CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 7 APRILIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 7 aprilie, istoricul zilei

 

 

 

 

 451: O armată de huni condusă de Attila, cucerește cetatea Metz si atacă alte orașe din Galia.

 

 

 

Чи міг великий полководець Аттіла бути похований на Закарпатті?

 

 

 

 

 

 

529: Prima apariție a Corpus Juris Civilis, opera  juridica fundamentala a imparatului bizantin Justinian I.

 

611: Regele mayaș Uneh Chan al Calakmul, a atacat orașul-stat Palenque din sudul Mexicului, provocându-i distrugeri grave.

 

 

924: Moare Berengario de Friuli (845-7 aprilie 924), margraf de Friuli din 874 până între 890-896, fost rege al Italiei (sub numele de  Berengario I) din 887 și împărat al Imperiului Carolingian din anul 915, până la moartea sa.

 

 

 

 

 

 

 

Complete List of the Holy Roman Emperors

 

 

 

 

 

 

 

A fost fiul lui Eberhard de Friuli și al fiicei lui Ludovic cel Pios, Gisela. La moartea fratelui său Unruoch al III-lea în 874 moștenește Marca Friuli, o poziție cheie în Imperiul carolingian la frontiera cu slavii ce amenințau constant peninsula Italiană.

În calitate de margrav, participă la lupta pentru dominația Peninsulei Italice dintre Carol cel Pleșuv și Ludovic Germanicul.

Domnia sa de 36 de ani a fost întreruptă de nenumărate ori de alți pretendenți: Guido al III-lea Spoleto, Lamberto al II-lea Spoleto, Arnulf de Carintia, Ludovic cel Orb și Rudolf al II-lea de Burgundia.

Tot în această perioadă, Italia suferă primele incursiuni ale triburilor  maghiare, chemate fie de Arnulf, fie de Berengario însuși.

În decembrie 915 a fost  încoronat impărat de către Papă, dar nu reușește să își exercite puterea în întreg imperiul.

Spre sfârșitul domniei sale a fost atacat de trupele lui Rudolf al II-lea de Burgundia care l-au învins în anul 923,  fiind detronat de facto.

În 924 moare, fiind ucis de unul dintre oamenii săi.

1141: Urcă pe tron impărăteasa Matilda (n.cca 7 februarie 1102 – d.10 septembrie 1167), cunoscută ca Matilda a Angliei sau Maude,  fiica și moștenitoarea regelui Henric I al Angliei.

 

 

 

 

Decesul fratelui ei în 1120 a lăsat-o pe Matilda ca singura moștenitoare. Prin căsătorie  a devenit împărăteasă a Sfântului Imperiu Romano-German, apoi contesă d’Anjou, ducesă de Normandia și aspirantă la coroana Angliei.

După moartea regelui Henric I în 1135, vărul ei Ștefan a deposedat-o de moștenire și a uzurpat tronul Angliei. Acest eveniment a condus la un război civil în Anglia numit uneori Anarhie.

Nu s-a declarat formal regina a Angliei, luandu-si titlu de Lady of the English ( Doamna englezilor).

 

 

 

 

1348: A fost fondată de împăratul Carol al IV-lea de Luxemburg, Universitatea Caroline din Praga, („Alma Mater Carolina“). prima universitate din spațiul central european. 

De asemenea, este considerata cea mai veche universitate din Germania, datorita originilor sale, Praga fiind capitala Sfântului Imperiu Romano- German  în momentul fondării acestui lacas de cultura de catre  împăratul Carolal IV- lea, al cărui nume îl poartă până în prezent.

 

 

 

 

1498: A murit  Carol al VIII-lea de Valois supranumit „L’Affable” (cel Prietenos) (n.30 iunie 1470), rege al Franței din dinastia Valois.

 

 

 

 

 

 

Mort de Charles VIII dont la tête heurte un linteau le samedi 7 ...

 

 

 

 

 

A domnit din anul 1483 și până la moartea sa. A invadat Italia  inițiind o lungă serie de războaie franco-italiene care s-au desfășurat în prima jumătate a veacului al XVI-lea.

 

 

 

 

1521: Expediția lui Ferdinand Magellan ajunge la Cebu, o insulă din Filipine  unde se afla cel mai vechi oraș din aceasta tara.

Incepe epoca de colonizare spaniolă.

 

 

 

 

 

 

Fernando Magellan - WikipediaCEBU vs NEGROS OCCIDENTAL

 

 

 

 

 

Ajungând în Cebu  Magellan, s-a împrietenit Rajah Humabon, regele din Cebu și i-a convins pe localnici sa se supuna regelui Carol I  al Spaniei. Humabon și soția sa au fost   botezati cu numele crestine  Carlos și Juana.

La 14 aprilie, Magellan a ridicat o cruce mare de lemn  si ulterior  aproximativ 700 de insularii au fost botezați.

 

 

1614: A murit pictorul spaniol de origine greacă El Greco (Domenicos Theotokopoulos ; (n.1541 in  Candia, azi Iraklion / Creta).

 

El Greco: Bărbat nobil cu mâna pe piept, (presupus autoportret), 1576-79 – Museo del Prado, Madrid

 

 

1655: Urcă pe tronul pontifical Papa Alexandru al VII-lea (Fabio Chigi , n. 13 februarie 1599 – d. 22 mai 1667).

 

 

 

 

 

 

Portrait of Pope Alexander VII (Fabio Chigi) | 37.598 | The ...

 

 

A fost papă  până la moartea sa, în anul 1667.

 

 

 

 1701: Declarația mitropolitului unit ardelean Atanasie Anghel prin care nu-l mai recunoaște pe arhiepiscopul ortodox al  Bucureștilor ca superior al său, rupand astfel total de Biseica Ortodoxa o parte dintre romanii ortodocsi ardeleni.

Fusese hirotonit episcop ortodox în ziua de 22 ianuarie 1968 de către mitropolitul Teodosie(cca. 1620 -1708), al Ungrovlahiei și de patriarhul Dositei al Ierusalimului . Cu această ocazie, patriarhul Dositei al Ierusalimului (1641 – 1707) i-a dat proaspătului hirotonit instrucțiuni precise, între care:

„Trebuie, arhieria Ta, slujba bisericei, adecă Octoihul, Mineele și alte cărți, ce se cântă duminicile și sărbătorile și slujba de toate zilele să te nevoiești cu deadânsul să se citească toate pre limba slovinească sau elinească, iară nu românească sau într-alt chip.”

 

 

 

1772: S-a născut Charles Fourier, filosof utopic și economist francez; (d. 1837).

Fourier, Charles

 

 

 

 

 

 

1789: A murit sultanul Abdul Hamid I. Sub domnia  lui s-a accentuat decadența Imperiului Otoman.

 

 

 Portrait of Abdülhamid I of the Ottoman Empire.jpg

Foto :Abdul Hamid I (Wikipedia)

 

 

Abdul Hamid I (n. 20 martie  1725), a fost al 27  sultan a Imperiului Otoman, fiul sultanului Ahmed al III- lea; (1703-1730). Mama lui a fost Rabia Șermi Sultan.

În urma înfrângerilor suferite în  razboiul ruso-turc  din 1768-1774, a fost nevoit să încheie in 1774 Pacea de la Kuciuk Kainargi.

A cedat Bucovina Austriei si Crimeea Rusiei.

 

 

 

 

1795: Franța a adoptat metrul ca unitate de măsură a lungimii.

 

 

 

1803: Moare eroul revoltei antifranceze a haitienilor – Pierre-Dominique Toussaint Louverture ; (n.20 mai 1743).

 

 

 A fost marele  lider al revoluţiei de eliberare  a sclavilor din colonia Haiti, in urma careia aceasta  colonie franceză a devenit primul stat independent american cu populatie neagra.

Napoléon a decis sa trimita in Haiti un corp expeditionar pentru a restabili suveranitatea franceză.
O flotă de 36 de nave care transportau o armată de 23.000 de oameni a ajuns în februarie 1802 in Haiti, sub comanda generalului Charles Leclerc. Pe 7 iunie 1802 ,Leclerc ii cere o intrevedere lui Toussaint Louverture si il aresteaza acuzandu-l de trădare.

Francois Toussaint Louverture şi familia lui a părăsit Haiti  (pe o navă numită Hero!).

Inainte de a ajunge pe navă, prizonierul  rostit aceste cuvinte celebre: “Trunchiul copacului libertatii, va creste la loc, deoarece rădăcinile sale sunt adânci şi numeroase. “

Francois-Dominique Toussaint Louverture a fost încarcerat fără judecată într-unul din cele mai reci locuri care există în Franţa, Fort de Joux în muntii Jura.

Dupa moartea lui, camaradul său de arme, Jaques Dessalines, îi va alunga pe francezi și va proclama independența Haiti-ului în 1804.

 

 

 

 

 

 

1805: A avut loc prima audiţie a „Simfoniei a III-a”  de Ludwig van Beethoven.

Fără nicio îndoială, în istoria simfonismului universal, această simfonie cunoscută sub numele de ”Eroica”, ocupă un loc cu totul special.

Partitura ei a fost elaborată în perioada mai-noiembrie 1803, iar audiţia a avut loc la „Theater an der Wien“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Frescă muzicală impresionantă, lucrarea relevă o nouă concepţie compoziţională şi o motivaţie cu totul deosebită, care se evidenţiază chiar din titlul şi subtitlul ei, aşa cum au apărut la prima editare din octombrie 1806.

 

 

 

 

 

 

 

1831: Pedro I, impărat al Braziliei (1822-1831), a abdicat în favoarea fiului sau, Pedro al II-lea.

 

 

Pedro I of Brazil (1798-1834). Portrait by Simplicio Rodrigues de ...

 

 

 

 

 

1862: În timpul Războiului civil american, bătălia de la Shiloh se încheie cu victoria forțelor unioniste.

 

 

1863: A avut loc la Sibiu un Congres național al românilor transilvăneni  care a delegat zece personalități, în frunte cu mitropolitul Andrei Șaguna, pentru a expune impăratului Austriei, Franz Joseph I, la Viena, revendicările politice ale românilor.

 

 

 

 

Foto: Mitropolitul Andrei Șaguna

 

 

 

1906: Vulcanul  Vezuviu a erupt și a provocat pagube mari  orașului italian Neapole.

 1913: La Chişinău, în gubernia rusească Basarabia, apare primul număr al săptămânalului Glasul Basarabiei, sub redacţia lui Gr. D. Constantinescu. 

Glasul Basarabiei va apărea până la 16 august 1917.

 

 

 

1915: S-a născut cântăreața americană de jazz Billie Holiday (Lady Day); (d. 1959).

 

 

 

 

 

 

 

1927: A fost efectuată cu succes prima transmisie televizata la mare distanță în Statele Unite ale Americii, în timpul căreia secretarul Departamentului comerțului din SUA, Herbert Hoover, a tinut un discurs la Washington.

 

 

 

 

1928: S-a născut Alan J. Pakula, regizor american de film; (d. 1998).

 

 

Alan Jay Pakula (n. Aprilie 7, 1928 – m. Noiembrie 19, 1998).

 

 

 

 

1931: S-a născut în localitatea Bailești, județul Dolj, actorul roman

Amza Pellea, celebru pentru rolurile din ”Dacii”, ”Mihai Viteazul”, dar mai ales pentru seria ”Nea Marin”.

Amza Pellea a fost unul dintre cei mai importanti actori romani.
A absolvit, in 1956, IATC-ul (Institutul de Arta Teatrala si Cinematografica) in Bucuresti si  debutat  in acelasi an  pe scena Teatrului National din Craiova.

 

 

A fost un reprezentant al Promoției de aur a teatrului românesc, director al Teatrului Național Craiova și profesor la Institutul de Arta Teatrală și Cinematografică.

A câștigat în 1977 premiul de interpretare masculină pentru cel mai bun actor, la Festivalul Internațional de Film de la Moscova, pentru rolul său excepțional (Manlache Preda) din filmul Osânda,  într-o ecranizare de Sergiu Nicolaescu, după “Velerim și Veler Doamne” de Victor Ion Popa.

 Este tatăl actriței Oana Pellea.

A decedat în data de 12 decembrie 1983 la București, la vârsta de 52 de ani. Este înmormântat la Cimitirul Bellu.

 

 

 

1933: S-a născut  cunoscutul  jurnalist român, eseist şi politolog de  la postul de radio Europa Liberă, Nestor Rateș.

A fost director al Departamentului Român al postului la München şi Praga (1989; 1994-2002).

 

 

 

 

 

1939: Albania a fost atacată de Italia fascistă și ocupata în cursul aceleiași luni.

 

 

 

 

1939: S-a născut regizorul american de film, Francis Ford Coppola.

 

 

Francis Ford Coppola tem encontro marcado com seu sócio paranaense

 

 

 

 

 

1940: Booker T. Washington a devenit primul american de origine africană a carui imagine a apărut pe un timbru poștal american.

 

 

 

 

 

 

Booker T. Washington Was the First African American to be Featured ...

 

 

 

 

 

 

  Booker Taliaferro Washington s-a născut  în data de 5 aprilie 1856, în Virginia , SUA, într-o familie de sclavi. A  fost profesor și  reformator, primul președinte al Tuskegee Normal și Industrial Institute (acum Universitatea Tuskegee ) și cel mai influent purtător de cuvânt al americanilor de culoare  negri între 1895 și 1915.

A decedat la 14 noiembrie 1915, la Tuskegee, Alabama.

 

 

 

 

 

1940: La București, a avut loc deschiderea oficiala a Institutului Cultural German.

 

 

1941: A murit Lazăr Edeleanu, unul dintre  promotorii petrochimiei moderne în România; (n. 1 septembrie 1862, București).

A fost un chimist român, autor al procesului de rafinare selectivă a fracțiunilor de petrol pe baza solubilității specifice a diverselor clase de hidrocarburi în dioxid de sulf lichid.

A efectuat cercetări în domeniul chimiei şi tehnologiei petrolului (autorul procedeului, ce-i poartă numele, de rafinare selectivă a fracţiunilor de petrol, bazat pe solubilitatea specifică a diferitelor clase de hidrocarburi în bioxidul de sulf lichid.

Procedeul pe care l-a conceput a fost folosit pentru prima dată în lume la rafinăria „Vega” din Ploieşti, fiind adoptat, ulterior, şi de alte ţări).

Mandru ca sunt roman: Lazar Edeleanu, chimistul care a pus bazele prelucrarii petrolului

În anul 1887 a obținut  titlul de doctor în chimie cu cercetarea „Asupra unor derivați ai acizilor fenilmetacrilici și fenilizobutirici”, în cadrul căreia a descoperit  fenilizopropilamina, cunoscută în medicină sub numele de „benzedrină”, cu o importantă acțiune stimulatoare asupra sistemului nervos.

Efectul farmacologic psihostimulant al amfetaminei a fost descoperit mai târziu în anii 1920.

Începând din 1910 s- a stabilit in Germania unde s-a consacrat  industrializării procesului de rafinare a petrolului cu bioxid de sulf lichid, fiind și director la „Allgemeine Gesellschaft für Chemiche Industrie”, care, în onoarea inventatorului român, a primit numele de „Edeleanu Gesellschaft” și care funcționează și astăzi în Frankfurt.

Această firmă a înregistrat în 1932 marca „Edeleanu” (reînnoită până în zilele noastre) – marcă pentru grupele de produse: hidrocarburi, carburanți pentru motoare, uleiuri pentru transformator, uleiuri pentru întrerupătoare și turbine, ulei alb, instalații și elemente de instalații pentru îmbunătățirea hidrocarburilor.

În timpul regimului nazist  din Germania, compania Edeleanu a fost cumpărată de firma Deutsche Erdöl-AG, iar ulterior a trecut din mână în mână până ce în anul 2002 a fost cumpărată de firma Uhde, aparținând concernului Thyssen- Krupp..

 

 

1944: S-a născut  cancelarul Germaniei, Gerhard Schröder.

 

 

Schröder, Gerhard

 

 

 

 

A fost cancelar federal al Germaniei din 1998, până în 22 noiembrie 2005.

 

 

 

1943: S-a născut în orașul Hotin, azi în Ucraina, regizorul, scenaristul și actorul român Mircea Daneliuc.

 

 

 

 

 

 

 

 

Regizorul, scenaristul, actorul si scriitorul Mircea Daneliuc a urmat cursurile Liceului Constantin Negruzzi din Iași și în 1966 a absolvit Facultatea de Filologie din cadrul Universității A.I.Cuza din Iași, la secția de limba franceză.

Pasionat de cinematografie, in 1972 a absolvit si Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din Bucuresti, la secția de regie.
A debutat ca regizor in anul 1975, cu filmul Cursa, pentru care a primit premiul de debut din partea ACIN si care a participat la festivaluri internaționale de film la Belgrad, New Delhi, Cairo, Moscova, Barcelona.

Următorul film, Ediție speciala, apărut in 1977 ii aducea premiul ACIN pentru regie si participa la Festivalul de Film de la New Delhi.

Când a apărut Proba de microfon in 1988, talentul lui Mircea Daneliuc era confirmat de primul Mare Premiu al ACIN. A participat cu aceasta pelicula la festivalurile de la Atena, Los Angeles, Roma, Poitiers. Următoarele filme regizate de el au avut mare succes: 1980- Vânătoarea de vulpi , 1981- Croaziera, 1984- Glissando, distins de ACIN cu Marele Premiu, 1988- Iacob, cu o nominalizare la premiul european Felix ca cel mai bun film si Marele Premiu ACIN, 1991- A 11-a porunca – UCIN Marele Premiu, 1992- Tusea si junghiul, cu Premiul special al juriului la UCIN, 1993- Patul conjugal – Marele Premiu UCIN, 1994 – Aceasta lehamite, 1995- Senatorul Melcilor, 2003 – Ambasadori, căutam patrie, 2005 , Sistem nervos- distins cu premiul Anno Uno in Italia, 2008- Legiunea străina, 2009- Marilena, 2009 – Cele ce plutesc.
A semnat si regia câtorva spectacole de teatru ca Emigranții de S. Mrozeck la Teatrul Mic din capitala, Regele desculț de Paul Anghel la Teatrul Bulandra, O noapte furtunoasa de I.L. Caragiale la Teatrul Maria Filotti din Braila, propria piesa Doi Pinguri la Teatrul Național din Craiova.
 

Printre cărțile scrise de Mircea Danieliuc se număra Pisica ruptă – roman pentru care a primit premiul ASPRO, Cea mai buna carte a anului 997, Marilena și câteva voluptăți – roman, Șchiopul binemirositor – teatru, Apa din cizme – roman, Doi pinguri- teatru, Strigoii fără țară – roman, Carlo Carlini, iluzionism – teatru, Petru și Pavel – roman, Femei in ghips – teatru, Ora Lanti – roman, pentru care a primit premiul de proza al revistei Ateneu, Cele ce plutesc – roman, cel mai nou volum este Spalari pe cap,care contine proza scurta si a fost publicat in 2010.
A scris scenariile pentru 19 din filmele pe care le-a regizat si a jucat ca actor in câteva dintre ele.
A divorțat de actrița Tora Vasilescu si in prezent este casatorit cu Cecilia Bârbora.

 

 

 

 

1945: Al Doilea Război Mondial: Nava japoneză Yamato, aflată într-o misiune kamikaze în Okinawa (Operațiunea Ten-Go), este scufundată de submarinele americane. 

Yamoto , alături de  nava soră a ei, Mushashi , au fost navele de luptă cele mai grele și mai puternic înarmate construite vreodată, cu un deplasament de 72.800 de tone și dotate cu nouă tunuri principale de 46 cm.  Cu toate acestea, nu au supraviețuit razboiului.

 

1947: A murit Henry Ford, unul din fondatorii  industriei americane de automobile; (n. 1863).

 

 

 

 

1947: A fost creat Partidul Baas Arab Socialist din Irak.

1948: Crearea Organizatiei Mondiale a sănătății.

In prezent, oraganizatia are 193 de membri, România semnand declarația de aderare inca de la infiintarea acesteia.

In Romania, Ziua Mondiala a Sănătății se celebrează din 1995.

 

1954: S-a născut actorul chinez stabilit în America,  Jackie Chan.

Jackie Chan to Star in Historical Epic 'Dragon Blade' | Hollywood ...

 

 

1956: A fost semnat un protocol hispano-marocan, conform caruia Spania a renunțat la protectoratul sau asupra unei zone din nordul Marocului.

Marocul a devenit independent în 1957.

 

 

 

1959: A fost inaugurat  în Laboratorul Ştiinţific Los Alamos din New Mexico, SUA, primul generator atomic de electricitate din lume,

 

 

 

1963: Iugoslavia este proclamată republică socialistă și Iosip Broz Tito este numit președinte pe viață.

 

 Josip Broz Tito Net Worth • Net Worth List

 Iosip Broz Tito (n.7 sau 25 mai 1892 – d. 4 mai 1980)

 

 

 

 

1964: S-a născut actorul australian Russell Crowe, una din mandriile Hollywoodului contemporan.

 

 

 

 

 

 

1968): A fost fondat  „Clubul de la Roma”, un for internaţional cu caracter neoficial, care reuneşte personalităţi din diverse domenii de activitate din mai multe ţări ale lumii , inclusiv din România, preocupate de studierea şi dezbaterea principalelor probleme cu care se confruntă lumea de azi.

 

 

 

1980: În urma luarii de ostatici americani la 4 noiembrie 1979, Statele Unite ale Americii au rupt relatiile diplomatice cu Republica Islamică Iran și au impus sancțiuni economice împotriva acestei țări.

 

 

 

 

1989: A avut loc un incendiu la bordul submarinului torpilor sovietic cu propulsie nucleara ”Komsomolet”, care s-a scufundat la 180 de kilometri sud-vest de Insula Ursului din Marea Norvegiei.

Au murit 42 din cei 69 membri ai echipajului.

 

 

 

1990: S-a născut  jucătoarea română de tenis Sorana Cîrstea.

 Sorana Cirstea Rogers Cup Toronto: Day 5

Sorana Cîrstea Mihaela este o  jucătoare de tenis profesionist , antrenata de Darren Cahill.

 

 

 

1992: Sârbii din Bosnia si Hertegovina au proclamat Republica Srpska.

 

 

 

 

Serbia SOS: The Future of the Republic of Srpska

 

 

 

 

1995: Primul Război Cecen: trupele paramilitare ruse încep masacrul  civililor din localitatea Samashki, în  Cecenia.

 

 

Cecenia: Atentat sinucigas la Groznii

 

 

 

 

2003: Trupele americane au ocupat Bagdadul. Regimul lui Saddam Hussein s-a prabușit.

 

Saddam Hussein and Iraq

  

 

 

 

2005: Liderul kurd Jalal Talabani (71 ani) a depus juramantul de presedinte al Irakului, devenind primul sef de stat nearab al unui stat arab și primul presedinte irakian ales democratic în peste 50 ani.

 

 

 Iraqi President Jalal Talabani

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2009: Manifestații violente au avut loc la sediul Parlamentului și Președinției Republicii Moldova din Chișinău, demonstranții contestând corectitudinea alegerilor organizate de comuniști în urmă cu două zile.

 

 

 

 

 

 

 

 

2010: A murit actorul de film britanic Christopher Cazenove;  (n. 1943).

 

 

 

 

 

 

Christopher Cazenove | British actor, born 1943. | Steve ...

 

 

 

2016: A decedat scriitorul de origine aromână Tiberiu Cunia , cunoscut pentru importanta sa contribuție în păstrarea și conservarea culturii aromâne.

S-a născut la 10 ianuarie 1926 la Edessa, în Grecia, într-o familie de aromâni.

La câteva luni dupa nașterea sa, familia lui părăsea Grecia refugiindu-se în Cadrilaterul românesc, la Bazargic (în Bulgaria de astazi), unde va ramâne până în 1940, iar după cedarea Cadrilaterului se va stabili la Constanța.

Tiberiu Cunia absolvă la Bazargic studiile primare și gimnaziale, după care urmeaza cursurile liceului „Mircea cel Batrân” din Constanța.

 

 

 

 

 

Tiberiu Cunia – 64 de ani în exil, o cariera stralucita si-un ...

 

 

 

 

 

Într-o carte memorialistică apărută în anul 2002, va afirma fără echivoc : „Eu personal mă consider român din Macedonia sau aromân”.

 Înca din 1946 când îsi începe studiile universitare, se va ralia miscarii de rezistență anticomuniste.

Va trece în Iugoslavia clandestin, prin Banat, sprijinit de oamenii rezistentei, după care se va refugia  în Italia și apoi în Franța, unde devine student bursier al  Scolii Superioare din Nancy.

La terminarea studiilor, va emigra în Canada.

Ascendenţă aromână, de care nu s-a dezis niciodată, îl va face ca de-a lungul vieţii chiar și după ce  se va stabili  în America de Nord, unde a fost  un apreciat inginer silvicultor şi profesor universitar de statistică,  să se arate preocupat de perpetuarea culturii coetnicilor săi.

A publicat unele lucrări importante în dialectul  aromân, cum ar fi Dictsiunar a limbãljei armãneascã (Editura Cartea Aromãnã, 2010).

A primit un prestigios premiu Von Humboldt.

   

 

 

 

 

 

 

 

2017: După atacul chimic declanșat de armata siriană împotriva populației civile la Khan Shaykhun, Statele Unite au lansat 59 de rachete de croazieră Tomahawk asupra unei baze militare aeriene din Siria.  

 

 

 

 

 

Siria: Cel puțin 35 civili, printre care nouă copii, uciși într-un ...

 

 

 

 

 

 

Siria a anunțat oficial că loviturile americane s-au soldat cu șase morți și cu importante pagube materiale.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CREȘTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SFÂNTUL MUCENIC CALIOPIE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Viaţa Sfântului Mucenic Caliopie | Doxologia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sfântul Caliopie a viețuit la sfârșitul secolului al III lea si inceputul secolului al IV lea. A fost unicul fiu al unui părinte senator din Perga Pamfiliei. Din cauza persecuțiilor impotriva creștinilor, mama sa l-a  trimis cu o corabie, în cetatea Pompeiopolis.

Ajuns in aceasta cetate, refuză sa ia parte la o sarbatoare in cinstea zeilor, motiv pentru care este dus la comandantul Maximus.

Sfântul Caliopie va marturisi înaintea acestuia ca este creștin.

 Va fi supus la diferite chinuri, pentru ca în cele din urmă sa fie osândit la moarte pe cruce.

Când a fost dus la locul răstignirii, mama sa a strecurat cinci bani mari de aur in mâna călăului, spunându-i sa-l aseze pe fiul ei cu capul în jos, nu in felul in care a stat Mântuitorul.

A doua zi, când au coborât de pe cruce trupul neinsuflețit al Sfântului Caliopie, mama sa l-a îmbratișt și a murit.

Ei au luat mucenicia cu cinste în anul 304.

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse) :

e.maramures.ro, Crestin Ortodox.ro,  lessignets.com, mediafax.ro; Wikipedia.ro; Rador.ro; https://www.cinemagia.ro.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

VIDEO: ASTĂZI ÎN ISTORIE- TODAY IN HISTORY

 

 

 

 

 

 

 

 

07/04/2020 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , , ,

Un comentariu »

  1. A republicat asta pe Cronopedia.

    Apreciază

    Comentariu de Ioan M. | 07/04/2020 | Răspunde


Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.