CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

DIN NOU ,LUNA


In ianuarie 2004, presedintele Bush a anuntat ca NASA va reincepe misiunile umane de explorare a Lunii. Acest lucru ar trebui sa se intample cel mai devreme in 2015 si cel mai tarziu in 2020. Pentru a pregati misiunile, NASA va trimite o sonda numita Satelitul Lunar de Recunoastere (LRO).

Daca totul merge bine, LRO va orbita in jurul Lunii in 2008 cel tarziu.va iesi in mod repetat din umbra, ea va experimenta schimbari de temperatura uriase in zonele in care au aterizat pe Luna atat misiunile americane cat si cele Sovietice.

Aceste revizitari vor include bineinteles si misiunile Apollo, iar oamenii de stiinta spera ca aceste noi imagini vor elimina speculatiile in legatura cu faptul ca misiunile NASA cu oameni pe Luna ar fi fost o farsa.

Sonda va cauta cele mai bune locuri de aterizare ale viitoarelor misiuni cu roboti sau oameni, va identifica eventualele resurse de pe Luna, si va investiga nivelul radiatiilor din punctul de vedere al impactului pe care-l vor avea asupra oamenilor.

Dificultatile

Oamenii de stiinta doresc ca LRO sa zboare la o altitudinea foarte mica pentru a putea inspecta cat mai bine teritoriul. Jim Watzin, de la Programele de Zbor Goddard, explica in ce consta provocarea: „Orbitele lunare joase, la o inaltime de 50 de kilometri, necesare pentru a putea inspecta terenul cu precizie, sunt complet diferite de experienta pe care o avem cu satelitii din jurul altor planete [inclusiv Pamantul].”

 Dat fiind ca o orbita lunara joasa este instabila, datorita asimetriilor din campul gravitational, sonda va trebui sa fie manevrata prin intermediul unui sistem de ghidare activ.

In plus,  sonda va intra si  revizita locurile fostelor misiuni pe Luna .

 

Alte locuri vizitate vor fi cele ale sondelor NASA Ranger si Surveyor, precum si roverele automate Lunakhod lansate de Uniunea Sovietica.

Regiunile polare

Una dintre sarcinile cele mai interesante ale LRO va fi sa exploreze regiunile polare ala Luni pentru a vedea daca exista sau nu gheata. Acest lucru ar fi vital pentru o eventuala statie lunara permanenta sau cel putin de lunga durata. A aduce tone de apa si oxygen de pe Pamant este practic imposibil asa ca se spera ca Luna are ea insasi apa.

Intre 1998 si 1999 sonda Lunar Prospector trimisa de NASA a orbitat in jurul Lunii si a cartografiat nivelurile de hidrogen din apropierea polilor. Nivelurile inalte de hidrogen descoperite indica faptul ca ar putea exista miliarde de tone de apa inghetata sub un strat subtire de sol.

Instrumentele

In afara de o camera optica, sonda va avea un radiometru care va cartografia temperatura pe intreaga suprafata a Lunii. Acest lucru ar permite identificarea depozitelor de gheata pe Luna chiar daca acestea nu sunt chiar la suprafata.

Unul dintre cele mai importante si mai interesante instrumente va fi asa-numitul Lyman-Alpha Mapping Project, sau LAMP. Acest instrument este capabil sa detecteze radiatiile ultraviolete indepartate (adica de energie mare). „Noi ii spunem vederea in intuneric”, a spus Alan Stern, de la Institutul de Cercetare Southwest, principalul responsabil de LAMP.

„Nimic de acest fel nu a mai fost realizat. Vom folosi un truc destept al naturii. Regiunile care sunt in umbra in permanenta sunt intunecate din cauza ca nu primesc nici lumina de la Soare nici din lumina reflectata de Pamant. Insa in ultraviolet, cerul straluceste de fotoni emisi de norii de hidrogen care exista in spatiul interplanetar. Prin urmare, pentru LAMP, cerul nu este intunecat deloc.”

Luna, cu toate ca este cel mai apropiat corp ceresc, inca are multe mistere nedeslusite si inca mai exista nenumarate informatii de adunat. Faptul ca nu are atmosfera prezinta de asemenea un avantaj pentru cercetatori pentru ca pe Luna orice lucru ramane intact timp de miliarde de ani.

Softpedia.ro

Publicitate

31/01/2010 - Posted by | DIVERTSMENT | , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: