CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Gândul zilei


 

” Mișcându-se, planetele cântă. Noi, care suntem încă de la naștere adânciți în această muzică planetară, nu o auzim, dar dacă ea ar înceta, am ști ce e cu adevărat liniștea.”

 

 

 

 

 

 

 

–  Pitagora (570 î.C. – 495 î.Ch.)  –

 

 

 

 

Pitagora sau Pythagoras,  a fost un filosof si matematician grec , originar din insula Samos, întemeietorul filosofiei pitagorismului, care punea la baza întregii realități teoria numerelor și a armoniei.

Scrierile sale nu s-au păstrat, iar tradiția îi atribuie descoperirea teoremei geometrice și a tablei de înmulțire, care îi poartă numele. Ideile și descoperirile lui nu pot fi deosebite cu certitudine de cele ale discipolilor apropiați.

Pitagora a fost un mare educator și învățător al spiritului grecesc și se spune că a fost și un atlet puternic, așa cum stătea bine atunci poeților, filosofilor și comandanților militari etc.

 Din insula Samos a emigrat la Crotone in Italia de sud, unde a întemeiat școala ce-i poartă numele, cea dintîi școală italică a Greciei antice.

Desi nu ne-a ramas  nimic din scrierile sale, doctrina filosofică a pitagorismului ne este totuși destul de bine cunoscută din lucrările lu Aristotel si  Sextus Empiricus , precum și din lucrări ale pitagoricienilor de mai tîrziu. Totuși, nu se poate stabili cu precizie ce aparține lui Pitagora și ce au adăugat pitagoricienii ulteriori.

Celebrele texte „pitagoriciene ”Versurile de aur ale lui Pitagora” și ”Legile morale și politice ale lui Pitagora”, existente și în traduceri românești, aparțin unei epoci ulterioare.

26/10/2015 - Posted by | ANTICHITATE | , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: