CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 27 OCTOMBRIE. VIDEO


 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

27 octombrie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

312 : Imparatul Constantin cel Mare are viziunea Sfintei Cruci, in ajunul  Bătăliei cu Maxentius de la Podul Milvius (Podul Șoimului), din ziua de  28 octombrie 312.

 Eusebius din Cesareea în lucrarea sa „Viața lui Constantin”„Vita Constantini” povestește despre apariția pe cer la miezul zilei, deasupra soarelui, a unei cruci luminoase împreună cu inscripția „Εν Τούτῳ Νίκα”( En toutō níka), tradusa in latina cu „in hoc signo vinces”(prin aceasta vei învinge).

 

 

 

 

 

 The Battle of the Milvian Bridge (1520–24) by Giulio Romano.

Batalia de la Podul Milvius, pictura de Giulio Romano (1524).

 

 

 

Noaptea i s-ar fi arătat Christos care i-ar fi poruncit să facă un steag cu semnul văzut.

Constantin a câștigat bătălia și a pus capăt Tetrarhiei,devenind conducător unic al Imperiului Roman. Maxentius s-a înecat în Tibru  în timpul bătăliei.

 

 

 

 

 

710: Sarazinii invadeaza  Sardinia. Sarazini era denumirea pe care Occidentul medieval o dadea invadatorilor musulmani.

 

 

 

 

 

1275: Contele Floris al V-lea de Olanda și Zeelanda a emis un act prin care a scutit de dări locuitorii orașului Amsterdam  care construiseră un pod și un baraj peste râul Amstel, aceasta fiind prima atestare documentară a numelui acestui mare oras.

 

 

 

 

 

 

1401: S-a născut Caterina de Valois, soţia regelui Henric al V-lea al Angliei; (d. 1437).

 

 

 

 

 

1430: A murit Vitautas cel mare ( Vitautas Vitovt), marele voievod lituanian, cumnatul domnitorului Tarii Moldovei Alexandru cel Bun,  era casatorit cu Rimgaila, sora lui Vitautas Vitovt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A  fost unul dintre cei mai renumiti conducatori ai  Lituaniei medievale . Vytautas a  domnit intre anii 1392-1430.( nascut cca.1350).

 În Lituania , Vytautas este venerat ca erou naţional de lituanieni şi a fost o figură importantă în timpul procesului de renaştere naţională  din secolul al 19-lea. Vytautaseste cel mai raspndit nume de  bărbat în Lituania.

 

 

 

 

 

 

1439: Moare Albert al II-lea al Germaniei, rege a Ungariei şi Boemiei; (n. 1397).

Dupa moartea acestuia, Iancu de Hunedoara a impus  în Dietă alegerea (in 1440) pe tronul tarii a lui Vladislav, regele Poloniei, care va domni pînă la 1444.

 Vladislav al III-lea (n.31 octombrie 1424), a fost din 1434 rege al Poloniei și din 1440  și rege al Ungariei, sub numele de Vladislav I al Ungariei.

 A căzut în luptă cu turcii, la 10 noiembrie 1444, in Batalia de la Varna.

 

 

 

 

 

 

1492: Cristofor Columb descoperă in Marea Caraibilor (America), insula Cuba.

 

 

 

 

 

 READ MORE >> Columbus Day: Little Known Facts About Explorers

 

 

 

 

 

 

1505: A murit  Ivan al III- lea Vasilievici, mare cneaz al Moscovei, 1462-1505 ; (n.22 ianuarie  1440)

Printre realizările cele mai importante ale domniei lui Ivan al III-lea  a fost scuturarea jugului tătaro-mongol.

 În timpul guvernării lui a sporit considerabil autoritatea internațională a statului rus, au fost stabilite relații diplomatice cu Papa  de la Roma, Imperiul romano- german, Ungaria, Moldova, Turcia, Iranul  si  s-a profilat pe deplin titlul de cneaz al „întregii Rusii” (în unele documente, este numit chiar ‘tar”). În anii guvernării lui Ioan al III-lea s-au realizat construcții imense la Moscova (Kremlinul, si Palatul de Granit), dar si la Kolomna, Tula si Ivangorod.

 

 

 

 

1553: La Geneva, este ars pe rug din ordinul lui Jean Calvin,fiind acuzat de erezie, teologul şi medicul spaniol Miguel Servet.

 

 

 

 

 

1644: In timpul Razboilui Civil englez, are loc a doua batalie de la Newburry.

 

 

 

 

 

1662: Regele Carol al II-lea al Angliei  vinde Franței, pentru 40.000 de lire sterline. orasul-port de importanta strategica Dunquerque.

 

 

 

 

 

1687: Este semnat Tratatul de la Blaj, prin care Imperiul Habsburgic obligă 12 orașe transilvănene să primească la iernat trupele imperiale.

Este inceputul penetrației austriece în Transilvania. Vor urma numeroase conflicte militare între armata habsburgică și locuitorii acestor 12 cetăți.

 

 

 

 

 

 

1726 : Are loc Premiera a cantatei  ” Ich will den Kreuzstab gerne tragen” de Johann Sebastian Bach.

 

http://youtu.be/5qcxPUfLNp4

 

 

 

 

 

 

 

1782: S-a nascut la Genova violonistul si compozitorul italian a carui virtuozitate  a ramas legendara, Niccolo Paganini .

A primit primele lectii de la tatal sau inainte sa implineasca 6 ani, dupa care a fost instruit de cei mai buni profesori din Genova.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Debutul in public si l-a facut in 1790, cand a compus si prima sonata. Cinci ani mai tarziu, s-a mutat in Parma, insa muzicienii de acolo i-au spus ca nu pot sa il mai invete nimic, astfel incat a inceput sa exerseze de unul singur cate 15 ore pe zi. In 1797 a efectuat primul sau turneu, inregistrand succes dupa succes.

Faima sa a depasit granitele Italiei, el sustinand concerte in toate marile capitale ale Europei.

 A castigat sume imense pe care insa le-a rispit prin cazinouri, patima pentru jocurile de noroc aducandu-l in postura de a miza pe propria vioara. A compus 24 de capricii pentru vioara solo, extrem de dificil de interpretat, 12 sonate pentru vioara si chitara, 6 concerte, cvartete si variatiuni.

Cariera sa a intrat in declin in 1834, datorita inrautatirii starii sale de sanatate, violonistul murind   la data de 27 mai 1840, la Nisa.

 

 

 

 

 

 

 

1795: Spania si Statele Unite ale Americii de Nord au semnat Tratatul de la San Lorenzo, în virtutea căruia erau stabilite granițele de sud ale SUA la paralela 31, fapt ce a dat americanilor dreptul de a expedia mărfuri pe fluviul Mississippi, fără a mai plăti taxe Spaniei.

 

 

 

 

 

 1797:  Intre Franta si Austria este semnat Tratatul de la Campo Formio .

Prin acest tratat de pace, Austria renunța la Tarile de Jos  în favoarea Franței și accepta o noua organizare a regiunii Italia Superioara și Venetiei, împăratul austriac recunoscand independența „Republicii Cisalpine” (it. Repubblica Italiana),  primind în schimb  Dalmatia, Istria si Venetia.

 

Image result for Cisalpine Republic photos

1806: Razboaiele napoleoniene: Armata franceză intră în Berlin.

 

 

 

 

 

1810: Statele Unite ale Americii au anexat fosta colonie spaniolă Florida de Vest .

West Florida a fost o regiune situata pe țărmul nordic al Golfului Mexic, care a suferit mai multe schimbări ale granițelor sale, respectiv mai multe suveranități de-a lungul istoriei sale. Diferite parți ale suprafeței sale au fost deținute de Franța, Spania, Marea Britanie și  efemera Republic of West Florida. În final, Statele Unite a preluat controlul total al întregii regiuni, care astăzi este divizată între statele Louisiana, Mississippi, Alabama și Florida (considerate de la vest la est).

În cadrul tratatului secret, cunoscut ca Tratatul de la San Ildefonso din 1800, Spania a returnat Franței Colonia Louisiana, dar granițele acestei returnări nu fuseseră precizate. După ce Franța a vândut Louisiana Statelor Unite prin actul cunoscut ca Louisiana Purchase, în 1803, a izbucnit o altă dispută privind delimitările teritoriale .

Statele Unite și Spania au purtat negocieri lungi dar infructuoase în legătură cu statutul regiunii West Florida. Între timp, coloniști americani s-au stabilit pe acest teritoriu opunându-se guvernării spaniole. Coloniștii britanici care rămăseseră s-au opus de asemenea guvernării spaniole.

În final, cele două grupuri de vorbitori ai englezei au ajuns să organizeze o rebeliune în anul 1810 soldată cu crearea, pentru exact 90 de zile, a unui stat independent nerecunoscut de nici o altă țară, Republic of West Florida.

Constituția Republicii West Florida a fost scrisă pe baza Constituției Statelor Unite ale Americii.

 

 

 

 

 

 

 

 

West Florida au fost anexata Statelor Unite in urma proclamației  președintelui american James Madison, care a pretins că regiunea intră sub incidența tratatului de achiziție a Louisianei, iar William C.C. Claiborne, care fusese trimis personal de Madison pentru a prelua teritoriul în favoarea Statelor Unite, a respins  categoric  legitimitatea guvernului Floridei de Vest.

 

 

 

 

 

 

1811: S-a nascut Isaac Merrit Singer, industriaş, inventator american; (d. 23 iulie 1875).

 

 

 

 

 

Singer a  conceput cunoscutele masini de cusut Singer

 

 

 

 

 

 

1855: S-a născut Ivan Miciurin, botanist rus, membru de onoare al Academiei Sovietice de Ştiinţe; (m. 7 iunie 1935).

 

 

 

 

 

Image result for Ivan Miciurin,photos

 

 

 

 

 

 

 

1858: S-a născut Theodore Roosevelt, cel de-al 26-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii, in perioada 1901–1909, laureat al Premiului Nobel pentru Pace pe anul 1906; (m. 6 ianuarie 1919).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1867: A murit astronomul  britanic John Wrottesley ; a publicat „Catalogue Of The RA Of 1318 Stars”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fost unul dintre membrii fondatori ai Societăţii Regale de Astronomie; (n.05.08.1798).

 

 

 

 

 

1872: Se încheie  la Bucuresti, Convenţia pentru joncţiunea liniilor ferate austro-ungare şi române.

 

 

 

 

 

 

1904: A fost deschisa prima linie de metrou din New York. Primarul metropolei americane George McClellan  a inaugurat linia de metrou, calatorind cu  prima garnitura de tren care a plecat din statia City Hall.

La cateva ore dupa aceast moment, metroul a fost deschis publicului, peste 100.000 de oameni inghesuindu-se sa urce in tren.Linia de metrou  leaga   primăria orașului de cartierul Harlem.

 

 

 

 

 

 

1913: S-a nascut  inventatorul lentilelor de contact, Otto Wichterle.

 

 

 

 

Otto Wichterle - inventator lentile moi și pionier.

 

 

 

 

A  fost preşedinte al Academiei de Ştiinţă cehoslovace şi preşedinte onorific al Academiei Cehe; (d.18 august 1998).

 

 

 

 

 

1916: Sfârşitul celei de-a doua bătălii de la Oituz. Trupele române rezistă eroic, oprind puternica ofensivă inamică germano-austriacă.

 

 

 

 

 

 

1918: Regele Romaniei, Ferdinand I, a trimis mesaje presedintelui Frantei, Raymond Poincare, si primului ministru al acestei tari, George Clemenceau, in care exprima “atasamentul ferm” al poporului roman la “cauza comuna” si dorinta sa de a actiona pentru infaptuirea “idealului national”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1918: Guvernul român adresează trupelor de ocupaţie inamice germane, austro-ungare si bulgare, un ultimatum de 24 de ore, prin care le cere să părăsească teritoriul României.

 

 

 

 

 

1922: Un referendum în Rhodesia, respinge anexarea ţării la Uniunea Africii de Sud.

 

 

 

 

 

 

1924: Formarea în cadrul Uniunii Sovietice a RSS Uzbece.

 

 

 

 

 

 

1924: S-a nascut in Marginimea Sibiului, jud. Sibiu,  cantareata  de muzica populara Lucretia Ciobanu.

 

 

 

 

Image result for Lucretia Ciobanu. photos

 

 

 

 

Lucreția Ciobanu (născută Lu­cre­ția Arcaș, ( n. 27 octombrie 1924, Topârcea, județul Sibiu (interbelic) – d. 30 septembrie 2015, București), a fost o interpretă de muzică populară romaneasca  laureata a Festivalului Mondial al Tineretului în anul 1953. A fost supranumită Doamna Munților, datorită repertoriului păstoresc pe care l-a abordat. A dus cântecele din Mărginimea Sibiului până departe în America de Nord, mai exact în Statele Unite ale Americii și Canada.

 

 

 

 

 

 

 

1934: Începe marșul de 100.000 comuniști sub conducerea lui Mao Zedong și Zhou Enlai prin China (Marșul cel Lung).A  fost o retragere militară masivă a armatei comuniste chineze, precursoarea Armatei Populare de Eliberare, mișcare strategică înfăptuită pentru a evita anihilarea totală în lupta cu forțele Kuomintangului. Armata Republicii Sovietice Chineze, era pe punctul de a fi definitiv distrusă în provincia Jiangxi de armatele conduse de Chiang Kai-Shek.

Comuniștii au scăpat din încercuire și s-au retras către nord într-un marș de aproximativ 8.000 km și 370 de zile.(În 2003, Ed Jocelyn și Andrew McEwen[au refăcut drumul retragerii comuniste în 384 de zile și au estimat că marșul a avut numai 6.000 de kilometri).

 

 

 

 

 

 

1936: A venit pe lume actorul român Dumitru Furdui; (d. 1998).

 

 

 

 

 

Dumitru Furdui

 

 

 

 

 

 

1938: Industriasul american Du Pont a anunțat producerea primei fibre sintentice –  nylonul .

 

 

 

 

 

 

1938: La Târgu-Jiu a fost inaugurat ansamblul monumental conceput de Constantin Brâncuși, în cinstea ostaşilor români căzuţi în bătălia de la Jiu, cuprinzând capodoperele artei moderne: “Masa Tăcerii”, “Poarta Sărutului”, “Coloana fără sfârşit”.

Propunerea de a ridica acest ansamblu i-a fost adresata marelui sculptor in 1935, cand Liga nationala a femeilor din judetul Gorj, prezidata de Aretia G.Tatarascu, i-a solicitat sa inalte la Targu Jiu o “Coloana” in memoria eroilor cazuti in Primul Razboi Mondial.

 Brancusi a acceptat propunerea si spre sfarsitul anului s-a intors de la Paris, ocazie cu care a deschis prima sa expozitie personala in tara natala.

Un an mai tarziu i-a prezentat Aretiei Tatarascu planurile pentru monumentul cerut. In 1937, aflat la Tirgu Jiu, a inceput sa lucreze la definitivarea “Coloanei fara sfarsit” si a mers in carierele de la Pietroasa, Banpotoc, Baciu si Ruschita ca sa aleaga piatra pentru “Poarta Sarutului”.

Dupa ce materialul a fost ales, in septembrie s-a apucat de finalizarea ansamblului, iar in noiembrie arhitectul peisagist Frederic Rebhuhn a reamenajat gradina publica a orasului pentru amplasarea monumentelor.

Astfel, a fost trasată aleea care leaga “Masa Tacerii” de “Poarta Sarutului” in prelungirea “Căii eroilor” si a fostului “Târg al fânului”, unde a fost ridicata “Coloana fără sfârsit”.

 

 

 

Doctorul Traian Stoicoiu (decedat în 1999) , spunea că l-a cunoscut pe Brâncuși, tatăl său Matei Stoicoiu fiind coleg cu Brâncuși în clasele primare. El spunea că adevăratele nume ale operelor lui Brâncuși sunt de fapt:

„Masa Apostolilor Neamului”, ” Monumentul  Intregirii Neamului” și „Coloana Sacrificiului Infinit”.

Masa apostolilor are 12 scaune, semnificând apostolii și o masă semnificând Isus care i-a adus împreună, Monumentul  Întregirii neamului (Poarta Reîntregirii) are două coloane segmentate fiecare în patru părți egale, adica cele 8 regiuni unite in partea de sus cu o grinda transversala, Regatul României care le-a unit la 1918.

 Coloana Sacrificiului infinit dat de eroii români pentru reîntregirea neamului. Numărul modulelor din care este alcătuită coloana reprezintă anul când România a intrat în Primul Război Mondial și se termină cu o jumătate de modul, reprezentând jumătatea anului respectiv.

Ea  avut ca model un monument funerar gorjean și are 16 module și jumătate semnificând vara lui 1916, când Regatul României a intrat în Marele Război pentru reîntregirea neamului.

Ceremonia de inaugurare a ansamblului sculptural din Targu Jiu a avut loc in prezenta lui Brancusi, slujba solemna fiind oficiata de 16 preoti.

 Brâncuși a fost un sculptor simbolist, iar comuniștilor nu le-au plăcut numele date de Brâncuși  operelor lui, afirma doctorul Traian Stoicoiu.

 

http://youtu.be/_N1swEuFVnU

 

 

 

 

1945: Este arestat industriasul german  Ferdinand Porsche.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dupa victoria Aliatilor in Al Doilea Razboi Mondial, Ferdinand Porsche, ca si alti industriasi germani, dar si de alte nationalitati care au contribuit la efortul de razboi al Germaniei naziste , cum ar fi Louis Renault, a fost cercetat pentru crime de razboi si arestat in aceasta zi de catre oficialii armatei SUA, si a fost trimis in Franta unde a stat timp de doi ani.
In acest timp Aliatii au aprobat continuarea programului Volkswagen, iar acesta a devenit cea mai de succes companie producatoare de automobile.

Dupa eliberarea sa, Ferdinand Porsche e revenit la pasiunea sa pentru automobile si a realizat in anul 1948 impreuna cu fiul sau Ferry Porsche, modelul Porsche 356 .

In anul 1951 Ferdinand Porsche a suferit un atac de cord si a murit, dar fiul sau Ferry a continuat pasiunea tatalui sau si a realizat legendara masina Porsche 911 in 1963.

 

 

 

 

 

 

1947: Începe procesul inscenat  omlui politic roman  Iuliu Maniu. Sentinţa va fi pronunţată la 11 noiembrie 1947.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1951: În Marea Britanie, in urma câștigării alegerilor de către Partidul Conservator, Winston Churchill este numit prim-ministru, pentru a treia oară.

 

 

 

 

1952: S-a nascut  Francis Fukuyama, sociolog şi politolog american („Sfârşitul istoriei şi ultimul om”, „Marea distrugere: natura umană şi reconstrucţia ordinii sociale”.

 

 

 

 

 

 

 1953: Marea Britanie efectueaza la Emu Field, in Australia, un test nuclear cu numele de cod Totem 2.

 

 

 

 

 

 

1958: Primul presedinte al Pakistanului, Iskander Mirza, a fost inlaturat de la putrere in urma unei lovituri de stat puse la cale de generalul Ayub Khan.

 

 

 

 

 

1966: ONU retrage mandatul Republicii Africa de Sud asupra Namibiei.

 

 

 

 

 

1968: A decedat fiziciana austriaca  Lise Meitner.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Împreună cu Otto Hahn şi Fritz Strassmann a descoperit fisiunea uraniului. A fost laureată a premiului Enrico Fermi, în anul 1966; (n.7 noiembrie 1878).

 

 

 

 

 

 

1971: Republica Democrată Congo este redenumită Zair.

 

 

 

 

 

 

1978: Preşedintele egiptean Anwar Sadat şi premierul israelian  Menahem Begin au primit Premiul Nobel pentru Pace pentru acordurile de pace  încheiate în Orientul Mijlociu.

 

 

 

 

 

Image result for Anwar Sadat şi Menachem Begin premiul nobel photos

 

 

 

 

 

 

1982 : China a declarat ca numarul populatiei sale depaseste 1 miliard de persoane, mai precis 1.008.180.000 (fără Hong Kong, Macau și Taiwan), ceea ce facea  din aceasta tara  primul stat care a trecut pragul de un miliard de locuitori.

 

 

 

 

 

1984: In URSS este deschisa  Magistrala feroviara  Baikal-Amur, în Siberia .

 

 

 

 

 

 

 

1989: Statele membre ale Tratatului de la Varşovia au declarat că fiecare ţară are dreptul să–şi aleagă propriul drum, iar amestecul în afacerile interne proprii este interzis.

 

 

 

 

 

 

1990: A încetat din viaţă regizorul Jacques Demy, creatorul musicalului francez; este cunoscut pentru spectacolul “Domnişoarele din Rochefort” – 1967; (n. 5 iulie 1931).

 

 

 

 

 

 

1991: Turkmenistanul si-a dobandit independenta fata de Uniunea Sovietica.

 

 

 

 

 

 

1991: În Polonia  au loc primele alegeri libere după război.

 

 

 

 

 

 

1995: Fostul premier italian Bettino Craxi este condamnat de un tribunal in absentia pentru  corupţie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1995: Letonia a depus cerere pentru aderarea la Uniunea Europeana.

 

 

 

 

 

 

1997: Prim-ministrrul Romaniei, Victor Ciorbea a solicitat, in cadrul reuniunii Partidului Popular European (PPE) si a Uniunii Europene Democrat Crestine (UECD), sprijin pentru inceperea simultana a negocierilor de aderare la UE.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1998: Gerhard Schroeder devine cancelar al Germaniei.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1999: Un grup de  teroristi  înarmati ataca Parlamentul  armean, ucigand pe  primul ministru  Vazgen Sargsyan, pe  preşedintele Parlamentului Karen Demirchyan, doi vicepresedinti ai parlamentului, ministrul energeticii si alte 3 persoane.

 

 

 

 

 

2005: La Paris  încep revolte de stradă, după moartea a doi adolescenţi musulmani.

 

 

 

 

 

2005: A decedat Ion Mociorniţă, simbol al luptei împotriva comunismului, în puşcăriile căruia şi-a petrecut ca deţinut politic şapte ani din viaţă; a fost fiul marelui industriaş interbelic, Dumitru Mociorniţă; (n.1917).

 

 

 

 

 

 

2013: A decedat  Lou Reed (numele la naștere Lewis Allan Reed, la origine Rabinowitz, n. 2 martie 1942), muzician. cântăreț, textier și cantautor evreu-american, chitaristul și vocalistul formației The Velvet Underground, impreună cu care a fost unul dintre inventatorii stilului punk in muzica.

 

 

 

Image result for Lou Reed photos

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

27 octombrie este :

 

 

 

 

 

 

 In Turkmenistan – Ziua nationala, ziua proclamarii independentei fata de URSS; (1991).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In Insulele Sfântul Vincent şi  Grenadine – Ziua independenţei; (1979).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sfantul Dimitrie Basarabov

 

 

 

 

 

 

 

Image result for Sfantul Dimitrie cel Nou Basarabov, ocrotitorul Bucurestiului photos

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sfantul Cuvios Dimitrie Basarabov este sarbatorit pe 27 octombrie. S-a nascut in satul Basarabi, la sud de Dunare (in Bulgaria). A trait in secolul al XIII-lea, in timpul “imperiului” vlaho-bulgar de la Tarnovo, intemeiat de fratii Petru si Asan. Iubind viata ascetica, se va retrage intr-o pestera.Nu stim cat timp s-a nevoit in aceasta pestera si nici cand a trecut la cele vesnice.

Traditia spune ca inainte de a muri, s-a asezat singur intre doua lespezi de piatra, ca intr-un sicriu, fiind acoperit in timp de apele raului. Moastele sale au ramas multa vreme sub ape, pana cand o copila care patimea de duh necurat a avut o revelatie: i s-a aratat Sfantul Dimitrie Basarabov, care i-ar fi spus: “Daca parintii tai ma vor scoate din apa, eu te voi tamadui”. Parintii vor merge la locul indicat in vis, langa raul Lom, si vor gasi trupul neputrezit al sfantului intre doua pietre.Moastele  Cuviosului Dimitrie vor fi duse si asezate in biserica din Basarabi.

In traditia bisericeasca, un domnitor al Tarii Romanesti, al carui nume nu este mentionat, a platit o suma mare de bani pentru aducerea moastelor Cuviosului Dimitrie in Bucuresti.Delegatia nu a reusit sa intre in acest oras, deoarece caii nu au vrut sa mai mearga. In aceasta situatie, membrii delegatiei au hotarat sa traga la sorti, pentru a stabili drumul pe care vor merge cu moastele Sfantului Dimitrie.

La sorti a cazut drumul spre Basarabi, si astfel, moastele au fost reasezate in biserica din Basarabi.Au stat in aceasta biserica pana in timpul razboiului ruso-turc (1768-1774), cand generalul rus Petru Salticov, trecand prin satul Basarabov, a luat moastele cu intentia de a le trimite in Rusia. Insa, la rugamintea lui Hagi Dimitrie, negustor de origine macedoromana, precum si a mitropolitului Grigorie II al tarii Romanesti, le-a daruit poporului roman.

Moastele au fot asezate cu cinste, in iunie 1774, in actuala catedrala patriarhala din Bucuresti.Mentionam ca racla cu moastele Cuviosului Dimitrie a fost scoasa in procesiune pe strazile Bucurestiului de mai multe ori.

Astfel, in 1815, din porunca domnitorului Caragea, pentru a se pune capat epidemiei de ciuma, in 1831, la cererea generalului Paul Kiseleff, in speranta opririi epidemiei de holera si in 1827, in timpul lui Grigore Ghica, pentru ploaie.

Generalizarea cultului Cuviosului Dimitrie a fost hotarata in sedintele Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, dintre anii 1950-1955.

 

Minunile Sfantului Dimitrie Basarabov

 

Parintele Iustin Bulimar, slujitor la Catedrala patriarhala  din anul 1989, spune ca: “In 1989, in urma slujbei Sfantului Maslu, un credincios pe care eu l-am vazut de mai multe ori participand la aceasta Sfanta Taina si la celelalte slujbe ale Bisericii ramanea intotdeauna ultimul de se inchina.

Si, intr-una din zile, la fel procedand, a urcat la racla sfintelor moaste (dar de ce ramanea ultimul sa se inchine? – pentru ca umbla cu carje), si-a asezat carjele, ca de obicei, ca sa si le poata lua dupa rugaciune, dupa ingenuncherea pe care o putea face el acolo in felul lui, si minunea s-a intamplat: s-a ridicat, s-a inchinat, a coborat treptele, n-a realizat pe moment ca el de fapt isi uitase carjele si de-abia dupa ce a coborat Dealul Patriarhiei si-a dat seama de miracolul, de minunea intamplata.

 

S-a intors inapoi plangand si multumind cu lacrimi in ochi, lui Dumnezeu si Sfantului Dimitrie, povestindu-i preotului de pe vremea aceea – era un arhimandrit deosebit, un preot evlavios, iubit de credinciosi, parintele Grichentie, care s-a retras dupa Revolutie, la pensie, la Manastirea Secu – si dansul a ramas foarte impresionat, desi mai vazuse si alte minuni petrecute la racla Cuviosului Dimitrie cel Nou.

Parintele Dimitrie Irimia povesteste: “Un caz care m-a impresionat a fost acela al unei doamne ce avea in jur de 40 de ani care, efectiv, a fost revoltata asupra celor din familia ei pentru ca veneau si stateau la Sfantul Dimitrie foarte multe ore in sir, in ploaie, in frig.

 

De aceea, a venit cu gand vrajmas la racla Cuviosului Dimitrie.Ea nu concepea, nu putea intelege, si a venit cu acest gand de razbunare impotriva Sfantului si cu o mana a zgariat cu unghiile moastele Sfantului Dimitrie in locul unde ele sunt descoperite spre a fi sarutate de credinciosi. Cand a venit la mine, mi-a spus, ascunzand fapta sa: “Parinte, am fost la toti doctorii; am o boala foarte rara – imi curge sange din buricele degetelorť.

I-am facut dezlegari, apoi s-a mai linistit; era foarte agitata. I-am explicat ca trebuie sa se spovedeasca, sa tina post, si atunci mi-a spus: “Eu numai cu o mana am zgariat acolo, dar imi curge sange din amandoua mainile. Apoi, a venit cineva din familie si mi-a spus ca s-a vindecat. De atunci nu am mai vazut-o, dar acest caz a fost unul deosebit din cate am vazut si auzit.”

 

 

 

 

 

 

 

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

http://www.youtube.com/watch?v=itdOhiLh-wE

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse):

 

 

 1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

 2. Crestin Ortodox.ro;

 3. emaramures.ro;

 4. Istoricauto.ro;

 5. Istoria md;

 6. Istoricul zilei blogspot.com;

 7. Mediafax.ro;

27/10/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , ,

Un comentariu »

 1. MULTUMESC

  Apreciază

  Comentariu de SECRIERU IOAN | 27/10/2018 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: