CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 18 SEPTEMBRIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

18 septembrie,  istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anul 14: Tiberius este confirmat imparat de catre Senatul Roman.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tiberius Caesar Augustus, născut Tiberius Claudius Nero (16 noiembrie 42 î.Hr. – 16 martie 37), a fost al doilea împărat roman şi a domnit de la moartea lui Augustus în anul 14, până la moartea sa î la  16 martie 37. Apartinea dinastiei iulio-claudiene, fiind fiul Liviei Drusilla.

A fost succedat pe tronul imperial de Caligula.

 

 

 

 

 

 53: S-a nascut impăratul Traian (Marcus Ulpius Nerva Traianus);(d.9 august 117).

Urna de aur cu cenuşa împăratului a fost depusă într – o încăpere din soclul Columnei din Roma, care a devenit astfel şi mormântul cuceritorului Daciei.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

În timpul domniei lui Traian (98 – 117 d. Hr.), Imperiul Roman a atins apogeul expansiunii sale teritoriale.

 A  fost al doilea dintre cei așa-ziși cinci împărați buni a Imperiului Roman (dinastia Antoninilor) și unul dintre cei mai importanți ai acestuia.

Titlul său complet era IMPERATOR • CAESAR • DIVI • NERVAE • FILIVS • MARCVS • VLPIVS • NERVA • TRAIANVS • OPTIMVS • AVGVSTVS • FORTISSIMVS • PRINCEPS • GERMANICVS • DACICVS • PARTHICVS • MAXIMVS.

 

 

 

 

 

 

96: A murit asasinat imparatul roman Titus Flavius Domitianus (24 octombrie 51 – 18 septembrie 96), din  dinastia Flaviilor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Proclamat împărat la 13 septembrie 81, Domitianus  era fiul lui Vespasian şi al Domitillei şi fratele lui Titus.

 

 

 

 

 

 

Foto: Impăratul Marcus Cocceius Nerva; ( n.8 noiembrie 30 –  d. 27 ianuarie 98).

 

 

 

Dupa asasinarea imparatului Domitian,vine la conducerea imperiului Nerva, care a domnit intre anii 96-98.

 Nerva a fost primul dintre cele “cinci împărați buni”, și primul care a adoptat  un moștenitor provenit din afara din familiei sale.

 El a  dispus construirea de  apeducte și hambare  pentru a îmbunătăți aprovizionarea cu apa alimente a Romei.

În scurta sa domnie, Nerva,  jurist și om de litere apreciat, încearcă să restabilească prestigiul senatului și să reabiliteze victimele persecuțiilor predecesorului său.

La  27 octombrie 97  îl adoptă și-l desemnează coregent și succesor la tron pe Marcus Ulpius Nerva Traianus, guvernatorul provinciei Germania Superior, unul dintre cei mai talentați generali ai Imperiului.

 

 

 

 

 

324: Constantin cel Mare l-a invins pe Licinius in batalia de la Chrusopolis, preluand controlul asupra Imperiului Roman.

 

 

 

 

 

 

 

In timpul domniei lui Constantin cel Mare, Imperiul Roman s-a  creştinat.

 

 

 

 

 

 

411: A murit Flavius Claudius Constantinus , cunoscut și sub denumirea de Constantin al III-lea. A fost un general roman care s-a autodeclarat împărat al Imperiului Roman de Apus în Britania, în anul 407.

 

 

 

 

 

 

1180: A decedat regele Franței Ludovic al VII- lea; (n.1120). A fost membru al Casei Capetienilor si a domnit din 1137 până la moartea sa, cand a fost urmat pe tron de fiul sau și a celei de-a treia soții, Adela de Champagne, Filip al II-lea (Philippe Auguste); (21 august 1165 – 14 iulie 1223).

 

 

 

 

 

 

Philippe Auguste, regele Franței între 1180-1223.

 

Filip  si-a  extins regatul și  a sporit influența monarhiei franceze in Europa.

 

 

 

 

 

1454: In batalia de la Konitz ( Chojnice ), in timpul razboiului de treisprezece ani, oastea Cavalerilor Teutoni zdrobeste  armata Regatului Polonez, comandata de regele Cazimir al IV-lea.

 

 

 

 

 

1502 : Cristofor Columb ajunge in Honduras. A fost  al patrulea si ultimul sau voiaj spre Continentul American.

 

 

 

 

 

 

 

1538:  S-a încheiat prima domnie în Moldova a voievodului Petru Rareş.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Petru al IV-lea Rareș (n. 1483- d. 1546) a fost domnitor al Moldovei de două ori: 20 ianuarie  1527-18 septembrie  1538  și 19 februarie  1541 – 3 septembrie 1546.

 

 

 

 

 

1569:  A murit  pictorul flamand Pieter Bruegel cel Bătrân ; (n. 1525).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fost  cel mai de seamă pictor flamand al secolului al XVI-lea. Graţie originalităţii şi unicităţii operei sale, ocupă un loc de seama în istoria picturii universale.

 

 

 

 

 

 

 

1600: Batalia de la Miraslau. Mihai Viteazul a fost infrant de catre ostile generalului austriac  Basta, unite cu cele unguresti.

 

 

Batalia a avut loc dupa ce in Dieta de la Turda, convocată de Ştefan Csáki (care dorea el însuşi să devină principe al Transilvaniei) la 23 august/2 septembrie 1599, s-a hotărât recunoaşterea autorităţii împăratului german Rudolf al II- lea  (1576 – 1612), considerându-se stăpânirea lui Mihai în Transilvania ca nelegitimă.

Nobilii maghiari au cerut  ajutorul generalului Giorgio Basta, care răspunde prompt chemării. de asemenea,oraşele săseşti şi-au declarat sprijinul faţă de răsculaţi. Cavaleria şi trupele maghiare îl părăsesc pe Mihai şi trec în tabăra nobilimii.

Ajutoarele venite din Muntenia sunt oprite de braşoveni la 2/12 septembrie şi 4/14 septembrie 1599.
În timp ce Mihai Viteazul dispunea de cca. 10.000 – 12.000 de oameni („oaste de strânsură”), armata nobilimii, aliată cu cea a lui Basta, era formată din  aprox. 18.000 de oameni (din care 6.000 de cavaleri germani şi flamanzi, purtători de cuirase, şi muschetari valoni şi francezi).

Infrângerea este catastrofală, 4.000 dintre oamenii săi au murit, iar domnul Mihai, pentru a se salva, trece Mureşul, pornind spre Alba Iulia.

Cu ajutor muntean reuşeşte să recupereze  tezaurul din capitala Transilvaniei şi, în contextul pătrunderii oştilor polone în Moldova şi Ţara Românească, trece munţii pentru a-şi apăra ţara.

1739: In urma Pacii de la Belgrad, Imperiul Habsburgic restituie Oltenia, care este reincorporata Tarii Romanesti.

Pacea  punea capăt conflictului care durase timp de 2 ani (1737-1739), în care  habsburgii  aliati cu Rusia au luptatt împotriva Imperiului Otoman.

Prin acest tratat, habsburgii cedau  Serbia de Nord si Belgradul , iar Oltenia, ocupată în 1718 in urma  Tratatului de la Passarowitz,  era retrocedata Tarii Romanesti (controlată de otomani ), stabilindu-se  linia de demarcație intre cele doua imperii de-a lungul râurilor  Sava si Dunare.

 

 

 

 

 

 

 

1783: A încetat din viaţă matematicianul şi fizicianul Leonhard Euler (teoria mişcării planetelor şi cometelor); este considerat fondatorul calculului variaţional.

 

 

 

 

 

 

 

Leonhard Euler, matematician şi fizician elveţian (n.15.04.1707).

 

 

 

 

 

 

1793:  Presedintele SUA, George Washington, a pus piatra de temelie a Capitoliului, devenit astazi simbol al politicii americane si al libertatii acestei natiuni.

 

 

 

 

 

Capitoliul din Washington DC, în timpul mitingului organizat de practicanţii Falun Gong, pentru a comemora victimele celor 13 ani de persecuţie orchestrată de regimul comunist chinez (Alex Ma/The Epoch Times)

1795: S-a nascut  Papa Grigore al XVI-lea; (d. 1 iunie 1846).

 

 

 

 

Imagini pentru Papa Grigore al XVI-lea

 

 

 

La 2 februarie 1831 el a fost ales pe neaşteptate, după 64 de zile de conclav, succesor al Papei Pius al VIII-lea (1829–30).

Grigore al XVI-lea a fost ultimul cleric  (până în prezent) care a fost ales papă fără să fie episcop.

 

 

 

 

 

 

 

1819: S-a nascut Leon Foucault, fizicianul  francez care a demonstrat miscarea de rotatie a Pamantului cu ajutorul pendulului care-i poarta numele si a determinat viteza luminii (1850); (d.11 februarie 1868).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1831: A murit poetul roman  Vasile Cârlova (“Înserare”, “Ruinurile Târgovistii”); (n. 4.02.1809, Buzau).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1851: A aparut primul numar al publicatiei americane The New York Daily Times,devenita  sase ani mai tarziu, renumita  The New York Times, care a suprevietuit pana in zilele noastre.

 Ziarul a obținut 98 de premii  Pultzer până în anul 2008 și a avut un tiraj de aproximativ 1 milion de exemplare în anul 2007

 

 

 

 

 

 

1883: S-a inaugurat  la Bucuresti  “Expozitia cooperatorilor din tara”, exclusiv cu produse mestesugaresti autohtone.

 

 

 

 

 

 

1896: A murit la Chisinau, Ştefan Gonata, agronom şi om politic, membru fondator al Societăţii Academice Române; (n. 1 februarie, Trifanesti, jud.Balti).

 

 

 

 

 

1901: S-a născut George Horace Gallup, sociolog, iniţiator al cunoscutelor sondaje de opinie care ii poarta numele; (m. 27 iulie 1984).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1903: S-au desfăşurat primele curse de motociclism din ţara noastră,  când în București, pe velodromul la Șosea s-au organizat ”mari alergări de biciclete și motoare”; (18.09/1.10).

Pentru inceput cei care se aflau în șa erau piloți străini pentru că primele motociclete au fost aduse în România în 1906. Prima cursă de amploare în adevăratul sens al cuvântului a avut loc în 1913 pe traseul București-Sinaia-București.

În 1922 apare Moto Clubul Român și activitatea competițională post belică începe să ia amploare.

 

 

 

 

 

1904: A apărut  la Bucureşti, săptămânalul umoristic “Furnica” (va fi editat până în 1930).

 

 

 

 

 

 

 

Autorii articolelor au fost, în mare parte, cei doi fondatori ai revistei : George Ranetti şi N.D. Ţăranu, care îşi semnau adesea scrierile sub pseudonim, iar alteori chiar cu numele real.

 

 

 

 

 

 

1905:  S-a născut Greta Garbo (Garbo Lovisa Gustaffson), actrita de origine suedeza stabilita in SUA, unul dintre miturile sacre ale cinematografiei mondiale. Actrita a fost descoperita de regizorul Mauritz Stiller.

A debutat in filmul “The Atonement of Gosta Berling” (1924) dupa care a plecat in Cetatea Filmului.

Sustinuta de Stiller, Garbo a inregistrat succes dupa succes si s-a impus rapid in randul vedetelor de la Hollywood.

A fost nominalizata la Oscar la categoria “Cea mai buna actrita in rol principal” pentru aparitiile din productiile “Anna Christie” (1930), “Romance” (1930), “Camille” (1937) si “Ninotchka” (1939).

 

 

 

 

 

Imagini pentru Greta Garbo

 

 

 

 

 

In 1950, Garbo a fost votata cea mai buna actrita din ultimii 50 de ani in urma unui sondaj realizat de revista de specialitate Variety. Dupa patru ani, Academia Americana de Film a rasplatit-o cu un premiu pentru “performantele ei memorabile”; (m. 15 aprilie 1990).

 

 

 

 

 

 

1909: A încetat din viaţă savantul roman Grigore Tocilescu, eminent  istoric, arheolog, folclorist, acadamician, profesor de istorie antică şi de epigrafie la Universitatea din Bucureşti.

 

 

 

 

 

 

 

Tocilescu a fost  unul dintre primii istorici care s-a ocupat de studiul civilizaţiilor de pe teritoriul fostei Dacii; (n. 1850).

 

 

 

 

 

 

1911:  Are loc premiera filmului Amor fatal (dramă sentimentală aranjată pentru cinematograf), un film românesc în regia lui Grigore Brezeanu in care acesta a fost totodată și scenarist, și actor.

Presa vremii a catalogat producția drept„cinematografierea uneia dintre cele mai celebre piese din repertoriul Teatrului Național”, însă aceasta nu a putut fi identificată nici până astăzi. Neamțu-Ottonel susține însă că filmul ar fi fost pur și simplu filmarea unui spectacol, într-o grădină de vară, care adunase mult public.

 

 

 

 

 

 

 

Protagoniști  au fost Tony Bulandra și Lucia Sturdza.

Presa vremii consemna:

„Unii dintre cei mai buni actori ai noștri au jucat pentru cinematograf și un film în care ei figurează și se reprezintă. Acest film e interesant numai fiindcă figurează în el actorii noștri, nu și prin felul în care ei joacă. Dacă acești artiști — am spus doar că sunt printre cei mai buni pe care-i avem — au totdeauna succes când apar pe scenă, nu tot așa se întâmplă și când e vorba de performanța lor cinematografică.” ( Ziarul L’Independence Roumaine – 7/20 octombrie 1911).

 

 

 

 

 

 

 

1914: S-a semnat  Convenţia ruso-română, prin care Rusia se angaja să garanteze şi să apere integritatea teritorială a României şi recunoaştea drepturile acesteia asupra teritoriilor din Austro-Ungaria locuite de români, în schimbul unei neutralităţi binevoitoare a României („Acordul Sazonov-Diamandi”).

 

 

 

 

 

 

 

1923: S-a născut, la Paris, Principesa Ana de Bourbon-Parma, devenită Regina Ana a României prin căsătoria cu Regele Mihai, la 10 iunie 1948.

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Principesa Ana de Bourbon-Parma si regele Mihai I.

 

 

 

 

 

 

1931: A început agresiunea Japoniei împotriva Chinei, care a avut drept rezultat ocuparea  în mai puţin de 5 luni, a întregului teritoriu al Chinei de nord-est (provincia istorică Manciuria).

 

 

 

 

Imagini pentru „incident  Mukden”photos

 

 

Agresiunea s-a declansat in urma asa numitului „incident  Mukden”sau „incidentul manciurian”, o provocare organizata de  japonezi ca pretext pentru invazia  din  nord-estul Chinei, cand au aruncat in aer o secțiune de cale ferată deținuta de o  compania japoneză in Manciuria de sud,  aproape de Mukden (în prezent Shenyang).

 

 

 

Imagini pentru statul marionetă Manchukuo  map

 

 

 

 


Dupa ocuparea Manciuriei,
șase luni mai târziu, Japonia a creat pe acest treritoriu statul marionetă Manchukuo .

Agresiunea Japoniei a fost condamnata de  comunitatea internațională si a dus la izolarea sa diplomatică  astfel incat in  martie 1933 a trebuit sa se retraga din Liga Națiunilor

 

 

 

 

 

1934:  Uniunea Sovietica este admisa in Liga Natiunilor.

 

 

 

 

 

 

1938: In  România a fost inaugurat Mausoleul de la Mărăşeşti.

 

 

 

Mausoleul de la Marasesti

 

 

Aici  se află osemintele a 5.073 de eroi din Primul Razboi Mondial (3.000 de ostaşi neidentificaţi, 1974 de ostaşi identificaţi, 97 de ofiţeri şi 2 preoţi).

 

 

 

 

 

 

1939: S-a nascut Jorge Sampaio, fost preşedintele al Portugaliei ; (ales la 14 ianuarie 1996; reales si în 2001).

 

 

 

 

 

 

1947: Se inaugureaza  Teatrul  “Lucia Sturdza Bulandra” din Bucureşti cu piesa “Insula” de Mihail Sebastian (regia lui Mihai Şeptilici, distribuţia: Jules Cazaban, Beate Fredanov, Ion Lucian.

 

 

 

 

 

 

1948:  S-a nascut Andrei Oişteanu, scriitor, publicist, istoric al religiilor (“Imaginea evreului în cultura română.Studiu de imagologie în context est-central european” – Marele premiu al asociaţiei Scriitorilor Profesionişti din România, 2001).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Este membru fondator și cercetător la Institutul de Istorie a Religiilor din cadrul Academiei Romane și membru în Consiliul științific al Institutului.

Este de asemenea profesor asociat la Centrul de Studii Ebraice, Universitatea Bucuresti , fiind membru în Consiliul științific al Centrului si  președintele Asociatiei Romane de Istorie a Religiilor.

 

 

 

 

 

 

 

1952: Charlie Chaplin a părăsit  Statele Unite pentru o călătorie în Europa  și nu a putut reveni în aceasta tara, ca urmare a masinatiunilor lui J.Edgar Hoover, directorul FBI.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

În timpul erei „McCarthismului”, Chaplin a fost acuzat de activităţi  anti-americane şi a fost suspectat că ar fi comunist, iar  presiunea FBI-ului asupra lui Chaplin a crescut

În anul 1952, Chaplin a părăsit SUA cu intenţia de a face o vizita  scurtă acasă, în Marea Britanie pentru premiera de la Londra a filmului Limelight.

Directorul FBI, E.J.Hoover a aflat de această excursie şi a discutat cu cei de la imigrări   ridicarea permisiunii lui Chaplin  de a reintra în ţară. La randul sau, Chaplin a decis să nu se mai  întoarcă în Statele Unite, scriind:

„… De la sfârşitul ultimului război mondial am fost ţinta unor minciuni şi a propagandei unor grupuri puternice care, prin influenţa lor şi ajutorul primit de la presa americană, au creat o atmosferă nesănătoasă în care liberalii pot fi marginalizaţi şi persecutaţi. În aceste condiţii îmi este imposibil să îmi continui munca, aşa că am renunţat la rezidenţa mea în Statele Unite”.

Chaplin s-a mutat în Vevey, in Elveţia. Avea sa se întoarca pentru scurt timp în SUA în aprilie 1972 împreună cu soţia sa, pentru a primi un premiu Oscar. Chaplin s-a mutat în Vevey, Elveţia.

Avea sa se intoarca  pentru scurt timp în SUA, fiind primit cu caldura  în aprilie 1972, pentru a primi un premiu Oscar şi pentru a discuta despre cum vor fi redistribuite filmele sale.

 

 

 

 

1954: A fost înfiinţată Compania TAROM prin încetarea activităţii TARS (Transporturi Aeriene Româno-Sovietice). În decurs de 6 ani compania a reușit să se conecteze la principalele capitale europene.

 

 

 

 

 

 

 

Încă 6 ani au trebuit până la primul zbor transatlantic, iar din 1974 TAROM a organizat zboruri către New York si Australia.

 

 

 

 

 

1959:  Crearea Curţii Europene a Drepturilor Omului pe lângă Consiliul Europei la Stasbourg, instituţie fondată de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, cu scopul de a asigura respectarea obligaţiilor care rezultă din aceasta de către statele contractante.

 La 3.11.1998, a fost inaugurată la Strasbourg, noua Curte Europeană a Drepturilor Omului.

 

 

 

 

1961: Secretarul general al ONU, Dag Hammarskjöld, si-a pierdut viata intr-un accident aviatic in timpul unei calatorii in Africa, unde urma sa aiba o intilnire cu autoritatile din Congo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A fost al doilea secretar general al ONU (1953-1961), laureat, postum, al Premiului Nobel pentru Pace (1961).

 

 

 

 

1962: A murit Krikor H. Zambaccian, critic şi colecţionar de arta, de etnie armeana, membru al Academiei Române ; (n.6.02.1889).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1967: A încetat din viaţă Sir John Douglas Cockroft, fizician. A realizat prima transmutare a nucleului atomic cu ajutorul unui accelerator. Laureat al Premiului Nobel pe anul 1951;  (n. 27 mai 1897).

 

 

 

 

 

 

A fost laureat al Premiului Nobel pe anul 1951.

 

 

 

 

1970: Chitaristul american Jimi Hendrix (James Marshall), a murit la doar 28 de ani, in urma unei supradoze  de droguri, in Londra.

Hendrix s-a nascut in Seattle la  27 noiembrie 1942 si a inceput sa cante la chitara din copilarie, model fiindu-i  bluesman-ul Muddy Waters.

La inceputul anilor 1960, dupa ce a fost lasat la vatra din armata SUA, s-a mutat in New York, unde a inceput sa cante prin cafenele.

Intr-un asemenea local a fost remaracat de catre basistul trupei Animals, Bryan Chandler.

Acesta s-a oferit sa il ajute pe Hendrix. In 1966, chitaristul american s-a stabilit in Londra si a pus bazele formatiei Jimi Hendrix Experience, alaturi de basistul Noel Redding si bateristul Mitch Mitchell.

Primul sau single a fost “Hey Joe”, care a propulsat trupa in topurile britanice pana pe locul 6.

Un an mai tarziu, Hendrix a sustinut primul concert adevarat in tara natala, la festivalul de la Monterey, la finalul caruia i-a uimit pe toti cei prezenti cand si-a dat foc la chitara.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De altfel, incendierea instrumentului a devenit un fel de marca a artistului si a fost preluata apoi de numerosi instrumentisti rock.

In urmatorii doi ani, trupa lui Hendrix a lansat “Purple Haze”, “Foxy Lady” si “The Wind Cries Mary”, devenite piese de rezistenta.

Albumele, printre care “Are You Experienced?” (1967), “Bold as Love” (1969) si “Electric Ladyland” (1969), au facut istorie. In 1969, trupa s-a destramat, dar faima lui Hendrix nu a pierit. In acelasi an, chitaristul a facut senzatie la Woodstock, unde a interpretat memorabil imnul Statelor Unite.

La scurta vreme, el a format o noua trupa, “Band of Gypsies”, cu care a debutat in noaptea Anului Nou. Hendrix a sustinut ultimul concert in august 1970, la un festival rock britanic.

Un an mai tarziu a fost lansat un album solo al artistului, “The Cry of Love”, pe care acesta l-a inregistrat inainte de a muri. Legendă a muzicii rock; solist vocal, instrumentist, compozitor, a fost unul dintre cei mai mari chitarişti rock din lume.

Stilul său de interpretare  la chitara electrică a influenţat majoritatea chitariştilor moderni.În 2003, Hendrix a fost numit de revista Rolling Stone „Cel mai mare chitarist al tuturor timpurilor”.

 

 

 

 

1973:  Adunarea Generala a ONU recunoaste existenta celor doua Germanii.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1974: A fost inaugurat, la Sf. Gheorghe, in Jud.Covasna, Monumentul Ostaşului Român.

 

 

 

Monumentul ostasului roman din Sf Gheorghe site

 

 

1980: A încetat din viaţă scriitoarea Katherine Anne Porter, laureată a premiului Pulitzer (“Corabia nebunilor”) ; (n. 15 mai 1890).

 

 

 

 

 

 

1981: A fost abolită în Franţa, pedeapsa cu moartea.

 

 

 

 

 

 

1988: La a XXIV-a ediţie a Jocurilor Olimpice de la Seul, delegaţia României a cucerit 7 medalii de aur, 11 de argint şi 6 de bronz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1997: A intrat în vigoare Convenţia ONU asupra interzicerii folosirii, stocării, producerii şi transferului de mine antipersonal.

 

 

 

 

 

 

1998: A încetat din viaţă comunistul Kurt Hager, ideologul fostei Republici Democrate Germane (RDG).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Urmărit în justiţie după reuniunificarea germană, alături de alţi demnitari din RDG, pentru împuşcarea fugarilor est-germani la Zidul Berlinului, „tovarasul”Hager a scăpat sa apara  în faţa instanţelor de judecata, dată fiind starea precară a sănătăţii sale;  (n. 24 iulie 1912).

 

 

 

 

 

2012 : A decedat la Bucuresti poetul, prozatorul si traducatorul român, Romulus Vulpescu; (n.5 aprilie 1933, la Oradea).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

 

 

Sfantul Eumenie, episcopul Gortinei

 

 

 

 

 

 

Sfantul Eumenie, episcopul Gortinei

 

 

 

 

 

Sfantul Eumenie a vietuit in secolul al VI lea. Si-a impartit averea saracilor si s-a calugarit.

Atat de mult s-a umplut de harul Duhului Sfant, incat, a stralucit cu o lumina care nu putea fi ascunsa. Era asemeni versetului “Nu poate o cetate aflata pe varf de munte sa se ascunda” (Matei V, 14).

Datorita vietuirii sale a fost ales episcopul Gortinei. Propovaduieste Evanghelia la Roma si in Tebaida Egiptului.

Sfantul Eumenie a fost tatal sarmanilor, bogatia nevoiasilor, mangaierea intristatilor, vindecatorul bolnavilor si facator de minuni – in Tebaida, la o vreme de mare seceta a adus ploaie prin rugaciune; a imblanzit un sarpe veninos, a scos afara demoni, a vindecat multime de bolnavi.A trecut la cele vesnice in Tebaida.

Moastele sale au ajuns in Grecia, la Raxos, locul sau de nastere.

 

 

 

Tot astazi, facem pomenirea:

 

 

– Sfintelor Mucenite Sofia si Irina;

– Sfintei Mucenite Ariadna din Frigia;

– Sfantului Mucenic Castor din Alexandria.

 

 

 

 

 

 

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

http://www.youtube.com/watch?v=hR_Vd52L1dg

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse): Crestin Ortodox.ro; cugiralba.ro; mediafax.ro;emaramures.ro; Istoriculzilei blogspot.com; Wikipedia.ro

18/09/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , ,

4 comentarii »

  1. Reblogged this on Cronopedia.

    Apreciază

    Comentariu de munteanioan | 18/09/2016 | Răspunde

  2. MULTUMESC

    Apreciază

    Comentariu de SECRIERU IOAN | 18/09/2018 | Răspunde


Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.