CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Stephan Ludwig Roth, a fost executat pentru ca a sustinut interesele natiei romane. Ce spunea el despre situaţia etniilor înaintea revoluţiei din 1848 din TRANSILVANIA


La 21 aprilie 1849, sasul Stephan Ludwig Roth a fost condamnat  de catre „tribunalul de sange” al nobililor maghiari si secui de la Cluj  la moarte prin impuscare, pentru „inalta tradare”.

 

 

1 Stephan Ludwig Roth 226x300 Stephan Ludwig Roth, executat pentru ca a sustinut interesele natiei romane

 

Ludwig Roth s-a nascut la 24 noiembrie 1796, la Mediaș. Format ca ganditor umanist, a fost istoric, doctor in filosofie, profesor si pastor luteran, participant la Revolutia de la 1848.

 

Limba valahilor e limba natiunii

 

Cand Dieta de la Cluj era procupata sa legifereze limba maghiară ca limba oficiala de stat in Transilvania,  Roth a scris celebra brosura „Razboiul limbilor in Transilvania” (Der Sprachenkampf in Siebenbürgen), ca replica.

 „Domnii din Dieta de la Cluj voiesc sa vada nascuta o limba de cancelarie. A declara o limba drept limba oficiala a tarii, nu e nevoie. Caci noi avem deja o limba a tarii. Nu este limba germana, dar nici cea maghiara, ci este limba valahilor.

Oricat ne-am suci si ne-am invarti noi, natiunile reprezentate in Dieta, nu putem schimba nimic. Aceasta este realitatea care nu poate fi contestata. De indata ce se intalnesc doi cetateni de nationalitati diferite si niciunul nu cunoaste limba celuilalt, limba valahilor le slujeste de talmaci. Cand faci o calatorie, cand te duci la iarmaroc, limba valahilor o cunoaste oricine. Cu valahul oricum nu poti altfel sta de vorba, caci de obicei el nu vorbeste decat in graiul lui.

E explicabil: ca sa inveti limba maghiara sau cea germana, ai nevoie de cursuri scolare; limba valahilor o inveti singur, pe strada,viata insasi ne pune zilnic in contact cu acest popor numeros. Vrei sa discuti cu un valah, trebuie sa folosesti limba lui, daca nu vrei sa te alegi cu un ridicat din umeri.”

 

 

3 casa lui roth medias 300x223 Stephan Ludwig Roth, executat pentru ca a sustinut interesele natiei romane

Casa de la Medias in care Roth a locuit impreuna cu sotia si cei cinci copii.

Adunarea romanilor de la Blaj

 

In articolul „Adunarea romanilor de la Blaj”, publicat in „Foaie suplimentara la Vestitorul Transilvan”, in 16 iulie 1848, Stephan Roth nu mai folosea termenul uzual german  “Walachen” pentru “romani”…

„Un popor intreg are dreptul sa spuna cum vrea sa fie numit”, iar transilvanenii cerusera sa fie numiti romani.”

In 21 octombrie 1848, Roth a fost numit in Comitetul de Pacificatie si apoi comisar imperial plenipotentiar in 13 sate de pe Tarnave.

A  militat pentru egalitate in drepturi, desfiintarea iobagiei fara rascumparare platita de tarani, iar impreuna cu Ștefan Moldovan, protopop al Mediasului, a dispus incetarea obligatiilor feudale in cele 13 sate. In 1849, Lajos Kossuth si comisarul sau, Ladislau Csányi, au dispus arestarea lui Roth si a fost condamnat la moarte pentru tradare, desi era vaduv, avand de intretinut cinci copii minori. Sentinta a fost executata la 11 mai 1849.

Cu putin timp inainte de a fi executat, el a transmis ungurilor urmatorul mesaj:

“Sasul catre ungur: De vrei sa fi ca leul, iti trebuie si-o regala minte. Fiindca, cu toate armele tale, numai cu bunatatea vei invinge!”.

Adina Mutar
enational.ro

 Ce credea  Stefan Ludwig Roth

 „(…) Domnii din Dieta de la Cluj voiesc să vadă născută o limbă de cancelarie şi acum se bucură că copilul a fost adus pe lume. A declara o limbă drept limbă oficială a ţării nu e nevoie. Căci noi avem deja o limbă a ţării. Nu este limba germană, dar nici cea maghiară, ci este limba valahă. Oricât ne-am suci şi ne-am învârti noi, naţiunile reprezentate în Dietă, nu putem schimba nimic.

Aceasta este realitatea. (…) Această realitate nu poate fi contestată. De îndată ce se întâlnesc doi cetăţeni de naţionalităţi diferite şi niciunul nu cunoaşte limba celuilalt, de îndată limba valahă le slujeşte de tălmaci. Când faci o călătorie, când te duci la iarmaroc, limba valahă o cunoaşte oricine. Înainte de a face încercarea dacă cineva ştie limba germană sau celălalt cea maghiară, conversaţia începe în valahă. Cu valahul oricum nu poţi altfel sta de vorbă, căci de obicei el nu vorbeşte decât în graiul lui.

E explicabil: ca să înveţi limba maghiară sau cea germană, ai nevoie de cursuri şcolare; limba valahă o înveţi singur, pe stradă, în contactul zilnic cu oamenii. Uşurinţa învăţatului ei nu săt numai în marele număr de cuvinte latineşti, pe care acest popor (…) le-a adoptat odată cu contopirea sau cu coloniştii romani şi care nouă, transilvanilor, ne sunt precunoscute, datorită educaţiei noastre în spirit latin de până acum, ci şi prin faptul că viaţa însăşi ne pune zilnic în contact cu acest popor numeros. (…) Azi se prinde de tine un cuvânt, mâine altul şi după o vreme observi că poţi vorbi româneşte, fără ca de fapt să fi învăţat.

Chiar dacă cuiva nu i-ar fi atât de uşor învăţatul ei, se recomandă să o facă, din mii şi felurite motive. Vrei să discuţi cu un valah, trebuie să foloseşti limba lui, dacă nu vrei să te alegi cu un Nu ştiu! ridicat din umeri. (…)”

 

 

2 monument medias 225x300 Stephan Ludwig Roth, executat pentru ca a sustinut interesele natiei romane

Stephan Ludwig Roth; Der Sprachkampf in Siebenbürgen. Eine Beleuchtung de Woher und Wohin? (Lupta lingvistică în Ardeal. O examinare a lui „de unde” şi „încotro”), Kronstadt (Braşov), 1842, p. 47-48

11/04/2013 - Posted by | ISTORIE ROMANEASCA | , , , , , , , , , , , , , , ,

2 comentarii »

 1. Interesanta mentiunea „desfiintarea iobagiei fara rascumparare platita de tarani, iar impreuna cu Ștefan Moldovan, protopop al Mediasului, a dispus incetarea obligatiilor feudale in cele 13 sate..
  Deci inteleg ca valahii, sau romanii cum se numeau ei, erau iobagi la 1848. Iobagi, adica un fel de sclavi pe intelesul contemporanilor. In acest context nu inteleg cum de se vaita romii ca i-au tinut românii sclavi timp de mii de ani daca chiar românii erau sclavi(iobagi) la randul lor. Sa inteleg ca in dreptul roman al acelor timpuri un iobag putea avea sb stapanire, la randul lui, si el iobagi sau sclavi ?
  Am cautat pe net cu Google si nu am gasit raspuns. Cunoaste cineva alt motor de cautare cu care sa gasesc explicatiile logice a acestui paradox : Iobagi romani care sa aiba sclavi romi ?

  Apreciază

  Comentariu de Mucanu Aurel | 11/04/2013 | Răspunde

 2. Citez :
  Vrei sa discuti cu un valah, trebuie sa folosesti limba lui, daca nu vrei sa te alegi cu un ridicat din umeri.
  Mult mai interesanta pentru neamul romanesc mi se pare aceastra opinie. Adica valahul/vlahul/românul nu-i obisnuit sa invete limba stapanilor care au fost in acele zile maghiarii, secuii, sasii si svabii. Nu sunt sociolog pentru a explica acest fenomen. Poate a fost sau este gestul reflex al românului de a-si pastra identitatea lui de neam, de a nu-i pieri neamul cu limba care i-au lasat-o stramosii. Probabil ca stapanitorii au fost atat de feroci ca nu au putut sa se opuna fizic si au ales aceasta alternativa, a ridicatului din umeri, chiar cu riscul de a fi tratati drept prosti desi nu au scapat de apelativul dat de slavi, adica prostime.
  Dar nici aceasta concluzie nu este singura si cea mai importanta. Daca asa este caracteristica neamului romanesc, remarcata si de pastorul lutheran Roth, aceea de invata limba asupritorului pentru a nu-i da satisfactia deplina ca a invins, putem foarte bine sa gandim ca aceasta chiar este o trasatura a neamului nostru. Si nu ma refer la imperiul otoman care ne-a stapanit secole si nu am invatat turceste, nici la imperiul bizantin care de asemenea ne-a stapanit secole si nu am invatat nici greceste, nici bulgareste si nici sarbeste, nu ma refer nici la imperiul Austro-ungar nu ne-a facut sa abandonam limba noastra pentru a vorbi maghiara sau germana, nu ma refer nici la imperiul tarist care tot sute de ani a stat pe grumazul unor romani si nu au reusit pe multi sa-i faca sa-si uite graiul. Ma refer la imperiul Romei care ne-a stapanit cca 160 ani. Cum ma poate convinge pe mine cineva ca unele imperii ne-au stapanit sute de ani si nu ne-au putut impune limba lor(si au incercat, Slava Domnului) si ne-au impus acest lucru legiunile romane ? Ciudat este ca se zice, fara nicio explicatie stiintifica, faptul ca au invatat latineste si mari spatii geto-dacice care nu au ajuns niciodata sub stapanire romana.
  Romanistii nu au nicio dovada stiintifica directa si concreta despre limba traca/daca/getica. Sa arate ca manuscrisul XXX era scris in limba traca, cu alfabetul trac, si sa puna alaturi un alt manuscris, din perioada ulterioara retragerii aureliene si sa faca comparatia, sa vedem ca intradevar limba noastra este o limba latinizata/romanizata. Se fac deductii peste deductii, se fac presupuneri de unele cuvinte ca ar fi dacice pentru ca nu le regasesc in alte limbi de circulatie internationala. Ori asta nu-i dovada stiintifica. Parerea mea, care nu conteaza pentru romanisti si slavonisti.
  Dupa cum nu conteaza nici parerea ca limba intemeietorilor Romei este limba troienilor traci care au fugit pe mare dupa cucerirea Troiei de catre greci cu vestitul cal troian. Vezi Eneida a lui Vergilius. Troienii fugiti din Troia si ajunsi in Peninsula Italica au luat cu ei si limba traca, nu era s-o lase atenienilor. Astfel ca llimba Romei era si limba bastinasilor din Dacia. Chiar daca despartirea de sute de ani a determinat unele modificari.
  Razboiul daco-roman a fost de fapt un razboi fraticid. Sau poate a fost si un razboi de eliberare a Daciei de sub alti
  cotropitori si populatia impilata s-a bucurat pentru eliberare de catre romani.
  Nu stiu de ce tot avem noi parte de eliberatori. Unii au vrut sa ne elibereze de turci, s-au stabilit pe la noi si nu se mai indurau sa plece. Altii sau aceiasi au vrut sa ne elibereze de germani, de fascisti, de legionar si tot asa nu se mai indurau sa plece. Altii sau aceiasi au luptat sa ne elibereze(prin interpusi) de „comunism” si de ceausism si inca nu au plecat. S.a.m.d.
  Deci, limba româna nu se trage din limba latina. Dar nici limba latina nu se trage din limba româna cum afirma unii cu subtila ironie, poate in bataie de joc. Limba romana si limba latina au o origine comuna si anume limba traca. Daca cineva cunoaste vreun studiu in care sa se dovedeasca faptul ca limba traca n-a existat si ca aceasta nu sta la baza celor doua limbi mentionate(ca si altor limbi de sorginte latina).

  Apreciază

  Comentariu de Mucanu Aurel | 13/04/2013 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: