CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 13 OCTOMBRIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

13 octombrie. istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

Anul 54: Imparatul roman Claudius (Tiberius Claudius Caesar Augustus Gemanicus, n. 1 august 10 î.Hr.), a murit otravit de  sotia sa Agrippina.

A  fost al patrulea împărat roman al dinastiei iulio-claudiene și a domnit din anul 41, până la moartea sa.

 

 

 

 

 

 Imagini pentru Imparatul roman Claudius photos

 

 

 

 

 

În timpul domiei sale a  început construcția unui sistem defensiv de fortificații pe Rin si Dunare , iar  provinciile au beneficiat  de o bună administrare și o bogată activitate edilitară (șosele, apeducte, porturi). Acordarea cetățeniei romane locuitorilor unor orașe din afara Italiei, i-a  atrage ostilitatea cercurilor senatoriale.

În timpul domniei lui Claudius a  început  cucerirea Britanniei, care a devenit  cea mai vestică provincie a imperiului . În anul 44 Iudeea, si  în anul 46  Tracia  sunt transformate în provincii romane.

După executarea Messalinei, cea de-a treia soție, în anul 48 sub acuzatia de complot, Claudius se căsătorește în 49 cu Agrippina Minor Iulia  și-l adoptă pe fiul acesteia, Nero,  care-i va urma la tron. 

 

 

 

 

 

 

409: Triburile  migratoare ale vandalilor şi alanilor traverseaza muntii  Pirinei şi invadeaza  Hispania .

 

 

 

 

1307: In Franta, sute de cavalerii Templieri au fost arestati in acelasi timp, torturati si ucisi din ordinul regelui Filip cel Frumos, iar Ordinulului Templierilor, acuzat de erezie si desfiintat, i  s-au confiscat toate proprietatile si bunurile

Ulterior, o bulă a Papei Clement al V-lea cerea tuturor monarhilor creștini din Europa să facă același lucru și să pună sechestru pe averile templierilor.

 

 

 

 

 

1368: A început campania militara a regelui Ungariei, împotriva Tarii Românesti.

Vladislav I (n.  1325- d. 1377) a fost domnitor al Tarii Românesti între  1364 si cca 1377),  fiul lui Nicolae Alexandru  si Klara Dobokay dintr-o familie de nobili  maghiari si frate al voievodului Radu I.

Vladislav I este cunoscut publicului larg și sub numele de Vlaicu Vodă, datorită piesei de teatru omonime a lui Alexandru Davila.

A acceptat suzeranitatea maghiară, fapt pentru care a primit ca feude Amlasul, Severinul si Fagarasul.

 

 

 

 

 

Fișier:Vladislav Vlaicu.jpg

Vladislav I ( Wikipedia org)

 

 

 

In 1365, printr-o proclamație regală ungara, Vlaicu era considerat uzurpator deoarece nu a prestat omagiul de vasalitate și și-a însușit un titlu ce nu-i aparținea.

Relațiile cu Ungaria rămân încordate și, înainte să aducă la supunere pe voievodul Țării Românești, regele maghiar Ludovic I  își îndreaptă lovitura asupra țarului bulgar de la Vidin, Strațimir, cumnatul lui Vladislav.

Cucerirea cetății de scaun și îndepărtarea familiei domnitoare din această țară, au condus la constituirea Banatului Bulgariei aservit coroanei maghiare, care a dorit să-l transforme într-un punct de sprijin al ofensivei catolice, atât asupra ținuturilor de la nord de Dunare  si in Balcani.

Când, în 1368, Vladislav a refuzat să se alăture regelui maghiar  spre a-i consolida stăpânirea asupra Vidinului, soarta Tării Românești a fost hotărâtă. Oștile maghiare au înaintat pe două direcții: dinspre Vidin spre Severin și dinspre nord, din Transil;vania  spre sud-vest, de unde veneau trupele conduse de voievodul transivan Nicolae Lackfi.

Operațiunea preconizată nu a dat rezultatele așteptate. În noiembrie, Vlaicu a învins pe râul Ialomița,oastea voievodului transilvanean.

Victoria i-a permis lui Vladislav-Vlaicu sa intervina in problema Vidinului, pe care l-a atacat in iarna urmatoare, probabil profitand de inghetarea Dunarii.

In 1369 s-a ajuns la un compromis in urma caruia  a fost restaurat tarul Stracimir in Bulgaria de la Vidin, cu garantia lui Vladislav-Vlaicu si a lui Dobrotici, jupanul Dobrogei.

 

 

 

 

 

1479: S-a desfasurat Bătălia de la Câmpul Pâinii, intre Orastie si Sibot, intre o armata turcă de cca.20000 soldati, condusă de Ali Kodsa, Skender, Isa şi Bali şi o armata transilvăneană, condusă de principele Ştefan Báthory, aliata cu armata bănățeană condusă de Pavel Chinezul (Cneazul), armata sîrbilor a despotului sârb Vuk Brankovici  și o armată din tara Romaneasca a lui Basarab Laiota cel Batran , totalul trupelor creștine fiind apreciat între 12.000 și 15.000 oameni.

Pierderile turcești au fost foarte mari, câteva mii de turci au murit, împreună cu o mie de soldați munteni.

Cei câțiva turci care au reușit să fugă, s-au refugiat în munți unde au fost omorâți de populația locală.

O legendă populară spune că după luptă, s-a încins între soldații creștini un ospăț mare, la care Pavel Chinezul a jucat bătuta, ținând la fiecare subțioară câte un turc, iar pe al treilea în dinți.

În amintirea victoriei împotriva turcilor, principele Ștefan Bathory a ridicat o capelă lângă comuna Aurel Vlaicu.

 

 

 

 

 

 

 

1605: A murit  Theodorus Beza, teolog francez creştin protestant şi cărturar, care a jucat un rol important în Reformă.

A fost un discipol al lui Jean Calvin şi a trăit cea mai mare parte a vieţii în Elveţia; (n. 1519).

 

 

 

 

 

1773: Astronomul francez Charles Messier  descopera Galaxia Volburei (în engleza Whirlpool Galaxy) in fapt  o pereche de galaxii, aflate la 27,4±2,3  milioane de ani-lumina de Terra , compusă dintr-o galaxie spirala regulata  masivă al cărei diametru este estimat la 100.000 de ani-lumină și dintr-o mică galaxie neregulata.

 

 

 

 

charles messier

 

 

 

 

Messier a clasat-o în catalogul care îi poartă numele, Catalogul Messier, cu indicativul Messier 51 / M 51.

 

 

 

 

 

1781:  Imparatul Austriei, Iosif al II-lea, emite Patenta de toleranță religioasă.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Imparatul Iosif al II-lea (n.13 martie 1741 – d.20 februarie 1790), a condus Sfantul imperiu Romano- German  între anii 1765-1790, fiind de asemenea, rege al Ungariei, Boemiei. A fost un adept al iluminismului.

A aprobat construirea a numeroase biserici ortodoxe  din piatră în Transilvania, cum ar fi cele din Brasov si Marginimea Sibiului.

 

 

 

 

 

1815: A fost executat Joachim Murat,mareşal francez şi rege al Neapolelui,cumnat al imparatului Napoleon I; (n. 1767).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1821: S-a nascut  Rudolf  Virchow, medic german, fondatorul patologiei celulare.

 

 

 

 

 

 

 

 

A decedat la 5 septembrie 1902, din cauza unei complicatii survenite în urma unei fracturi de femur in urma unui accident.

 

 

 

 

 

1822: A decedat Antonio Canova, sculptor si pictor italian. A  fost unul dintre întemeietorii clasicismului academist in pictura  de la sfârsitul secolului XVIII – începutul secolului XIX.( n. 1 noiembrie 1757).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1843: S-a nascut Ştefan G. Vîrcolici, critic literar, publicist şi traducător român, membru corespondent al Academiei Române (primul traducator in romana al celebrului roman “Don Quijote de la Mancha” de Cervantes) si publicist; (d. 29 iulie 1897).

 

 

 

 

 

 

1858: S-a născut omul politic Take Ionescu (m. 22 iunie 1922), prim ministru al României în perioada 18 decembrie 1921 – 19 ianuarie 1922.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A  detinut de mai multe ori posturi de ministru si  a desfăsurat totodata, o intensa activitate ziaristica in tara  si in calitate de corespondent al ziarului londonez “The Times”.

 

 

 

 

1879: A fost dată Legea de revizuire a art. 7 din Constituţia României, care acorda cetăţenie şi locuitorilor de altă religie decât cea creştină.  Primeau astfel cetăţenia română evreii pământeni.

 

Scurt istoric

Adoptarea “Regulamentului Organic” în 1831 a însemnat aparitia primei “Constitutii” românesti. Aceasta prevedea obligatia ca toti evreii sa fie înregistrati la autoritatile locale, specificându-se ocupatia fiecaruia. «Evreii care nu-si puteau dovedi utilitatea trebuiau evacuati din localitatile respective».

În pofida faptului ca, atât în Moldova, cât si în Muntenia revolutionarii români de la 1848 cereau emanciparea evreilor,  si în pofida bunavointei manifestate fata de evrei de catre domnitorul Alexandru Ioan Cuza, in  secolul al XIX-lea numarul legilor, dispozitiilor si regulamentelor  care ingradeau emigrarea evreilor creste..

Abdicarea, în 1866, a Domnitorului Alexandru Ioan Cuza si urcarea pe tronul României a membrilor familiei Hohenzollern au reprezentat tot atâtea lovituri date curentului favorabil evreilor români.

Ion Bratianu, fostul revolutionar pasoptist, a inaugurat în calitate de Ministru de Interne, începând din primavara anului 1867, o sistematica politica antievreiasca.

Circularele lui Bratianu ordonând izgonirea evreilor din sate si chiar arbitrara expulzare din tara au fost aplicate cu strasnicie de catre autoritati .

În martie 1868 se depune la Camera Deputatilor un proiect de lege referitor la activitatea evreilor în mediul rural , prevazând alungarea acestora din sate.

În iulie 1869, ca raspuns la protestul guvernului francez în legatura cu statutul evreilor din România, Mihail Kogalniceanu trimite Parisului o nota în care refuza sa-i considere pe evrei ca cetateni români.

Tot Mihail Kogalniceanu enumera în Parlament, la 16 decembrie 1869, masurile discriminatorii anti-evreiesti în vigoare atunci, pentru a raspunde astfel protestului formulat de la tribuna Camerei de catre deputatul de Bârlad, I. Codreanu, nemultumit de ceea ce acesta numise “comportamentul” evreilor si de asistenta pe care populatia evreiasca din România o primea din partea “Aliantei Israelite Universale”.

În lunile iunie si iulie 1878 are loc Congresul de la Berlin, care, în schimbul recunoasterii independentei României, statu­eaza egalitatea în drepturi a tuturor cetatenilor tarii si acordarea de drepturi civile evreilor.

Articolul 44 elaborat de participantii la Congres prevedea: «În România deosebirile de confesiune sau credinta religioasa nu vor putea fi invocate nimanui ca motiv de excludere sau de împiedicare de a se bucura de drepturi civile si politice de interzicere de a practica functii publice si de a obtine onoruri, sau de a exercita orice mestesug sau profesie în nici un fel de localitate» .

La 17 ianuarie 1879 guvernul depunea mesajul de revizuire a articolului 7 din Constitutia României. Aceasta ar fi trebuit sa conduca la acordarea cetateniei române evreilor români.,dar, de fapt, guvernul a adoptat un sistem de tergiversari, paralel cu o sustinuta campanie antievreiasca.

Mihail Kogalniceanu si Ion Bratianu îi prezentau pe evrei atât strainatatii cât si Parlamentului României ca pe dusmani ai tarii.

În octombrie 1879 Parlamentul vota legea de revizuire a articolului 7 din Constitutie, care avea sa împiedice, practic pâna dupa sfârsitul primului razboi mondial, naturalizarea in masa a evreilor români.

Legea votata în 1879 acorda cetatenia româna în bloc doar unui numar de 888 de evrei care luptasera în Razboiul de Independenta a României din 1877, astfel ca, la  38 de ani dupa 1866, fusesera  încetateniti doua mii de evrei, inclusiv fostii combatanti evrei din Razboiul pentru Independenta.

 

 

 

 

 

 

1887: A încetat din viaţă pictorul paşoptist Constantin Lecca; (n. 4 aug. 1807).

A fost primul pictor român care a executat pictură bisericească în stil occidental.

A pictat numeroase compoziții și portrete de inspirație istorică, precum și portrete ale protipendadei momentului.

A colaborat timp de cincisprezece ani cu pictorii Misu Popp  și Barbu Stanescu  împreună cu care a pictat numeroase biserici din București (Curtea Veche, Sfanta , Sfântul Gheorghe-Nou, Răzvan Vodă, Radu Vodă) și din țară.

Ca editor, a înființat prima tipografie din Craiova și prima revistă culturală din Oltenia, revista Mozaic, în 1838.

Ca pedagog, a activat timp de cincisprezece ani ca profesor de desen la Școala Centrală din Craiova, iar după Revolutia din 1848 a fost profesor de desen la Colegiul Sfântul Sava din București.

A fost un susținator al  Unirii și independenței Principatelor Romane.

 

 

 

 

 

 

1887: S-a nascut cardinalul  Jozef Tiso, politician slovac, lider al Partidului Popular Slovac și cleric romano-catolic.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A ajuns membru în parlamentul Cehoslovaciei, apoi în guvernul cehoslovac și, în final, președinte al primei republici slovace (care a existat în perioada 1939 – 1945), sub dominatia  Germaniei naziste.

La sfârșitul celui de- al Doilea razboi Mondial, Tiso a fost judecat de autoritățile cehoslovace, condamnat la moarte și executat prin  spanzurare.

 

 

 

 

 

1898: S-a născut scriitorul George Mihail Zamfirescu ; (m. 8 octombrie 1939).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

G.M. Zamfirescu  este cunoscut publicului larg datorita creatiilor sale  din ciclul epic „Bariera”, dedicate  periferiei bucureștene și alcătuit din „Maidanul cu dragoste” (1933), „Sfânta mare nerușinare” (1935), „Cântecul destinelor” (1939) și „Bariera” (publicat postum), dar mai ales datorita  comediei  tragice „Domnișoara Nastasia” (1927).

 

 

 

 

 

1902: S-a nascut Ştefan Odobleja, medic român, membru al Academiei Române; (d. 1978).

 

 

 

 

 

 

1905: A încetat din viaţă Sir Henry Irving, actor şi director de teatru, primul om de teatru înnobilat; (în 1895).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1914:  Americanul Garrett Morgan patenteză masca de gaze.

 

 

 

Garrett A. Morgan (1877 – 1963)

 

 

 

1919: La Bucuresti are loc Congresul extraordinar al Partidului Socialist din România.

 

 

 

 

 

 1921: S-a nascut popularul  actor şi cântăreţ francez de origine italiană,  Yves Montand;(d. 1991).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1923: Oraşul Ankara este declarat capitală a Turciei, inlocuind orasul Constantinopol (Istanbul).

 

 

 

 

 

 

1925: S-a nascut Margaret Thatcher, prima femeie care a ocupat functia de premier al Marii Britanii.
Fiica a unui om de afaceri, fost primar in Grantham, a studiat la Oxford, fiind licentiata in chimie.

De tanara a activat in Partidul Conservator, unde a reusit sa se impuna relativ repede.

Dupa absolvire a lucrat cativa ani ca cercetator. In 1954, a devenit avocat si s-a specializat pe probleme de fiscalitate.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In 1959 a devenit membru al Parlamentului, iar doi ani mai tarziu a intrat in structurile guvernamentale. In 1970, conservatorii au revenit la putere, iar Thatcher a fost numita secretar de stat la Educatie. in 1975, a fost aleasa in functia de presedinte al Partidului Conservator, iar in mai 1979 a devenit prima femeie prim-ministru din Marea Britanie. Datorita autoritatii cu care a condus cabinetul britanic, si-a dobandit numele de “Doamna de fier”.

A demisionat in 28 noiembrie 1990, pe fondul unor proteste populare si a unor critici venite chiar si din randul propriului partid datorate strategiei fiscale pe care a dorit sa o impuna.

In 1992, a primit titlul de baronesa, iar dupa retragerea din politica si-a ocupat timpul scriind.

 

 

 

 

 

 

1926: S-a născut Ray Brown, unul dintre cei mai importanti basisti americani de jazz. În anii ’60,   a făcut senzaţie cu un instrument  hibrid, o combinaţie între violoncel şi contrabas. Brown este unul dintre fondatorii stilului be-bop.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fost căsătorit cu marea cantareata americana Ella Fitzgerald (“Some of My best friends are… guitars). A decedat la 2 iulie 2002.

 

 

 

 

 

 

1930: Se încheie prima Conferinţă balcanică cu participarea României, Greciei, Iugoslaviei, Bulgariei, Turciei şi Albaniei ce avut loc la Atena. Delegaţii se pronunţă pentru încheierea unui pact balcanic.

 

 

 

 

 

 

 1934: S-a nascut Nana Mouskouri, cântăreaţă  şi politician din Grecia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 Nana Mouskouri ( născută Ioánna Moúschouri  pe 13 octombrie 1934, în Chania, Creta, in Grecia), este o cântăreaţă care a vândut aproximativ 300 de milioane de albume în toată lumea, într-o carieră de peste cinci decenii, ceea ce face din ea una dintre cele mai bine vandute artiste din muzică din toate timpurile. Ea a fost cunoscută sub numele de Nana de prieteni şi de familia ei când era copilă.

Ea a înregistrat cântece în mai multe limbi, inclusiv greacă, franceză, engleză, germană, olandeză, italiană, portugheză, spaniolă, ebraică, galeză, chineză mandarină, maori şi turcă.

 

 

 

 

 

 

1938: A murit  E.C. Segar, creatorul celebrului personaj de desene animate, Popeye Marinarul; ( n.8 decembrie 1894).

 

 

 

 

Imagini pentru E.C. Segar, 

 

 

 

 

 

 

1939: La inceputul celui de-al doilea război mondial, România anunţă “poziţia ei paşnică”.

 

 

 

 

1941: S-a nascut Paul Simon, muzician american ( duetul Simon & Garfunkel).

 

 

 

 Simon and Garfunkel-photo

 

 

 

1941: S-a nascut Oscar Arias Sánchez, preşedintele Republicii Costa Rica (1986-1990), laureat al Premiului Nobel pentru Pace (1987).

 

 

 

 

 

 

 

1943: Al doilea război mondial: Italia iese din alianta cu Germania, careia ii declara război.

 

 

 

 

 

1944: Al doilea război mondial: Armata Roşie intră în Riga, capitala Letoniei, ca “armată eliberatoare”.

 

 

 

 

 

1946 : Franţa adoptă constituţia celei de a Patra Republici (1946 – 1958).

 

 

 

 

 

1953: Samuel Bagno inventeaza primul sistem electronic de alarma capabil sa detecteze miscarea.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1954: S-a nascut in localitatea  Malovat, jud. Mehedinti, cantautorul  român Alexandru Andrieş.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1967: S-a desfăşurat la Bucureşti, primul colocviu internaţional consacrat operei lui Constantin Brâncuşi. (13-15 octombrie).

 

 

 

 

 1969: Au fost stabilite relaţii diplomatice intre România şi Noua Zeelandă.

 

 

 

 1973: A fost inaugurat edificiul Teatrului de Stat din Târgu-Mureş.

 

 

 

 

 

 

 

1974: A murit  Reuven Rubin (Rivn Zelicovici), pictor israelian, de origine româna, cel dintâi reprezentant diplomatic, cu rang de ministru plenipotenţiar, al statului Israel în România; (n.13.11.1893, Galati).

 

 

 

 

 

File:Reuven Rubin in his studio 1946.gif.jpg

 

 

 

 

 

1977: Un grup de teroristi a deturnat un avion de pasageri german cu aproape 90 de oameni la bord.
Patru membri ai gruparii teroriste de stanga  “Factiunea Armata Rosie” au deturnat un avion al companiei Lufthansa, care efectua o cursa pe ruta Palma de Mallorca-Frankfurt, cerand sa fie eliberati 11 prizonieri palestinieni si 15 milioane de dolari.

 

 

 

Imagini pentru Factiunea Armata Rosie photos

 

 

 

Piratii aerului au declansat astfel o criza de proportii, pentru ca acestia au purtat avionul in sase tari pana sa fie capturati. Dupa o calatorie de patru zile, au aterizat pe aeroportul din Mogadishu din Somalia, dupa ce unul dintre piloti a fost impuscat. A doua zi dimineata, un comando german a luat cu asalt avionul, a eliberat cei 86 de prizonieri si a ucis trei dintre teroristi.

Dupa incident, liderii gruparii palestiniene care se aflau dupa gratii si pe care colegii lor de arme i-au dorit eliberati, s-au sinucis in celule.

“Factiunea Armata Rosie” a terorizat Germania vreme de 30 de ani.

 

 

 

 

 

 

1984: S-a nascut pictorita romana  Anca-Irina Lefter.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1985: A murit actrita italiana Francesca Bertini (Elena Seracini Vitiello); (n. 5 ianuarie 1892).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1986: A decedat  sculptorul roman, stabilit in Franta, George Apostu; (n.1934).

 

 

 

 

1987: Oscar Arias Sanchez, presedinte al Republicii Costa Rica (1986 – 1990),  primeşte Premiul Nobel pentru Pace.

Este iniţiatorul negocierilor în America Centrală.

 

 

 

 

1987: A murit Walter Brattain, fizician american (a inventat tranzistorii), laureat al Premiului Nobel in 1956; (n.10.02.1902).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1989: A decedat  cineastul, jurnalistul şi criticul de film italian Cesare Zavattini ; (n. 1902).

 

 

 

 

 

1990: A încetat din viaţă Le Duc Tho, general şi politician vietnamez, laureat al Premiului Nobel pentru Pace . Nascut la  14 octombrie 1911

A  fost unul dintre negociatorii acordurilor de pace de la Paris, din partea Vietnamului de Nord.

In 1973, Comitetul Nobel a dorit să îi acorde Premiul Nobel pentru Pace, împreună cu Henry Kissinger,dar a refuzat distinctia.

 

 

 

 

 

Foto: Le Duc Tho si secretarul de stat american Henry Kissinger

 

 

 

 

 

1992: Biroul Electoral Central a comunicat rezultatele definitive ale alegerilor prezidenţiale din Romania,  din data de 11 octombrie 1992, potrivit cărora Ion Iliescu urma să fie, conform preferinţelor electoratului, preşedintele României în următorii 4 ani.

 

 

 

 

 

1993:  Alianţa Civică  din Romania a propus Legislativului, proiectul unei Legi privind declararea responsabilităţii istorice a regimului comunist, care să facă posibilă condamnarea oficială a comunismului şi un cod de deontologie politică.

 

 

 

 

 

1995:  Joseph Rotblat, fizician francez de origine poloneză, primeşte Premiul Nobel pentru Pace, militant împotriva folosirii bombei atomice, a primit Premiul Nobel pentru Pace.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1998: Regizorului Lucian Pintilie i-a fost decernat Premiul special al juriului, la Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia, pentru filmul Terminus Paradis.

 

 

 

 

1999:  Comisia Europeană a recomandat începerea negocierilor de aderare cu România însă a condiţionat acest demers de reglementarea situaţiei copiilor instituţionalizaţi şi de redresarea macroeconomică.

 

 

 

 

 

2000: Societatea Celera Genomics a descifrat genomul şoarecelui, o realizare ştiinţifică importantă pentru decriptarea ulterioară a genomului uman.

 

 

 

 

2001: La Teatrul National din Bucuresti a avut loc primul festival de Internet din România – “INTERNETIC”.

 

 

 

 

 

 

2009: A decedat cineastul   Paul Barbăneagră;  (n.11 februarie 1929).

 

 

 

 

 

 

A fost un regizor român stabilit in Franta, cineast, eseist, scenarist, colaborator al  posturilor de televiziune France 2, France 3, Radio Europa Libera.

S-a stabilit în Franța în 1964, după ce a cerut azil politic cu ocazia participării la un festival de film in  Tours.

A câtigat premiul întâi pentru scenariul filmului său Versailles Palais-Temple du Roi Soleil  la Festival International du Film d’Art (Festivalul internațional al filmului de artă).

Acest film a devenit primul dintr-o serie numită Architecture et Géographie sacrée („Arhitectură și geografie sacră”) , din care mai face parte și documentarul Mircea Eliade et la Redécouverte du Sacré („Mircea Eliade  și redescoperirea sacrului”). În anul 1990 a câștigat Marele Premiu francez al artelor audiovizuale pentru întreaga sa activitate.

Este înhumat în parcela românească a cimitirului parizian de la Thiais.

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

Sfintii Mucenici Carp, Papil, Agatodor si Agatonica

 

 

 

 

 

Sfintii Mucenici Carp, Papil, Agatodor si Agatonica

 

 

 

 

 

 

Sfantul Mucenic Carp a fost episcopul Tiatirei, iar Sfantul Papil a fost diaconul sau. Ei au patimit in locul nasterii lor – cetatea Pergam, in vremea imparatului Decius si a proconsulului Valerius. Au fost legati si tarati de cai, insa, un inger al Domnului le-a vindecat ranile.

Agatodor, servitorul lui Carp a marturisit ca si el este crestin si a fost supus si torturii. Au fost legati din nou si tarati de cai. Sfantul Carp a fost atat de rau batut, incat tot trupul ii era o rana. Cu toate acestea el zambea, marturisind ca face acest lucru pentru ca a vazut cerurile deshise si pe Domnul sezand pe tron, inconjurat de heruvimi si serafimi.

Sfantul Papil, desi era supus chinurilor, a vindecat un orb, minune care i-a facut pe multi sa primeasca credinta in Hristos.

Au fost aruncati la fiare, dar au iesit nevatamati. Apoi au fost pusi intr-un cuptor de foc. In flacari a sarit si Agatonica, sora Sfantului Carp, insa, focul nu s-a atins de ei.

Dupa alte chinuri, au fost decapitati cu sabia.

 

 

 

Tot astazi facem pomenirea:

 

 

– Aducerea moastelor Sfantului Apostol Andrei la Iasi;
– Sfantului Mucenic Florentie;
– Sfantului Mucenic Dioscor;
– Sfantului Nichita Patriciu, marturisitorul;
– Sfantului Mucenic Veniamin, diaconul;
– Sfantului Mucenic Antigon;
– Sfintei Mucenite Hrisi.

 

 

 

 

 

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

http://www.youtube.com/watch?v=75vOFmHswzU

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse):

 

 

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

  2. Crestin Ortodox.ro;

  3. Casa Regala blogspot.com;

  4. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric.

  5. emaramures.ro;

  6. Istoria md.;

  7. Istoricul zilei blogspot.com;

  8. Wikpedia.ro

13/10/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , ,

4 comentarii »

  1. […] „In lunile iunie si iulie 1878 are loc Congresul de la Berlin, care, in schimbul recunoasterii independentei Romaniei, statu­eaza egalitatea in drepturi a tuturor cetatenilor tarii si acordarea de drepturi civile evreilor. Articolul 44 elaborat de participantii la Congres prevedea: «In Romania deosebirile de confesiune sau credinta religioasa nu vor putea fi invocate nimanui ca motiv de excludere sau de impiedicare de a se bucura de drepturi civile si politice de interzicere de a practica functii publice si de a obtine onoruri, sau de a exercita orice mestesug sau profesie in nici un fel de localitate» .”, scrie cersipamantromanesc.wordpress.com […]

    Apreciază

    Pingback de Evreii pământeni. Evreii din armata română - - Portalul Romanilor de Pretutindeni | 21/04/2016 | Răspunde

  2. […] “In lunile iunie si iulie 1878 are loc Congresul de la Berlin, care, in schimbul recunoasterii independentei Romaniei, statu­eaza egalitatea in drepturi a tuturor cetatenilor tarii si acordarea de drepturi civile evreilor. Articolul 44 elaborat de participantii la Congres prevedea: «In Romania deosebirile de confesiune sau credinta religioasa nu vor putea fi invocate nimanui ca motiv de excludere sau de impiedicare de a se bucura de drepturi civile si politice de interzicere de a practica functii publice si de a obtine onoruri, sau de a exercita orice mestesug sau profesie in nici un fel de localitate» .”, scrie cersipamantromanesc.wordpress.com […]

    Apreciază

    Pingback de La 13 octombrie 1879 a fost dată Legea de revizuire a art. 7 din Constituția României prin care se acorda cetățenia unui număr 888 de evrei - Glasul.info | 13/10/2023 | Răspunde


Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.