CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

STIRI DIN BASARABIA

Premierul Republicii Moldova, Vlad Filat, va face luni o vizita in Ucraina, la invitatia omologului sau de la Kiev, Iulia Timosenko.
Cei doi premieri urmeaza sa discute la Kiev despre relatiile dintre cele doua tari pe plan economic si social, dar si sa finalizeze discutiile privind delimitarea frontierei in regiunile Giurgiulesti si Novodnestrovsk, relateaza portalul Stirea Zilei.
 
De asemenea, se preconizeaza semnarea Acordului cu privire la recunoasterea reciproca a drepturilor asupra proprietatii moldovene si ucrainene aflate pe teritoriul Ucrainei si Republicii Moldova.

„Speram ca vom semna Acordul interstatal ce tine de proprietate. Consideram ca a venit timpul sa reglementam aceasta situatie, avand in vedere proprietatile noastre pe teritoriul Ucrainei.

De asemenea, urmeaza sa semnam si Acordul ce tine de relatiile in domeniul tineretului”, a declarat Vlad Filat.

Un alt subiect care urmeaza sa fie discutat este decizia Guvernului ucrainean prin care cetatenilor din R. Moldova li s-au impus restrictii la intrarea in Ucraina. „

Aceasta hotarare a fost doar suspendata, dar nu a fost abrogata si speram sa gasim o solutie in acest sens”, a adaugat premierul Vlad Filat.

Premierul Republicii Moldova va avea la Kiev intrevederi si cu alti reprezentanti ai partidelor politice importante din Ucraina.

„Noi ne dorim o colaborare stransa, un parteneriat strategic cu Ucraina. Chiar daca tara vecina se afla in plin proces electoral, cetatenii Ucrainei vor decide cine urmeaza sa le fie presedinte, iar noi urmeaza sa avem relatii strategice cu reprezentantii legali ai acestei tari”, a spus seful Guvernului de la Chisinau.

Vlad Filat s-a intalnit pentru prima data cu Iulia Timosenko in urma cu doua luni, la Ialta, unde cei doi au participat la reuniunea consiliului sefilor de guverne din tarile membre CSI.

 Cei doi premieri au discutat despre eliminarea barierelor la tranzitul unor marfuri moldovene prin Ucraina si despre eliminarea barierelor din calea liberei circulatii a cetatenilor din Republica Moldova.

Sursa: NewsIn

 Cu ocazia vizitei la Chisinau Jurnal Trust Media nu l-a scăpat din ochi pe Băsescu

 
Vizita preşedintelui român, Traian Băsescu, la Chişinău, a făcut furori în presă, în ultimele două zile. 
 
Din momentul în care preşedintele Băsescu a păşit pe pământ moldovenesc, echipa Jurnal Trust Media nu l-a scăpat din ochi pe acesta, urmărind pas cu pas mult aşteptata vizită a preşedintelui român.
Jurnal TV a trimis în teren 10 echipe de filmare. Aceste au transmis LIVE fiecare pas al preşedintelui Băsescu, iar întreaga redacţie a fost pusă pe treabă 24 din 24.

Jurnal.md a transmis LIVE text şi a realizat şi o serie de reportaje foto de la fiecare punct de pe agenda vizitei delegaţiilor oficiale.

Acoperirea unui asemenea eveniment de amploare era inevitabil să aibă micile sale aventuri. Reporterul Sergiu Jaman şi operatorul Vasile Costiuc, care încercau să filmeze convoiul delegaţiei oficiale din România, în timp ce aceasta se deplasa de la aeroport, s-au ciondănit cu poliţiştii, care vroiau să se asigure că pe traseul lui Băsescu nu stă nimeni.

Reporterul Jurnal TV, Valentina Stolnic a fost unicul reporter moldovean care a îndrăznit să-l întrebe pe preşedintele României mai mult decât au îndrăznit să o facă alţi reporteri, iar preşedintele Băsescu a răspuns la fiecare întrebare a reporterului Jurnal TV.

 „Mă aşteptam ca preşedintele României să fie mai distant, mai precaut, dar acesta s-a dovedit a fi foarte deschis şi amabil.

 Mai mare bătaie de cap am avut cu garda de corp, care mă tot împingea. La un moment dat, preşedintele Băsescu s-a adresat unui bodyguard: „Las-o, dă-te într-o parte, ce te iei de fată?” şi asta m-a uimit plăcut”, ne-a spus Valentina.

Reuşita Jurnal Trust Media a fost confirmată nu doar de raitingul ridicat. Imaginile video, reportajele foto şi ştirile, realizate de reporterii Jurnal TV şi jurnal.md, de la vizita lui Traian Băsescu în Moldova, au fost preluate de către mai multe surse mass-media şi site-uri din România: Antena 3, Realitatea, basarabeni.ro şi altele.

Mai mult decât atât, materialele video, realizate de reporterii Jurnal TV, care au îngheţat ore în şir la Cahul, pentru a realiza filmări exclusive cu preşedintele Traian Băsescu, au fost preluate chiar şi de către colegii de breaslă din Moldova, de la portalul de ştiri Unimedia.

 

 Republica Moldova are şase ambasadori noi

 Republica Moldova are şase ambasadori noi. Aceştia au fost acreditaţi ,

 Cei şase ambasadori sunt din Brazilia, Canada, Grecia, Olanda, Cehia şi Spania. În timpul ceremoniei,la reşedinţa de stat, în cadrul unei ceremonii oficiale. a fost intonat imnul de stat al tarii in care a fost acreditat fiecăre ambasador în parte. 

Trei dintre noii ambasadori, cei din Olanda, Cehia şi Spania, au dat dovadă de o bună cunoaştere a limbii române, în timpul ceremoniei, transmite Jurnal TV.

Mihai Ghimpu le-a adresat un mesaj de felicitare şi şi-a exprimat speranţa pentru dezvoltarea bunelor relaţii cu aceste ţări. Potrivit Jurnal TV, Ghimpu mizează pe sprijinul Olandei şi Canadei în soluţionarea conflictului transnistrean, al Cehiei, Greciei şi Spaniei pe integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, iar al Braziliei pe dezvoltarea relaţiilor economice.

În viitorul apropiat, la Chişinău se mai aşteaptă acreditarea oficială a ambasadorului român, Marius Lazurcă, care a fost acceptat de către preşedintele ţării.

jurnal.md

  

Universitatile din Romania ar trebui sa isi  infiinteze  filiale la Chisinau

 

 

In privinta unui alt domeniu sensibil, invatamantul universitar, politologul si conferentiarul universitar Dan Dungaciu , a declarat ca  „nu ar trebui legat firul istoric” ,ci universitatile din Romania ar trebui sa isi construiasca filiale la Chisinau, la Cahul, „pentru ca tinerii moldoveni sa fie absolventi la ei acasa”.

Politologul si analistul politic Dan Dungaciu a mentionat ca vor trebui elaborate si semnate acorduri complexe in toate domeniile, economic, energetic, in justitie, sanatate, educatie, pentru ca parteneriatul anuntat de Traian Basescu si Mihai Ghimpu sa poata fi dus la indeplinire.

Ziare.com

 
Clinton: ” Disputele R. Moldova cu România, motive de îngrijorare”
 
 

Secretarul de Stat american, Hillary Clinton, a declarat într-un interviu publicat de Voice of America că  disputele Republicii Moldova cu România privind frontiera şi prezenţa trupelor ruse pe teritoriul moldovean sunt motive de îngrijorare.

Republica «Moldova se luptă să îşi îmbunătăţească economia, este eligibilă pentru programul Compact al Millennium Challenge Corporation (MCC) deoarece este încă o ţară săracă şi are nevoie de mult ajutor», a declarat Hillary Clinton în interviul acordat la Paris, unde a susţinut un discurs pe tema securităţii Europei. «Cu siguranţă, disputele privind frontiera cu România şi prezenţa trupelor ruse pe teritoriul moldovean sunt motive de îngrijorare. Dar, vrem să ajutăm R. Moldova să îmbunătăţească  vieţile cetăţenilor săi şi, sperăm, cu timpul, problemele cu care se confruntă vor fi rezolvate», a adăugat şefa diplomaţiei americane, citată de Mediafax. 
 
O delegaţie condusă de premierul moldovean, Vlad Filat, a efectuat o vizită în Statele Unite în perioada 19-23 ianuarie, în cadrul căreia a fost semnat acordul cu agenţia guvernamentală Millennium Challenge Corporation (MCC), privind acordarea unui împrumut de 262 de milioane de dolari Republicii Moldova, în vederea reducerii sărăciei.
 

Ziarul de Garda -Chisinau

31/01/2010 Posted by | BASARABIA SI BUCOVINA | , , , , , , , , , , , , , , | Lasă un comentariu

CURIOZITATI SI LUCRURI INTERESANTE DIN AFRICA

AFRICA : HARTA  POLITICA

Denumirea de  Africa a fost  dată de romani provinciei nou create odată cu cucerirea Cartaginei (secolul II î.Hr.), şi provine de la numele tribului berber ,,Afridi”, care locuia în această regiune în secolul I Î.Hr.

Numele s-a extins apoi pentru tot continentul. Etimologic „afri= peşteră, în limba berberă, ,,afrigo” = fără ger, în limba latină, ,,afak” = uscat, în limba arabă.

* Suprafaţa Africii este aproximativ egală cu cea a satelitului natural al Terrei, Luna: 29.287.000km2.

* Cel mai septentrional loc al Africii este Capul Ras-el-Abiad, 37021′ latit. N; cel mai austral – Capul Acelor 34°51′ latit. S.

* Suez este cel mai lung canal maritim din lume (161 km); pe acest canal se înregistrează cel mai mare trafic dintre toate canalele maritime (peste 300 mil.t).

* În extremitatea vestică a masivului Rif, la 1 700 m altitudine se află Kef Toghobeit, cea mai adâncă peşteră din Africa (-700 m).

* Ecuatorul împarte Africa în două părţi, cea nordică fiind mai extinsă decât secţiunea sudică . Ecuatorul trece prin sudul Insulei Sao Tome, pe la sud de Vârful Ruwenzori (5 119 m) şi la nord de Varful Kenya (5 199 m), taie partea septentrională a imensului Lac Victoria şi la sud de capitalele Libreville (Gabon) şi Kampala (Uganda). Trece chiar prin oraşele Kasese (Uganda) şi Giamama (Somalia). Traversează în total şapte ţări.

* Kilimandjaro este cel mai înalt munte din Africa (vf. Kibo 5 895 m) şi se află situat la graniţa ce desparte Tanzania de Kenya; este muntele care reproduce toate zonele climato-vegetale ale Globului. Deşi se află situat lângă Ecuator, vârful său este acoperit de gheţari (de tip stea). Localnicii 1-au denumit ,,Casa omătului”.

* În NE continentului Africa, se află Marea Roşie, considerată ca fiind cea mai caldă mare de pe Glob, cu o temperatură medie anuală de aproape 32°C. Aici s-a înregistrat cea mai ridicată temperatură a apei, 56°C, în februarie 1956. Marea Roşie are cea mai mare salinitate (concentraţie 40%0) dintre mările deschise, fiind singura mare în care nu se vărsă nici un râu permanent. Comunică cu Golful Aden din Oceanul Indian prin Strâmtoarea Bab-El-Vlaodeb, numită şi ,,Poarta Lacrimilor”, datorită faptului că aici s-au scufundat multe corăbii. În privinţa numelui acestei mări sunt două ipoteze: istoricii antici spun că numele i-ar veni de la strămoşii fenicienilor, care ar fi populat pe vremuri coastele ei fierbinţi şi care erau numiţi ,,oamenii roşii; oamenii de ştiinţă susţin că numele mării se datoreşte algelor microscopice ,,trichodesmium erythreum”, de culoare roşie, care acoperă fundul stâncos al mării şi care în lumina soarelui orbitor, dă apei o culoare roşie.

* Munţii Atlas reprezintă un lanţ muntos lung de 2 000 km, cunoscut de berberi (locuitori de baştină) sub numele de Adrar, cuvânt care înseamnă ,,munte”. Grecii antici 1-au numit Atlas după nu­mele regelui mitologic al Mauritaniei, care fusese pedepsit de Zeus să poarte pe umeri bolta cerească.

* Depresiunea Afar se află situată în nord-estul Africii, pe teritoriul statelor Eritreea, Etiopia şi Dijbouti. Este singurul loc de pe Glob unde poate fi studiată la zi deplasarea plăcilor tectonice. Depresi­unea a fost un golf al Marii Roşii foarte puţin adânc, apa s-a evaporat şi a rezultat o pătură de sare până la 5 000 m.

* În Marele Graben – Nyiragongo există un vulcan activ în craterul căruia se află un lac de lavă fierbinte, ce datează din 1928; este un mister încă procesul de transfer de energie care permite lavei să rămână topită timp de zeci de ani, în timp ce suprafaţa unei curgeri se încheagă foarte repede şi se transformă în carapace de rocă, chiar atunci când a fost emisă la mai bine de 1100°C.

* Gheţarul Drygalski este cel mai lung din Africa; el se află la o altitudine de peste 5 800m, în masivul Kilimanjaro şi are lungimea de 2,5 km.

* Peştera Anon Ifflis, de pe teritoriul statului Algeria este cea mai adâncă, având o adâncime de 1 170 m. Tot pe teritoriul Algeriei se află şi cea mai lungă peşteră de pe continent, peştera Tafna, cu o lungime de 18,4 km.

* Sahara este cel mai mare deşert de pe Glob (8 800 000 km2); ocupă o treime din suprafaţa Africii şi se întinde pe teritoriul a zece ţări (Egipt, Tunisia, Libia, Algeria, Maroc, Mauritania, Ni­ger, Mali, Ciad, Sudan), pe o lungime de 5 100 km de la vest la est. Numele deşertului provine din limba arabă (cuvântul Sahra = deşert). Dunele de nisip ating 200-250 m şi chiar 500 m înălţime. Sahara reprezintă cea mai întinsă aglomerare de dune de pe glob.

* Cel mai activ vulcan african se afla în Camerun. El se numeşte Muntele Camerun şi are o altitudtne de 4 095 m, iar ultima sa erupţie a avut loc la data de 7 iunie 2000.

* Cele mai frecvente forme de relief din Sahara sunt hamadele, pe care berberii le-au numit tasili; acestea ocupă jumătate din suprafaţa deşertului.

* În Deşertul Sahara sunt prezente forme ciudate de ciuperci, ace,sfincşi, asemenea ,,Babelor” din Bucegi. Acestea sunt martori de eroziune cunoscute sub denumirea de gara.

* Prima însemnare scrisă care atestă existenţa Deşertului Sahara datează din secolul al V-lea î.Hr. de la învăţatul grec Herodot.

* Zonele areice şi endoreice ale Africii ocupă 53% din suprafaţa acestui continent plasându-le pe locul al II-lea după cele ale Australiei.


* Continentul cu cea mai caldă climă de pe Glob, dat fiind faptul că trei pătrimi din suprafaţa sa se află în zona intertropicală.

* În Africa există cele mai mari diferenţe de temperatură de pe Glob; ziua +60°C astfel încât oul se poate coace pe sol, iar noaptea temperatura scade chiar sub 0°C apa izvoarelor îngheţând.

* În localitatea Al’Aziziyah, din nord-vestul Libiei, s-a înregistrat cea mai ridicată temperatură de pe Glob: 58°C la umbră (la 13 septembrie 1922); canicula a fost provocată de vântul fierbinte numit „ghibli”.

* Simunul este un vânt fierbinte care bate odată la 20-25 de ani. Atunci când se formează, toamna, determină creşterii bruşte si necontrolate ale temperaturii aerului, care pot atinge chiar şi +50°C, uscând brusc frunzele palmierilor. Simunul este cunoscut şi în Italia de Sud, însă sub o altă denumire şi anume aceea de sirocco.

* Nilul este cel mai lung fluviu din lume (6 671 km lungime de la Kasumo, din Munţii Virunga, Africa Ecuatorială şi până la vărsare în Marea Mediterană); este fluviul cu cel mai mic număr de afluenţi (între marile fluvii)-de la intrarea în Deşertul Sahara şi până la vărsare, pe o lungime de 2 700 km, Nilul nu mai primeşte nici un afluent. Pe Nil s-au realizat primele măsurători organizate ale nivelului apelor cu ajutorul ,,nilometrelor” (un fel de puţuri gradate care comunicau cu fluviul). De-a lungul Nilului, în trecut se aflau numeroase plantaţii de papirus.

* Nil II Criptp-Râu (râu ascuns): curge sub fluviul Nil şi este cel mai lung râu subteran, având un debit de şase ori mai mare decât debitul fluviului de la suprafaţă. A fost descoperit în anul 1958 cu radioizotopilor.

* Fluviul Congo (Zair) este al doilea fluviu al Africii ca lungime – 4370 km), având o suprafaţă a bazinului hidrografic de aproximativ patru milioane de km2, ceea ce îl situează pe locul al doilea : după Amazon. Acesta este denumit ,,Fluviul Săgeată”, dat fiind faptul că descrie un mare arc de cerc, lung de peste 1 000 km, având „drept coardă” linia Ecuatorului. Bazinul fluviului Congo are o forma dreptunghiulară, fiind singurul bazin hidrografic din lume repartizat aproximativ egal de o parte şi de cealaltă a Ecuatorului. Estuarul fluviului Congo a fost descoperit în anul 1484 de către Diego Cao.

* Victoria este o cascadă în Africa, formată pe fluviul Zambezi, la graniţa dintre Zambia şi Zimbabwe, având o înălţime de 122 m. Căderea apei se face cu o viteză de 480 tone/minut, antrenând un mare volum de aer care încărcat cu vapori de apă, se ridică până la 350 m de la sol sub forma unor coloane de apă ( o parte din vapori la 90 m se condensează într-o ploaie măruntă şi continuă). Localnicii o numesc „Fumul care tună” datorită zgomotului produs de căderea apei ce se aude pe o distanţă de 30 km. Numele de Victoria a fost dat de cel care a descoperit-o în 1855 David Livingstone.

* Lacul Victoria este cel mai mare lac african (al treilea pe glob), situat în nordul Tanzaniei, la graniţa cu Kenya şi Uganda. Nume­le lacului a fost dat de exploratorul englez Speke, în 1858, în cinstea reginei Victoria, a Angliei.

* În nordul Africii lacurile care au apă sărată şi adâncimi mici, în perioadele secetoase seacă, pe fundul lor formându-se cruste de sare. Acestea se numesc chott-uri (Chott al Hodna, Chott
Djerideh).

* Cea mai sărată întindere de apă de pe glob este lacul Assal din statul Djibouti, apa acestuia fiind de zece ori mai sărată decât a oceanelor şi chiar decât a Marii Moarte.

* Rafia, un palmier care creşte în Africa şj în America, are frunze care pot atinge 20 m.

* În Africa de Nord creşte un copac care conţine foarte mult fosfor,ceea ce-1 face lumineze; noaptea se poate chiar citi sub el.

* Doar in Africa se găseşte o specie de palmier numita ,,arborele călătorului”, cu frunze lungi de 3- 4 m şi late de 1 m. Tecile frunzelor sunt concave, strânse unele într-altele formând un re-
zervor în care se acumulează apa din ploaie.

* Baobabul-Adansonia digitala (familia Bombacaceae) este arborele renumit al Africii, prin marea grosime a trunchiului cu circumferinţa de 30 m, dar şi recordul de vârstă care la unele exemplare
poate ajunge în jur de 5 000 de ani.

* Meiul este cea mai cultivată cereală din savana africană.
* În Africa de Vest creşte planta Katemfe, din care se obţine talinul care este de 6 150 de ori mai dulce decât zaharoza.
* Cel mai greu mamifer terestru este elefantul african; masculul obişnuit măsoară 4,2 m de la cap pană la coadă şi cântăreşte 12 t.
* Cămila şi asinul sunt ,,campionii” deşertului. Ei pot rezista sub razele necruţătoare ale Soarelui fără apă şi hrana chiar şase zile, în care timp pierd mult din greutate. Îşi refac forţele în numai câteva minute după ce au absorbit lichidul necesar rehidratării. Asinul, de pildă, are nevoie de 27 de litri de apă, pe care o ingurgitează în numai cinci minute, ceea ce dovedeşte că acest animal
este perfect adaptat pentru viaţa de pustiu. O cămilă lipsită de apă timp de şase zile şi suportând o temperatură de 400C poate înghiţi aproximativ 200 de litri de apă.

* Crocodilii ,,consumă” pe lângă hrana şi pietre care rămân în organismul lor pentru totdeauna. Spre sfârşitul vieţii pietrele ajung să reprezinte până la 1 % din greutatea corpului lor.

* Cel mai mare crocodil de apă dulce din Africa trăieşte, se pare, în Burundi. Locuitorii zonei susţin că ,,Gustavo”, după denumirea primită de la cercetătorul francez Patrice Faye, poate mânca pană la 20 de oameni când porneşte în căutare de femele. Se spune despre el ca are 6 m lungime şi cântăreşte o tonă.

* Cea mai zgomotoasă insectă cunoscută este greierul african ale cărui sunete depăşesc 100 de decibeli.

* Cel mai veninos peşte se află în Marea Roşie, se numeşte peştele baton . Acesta are o toxină mortală care se află în ouă, sânge, ficat şi piele.

* Cei mai mari şerpi africani sunt pitonii care au între 7-7,5 m lungime.

* Pe teritoriul Tanzaniei se găseşte cea mai extinsă rezervaţie naturală: rezervaţia Selous care se desfăşoară pe o suprafaţă de 5,46 milioane de ha.

* Africa este continentul cu cele mai mari bogăţii minerale (aur, diamante).

* Pe lângă cele mai mari zăcăminte de minerale, Africa are un potenţial hidroenergetic extrem de mare, care reprezintă 40% din potenţialul global.

* Fluviul Congo deţine imense resurse hidroenergetice care reprezintă 6% din potenţialul hidroenergetic mondial. Acest potenţial este valorificat în hidrocentralele de la Inga (Inga I, II, III).

* Coasta occidentală este împărţită între 22 de state, în timp ce cea orientală, la fel de lungă, între doar 9 state.

* Republica Africa de Sud este singurul stat cu 11 limbi oficiale.

* Etiopia ,,Ţara Nilului Albastru” este singurul stat din lume care şi-a păstrat limba şi scrierea proprie de acum 2 500 de ani.

* În 1994, în Rwanda s-a produs cel mai mare genocid după al doilea război mondial: au fost omorâţi 800 000 de oameni în conflictul dintre etniile hutu şi tsutsi.

* Două state alăturate au drapeluri în oglindă: roşu, galben, verde -Guineea şj verde, galben, roşu – Mali; drapelul statului Ruanda diferă de cel al Guineei doar printr-un ,,R” în mijlocul benzii galbene, iar cel al Senegalului diferă de drapelul statului Mali doar printr-o stea verde în mijlocul aceleiaşi benzi centrale.

* Drapelul cel mai simplu din lume este cel al Libiei: verde, fără alt semn.

* Ciadul are acelaşi drapel cu al României.

* În Africa se află cel mai lung teleferic din lume (67 km), care uneşte localităţile Moanda (Gabon) şi M’binda (Congo).

* Botswana este statul cu cea mai mică speranţă de viaţă la naştere: 46 de ani, femei şi 43 de ani, bărbaţi (2004).

* Uganda este statul cu cel mai mare spor natural: 29,7%0, în 2004. Rwanda deşi este considerată una dintre cele mai mici ţări africane (26 338 km2), are densitatea cea mai mare de pe continent (310 loc/km2).

* În sudul Africii se află statul Zimbabwe; un stat fără ieşire la ocean în care predomină clădirile şi fortificaţiile vechi datorita cărora îşi atribuie denumirea ce simbolizează în limba shona ,,casă de piatră”.

* Sudanul cu cei 2 505 813 km2 este considerat ca fiind cea mai întinsă ţară din Africa; la polul opus se află statul insular Seychelles cu o suprafaţă de doar 455 km2.

* Nigeria este ţara care are cea mai numeroasă populaţie din Africa (124 milioane locuitori) şi este ţara cu cele mai multe grupuri etnice(250).

* Numeroase fosile aparţinând primelor fiinţe umane au fost descoperite în Africa de Est, astfel încât este sugerat faptul că omul provine de pe acest continent. Urme de paşi, case şi pietre cioplite, descoperite aici, atestă faptul ca într-adevăr strămoşii noştri au făcut primii paşi, au vânat şi au învăţat să folosească primele lor unelte de piatra, pe acest continent, înainte de a popula Globul.

* 3/4 din continent are o densitate de 1 locuitor/kmp.

* Africa este continentul cu cea mai mare natalitate de pe Glob (între 30-50%o).

* Cel mai mare procent de negri se află în oraşul Ibadan din Nige­ria.

* Tuaregii – ,,prinţii deşetului” – apar ca nişte năluci din deşert, mătură totul în cale, ucid, alină, răpesc, aduc răsplata, fac dreptate, după care dispar în pustietate. Ei sunt oameni liberi, duc o via­ţă învăluită în aură şi mister în zona centrală a Saharei, în Munţii Ahaggar, sudul Marocului, nordul Nigeriei, Ciad, Mali, Libia; nu se consideră locuitorii nici unei ţări; singura lor ţară este ,,deşertul saharian”.

* Boşimanii sunt cea mai veche populaţie de pe continent (50 000 -60 000 de ani). Coloniştii olandezi au dat băştinaşilor care trăiau în ginţi patriarhale, în Africa de Sud-Vest, numele de ,,hotentoţi”, ceea ce înseamnă bâlbâiţi, iar negrilor din triburile primitive care nu cunoşteau agricultura ,,boşimani” adică ,.oamenii tufuşurilor”.

Pigmeii

Pigmeii sunt cei mai scunzi oameni, care cândva erau răspândiţi în toată Africa; tribul Walesse al pigmeilor ce stăpânesc pădurile ecuatoriale Ituri reprezintă un mare interes sub aspect antropologic şi etnografic – se maturizează la 7,8 ani şi îmbătrânesc la 40 de ani. Numărul lor este estimat la 150 000 – 200 000.

Populatia Africii 763.621.000 locuitori
Tara cea mai mare Sudan – 2.503.890 km2
Tara cea mai mica Seychelles – 455 km2
Tara cu cea mai numeroasa populatie Nigeria – 108.945.000 locuitori
Lantul muntos cel mai lung Atlas – 2.500 km
Muntele cel mai inalt Kilimandjaro – 5.895 m
Capitala situata la cea mai mare altitudine Addis Abeba (Etiopia) – 2.408 m
Tara cu cea mai mare densitate a tinerilor din lume Uganda – peste 50% din populatie sunt tineri sub 15 ani
Tara cu cea mai mare densitate a batranilor Seychelles – peste 19% din populatie sunt persoane peste 60 ani
Tara cu cea mai mare densitate a barbatilor Libia – 108 barbati la 100 de femei
Tara cu cea mai mare densitate a femeilor Cabo Verde – 100 femei la 87 barbati
Tarile cele mai sarace din lume Republica Congo, Etiopia, Somalia
Canalul cel mai lung din lume Canalul Suez – 161 km
Flota comerciala cea mai mare din lume Liberia – 59.800.742 tonaj

Surse : Fan News.ro,Krimket.ro,Wikipedia

CITITI  SI:

https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2010/04/27/curiozitati-si-date-interesante-despre-america-de-sud-fotogalerie/

https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2010/02/20/lucruri-interesante-si-curiozitati-despre-continentul-nord-american/

https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2010/05/12/curiozitati-si-lucruri-interesante-din-asia/

https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2010/02/15/despre-australia-si-curiozitatile-ei/

https://cersipamantromanesc.wordpress.com/?s=antarctica

31/01/2010 Posted by | DIVERTSMENT | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , | 3 comentarii

DIN NOU ,LUNA

In ianuarie 2004, presedintele Bush a anuntat ca NASA va reincepe misiunile umane de explorare a Lunii. Acest lucru ar trebui sa se intample cel mai devreme in 2015 si cel mai tarziu in 2020. Pentru a pregati misiunile, NASA va trimite o sonda numita Satelitul Lunar de Recunoastere (LRO).

Daca totul merge bine, LRO va orbita in jurul Lunii in 2008 cel tarziu.va iesi in mod repetat din umbra, ea va experimenta schimbari de temperatura uriase in zonele in care au aterizat pe Luna atat misiunile americane cat si cele Sovietice.

Aceste revizitari vor include bineinteles si misiunile Apollo, iar oamenii de stiinta spera ca aceste noi imagini vor elimina speculatiile in legatura cu faptul ca misiunile NASA cu oameni pe Luna ar fi fost o farsa.

Sonda va cauta cele mai bune locuri de aterizare ale viitoarelor misiuni cu roboti sau oameni, va identifica eventualele resurse de pe Luna, si va investiga nivelul radiatiilor din punctul de vedere al impactului pe care-l vor avea asupra oamenilor.

Dificultatile

Oamenii de stiinta doresc ca LRO sa zboare la o altitudinea foarte mica pentru a putea inspecta cat mai bine teritoriul. Jim Watzin, de la Programele de Zbor Goddard, explica in ce consta provocarea: „Orbitele lunare joase, la o inaltime de 50 de kilometri, necesare pentru a putea inspecta terenul cu precizie, sunt complet diferite de experienta pe care o avem cu satelitii din jurul altor planete [inclusiv Pamantul].”

 Dat fiind ca o orbita lunara joasa este instabila, datorita asimetriilor din campul gravitational, sonda va trebui sa fie manevrata prin intermediul unui sistem de ghidare activ.

In plus,  sonda va intra si  revizita locurile fostelor misiuni pe Luna .

 

Alte locuri vizitate vor fi cele ale sondelor NASA Ranger si Surveyor, precum si roverele automate Lunakhod lansate de Uniunea Sovietica.

Regiunile polare

Una dintre sarcinile cele mai interesante ale LRO va fi sa exploreze regiunile polare ala Luni pentru a vedea daca exista sau nu gheata. Acest lucru ar fi vital pentru o eventuala statie lunara permanenta sau cel putin de lunga durata. A aduce tone de apa si oxygen de pe Pamant este practic imposibil asa ca se spera ca Luna are ea insasi apa.

Intre 1998 si 1999 sonda Lunar Prospector trimisa de NASA a orbitat in jurul Lunii si a cartografiat nivelurile de hidrogen din apropierea polilor. Nivelurile inalte de hidrogen descoperite indica faptul ca ar putea exista miliarde de tone de apa inghetata sub un strat subtire de sol.

Instrumentele

In afara de o camera optica, sonda va avea un radiometru care va cartografia temperatura pe intreaga suprafata a Lunii. Acest lucru ar permite identificarea depozitelor de gheata pe Luna chiar daca acestea nu sunt chiar la suprafata.

Unul dintre cele mai importante si mai interesante instrumente va fi asa-numitul Lyman-Alpha Mapping Project, sau LAMP. Acest instrument este capabil sa detecteze radiatiile ultraviolete indepartate (adica de energie mare). „Noi ii spunem vederea in intuneric”, a spus Alan Stern, de la Institutul de Cercetare Southwest, principalul responsabil de LAMP.

„Nimic de acest fel nu a mai fost realizat. Vom folosi un truc destept al naturii. Regiunile care sunt in umbra in permanenta sunt intunecate din cauza ca nu primesc nici lumina de la Soare nici din lumina reflectata de Pamant. Insa in ultraviolet, cerul straluceste de fotoni emisi de norii de hidrogen care exista in spatiul interplanetar. Prin urmare, pentru LAMP, cerul nu este intunecat deloc.”

Luna, cu toate ca este cel mai apropiat corp ceresc, inca are multe mistere nedeslusite si inca mai exista nenumarate informatii de adunat. Faptul ca nu are atmosfera prezinta de asemenea un avantaj pentru cercetatori pentru ca pe Luna orice lucru ramane intact timp de miliarde de ani.

Softpedia.ro

31/01/2010 Posted by | DIVERTSMENT | , , , , , , , , , , , | Lasă un comentariu