CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

MAREA BRITANIE ȘI SUA, AU FOST PĂRTAȘI CU URSS LA DESTRĂMAREA STATULUI NAȚIONAL ROMÂN


 

 

 
S.U.A., MAREA BRITANIE ȘI URSS, PĂRTAȘI LA UN FALS ISTORIC ȘI LA DESTRĂMAREA STATULUI NAȚIONAL ROMÂN

 

 

Se împlinesc 71 de ani de când liderii U.R.S.S., Marii Britanii şi S.U.A. s-au întrunit la Yalta, în Crimeea, pentru a discuta evoluţia confruntarilor militare şi organizarea lumii dupa încheierea celui de-Al Doilea Rǎzboi Mondial…

Localitatea a fost aleas  de liderul sovietic I.V. Stalin, propunere pe care Churchill şi Roosevelt au acceptat-o. Oraşul Yalta se afl  în Crimeea, pe coasta de nord a Marii Negre, acolo unde  îşi petrecea vacanţele aristocraţia rusa, inclusiv familia imperial, iar dup 1920 se odihnea „poporul muncitor” prin reprezentanţii sai. Era unul dintre oraşele U.R.S.S. în care I.V. Stalin poposea în fiecare vara.

Cei doi lideri occidentali, în drumul spre Yalta, s-au întâlnit mai întâi în Malta, în ziua de 3 februarie 1945. Churchill a sosit cu avionul, în timp ce Roosevelt a facut o lunga calotorie cu vaporul.Discuţia între cei doi a avut loc la bordul vaporului „Quincy”, intrat în rada portului La Valletta.

Scenariul avea sa  se repete peste 44 ani, la 2-3 decembrie 1989, când Gorbaciov şi Bush Sr. s-au întâlnit tot pe un vapor, aflat în zona portului La Valletta, pentru a discuta şi hotarî soarta Europei şi a lumii.

„Protocolul lucrarilor Conferinţei din Crimeea”

Churchill şi Roosevelt şi-au continuat drumul pâna la Yalta, unde au fost întâmpinaţi de I.V. Stalin.Prima şedinţa  plenara a avut loc în ziua de 5 februarie, iar ultima, în 11 februarie, când a fost semnat „Protocolul lucrarilor Conferinţei din Crimeea”, din care rezulta ca s-au discutat şi convenit asupra urmatoarelor:

– Organizaţia Mondialǎ (O.N.U.);

– Declaraţia asupra popoarelor eliberate;

– Dezarmarea Germaniei; Zona de ocupaţie francezǎ şi Consiliul de Control pentru Germania;

– Reparaţii;

– Mari criminali de rǎzboi; Polonia; Iugoslavia; Frontiera italo-iugoslavǎ;

– Frontiera italo-austriacǎ;

– Relaţiile bulgaro-iugoslave;

– Europa de Sud-Est; Iran;

– Întâlnirile celor trei miniştri de Externe.

De asemenea, a fost semnat un „Acord privind intrarea în rǎzboi a U.R.S.S. contra Japoniei”.

„Lovitura de maciuca”

Dupa cum se observa, România n-a constituit subiect de discuţie, numele ţarii noastre fiind menţionat în documentele încheiate doar o singura  dat  într-o formulare eliptica: „Instalaţiile petroliere din România”.

Aceasta  realitate se datora faptului ca situaţia României fusese tranşata  înca  din octombrie 1944, când premierul britanic s-a înţeles cu Stalin privind viitorul acesteia, iar preşedintele S.U.A. a acceptat cele stabilite. Daca poziţia U.R.S.S. era bine cunoscut, atitudinea Marii Britanii a constituit o adevarat „lovitura  de maciuca ” pentru clasa politica  din ţara noastra şi pentru poporul român.

S.U.A. şi Marea Britanie, partaşi la un fals istoric şi la destramarea statului naţional român.

La 5 septembrie 1940, premierul britanic Wiston Churchill declarase în Camera Comunelor:

 „Noi nu vom recunoaşte schimbarile teritoriale care se vor face în timpul rǎzboiului, mai puţin acelea care vor fi consecinţa unui acord de înţelegere între pǎrţile interesate”.

Ulterior, aceasta formula  a fost inclusǎ în „Carta Atlanticulu i ” semnata  de S.U.A. şi Marea Britanie în 1941, la care a aderat şi Uniunea Sovietica. Ulterior, pe parcursul discuţiilor sovieto-britanice şi sovieto-americane s-a adoptat ideea potrivit cǎreia graniţa dintre România şi U.R.S.S. a fost stabilitǎ pe baza „convenţiei româno-sovietice din 28 iunie 1940”.

Cu alte cuvinte, liderii occidentali se faceau ca nu mai ţin minte ca Basarabia şi nordul Bucovinei au fost ocupate de armata sovietica  în urma a notelor ultimative din 26 şi 27 iunie 1940 şi ca  nu a existat nici o „convenţie” între cele doua  state.

Ca urmare, au înscris aceasta  formulare în Convenţia de armistiţiu din 12 septembrie 1944, facându-se partaşi nu numai la un fals istoric, dar şi la destramarea statului naţional român, susţinând pactul Molotov-Ribbentrop din 23 august 1939, pe care-l condamnasera cu vehemenţa  la vremea respectiva.

 

 

Stalin a bifat, în semn de aprobare

 

 

Premierul britanic a mers şi mai departe. În discuţia avuta  cu I.V. Stalin la Moscova în ziua de 9 octombrie 1944, i-a propus „sa  nu ne certam pentru nimicuri”, drept care scris cu mâna sa „acordul de procentaj”.

 

 

 

 

Notiţa lui Churchill arătată lui Stalin

 

 

 

 

 

În dreptul României a menţionat: Rusia – 90%; Alţii (S.U.A., Marea Britanie) – 10%. Pentru Churchill, ţǎri precum România, Iugoslavia, Bulgaria, Ungaria, Grecia erau „nimicuri” pe care le putea vinde ca la „tarabǎ”.

Relatând acest episod, liderul britanic avea sa scrie în memoriile sale ca Stalin „a bifat coala, în semn de aprobare”.

Acest acord a fost ţinut secret, el fiind dezvaluit abia în cartea „The Second World War”, 6 volume, publicate în anii 1948-1954.

 

 

„Declaraţiei asupra popoarelor eliberate”

 

 

 

Înţelegerea fiind realizat la Moscova, la Conferinţa de la Yalta nu s-a mai discutat situaţia României, deşi mulţi români îşi pusesera mari speranţe ca primul ministru britanic şi preşedintele S.U.A. nu vor accepta pretenţiile lui Stalin. Evident, acordurile erau secrete, astfel ca românii nu-şi puteau imaginaca ţara lor a fost oferita liderului sovietic „pe tava” de marii democraţi ai occidentului.

Pe de alta parte, presa şi posturile de radio din S.U.A. şi Marea Britanie au facut o larga publicitate „Declaraţiei asupra popoarelor eliberate” semnata la Yalta, în care se menţiona ca cei trei şi-au exprimat acordul de a le „ajuta sa rezolve prin mijloace democratice problemele lor politice şi economice cele mai urgente”.

Cât de sincera era aceasta declaraţie s-a vazut peste mai puţin de o luna, când A. I Vişinski s-a deplasat la Bucureşti, impunând formarea la 6 martie 1945, a unui „guvern democrat popular” prezidat de dr. Petru Groza.

Liderii S.U.A. şi ai Marii Britanii au protestat formal împotriva brutalei ingerinţe sovietice, dar au sfârşit prin a recunoaşte acest guvern în februarie 1946, adicǎ la un an dupa Yalta.

Yalta, simbol al acordurilor secrete dintre marile puteri

Au trecut 71 de ani de la acea întâlnire istorica din Crimeea, dar în conştiinţa românilor şi nu numai a lor, Yalta ramâne un simbol al acordurilor secrete dintre marile puteri (indiferent de regimul lor politic), de împarţire şi reîmparţire a lumii, de consolidare a poziţiilor lor pe seama statelor mici sau învinse.

În acelaşi timp, Yalta este expresia demagogiei şi înşelatoriei politice a celor care în spatele uşilor închise îşi împart teritorii şi resurse, iar în public vorbesc despre „democraţie”, „libertate”, ajutor” etc.

 

„Licuriciul mic urmeazǎ licuriciul mare”

 

Consecinţele acordurilor încheiate la Yalta continua  sa-şi faca  efectul. Dupa ce U.R.S.S. s-a destramat în 1991, sudul Basarabiei şi nordul Bucovinei au trecut sub ocupaţia Ucrainei.

Acum, în 2015, guvernul de la Kiev le ordona românilor din aceste teritorii sa lupte cu arma în mâna  în Est pentru a asigura integritatea teritoriala a Ucrainei.

La rândul sau, Moldova de Rasarit, devenita Republica Moldova, se zbate în lungi crize politice şi într-o situaţie economica şi sociala deplorabila.

Pe de alta parte, guvernanţii de la Bucureşti nu doresc sa ştie ce s-a întâmplat la Yalta, ei sunt mândri ca ţara lor face parte din N.A.T.O., iar S.U.A. îşi instaleaza baze militare în România.

Un fost preşedinte a formulat plastic actuala politica a ţarii noastre: „Licuriciul mic urmeaza licuriciul mare”.

 

 

 

Prof. univ. dr. Ioan Scurtu – Basarabia literara.com.md.

Reclame

12/12/2016 - Posted by | ISTORIE ROMANEASCA | , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: