CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 1 SEPTEMBRIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

1 septembrie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

462: Inceputul  probabil al  primului  ciclu indiction bizantin.

Un indiction (lat.: indictio) este oricare dintre anii dintr-un ciclu de 15 ani, folosit până în prezent în documentele medievale din Europa , atât în Est cât şi în Vest .

Fiecare an dintr-un ciclu fost numerotat : primul indiction ,apoi al doilea indiction , etc.

Cu toate acestea , ciclurile nu au fost numerotate,  astfel incat  este nevoie de alte informaţii pentru a identifica un anumit an din acest ciclu.

În cazul în care termenul a început să fie folosit ,acesta se referea doar la un ciclu complet , iar anii individuali au fost menţionaţi ca fiind Anul 1 al Indictionului , Anul 2 al Indictionului , etc.

In timp,  utilizarea s-a schimbat  şi treptat a început să se folosească noţiunea de primul indiction ,al doilea indiction , şi aşa mai departe.

Iniţial,indictioanele s-au referit la o reevaluare periodică pentru un impozit agricol sau de teren la sfârşitul secolul al treilea in Egiptul roman . Acestea au fost împarţite iniţial în cicluri de 5 ani începând cu anul 287 d.Hr. , apoi într -o serie de non- ciclic , care a ajuns la numarul 26 din 318 d.Hr . Dar, din 314 d.Hr. , a apărut ciclul de 15 ani . Cronica Constantinopolitană ( c. 630 d. Hr. ) atribuie primul său an la 312-313 d.Hr. , în timp ce un document copt din 933 d.Hr. alocă primul său an la 297-298 d.Hr. , un ciclu mai devreme.

Ambele au fost ani din calendarul alexandrin in care prima zi a fost pe 29 august în anii iulieni nebisecţi şi pe 30 august, în anii bisecţi , prin urmare, fiecare fiind pe doi ani iulieni.

Indictionul a fost folosit pentru prima dată la datarea unor documente, care nu au legătură cu colectarea taxelor la mijlocul secolului al patrulea .

Până în secolul al IV-lea a fost utilizat la datarea documentelor de-a lungul Mării Mediterane .

În Imperiul Roman de Răsărit în afara Egiptului, prima zi a anului a fost 23 septembrie, ziua de naştere a lui Augustus .

În ultima jumătate a secolului al cincilea , probabil, 462 d. Hr. , aceasta s-a mutat pe 1 septembrie , unde a rămas in tot restul Imperiului Bizantin .

În 537 d.Hr. , Iustinian a decretat că toate datele trebuie să includă Indictionul prin Novella 47 , care în cele din urmă a facut ca anul bizantin să înceapă anul pe 1 septembrie .

In  vestul Mediteranei insa  , prima zi a fost pe 24 septembrie în funcţie de lucrările lui Beda Venerabilul , sau următoarele zile de 25 decembrie sau 1 ianuarie, acest indiction fiind numit Indictionul papal .

 

 

 

 

 

717 Asediul Constantinopolului – O   Armada musulmana de 1.800 nave, este învinsa de  bizantini prin utilizareafocului grecesc”.

Acesta era un produs incendiar al carui procedeu de fabricatie a fost tinut secret secole la rand de bizantini si care avea  calităţile napalmului din epoca noastră. Odată aprins nu mai putea fi stins decât cu urină sau nisip.

Avea proprietatea de a arde şi sub apă, astfel ca nici măcar o săritură în apa mării nu îi mai salva pe cei atinşi de această „veritabilă armă chimică” !

Ultima dată a fost folosit în Asediul Constantinopolului din 1453 şi odată cu căderea oraşului în mâinile otomanilor, a dispărut şi reţeta care era păstrată secretă de greci si care a rămas un secret până astăzi.

 

 

 

 

 

 

1067: A decedat Balduin al V-lea (n.19 august 1012), conte de Flandra din anul 1035, pana la moarte.

 

 

 

 

 

Între anii 1060-1067, Balduin a fost coregent, alături de Anna de Kiev, al nepotului său prin căsătorie, regele minor Filip I al Frantei.

 

 

 

 

 

1159: A murit papa Adrian al IV-lea, singurul  papa al Romei de nationalitate engleză. Numele sau de nastere era: Nicholas Breakspear.

 

1355: Regele Tvrtko I al Bosniei  mentioneaza in hrisovul  „Carta  Castro nostro Vizoka vocatum”, castelul si orașul vechi  Visoki.  Orașul a fost abandonat înainte de 1503,nefiind menționat  în tratatul de turco-maghiar din anul anterior.

In 1626, Visoki este mentionat printre orașele abandonate.

 

 

1449: Are loc Criza Tumu, un conflict de frontieră între mongolii Oirat și armatele dinastiei chineze Ming, in urma caruia a fost capturat  imparatul chinez Zhengtong  și a fost  înfrânta  de catre mongolii care dispuneau de o forță mult mai mică, o armată de 500.000 de oameni.

 

 

 

 

 

1557: A decedat exploratorul francez Jaques Cartier (n.31 decembrie 1491)

A  fost primul explorator al Golfului Sf. Laurențiu și cel ce a descoperit fluviul Sf.Laurentiu din America de Nord.

 

 

 

 

 

1651: S-a nascut ţarina rusilor, Natalia Kirillovna Narîșkina; (d. 1694).

 

 

 

 

 

Natalia Narîșkina

 

 

 

 La 1 februarie 1671, sa casatorit cu ţarul Alexei Mihailovici, cu care a  avut trei copii, intre care viitorul lui Petru I al Rusiei (1672-1725). A  fondat primul teatru public în Rusia.

 

 

 

 

 

1653: S-a nascut compozitorul Johann Pachelbel, considerat drept unul dintre cei mai importanţi organişti de dinainte de J.S.Bach; (d. 3 martie 1706).

 A fost organist în Viena, Eisenach, Erfurt, Stuttgart, Gotha și din 1695 în Biserica Sebaldus din Nürnberg.

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

A fost organist în Viena, Eisenach, Erfurt, Stuttgart, Gotha și din 1695 în Biserica Sebaldus din Nürnberg.

Creatia sa a fost foarte apreciata de J.S.Bach.

 

 

 

 

 

 

 1678: A decedat pictorul flamand Jan Brueghel cel Tânăr; (n.13 septembrie  1601).

 

 

 

 

1715: A încetat din viaţă Ludovic al XIV-lea, rege al Franţei (1643-1715), supranumit “Regele Soare”, cel căruia îi este atribuită expresia “Statul sunt eu”; (n. 05.09.1638).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1804: Astronomul german Karl Ludwig Harding a descoperit unul dintre cei mai mari asteroizi din sistemul solar  și l-a denumit Juno.

 

 

 

 

 

1824: Incepe constructia Catedralei Notre-Dame din Montreal, Canada.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1838: A murit  William Clark, exploratorul american care a condus, împreună cu Meriwether Lewis, între 1804 şi 1806, explorarea numită si „Expediţia Lewis şi Clark”, iniţiată de preşedintele Statelor Unite Thomas Jefferson în anul 1803 şi finanţată de Congresul SUA, pentru a obţine informaţii amănunţie despre imensul teritoriu Louisiana, care fusese cumpărat de la Imperul Francez al lui Napoleon, conform tratatului numit Louisiana Purchase; (n. 1770).

 

 

 

 

 

William Clark

 

 

 

 

 

 

 

1854: S-a născut compozitorul german Engelbert Humperdinck, autorul  operei “Hansel şi Gretel”;  (m. 1921).

 

 

 

 

 

File:Humperdinck Postcard-1910.jpg

 

 

 

 

 

 

 

1858: S-a nascut Carl Auer baron de Welsbach, chimist şi inventator german, descoperitorul sitei incandescente pentru lampa de gaz, cunoscută sub denumirea de „becul lui Auer”.

In anul 1898 a conceput lampa electrică cu incandescenţă, cu filament metalic de osmiu; (d.4 august 1929).

 

 

 

 

 

 

 

1865: A început constructia liniei de cale ferata Bucuresti-Giurgiu, data în exploatare la 19/31.10.1869, în acelasi timp cu Gara Filaret, prima gara a Bucurestiului.

 

 

 

 

 

 

1865: Joseph Lister foloseste pentru prima data metodele antiseptice in timpul operatiilor chirurgicale.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1872: A fost inaugurata oficial linia de cale ferata Roman-Galati-Bucuresti-Pitesti.

 

 

 

 

1875: S-a nascut nascut in Chicago, statul Illinois, romancierul american Edgar Rice Burroughs. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Este creatorul celebrului personaj Tarzan, erou caruia i-a dedicat peste 20 de volume, traduse in mai mult de 50 de limbi in intreaga lume; (d.1950).

 

 

 

 

1878: S-a nascut prinţesa Alexandra de Edinburgh şi Saxa-Coburg şi Gotha, sora reginei Maria a României ; (d. 1942).

 

 

 

 

 

1893: Parlamentul României a promulgat Legea asupra Jandarmeriei Rurale, actul de naştere al Jandarmeriei Române.

 

 

 

 

 

 

In 1885, generalul Radu Mihail, prefectul Poliţiei Bucureştiului fusese nsărcinat cu elaborarea unui proiect de lege pentru organizarea jandarmeriei în întreaga ţară, iniţiativă rămasă nerealizată.

Doi ani mai târziu, în anul 1887, I.C. Brătianu, în expunerea de motive la Legea comunală, sublinia că „Gendarmeria comunală rurală va fi mai bună decât poliţia rurală de până acum”, a cărei activitate se dovedise nesatisfăcătoare.

Această lege a fost adoptată la 7 mai 1887 şi prevedea organizarea, printr-o lege specială, a jandarmeriei rurale, însă lipsa resurselor financiare a întârziat înfăptuirea ei.

Folosindu-se experienţa organizării jandarmeriei ţinuturilor din Moldova anilor 1850-1864, a călăraşilor şi dorobanţilor din Muntenia, plecându-se şi de la faptul că în majoritatea statelor europene exista la acea dată o asemenea armă, guvernul conservator condus de Lascăr Catargiu a prezentat Parlamentului Proiectul Legii asupra Gendarmeriei Rurale, proiect adoptat şi promulgat prin Decretul Regal nr. 2919 din 30 august 1893. Publicată în Monitorul Oficial din 1 septembrie 1893.

In art. 1 aceasta legea statuta: „Se instituie pentru toată întinderea regatului un corp de Gendarmerie rurală menit a veghea în comunele rurale la siguranţa publică, la menţinerea ordinei şi la executarea legilor. Îndeosebi, Gendarmeria este însărcinată cu paza căilor de comunicaţie. O supraveghere neîntreruptă şi o acţiune preventivă constituie esenţa serviciului său.”

 

 

 

 

1900: S-a născut intr-o familie franceza la Saint Avald, Lorena, Franţa, scriitoarea romana Henriette Yvonne Stahl (“Între zi şi noapte”; “Fratele meu, omul”; “Orizont, linie severă”); (d. 25 mai 1984, Bucureşti).

 

 

 

 

Era sora sociologului H. H. Stahl şi fiica scriitorului Henri Stahl. A urmat „Conservatorul de Artă Dramatică” din Bucureşti, între anii 1922 – 1925, unde a studiatActoria, la clasa actorului Ion Livescu. În 1931 îl cunoaşte pe poetul Ion Vinea, alături de care va rămâne 14 ani. În 1945, îl cunoaşte pe romancierul Petru Dumitriu .

Legătura dintre ei va dura aproximativ 10 ani, în pofida diferenţei mari de vârstă (24 de ani!). În 1954 are loc un episod interesant: căsătoria celor doi, urmată aproape imediat de divorţ.

La opt luni după fuga din ţară a lui Petru Dumitriu, Henriette Yvonne Stahl a fost arestată şi interogată.

Pentru că recunoscuse că ştia de programarea fugii, a fost ameninţată cu acuzaţia de înaltă trădare de ţară. Inteligentă, calmă şi puternică a explicat că a preferat pentru ţară şi pentru conştiinţa ei un transfug, nu un sinucigaş, întrucât avea convingerea, că dacă fostul ei soţ nu ar fi reuşit să fugă, s-ar fi sinucis.

A facut un an de puşcărie, fiind  terorizată de frica bătăii, când auzea noaptea urlete din alte celule şi era supravegheată şi când mergea la toaletă.

A fost obligată să semneze că ea ar fi scris opera lui Petru Dumitriu, insa mai târziu avea să declare: „De când lumea şi pământul se ştie că tot ce se spune în puşcărie nu are valoare”. („Mihaela Cristea în dialog cu Henriette Yvonne Stahl”, Ed. Minerva, 1996). 

 

 

 

 

 

1901: S-a născut Marin Iorda, prozator şi dramaturg, director de teatre pentru copii, autor al unuia dintre primele desene animate româneşti, avându-l ca personaj pe Haplea; (m. 25 iunie 1972).

 

 

 

 

1905: Teritoriile Alberta şi Saskatchewan se alătura Confederaţiei Canadiene.

 

 

 

 

1912: La Bucureşti, în sala „Eforie”, a avut loc premiera filmului „Războiul Independenţei”.

A rulat timp de o lună, record pentru acea vreme.

 

 

 

 

 

 

 

 

Filmul a fost prezentat apoi în Transilvania, la Viena şi Budapesta si este considerat prima productie româneasca importanta.

1914: Oraşul rusesc Sankt Petersburg este redenumit  Petrograd.

 

 

 

 

1915: S-a nascut  Ken Aston, arbitru de fotbal, inventatorul cartonaşelor galbene şi roşii; (d. 23.10.2001).

 

 

 

 

 

 

 

1916: Primul Razboi Mondial – Bulgaria declară război României.

 

 

 

1920: A fost inaugurat la Washington, DC,  Monumentul Fântâna Timpului, în cinstea a 100 de ani de pace între Statele Unite si Marea Britanie.

 

 

 

1922 : S-a născut actorul italian Vittorio Gassman; (m. 2000).

 

 

 

1923: Un cutremur a devastat orasele japoneze Tokio şi Yokohama, ucigând aproape 100 000 de oameni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1923: S-a nascut  Rocky Marciano (Rocco Francis Marchegiano), boxer american, campionul lumii in categoria grea in 1952-56.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1928 : Ahmed Zogu (1895-1961) se proclamă rege al Albaniei.

Ahmet Zogu (numele la naștere: Ahmet Muhtar Bej Zogolli) ( 8 octombrie de 1895   9 aprilie 1961), a fost un politician albanez, prim-ministru și apoi de două ori președinte al Republicii Albania din 31 ianuarie 1925.

 

 

 

S-a proclamat rege al albanezilor cu numele de Zog I (sau Zogu I), incepand cu  1 septembrie 1928. Domnia sa se va încheia 8 aprilie 1939 în urma  invaziei italiene.

 

 

 

 

 

1939: Germania nazistă atacă Polonia. Începe cel de al doilea Război Mondial.

 

 

 

 

Foto: Armata germana inlatura barierele de la granita cu Polonia

 

 

 

 

 

1944:  A încetat din viaţă Liviu Rebreanu, prozator şi dramaturg, creator al romanului românesc modern. (Opere: Ion, Pădurea spânzuraţilor, Adam şi Eva, Răscoala); (n. 27 noiembrie 1885).

 

 

 

 

Liviu Rebreanu, romancier, dramaturg și academician român

 

La 1 septembrie 1944, la Valea Mare, județul Argeș, România, se stinge din viață Liviu Rebreanu (n. 27 noiembrie 1885, comuna Tîrlișua, județul Bistrița-Năsăud), romancier, dramaturg și academician român.

În scrierile sale de sertar, la început în limba maghiară, și apoi în limba română, multe amintiri din copilărie aduc pe oamenii acestor locuri în prim-plan.

Deși localizate în imaginarul Pripas (identificat de cercetători cu Prislopul în care Rebreanu a locuit mai tîrziu), unele episoade din romanul “Ion” au păstrat cadrul toponimic și onomastic al Maierului (Cuibul visurilor, cum mai este intitulat într-una din povestirile publicate de scriitor).

La 1 noiembrie 1909 a debutat în presa românească: la Sibiu, în revista Luceafărul, condusă de O. Goga și O. Tăslăuanu, a apărut povestirea Codrea (Glasul inimii). În aceeași revistă, Rebreanu a mai publicat nuvelele Ofilire (15 decembrie 1908), Răfuială (28 ianuarie 1909) și Nevasta (16 iunie 1911).

A început un nou jurnal de lector (Spicuiri), aplecîndu-se în mod deosebit asupra paginilor de critică și istorie literară din Viața românească, aparținînd, mai ales, lui Garabet Ibrăileanu.

A revenit asupra amintirilor din copilărie, scrise la Gyula, de data aceasta sub influența lui Creangă. A încearcat să traducă după o versiune germană, romanul Război și pace de Tolstoi.

În traducerea lui, revista Țara noastră a publicat poemul Moartea șoimanului de M. Gorki. Din Prislop i-a trimis o scrisoare lui Mihail Dragomirescu, propunîndu-i, spre publicare, o povestire. A scris nuvela Mîna (prima variantă a nuvelei Ocrotitorul), sub influența lecturilor din Anton Pavlovici Cehov.

La 4 aprilie 1944 fiind grav bolnav, s-a retras la Valea Mare, fără să mai revadă vreodată Bucureștiul (un control radiologic a semnalat, încă din ianuarie, opacitate suspectă la plămînul drept). La 7 iulie Rebreanu scria în Jurnal: ”Perspective puține de salvare, dată fiind vîrsta mea, chistul din plămînul drept, emfizemul vechi și bronșita cronică.”

La 1 septembrie 1944 la Valea Mare, a încetat din viață la vîrsta de 59 de ani. Peste cîteva luni a fost deshumat și reînhumat la Cimitirul Bellu din București.

 

 

 

 

1946: A fost creata Agenţia de Presa APA (Austria Presse Agentur).

 

 

 

 

 

1946: S-a nascut  Barry Gibb, component al trupei pop Bee Gees, cu care a reusit sa doboare mai multe recorduri in industria muzicala. Bee Gees  au fost singurii muzicieni care au scris si produs sase single-uri consecutive no. 1 in Statele Unite, primii compozitori care au reusit sa aiba in acelasi timp cinci piese in Top 10).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1948: A fost infiintata  Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC), cea mai longeviva institutie bancara din România, prin fuziunea Casei de Depuneri si Consemnatiuni ( fondata in 1864) cu Casa Nationala de Economii si Cecuri Postale ( infiintata in1880).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1950: S-a nascut fotbalistul roman Dudu Georgescu.

In  1975 si 1976 i s-a decernat celebrul trofeu “Gheata de aur”, pentru cele mai multe goluri înscrise.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1951:  Statele Unite ale Americii, Australia  şi Noua Zeelandă, semneaza un pact de apărare reciprocă, denumit Tratatul ANZUS .

 

 

 

 

1951: S-a nascut  Nicu Ceauşescu, fiul lui Nicolae Ceauşescu; (d. 25 septembrie 1996).

 

 

 

.

 

 

 

 

 

 

1953: A murit  Jacques Thibaud, unul dintre cel mai apreciat violonist francez al secolului XX ; trioul pe care l-a format împreună cu Alfred Cortot şi Pablo Casals, şi care i-a purtat şi numele, i-a adus celebritatea; alături de pianista Marguerite Long, a iniţiat, în 1943, un concurs internaţional pentru tineri violonişti şi pianişti ce le-a purtat numele; (n.27.09.1880).

 

 

 

 

 

1955: S-a înfiinţat Filarmonica de Stat din Cluj-Napoca. Concertul inaugural a avut loc la data de 4 decembrie 1955.

 

 

 

 

1957: S-a nascut  la Havana,Gloria Estefan, cântăreaţă şi compozitoare americană de origine cubaneza.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1963: A luat fiinţă prima unitate specializată în domeniul informaticii şi automatizării a Armatei române.

 

 

 

 

 

 

 

1969 : Colonelul Moammar Gadafi preia puterea în Libia, in urma unei lovituri de stat.

Regele Idris al Libiei a fost inlaturat de pe tron , în ceea ce a  fost o lovitură de stat  fără vărsare de sânge.

Un grup de ofiţeri au preluat puterea şi a declarat ţara republică, in timp ce  Regele se afla in vizita  în Turcia.

Mii de oameni au ieşit în stradă pentru a demonstra sprijinul lor pentru „revoluţie”.

La acea vreme, lovitura  de stat a fost foarte bine primită de  naţionalistii arabi, dupa  înfrîngerea umilitoare a armatelor arabe în Războiul de Şase Zile  purtat cu Israelul  în 1967, monarhul libian fiind acuzat de corupţie si ca duce o politica  pro-occidentala.

 

 

 

 

 

Regele Idris al Libiei în 1952

 

Regele Idris, aflat în Turcia, a declarat ca a fost o lovitura de stat “lipsita  de importanţă”.

 

La 8 septembrie, noul cabinet a fost anunţat. Comandantul şef al forţelor armate a fost numit colonelul Muammar Gaddafi in varsta de 27 ani .

 

 

 

 

 

 

Colonelul Gaddafi a luat titlul de prim-ministru în luna ianuarie 1970.

Initial, el a urmat o politică favorabila  unităţii arabe, propunind o serie de fuziuni şi federaţii cu ţările vecine.

 

 

 

 

 

1970: A murit  François Charles Mauriac, prozator, dramaturg si eseist; Premiul Nobel pentru Literatura, 1952 (“Cuibul de vipere”); (n. 11.10.1885).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1972 : Bobby Fischer a devenit primul american care castiga titlul de campion mondial la sah, in fata sovieticului Boris Spassky.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1981: A murit Albert Speer, arhitect si ministru nazist, un important colaborator al lui Hitler; (n.19.03.1905).

 

 

 

 

 

 

 Foto: Speer si Hitler

 

 

 

 

 

1983: Un avion militar al URSS a doborit un aparat al companiei de transport Korean Air Lines,  imediat dupa patrunderea lui spatiului aerian sovietic.


 

 

 

 

 

 

 

 

Toti cei 269 de pasageri aflati in avion si-au pierdut viata,  inclusiv  congresmenul american Lawrence Mc Donald.

 

 

 

 

 

 

1985: Un echipaj franco-american a descoperit dupa 73 de ani de la scufundarea sa in nordul Atlanticului, epava transatlanticului Titanic.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1991: Uzbekistanul  îşi declară independenţa faţă de Uniunea Sovietică.

 

 

 

 

 

1995: Armata germană a efectuat prima sa misiune de luptă de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, bombardand  Bosnia.

 

 

 

 

 

1996: A încetat din viaţă jucătorul şi antrenorul de fotbal roman  Ion Oblemenco; (n. mai 1945).

 

 

 

 

 

 

 

 

2001: Preşedintele Fostei Republici Iugoslave a Macedoniei (FYROM), Boris Trajkovski, a cerut comunităţii internaţionale să recunoască denumirea “Macedonia” pentru ţara sa.

Intre Grecia si aceasta fosta republica iugoslava persista o disputa  centrată pe utilizarea numelui Macedonia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grecia se opune utilizării numelui „Macedonia” de către aceasta tara, argumentand ca  milioane de etnici greci se identifica drept macedoneni si  nu au legătură cu  slavii care populeaza Republica Macedonia, tara  acuzata de însușirea unor simboluri  istorice considerate parte a istoriei si culturii stravechi  grecești, cum ar fi   Soarele Vergina de pe drapel și personajul istoric antic Alexandru cel Mare, care era macedonean.

R. Macedonia este de asemenea acuzata ca  promoveaza conceptul iredentist al unei asa zise Macedonii Unite, care implică revendicări teritoriale asupra Greciei, Bulgariei, Albaniei , și Serbiei.

Disputa a escaladat cel mai înalt nivel iar in 1995, cele două țări s-au  angajat să înceapă negocieri cu privire la problema de numelui tarii, sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite.

Până la găsirea unei soluții, s-a convenit  provizoriu ca tara sa fie denumita „Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei” ( abreviat FYROM), nume  folosit de organizațiile internaționale și statele care nu recunosc  numele  constituțional  Republica Macedonia (Република Македонија, Republika Makedonija).

Membrii ONU, și tarile ONU în ansamblu, au fost de acord să accepte orice acord final pe un nume nou, rezultat din negocierile dintre cele două țări.

 

 

 

 

 

2004: Începe criza ostaticilor de la şcoala din oraşul rusesc Beslan ( Osetia de Nord), când un grup înarmat de rebeli ceceni aflati sub comanda liderului separatist cecen Samil Basaev, au sechestrat  peste 1000 de persoane, elevi,parinti si profesori, timp de trei zile, cerând în schimbul eliberarii ostaticilor, retragerea trupelor rusesti din Caucaz si eliberarea  fratilor lor din închisorile din Ingusetia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 septembrie este :

 

 In  Slovacia: Ziua naţională – Ziua Constituţiei – din 1992.

 

 

 

In Uzbekistan- Ziua națională – Ziua Independenței – 1991  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 CALENDAR CRESTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

 

 

 

Sfantul Dionisie Exiguul; Inceputul anului bisericesc

 

 

 

 

 

 

Sfantul Dionisie Exiguul; Inceputul anului bisericesc
 

 

 

 

 

 

 

Pe 1 septembrie, Biserica Ortodoxa face pomenirea Sfantului Cuvios Dionisie Exiguul.

Canonizarea sa a fost hotarata de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane in sedinta din 8-9 iulie 2008.

Datorita Sfantului Dionisie Exiguul afirmam astazi ca suntem in anul 2010 “dupa Hristos“, deoarece el a propus numararea anilor incepand cu Intruparea Domnului.

Astfel, el abandoneaza era lui Diocletian, si accepta anul 753 a.u.c. ca an al Intruparii Domnului si punctul de la care incepe era crestina.

Chiar daca in calculul propus de el intalnim si o eroare, ideea in sine a fost cu adevarat revolutionara.

Calendarul  stabilit de el a fost adoptat in Italia in anul 527, mai tarziu in Franta si in Anglia (Sinodul de la Whitby, 664), extinzandu-se cu vremea in intreaga lume crestina.

Dionisie Exiguul  a atras atentia multor cercetatori care l-au numit „erudit daco-roman”, sau „Dionisie Romanul, o podoaba a Bisericii noastre stramosesti”. S-a nascut in Scythia Minor intre anii 460-470, teritoriul sub care a fost cunoscut în antichitate actualul teritoriu al Dobrogei și Cadrilaterului,si a intrat de tanar in viata monahala.

Calificativul de “cel Mic” sau “Exiguus” si l-a luat el insusi ca gest de smerenie.

La fel ca si Sfantul Ioan Casian, el s-a format in scolile si manastirile din Dobrogea, dupa metode scolare si duhovnicesti asemanatoare. A intrat de tanar in manastire ca si Sfantul ioan Casian, a ajuns in Orient pentru a cunoaste mediul monahal din aceste parti, dar din cauza raspandirii monofizitismului, a ramas putina vreme acolo si a plecat la Constantinopol unde ramane o vreme greu de precizat; de acolo se duce, spre sfarsitul anului 496, la Roma, la chemarea papei Ghelasie, care avea nevoie de traducatori din greaca in latina. In Italia a ramas-pana la sfarsitul vietii lucrand in timpul pastoririi a zece papi, incepand cu Atanasie al II-lea (496-498) si incheind in timpul pontificatului lui Vigiliu (537-555).

 

 

 

 

 

Dionisie Exiguul

 

 

Datorita traducerilor pe care le-a facut din diversi scriitori si Parinti ai Bisericii crestine din Orient, cum au fost Chiril al Alexandriei, Grigorie de Nysa, etc, el a facut cunoscuta teologia rasariteana in mediul latin.

A fost si profesor la o „Academie” din Vivarium (in Calabria, sudul Italiei), intemeiata de Casiodor si unde a predat Dialectica. Pregatirea lui teologica si filosofica trebuie sa fi fost de asemenea buna, fiindca altfel nu putea realiza traduceri din marii Parinti ai Bisericii. Avea bune cunostinte de astronomie asa cum a dovedit in lucrarile sale de cronologie bisericeasca, initiind pentru prima oara era crestina, adica numararea anilor de la nasterea Mantuitorului Iisus Hristos, nu de la imparatul persecutor Diocletian, cum era pana atunci.

 

Al doilea mare merit care ii revine lui Dionisie cel Mic, se leaga de activitatea de traducere in latina si de colectionare a canoanelor bisericesti, fixate la diferite sinoade sau concilii si care fusesera redactate in limba greaca.

Cuviosul Dionisie Exiguul a trecut la cele vesnice in Italia, la Vivarium, pe la 545-550.

 

 

 

 

Tot astazi, facem pomenirea:

 

– Sfantul Cuvios Simeon Stalpnicul;

– Minunii savarsite de Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu la Manastirea Miasinilor;

– Sfintei Cuvioase Marta, mama Sfantului Cuvios Simeon Stalpnicul;

– Sfintei Cuvioase Evantia; a adormirii lui Isus Navi;

– Sfintelor patruzeci de Mucenite Fecioare si a lui Amun, diaconul, dascalul lor;

– Sfintilor Mucenici si frati Evod, Calista si Ermoghen;

– Sfantului Cuvios Meletie cel Nou, care s-a nevoit in Muntele Myopolis de langa Theba (Capadocia);

– Sfantului Mucenic Anghel.

 

  

 

 

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

 https://www.youtube.com/watch?v=lLBy-vIznqE

 

 

 

 

Bibliografie (surse):

 

 

  1. Vlada Afteni, articol Liviu Rebreanu, biografie,

  2. Istoria.md;

  3. Istoricul zilei.com;

  4. Mediafax.ro;

  5. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

  6. Wikipedia.ro;

  7. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric.

 

01/09/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , ,

3 comentarii »

  1. Reblogged this on Cronopedia.

    Apreciază

    Comentariu de munteanioan | 01/09/2016 | Răspunde


Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.