CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 10 APRILIE. VIDEO


10 aprilie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

 401: S-a nascut imparatul bizantin Teodosie al II-lea ( d.28 iulie 450). A domnit intre anii  408-450 si a ramas in istorie  pentru promulgarea codului de legi Theodosian  , precum și pentru construirea zidurilor Theodosiene  la Constantinopol. In  timpul domniei sale au izbucnitdouă mari controverse hristologice in sanul Bisericii, Nestorianismul si Eutychianismul.

 

 

428: S-a nascut Nestorius devine Patriarh al Constantinopolului.

Nestorie sau Nestorius (n.c. 386 — d. 451) a fost un patriarh  al Constantinopolului (428 – 431), care a dezvoltat doctrina nestorianismului,considerată drept eretică si condamnată  de Sinodul III ecumenic de la Efes din anul 431.

 

 

 879: Ludovic al III-lea devine rege al Franciei de Apus.

 

1585 : A murit Papa Grigore al XIII-lea; (n. 1502).

 

 

 Lavinia Fontana - Portrait of Pope Gregory XIII (Ugo Buoncompagni) (1502-85)

 Unul din cele mai mari merite ale sale a fost actualizarea calendarului iulian (1582). Actualul calendar  poartă numele de  calendar gregorian.

 

 

1647: Sfintirea manastirii Plumbuita din Bucuresti.
 

 

 

 

 

 1710: Intra in vigoare Statutul Anne  o lege a Parlamentului britanic prin care  erau pentru prima data drepturile de autor.

 

 

1741: Trupele imparatesei austriece Maria Theresa de Habsburg (1740-1780) au fost infrante de armata prusaca, aflata sub comanda  regelui Frederic al II-lea, la Mollwitz.

Imparateasa Maria Tereza

Ca urmare a acestei infrangeri, trupele imparatesei au fost nevoite sa paraseasca Silezia iar Prusia  a pus stapanire pe provincie.

 

 1809: Razboaiele Napoleoniene: A început Razboiul celei de-a cincea coalitii. Austria invadează Bavaria.

Napoleon

 

 

1821: Patriarhul Constantinopolului  Grigorie al V-lea este spanzurat la ordinul sultanului otoman Mahmud al II-lea.

In 1818 Patriarhul Grigorie a devenit membru al Filiki Eteria care pregatea o revolta impotriva ocupatiei turcesti. In orice caz, atunci cand Alexandru Ipsilanti, a trecut Prutul, incepand revolta grecilor din Tarile Romane, Grigorie a crezut ca fiind necesara excomunicarea acestuia pentru a-i proteja pe grecii din Constantinopol de represaliile turcilor. Reactiile turcilor s-au facut simtite in Saptamana Luminata din luna aprilie a anului 1821, dupa revolutia grecilor din Peloponez.

Patriarhul Grigorie al V -lea a fost acuzat de catre Sultanul Otoman Mahmud II, ca nu a  impiedicat aceasta revolta grecilor. Tot sultanul a fost cel care a ordonat omorarea sa.

Sfantul Grigorie V, patriarhul Constantinopolului

In noaptea de Sfintele Pasti  (10 aprilie 1821), dupa ce a oficiat Sfanta Liturghie a Invierii Domnului impreuna cu alti 8 ierarhi, Patriarhul Grigorie al V-lea a fost arestat si dus in temnita. La ora trei dupa-amiaza, in aceeasi zi, a fost spanzurat de poarta din fata Patriarhiei Ecumenice, fiind imbracat inca in vesmintele arhieresti. Trupul sau a ramas timp de trei zile in acel loc., dupa care a fost luat de catre un grup de evrei care l-au purtat prin oras si l-au aruncat in Bosfor. Trupul patriarhului a fost recuperat din mare de catre un marinar grec, Nicolae Sklavos, care l-a mutat in ascuns, in Odessa , Rusia, unde a fost inmormantat dupa randuiala, in Biserica Sfintei Treimi și în cele din urmă a fost consacrat în Catedrala Mitropolitana din Atena . El este pomenit  ca un mucenic al neamului de Biserica Ortodoxa Greaca .

În memoria lui, Poarta Sf.Petru, odată poarta principală a compusului Patriarhiei din Constantinopol, a fost închisa în 1821 și de atunci  a rămas închisa.

 

1847:  S-a nascut Joseph Pulitzer, jurnalist american; (d. 1911).

 

 

1848: Domnitorul Mihail Sturdza înăbuşă mişcarea revoluţionară din Moldova cu forţa armată.

 Mihail Sturdza, domn al Moldovei(1834-1849)

La 29 martie 1848 – 10 aprilie 1848 domnitorul Mihail Sturdza înăbuşă mişcarea revoluţionară din Moldova cu forţa armată.

Sub influenţa evenimentelor revoluţiilor izbucnite în Europa, tinerii moldoveni reveniţi din occident au preluat valul revoluţionar cu rapiditate, fixîndu-şi pentru început ca obiectiv înlăturarea domnitorului Moldovei Mihail Sturdza, considerat de ei vinovat pentru toate abuzurile şi nedreptăţile din ţară.

Importul de democraţie urma să fie făcut printr-un program de 35 de revendicări ale protestatarilor sub titlul de Petiţie-Proclamaţie. Domnitorul Mihail Sturdza a mimat negocierile luînd în spate măsuri de represiune. În cadrul intervenţiei de înăbuşire a mişcării revoluţionare din Moldova au loc mai multe arestări, iar 13 conducători (printre care şi Alexandru Ioan Cuza) au fost trimişi sub stare de arest la Galaţi, pentru a fi exilaţi în Turcia. Şase dintre cei 13 au reuşit să scape la Brăila, de unde au trecut în Transilvania.
 

 

1849: Au avut loc primele tratative dintre conducatorii Revolutiei romanilor transilvaneni  in frunte cu Avram Iancu, si reprezentantii revolutionarilor maghiari.

 

 

Avram Iancu

 

 1864: Arhiducele Maximilian de Habsburg este proclamat împărat al Mexicului în timpul interventiei armate franceze din Mexic. 

1877:  Romania rupe relațiile diplomatice cu Turcia.

 

 

1881: În România începe guvernarea lui Dumitru C. Brătianu, fratele lui I. Bratianu. Guvernul Dumitru C. Brătianu va activa pînă pe 9 iulie 1881.

 

1893: La Cuhneşti, judeţul Bălţi, gubernia Basarabia, s-a născut Constantin Leancă, om politic român, Preşedintele Zemstvei Bălți din 1917 şi deputat în Parlamentul României 1919-1939.

Costache Leancă (n.1893-d.1942),Președintele Zemstvei Bălți din 1917 – gubernia Basarabia, deputat în Parlamentul României 1919-1939

La începutul lui martie 1918 a fost unul dintre autorii unei scrisori trimise Sfatului Ţării de la Chişinău (n.r. Repblica Democratică Moldovenească, succesoarea guberniei Basarabia) în care era revendicată Unirea Basarabiei cu România. În perioada Interbelică a fost membru al Partidului Ţărănesc din Basarabia, apoi al Partidului Naţional Ţărănesc din momentul creării acestuia, prin fuziunea, în 1926, a Partidului Ţărănesc (Ion Mihalache) şi a Partidului Naţional din Transilvania (Iuliu Maniu).

Detalii… Constantin Leancă, preşedintele Zemstvei Bălţi, deputat în Parlamentul României.

 

 

 

1912: S-a nascut Ilie Cleopa, arhimandrit și duhovnic la Mănăstirea Sihăstria (d. 1998)

 

 

 

Fr. Cleopa Ilie (1912 - 1998) - Sihastria Monastery, Romania (44)  

 

 

1912: Vasul „Titanic” a plecat în primul și singurul sau voiaj de Southampton, Anglia spre  New York, SUA.

 

1919: A murit Emiliano Zapata, figura marcanta a Revolutiei Mexicane din 1910.
 

 

 

 

1925: Scriitorul F. Scott Fitzgerald a publicat romanul „Marele Gatsby”.

 

 

1932: S-a constituit Partidul National Agrar, condus de Octavian Goga, prin retragerea gruparii din Partidul Poporului.

 

 


 

 

 

1937: Principele Nicolae, fiul regelui Ferdinand și al reginei Maria, a fost decăzut din rangul de membru al familiei regale, printr-un decret regal, ca urmare a căsătoriei morganatice cu Ioana Dumitrescu-Doleti. El s-a exilat în același an, sub numele de Nicolae Brana.

Fișier:1903Nicholas-09.jpg

Alteța Sa Regală Nicolae, Principe al României, Principe de Hohenzollern a cel de-al doilea fiul al Regelui Ferdinand I și al Reginei Maria (n. 15 august 1903, Sinaia— d. 9 iunie 1978, Lausanne) a fost fratele mai mic al Regelui Carol al II-lea și unchi, după tată, al Majestății Sale Regale Mihai I al României. A  jucat  un rol mai activ politic doar între anii 1927 – 1930  când a făcut parte din Consiliul de Regență care  conducea țara in locul regelui minor Mihai I.

 

1944: A fost produsa pentru prima data chinina sintetica, de catre Dr. Robert Burns Woodward si Dr. William von Eggers Doering.

1954: A murit   Auguste Marie Louis Nicolas Lumière (19 octombrie 1862, Besançon, Franţa  –  10 aprilie 1954, Lyon).

Impreuna cu fratele sau Jean Louis  a  inventatat  primul aparat de filmat și a primul  aparat de proiecție cinematografică.

 

 

1963: Submarinul nuclear american Thresher s-a scufundat departe de Cape Cod, in Atlantic. Au murit 129 de oameni.

 

1970: S-a nascut in orasul Ploiesti, jud.Prahova , Leonard Doroftei, boxer profesionist român. A câștigat medalii de bronz la Jocurile Olimpice de la Barcelona în 1992 și la Atlanta în 1996. De asemenea, a fost campion mondial în 1995 și campion european în 1996 și 1997. Palmaresul său la amatori este de 239 de victorii și 15 înfrângeri.

 

 În  1997 Doroftei a devenit boxer profesionist făcând un contract cu clubul canadian  Interbox . Pe   5 ianuarie 2002 a cucerit titlul de campion mondial profesionist la categoria semi-ușoară a versiunii WBA, învingându-l la puncte pe  Raul Horacio Balbi  din Argentina . Pe 31 mai la Bucuresti, Doroftei a luptat din nou împotriva lui Balbi și de data aceasta românul s-a impus în mod clar.

 

1970: Paul McCartney anunta destramarea trupei “Beatles” din  motive personale și profesionale.

 

 

 

 

 

VIZIONATI AICI  

 

 

Grupul a fost alcătuit din John Lennon (vocal, chitară ritmică), Paul McCartney (vocal, chitară bas), George Harrison (chitară solo) și Ringo Starr (baterie).

În 2004 revista Rolling Stone clasa trupa The Beatles pe locul 1 pe lista celor 100 cei mai mari artiști ai tuturor timpurilor.

În conformitate cu aceeași revistă, muzica inovativă a trupei The Beatles și impactul sau cultural au ajutat la definirea anilor 1960.

 

 

1972: 50 de tari au semnat Conventia ONU cu privire la interzicerea perfectionarii, productiei si stocarii armelor biologice. (Geneva).

 

 

1979: A fost creata Agentia Panafricana de Informatii – PANA (a devenit functionala la 25 mai 1983).

 

 

1990: Guvernul Roman a cerut Regelui Mihai sa-si amane vizita in Romania pentru o data ulterioara alegerilor.
 

 

1993: Realizarea primei transmisii, printr-un radio-amator, a echipajului unei navete americane cu cel al altei navete spatiale. Un astronaut american al statiei ‘Discovery’ a schimbat cateva cuvinte cu un cosmonaut aflat la bordul statiei orbitale ruse ‘Mir’.
 

 

1994: Parlamentul Republicii Moldova a ratificat Tratatul de aderare la Comunitatea Statelor Independente si la Uniunea Economica, documente semnate anterior de presedintele Mircea Snegur.
 

 

1998: A fost semnat un acord istoric privind Irlanda de Nord (Acordul de pace in Ulster), numit si Acordul din Vinerea Mare. Guvernele Marii Britanii si Irlandei si partidele politice din Irlanda de Nord au incheiat un acord privind noua administratie a provinciei, menit sa puna capat celor aproape trei decenii de conflicte, soldate cu peste 3 200 de morti.

Documentul, salutat unanim de marile puteri mondiale, a deschis calea celei mai mari schimbari in statutul politic al insulei dupa impartirea sa, in 1921.
 

 

2001: In Olanda  fost adoptata legea care recunoaste eutanasia ca act legal, prin confirmarea de catre Senat a votului exprimat in camera inferioara a Parlamentului olandez, cu 104 favorabile si 40 impotriva.
 

 

2002: Parlamentul sarb a ratificat acordul semnat la 14 martie 2002, la Belgrad, privind formarea statului Serbia-Muntenegru, care prevedea inlocuirea actualei Republici Federale Iugoslavia (RFI, Serbia si Muntenegru). Parlamentul iugoslav a proclamat, la 4 februarie 2003, nasterea noului stat.
 

 

 2010: Moare in tragedia aviatica de la  Smolensk, Lech Kaczyński, președintele Poloniei între anii 2005 – 2010 (n. 1949). Se indrepta impreuna cu sotia si zeci de  inalti demnitari ai Statului polonez la Katyn,unde urmau sa aiba loc ceremoniile de comemorare a miilor de ofiteri polonezi prizonieri ,masacrati de sovietici in timpul celui de-al doilea razboi mondial, la ordinul lui Stalin.

 

 

VIZIONATI AICI

 

 

 

 

 

 CALENDAR CRESTIN ORTODOX

 

 

 

SFINTII MUCENICI TERENTIE,AFRICAN SI  POMPIE

 

 

Sfintii Mucenici Terentie, African, Maxim si Pompie 
 
 
 
Sfintii Mucenici Terentie, African, Maxim, Pompiesi a celor treizeci si sase impreuna cu dansii.

Acesti patruzeci de mucenici din Africa au trecut la Domnul, in timpul domniei imparatului Deciu, pentru ca au refuzat sa lepede credinta in Hristos aducand jertfe idolilor. Guvernatorul provinciei, Fortunian, a poruncit ca treizeci si sase dintre ei, sa fie omorati prin taierea capului.

Sfintii Mucenici Terentie, African, Maxim si Pompie, insa au fost aruncati in inchisoare fiind legati in lanturi. Aici s-a aratat un inger al Domnului, i-a eliberat din lanturi si a ospatat pe mucenici. Ei au fost scosi afara si torturati, apoi iar aruncati in temnita.

Guvernatorul a poruncit ca in locul unde erau tinuti acestia sa fie aruncati serpi veninosi si scorpioni, pentru ca mucenicii sa moara in chinuri. Dar necuvantatoarele nu s-au atins de ei.

Guvernatorul vazand ca nu reuseste sa-i ucida pe cei patru mucenici, a poruncit, in cele din urma, omorarea lor prin decapitare. Fiind adusi la locul executiei, ei au cantat in  psalmi aducand laude lui Dumnezeu.

Cu totii au luat cununa muceniciei in anul 250.
Tot in aceasta zi, facem pomenirea:

– Sfintei proorocite Olda;

 -Sfintilor mucenici Iacov preotul si Aza diaconul;

– Sfantului noul mucenic Dima;

– Sfantului Grigorie, Patriarhul Constantinopolului;

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse):

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

  2. e.maramures.ro

  3. Istoria md.

  4. Wikipedia.ro

 

 

 


VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

http://www.youtube.com/watch?v=4sH1bQOTWv0

 

10/04/2013 - Posted by | ISTORIE ROMÂNEASCĂ | , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.