O ISTORIE A ZILEI DE 27 IANUARIE. VIDEO
27 ianuarie, istoricul zilei
Anul 98 e.n.— A murit împaratul Nerva (n.37), iar fiul său adoptiv Marcus Ulpius Nerva Traianus i-a succedat pe tronul Imperiului Roman fără nici un incident.
În timpul domniei lui Traianus, imperiul a căpătat cea mai mare extindere teritorială.
În anul 106 intră în componența sa și Dacia.
1343 — Papa Clement al VI-lea emite bula papală Unigenitus, prin care justifica puterea papei și utilizarea indulgențelor. Aproape 200 de ani mai târziu, Martin Luther a criticat sever puterea pe care si-au arogat-o papii.
1388 – Petru I Muşat al Moldovei acordă regelui Poloniei Wladislaw al II-lea Jagelo, un împrumut de 4000 de ruble de argint pe termen de trei ani.
|
Petru I Muşat, domn al Moldovei 1375-1391 |
La 27 ianuarie 1388 Petru I Muşat al Moldovei acordă regelui Poloniei Wladislaw al II-lea Jagelo un împrumut de 4000 de ruble de argint pe termen de trei ani, primind în schimb, ca zălog, oraşul Halici şi Ţinutul vecin al Pocuţiei, care puteau fi ocupate de domnul Moldovei în caz de nerespectare a termenului de restituire a banilor.
De fapt suma împrumutată a fost de 3000 ruble de argint (echivalînd cu 538,380 kg de argint fin).
Petru I Muşat este primul reprezentant al dinastiei Muşatinilor pe tronul Moldovei şi a domnit 16 ani.
Din timpul domniei lui Petru I al Moldovei datează şi primul act care delimitează hotarul dintre principatul Moldovei şi Uniunea polono-lituaniană cu traseul pe rîuleţul Colacin, dintre Snyatin şi Şepinţi, apoi peste cîmpia Bolohovului pînă la Nistru, în punctul marcat de satul Potoc, şi mai departe pe Nistru în jos pînă la Marea Neagră.
Conform acestui act, Pocuţia, teritoriu preponderent locuit de volohi (români) este cedat Uniunii polono-lituaniene, iar aceştea recunosc teritoriile din sudul Moldovei Transprutiene (locuite preponderent de tătari) ca teritorii a voievodatului Moldovei.
Tot prin acest act Petru I Muşat recunoaşte suzeranitatea Uniunii polono-lituaniene asupra Moldovei.
La apropierea dintre Moldova şi Polonia o mare importanţă au avut legăturile matrimoniale dintre domnitorii lituanieni şi cei moldavi, precum şi interesele economice ale părţilor, legate în primul rînd de drumul comercial care venea dinspre Liov spre factoriile comerciale de pe ţărmul pontic şi invers, străbătînd Moldova.
Prin mijlocirea lui Petru I Muşatinul s-a produs încercarea de apropiere dintre Uniunea polono-lituaniană şi Muntenia. Negocierile în acest sens au debutat la sfîrşitul anului 1389.
1593 – Se deschide procesul intentat de Vatican savantului italian Giordano Bruno, acuzat de erezie.
A sustinut în mod corect că Soarele este doar o stea în mișcare în spațiu și de asemenea, că universul conține un număr infinit de lumi locuite populate de alte ființe inteligente.
A fost găsit vinovat și a fost ars pe rug la 17 februarie 1600.
1695: Mustafa al II-lea devine sultan al Imperiului Otoman, după moartea lui Ahmed al II-lea.A domnit până la data de 12.08.1703 cand a fost detronat.
1756 – S-a născut in Salsburg, compozitorul austriac Wolfgang Amadeus Mozart,unul dintre cei mai mari compozitori al tuturor timpurilor. A manifestat un excepțional talent muzical de la o vârstă fragedă.
La numai 7 ani el a început impreunp cu tatăl său, Leopold şi sora lui, Maria Anna, un tur al marilor curti princiare europene, fiind prezentat regilor şi reginelor Europei.

Tânărul Mozart s-a mutat la Viena unde împreună cu soţia sa, Constance, a dus o existenta precară.
In Viena,a compus cele mai multe dintre capodoperele sale, simfonii, concerte, şi opere celebre, cum ar fi “Flautul fermecat.”
A murit în sărăcie, la 5 decembrie 1791,la varsta de 35 de ani. Dintre lucrarile sale cele mai renumite se disting : Răpirea din Serai (1782),Nunta lui Figaro (1786), Don Giovanni (1787), Cosi fan tutte (1790), Flautul fermecat (1791) şi faimosul “Requiem”.
1814 – A murit filosoful german Johann Gottlieb Fichte.
1832 – S-a născut Lewis Carroll (Charles Lutwidge Dodgson), scriitor, matematician, cleric si fotograf englez, autorul celebrei povestiri “Alice în ţara minunilor”; (d.14.01.1898).
A scris celebra sa carte ”Alice in Tara Minunilor”, în anul 1865.
1841 – S-a nascut Alexandru Candiano-Popescu, avocat şi ziarist, general al Armatei Române, a fost unul dintre cei care au contribuit la cucerirea Independenţei de Stat, în timpul războiului din 1877 ;(d. 1901).
A fost fondatorul ziarelor „Perseverența” și „Democrația” și inițiatorul mișcării republicane antidinastice din 20 august 1870, cunoscută și sub denumirea de Republica de la Ploiesti.
1855 – Conducerea Școlii ostășești din Bucuresti solicită Eforiei Scoalelor publicarea lucrării lui Nicolae Balcescu “Puterea armată și arta militară la români”.
Lucrarea era folosită pentru predarea cursului de istorie militară.
1859 – S-a născut Wilhelm al II-lea, împărat al Germaniei si rege al Prusiei.
Wilhelm al-II-lea
A fost ultimul împărat german şi rege al Prusiei intre anii 1888 si 1918. A urcat pe tron în iunie 1888, după domnia scurtă de tatăl său, Frederic al III-lea.
1861 – S-a născut mareşalul român Constantin Prezan , erou al Marelui Război de Reîntregire a României si membru de onoare al Academiei Romane.

A fost șef al Marelui Cartier General al Armatei, iar in perioada 11-13 noiembrie 1916 a îndeplinit funcția de comandant al Armatei 1.
Fiind specialist în arma geniului, a coordonat planul campaniei din 1917, adică a faimoaselor bătălii de la Marasti, Marasesti si Oituz .
Constantin Prezan a evitat să se implice activ în viața politică, deși a avut o serie de demnități politice, mai mult onorifice, cum ar fi aceea de senator de drept deținută în perioada postbelică, în baza înaltei sale poziții din armată, precum și de participant/membru al Consiliilor de Coroană .
A primit numeroase distincții și medalii, fiind ales membru de onoare al Academiei Romane.
Mareșalul Constantin Prezan s-a stins din viață la 27 august 1943, fiind înmormântat cu funeralii naționale, în curtea reședinței sale de la Schinetea.
1880: Lui Thomas Edison i-a fost acordat brevetul de inventie pentru sursa sa de iluminare incandescenta.
A fost poate cel mai prolific inventator al timpului sau, prin aplicarea in practică a 1903 brevete ale unor descoperiri științifice. Era un autodidact, însă acest lucru nu l-a împiedicat să realizeze invenții în domeniul electricității (becul cu filament), telefoniei, al sistemului de transmisie multipla a telegramelor, înregistrării mecanice a sunetului (fonograful) și cinematografiei – kinetoscopul.
1888: La Washington este fondată “National Geographic Society”.
1901 – A murit în Milano, la vârsta de 87 de ani, compozitorul italian Giuseppe Verdi.
S-a născut în mica localitate Le Roncole, în apropierea Parmei, in ziua 10 octombrie 1813).
A avut mari succese internaţionale cu operele Nabucco în 1842, apoi cu Rigoletto, Il Trovatore, La Traviata, Aida, Otello şi Falstaff.
1902- S-a născut Ilie G. Murgulescu, chimist român, preşedinte al Academiei Române (1963-1966); (d. 28.10.1991).
Ilie G. Murgulescu a fost Ministru al Învățământului Superior în guvernul condus de Gheorghiu Dej si Ministru al Învățământului și Culturii între 1961-1962 și Ministru al Învățământului în guvernul Ion Gheorghe Maurer.
A fondat Institutul de Chimie Fizică al Academiei Române pe care l-a condus până în 1977.
1903: A fost fondata Confederatia patronala UGIR (Uniunea Generala a Industriasilor din Romania).
Astazi poarta numele UGIR-1903.
1919- A murit poetul maghiar Endre Ady (n. 22 noiembrie 1877, Érmindszent, comitatul Sălaj, azi Ady Endre, județul Satu Mare)
În literatura maghiară a fost primul care a rupt legătura cu stilurile vechi, creând un stil modern. Poezia lui este influențată de Baudelaire, Verlaine.
Este un poet simbolist. Simboluri des folosite: Dumnezeu, Bani, Léda. Întodeauna scrie simbolurile cu literă mare. Ady nu a fost cunoscut doar ca poet ci și ca jurnalist.
Între Ady și poetul roman Octavian Goga a existat o prietenie sinceră.
1915 – Marina Statelor Unite ocupă Haiti.
1924 – S-a nascut Rauf Denktaş, preşedintele autoproclamat al Republicii Turce a Ciprului de Nord, recunoscută pe plan internaţional doar de Turcia.
1926: Inginerul englez John Logie Baird (1888-1946), a experimentat intr-un studio din Londra primele transmisiuni televizate.
http://www.linternaute.com/histoire/jour/27/1/a/1/1/index.shtml
1936- S-a nascut la Cluj , Florin Piersic, actor român de teatru şi film Piersic (piese: “Zbor deasupra unui cuib de cuci”; filme: “De-aş fi Harap-Alb”, “Colierul de turcoaze”, “Trandafirul galben”, “Haiducii lui Şaptecai”).
1936 – S-a născut Nicapetre (Petrica M. Balanica), artist plastician român; (d.21 aprilie 2008).
1939 – S-a nascut Sergiu Hanganu, arhitect român, membru de onoare al Academiei Române, stabilit în prezent în Canada. Pentru diferite proiecte şi lucrări a fost distins cu şase premii întâi, cu 39 de premii de excelenţă şi a participat la 29 de jurii internaţionale de arhitectură.
A avut cinci expoziţii personale de proiecte de arhitectură în Ottawa, Toronto, Montreal şi New York şi alte şapte expoziţii pe diverse teme (decoraţiuni interioare,arhitectură modernă).
1941 – Au început Washington consfătuiri secrete între Statele Majore englez si american (pâna la 29 martie 1941), in timpul carora au fost adoptate principiile fundamentale ale strategiei războiului împotriva puterilor “Axei” (planul “ABC1”).
1942 – S-a născut Alexandru Mironov, scriitor şi realizator de emisiuni TV.
1944: Incetează blocada germană asupra Leningradului, incepută la 8 septembrie 1941.
Asediul Leningradului a provocat în rândurile populatiei si a aparatorilor orașului un număr de 600 000 de morti și distrugeri masive.
Numai centrul oraşului a rămas intact.
1945: Eliberarea lagărului nazist de la Auschwitz -Polonia.
Ziua de 27 ianuarie a fost declarată zi de comemorare a victimelor holocaustului.
1944 – S-a năcut Nick Mason, baterist şi compozitor britanic membru al celebrei formații pop-rock Pink Floyd.
1948 – S-a născut marele dansator rus, coregraf și actor Mihail Barișnikov.
1958- S-a născut la Sinaia, Norica Nicolai, fostă senatoare liberală in Parlamentul Romaniei și deputată în Parlamentul European.
A fost aleasă deputat în Parlamentul European în data de 7 iunie 2009, pe lista Partidului National Liberal.
1967: Trei astronauti americani (Virgil Grissom, Edward Withe si Roger Chaffee) au murit, fiind carbonizati in incendiul izbucnit la bordul navetei spatiale „Apollo 1”, in timpul simulării unei lansări a acesteia de la Cape Canaveral, SUA.
1967: A fost semnat de catre URSS, SUA si Marea Britanie Tratatul privind utilizarea pasnica a spatiului cosmic pentru urmatorii 60 de ani (intrat in vigoare la 10 octombrie).
Acesta si a fost ratificat în unanimitate de către Senatul S.U.A., intrand în vigoare 10 octombrie 1967.
http://fr.wikipedia.org/wiki/Accord_international_sur_l% 27Espace
1972: A decedat renumita cântăreață de jazz americana Mahalia Jackson; (n. 1911).
1973: La Paris, a fost semnat acordul de pace care a dus la incheierea Razboiului din Vietnam
O încetare a focului a fost semnata la Paris între Statele Unite şi Vietnamul de Nord,in urma negocierilor dintre Le Duc Tho din partea Vietnamului si a lui Henry Kissinger pentru America, s-au încheiat 10 ani de război. Publicul american este socat sa afle ca 56 000 de soldaţi americani si-au pierdut viaţa în Vietnam, şi ca s-au irosit 135 de miliarde de dolari în operaţiunile militare.
1978 – S-a născut realizatorul TV român.
1983 – A murit la varsta de 68 de ani, popularul actor de comedie francez de origine spaniola, Luis de Funès .
1990: A început procesul celor patru demnitari ai regimului comunist (Ion Dinca, Tudor Postelnicu, Emil Bobu si Manea Manescu); pe 2 februarie au fost condamnati la inchisoare pe viata. Dupa scurt timp, au fost pusi in libertate.
2008 – A murit președintele indonezian Suharto.
Suharto s-a născut la 8 iunie 1921 si a fost președinte al Indoneziei între anii 1967-1998.
2009 – A murit prozatorul şi poetul american John Updike (romanul său “Centaurul” a fost tradus și in limba română); ( n.1932).
2010 – A murit scriitorul american Jerome David Salinger, autorul romanului “De veghe în lanul de secară”; (n.1 ianuarie 1919,New York).
2013 – A murit comunistul sovietic Ivan Bodiul, fost Prim-secretar al Partidului Comunist din R.S.S. Moldovenească intre anii 1961-1980; (n.3 ianuarie 1918).
În ciuda originii sale moldovenești, a fost un prost vorbitor al limbii române.
Ivan Bodiul a fost prim-secretar al Partidului Comunist din Moldova de la 28 mai 1961 – 30 decembrie 1980.
In opiniile istoricilor care au studiat perioada respectivă, Bodiul a fost un „dictator regional” tipic perioadei brejneviste.
În calitate de prim-secretar al PCM, el s-a remarcat prin slugărnicia față de ocupanții sovietici și prin lupta dusă împotriva conștiinței naționale românești.
A dus o politica de deznationalizare a romanilor moldoveni si de persecutii impotriva intelectualitatii romane din aceasta republica sovietica si de rusificare a Republicii Moldova, invitând specialiști alogeni din cele mai îndepărtate colțuri ale fostei Uniuni Sovietice în detrimentul angajării în câmpul muncii a populației băștinașe care, la rândul ei, era trimisă în mod organizat în Siberia și în alte regiuni ale URSS (în special din RSFSR) pentru a schimba structura etnică a populației.
A susținut ampla campanie de falsificare a adevărului științific despre limba română și istoria națională.
Grefând pe tema poporului şi limbii moldoveneşti, a lansat critici dure împotriva regimului de la Bucureşti. Încă din anul 1965, s-a declanşat o vastă campanie propagandistică vizând pericolul presei, literaturii, radioului şi televiziunii româneşti.
În 1970, în faţa membrilor Comitetului Central (CC) al Partidului Comunist din Moldova (PCM), Ivan Bodiul (1917-2013), prim-secretarul RSSM, a „înfierat” politica lui Ceauşescu.
Deoarece „propagau ideea României Mari”, i-a numit pe comuniştii români „reacţionari”, „şovini”, calomniatori „în mod josnic” ai bolşevicilor.
Altă dată s-a denunţat „răspândirea foilor volante şi a inscripţiilor cu caracter antirus, antisovietic şi proromân”
Calendar creștin ortodox
Aducerea moaștelor Sfântului Ioan Gură de Aur.
In ziua in care se face pomenirea Aducerii moastelor Sfantului Ioan Gura de Aur, se aminteste ca acesta a acuzat-o pe imparateasa Eudoxia ca si-a insusit via vaduvei Calitropia.
Sfântul Ioan Gura de Aur a fost izgonit de doua ori din scaunul patriarhal, ca dupa un timp, sa fie rechemat in scaunul patriarhal.
A treia si cea din urma data a fost trimis la Cucus. De aici a fost dus la Aravissos și apoi la Pitius, unde a murit in anul 407. A fost ingropat in Comane.
In anul 434, unul dintre ucenicii sai, numit Proclu (434-447), ajungand Patriarh de Constantinopol, a cerut voie imparatului bizantin Teodosie, sa aduca in Constantinopol trupul Sfântului Ioan Gura de Aur.
Abia in anul 438 crestinii au reusit sa aduca trupul Sfantului Ioan Gura de Aur in capitala Imperiului Bizantin.
Moastele Sfantului Ioan Gura de Aur au fost duse mai intai in Biserica Sfantului Apostol Toma, numita “a lui Amantie”, iar dupa aceea la Biserica Sfanta Irina.
A doua zi, dis de dimineata, Sfintele sale Moaste au fost duse in Biserica Sfintii Apostoli. Potrivit Traditiei, in momentul in care au fost asezate in aceasta din urma biserica, din gura Sfantului Ioan s-au auzit cuvintele: “Pace tuturor.”
Racla cu Sfintele Moaste a fost ingropata in Sfantul Altar, langa Moastele Sfantului Grigorie Teologul.
Dupa venirea cruciatilor in Constantinopol, Moastele Sfintilor Ioan si Grigorie Teologul au fost duse in Venetia, iar apoi in Roma. Cinstitul sau trup a fost asezat mai intai intr-un pridvor al unei Biserici medievale, inchinata Sfantului Apostol Petru.
Mai târziu, in data de 1 mai 1626, acestea vor fi transferate in Biserica cea mare a Sfantului Petru, fiind asezate intr-o Capela special amenajata pentru ele.
In ziua de 27 ianuarie se face pomenirea mutarii Sfintelor sale Moaste din Constantinopol in Roma. Dupa 800 de ani, moastele celor doi sfinti au ajuns sa fie inapoiata Bisericii din Constantinopol. Papa Ioan Paul al II lea restituite Bisericii Constantinopolului, in data de 27 noiembrie 2004, Moastele Sfintilor Ioan Gura de Aur si ale Sfantului Grigorie Teologul.
VIDEO: ASTĂZI ÎN ISTORIE – TODAY IN HISTORY
http://www.youtube.com/watch?v=8ZEXta_9Wb8
Bibliografie (surse):
-
Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008
-
Crestin Ortodox.ro
-
Domnii Ţării Moldovei, Chişinău, Civitas, 2005;
-
Istoriculzilei blogspot.com;
-
Istoria md.
-
lessignets.com;
-
Wikipedia.ro
A republicat asta pe Cronopedia.
ApreciazăApreciază