CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

VIDEO: INGERUL DIGITAL. AU INCEPUT SA SE APLICE TEHNICI DE SUPRAVEGHERE A CETATENILOR DE TIP BIG BROTHER, CU SCOPUL “PREVEDERII CRIMELOR”


Software-ul Prezice Comportamentul Penal

Un program de computer este folosit pentru  a ajuta  oamenii legii se stabilească cine este cel mai probabil autor al unei crime.( Photodisc / Getty Images )

Organele legii din Washington DC au început să folosească o tehnologie prin care pot prevedea momentul unor crime şi pe cei care le vor comite , înainte ca acestea să se întâmple de fapt.

Se pare ca ce am vazut in  filmul artistic  The Minority Report incepe sa devina  realitate  si ca a fost deja conceput un software pre- crimă  de catre Richard Berk , profesor la Universitatea din Pennsylvania.

Conform unui reportaj al ABC News, aplicatii anterioare a unor astfel de programe  au fost deja utilizate în Baltimore şi Philadelphia.

Cea mai recentă versiune care urmează să fie pusa în aplicare în Washington DC, poate prezice producerea unor  infracţiuni.

Prin intermediul unei baze de date,mii de crime sunt analizate  utilizand algoritmi şi variabile diferite, cum ar fi amplasarea geografică , cazierul judiciar şi vârsta infractorilor, putandu-se astfel prevedea unde, când şi cum o crimă ar putea fi comisa şi de către cine.

Programul funcţionează fără nici o dovadă directă că va fi o crimă comisă, el  luind pur şi simplu in calcul seturile de date şi c probabilitatea producerii unei infractiuni.

“Oamenii presupun că dacă cineva a ucis atunci el o va face si în viitor “.

Criticii au insistat asupra faptului că Programul încurajează clasificarea persoanelor fizice pe o scară de risc prin intermediul matematicii calculator, mai degrabă decât  bazandu-se pe viaţa reală şi că monitorizarea acelor  persoane plecand de la  astfel de premise , este in contradictie cu ideea  de justiţie bazata  pe premisa prezumţiei de nevinovăţie si cu democratia insasi.

Multe departamente de poliţie şi agenţiile de drept din întreaga ţară ,au început să se intereseze de  folosirea unor  tehnologii similare de predicţie . Departamentul de Poliţie al  orasului  Memphis  de exemplu, foloseste un sistem numit Operaţiunea Blue Crush in care  se aplica programul  Predictive Analytics dezvoltat de IBM .

Alte forme de tehnici  de predictie a crimelor aflate  în uz sau în curs de dezvoltare ,includ Camere de supraveghere cu ajutorul carora poate fi anticipata o infractiune  şi  alertată de poliţia.Sunt chiar in curs de aplicare tehnici de scanare neurologica a  creierului  capabile sa  citeasca intenţiile oamenilor înainte de a acţiona , putandu-se astfel detecta o persoană care are “intenţii ostile  “.

Nu este prea greu de imaginat ca toate aceste procedee  utilizate împreună de către organele de drept, vor avea un impact extraordinar asupra societatii viitorului .

Guvernul britanic a dezbătut legile  pre- criminalităţii în numele luptei împotriva terorismului . Ideea a fost că suspecţii ar fi putea fi  evaluati  de  serviciile secrete  MI5 si MI6 , pentru prevenirea  unui atac terorist . Acest lucru ar fi suficient pentru a trece la condamnari , daca “balanţa de probabilităţi   este  dincolo de orice îndoială rezonabilă” .

Guvernul chiar are un  plan de a colecta înregistrări pe tot parcursul vieţii  de la  toţi cetatenii, cu începere de la vârsta de cinci ani, pentru a putea depista pe cei predispusi să comită infracţiuni în viitor.

O altă posibilitate îngrijorătoare  vine sub forma unei alianţe financiare de felul aceleia petrecute intre gigantul  informatic Google şi divizia de investitii a CIA ,cea  mai puternica reţea de informaţii a SUA .

Google şi In- Q- Tel -au injectat recent o sumă de cca.10 milioane dolari fiecare ,intr-o companie numita Înregistrari viitoare,  pentru a cutreiera conturi Twitter , bloguri şi site-uri,pentru a depista toate tipurile de informaţii care pot fi  folosite  pentru a”instrumenta unor  oameni dosare reale in timp real  . “Compania de analiză descrie aceasta ca pe o actiune cu ajutorul careia  poate  de asemenea,”prezice viitorul ” .

Înregistrari  viitoare culege  mari cantităţi de informaţii , cum ar fi modificările survenite in  ocuparea forţei de muncă , educaţia  persoanelor şi relaţiile familiale , materiale promoţionale si diverse activitati,inclusiv cele de divertisment , muzica , film sau presă , precum şi din multe alte domenii .

Cel0r care se indoiesc de moralitatea unor astfel de activitati li  se spune  ca:” Dacă nu aveţi  nimic de ascuns, atunci care este problema ca  va sunt aplicate proceduri de  scanare   pre- crimă?”

Se afirma ca  in cazul în care vom  fi  în siguranţă fata de  toti  criminalii , violatorii  şi  teroriştii ,se va dovedi ca aceste programe servesc cu adevarat oamenii onesti. ” .

Intrebarea este insa cât de departe se va merge în direcţia unei tehnologii de tip  Big Brother si a  statului  poliţienesc, pana cand  oamenii să se trezeasca  la realitate?

Autorul, Steve Watson din  Londra, este scriitor şi redactor la  Infowars.net Alex Jones ” , şi colaborator al Prisonplanet.com . El are o diploma de master in Relatii Internationale de la Scoala de Economie a Universitatii  din Nottingham , Anglia.

Sursa:infowars.com/pre-crime-technology

Publicitate

18/04/2012 - Posted by | PRESA INTERNATIONALA | , , , , , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: