O ISTORIE A ZILEI DE 16 APRILIE. VIDEO
16 aprilie, istoricul zilei
1457 i.I.Hr.: A avut loc Bătălia de la Megiddo, a faraonului Thutmoses al III-lea, impotriva triburilor hyksosilor aflate sub comanda regelui Cades.
A fost prima bătălie consemnata de istorie.
69: A murit împăratul Otho – (n. 32).
Marcus Salvius Otho (25 aprilie 32 – 16 aprilie 69), a fost împărat roman din 15 ianuarie până în 16 aprilie 69 si a fost al doilea împărat al Anului celor patru împărați.
După asasinarea împăratului Galba și a lui Piso, la 15 ianuarie 69, Otho este proclamat împărat de către garda pretoriană, apoi confirmat de Senat.
Este aclamat de legiunile dunărene și de cele din Orient, în schimb Germania, Gallia, Hispania și Britannia îl recunosc pe Aulus Vitellius, guvernatorul Germaniei Inferior, proclamat de trupele de aici încă de la 1 ianuarie 69.
Vitellius trimite trupe împotriva sa care traversează Alpii,iar la 14 aprilie 69 are loc la Bedriacum, la nord de Pad, bătălia decisivă dintre armatele lui Otho și cele ale lui Vitellius. Înfrânt, Otho se sinucide.
73: Fortăreața evreilor Massada a fost cucerită de romani.
După un îndelungat asediu (între anii 70-73 d.C.), cei circa 970 de iudei aflați în Massada au preferat să se sinucidă, pentru a nu cădea în mâinile luptătorilor romani, care i-ar fi luat în robie.
Deoarece sinuciderea era interzisă de religia lor, s-au tras la sorți câțiva bărbați care să-i omoare pe toți ceilalți asediați, iar după aceasta, ultimii rămași s-au omorât ei între ei.
Totuși, două femei și cinci copii s-au ascuns, și au scăpat cu viață, putând povesti mai târziu cele întâmplate.
Rezistența împotriva unor forțe invadatoare mult superioare și moartea asediaților, a constituit până azi un simbol al dorinței de libertate a iudaicilor. Curajul lor a fost admirat chiar și de romani.
1113: A murit Sviatopolk Iziaslavici (Sviatopolk al II-lea din dinastia Riurik), mare cneaz al Rusiei Kievene; (nascut cca 1050).
A domnit din anul 1093, pana la moartea sa, in 1113. A fost de asemenea cneaz al Novgorodului (1078- 1088) si cneaz de Turov ( 1088-1093).
1345: Ștefan Uroș IV Dușan (n. aprox.1308 – d.20 decembrie 1355) regele Serbiei (din 8 septembrie 1331) devine țar al sârbilor și grecilor.
Sub conducerea sa, Serbia și-a atins apogeul extinderii teritoriale, imperiul sarb devenind unul dintre cele mai mari state din Europa în acea vreme
Coroana sa este păstrată la mănăstirea Cetinje din Muntenegru.
1495: S-a născut umanistul german Petrus Apianus (Peter Bienewitz sau Bennewitz) ; (d. 21 aprilie 1552), cunoscut pentru contribuțiile sale în domeniul matematicii, astronomiei, cartografiei.
A întocmit prima tabelă trigonometrică de sinusuri si a proiectat și instrumente pentru calcule astronomice.
Petrus Apianus a studiat cometele, remarcând faptul că acestea își mențin coada în direcția opusă Soarelui.
1582: Conquistadorul spaniol Hernando de Lerma, fondeaza orasul argentinian Salta.
Hernando de Lerma (născut 1541), a fost numit de regele Spaniei Filip al II-lea, la 13 noiembrie 1577, guvernator al provinciei Tucumán, (în prezent parte a statului Argentina).
1780: Este fondată Universitatea din Munster (Westfälische Wilhelms-Universität Münster), în Renania de Nord-Westphalia, Germania.
Universitatea isi are rădăcinile în Jesuitenkolleg Münster, fondat în 1588. Dar Universitatea moderna din Münster a fost înființată în 1780,avand initial patru facultăți: Drept, Sănătate Știință (Medicină), filosofie și teologie.
Ceremonia de constituire a fost realizată de Franz von Fürstenberg Freiherr. Numele său actual a fost stabilit de către împăratul Wilhelm al II-lea în 1907.
1788: A murit Georges (Louis Leclerc) De Buffon, naturalist, biolog, matematician şi scriitor francez, unul dintre întemeietorii concepţiei evoluţioniste; (n. 1707).
1813: A murit Mihail I. Kutuzov, feldmareşal rus, participant la războaiele ruso-turce, comandant suprem al armatei ruse în războiul împotriva lui Napoleon I (1812); (n. 1745).
1818: Senatul Statelor Unite ratifica Tratatul Rush-Bagot, prin care se stabilea frontiera cu colonia engleza Canada.
1828: A decedat pictorul spaniol Francisco Jose de Goya y Lucientes ; (n. 30 martie 1746).
Goya – autoportret
Francisco José de Goya y Lucientes a fost unul dintre pictorii spanioli cei mai importanti spaniol, la răspântia secolelor al XVIII-lea si al XIX-lea . La un secol dupa Velázquez si cu un secol inainte de Picasso, opera lui este un punct de referinta pentru două veacuri de pictură spaniolă.
Ani de-a rândul Goya o fost artistul curtii regale spaniole, si ar fi rămas probabil creator al unei picturi liniștite, echilibrate, dacă nu s-ar fi îmbolnăvit. Surzenia îl izolează de lume și îl eliberează de convenția picturii oficiale.
La aproape cincizeci de ani, exploreaza străfundurile misterioase si zbuciumate ale sufletului omenesc, iar ochiul lui sarcastic si demascator nu iarta pe nimeni.
1844: S-a născut romancierul francez Anatole France; (d.12 oct. 1924).
Este numele de scriitor al autorului francez Jacques Anatole François Thibault, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1921.
Primul său roman Le Crime de Sylvestre Bonnard (Crima lui Sylvestre Bonnard) (1881), premiat de Academia franceză, iar piesa Noces corinthiennes (Nunta din Corint) i-a fost reprezentată în anul 1884.
Devine director al revistei Les Lettres et les Arts (1885) și cronicar al revistei Le Temps (1887), calitate în care va face elogiul scriitorului Emile Zola (1892). În 1890, își dă demisia din postul de bibliotecar la Senat și publică romanul Thaïs. În 1894 îi apare Le Lys rouge (Crinul roșu, 1894).
Anatole France a fost ales membru al Academiei franceze.
1850: A decedat Madame Tussaud, fondatoarea renumitului „Muzeu al figurilor de ceara” din Londra, ce-i poarta numele.
Marie Tussaud, pe numele de față Grosholtz, s-a nascut in Franta, la Strasbourg, in 1 decembrie 1761.
A invățat sa prelucreze ceara si arta modelarii de la medicul Philippe Curtius, in casa caruia mama ei a lucrat ca menajera.
A fost profesoara de arta a surorii regelui Ludovic al XVI-lea, dar Revolutia Franceza din 1789 i-a schimbat viata, pentru ca a fost intemnitata pentru legaturile avute cu familia regala.
Dupa eliberare a fost obligata sa faca masti mortuare pentru prizonierii ghilotinati, pentru a-si dovedi supunerea fata de noii guvernanti.
In 1802, a pleacat in Anglia impreuna cu cei doi fii si a inceput sa isi prezinte public figurinele din ceara confectionate.
Timp de peste 30 de ani, a strabatut tara expunandu-si colectia sa, care cuprindea personalitati ale vremii.
Muzeul figurilor de ceara care ii poarta numele s-a infiintat in 1835, la Londra, pe Baker Street. Expozitia a fost mutata ulterior in sediul actual din Marylebone Road, in 1884, muzeul adapostind cateva dintre figurile de ceara create chiar de Madame Tussaud, in anii tineretii sale.
Printre ele se numara cele ale lui Voltaire si Benjamin Franklin. De asemenea, in incinta se afla chiar copia ei, pe care si-a facut-o personal chiar inainte de sfarsitul vietii.
Statuile din Muzeul figurilor de ceara sunt ordonate in salile muzeului pe zone tematice: „Lumea filmului”, „Legendele muzicii”, „Petrecerea celebritatilor”, „Camera ororilor”, unde se afla expus si Vlad Tepes.
De-a lungul anilor, muzeul a fost afectat de un incendiu, bombardat in timpul celui de-al doilea razboi mondial, dar a ramas in picioare. In prezent, colectia numara peste 16.000 de exponate.
1859: A murit istoricul, gânditorul și politicianul francez Alexis de Tocqueville ; (n.29 iulie 1805).
Cartea sa „Despre democrația în America” i-a adus o largă apreciere și alegerea sa ca membru al Academiei franceze.
Opera sa s-a bucurat de o puternică popularitate în a doua jumătate a secolului al XX-lea, în special după declinul marxismului.
Tocqueville folosește, în general termenul de „democrație” ca un termen mai degrabă social decât politic, pentru a se referi la o societate caracterizată de egalitatea condițiilor sociale (fără o aristocrație privelegiată si cu cariere deschise tuturor cetățenilor).
1864: În numărul 88 al „Monitorulu Jurnalu Oficialu alu Principateloru-Unite-Române”, a fost publicată prima lege de organizare judecătorească din istoria României, mai exact a Principatelor Unite, primul act normativ care a statornicit înfiinţarea Curţii de Apel Bucureşti chiar sub această denumire.
1869: A apărut, la București revista „Traian”, editată de Bogdan Petriceicu Hașdeu.
1879: S-a născut scriitorul român Gala Galaction; (m. 8 martie 1961).
|
Gala Galaction, scriitor, preot ortodox, profesor de teologie de origine aromână |
Gala Galaction (pseudonimul literar al lui Grigore Pișculescu, n. 16 aprilie 1879, Didești, Teleorman – d. 8 martie 1961, București) a fost un scriitor, preot ortodox, profesor de teologie român de origine aromână, traducător al Bibliei în limba română.
S-a născut în familia unui țăran care era căsătorit cu fiica unui preot. În 1922, este hirotonit preot și, în 1926, devine profesor la Universitatea din Chișinău.
În perioada interbelică desfășoară o susținută activitate publicistică, cu ajutorul lui Tudor Arghezi, și editează revistele ”Cronica” și ”Spicul”, care apar în perioada 1915-1918.
Ca teolog, a publicat studii despre Noul Testament, articole, meditații, conferințe, predici.
Între 1928-1934 a realizat o nouă traducere a Bibliei în limba română (împreună cu pr. prof. Vasile Radu).
A desfășurat o remarcabilă activitate literară-publicistică, publicand volume de nuvele, romane, note de călătorie, articole în principalele ziare și reviste ale timpului, precum și un jurnal care a fost publicat postum.
După 1944, este prezent în viața literară sau politică, este ales vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor din România în 1947, deputat în Marea Adunare Națională și primește Ordinul Muncii, clasa întîi în 1954.
A călătorit în Țara Sfîntă, în Ungaria, Italia, Grecia, Egipt. După o congestie cerebrală, își va petrece ultimii ani de viață imobilizat la pat.
În Israel, primăria orașului Ierusalim a numit o piațetă în amintirea sa, ca semn de apreciere a contribuției sale la promovarea înțelegerii între creștini și evrei, inclusiv în timpurile cînd omenirea a fost pusă greu la încercare.
La Mangalia și Roșiorii de Vede, câte o școală îi poartă numele.
1889: S-a născut genialul actor britanic de comedie Charlie Chaplin, regizor și producător american de film, creatorul personajului de film mut “Charlot”; (m. 25 dec. 1977, în Eleveția).
1896: S-a născut scriitorul român Tristan Tzara, unul dintre inițiatorii curentului în literaturădadaist; (d. 1963).
1917: Vladimir Lenin s-a întors din exil la Petrograd (în prezent Sankt Petersburg) și a preluat rolul de lider al Revoluției bolșevice ruse.
Cu o lună mai înainte țarul Rusiei, Nicolae al II-lea, fusese înlăturat de la putere.
1917: Primul război mondial. Începe a doua bătălie de la Aisne, terminată cu victoria germanilor; a fost o tentativă franceză de a rupe frontul german între Soissons și Reims, sub ordinele generalului Nivelle.
1919: Începe Bătălia din Munţii Apuseni din timpul Războiului româno-ungar de la 1919.
|
General Traian Moşoiu (n.1865-d.1932) |
Armata regală română a respins atacul trupelor bolsevice ungare si a contraatacat, atingînd Tisa la 1 mai 1919.
Ofensiva Ungariei bolşevice, care încheiase o alianţă cu bolşevicii lui Lenin, urmarea să desfiinţeze statul român printr-un atac combinat, initiat de unguri dinspre vest, prin Transilvania, şi de către ruşi dinspre est, prin Basarabia.
Armatele celor două regimuri comuniste ar fi urmat să faca jonctiunea pe crestele Carpaţilor Orientali, deveniţi graniţă între Rusia Sovietică şi Ungaria bolşevică.
Din fericire, proiectul nu s-a putut realiza, atît din cauza ofensivei româneşti care a desfiinţat Ungaria bolşevică, cat şi datorita rezistenţei româneşti de pe Nistru contra bandelor bolşevice ce testau tăria apărării trupelor române si nu în ultimul rînd datorită ofensivei ruşilor albi ai generalului Denikin în sudul Ucrainei.
Această ofensivă ne-a dat Romaniei răgazul pe Nistru pentru a se putea concentra spre vest, spre ameninţarea Ungariei bolşevice.
Generalul Traian Moşoiu a condus Comandamentul Trupelor din Transilvania pînă la 11 aprilie 1919, cînd conducerea este luată de generalul Gheorghe Mărdărescu, generalul Moşoiu preluînd comanda grupului de armate „Nord „.
Acesta a condus contraofensiva victorioasă încheiată cu ocuparea Budapestei, devenind comandant al garnizoanei române din Budapesta, apoi guvernator militar al teritoriilor ungare de la vest de Tisa.
După revenirea sa din Ungaria, a fost pentru scurtă vreme ministru de război, apoi senator, şi, ulterior, ministru al comunicaţiilor (1922-1923) şi al lucrărilor publice (1923-1926).
1919: La 16 aprilie, la Dachau, in Germania, o fracţiune comunistã condusã de trei evrei ruşi : Levin, Axelrot şi Lewien, alungã autoritãtile locale, se instaleazã în palatul conţilor Wittelbasch şi, împreunã cu Eglhofer, jefuiesc bãncile locale şi imprimã chiar bani falşi pentru a-i plãti pe cei douãzeci de mii de miliţieni care-i urmeazã şi ii susţin.
Aceasta miscare a aparut dupa ce la 7 aprilie, Bavaria se proclamase republicã, avându-l ca preşedinte pe comunistul Toller.
Trupele rãmase încã credincioase disciplinei militare se închid în cazãrmi pentru a nu fi dezarmate.
Comunistii sunt zdrobiti , cu ajutorul unor trupe conduse de generalul von Oven, trimise de la Berlin.
Au loc apoi şapte sute de execuţii, printre care şi capii insurecţiei : Landauer, Eglhofer, Levin. Ceilalţi au fugit la Viena.
Astfel eşueazã experienţa Republicii Sovietice Bavaria.
1919: Războiul polono-sovietic. Armata poloneză lansează ofensiva asupra capitalei Lituaniei, Vilnius, pe care o vor captura in data de 19 aprilie.
16 -17 aprilie 1920: Are loc Congresul Partidului Poporului din România, condus de Alexandru Averescu, aceptat fuzionarea cu gruparea lui Sergiu Niţă a Ligii Poporului din Basarabia, ceea ce a permis extinderea Partidului Poporului în Basarabia. Noul partid a avut de înfruntat în Basarabia opoziţia Partidului Ţărănesc, cel mai popular partid din Basarabia la acel moment.
Congresul Partidului Poporului din România a fost constituit la 3 aprilie 1918 (16 aprilie 1918, stil nou) la Iaşi, România.
1921: S-a nascut marele actor britanic Peter Ustinov; (d. 2004).
1924: S-a născut Henry Mancini, compozitor american născut în Cleveland Ohio, autor de muzica de film (The Pink Panther, Peter Gunn etc.).
A primit premii Oscar in 1962 (“Mic dejun la Tiffany’s”), in 1963 (“Zilele vinului şi trandafiri”) si in 1983 (“Victor / Victoria”), precum si un numar de 20 premii Grammy în cariera sa.
A murit in urma unui cancer pancreatic şi de ficat, la 14 iunie 1994, la vârsta de 70 de ani.
1925: La Sofia a avut loc atentatul organizat de comunişti la Biserica „Sveti Nedelia”.
Partidul Comunist Bulgar, fiind scos în afara legii, Cominternul dirijat de la Moscova a trecut la atentate, inclusiv in lacasele sfinte, pentru a elimina pe cei mai de seamă reprezentanţi ai regimului aflat la conducerea tarii.
Gruparea terorista comunista bulgara a aruncat în aer acoperișul bisericii aflate în centrul capitalei bulgare Sofia, în timpul slujbei de înmormântare a generalului Konstantin Gheorghiev, care fusese ucis într-un alt atentat comunist in ziua de 14 aprilie.
150 de oameni, în principal membri ai elitei politice și militare a țării, au murit și circa 500 de persoane au fost rănite în atac.
1927: S-a nascut Joseph Ratzinger, teolog german, ales in 2005 papă al Bisericii Catolice a Romei, sub numele de Benedict al XVI-lea, succesorul papei Ioan Paul al II-lea.
La 28 februarie a demisionat din funcția de suveran pontif, fiind primul papă din evul mediu până în prezent, care a ales să renunțe la acest oficiu.
1935: Moare Panait Istrati, scriitor român de limbă franceză ( „Kira Kiralina”,”Ciulinii Bărăganului”); (n. 10 august 1884).
1938: Sunt arestați și condamnați la închisoare mai mulți conducători legionari, în frunte cu căpitanul Corneliu Zelea Codreanu.
Corneliu Zelea Codreanu
Ulterior, în noaptea 29-30 noiembrie 1938, lui Codreanu, si altor 12 conducători legionari le-a fost înscenată o evadare, fiind omorîţi în timpul unui transfer între închisori, la ordinul regelui Carol al II-lea.
1940: S-a născut Margareta a II-a (Alexandrine Þórhildur Ingrid Margrethe), regina Danemarcei (din 1972).
1943: Chimistul elvetian Albert Hofmann (n.11 ianuarie 1906 – d. 29 aprilie 2008), a descoperit efectele halucinogene ale LSD-ului.
A lucrat la compania Sandoz unde a ajuns director al departamentului de produse naturale. S-a stins din viață la 102 ani, la locuinta sa din Basel, Elvetia, în urma unui atac de cord.
1944: Asupra României au avut loc primele bombardamente de noapte al aviaţiei engleze din timpul celui de – Al Doilea Război Mondial.
În timpul bombardamentului este atacat Turnu Severin.
1972: A fost lansată la Cape Canaveral, în Florida, naveta spațială americană „Apollo 16″, care a aselenizat la 20 aprilie 1972.
1972: A murit Yasunari Kawabata, scriitor japonez, laureat al Premiului Nobel; (n. 1899).
1990: În România a avut loc o manifestaţie de protest împotriva refuzului puterii post comuniste de a acorda Regelui Mihai, exilat de comuniști în 1948, viza de intrare în ţară .
2007: În Statele Unite are loc masacrul de la Virginia Tech, în campusul Universității Virginia Tech, Blackburg, Virginia, SUA.
A fost cel mai sângeros incident petrecut într-o instituție de învățământ din istoria Statelor Unite, numărul de persoane decedate ajungand la 33, printre victime fiind si profesorul de inginerie și mecanică Liviu Librescu,originar din Romania (n.1930).
Autorul atacului,Cho Seung-hui, născut în Coreea de Sud și crescut în Virginia, avea drept de rezidență în SUA si era student al acestei universități și locuia în campusul universitar. Dupa atac,acesta s-a sinucis.
2008: A murit savantul american Edward Lorenz, considerat părintele Teoriei haosului şi a noțiunii de „efect al fluturelui„; (n. 23 mai 1917).
Edward_Norton_Lorenz a fost un matematician și meteorolog american care a stabilit baza teoretică a predictibilității meteorologice și climatice, precum și baza pentru fizică și meteorologie asistată de computer. Este cel mai cunoscut drept fondatorul teoriei haosului modern , o ramură a matematicii care se concentrează pe comportamentul sistemelor dinamice extrem de sensibile la condițiile inițiale .
Descoperirea haosului determinist „a influențat profund o gamă largă de științe de bază și a adus una dintre cele mai dramatice schimbări în viziunea naturii asupra omenirii încă de la Sir Isaac Newton”, potrivit comitetului care i-a acordat Premiul Kyoto din 1991 pentru științele de bază în domeniul științelor pământului și planetar
Cercetările sale și-au găsit largi aplicații în domeniul meteorologiei teoretice.
Astfel, a elaborat un model matematic care să descrie mișcarea aerului atmosferic.
A primit numeroase distincții și medalii, printre care: Medalia Carl-Gustaf Rossby din partea Societății Meteorologice Americane în 1969, Medalia Elliott Cresson din partea Institutului Franklin în 1989 și Medalia de Aur Lomonosov în 2004.
2013: A murit cântăreţul american de muzică gospel, George Beverly Shea, fost colaborator cu evanghelistul Billy Graham vreme de peste 60 de ani (n. 1909, în Canada).
2018: A murit cântăreaţa română de muzică populară Ionela Prodan; (n. 1947).
2018: A decedat în Gangseo-gu (în Coreea de Sud) renumita actriță sud- coreeană Choi Eun-hee (născută la 20 noiembrie 1926 în Gwangju), considerată una dintre cele mai mari actrițe coreene din anii 1950 și 1960.
Choi Eun-hee și-a început cariera în 1947 cu filmul A New Oath , urmat de The Sun of the Night (1948) și Maeumul gohyang (1949), care i-a deschis ușile faimei.
În 1954, s-a căsătorit cu regizorul sud-coreean Shin Sang-ok, jucând în peste 130 de filme ale acestuia, până la divorțul lor în 1976.
O viață ca-n filme…
În ianuarie 1978, actrița Choi Eun-hee a fost răpită în Hong Kong, la ordinul lui Kim Jong-il, un împătimit al cinematografului, fiul dictatorului comunist nord-coreean Kim Ir-sen .
Fostul său soț, Shin Sang-ok a fost la rândul său răpit șase luni mai târziu, amândoi fiind siliți să lucreze la filme de propagandă care glorificau regimul comunist nord-coreean, dar și în filme artistice.
Pentru rolul jucat într-una dintre peliculele realizate în timpul captivității sale, Choi Eun-hee va primi la Festivalul de Film de la Moscova premiul pentru cea mai bună actriță.
După ce a făcut o serie de filme în Coreea de Nord comunistă, cuplul (recăsătorit în 1983 la ordinul lui Kim) a reușit să scape în 1986, refugiindu-se în ambasada americană de la Viena.
Vor trăi zece ani în Statele Unite, înainte de a se întoarce în Coreea de Sud.
Regimul nord-coreean a negat întotdeauna că i-a răpit, afirmând că cei doi au venit în Coreea de Nord pentru a găsi un refugiu.
Choi Eun-hee a murit la vârsta de 91 de ani în urma unei insuficiențe renale.
CALENDAR CREȘTIN ORTODOX
Joia din Săptămâna Patimilor (Denia celor 12 Evanghelii)
Denia celor 12 Evanghelii și scoaterea Sfintei Cruci
Joia din Saptamana Patimilor este cunoscuta ca fiind ziua in care se citesc cele 12 Evanghelii si se scoate Sfanta Cruce în naosul bisericii. Aducerea Sfintei Cruci din Sfantul Altar si asezarea ei in mijlocul bisericii are loc după citirea Evangheliei a V- a, atunci cand preotul spune:
„Astazi S-a spanzurat pe lemn Cel Ce a intins pământul pe ape”.
Sfânta Cruce rămâne in mijlocul bisericii pâna vineri, când este readusă în Sfântul Altar.
La Ierusalim, incepând cu orele 16.00, se face o procesiune cu Sfânta Cruce.
Procesiunea incepe de la Pretoriu si se termina la Sfântul Mormânt. Credinciosii străbat drumul pe care Mântuitorul a purtat Crucea Răstignirii.
Bibliografie (surse):
-
Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;
-
Crestin Ortodox.ro;
-
Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric;
-
e.maramures.ro;
-
wikipedia.ro
-
Rador.ro
VIDEO: ASTĂZI ÎN ISTORIE – TODAY IN HISTORY
A republicat asta pe Cronopedia.
ApreciazăApreciază