CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 17 OCTOMBRIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 17 octombrie, istoricul zilei 

 

 

 

 

 

 

539 î.Hr.: Regele perşilor Cyrus cel Mare ii eliberereza din captivitate pe evreii  din Babilon, dupa exilul in care acestia se aflau de aproape 70 de ani .

Cyrus permite evreilor să se întoarcă in tara lor  şi  sa isi reconstruiasca Templul din Ierusalim.

 

 

 

 

 

 

532 e.n.: A murit Papa Bonifaciu al II-lea.

Papa Bonifaciu al II-lea a fost  Papa  al Romei  din  17 Septembrie 530 si primul Papă de origine germanică, tatăl său numindu-de Sigisbald.  Inainte să fie numit papă, a deținut funcția de arhidiacon.

 

 

 

 

 

Pope Boniface II

 

 

 

 

Papa Bonifaciu al II-lea a fost numit Papă de către predecesorul său, papa Felix al IV-lea.

La începutul pontificatului său a fost ales și Anti-Papa Dioscorus, care insa a decedat pe data de 22 Septembrie 530.

După decesul antipapei, Bonifaciu i-a silit pe cei care l-au votat să-și recunoască greșeala în scris.A fost inmormantat in vechea bazilica Sf.Petru, in grotele Vaticanului.

1346: Bătălia de la Neville’s Cross. Regele David al II-lea al Scoției este capturat de Eduard al III-lea al Angliei, în apropiere de Durham și închis în Turnul Londrei timp de 11 ani.

1448: Incepe  a doua bătălie de la Kosovo Polje (17-20 octombrie), între o coaliție creștină sub conducerea lui Ioan de Hunedoara  și o armată otomana condusa de Murad al II-lea.

După înfrângerea suferită de coalitia crestina în batalia de la Varna in  1444, Ioan Huniade a ridicat o nouă armată, după care, în anul 1448, a început o nouă campanie împotriva Imperiului Otoman. A comis unele erori tactice care l-au costat victoria.

Conducătorul  albanez Skanderbeg și armata sa au încercat să se alăture coaliției creștine, dar au fost atacați de vasalul otomanilor Durad Brankovic al Serbiei   și de Vladislav al II-lea al Valahiei, care l-au împiedicat să ajungă la locul bătăliei.

Statele creștine din Balcani nu au reușit să reziste imperiului Otoman după această înfrângere, ajungând până la urmă sub controlul acestuia. Huniazii au apărat totuși cu succes regatul Ungariei  împotriva campaniilor otomane.

De asemenea, Skanderbeg și-a continuat cu succes rezistența anti-otomană, însă după moartea sa în 1468, Albania a ajuns sub stăpânire turcească.

 

 

 

 

1558: Este fondat  Serviciul postal polonez –  Poczta Polska.

 

 

 

 

1604: Astronomul german Johannes Kepler observă explozia unei supernove în constelația Ophicus, la o departare de 13000 de ani lumina; nu au mai fost observate explozii ale unei supernove până în 1987.

 

 

 

 

Johannes Kepler

 

 

 

Matematicianul, astronomul și naturalistul german, Johannes Kepler ( n. 27 decembrie 1571- d. 15 noiembrie 1630),a formulat și confirmat legile mișcării planetelor (Legile lui Kepler).

În matematică este considerat unul din precursorii  calculului integral.

 

 

 

 

 

1610: Încoronarea regelui Ludovic al XIII-lea al Franței, la Reims.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1660: Nouă regicizi, care au semnat condamnarea la moarte a regelui  Charles I al Angliei, sunt spânzurati.

 

 

 

 

1662: Charles al II-lea al Angliei a vândut Franței  , pentru suma de 40 000 de lire, orașul-port  Dunkerque.

 

 

 

 

1744: A murit Giuseppe Guarneri, unul dintre cei mai faimoşi meşteri italieni de viori ai vremii; una dintre viorile construite de el i-a aparţinut lui Paganini şi se află expusă în Sala Rossa a Palatului Municipal din Genova; (n.21.08.1698).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1777: Trupele revolutionare americane au învins armata engleza în Bătălia de la Saratoga, in timpul razboiului de independenta  dus de  coloniile americane impotriva Imperiului Britanic.

 

 

 

 

1797: Este încheiată  Pacea de la Campo Formio între Franța, reprezentată de Napoléon Bonaparte și Austria reprezentată de imparatul  Francisc I. Tratativele de pace au încheiat războaiele franceze începute la 20 aprilie 1792.

Pentru prima oară Napoleon avea asigurată pacea în Europa si  putea porni războiul contra Angliei.

 

 

 

 

1800:  Marea Britanie preia controlul asupra coloniei olandeze Curacao.

 

 

 

 

 

 Imagini pentru curacao mapImagini pentru curacao map

 

 

 

 

 

 

1849 : A încetat din viaţă compozitorul polonez Frederic Chopin; (n. 1 martie 1810).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1853:  S-a nascut Marea Ducesă Maria Alexandrovna a Rusiei, mama reginei Maria a României; (d. 1920).

 

 

 

 

 

 

 

 

Marea Ducesă Maria Alexandrovna a Rusiei (mai târziu Ducesă de Edinburgh și Ducesă de Saxa-Coburg și Gotha; ( d. 24 octombrie 1920)  a fost fiica țarului Alexandru al II-lea al Rusiei si a  principesei Maria de Hessa .

Marea Ducesa Maria a fost soția Printului Alfred, duce de Edinbourgh, al doilea fiu al reginei Victoria a Angliei.

 

 

 

 

1873: S-a nascut matematicianul  român Gheorghe Țițeica; (d. 5 februarie  1939).

Gheorghe Țițeica  a fost profesor la Universitatea Bucuresti   și la Scoala Politehnica din Bucuresti, membru al Academiei Romane  și al mai multor academii straine, doctor honoris causa al  Universitatii din Varsovia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

S-a ocupat în special cu studiul rețelelor din spațiul cu n dimenisuni, definite printr-o ecuație a lui Laplace si  creatorul unor capitole din geometria diferențială proiectivă și afină, unde a introdus noi clase de suprafete curbe si retele  care ii poarta numele.

 

 

 

 

 

1887: A decedat  fizicianul  german Gustav Robert Kirchhoff ; (n. 12 martie 1824).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gustav Robert Kirchhoff a descoperit legile care îi poartă numele în domeniul  circuitelor electrice. 

A descoperit (împreună cu  Robert Wilhelm Bunsen elementele chimice cesiu si rubidiu. A activat și ca electrotehnician și astronom.

 

 

 

 

 

1897 : S-a născut Ştefana Velisar-Teodoreanu, prozatoare, poetă, traducătoare, soţia scriitorului Ionel Teodoreanu (“Calendar vechi”, “Viaţa cea de toate zilele”, “Căminul”); (m. 1995).

 

 

 

 

 

1902:  La Detroit, in SUA, a fost produs primul automobil “Cadillac”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1905: Este creata prima Duma de Stat din Rusia.

 

 

 

 

 

1905 : S-a născut Alexandru Dima, critic şi istoric literar roman, membru al Academiei Române; (m. 1979).

 

 

 

 

 

1912: Bulgaria, Grecia și Serbia  declară război Imperiului Otoman în Primul Război Balcanic.

 

 

 

 

 

1912: S-a nascut  Papa Ioan Paul I;  (Albino Luciani, m. la 28 septembrie 1078). A fost Papa al Bisericii Catolice intre 26 august si 28 septembrie 1978 , pontificatul său fiind unul dintre cele mai scurte din istorie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1915: S-a nascut Arthur Miller, dramaturg american, nascut in New York. A urmat cursurile Universitatii din Michigan (1938), unde a castigat un premiu literar.

S-a inrolat in armata, iar dupa lasarea la vatra a inceput sa scrie. Primul succes l-a avut cu “Focus”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In 1947 a castigat un premiu din partea criticilor din New York pentru piesa “Toti fiii mei”, iar doi ani mai tarziu “Moartea unui comis voiajor” a obtinut atat premiul Pulitzer, cat si premiul Drama Critics Circle. Aceasta din urma lucrare este considerata piesa de rezistenta a lui Miller.

Ulterior a mai scris  piesele “Vedere de pe pod”, “Vrajitoarele din Salem”. intre anii 1956 – 1960, dramaturgul a fost casatorit cu legendara actrita Marilyn Monroe.

A continuat sa scrie pana in ultima clipa a vietii. In februarie 2005, s-a stins din viata in urma unui atac de cord.

 

 

 

 

 

1920: Partidul Naţional-Liberal din România a adresat poporului din Basarabia o Chemare, cu scopul de a-şi extinde infruenţa, şi dincolo de Prut.

 

 

 

 

 

 1927: Apare la Bucureşti ziarul “Dreptatea” (1927-1938; 1944-1947), oficios al Partidului Naţional Ţărănesc. Dintre directori: Petre Ciorăneanu (1930-1932), Mihai Ralea (1934-1938), Demostene Botez (martie-iulie, 1938), etc.

 

 

 

 

 

1931: Gangsterul italo-american  Al Capone,  a fost condamnat pentru evaziune fiscală și închis pentru 11 ani.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A murit  bolnav de neurosifilis, în urma unui accident vascular cerebral, la vârsta de 48 ani.

 

 

 

 

 

1933: Savantul german de origine evreiasca Albert Einstein  ajunge în SUA , refugiindu-se din Germania nazistă.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1933:  Se semnează la Ankara in Turcia, Tratatul de prietenie, de neagresiune, de arbitraj şi de conciliere între România şi Turcia.

 

 

 

 

 

1935: S-a nascut  intr-o familie de ilegalisti comunisti,diplomatul Mircea Raceanu , ultimul condamnat la moarte în România regimului comunist. I s–a dat pedeapsa capitală sub acuzaţia de trădare.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mircea Răceanu a fost diplomat si  fost arestat la data de  31 ianuarie 1989, pentru colaborarea cu serviciile secrete americane. A fost judecat și condamnat la moarte, aceasta fiind  ultima pedeapsă capitală pronunțată în perioada comunistă. Nicolae Ceaușescu i-a  comutat pedeapsa la 20 de ani închisoare.

Sentinţa nu a mai fost pusă în aplicare, însă asta numai după intervenţia lui George Bush senior, fiind  anulată  în anul 2000, la 10 ani de la abrogarea pedepsei capitale.

În prezent, Răceanu este consilier al Departamentului de Stat pentru problemele Europei Răsăritene.

In februarie 2002 a fost decorat cu Ordinul Naţional „Pentru Merit”, în grad de Comandor.

 

 

 

 

 

 1941: Radu Lecca, comisar general pentru problemele evreilor, il instiinteaza pe  consilierului german pentru problemele evreilor despre  un ordin al maresalului Antonescu,  care prevedea evacuarea a 110.000 de evrei din Basarabia si nordul Bucovinei, în Transnistria. Ordinul a fost însa anulat.

 

 

 

 

 

 

1946: S-a nascut Adam Michnik, scriitor dizident polonez  anticomunist.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Este  redactor șef al celui mai mare ziar polonez –  Gazeta Wiborcza.

 

1957: Scriitorul francez Albert Camus a primit Premiul Nobel pentru Literatură;( n. 7 noiembrie 1913- d.4 ianuarie 1960).

 

 

 

 

 

 

 

Motivatia juriului Premiului Nobel : “…pentru importanta lui creație literară care, cu o lucidă stăruință, aruncă o lumină asupra problemelor conștiinței umane din vremea noastră”.

 

 

 

 

 

1967: A murit Pu Yi, ultimul împărat al Chinei; (n. 2 iulie 1906).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1972: S-a nascut popularul cântăreţ american de muzica rap, Eminem (Marshall Bruce Mathers lll).

 

 

 

 

Eminem performs at Pier 36 in New York City for the 30th Anniversary of G-Shock watches.

 

 

 

1973: OPEC (Organizatia tarilor Exportatoare de Petrol) a pus embargo petrolier mai multor tari vestice considerand ca acestea au ajutat Israelul in razboiul cu Siria.

 Exportul de petrol a fost sistat catre Statele Unite si alte state europene, care au sustinut israelienii in razboiul Yom Kippur, declansat la inceputul lunii octombrie.

OPEC, fondata in 1960 si avand ca membri mai ales state arabe, a precizat ca va reduce exportul de petrol cu 5% lunar pana cand Israelul se va retrage din teritoriile ocupate.

Datorita refuzului israelienilor, pretul petrolului a crescut cu 70%, iar apoi cu 130%. Ca urmare a embargoului impus, mai multe state s-au confruntat cu o grava criza energetica, combustibilul a fost rationalizat, preturile au explodat, iar numarul concedierilor s-a majorat. in luna decembrie, OPEC a sistat in totalitate exporturile catre SUA, Olanda si Danemarca, intreaga economie fiind bulversata. Abia in martie 1974, embargoul a fost ridicat, secretarul de stat american Henry Kissinger reusind sa convinga Israelul si Siria sa se aseze la masa negocierilor.

 

 

 

 

 

 1979: Maica Tereza a primit Premiul Nobel pentru Pace datorită acţiunilor de sprijinire a săracilor din Calcutta, India.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fondat ordinul Misionarii Carităţii şi timp de peste 45 de ani, a îngrijit săracii, bolnavii, orfanii şi muribunzii, conducând şi extinderea Misionarilor carităţii, mai întâi în toată India, apoi şi în alte ţări. A fost beatificată de Biserica Catolică în 19 octombrie 2003.

 

 

 

 

 

1980: Papa salută  pentru prima data o regina  a Angliei, la Vatican.

Regina Elisabeta a II-a a Angliei  a facut istorie, dupa ce a devenit primul monarh britanic  care a   facut o vizită de stat  la Vatican.

Regina a venit imbracata in  negru, în conformitate cu protocolul de Vatican

Papa Ioan Paul al II-lea a salutat-o pe  Maiestatea Sa şi pe Ducele de Edinburgh, printul consort, si a descris intalnirea ca fiind o “calda  şi relaxata”.

 

 

 

 

1983: A încetat din viaţă poetul, prozatorul şi dramaturgul Romulus Guga (“Viaţa post-mortem”, “Amurgul burghez”, “Noaptea cabotinilor”); (n. 2 iunie 1939).

 

 

 

 

 

1983: A murit  Raymond Aron, filosof, sociolog și politolog francez; (n. 14 martie 1905).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2001: Rehavam Zeevi  ministrul israelian al turismului,cunoscut pentru vederile sale anti-palestiniene este asasinat la Ierusalim , intr-un atentat revendicat de  Frontul  popular  pentru eliberarea Palestinei.

 

 

 

 

 

 

2003: La Taipei,  in Taivan, este inaugurat cel mai inalt zgaraie nori din lume. Edificiul are  100 etaje si  508 metri inaltime.

 

 

 

 

 

 

Clădirea a fost clasata  oficial ca cea mai inalta din  lume in 2004, până la construirea  Burj Khalifa din Dubai, în 2010.

Pentru comparatie, Burj Khalifa din Dubai (care este acum  cea mai înaltă clădire construită vreodată de om), măsoara  828 m înălțime.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17 octombrie este Ziua Internationala pentru eradicarea saraciei.

Initiativa a apartinut organizatiei nonguvernamentale ,,Ajutor pentru toti dezmostenitii sortii – Lumea a Patra”, cu sediul in Franta, fondata de preotul Joseph Wresinski.

Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) a hotarat, prin rezolutia 47/196 din 22 decembrie 1992, marcarea ,,Zilei internationale pentru eradicarea saraciei”.

 

 

 

 

http://supravietuitor.files.wordpress.com/2011/10/international-day-for-the-eradication-of-poverty.gif

 

 

 

 

Se marcheaza sub egida ONU începând din 1993 si are ca scop sensibilizarea factorilor decizionali în vederea eradicarii saraciei în toate tarile lumii, mai ales în cele în curs de dezvoltare.

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

Sfantul Proroc Osea

 

 

 

 

 

 

Sfantul Proroc Osea

 

 

 

 

 

 

Sfantul Proroc Osea  a fost fiul lui Beyri, din tribul lui Isahar. A prorocit cu opt sute de ani inainte de Nasterea lui Hristos, pe cand evreii din Samaria au fost luati in robia asiriana. El a certat cu asprime pe Israel si pe Iuda pentru idolatria lor.

A vestit pieirea Samariei si a lui Israel din cauza pacatelor. Ne-a ramas de la el o carte in 14 capitole. El a vestit sfarsitul si desfiintarea jertfelor Vechiului Testament.

A prorocit in timpul domniei a patru regi, timp de aproape 30 de ani. A trecut la cele vesnice la adanci batraneti.

 

Tot astazi, facem pomenirea:

 

– Sfantului Cuviosului Mucenic Andrei cretanul;
– Aducerii cinstitelor moaste ale Sfantului si Dreptului Lazar;
– Sfintilor Mucenici si frati buni, fara de arginti, Cosma si Damian, Leontie, Antim si Euprepie.

 

 

 

 

 

 

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

http://www.youtube.com/watch?v=0S4GVQZCUl0

 

 

 

 

Bibliografie (surse):

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

  2. Crestin Ortodox;

  3. emaramures.ro;

  4. Istoria md,;

  5. Istoricul zilei.blogspot.com;

  6. lessignets.com;

  7. Wikipedia.ro.

17/10/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , ,

2 comentarii »


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: