CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 14 SEPTEMBRIE. VIDEO.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14 septembrie, istoricul zilei                                                                                                                        

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anul 81: Domitian devine împărat al Imperiului Roman, după moartea fratelui său Titus.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Titus Flavius Domitianus  ( 24 octombrie 51 – 18 septembrie 96) imparat din dinastia  Flaviilor.

A fost  fiul lui  Vespasian și al Domitillei și fratele imparatului Titus.

Victorios în campania întreprinsă în anul 83  pe Rin  împotriva tribului germanic al chatilor, Domițian adoptă titlul de Germanicus. O invazie a dacilor și a aliaților lor în Moesia, soldată cu moartea guvernatorului, îl obligă în anul 86  să intervină personal pe frontul de la Dunăre.

Moesia este împărțită acum în două provincii : Moesia Inferior (în a cărui componență intră și Dobrogea) și Moesia Superior. Este infrant in campania inițiată în anul 87  la nordul Dunării împotriva lui Decebal, iar  în anul 88 , ofensiva romană se incheie cu   victoria de  la  Tapae, care  duce la încheierea unei păci de compromis cu Dacia in anul 89.

La 18 septembrie  96, Domițian, ultimul dintre Flavi, cade victimă unei conjurații de palat organizată de comandantul gărzii palatului și de soția sa, Domitia Longina.

 

 

 

 

 

 

407: A  trecut la cele vesnice Sf. Ioan Gură de Aur, (347-407), Arhiepiscop al Constantinopolului a fost un cunoscut predicator din secolele IV-V, în Siria și Constantinopol. Este binecunoscut pentru elocvența cuvântărilor sale publice și pentru denunțarea abuzurilor de autoritate din Biserică și din Imperiul Roman din acea vreme. Avea o mare aplecare spre asceză.

 După trecerea sa la Domnul, a fost numit Chrysostomos, din grecescul chrysostomos, care se traduce prin Gură de Aur. Biserica Ortodoxă îl cinstește ca sfânt (cu pomenirea la 13 noiembrie) și l-a rânduit între Sfinţii Trei Ierarhi (pomeniți pe 30 ianuarie), alături de Sfântul Vasile cel Mare și  Sfântul Grigorie Teologul.

 

 

 

 

 

 

  

 

   Icoană a  Sf. Ioan Gură de Aur

 

 

 

 

 

 

 Este recunoscut și de Biserica Romano-Catolică, care îl cinstește ca Sfânt și Doctor al Bisericii, precum și de Biserica Anglicană, ambele făcându-i pomenirea la 13 septembrie.

O parte din sfintele sale Moaşte au fost furate de cruciați în 1204 (amintirea acestui eveniment se face la 27 ianuarie) și duse la Roma, fiind restituite Bisericii Constantinopolului pe 27 noiembrie 2004 de către Papa Ioan Paul al II-lea.(OrtodoxWiki.ro).

 

 

 

 

 

 

775: A murit imparatul bizantin Constantin al V-lea; (n. 718).

 

 

 

 

 

 

Constantine V Copronymus [Credit: CNG Coins (http://www.cngcoins.com)]

Constantin al V-lea Copronimul (nume-murdărit) (n. 718)), a fost împărat bizantin între 741 -775) (cu întrerupere  741-743)), fiul lui  Leon al III-lea, a fost asociat la tron in anul 720  de tatăl său, care l-a căsătorit cu Tzitzak (rebotezată Irina), fiica hanului kazar Bihar.

În 741, când a ajuns la tron, a condus o campanie împotriva arabilor în Asia Mică, dar în timpul campaniei, Constantin a fost atacat de fratele său vitreg, Artabasdus  si a fugit în Amorion, iar Artabasdus a devenit împărat. În 743  Constantin l-a înfrânt pe Artabasdus, iar trei luni mai târziu și pe fiul acestuia, Niketas.

Între 10 februarie și 8 august 754, Constantin a ținut un sinod iconoclast la Hieria,  lângă Calcedon. Constantin avea nevoie ca politica  iconoclasta  să fie aprobata  de un sinod și nu de o adunare imperială, cum procedase Leon al III-lea. În vederea pregătirii sinodului, împăratul a alcătuit personal 13 lucrări teologice, dar dintre ele ne-au rămas numai două și acestea sub forma unor fragmente.

La sinod au participat 338 de episcopi, un număr record, și s-a hotărât ca el să fie considerat ecumenic. Ultima ședință, la care a fost prezent și împăratul, a avut loc în palatul Vlaherne din Constantinopol.

Documentele privind desfășurarea lucrărilor au fost distruse în perioada când s-a restabilit cultul icoanelor, dar s-au păstrat concluziile dogmatice sintetizate într-un horos (definiție dogmatică), combătute mai târziu la Sinodul al VII-lea Ecumenic din 787. Multe icoane au fost distruse și mulți preoți executați.

O răscoală a preoților (766)  a fost înfrântă,  mulți  dintre ei  fiind exilați și orbiți.

 

 

 

 

 

786:  ”Noaptea celor trei califi”: Harun al-Rashid devine calif la moartea fratelui său al-Hadi.In aceeasi noapte se naste fiul lui si urmasul sau  Harun al-Ma’mun.

Al-Mamun (n. 14 septembrie 786 – 9 august 833) a fost al șaptelea calif abbasid. A domnit din anul 813 pana in 833 si a fost intemeietorul uneia dintre cele mai importante instituții culturale din istoria civilizațiilor: celebra „Casă înțelepciunii”din Bagdad, care a avut un rol major in transmiterea in lumea musulmana a mostenirii culturale a umanitatii prin traducerea unor opere importante din limbile greaca, persana,hindi chineza etc.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1321: A murit la Ravenna genialul poet italian Dante Alighieri; (n. 1265).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Durante degli Alighieri (Dante Alighieri) (n. 29 mai 1265, Florența), poet și filozof italian, om politic florentin, cel mai mare scriitor european din Evul Mediu. Opera sa oferă o sinteză a opiniilor filozofice, științifice și politice ale artistului, interpretate literar, alegoric, moral și mistic. Este autorul Divinei Comedii, capodoperă a literaturii universale si este primul mare poet de limbă italiană, Sommo Poeta („poet în cel mai înalt grad”).

Dante era de statură mijlocie, cu un umblet grav și liniștit. Avea o față lungă, nasul acvilin, ochii mari, pielea brună, părul negru și des, totdeauna cu o căutătură melancolică și gânditoare” (Giovanni Boccaccio, Trattatello in laude di Dante).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1472 (14/24 septembrie): Domnul Moldovei, Ștefan cel Mare (1457-1504), s-a căsătorit cu a doua sa soție, Maria de Mangop.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maria de Mangop sau Maria Asanina Comnena Paleologhina (? – 1477) : extras de pe acoperământul  mormântului sau  de la mânăstirea Putna.

Maria de Mangop  era fiica Principelui Alexios al II-lea si  moștenitoarea pe linie directă a familiei lui Demetrios Paleologos Gavras, întemeietorul principatului bizantin din Crimeea (aprox. 1362), descendenta  a familiei imperiale bizantine a Comnenilor, dar si a  Asăneștilor, imparatii vlahi (romani sud-dunareni)  ai celui de-al  doilea Țarat Bulgar, nepoata ultimei împărătese a Trapezuntului şi rudă cu hanul turcoman al Persiei. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maria de Mangop, fiica Principelui Alexios al II-lea, este moștenitoarea pe linie directă a familiei lui Demetrios Paleologos Gavras, întemeietorul principatului bizantin din Crimeea (aprox. 1362) dar si a famililor Asăneștilor și Comnenilor.

A fost principesă de Theodoro (un principat grecesc din Crimeea),  cunoscut ca Principatul de Mangop (numele turco-tătar al cetății Doros, capitala acestuia).

Maria de Mangop a fost a doua soție a lui Ștefan cel Mare, între anii 1472 – 1477. Din această căsătorie au rezultat doi băieti gemeni, care au murit de tineri: Iliaș (1473 – 1473) și Bogdan (1473 – 1479).

Maria a decedat la 19 decembrie 1477 fiind îmormântata la mănăstirea Putna, alături de fiul ei, Bogdan.

A fost înmormântată de către soţul ei la Mănăstirea Putna, cu un bogat acoperământ pe care s-a scris cu slove: „Acesta este acoperământul mormântului roabei lui Dumnezeu, binecredincioasa şi de Hristos iubitoarea doamnă a lui Io Ştefan voievod, domnul Ţării Moldovei, Maria, care a trecut la veşnicul lăcaş în anul 6985 (1477) luna decembrie 19, în ceasul al cincilea din zi”.

 

 

 

 

 

 

 

 

1486 : S-a nascut  Heinrich Cornelius Agrippa von Nettesheim ( d. 18 februarie 1535), naturalist, astrolog, alchimist, filosof si autor de scrieri oculte german.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Heinrich Cornelius Agrippa von Nettesheim (d. 18 februarie 1535) naturalist, astrolog, alchimist, filozof și autor german de scrieri oculte. Cartea sa De occulta philosophia ( 1533) e pătrunsă de animismul specific filozofiei naturii, pe care o concepea ca pe un organism viu. „Ar fi absurd ca cerul, aștrii și elementele, care sunt izvor de viață pentru toate ființele particulare să fie ele însele lipsite de viață.”

 

1515: Confederația Helvetică adoptă statutul de „neutralitate pentru totdeauna”.

 

 

 

 

 

 

 

 

1523 : A murit Papa Adrian al VI-lea, al şaptelea papă german al Romei (1522-1523) şi ultimul papă neitalian, înainte de Ioan Paul al II-lea; (n.2 martie 1459).

 

 

 

 

 

 

 

 

1607: A murit domnul moldovean Simion Movila.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 A fost frate cu Ieremia Movila, domnul Moldovei și a fost pus pe tronul Țării Românești de generalul polonez Zamoiski, după ce acesta l-a învins pe Mihai Viteazul la Teleajen, în octombrie 1600.

Mama sa, Maria, a fost fiica domnului lui Petru al IV-lea  Rares.

 Când fratele său Ieremia Movila a murit, i-a luat  locul pe tronul Moldovei  , dupa ce a facut daruri bogate pentru a fi  recunoscut de sultan.

Cât timp a fost domnitor în Moldova (10 iulie 1606 – 24 septembrie 1607), a avut relații de dușmănie cu polonezii care, încercând zadarnic să-l detroneze prin intermediul turcilor, reușesc să-l otrăvească în 1607.  A fost înmormântat la  Manastirea Sucevita.

După el, Moldova ajunge teatrul unor lupte intre fiii săi și ai fratelui său Ieremia.

 

 

 

 

 

 

 

 

1658 : Ia sfârșit  domnia lui  Gheorghe Racoczi al II-lea  principele Transilvaniei.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gheorghe Rákóczi al II-lea (n. 30 ianuarie 1621 – 6 iunie 1660), a fost principe al Transilvaniei intre 1648-1660.

A fost fiul lui Gheorghe Rákóczi I  și al Suzanei Lorántffy.

 

 

 

 

 

 

 

 

1700: Sfîrșitul primei domnii a lui Antioh Cantemir, fiul lui Constantin Cantemir, în Moldova. A doua sa domnie  a fost de la  12 februarie 1705  si pana la 20 iulie 1707. A fost fratele lui Dimitrie Cantemir si nu trebuie confundat cu fiul acestuia, Antioh Dimitrievici Cantemir.

 

 

 

 

1737: S-a născut compozitorul austriac Michael Haydn, fratele mai mic al lui Joseph Haydn; (m. 1806).

 

 

 

 

 

 

1752: Britanicii au înlocuit calendarul iulian cu cel gregorian, care era deja folosit în mare parte a Europei, sărind in timp 11 zile, de la data de 2 septembrie direct la ziua de 14 septembrie.

Britanicii au considerat atunci ca autoritățile le-au furat zilele si au cerut sa le fie inapoiate.

 

 

 

 

 

 

 

 

1760: S-a născut  compozitorul italian Luigi Cherubini ; (d. 1842).

 

 

 

 

 

 

 

 

1769 : S-a născut la  Berlin, în Prusia, naturalistul, arheologul, exploratorul  și geograful german Alexander von Humboldt;  (d. 1859).

 

 

 

 

 

Alexander von Humboldt: 250 años del científico que relacionó al ser humano con el cambio climático

 

 

   Friedrich Wilhelm Heinrich Alexander von Humboldt ( d. 6 mai 1859,Berlin, Prusi),  a fost un geograf și naturalist german, care a contribuit la răspândirea geografiei ca disciplină științifică. Cercetările sale s-au extins și în afara Europei, în America de Sud, SUA și Asia centrală. Von Humboldt a avut vaste  cunoștințe dî domeniul fizicii, chimiei, geologiei, mineralogiei, vulcanologiei, botanicii, zoologiei, climatologiei, oceanografiei, demografiei și astronomiei. Prin cercetările sale a devenit foarte popular în Germania, fiind considerat un Aristotel al epocii sale. A elucidat aspectele disputate de Volta și Galvani referitoare la originea diferențelor de potențial electric  și  stimulat și încurajat orientarea spre fizică a matematicianului Gauss 

 

 

1778 : S-a născut  la Galati scriitorul moldovean Costache Conachi; (d. 1849).

 Exista documente care atesta faptul ca familia Conachi coboară dintr-un neam de răzeși din satul Știboreni, județul Vaslui, cu urice din vremea lui Ștefăniță Vodă (20 aprilie 1517-14 ianuarie 1527) sau chiar a lui Ștefan cel Mare.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fost educat de către un refugiat francez. A studiat ingineria, limbile clasice, greaca modernă, turca și franceza.

Mare boier și mare proprietar a pledat pentru luminarea poporului, a făcut un proiect de reformă a învățămîntului în Moldova pe principiul „studiul trebuie să aibă un scop moral”. Scrisorile lui Conachi către domnitorul  Sturdza și către mitropolitul  Veniamin Costache conțin unele idei înaintate cu privire la problemele cultivării   limbii romane și ale emancipării culturale a țării.

A luat parte la redactarea Regulamentului Organic, formulînd unele articole care aveau în vedere unirea Principatelor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1808:  Războiul finlandez – ruşii înfrâng forțele suedeze în sângeroasa bătălie de la Oravais.In urma acestui razboi  ia fiinta  Marele Ducat al Finlandei în cadrul Imperiului Rus.

Alte efecte notabile au fost acelea ca parlamentul suedez a adoptat o nouă constituţie, iar  Casa  Bernadotte devine noua casa regală a acestei tari.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1812: Armata lui Napoleon Bonaparte intra in Moscova, descoperind un oras gol (populatia fusese evacuata, iar militarii rusi se regrupasera ia afara orasului).

  Pe timpul nopţii, trimişii guvernatorului bat pe la uşi anunţând incendiul. Se pun fitile explozive în toate crăpăturile, în special în prăvălii şi magazii.

La ora 8 dimineaţa, porţile închisorilor au fost deschise şi au fost eliberaţi circa 800 de deţinuţi de drept comun, cărăra li s-a dat de înţeles că pot spera la o amnistie, cu condiţia să incendieze clădirile ce vor fi ocupate de către francezi.

Primele ţinte vor fi rezervele de cereale  existente  în magazinele alimentare din apropierea Kremlinului. Materiale inflamabile sunt puse peste tot, iar pompele de apă distruse sau scoase din oraş.
În noaptea de 1 /13 septembrie, Kutuzov dă ordinul de retragere a trupelor.

 

.

 

 

Francezii în Moscova – foto: ro.wikipedia.org

 

 

 

 

 

Armata iesise din oraş pe poarta Kolomna, luând după ea populaţia care mai rămăsese în oraş. Se aude chiar şi muzica intonată de orchestra unui batalion de garnizoană.

Furios, generalul Miloradovici întreabă cine a dat ordinul ca orchestra să cânte. Potrivit unui cod al lui Petru I, în momentul în care garnizoana părăseşte oraşul, acest lucru trebuie făcut în sunetul muzicii.

Furios, generalul exclamă: „Oare codul lui Petru I a prevăzut şi capitularea oraşului? Încetaţi imediat acest tărăboi!”.

La ordinul lui Kutuzov, generalul Miloradovici trimite un curier la cartierul general francez, pentru a cere încetarea focului până la ora 7 dimineaţa a zilei următoare, în vederea evacuării a circa 9.000 de răniţi din Moscova.

Dacă Napoleon şi-ar fi putut imagina măcar această politică a pământului pârjolit pe care i-o pregătea Rostopcin nu ar fi fost, desigur, de acord să-şi amâne intrarea oficială în Moscova.
În dimineaţa zilei de 14 septembrie, în suburbia Dorogomilov nu se mai află decât ariergarda rusă.

Rostopcin îi strigă fiului său Serghei: „Salută oraşul pentru ultima oară. Într-o jumătate de oră el va fi în flăcări!”.

 Incendiul provocat de  rusi a mistuit rezervele de alimente ale francezilor, fapt ce a inrautatit mult situatia trupelor  lui Napoleon.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1829 (2 septembrie, stil vechi) : În urma Războiului Ruso-Turc din 1828-1829, a fost semnată Pacea de la Adrianopol (Edrine).

 

 

 

 

 

 

                                                                                   

Arcul de Triumf edificat la St.Petersburg (1836-1838), Comemorează Victoria Imperiului Rus în Războiul Ruso-Turc din 1828-1829

Contele Pavel Dmitrievici Kiseliov ( Pavel Kiseleff), portret de Franz Krüger, 1851

 
 

 

 

Tratatul prevedea recunoaşterea independenţei Greciei, autonomia Serbiei precum şi autonomia administrativă a Moldovei şi Valahiei, inclusiv retrocedarea celei din urmă cetăţilor turceşti de la Turnu Măgurele, Giurgiu şi Brăila.

 Prevederile economice ale tratatului pentru Principatele Româneşti au constituit un puternic imbold pentru agricultură şi comerţ, scutindu-le de obligaţia de a aproviziona Constantinopolul şi recunoscîndu-le libertatea comerţului cu toate ţările.

 Poarta a fost de asemenea de acord cu redactarea unor noi regulamente administrative referitoare la Principate, sub supravegherea Rusiei, şi a acceptat ocupaţia rusească din Principate, pînă la plata unor mari despăgubiri de război.

 

 

 

 

 

Schimbările teritoriale rezultate în urma tratatului de la Adrianopol - foto: ro.wikipedia.org

Schimbările teritoriale rezultate în urma tratatului de la Adrianopol – foto: ro.wikipedia.org

 

 

 

 

 Prin tratat s-a consolidat astfel poziţia Rusiei în Principate, dar, totodată, s-au făcut paşi importanţi pentru împlinirea idealurilor boierilor reformatori, de scuturare a dominaţiei otomane. Acum rămâneau valabile doar o parte a elementelor de suzeranitate otomană – tributul anual şi dreptul sultanului de a confirma alegerea domnilor.

Ţarul Nicolae l-a însărcinat pe Contele Pavel Kiseliov (Павел Дмитриевич Киселёв, Pavel Kiseleff), ofiţer energic şi bun administrator, cu  transpunerea în practică a prevederilor Tratatului de la Adrianopol. El a preluat această funcţie în noiembrie 1829, la Bucureşti.

 De atunci şi pînă la încheierea mandatului său, în aprilie 1834, el a avut puteri aproape nelimitate în reorganizarea vieţii politice şi economice din Principate.

Deşi multe dintre acţiunile sale au fost etichetate de contemporani ca revoluţionare, el nu a dorit să răstoarne ordinea socială existentă, ci s-a străduit să o menţină prin precizarea drepturilor şi îndatoririlor tuturor claselor şi prin asigurarea mecanismului administrativ şi legal, necesar apărării acestora.

Cea mai importantă realizare a sa a fost, fără îndoială, elaborarea unei legi fundamentale pentru fiecare Principat.

 

 

 

 

 

 

1847: Trupele Statelor Unite aflate sub comanda lui Winfield Scott, ocupa in timpul razboiului mexicano-american capitala Mexicului, Ciudad de Mexico .

 

 

Războiul mexicano–american a fost un conflict armat între Statele Unite și Mexic, ce a avut loc între 1846 și 1848 în urma anexării în 1845 de către Statele Unite a Texasului. Mexic a revendicat Texasul ca provincie mexicană separatistă și a refuzat să recunoască secesiunea acesteia și dobândirea independenței pe cale militară de către Texas în 1836. În SUA, conflictul este denumit adesea Mexican War (Războiul mexican) și rareori U.S.–Mexican War (Războiul americano-mexican).

În Mexic, el este denumit Intervención Norteamericana en México (Intervenția nord-americană în Mexic), Invasión Estadounidense de México (Invazia americană a mexicului), și Guerra del 47 (Războiul din ’47).

Cea mai importantă consecință a războiului pentru Statele Unite au reprezentat-o termenii capitulării Mexicului în conformitate cu Tratatul de la Guadalupe Hidalgo, prin care teritoriile mexicane Alta California și Santa Fé de Nuevo México au fost cedate Statelor Unite. În Mexic, pierderile teritoriale enorme rezultate în urma războiului au încurajat guvernul să pună în aplicare politici de colonizare a restului teritoriului nordic ca zid de protecție împotriva altor pierderi ulterioare. În plus, Rio Grande a devenit graniță între Texas și Mexic, iar Mexicul nu a mai revendicat niciodată Texasul.

 

 

 

 

 

1849: S-a născut Ivan Pavlov (Petrovici), fiziolog rus, laureat cu premiul Nobel pentru medicina in 1904. Este cel care a descoperit reflexul conditionat.

 

 

 

 

 

Imagini pentru Ivan Pavlov

 

 

 

 

 

A urmat studiile Universitatii din Sankt Petersburg si Academiei Militare Medicale, iar intre anii 1884 – 1886 a urmat cursurile citorva universitati din Germania.

Inainte de Revolutia rusa a fost director al departamentului de fiziologie al Institutului Medical din Sankt Petersburg.

Antipatia fata de comunisti i-a creat probleme in plan profesional.

Totusi, guvernantii sovietici i-au permis sa isi continue munca de cercetare. Pavlov este renumit pentru un faimos experiment, inceput in 1889, prin care a demonstrat existenta reflexului conditionat la caini.

Prin activitatea sa de pionierat, cercetatorul rus a influentat in mod decisiv dezvoltarea domeniului medical.

 

 

 

 

 

 

 

 

1851: A murit James Fenimore Cooper, scriitor american, celebru prin romanul “Ultimul mohican”, ecranizat în câteva rânduri (“Vânătorul de cerbi”, “Călăuza”) .

 

 

 

 

 

James Fenimore Cooper

 

 

 

 

 

 

 

James Fenimore Cooper (n. 15 septembrie 1789, Comitatul Burlington, New Jersey, SUA), a fost un scriitor american prolific de la începutul secolului al XIX-lea. Poveștile sale istorice despre viața indieniloramericani au creat o formă unică a literaturii americane.  El a scris seria de romane Leatherstocking Tales, în care  protagonist este Natty Bumppo, iar romanele sunt The Pioneers (1823), The Last of the Mohicans (1826), The Prairie (1827), The Pathfinder (1840) și The Deerslayer (1841).

 

 

1852: A murit Arthur Wellesley, Duce de Wellington, general irlandezo-englez, prim-ministru al Regatului Unit (n. 1769).

 

 

 

 

 

 

 

Arthur Wellesley, Primul Duce de Wellington, (n. 1 mai 1769 – d. 14 septembrie 1852) a fost un ofițer și om de stat britanic, născut în Irlanda și care astăzi este recunoscut ca fiind una dintre personalitățile de prim rang pe plan militar din epoca modernă. Și-a început cariera militară ca sublocotenent în armata britanică și s-a remarcat îndeosebi în războaiele napoleoniene, avansând până la gradul de general și Feldmareșal. În 1815 a condus o armată britanică care a participat decisiv la înfrângerea finală a lui Napoleon I la Waterloo. A fost de două ori prim-ministru al Marii Britanii în perioada 1828-1830 precum și timp de 3 săptămâni în 1834. El a avut doi fii, cel mai mare fiu, Arthur Richard Wellesley urmează cariera militară ca și tatăl lui, ajungând general - foto: ro.wikipedia.org

 foto: ro.wikipedia.org

 

 

A fost un ofițer și om de stat britanic, născut în Irlanda și care astăzi este recunoscut ca fiind una dintre personalitățile de prim rang pe plan militar din epoca modernă. Și-a început cariera militară ca sublocotenent în armata britanică și s-a remarcat îndeosebi în războaiele napoleoniene, avansând până la gradul de general și Feldmareșal.

În 1815 a condus o armată britanică care a participat decisiv la înfrângerea finală a lui Napoleon I la Waterloo. A fost de două ori prim-ministru al Marii Britanii în perioada 1828-1830 precum și timp de 3 săptămâni în 1834. El a avut doi fii, cel mai mare fiu, Arthur Richard Wellesley urmează cariera militară ca și tatăl lui, ajungând general.

 

 

 

 

 

 

 

1861: La Buda, în Ungaria, se deschide Teatrul  Népszinház (Teatrul Popular).

 

 

 

 

 

 

 

 

1876: S-a născut Alexandru Lapedatu, istoric şi om politic moldovean, specialist în istoria evului mediu, membru al Academiei Române, preşedinte al acestui for în perioada 1935-1938); (d.30.08.1954).

 

 

 

 

 

1886: S-a născut  Jan Garrigue Masaryk ,  profesor   si diplomat ceh, ministru de externe al acestei tari in anii 1940-1948.

A fost fiul primului  prim-ministru al Cehoslovaciei independente in 1918, Tomas Masaryk si al sotiei americane a acestuia, Charlotte Garrigue ; (m.10 martie 1948).

 

 

 

 

 

1895:  Inaugurarea podului peste Dunare, la Cernavoda prilej cu care au avut loc mari festivitati la care a participat si Majestatea Sa Regele Carol I.

 

 

 

 

 

 

 

 

Proiectat și construit de inginerul Anghel Saligny, era la acea vreme cel mai lung pod  din Europa continentală și al treilea pod din lume (4.088 m).

Cititi detalii interesante aici

 

 

 

 

 VIDEO:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1901: William McKinley, preşedintele Statelor Unite, moare, după tentativa de asasinat de la 6 septembrie şi este succedat de Theodore Roosevelt, care a devenit, la 42 de ani, cel mai tânăr presedinte al SUA.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Biography of William McKinley, 25th U.S. President

 

 

 

 

 

 

William McKinley (n. 29 ianuarie 1843 – d. 14 septembrie 1901) a fost cel de-al douăzeci și cincilea președinte al Statelor Unite ale Americii. A fost ales de două ori, în 1896 și în 1900, dar a fost asasinat în 1901 la Pan-American Exposition în Buffalo, New York.

 

 

 

 

 

 

 

 1906: A luat ființă „Federaţia Societăţilor de Gimnastică din România” (F.S.G.R.), în urma Congresului Societăţilor de Gimnastică care a avut loc la Bucureşti, între 11-12 septembrie 1906, considerată data de naştere a „Federaţiei Române de Gimnastică”. De fapt, Federația fusese constituită, în mod provizoriu, încă din 8 noiembrie 1905, la 14 septembrie 1906, cu prilejul Congresului, venind și oficializarea.

La înfiinţare, F.S.G.R. reunea 18 societăţi de gimnastică, la care ulterior s-au mai adăugat şi altele. Iniţiatorul şi animatorul Federaţiei a fost profesorul D. Ionescu, care a reuşit să atragă în Comitetul de conducere o serie de personalităţi ale vremii, dintre care: generalul Petre Năsturel (preşedinte), ministrul învăţământului Spiru C. Haret (vice-preşedinte) şi lt. col. Th. Petrescu (vice-preşedinte)

 

 

 

 

1908: A fost înființată compania americană constructoare de automobile General Motors, în Detroit, Michigan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1911: Prim-ministrul rus Piotr Stolîpin este grav rănit  într-o tentativă de asasinat și moare patru zile mai târziu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

În atmosfera de insubordonare de după Revolutia din 1905,  a trebuit să reprime revoltele violente și anarhia.

A initiat o reforma agrară care promitea mult, iar Stolîpin și colaboratorii lui, (printre care trebuie menționat în primul rând ministrul agriculturii Krivoșein), au încercat să dea o șansă cât mai multor țârani cu putință să scape de sărăcie, prin încurajarea unificării petecelor de pământ împrăștiate, prin obținerea de facilități bancare, prin stimularea migrației din zonele superpopulate către zonele cu pământuri virgine din Kazahstan  și din sudul Siberiei.

Scopul lui Stolîpin era să creeze o pătură de țărani relativ avută, care să fie sprijinitori ai ordinii sociale.

Lenin s-a temut că Stolîpin va reuși în cele din urmă să permită Rusiei țariste să evite o revoluție violentă.

Pe 14 septembrie (1 septembrie  s.v), Stolîpin, el a fost victima unei tentative de asasinat, in timp ce urmărea o reprezentație la Opera din Kiev, savarsit de socialistul revolutionar Dimitri Bogrov ,despre care existau  suspiciuni că avea în acelaș timp legături cu poliția secretă rusa, Ohrana.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1917: Rusia este proclamata oficial republică.

 

 

 

 

 

 

 

 

1920: România a ratificat Tratatul de la Versailles (în Franţa), între Puterile Aliate şi Germania, document ce punea capăt, din punct de vedere diplomatic, primei conflagraţii mondiale: 28.VII.1914-11.XI.1918. Tratatul a fost semnat la 28.VI.1919.

 

 

 

 

 

 

 

 

1922: Orientalistul francez Jean – Francois Champollion, a descifrat o inscripție egipteană din epoca faraonului Ramses al II-lea, ramânând în istorie ca primul cercetator care a reușit să descifreze scrierea hieroglifică.

 

 

 

 

Leçon inaugurale de Jean-François Champollion - Ép. 3/8 - Huit leçons lues

 

 

 

 

 

 

 

Jean-François Champollion (n. 23 decembrie 1790, Figeac, Franța – d. 4 martie 1832, Paris) a fost un orientalist francez a cărui activitate a fost legată în special de egiptologie, domeniu care i-a adus faimă, el reușind să stabilească metoda pentru descifrarea hieroglifelor. Această realizare se datorează cunoștințelor sale deosebite în ceea ce privește limbile orientale, în special copta. În descifrarea hieroglifelor s-a folosit în special de înscrisurile de pe piatra din Rosetta.

În 1810, într-un memoriu publicat la Grenoble, el afirmă că hieroglifele aveau calitatea de a reproduce sunete și în 1822 prezintă demonstrația ipotezei sale. Între anii 1828-1829 efectuează o vizită în Egipt, verificându-și teoria.

Spre sfârșitul vieții sale a funcționat ca profesor la Collège de France în 1831. În orașul său natal, Figeac, în semn de omagiu adus lui Champollion, se găsește astăzi instalată o replică mărită a pietrei din Rosetta.

 

 

 

 

1923: Miguel Primo de Rivera instaurează în Spania un regim dictatorial. 

 

 

 

 

 

 

Miguel Primo de Rivera (Vive l'Emperor) | Alternative History | Fandom

 

 

 

 

 

 

 Miguel Primo de Rivera (n. 8 ianuarie 1870  – d. 16 martie 1930), a fost un ofițer și om politic spaniol, care a guvernat dictatorial Spania până pe 30 ianuarie 1930, dupa ce a ajuns la putere printr-o lovitura de stat.

Regele spaniol Alfonso al XIII- lea l-a nominalizat in functia de prim ministru.

Primo de Rivera a suspendat Constitutia tarii și a instituit Legea marțiala, prin care a impus o dură cenzură.

A fondat Uniunea Patriotică Spaniolă, creând un sistem de guvernare cu partid unic.

 

 

 

 

 

1924: A apărut primul număr al „Gazetei Sporturilor”. La momentul apariţiei, era prima publicaţie de sport care circula în spaţiul românesc şi a treia din Europa, după „La Gazzetta dello Sport” (Italia) şi „Nemzeti Sport” (Ungaria)

  

 

 

 

 

1926: S-a născut  Michel Butor, poet, romancier si eseist, considerat unul dintre creatorii “noului roman francez” (romanele “Schimbarea”, “Petrecerea timpului”).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1927 : A murit la Nisa, în urma unui accident stupid, strangulată de un șal lung pe care-l purta în jurul gâtului care s-a prins de roata automobilului său descoperit, celebra dansatoare americană Isadora Duncan, fosta soție a marelui poet  rus Serghei Esenin; (n. 26 mai 1877, San Francisco).

 

 

 

 

 

 

 

Isadora Duncan în 5 gânduri - Ziarul Metropolis | Ziarul Metropolis

 

 

 

 

Numele ei adevărat era Dora Angela Duncan

 

 

 

 

 

 

 

1928: A fost inaugurată „Crucea Eroilor” de pe Vârful Caraiman (Munții Bucegi), monument închinat eroilor ceferiști căzuți în timpul primului război mondial, construit între anii 1926-28, din inițiativa Reginei Maria.

 

 

 

 

 

 

 

Crucea Eroilor de pe Vârful Caraiman - Cartea Recordurilor pentru cea mai mare cruce de pe vreun vârf din lume în 2014 - ImperialTransilvania

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1930: S-a născut actorul român Mihai (Misu) Fotino.Copilăria și adolescența le-a trăit la Brașov, unde tatăl lui era actor și cu care a jucat împreună încă de când era foarte mic.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A debutat la vârsta de 6 ani, în anul 1936 în piesa de teatru “Coloniale”.

A deținut o bogată experiență în teatru și în cinematografie, desfășurându-și activitatea timp de 60 de ani. A jucat în numeroase comedii și a fost prezent în multe emisiuni de televiziune.

A decedat la 13 ianuarie 2014, la București .

 

 

 

 

 

 

1938: S-a născut pictorul român Horia Bernea, director al Muzeului Taranului Român; ( d.4 decembrie 2000 Paris ).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1940: Prin decret regal, România a fost proclamată stat național-legionar.ul Legiunii, a fost numit vicepreşedinte al Consiliului de Miniştri. A fost interzisă orice activitate politică în afară de cea a Mişcării legionare şi a grupului etnic german. La 14 februarie 1941 “statul naţional-legionar” a fost abrogat în mod oficial, instaurându-se dictatura militară a generalului Ion Antonescu

 

Decretul regal prin care a fost proclamat stat naţional-legionar (14 septembrie 1940).

 

”Art. 1. Statul român devine stat naţional-legionar.
Art. 2. Mişcarea Legionară este singura mişcare recunoscută în noul stat, având ca ţel ridicarea morală şi materială a poporului român şi dezvoltarea puterilor lui creatoare.
Art. 3. D-l general Ion Antonescu este conducătorul statului legionar şi şeful regimului legionar.
Art. 4. D-l Horia Sima este conducătorul Mişcării Legionare.
Art. 5. Cu începere de la data acestui Înalt decret, orice luptă între fraţi încetează.”

„Monitorul oficial“, nr. 214 bis, din 14 septembrie 1940.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1947: S-a născut  (la Jugureni, jud. Dâmbovița), cântăreața română de muzică ușoară, Dida Dragan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1947: S-a născut preotul catolic Jerzy Popieluszko, unul dintre cei mai cunoscuţi dizidenţi anticomunişti polonezi, susţinător al mişcării sindicaleanticomuniste  „Solidaritatea”, a devenit unul dintre simbolurile luptei anticomuniste din ţara sa. A  murit în 1984, răpit, torturat şi apoi asasinat de membri ai poliţiei politice din Polonia).

NOTĂ: După ce Vaticanul a aprobat beatificarea preotului Jerzy Popiełuszko, procesiunea de beatificare a avut loc la Varşovia, la 6 iunie 2010, el fiind sărbătorit în Calendarul Romano-Catolic la 19 octombrie

 

 

 

 

 

 

 

1949: S-a născut chitaristul american Ed King (nume complet:), fost membru al trupei de rock „Lynyrd Skynyrd” şi unul din compozitorii celebrei piese „Sweet Home Alabama”:  (m. 2018).

 

 

 

 

 

Lynyrd Skynyrd's Former Guitarist Ed King Dies

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1955: Konrad Adenauer, cancelarul Republicii Federale Germania, încheie un acord cu Uniunea Sovietică, prin care se reiau legăturile diplomatice între cele două state.

 

 

 

 

 

 

 

GHDI - Image

 

 

 

 

 

 

Konrad Hermann Joseph Adenauer (n. 5 ianuarie 1876, Köln – d. 19 aprilie 1967, Rhöndorf, lângă Bonn) a fost un politician creștin-democrat german, de profesie jurist., care din 1917 și până în 1933 a exercitat funcția de primar general al Kölnului. Adversar al național-socialismului, a fost înlăturat din funcția de primar general. și s-a retras la mănăstirea Maria Laach. În 1944 a fost arestat sub acuzația de complot împotriva regimului nazist. Soția sa a fost de asemenea arestată, murind în detenția Poliției Secrete (Gestapo). În ciuda vârstei înaintate (în 1946 împlinise 70 de ani), Konrad Adenauer a condus munca de reconstrucție a creștin-democrației germane, mișcare interzisă în timpul dictaturii hitleriste. În anul 1949, la vârsta de 73 de ani, a fost ales în funcția de cancelar al Republicii Federale Germania – primul după cel de-al doilea război mondial.

 

 

 

 

 

 

 

1958: Președintele  Franței, Charles de Gaulle și cancelarul federal al Germaniei, Konrad Adenauer, hotărăsc, la sfârșitul primei lor întrevederi, să pună capăt ostilității istorice dintre țările lor.

 

 

 

 

 

The Elysee Treaty Has Been a Cornerstone of European Stability - DER SPIEGEL

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1959: Sonda sovietică Luna 2, devine primul obiect facut de om care a ajuns pe Luna.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1960: Din iniţiativa Venezuelei, la Conferinţa de la Bagdad, Iranul, Irakul, Kuwaitul, Arabia Saudită şi Venezuela au creat Organizaţia ţărilor exportatoare de petrol – OPEC.

Celor cinci membri fondatori li s-au alăturat, pe rând, Qatarul (1961), Indonezia şi Libia (1962), Emiratele Arabe Unite (1967), Algeria (1969), Nigeria (1971), Ecuador (1973) şi Gabon (1975).

Ultimele două state s-au retras la cerere din organizaţie în 1992, respectiv 1995. Obiectivul principal al OPEC îl constituie coordonarea strategiilor de exploatare a petrolului în ţările membre.

Sediul Organizaţiei a fost iniţial la Geneva, iar la 1 septembrie 1965 s-a mutat la Viena.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1960: Mobutu Sese Seko preia puterea în fostul Congo belgian,după o lovitura de stat, suspendand  Parlamentul şi a Constituţia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

NationStates | Dispatch | TIMELINE OF CONGO YA SIKA's HISTORY

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1975:  Primul sfânt american, Elizabeth Ann Seton, a fost  canonizat de Papa Paul al VI- lea.

 

 

 

 

 

 

14 September 1975: Canonization of Mother Elisabeth Ann Seton | The Daily Dose

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1979: Președintele afgan Nur Muhammad Taraki este asasinat în urma ordinului lui Hafizullah Amin, care devine noul președinte.

 

 

 

 

 

 

 

President Nur Muhammad Taraki | Worlds Presidents

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1982: Printesa Grace de Monaco (Grace Kelly), actriță americană de film si sotia printului Rainier de Monaco, a murit în urma unui accident rutier in care fusese implicata cu câteva zile inainte.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Avea 52 de ani. Masina pe care o conducea s-a prabusit de pe un versant muntos al Coastei de Azur.

 Grace Kelly a debutat pe Broadway in 1949, in spectacolul “Tatal” de August Strindberg.

Doi ani mai tarziu, s-a lansat si la Hollywood in filmul “40 de ore”.

Grace Kelly nu a trebuit sa astepte prea mult pana sa devina o stea, in 1954 fiind recompensata cu un Oscar pentru rolul din “The Country Girl”, in care a jucat rolul sotiei unui compozitor alcoolic, interpretat de Bing Crosby.

A fost actrita preferata a regizorului Alfred Hitchcock. In timpul unor filmari, Grace Kelly l-a cunoscut pe riviera franceza pe printul Rainier de Monaco.

Nu a fost dragoste la prima vedere, actrita fiind cucerita incetul cu incetul de suveranul european care a cerut-o in casatorie in 1956. Devenita printesa, Grace a renuntat la actorie, dedicand-se familiei.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1985: URSS expulzează 25 de diplomati britanici, la doua zile după ce guvernul englez a expulzat 25 spioni sovietici.

Aceasta criză diplomatică s-a declansat după ce agentul dublu  KGB, Oleg Gordievski a defectat cerând azil în Vest.

 

 

 

 

 

 

 

1992: Curtea Constituțională din Bosnia și Herțegovina declară ilegală Republica Croată Herțeg-Bosnia.

 

 

 

 

 

Republica Croată Herțeg-Bosnia – foto: ro.wikipedia.org

 

 

 

 

 

Republica Croată Herțeg-Bosnia a fost o entitate nerecunoscută din Bosnia și Herțegovina care a existat între 1991 – 1994 în timpul războiului bosniac. Tribunalul Penal Internațional pentru fosta Iugoslavie (TPI) a tras concluzia că Herțeg-Bosnia a fost înființată cu scopul de a se separa de Bosnia și Herțegovina și să se unească cu Croația.

Capitala Herțeg-Bosniei a fost partea occidentală a orașului Mostar  și a încetat să mai fie capitala acestei entități statale  în 1994, când aceasta s-a unit cu Federația Bosniei și Herțegovinei la semnarea Acordului de la Washington de către autoritățile Croației și Bosniei și Herțegovinei. Unul dintre cantoane ale Federației a fost numit „Cantonul Herțeg-Bosnia” însă acest nume a fost considerat neconstituțional de Curtea Constituțională a Federației, iar oficial este cunoscut sub numele Cantonul 10.

 

 

 

 

 

 

1993: A murit Geo Bogza, scriitor şi ziarist simpatizant comunist, membru al Academiei Române din 2 iulie 1955, creator al unei formule unice de reportaj, reportajul poematic, ilustrat de volumul “Cartea Oltului”; (n. 06 februarie 1908, Blejoi, jud.Prahova ).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2002: A incetat din viata arhimandritul Sofian Boghiu, staretul Manastirii Antim din Bucuresti, unul dintre cei mai cunoscuti pictori de biserici ; în timpul regimului comunist, în perioada 1958-1964, a fost detinut politic.

 

 

 

 

 

 

 

 

2003: În urma unui  referendum, populatia Estoniei aprobă aderarea la Uniunea Europeană.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2005: A murit Vladimir Volkoff, scriitor francez de origine rusă („Reîntoarcerea”) ; (n.07.11.1932).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2008: A murit la Viena, în  Austria, Ștefan Iordache (n. 3 februarie 1941, Calafat, România).

 A fost unul dintre cei mai mari actori români de teatru, film și televiziune si a  slujit teatrul românesc vreme de 49 de ani, interpretând memorabil pe scenă mari roluri ca Titus Andronicus, Hamlet, Richard al III-lea sau Barrymore.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A avut de asemenea o îndelungată colaborare cu Teatrul Național Radiofonic și Teatrul Național de Televiziune, și a jucat în numeroase filme pentru marele ecran.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2009: A murit dupa o îndelungată suferință, în urma unui cancer la pancreas, Patrick Swayze, actor american, dansator si  compozitor; (n. 1952).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2015: A decedat scriitorul  Corneliu Vadim Tudor, jurnalist și om politic român, fost președinte al Partidului România Mare;  (n. 1949).

 

 

 

 

 

 

Cu ce se ocupă fiica lui Corneliu Vadim Tudor? Lidia a spus adevărul. Vadim ar fi mândru

 

 

 

 

 

 

 

 

2015: Se face prima observare a undelor gravitaționale , anunțată de colaborările LIGO și Fecioară la 11 februarie 2016.

2019: Rebelii Houthi din Yemen  revendică responsabilitatea pentru un atac asupra instalațiilor petroliere din Arabia Saudită

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CREȘTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inălțarea Sfintei Cruci

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inaltarea Sfintei Cruci este praznuita pe 14 septembrie. Este cea mai veche sarbatoare inchinata cinstirii lemnului sfant. In aceasta zi sarbatorim amintirea a doua evenimente deosebite din istoria Sfintei Cruci:

 – Aflarea Crucii pe care a fost rastignit Mantuitorul si inaltarea ei solemna in fata poporului de catre episcopul Macarie al Ierusalimului, in ziua de 14 septembrie din anul 335;

– Aducerea Sfintei Cruci de la persii pagani, in anul 629, in vremea imparatului bizantin Heraclius, care a depus-o cu mare cinste in biserica Sfantului Mormant (a Sfintei Cruci) din Ierusalim.

Sfanta Cruce  a fost aflata din porunca Sfintei imparatese Elena, mama Sfantului Imparat Constantin cel Mare. Datorita acesteia s-au gasit pe Golgota trei cruci.

Pentru a afla care a fost crucea pe care a fost rastignit Mantuitorul si care sunt crucile talharilor rastigniti odata cu El, patriarhul Macarie le-a spus sa atinga pe rand crucile de o femeie moarta.

Femeia a inviat in momentul in care a fost atinsa de cea de-a treia cruce, cea pe care a fost rastignit Hristos.

Dupa aceasta minune, Patriarhul a poruncit inaltarea Sfintei Cruci la un loc inalt, de unde sa o poata vedea tot poporul.

Cand imparatul persan Hosroe a cucerit Ierusalimul, a luat cu el Crucea Domnului in Persia. Sfanta Cruce a ramas aici timp de paisprezece ani, pana cand Hosroe a fost invins de imparatul Heraclie, care a dus sfanta cruce in Ierusalim.

Inaltarea Sfintei Cruci se serbeaza cu post, pentru ca ea ne aduce aminte de patimile si moartea Mantuitorului.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VIDEO:  ASTĂZI ÎN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Bibliografie (surse):

 

 Istoria României, Keith Hitchins, Bucureşti, 1998; Crestin Ortodox.ro; Cugiralba blogspot.com; e.maramures.ro; istoricul zilei.com; Istoria md.; Wikipedia.ro. Rador.ro

14/09/2020 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: