CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Coridorul Suwalki, amenințarea Moscovei și miza Belarus


 

Belarusul amenință SUA și Polonia

Coridorul Suwalki 

Teritoriul Suwalki se află situat între exclava Kaliningrad și Belarus.

Cât privește Belarus, partenerul militar tradițional al Moscovei, Rusia are baze în Vileyka – centru de comunicare al flotei navale, în Hantsavichy – o stație radar, și în Babruysk – o bază aeriană, fapt care face ca Bielorusia să fie dorită atât de UE/NATO, cât și de Rusia.

O infrastructură puternică de apărare pe teritoriul polonez are o importanță capitală în contextul amenințării ruse, dar nu se înscrie într-o narațiune tipică a zonei Europei Centrale și de Est. Presiunea pe Polonia, ca bastion NATO la Marea Baltică, este în anumite privințe, mai mare decât în privința  României, ca redută NATO pe flancul estic.

Trupele NATO de pe flancul baltic

 

Kaliningrad aparține Districtului Militar Vest al armatei ruse, unde sunt concentrați, potrivit NATO, peste 900.000 de militari și 2 milioane de rezerviști. Acestora li se adaugă și sistemele balistice Iskander, cu capacitate nucleară.

Problema o reprezintă însă disproporția numerică, deoarece toate aceste baze adunate laolaltă, însumează doar 4.500 de militari.

„În eventualitatea unei crize între Rusia și NATO, forțele terestre ale Kremlinului care operează în enclava Kaliningrad și în Belarus sunt într-o poziție din care pot închide Coridorul Suwalki, împiedicând Alianța să acționeze ca garant al securității în trei state baltice: Lituania, Letonia și Estonia”, se arată într-un raport al Center for European Policy Analysis (CEPA).

„În termeni geografici, regiunea Suwalki trebuie privită ca o cutie care interconectează patru state și patru orașe importante: Bialystok – din Polonia, Hrodna – din Belarus, Vilnius și Kaunas – din Lituania, și enclava Kaliningrad. De-a lungul istoriei, această rută dintre litoralul baltic și Marea Câmpie Europeană a servit ca arteră de tranzit pentru armate, imperii și conflicte între marile puteri”.

Polonia și Lituania sunt conectate pe segmentul Suwalki doar prin două șosele înguste, lucru care poate afecta decisiv mobilitatea tehnicii militare de mari dimensiuni, a trailerelor cu tancuri. 

În privința realităților topografice, matematica terenului este indubitabil în avantajul Rusiei.

Intrarea dinspre partea lituaniană în zona Suwalki se pretează manevrelor mecanizate ale forțelor ruse din Kaliningrad sau din regiunea belarusă Hrodna, în timp ce partea poloneză, unde predomină pădurile, este prielnică operațiunilor de infanterie ușoară sau ale forțelor speciale.

Bielorusia are o economie tentantă și poate fi o piață de desfacere excelentă, are încă muncitori bine calificați și, în plus, ar reprezenta încă un pas spre încercuirea Rusiei, în cazul în care în politica sa externă s-ar produce schimbări majore în direcția apropierii față de Occident, după ănevitabila prăbușire a regimului Lukașenko.

Economic, Bielorusia depinde de Moscova, iar Rusia are interese economice și militare în Bielorusia.

Pe aici trec conductele de gaze care au înlocuit traseul celor blocate în Ucraina, aici se construiesc autocamioane necesare transportului rachetelor rusești și, nu în ultimul rând, din punct de vedere strategic, în Belarus există și accesul la așa-numitul „coridor Suwalk”.

Din acest motiv, există opinii că „Revoluția” din Bielorusia ar fi orchestrată mai degrabă de Moscova care s-ar folosi pentru aceasta de schemele de tip „Maidan” brevetate de UE/SUA.

Adică, Rusia ar încearca să schimbe sluga Lukașenko, compromisă de zecile de ani de dictatură, cu un alt lider mai curat, mai parfumat, pe placul UE, dar care să fie manevrat în continuare de la Moscova. 

 

 

https://adevarul.ro/international/europa/o-fisura-flancul-estic-nato-fasia-100-kilometri-disputata-polonia-lituania 

https://reporterglobal.ro/coridorul-suwalki-de-ce-polonia-este-piesa-vitala-a-nato

https://contrasens.ro

15/09/2020 - Posted by | ANALIZE | , , , , , , , , , , ,

2 comentarii »

  1. ….ceea ce nu se intelege la Kremlin: un conflict este sustinut de puterea economica si industriala a partilor!
    Poate Rusia sa sustina un conflict mai mult de 2-3 luni? Niet!
    Cand gargara si mersul la cacialma se vor epuiza, atunci ceea ce vedem azi ca fiind Rusis ( urmasa URSS ) va deveni un spatia cu vre-o 4-5 tari independente din care cele aflate dincolo de Urali, vor apartine spatiului politico-comercial al Chinei si Coreei de Sud!
    Volodea, pashlii…!

    Apreciază

    Comentariu de Constantinescu Marius | 18/09/2020 | Răspunde

    • Un conflict nuclear durează puțin, nu are cum să dureze două -trei luni…Chiar nu se observă că Rusia se tot implică în diverse teritorii (

      Apreciază

      Comentariu de cersipamantromanesc | 18/09/2020 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: