CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Cum a fost dezmembrată Basarabia istorică, dupa anexarea ei la URSS


Harta teritoriilor rapite Romaniei de URSS in anul 1940, in urma Pactului Hitler – Stalin

 

 În propaganda şi istoriografia sovietică data de 2 august 1940 era considerată una dintre cele mai măreţe sărbători, pe lângă 12 octombrie 1924, ziua creării RASS Moldovenesti de peste Nistru., pe care trebuiau să le marcheze cu mare fast moldovenii ascultători in fata  „fratelui mai mare”.

2 august 1940 – crearea RSS Moldoveneşti, este data la care județele Ismail, Cetatea Albă și Hotin au fost încadrate în Ucraina sovietică.

Numai  ca, doar 7 dintre cei 32 delegaţi „ai poporului moldovenesc” la sesiunea a 7-a a Sovietului Suprem al URSS din 2 august 1940 erau moldoveni/români, restul fiind ruşi, ucraineni, evrei, printre aceştia „rătăcindu-se” şi un etnic maghiar…

 Au existat doua proiecte de delimitare a frontierei dintre RSS Moldovenesti  şi RSS Ucrainene, planul ucrainean sau planul Hruşciov şi planul moldovenesc, sau planul Constantinov, după numele preşedintelui Sovietului Comisarilor Poporului din RASSM.

Până la urmă, a avut câştig de cauză proiectul susţinut de Hruşciov, pe atunci primul secretar al RSS Ucrainene. 

Comuniştii moldoveni, deşi cedau foarte mult din Basarabia istorică, s-au gândit totuşi la cuprinderea a cât mai mulţi moldoveni în hotarele RSS Moldoveneşti si  nu au uitat nici de ieşirea la Marea Neagră.

Scrisoarea respectivă, însoţită de o motivaţie pregătită de Alexandr Gorkin, secretarul Prezidiului Sovietului Suprem al URSS, este prezentată lui Gheorghi Malenkov, secretarul Comitetului Central al PC (b) din URSS.

  Dacă propunerea părţii moldoveneşti ar fi fost acceptată, RSS Moldovenească urma să însumeze o populaţie de 2.538.400 de oameni, inclusiv 2.068.987 de persoane în judeţele Basarabiei şi 469.413 din raioanele existentei deja RASS Moldoveneşti.

Sub aspect etnic, RSS Moldovenesti ar fi avut in componenţă 1.556.863 de oameni sau 61,34% – moldoveni, 263.551 sau 10,38% – ruşi, 273.020 sau 10,76% – ucraineni şi 444.866 sau 17,52 % – alte etnii.

Fiind informat asupra proiectului venit de la Chişinău, Mihailo Greciuha, preşedintele Prezidiului Sovietului Suprem al RSS Ucrainene, trimitea la 22 iulie  la Moscova o notă, în care dezavua argumentele părţii moldoveneşti. 

 

Astfel, el susţinea:

1) minciunile lui Molotov din Nota ultimativă din 26 iunie cum că partea de Nord a Bucovinei „este populată în temei de ucraineni”, considerând ca fiind motivată anexarea ei la Ucraina;

2) considera că „nu este necesar a dovedi oportunitatea alipirii la RSS Ucraineană a judeţului Hotin, unde locuiesc în temei ucraineni”;

3) referitor la judeţul Akkerman, declara fără echivoc că „trebuie alipit şi el integral la RSS Ucraineană”;

4) după distorsionări de date statistice, în pofida faptului că în judeţul Ismail majoritatea o constituiau moldovenii (32,5%), Greciuha conchide că judeţul Ismail trebuie inclus în întregime în componenţa Ucrainei, deoarece „nu pot fi delimitaţi aici ruşii de ucraineni”;

5) în fine, susţine că trebuie incluse în componenţa RSSM 10 raioane din cele 16 din fosta RASS Moldovenească.

La finele Notei informative, este inserată o descriere a graniţei dintre RSS Moldovenească şi RSS Ucraineană, luată ca bază la delimitarea frontierei dintre „republicile-surori” semnată la 22 august 1940.

Examinând ambele propuneri, în motivaţia adresată lui Gheorghi Malenkov, Alexandr Gorkin scria că proiectul comuniştilor moldoveni este „mai acceptabil”.

Cu toate acestea, potrivit art. 2 din Legea URSS din 2 august 1940 „Cu privire la formarea RSS Moldoveneşti unionale”, „în componenţa RSSM unionale au fost  incluse oraşele Tiraspol şi Grigoriopol, raioanele Grigoriopol, Dubăsari, Camenca, Râbniţa, Slobozia şi Tiraspol ale RASS Moldoveneşti, oraşul Chişinău şi judeţele Bălţi, Bender, Chişinău, Cahul, Orhei şi Soroca ale Basarabiei”.

În acelaşi timp, teritoriile româneşti ale Nordului Bucovinei, Ţinutului Herţa, Nordului şi Sudului Basarabiei, în baza aceluiaşi scenariu, au fost incluse în componenţa Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene (RSSU).

După consultări şi delimitări de teritorii la faţa locului, hotarul dintre RSS Moldovenească şi RSS Ucraineană a fost stabilit printr-un decret al Prezidiului Sovietului Suprem al URSS, din 4 noiembrie 1940.

Problema teritoriilor Basarabiei acaparate de Ucraina, s-a pus  din nou în discuţie de Nicolai Salagor, secretarul CC al PC (b) din Moldova, şi Nicolai Koval, preşedintele Consiliului de Miniştri al RSS Moldoveneşti, care, la 12 iunie 1946, i-au adresat o scrisoare lui Stalin, propunându-i revenirea la acest subiect.

Adresarea a rămas fără răspuns, astfel ca acest eveniment tragic venit in continuarea raptului din 28 iunie 1940, a finalizat drama destrămării teritoriului istoric al Basarabiei.

 

Harta R. Moldova, urmaşa Basarabiei ciopartite

Peste ani, Documentul final al Conferinţei de la Helsinki din anul 1975, a consemnat starea de fapt a hotarelor Europei după cel de-al Doilea Război Mondial şi a statuat că eventualele dispute teritoriale, nu pot fi rezolvate pe cale armată.

Surse:  basarabia literara.com.md / adevarul.ro-Mihai Tasca,”Cum a fost ciopârţită Basarabia prin formarea RSSM?”/

Publicitate

29/06/2015 - Posted by | ISTORIE ROMÂNEASCĂ | , , , , , , , , , , , , , , , ,

5 comentarii »

 1. O dorinta arzatoare in inimile milenare
  Romania ReUNITA. Popor Roman vorbitor de limba Romana…suveran de drept pe aceste meleaguri milenare ,Sfinxul iti e tata ,Babele iti sunt Moase ,fluviul Dunarea,Marea Neagra,raurile si lacurile iti sunt sangele ,Muntii Carpatii iti este Coloana vertebrala,iar toate bat la unison cu a ta inima BUCURESTI. Un viitor pentru Romania

  Apreciază

  Comentariu de adrian bala | 15/07/2015 | Răspunde

 2. De aniversarea a 30 ani de la independenta Rep.Moldova, insusi Putin face un cadou nesperat, afirmand ca granitele firesti ale Rep.Moldova ar trebui sa fie cele din iulie 1940, cele cu care acest teritoriu a intrat in URSS: https://www.digi24.ro/stiri/externe/manifestul-propagandistic-al-lui-putin-rusii-si-ucrainenii-sunt-un-singur-popor-romania-a-ocupat-basarabia-si-bucovina-de-nord-1604331

  Apreciază

  Comentariu de madalinfocsa | 26/08/2021 | Răspunde

  • Ce a spus Putin e un dar otrăvit, nicidecum o recunoaștere a agresiunii imperialiste din 1940 a Rusiei care a dus la sfâșierea României și a altor țări.
   Acum Rusia, care s-a declarat moștenitoarea fostei URSS, încearcă să justifice anexarea Crimeei, recunoscându-ne drepturile asupra Bucovinei de Nord, Herței și Bugeacului, care oricum nu-i mai aparțin și sunt acum în componența Ucrainei.
   Imediat după ce a cotropit Crimeea, Rusia lui Putin a sprijinit ruperea de Ucraina a teritoriilor furate de Rusia , care au aparținut Poloniei, Ungariei și României, susținând astfel indirect că Ucraina independentă stăpânește fără drept teritoriile altor state.
   Iată așadar încă un exemplu de obrăznicie și lipsă de scrupule caracteristice politicii imperialiste a Rusiei.

   Apreciază

   Comentariu de cersipamantromanesc | 27/08/2021 | Răspunde

   • Perfect de acord. Paradoxul este insa ca are dreptate: Ucraina independentă chiar stăpânește fără drept aceste teritorii ! cum le-a stapanit si URSS de altfel.

    Apreciază

    Comentariu de madalinfocsa | 27/08/2021

   • Vorbeam, despre faptul că Rusia (sub masca URSS) a cotropit teritorii străine și a dăruit o parte Ucrainei NERECUNOSCĂTOARE care S-A SEPARAT devenind independentă cu aceste teritorii cu tot. După ce a reanexat Crimeea, Rusia încearcă să asmută țările cărora fosta URSS le-a răpit teritorii și le-a dăruit Ucrainei , sub pretext că ceea ce a făcut URSS, adică ea însăși, a fost un act nedrept inclusiv pentru ea.
    Dacă întrebi un turc despre cotropirile și tâlhăriile făcute de Turcia de-a lungul istoriei, îți va spune că OTOMANII și nu turcii au fost vinovați de toate relele și prădăciunile.

    Apreciază

    Comentariu de cersipamantromanesc | 28/08/2021


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: