CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Institutului Cantacuzino ar putea reîncepe în cel mai scurt timp producerea medicamentului Polidin destinat tratamentului afecțiunilor virale ale căilor respiratorii


 

 

 

 

Fotografia postată de Polidin.

 

 

 

 

 

 

 

Polidin revine spectaculos

 

Veste buna pentru români. S-a inregistrat marca Polidin. După ce ani întregi produsul Polidin a fost dat uitării, in iunie 2019 Institutul National de Cercetare si Dezvoltare Medico-Militara Cantacuzino a depus la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci cererea de marca “Polidin”.

Cererii i-a fost atribuit numarul de depozit M2019/04122 si dupa ce a parcurs fazele de opozitie si examinare, la inceputul anului 2020 a fost admisa la inregistrare.

 Obtinerea protectiei ca marca inseamna drept exclusiv de folosire.Asta arata intentia Institutului Cantacuzino de a produce in cel mai scurt timp medicamentul Polidin.

Desi se discuta înca din anul 2018 despre reluarea productiei , formalitatile de protectie a marcii au fost amanate pana la jumatatea anului 2019, ceea ce insemna ca abia atunci s-a apreciat de catre conducerea Institutilui Cantacuzino ca medicamentul s-ar putea produce efectiv.

Lumea Marcilor a sesizat ca in anul 2013 s-a mai incercat obtinerea protectiei ca marca a Polidinului de catre Centrul de Cercetare si Prelucrare Plante Medicinale Plantavorel SA din Piatra Neamț, dar marca a fost anulată. Era normal. Drepturile anterioare asupra produsului aparțineau Institutului Cantacuzino.

Cititi aici extrasul de marca.

Polidin a fost creat de o echipa de medici de la Institutul Cantacuzino din Bucuresti si filiala acestuia de la Iasi in anii ’60.

In urma unor cercetari si teste care au durat aproape 6 ani, medicamentul a fost omologat, iar din 1966 a inceput producția.

Polidin era prescris pentru afectiuni acute si cronice ale cailor respiratorii superioare si inferioare, boli infectioase virale si a avut un succes urias pana prin anii 2000 cand s-a inregistrat varful de producție.

Polidin devenise un adevarat brand de țară

Dupa intrarea României în Uniunea Europeană producția de Polidin a scăzut pentru că UE  interzicea unele din ingredientele romanesti din compozitie, impunând anumite standarde care nu s-au potrivit produsului.

Aceast fapt, dar și investițiile insuficiente, au dus la incetarea producției in 2012.

Autor: Lumea Marcilor

 

ADDENDA:

 

Medicii prescriau Polidin pentru preîntâmpinarea infecţiilor respiratorii, dar mulţi au folosit acest preparat și în tratarea infecţiilor ginecologice şi un specialist în oncologie îl prescria chiar pentru a preîntâmpina metastazele în cancerul la sân.

Dacă la sfârșitul anilor ’90, se produceau chiar și 15 milioane de fiole de Polidin pe an, ei bine, în 2012 producția acestui vaccin a fost stopată din cauza normelor noi impuse de Uniunea Europeană.  

Polidin este folosit în scop profilactic și ca tratament adjuvant în:

 

  • infecții acute și cronice ale cailor respiratorii superioare și inferioare

  • infecții genito-urinare (anexite, metrite, prostatite)

  • boli infecțioase virale (gripă)

  • arsuri de diverse grade ce afectează suprafețe mari cutanate

  • pregătire preoperatorie.

  • Polidin se recomanda, în special în anotimpurile reci, cu o frecvență mai mare a infecțiilor acute respiratorii, copiilor și persoanelor în vârstă, precum și bolnavilor cu afecțiuni cronice ce duc la scăderea rezistenței imunitare a organismului. Este util să se administreze cure repetate de Polidin.

  • Polidin nu are contraindicații.

  • Polidin se poate administra concomitent tratamentului cu antibiotice. Studii efectuate pe modele experimentale la animal au arătat că Polidinul diminuează efectul inhibitor al corticosteroizilor asupra sistemului imun.

 

În octombrie 2018, Mihai Fifor, ministrul Apărării la acea vreme, anunța că celebrul vaccin anti-gripal românesc Polidin, care nu se mai produce din anul 2012, ar putea reveni pe piață.

Producţia de vaccinuri ar urma să fie reluată la Institutul Cantacuzino, la o unitate de producţie nou construită şi în baza unui parteneriat cu o companie farmaceutică, până la finele anului viitor, afirma acesta.

„Am cerut colegilor mei să identifice suprafaţa de teren pe care Armata o are, unde putem să ridicăm o hală de producţie în adevăratul sens al cuvântului pentru producţia de vaccin. Această suprafaţă de teren a fost identificată, resursele financiare pentru a putea ridica această facilitate de producţie sunt identificate.

Sunt în discuţii extrem de avansate cu companii care produc vaccin în lumea aceasta, companii foarte mari, care să ni se alăture. (…) MApN, prin Cantacuzino, pune la dispoziţie, repet, infrastructură, şi negociem pentru a putea să avem alături de noi o companie dornică să investească în România, aici în Bucureşti, pentru a putea să reluăm producţia, dar în adevăratul sens al cuvântului, la scara necesară, astfel încât să putem juca în piaţa mare fără niciun fel de problemă; (surse: adevărul.ro, monitorulsv.ro, Federația Comunităților Evreiești din România).

 

07/04/2020 - Posted by | stiinta | , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: