CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 28 AUGUST. VIDEO


 

 

 

 

 

 

28 august, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

430: A murit  Augustin de Hipona, doctor al Bisericii, episcop,teolog şi filosof, unul din cei mai impotanti teologi al Bisericii crestine timpurii occidentale (n. 13 noiembrie  354).

 

 

 

 

Augustin de Hipona

Este unul din cei patru Părinți ai Bisericii Occidentale, alături de Ambrozie, Ieronim, si Grigore cel Mare.

  Operele sale  au modificat substanțial gândirea europeană,constituind o punte de legătură între filosofia antică și cea medievală.

A fost primul filozof care a  considerat istoria ca fiind necesară pentru educarea oamenilor și pentru lichidarea răului.

Augustin de Hipona a fost sanctificat  de Biserica Catolica.

 

 

 

 

 

476: Sfârşitul Imperiului Roman de Apus. Romulus Augustus (475-476), ultimul împărat, este detronat de Odoacru, căpetenia herulilor (neam germanic din uniunea de triburi a goţilor).

Ultimele două decenii de existenţă ale Imperiului Roman de Apus sunt tragic marcate de un declin evident. Nu mai puţin de nouă împăraţi se perindă pe tronul Romei în foarte scurte şi neînsemnate domnii, existând chiar perioade în care tronul rămâne vacant.

Există însă şi unele tentative de redresare. Senatorii galo-romani încearcă să-l încoroneze în anul 455 la Arles, cu sprijin vizigot, pe Avitus care la numai un an după instalarea la Roma este însă detronat de conducătorul sueb al armatei pe nume Ricimer, ce va conduce efectiv până la moartea sa, survenită în 472, destinele imperiului. Acesta va reuşi chiar să impună un succesor în persoana nepotului său Gundobard, care va renunţa însă curând la putere întorcându-se în patria sa.

În aceste  condiţii, o ultimă încercare vine din partea patricianului roman Orestes, care îşi încoronează cu diadema imperială fiul minor Romulus Augustus, diminutivat dispreţuitor în epocă „Augustulus”.

Revolta germanicilor din armată sub conducerea lui Odoacru dejoacă însă planurile lui Orestes, micuţul împărat fiind trimis, după numai un an de aşa-zisă domnie, în exil la Neapole.

Preluarea puterii de către Odoacru este legiferată de Senat iar insignele imperiale sunt trimise la Constantinopol însoţite de un mesaj, prin care se afirma că Apusul nu mai are nevoie de împărat, fiind destul cu unul la Constantinopol.

 

 

 

 

489:Teodoric,regele neamului germanic al ostrogoţilor il  infrange pe  Odoacru in  batalia de la Isonzo.

 

 

 

1189: A treia Cruciada : cruciaţii încep asediul  cetatii Acra.

 

 

 

1341: A murit Leon al V-lea, regele regatului armean al Ciliciei sau al Micii Armenii; (n.13o9), un regat independent intre anii 1080-1375, fondat in sud-estul Anatoliei de catre refugiatii armeni, in urma invadarii de catre selgiucizi a Armeniei.

 

 

 

A fost un  bastion al crestinatatii orientale si un aliat pretios  pentru cruciati , fiind in acelasi timp si un centru important al culturii nationale armene intr-o perioada in care Armenia insasi era sub ocopatie straina. Acest regat a  disparut odata cu caderea capitalei Sis in mainile asediatorilor mameluci.

 

 

 

1521:Turcii otomani ocupă Belgradul.

 

 

 

1565:  Este fondata in Florida de catre spaniolul Pedro Menéndez de Avilés,colonia San-Agostin,prima asezare permanenta a europenilor in America de Nord.

 

 

 

 

 

 

Pedro Menéndez de Avilés ( n.15 februarie 1519 – d. 17 septembrie 1574)  a fost un corsar, devenit amiral  si primul guvernator al coloniei spaniole Florida.

1619: Ferdinand al II-lea este ales împărat al Sfântului Imperiu Romano-German.

 

 

 

1645: A decedat juristul, diplomatul si istoricul olandez Hugo Grotius ; ( n.1583).

 

 

 

1749: S-a nascut  scriitorul german Johann Wolfgang von Goethe, o mare personalitate a culturii universale, poet de geniu si dramaturg şi filosof al culturii (“Faust”, “Afinităţi elective”,“Suferinţele tânărului Werther”).

 

 

A decedat la data de 22 martie 1832.

 

 

 

1757: A murit   filosoful  englez David Hartley; (n. 1705).

 

 

 

1789: Astronomul englez  William Herschel descoperă un nou satelit al planetei  Saturn, pe care il numeste  Enceladus.

 

 

 

1804: La 28 august/9 septembrie 1804, un puternic incendiu a distrus o parte a Bucureştiului. După aceasta s-au luat primele măsuri de sistematizare a străzilor oraşului.

 

 

 

1817: Impăratul rus aprobă decizia Consiliului de Miniştri de a permite coloniştilor germani, veniţi din  Wurtemberg şi Bavaria, să se stabilească în Basarabia ţaristă.

 

 

 

1833: In Imperiul Britanic este abolita prin lege sclavia ; (The Slavery Abolition Act).

 

 

 

 1850: La Weimar, în Germania de astăzi, a avut premiera operei  romantice Lohengrin,  a compozitorului german Richard Wagner.

 

 

 

1859: Edwin Drake foreaza primele sonde de petrol din SUA, in Pennsylvania.

 

 

 

 

1879: Cetshwayo, ultimul rege al zulus, este capturat de britanici.

 

 

 

Cetshwayo  (n. c. 1826, langa  Eshowe, Zululand  azi in Africa de sud —m. 8 februarie  1884 la  Eshowe), a fost ultimul mare  rege al regatului independent Zulus  intre anii 1872–79.

A restaurat puterea si prestigiul natiunii zulu, aflata in declin in timpul cat s-a aflat pe tron tatal sau, Mpande (Panda) si a  creat o armata disciplinata cu un efectiv de 40000 de oameni, intrand in conflict cu britanicii.

In urma razboiului  anglo-zulus din 1879, regatul sau a fost invins.

 

 

 

1880: A decedat Charles Thomas Jackson, medic şi chimist american (n. 1805).

 

 

 

 

1885: S-a născut Vance Palmer, scriitor, considerat unul dintre întemeietorii teatrului australian; (m. 15 iulie 1959).

 

 

 

 

1898: Farmacistul Caleb Bradham a redenumit lichiorul “Brad’s drink” (inventat inainte de 1890), cu numele de  Pepsi-Cola.

 

 

 

 

 

 

 

1899: S-a născut Charles Boyer, actor de film american de origine franceză, distins cu Premiul Oscar în 1942 pentru promovarea relaţiilor culturale franco-americane (“Lumina de gaz”, “Cum să furi un milion”); (m. 26 august 1978).

 

 

 

1911: Au fost organizate, la Bucuresti, festivitati consacrate împlinirii a 20 de ani de la înfiintarea “Ligii pentru unitatea culturala a tuturor românilor” ; Aurel Vlaicu a facut o demonstratie aviatica în fata a peste 30 000 de participanti (28-30).

 

 

 

1914: Primul război mondial – trupele germane cuceresc orasul  Namur.

 

 

 

1914: Primul Razboi Mondial –  Flota britanica   învinge  flota germana în bătălia de la Bight Heligoland .

 

 

 

1916: Primul Război Mondial. Germania declară război României.

 

 

 

1916: Primul război mondial – Italia declară război Germaniei.

 

 

 

1917: A decedat prozatorul roman Calistrat Hogaş ; ( ”În Munţii Neamţului”, “Pe drumuri de munte”); (n.19 aprilie 1848).

 

 

 

A  fost distins cu primul premiu initiat de Societatea Scriitorilor Români (1922), la recomandarea lui Liviu Rebreanu, dupa ce în 1915 îi fusese refuzat Premiul “Adamachi” al Academiei.

 

 

 

  1917: Are loc Bătălia de la Cireşoaia (28-30 august). Acţiunea ofensivă româno-rusă s-a soldat cu pierderi extrem de grele.

A fost ultima operaţiune militară importantă  pe frontul românesc, din campania anului 1917, in timpul primului razboi mondial.

 

 

 

1917: S-a născut la Falticeni dramaturgul Horia Lovinescu, nepotul criticului Eugen Lovinescu: “Citadela sfărâmată”, “Moartea unui artist”; (m. 16 septembrie 1983).

 

 

 

 

1922 : Prima reclama de radio a fost difuzata de postul de radio ‘‘ WEAF ”din New York; reclama încerca sa convinga oamenii sa cumpere spatii de la ‘‘ Queensboro Corporation ‘‘, o firma imobiliara .

 

 

 

Pentru difuzarea acestei reclame timp de cinci zile la ore de maxima audienta, corporatia a platit postului de radio suma de 50 de dolari.

 

 

 

1924: A început Revolta din August, o insurecție nereușită împotriva dominației sovietice din Republica Sovietică Socialistă Georgiană.

 

 

 

1927: S-a nascut Nicolae Herlea, bariton român, care a cântat  timp de peste 30 de ani, pe toate marile scene ale lumii.

 

 

 

 

 

 

 

1937: In Japonia, Toyota devine companie independenta.

 

 

 

 

 

Toyota Motor Corporation a apărut în luna septembrie a anului 1933 , atunci când compania Toyoda Automatic Loom a creat o nouă divizie dedicată producerii de automobile sub conducerea fiului fondatorului, Kiichiro Toyoda. La puțin timp după aceea, divizia producea deja primul motor (Type A Engine), în 1934 , care a fost folosit la propulsarea primului autovehicul (Model A1) în luna mai 1935 și a camionului G1 în august 1935.

Deși grupul Toyota este cunoscut azi îndeosebi pentru autovehiculele produse, are o prezență activă în industria textilă, producând războaie de țesut automate (acum complet computerizate), și mașini de cusut electrice, disponibile în toată lumea.

Toyota Motor Corporation s-a despărțit de compania mamă, devenind o entitate independentă în  1937 . Deși numele de familie al fondatorilor este Toyoda, numele companiei a fost modificat pentru a marca separarea muncii fondatorilor de viața casnică, pentru simplificarea pronunției și pentru a fi de bun augur noii firme. Toyota este considerat un nume mai norocos decât Toyoda în Japonia, unde cifra opt este considerată una norocoasă, opt fiind numărul de linii necesare pentru a scrie Toyota cu caracterele katakana .

În timpul razboiului din Pacific, compania a produs camioane destinate armatei imperiale. Din cauza penuriei de materii prime din Japonia, camioanele militare fuseseră simplificate la maximum – de exemplu, aveau un singur far amplasat în centrul capotei. Fabricile Toyota din Aichi au scăpat bombardamentelor deoarece războiul s-a încheiat cu doar puțin timp înaintea unui raid programat de fortele americane.

 

 

 

 

1939: S-a nascut  Rodica Ojog-Braşoveanu, scriitoare româncă de romane poliţiste: “Cocoşatul are alibi”, “Bună seara, Melania!”; (m. 2 septembrie 2002).

 

 

 

 

 

 1941: Al Doilea Război Mondial: Peste 600.000 de germani sunt deportaţi de către Stalin, in Siberia şi Kazahstan.

 

 

 

1943: Simeon al II-lea (n. 16 iunie 1937) a devenit suveran al Bulgariei, sub regenţa unui consiliu prezidat de unchiul său, Kiril.

Printr-un referendum organizat de comunişti la 16.09.1946, monarhia este abolita şi se instaureaza un  regim de  “democraţie populara”, obedient fata de URSS .

 

 

 

Regele a plecat in exil impreuna cu intrega familie în Egipt ,impreuna cu intrega familie, iar apoi s-au stabilit la Madrid, in Spania.

În 2001 s-a întors în Bulgaria și a devenit liderul partidului  Mișcarea națională pentru Simeon al II lea. În timpul alegerilor, acest partid  a câștigat 119 din cele 240 de locuri ale Parlamentului astfel ca  Simeon a devenit prim ministru.

 

 

 

1944: Al Doilea Război Mondial – Aliatii elibereaza orasele franceze Marseille  şi Toulon.

 

 

 

1963:  Martin Luther King a tinut  la Washington in fata unei multimi imense, celebrul discurs “I have a dream”.

 

 

 

Cuvantarea  lui Martin Luther King a fost primita cu  entuziasm.

1965: S-a nascut  in Canada, Shania Twain, interpretă americană de muzică pop.

 

 

 

 

 

 

 

 

1969:S-a nascut actorul american Jason Priestey.

 

 

 

 

 

1987: A încetat din viaţă scenaristul şi regizorul de film John Huston, laureat al Premiului Oscar pe anul 1948 pentru “Comoara din Sierra Madre” şi al Premiului “Leul de argint” – “Moulin Rouge”: “Noaptea iguanei”, “Omul în mantaua de ploaie”, “Şoimul maltez”;(n. 5 august 1906).

 

 

 

 

 

 

 

 

1996: Un tribunal londonez oficializeaza divortul dintre Printesa Diana si printul mostenitor Charles  al Marii Britanii.

 

 

 

 

 

 

 

2008: O statuie din aur masiv care o reprezintă pe top-modelul Kate Moss, având o valoare de 1,5 milioane de lire sterline, a fost expusă  la British Museum din Londra.

 

 

Katherine Ann Moss (n. 16 ianuarie 1974 în Croydon, Londra), este un faimos fotomodel  britanic.

Sculptura, intitulată “Siren”, este o lucrare a artistului Marc Quinn, fiind, totodată, cea mai mare statuie din aur masiv care a fost realizată în lume, din Antichitate până în prezent.

 

 

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

 

 

 

Sfantul Moise Etiopianul

 

 

 

 

Sfantul Moise Etiopianul

 

 

Sfantul Cuvios Moise a fost de neam etiopian. La inceput a fost slujitorul unui politician, dar din cauza nedreptatilor sale, a fost alungat. Sfantul Moise s-a alaturat unei cete de talhari si cu timpul a ajuns conducatorul acesteia.

Dupa o vreme, cuprins de o mustrare de constiinta pentru relele savarsite, paraseste ceata de talhari si se retrage intr-o manastire.

Aici isi va plange pacatele savarsite, dar va lupta multa vreme cu demonii desfranarii care aduceau asupra lui ganduri necurate si pofte ispititoare. Atat de aprinsa a fost lupta sa cu acesti demoni, incat le-a spus fratilor sai: “Atata suparare am suferit de la razboiul poftei trupesti, incat putin de n-am cazut din fagaduinta monahiceasca”.

Dupa sase ani de cumplit razboi cu demonii, s-a vindecat in chip minunat de toate inchipuirile, cugetele si gandurile de curvie pe care i le semana in suflet diavolul.

Sfantul Moise Etiopianul a fost sfintit preot la batranete. El si-a prevazut si ceasul si felul mortii. Intr-o zi el le-a zis ucenicilor lui sa fuga ca sa-si scape vietile, deoarece manastirea avea sa fie atacata de necredinciosi.

Cand ucenicii i-au cerut sa vina cu ei, ca sa scape impreuna, Avva Moise le-a zis ca el a fost talhar mai demult, si se cuvine ca acum sa-si ia plata pentru relele lui, dupa cuvantul: “Toti cei ce scot sabia de sabie vor pieri” (Matei 25: 52).

Asadar, Avva Moise a ramas in manastire impreuna cu sase frati care nu au voit sa il lase singur, si au venit talharii si i-au ucis pe toti sapte.

Asa a trecut la cele vesnice Moise Etiopianul, la varsta de 75 de ani.

 

 

 

Tot astazi, facem pomenirea:

 

 

– Sfintilor Mucenici Diomid si Lavrentie;
– Dreptului Iezechia, regele;
– Sfintei Ana Prorocita, fiica lui Fanuel;
– Sfintilor treizeci si trei de Mucenici din Iraclia.

Maine, este Taierea Capului Sfantului Prooroc Ioan Botezatorul (zi de post).

 

 

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

http://www.youtube.com/watch?v=bXQMN4RmF2U

 

 

 

Bibliografie (surse) :

Crestin Ortodox.ro; Istoricul zilei.com;Mediafax.ro; lessignets.com; Istoria md; Wikipedia.ro.

28/08/2013 - Posted by | ISTORIE ROMANEASCA | , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: