CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 16 IANUARIE. VIDEO


 

 

 

 

 

16 ianuarie, istoricul zilei

Anul 27 î.Hr.: Gaius Julius Caesar Octavianus (n.23 septembrie 62 i.Hr.- d. 19 august 14 d.Hr. ), a primit titulatura sacrală de “Augustus”(cel venerat), intitulandu-se “Imperator Caesar Augustus divi filius”.

A fost primul  imparat roman. Deși a păstrat in aparenta republica, a condus ca un dictator  mai mult de 40 de ani. A încheiat un secol  de războaie civile și a adus o eră de pace, prosperitate și măreție imperială.

Gaius Julius Caesar Octavianus in My Photos by marc agrippa

În 23 î.Hr. Augustus și-a asumat funcția de Împărat al Romei. Totuși, el folosea adesea ca titlu, Princeps, sau “Primul Cetățean.”

929: Emirul Abd ar-Rahman al III-lea s-a proclamat calif, înființând pe teritoriul actual al Spaniei,Califatul Córdoba.

  Califatul Córdoba (Khilāfat Qurṭuba) a fost un stat din peninsula Iberică (Al-Andalus) și Africa de Nord, cu capitala în orașul Córdoba, stat existent între 929 și 1031.

Această perioadă s-a caracterizat printr-o remarcabilă înflorire a comerțului și a culturii; multe dintre capodoperele artistice ale Iberiei musulmane s-au construit în această perioadă, inclusiv celebra Mare Moschee din Córdoba.

Abd-ar-Rahman III became Emir of Córdoba when only twenty-two years old. Later he proclaimed himself Caliph of Córdoba. During his rule the Ummayad emirate reached the peak of its power. He successfully established a centralized government in Spain and built a powerful army and navy, which helped a little when he sought to break ties with the Fatimids of Egypt and North Africa.

Abd-ar-Rahman al III-lea făcea parte din dinastia Umayyad; aceeași dinastie deținea titlul de Emir de Córdoba încă din 756.

În ianuarie 929,  s-a proclamat calif  de Córdoba, în locul titlului de Emir de Córdoba.

Perioada califatului a fost apogeul prezenței musulmane în peninsula Iberică.

Califatul s-a dezintegrat din cauza războiului civil (fitna) dintre descendenții ultimului calif Hisham al II-lea și succesorii primului său ministru (hayib) Al-Mansur.

O rămășiță a califatului a continuat să existe până în 1031 când, după ani de lupte intestine, s-a dezmembrat în mai multe regate Taifa independente

1120: S-a desfasurat Conciliul de Nablus, o consfatuire  a conducatorilor bisericesti si laici ai Regatului cruciatilor de la Ierusalim.

Acesta a  fost convocat la Nablus de catre Warmund, patriarhul Ierusalimului si de regele Baldwin al II-lea a l Ierusalimului. Acesta a stabilit douăzeci și cinci de canoane  atât religioase și laice si  poate fi considerat atât un un Sinod ecleziastic  cat si un Parlament . Acordului rezultat între patriarh și rege a fost un concordat  , similar celui de la Worms,doi ani mai târziu.

 

 

 1471: În Moldova sunt  executati  marii boieri: Isaia-vornicul, Negrilă-paharnicul şi Alexa-stolnicul, care complotaseră împotriva domnitorului Ştefan cel Mare.

 

 

Ştefan cel Mare (n.1433-d.1504), domn al Moldovei intre anii 1457 – 1504

 

1547: A decedat astronomul și cartograful german Johannes Schonner   (n.1477).

1547: Ivan cel Groaznic devine ţar al Rusiei (n.25 august 1530 – d.28 martie 1584).

 

 

Tsar Ivan Vasilyevich Grozny, portrait by Viktor Vasnetsov, 1897 (image from bibliotekar.ru)

Țarul Ivan Vasilievici Groznâi, portret de Viktor Vasneţov

Ivan al IV-lea, numit și Ivan cel Groaznic, a fost primul  cneaz moscovit care s-a intitulat “ţar”.

 

 

1556: Urca pe tronul Spaniei, regele Filip al II-lea.

 

 

1581: Parlamentul englez adoptă legi împotriva catolicismului.

 1605: Apare prima ediție a faimoasei “El ingenioso hidalgo Don Quijote de la Mancha” a lui Miguel de Cervantes,la Madrid, in Spania.

 

 

 

 

 

 

 

 

Miguel de Cervantes Saavedra (n. 29 septembrie 1547, Alcalá de Henares – d. 22 aprilie 1616, Madrid) a fost un romancier, poet și dramaturg spaniol, cunoscut în primul rând ca autorul romanului „El ingenioso hidalgo don Quijote de la Mancha”, („hidalgo” este un reprezentant al micii nobilimi) pe care mulți critici literari l-au considerat primul roman modern și una din cele mai valoroase opere ale literaturii universale.

A fost supranumit „Principele ingeniozității si este considerat un simbol al literaturii spaniole, 

 

 

1707: Parlamentul Scoției  a ratificat Actof the Union, prin care s-a deschis calea spre constituirea Marii Britanii, prin unirea cu Anglia.

 

 

1710: A decedat împăratul Higashiyama (n.21 octombrie 1675) ,al al 113-lea împărat al Japoniei, potrivit ordinii tradiționale de succesiune. Domnia lui Higashiyama a durat din 1687 până în 1709

1749: S-a născut  contele Vittorio Alfieri, scriitorul si filosoful considerat părintele tragediei italiene ; (d.1803).

 

 

1794: A decedat istoricul englez Edward Gibbon ; (n.1737).

Cea mai cunoscută lucrare a sa este Istoria declinului și a prăbușirii Imperiului Roman, care a fost publicată în șase volume între anii1776 si 1788.

 

 

 

 

Datorită succesului de care s-a bucurat în epocă opera sa istorică, era considerat „marele monarh al literaturii”, iar Adam Smith scria despre Gibbon că „este în fruntea întregului trib literar care există astăzi în Europa

 

 

1809: În timpul așa numitului Razboi Peninsular, armatele britanice înving trupele franceze în Bătălia de la Coruna.

 

 

1878: In timpul razboiului ruso-turc (1877-1878) are loc lupta de la Filipopolis, in timpul careia un escadron al armatei imperiale ruse condus de capitanul Aleksandr Burago, elibereaza orasul bulgar  Plovdiv de sub ocupatia turcă.

 

 

 1885: Apare  organul de presa “Romania liberă”, publicație care reflecta concepțiile grupul junimist intrat în Parlament la alegerile din noiembrie 1884.

 

 

 1891: Moare compozitorul francez Léo Delibes.

 

 

Foto: Léo Delibes  (1836-1891)

Compozitorul Léo Delibes s-a născut în ziua de 21 februarie 1836, la Saint-Germain du Val (Franța). Prima sa compoziție de balet “La source” (“Izvorul”), îi va aduce primul mare succes. În anul 1870 urmează Coppélia – baletul său cel mai popular – apoi Sylvia  (în 1876).  Cunoaște un triumf copleșitor în 1881 cu capodopera sa Lakmé (prezentată în premieră  la Opéra-Comique) .

În 1881 este numit profesor de compoziție la Conservatorul din Paris, unde îi va succeda lui Henri Reber. Delibes moare la Paris în ziua de 16 ianuarie 1891.

 

 

 

 1909:  Exploratorul britanic Ernest Shackleton a descoperit polul sudic magnetic al planetei.

 

 

 

 

1919: In Statele Unite este ratificat al XVIII-lea Amendament la Contitutia SUA ceea ce va permite in anul urmator autorizarea Prohibitiei pe teritoriul tarii.

 

 

 

1920: Intră în vigoare un amendament la Constituţia SUA care interzice fabricarea şi consumul băuturilor alcoolice (“Legea prohibiţiei”), în vigoare până la 5 decembrie 1933.

 

 

1924: În Grecia este numit pentru a patra oara prim ministru al guvernului, Elefterios Venizelos.

 

 

 

1932: S-a  nascut marele șahist roman Victor Ciocâltea.( d.1983)

 

 

 

Imagini pentru Victor Ciocâltea photos

 

 

 

1933:  S-a născut scriitoarea americană Susan Sontag .

A fost singurul scriitor al generației sale care a câstigat principlalele premii literare: National Book Award, National Book Critics Circle Award („Note despre „camp””, „The Benefactor”).

 

 

 

50954_-_254

Foto: Susan Sontag

A decedat la  28.12.2004, la vârsta de 71 de ani, într-un spital din New York.

 

 

1942: S-a născut în Lăpușna, județul Lăpușna din România, astăzi în Republica Moldova, Aurel Dragoş Munteanu, prozator şi eseist;(„După-amiaza neliniştită”, „Scarabeul sacru”, „Oraş în profil”, „Opera şi destinul scriitorului”).

 

 

 Aurel Dragoș Munteanu (stânga), ambasdor la ONU

 

A fost  primul director al TVR post-decembriste, ambasador al României în SUA, ambasador al României reprezentant permanent al României pe lângă Organizația Națiunilor Unite și președinte al Consiliului de Securitate ONU.

La data de 9 februarie 1990, Aurel Dragoș Munteanu a fost eliberat, la cerere, din funcția de președinte al Radioteleviziunii Române. 

S-a stabilit în SUA in anul  1994 a  decedat la 30 mai 2005 la New York, si este înmormântat în orașul Washington D.C., SUA.

1945: Dictatorul german Adolf Hitler se mută împreună cu apropiații săi în Führerbunker (buncărul fuhrerului) din Berlin, o rețea complexă de încăperi aflată sub cancelaria nazistă care l-a adăpostit  în ultimele trei luni de viață , pâna la sinuciderea sa în 30 aprilie 1945.

 

 

 

 

 

1945: În urma Convenţiei de Armistiţiu, care stabilea la articolul 11, reparaţiile de război datorate de România Uniunii Sovietice (300 de milioane de dolari), s-a semnat Convenţia economică privitore la  mărfurile pe care România urma să le livreze drept  compensații   Uniunii Sovietice.

Este începutul jafului fără precedent organizat de Uniunea Sovietica în Romania.

 

 

 

1951: S-a născut talentatul actor român  Radu Gheorghe (“Grăbeşte-te încet”, “Rămăşagul”).

 

 

 

 

 

1957: A murit Arturo Toscanini, unul dintre cei mai mari dirijori din prima jumătate a secolului XX. A condus mai multe orchestre celebre (La Scala, Milano; Metropolitan Opera şi Filarmonica, New York), a format National Broadcasting Company Orchestra; (n.25.03.1867).

 

 

 

 

 

1969: Studentul patriot ceh Jan Palach în vârstă de 20 de ani îşi dă foc, la Praga, lângă clădirea Muzeului Naţional, pentru a protesta împotriva invaziei armatei sovietice; (n. 1948).

 

 

Moartea sa a produs o adâncă emoție în Cehoslovacia ocupată de sovietici și  în întreaga lume.

 

 

1962: A murit Ivan Mestrovic, sculptor, pictor şi gravor croat din Iugoslavia ; a conceput la Bucureşti statuile lui Carol I, Ferdinand II şi monumentul lui  I. C. Brătianu; ( n.15 august 1883).

 

 

 

 

 

1979: În urma unor puternice manifestaţii, şahul Mohammad Reza Pahlavi Aryamehr a părăsit Iranul, ceea ce a dus la sfârşitul monarhiei în Iran si începutul dictaturii islamiste.

 

 

 

 

1991: Este declanșata  operaţiunea militara  ”Furtună în deşert” (ora 3.00, ora Bagdadului) pentru eliberarea Kuwaitului, invadat la 2 august 1990 de Irak.

Are loc primul atac aerian al  coaliţiei internaţionale (SUA, Marea Britanie, Arabia Saudită, Kuwait) împotriva Irakului.

 

 

 

 

 

 

2005: Profesoara Adriana Iliescu (67 de ani) a devenit cea mai vârstnică femeie din lume care a dat naştere unui copil.

 

 

 

 

 

 

Nascuta pe  31 mai 1938, la  Craiova, Adriana Iliescu  a fost până la 29 decembrie 2006 cea mai vârstnică femeie din lume care a dat naștere unui copil, la vârsta de 66 de ani și 320 zile. 

Ea a născut-o pe Eliza Maria Bogdana la 16 ianuarie 2005, la Maternitatea Giulești din București, România.

 

Fetița nu este, totuși, copilul său biologic, ținând cont că ovulul  fecundat provine de la o donatoare anonimă, iar Adriana Iliescu a fost mai degrabă o mamă purtătoare. 

  Inainte de pensionare a lucrat ca profesor universitar de literatură română și scriitor de povești pentru copii.

Fetița Eliza Maria a primit și prenumele Bogdana, nume care era destinat surorii sale gemene, care nu a supraviețuit sarcinii.

 

 

 

CALENDAR CREȘTIN ORTODOX

Închinarea cinstitului lanț al Sfântului Apostol Petru

 

 

 

 

Pe 16 ianuarie serbăm închinarea cinstitului lanț al Sfantului Apostol Petru. Din Faptele Apostolilor (12, 1-11) aflăm ca in anul 42 d.Hr, regele Irod Agripa a poruncit ca Sfantul Apostol Petru sa fie intemnițat si legat în lanțuri.

Petru este dezlegat si eliberat de un inger. Lantul cu care a fost legat Petru tamaduia neputintele si gonea duhurile cele viclene, iar cel ce se atingea de acest lant se sfintea.Lantul a fost pastrat de credinciosii din Ierusalim, trecand de la unii la altii, pana cand Patriarhul Iuvenalie l-a dat Evdochiei, sotia imparatului Teodosie cel Tanar.

Imparateasa l-a dus la Constantinopol in anul 437 sau 439. De aici, lantul cu care a fost legat Sfantul Petru, ajunge la Eudoxia, sotia lui Valentin, imparatul Occidentului.

 Lantul va fi depus intr-o biserica ridicata in cinstea Sfantului Apostol Petru. Potrivit traditiei, in acesta biserica au fost aduse si lanturile cu care a fost batut Apostolul in vremea imparatului Nero.

 

 

 

 

VIDEO: ASTĂZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

http://www.youtube.com/watch?v=_G8_eyDra0I

 

 

 

 

Bibliografie (surse) :

 

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

  2. Istoria md.

  3. Istoricul zilei blogspot.com.

  4. Crestin Ortodox.ro

  5. Wikipedia org.

Publicitate

16/01/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , ,

Un comentariu »


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: