.

În prezent Compania Antibiotice Iaşi este singura unitate românească de stat din domeniul producţiei de medicamente.

1958: In Romania „populara”, fost arestat sub acuzația de “uneltire contra orânduirii sociale”, filozoful Constantin Noica, condamnat la 25 de ani de muncă silnică, la 1 martie 1960.

 

 

 

 

 

 

În perioada 1949-1958  a avut domiciliu obligatoriu la Campulung Muscel.  În 1958 este arestat, anchetat și condamnat la 25 de ani de muncă silnică cu confiscarea întregii averi. Alături de el vor fi arestați toți participanții la seminariile private organizate de Noica la Câmpulung, iar lotul lor va purta la proces numele de ” grupul Noica”.

A executat la inchisoarea Jilava 6 din cei 25 de ani de închisoare, fiind eliberat în august 1964.

 

 

 

1965, 11/12: A murit la Coniston, Cumbria, Marea Britanie, savantul român George (Gogu) Constantinescu, inginer, inventator şi inovator. A fost numit de către revista engleză „The Graphic” unul din cei 17 titani ai lumii care au revoluţionat ştiinţa, aşezându-l alături de Einstein, Marconi, Edison sau Lister.

 

 

 

 

 

Imagini pentru george (gogu) constantinescu photos)

 

 

 

A fost unul din cei mai prolifici inventatori români ai tuturor timpurilor cu peste 300 de invenţii brevetate (a promovat utilizarea betonului armat; a elaborat „Teoria Sonicităţii” pe care a aplicat-o în numeroase invenţii: mitraliera sonică, motorul sonic, pompa sonică, ciocanul sonic, injectorul sonic, caloriferul sonic şi altele.

A proiectat şi construit „Convertorul Gogu Constantinescu”, prima cutie de viteze automată, pentru automobile şi locomotive); membru titular al Academiei Române din 1965 (n. 4 octombrie 1881, Craiova). NOTĂ: Unele surse menţionează ca dată a morţii 12 decembrie 1965.

 

1992: La Bursa Română de Mărfuri a avut loc prima tranzacţionare bursieră, dupa inlaturarea regimului comunist.

 

 

 

 

1993: A încetat din viaţă, la Paris, Elvira Popescu, actriţă de teatru şi film originara din România, membru de onoare din străinătate al Academiei Române din 1993.

 

 

 

 

Elvira Popescu - poza 2

 

 

 

Stabilită în Franţa din anul 1923, a jucat pe scenă roluri special create pentru ea de oameni de teatru ca Jean Cocteau, Maurice Druon, Sacha Guitry.

În 1989, preşedintele Franţei, Francois Mitterand, i-a acordat titlul de Comandor al Legiunii de Onoare; (n. 10 mai 1894).

 

2000: Fostul politician comunist Ion Iliescu (PDSR), a ieşit învingător în al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale din Romania, devenind, pentru a doua oară, preşedintele României.

 

 

 

 

 

A depus jurământul la 20 decembrie 2000.

 

 

 

2004: A fost inaugurată, la Focşani, prima eurogară din România.

 

 

 

 

 

 

 

  2011: A murit Mihnea Gheorghiu, cineast, scriitor şi traducător (de numele său se leagă traducerea integrală a operelor lui William Shakespeare şi Walt Whitman), fost preşedinte al Uniunii Cineaştilor din România, membru titular al Academiei Române din 1996, (n. 5 mai 1919, Bucureşti).

 

 

 

 

 

 

A urmat studii de litere și filozofie la Universitatea din București  şi a debutat în periodice în 1937. Între 1944 și 1946 a fost redactor-șef al ziarului „Scânteia tineretului”, iar începând cu 1948-1949, abordează proletcultismul. Fondează însă în 1961 revista „Secolul 20”, la care rămâne redactor-șef până în 1963. A primit numeroase premii, distincții și titluri de-a lungul vieții, fiind unoscut mai ales prin activitatea sa de traducător din Shakespeare, Walt Whitman, Robert Burns, Charles Dickens, Marquez, etc.

 

 

 

 

 

 

 

 2011: A decedat  la Chișinău, poeta, publicista  și militanta  activistă  pentru reunirea Basarabiei cu România, Leonida Lari-Iorga (n. 26 octombrie 1949, Bursuceni, RSS Moldovenească, URSS)..

 

 

 

 

 

 

 

 

A fost colaborator la Muzeul de literatură D. Cantemir din Chișinău (1971-1973), redactor la revista „Literatura și Arta” (1985-1988) din RSS Moldoveneasca, redactor șef al primei publicații în grafie latină din Republica Moldova – „Glasul națiunii” (1988-2003).

 

 

 

 

Leonida Lari s-a aflat printre fruntașii Mișcării de emancipare națională din Basarabia în anii 1988-1991. A fost Deputat în Sovietul Suprem al URSS (1988-1990) și membru al Biroului Permanent al Frontului Popular din Republica Moldova între 1990 și 1992.

Între 1990 și 1997 a stat în fruntea Ligii Creștin Democrate a Femeilor din Moldova (una din componentele constituante ale Partidului Social-Liberal în 2001).

Începînd cu anul 1992 a fost deputat în Parlamentul României (fiind aleasă pe lista Partidului România Mare în 2004).

 

 

 

 

 

 

 

2014: A decedat Şerban Orescu (n.16 mai 1925, Brăila), economist și publicist român, redactor al programului Actualitatea românească la Radio Europa Liberă (1978-1995);(n. 1925).

Este descendentul ilustrului arhitect Alexandru Orescu (1817-1894), constructorul Universităţii din Bucureşti.

Până la instaurarea regimului comunist în România a fost membru al tineretului PNL.

 

 

 

 

 

 

Imagini pentru serban orescu photos

 

A urmat studii de drept şi filosofie în Bucureşti (1944-1948) şi de electronică, în cadrul Facultăţii de profil de la Institutul Politehnic din Capitală (1951-1957), fiind doctor în economie industriala (1972).
În anul 1978 a emigrat în Republica Federală Germania și a lucrat ulterior ca redactor al secţiei române a postului de radio Europa Liberă din München.

Este autor al lucrării: Ceauşismul. România între 1965-1989, Bucureşti 2006.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2016:In Romania au avut loc alegeri legislative La numararea a peste 98% din voturi,rezultatele au fost: PSD – 46,15%,. PNL- 20,21% , USR – 8,5% , UDMR – 6,58% , ALDE – 5,57% , PMP – 5,3%.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CITIŢI SI :

https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2015/12/11/o-istorie-a-zilei-de-11-decembrie-video-4/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse):

 

 

 1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

 2. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric ;

 3. e.maramures.ro ;

 4. Wikipedia.ro.;

 5. mediafax.ro ;

 6. Enciclopedia Romaniei.ro ;

 7.  rador.ro/calendarul- evenimentelor;

 8.  Istoria md.;

 9. istoriculzilei.blogspot.ro.

 

 

Publicitate

11/12/2016 - Posted by | ISTORIE ROMÂNEASCĂ | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Un comentariu »

 1. MULTUMESC

  Apreciază

  Comentariu de SECRIERU IOAN | 11/12/2018 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: