CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

VIDEO: TINERI BASARABENI AU PROTESTAT IN FATA AMBASADEI RUSIEI DIN CHISINAU, LA IMPLINIREA A 199 DE ANI DE LA TRATATUL RUSO-TURC PRIVIND ANEXAREA BASARABIEI DE CATRE RUSIA


 Două veacuri de singurătate // VIDEO

foto: jurnal.md

AU RUPT  TRATATUL RUSO-TURC DIN 1812 LA CHIŞINĂU

În urma acestui tratatului ruso-turc din 1812, Basarabia a fost anexată la Imperiul Rus.
Tineri basarabeni  au  rupt demonstrativ o copie a tratatului de pace ruso-turc care a fost semnat acum 199 de ani la Bucureşti , tratat  prin care Imperiul Rus a anexat o parte din Principatul Moldova.

In acest fel  tinerii grupului de iniţiativă „Spirit Românesc” au protestat aseară  în faţa Ambasadei Ruse la Chişinău, declarându-se împotriva rusificării forţate a Basarabiei de către Rusia ţaristă.
Mai mulţi tineri, membri ai grupului de iniţiativă „Spirit Românesc”, spun că îşi cunosc istoria şi consideră că 16 mai este o zi de doliu pentru R. Moldova, de oarece  în această zi, cu aproape două secole în urmă, teritoriul românesc din dreapta Prutului a fost anexat de Imperiul Rus.

„Am venit la Ambasada Rusiei, succesoarea  Imperiului ţarist de atunci, pentru a rupe tratatul, care a fost unul ilegal şi prin care o parte a teritoriului românesc a fost cedat Rusiei ţariste.

Astfel, transmitem mesajul că tinerii din R. Moldova îşi cunosc istoria şi sunt în deplin dezacord cu ilegalitatea ce s-a comis în 1812”, a declarat Vitalie Munteanu, membru al grupului de iniţiativă „Spirit Românesc”.

„A fost  un pact ilegal. Imperiul Otoman a dat un teritoriu care nu-i aparţinea de drept. Acest pact a adus şi invazia din 1940, iar R. Moldova suferă şi acum din cauza consecinţelor nefaste a lui.

Atunci a început genocidul cultural a românilor-moldoveni din partea de est a Moldovei”, consideră Sorin Becciu, un alt membru grupului.

Împlinirea a 199 de ani de la anexarea pământurilor dintre Prut şi Nistru ale Principatului Moldova de către Rusia a fost marcată ieri şi la Bucureşti.

 „Acţiunea Civică 2012” a organizat la Hanul lui Manuc din Bucureşti un flash mob cu denumirea „16 mai, 1812 – zi de doliu naţional”, amintind de tratatul de pace ruso-turc prin care Basarabia a fost anexată la Imperiul ţarist. Participanţii şi-au acoperit ochii cu bande negre şi au înconjurat clădirea în care a fost semnat tratatul, pentru a sublinia că actul anexării

surse: jurnal.md si Basarabia literara md.

 

18/05/2011 - Posted by | ISTORIE ROMÂNEASCĂ | , , , , , , , , , , , , , ,

2 comentarii »

 1. BRAVO ! Am inceput sa ne miscam !

  Apreciază

  Comentariu de Pop Horia | 18/05/2011 | Răspunde

  • Bine ar fi fost sa fie macar cateva sute de tineri…Este intr-adevar un inceput care ne indica o miscare de redesteptare nationala care e in crestere. Si eu spun BRAVO !

   Apreciază

   Comentariu de cersipamantromanesc | 18/05/2011 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: