CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Gândul zilei


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Singurii oameni care percep întregul tablou, sunt cei care ies afară din cadru.”

 

 

 

 

– Salman Rushdie  –

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Salman Rushdie (Ahmed Salman Rushdie, n. 19 iunie 1947 la Bombay, in India), este un scriitor si eseist de descendență indiană, care traieste in Marea Britanie si  a devenit celebru in intreaga lume pentru lucrarea sa „Versetele satanice”, considerată blasfemiatoare la adresa religiei islamice și care i-a adus condamnarea la moarte din partea ayatolahului iranian Ruhollah Khomeini.
Cu toate ca a fost condamnat la moarte si amenințarea se menține asupra scriitorului, romanul „Versetele satanice” i-a adus lui Rushdie premiul Whitbread și o nominalizare la premiul Booker. Dincolo de conotațiile considerate blasfemiatorii la adresa islamului, o serie de personalitati literare si religioase au subliniat și valoarea sa :

The New York Times Book Review:

„Versetele satanice este o carte care își are locul alături de marile alegorii ale identității din literatura universală, precum Călătoriile lui Gulliver, Candide sau Viața și opiniunile lui Tristram Shandy, Gentleman.”

Murat Iusuf, muftiu al cultului musulman al României:

„Fac apel la toți musulmanii să citească Versetele satanice și să nu dea curs unor provocări care pot veni din partea altor persoane. Este bine să cunoaștem și părerile celor care ne blasfemiază religia.”

 

Lui Rushdie i-au fost acordate titlurile de Fellow of Royal Society for Literature în Marea Britanie și Commandeur des Arts et des Lettres în Franța.

 

 
Publicitate

30/06/2015 - Posted by | LECTURI NECESARE | , , , , , ,

2 comentarii »

  1. asa se va duce -la dracu – toata libertatea, mai o victima ca Charlie, mai una ca Rushdie, un contraexemplul va naste exemplul insusi, asa il vom inlocui pe dumnezeu cu „exemplul. libertatea de exprimare? da, libertatea de a ibatjocori se va numi „act de cultura” iar cel improscat din om liber va deveni proscris,, un vanat, o s-o avem asa cum o visati si cum o meritati dar nu va mai folosi la nimic caci gatlejul liber al lumii o va urla dintre „zidurile” celei mai mari puscarii care a existat..

    Apreciază

    Comentariu de qwykx | 01/07/2015 | Răspunde

  2. tot New York Times l-a numit si pe Peter Singer cel mai mare filozof in viata iar Universitatea Bucuresti i-a conferit titlul de Doctor Honoris Causa si e prof. de bioetica la Princetown

    Apreciază

    Comentariu de qwykx | 01/07/2015 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: