VIDEO: ISTORIA ZILEI DE 9 FEBRUARIE. TODAY IN HISTORY
772- Alegerea Papei Adrian I.
Adrian I a fost Papa al Bisericii Romano-Catolice intre anii 772-795.
Carol cel Mare şi Papa Adrian I
Sub pontificatul sau s-a încheiat prima criza iconoclastă (venerarea imaginilor şi icoanelor)
A murit pe 29 decembrie 795
1621 – Grigore al XV-lea devine papă
1801 – Pacea de la Luneville confirmă tratatul de la Campoformio (octombrie 1797), semnat de Austria și Franța; Franța recunoaște anexarea Țărilor de Jos și pretențiile franceze asupra malului stâng al Rinului
1861 – Războiul civil american: Jefferson Davis a fost ales președinte al Statelor Confederate ale Americii
1874 – A incetat din viata istoricul francez Jules Michelet („Istoria Frantei”, „Istoria Revolutiei Franceze”) (n. 21 august 1798).
1881 – Moare scriitorul rus Fiodor Dostoievski. A fost unul din cei mai importanți scriitori ruși, ale cărui opere au avut un efect profund și de durată asupra literaturii secolului al XX-lea. Romanele, povestirile și nuvelele lui Dostoevski seau influențat puternic curentele literare existențialist și expresionist (s-a nascut pe 11 noiembrie 1821).
Portret de Vasili Perov, 1872
A suferit de patima jocurilor de noroc și de pe urma efectelor acestora. Se pare ca romanul Crimă și pedeapsă cel mai cunoscut roman al sau, a fost grabinc finalizat pentru a-l da spre publicare, fapt ce i-ar fi adus un avans in bani de la editura. Dostoievski a scris în același timp și nuvela Jucătorul pentru a-i satisface pretențiile editorului sau Stellovski care, potrivit contractului, dacă nu primea o operă nouă ar fi intrat în posesia drepturilor de autor a tuturor operelor dostoievskiene.
1900 – Cupa Davis
În New York, la sfârşitul reuniunii de tenis între Marea Britanie si Statele Unite, jucătorul american de tenis Dwight Filley Davis a donat trofeul care îi poartă numele.
Cupa este confectionata din argint si va fi câştigata in anul urmator tot de către Dwight Filley DAvis în Newport.
http://www.linternaute.com/histoire/jour/9/2/a/1/1/index.shtml
I se va spune “Salatiera de argint”
Aceasta competitie este considerata cel mai important turneu de tenis pentru echipe de bărbaţi din lume
Iniţial, concurau în turneu: SUA şi Marea Britanie. Inainte de Primul Război Mondial,vor intra in competitie Canada, Franţa, Belgia, Austria, Germania si Australia.In ultima sută de ani, numărul ţărilor participante a crescut dramatic iar în 2002, 142 de ţări au fost prezente in preliminariile Cupei Davis.
1920 — S-a semnat tratatul Spitsbergenului prin care se recunoaștea suveranitatea Norvegiei asupra Insulelor Svalbard.
1929 – S-a încheiat, la Moscova, între URSS, România, Letonia și Estonia un acord prin care statele semnatare se obligau să pună în aplicare Pactul Briand-Kellogg, de renunțare la război ca instrument de politică națională, încă înainte de ratificarea lui de către toate statele. Peste 10 ani, Rusia invada Finlanda, Estonia, Letonia, Polonia si ocupa teritoriile romanesti Basarabia si Bucovina de Nord.
1934 – Se semneaza la Atena in Grecia, de către reprezentanţii României, Iugoslaviei, Greciei şi Turciei, Pactul Înţelegerii Balcanice
Foto: Gheorghe Tătărescu ( n.1886-d.1957).A fost prim-ministru al guvernului Romaniei intre 3 ianuarie 1934 – 28 decembrie 1937 si 25 noiembrie 1939– 4 iulie 1940.
La 9 februarie 1934 se semneaza la Atena, Grecia, de către reprezentanţii României, Iugoslaviei, Greciei şi Turciei a Pactului Înţelegerii Balcanice. Pactului Înţelegerii Balcanice conţinea un protocol şi o anexă secretă, care stipulau, printre altele, că statele semnatare “îşi garantează mutual securitatea frontierelor balcanice” şi “îşi iau obligaţia de a nu întreprinde nici o acţiune politică faţă de alt stat balcanic nesemnatar al pactului fără avizul mutual prealabil al celorlalţi semnatari şi de a nu lua nici o obligaţie faţă de oricare alt stat balcanic fără cunoştinţa prealabilă a celorlalte părţi“. Iniţial se preconiza semnarea pactului în cinci, însă Bulgaria a refuzat oferta. Documentul este semnat pe timpul Guvernului român Gheorghe Tătărescu, ministru de Externe fiind Nicolae Titulescu.
1943 — S-a încheiat bătălia de la Guadalcanal cu o victorie a Aliaților pe frontul din Pacific din Al Doilea Război Mondial. Victoria de la Guadalcanal, reprezinta sfarsitul unei batalii care a durat din luna august 1942 şi oferă trupelor generalului MacArthur controlul asupra Noii Guinee si a insulelor Pacificul de Sud .
Puterile Axei intra în defensivă.
http://perso.orange.fr/archivesorculture/2002/9fevrier.htm # SOMM
1945 – S-a descoperit o mare cantitate de arme și muniții (ascunse cu aprobarea vicepreședintelui Consiliului de Miniștri, Petru Groza, și a subsecretarului de stat de la Interne, Virgil Stănescu) ce urmau a fi folosite într-o eventuală lovitură de forță pentru instaurarea unui guvern comunist. Existența acestui depozit contrazicea declarația stângii politice, că nu dorea o lovitură de stat, ci continuarea programului;
1957 – Miklós Horthy moare la Estoril in Portugalia. A fost amiral in flota Austro-Ungariei și guvernator al Ungariei de la 1 martie 1920 până la 15 octombrie 1944 (s-a nascut la 18 iunie 1868 la Kenderes ).
1959 – Japonia a anunţat renunţarea totală la producerea si utilizarea de arme nucleare.
1965 – Razboiul din Vietnam
Primele trupe americane sunt trimise in Vietnam
1969 – Primul zbor al unui ‘jumbo jet”
Cea mai mare avion din lume, Boeing 747, poreclit “jumbo jet”, face primul test de zbor în Statele Unite.
1971 — Misiunea Apollo 14 s-a întors pe Pământ.A fost a treia misiune care a dus oameni pe Lună.
1977 – A murit Serghei Iliusin
Serghei Vladimirovici Illiusin, (născut la 30 martie 1894) , a fost un celebru proiectant de avioane rus
1977 – Postul de radio Europa Liberă a transmis scrisoarea deschisă prin care scriitorul Paul Goma se solidariză cu protestatarii anti-comuniști ai Chartei 77 din Cehoslovacia. A fost „actul de naștere” al dizidenței românești
1984 – Moartea lui Iuri Andropov
Iuri Vladimirovici Andropov, născut la 15 iunie 1914, a fost sef al politiei secrete, diplomat si secretar general al PCUS din 12 noiembrie 1982 până la moartea sa, şaisprezece luni mai târziu. Înainte de a ajunge la conducerea URSS, el a condus KGB-ului din 1967 pana in 1982.
1991 Electoratul lituanian voteaza independenta tarii fata de fosta URSS
1995 – Alain Delon, actor, regizor și producător francez , primește „Ursul de aur” pentru întreaga carieră, la Festivalul de film de la Berlin
1998 – La Tbilisi, Eduard Șevardnadze,presdintele Georgiei independenta si fost ministru de externe al URSS, supraviețuiește unui atentat îndreptat asupra lui.
2001 – Reprezentanții Bisericii Catolice, Luterane și Reformate s-au reunit pentru a analiza problema indulgențelor, pentru prima oară de la marea schismă din 1517
2002 – A murit principesa Margareta,sora reginei Marii Britanii
http://www.born-today.com/Today/d02-09.htm
Sora mai mică a reginei Elisabeta a II-a Marii Britanii, Principesa Margareta moare în urma unui accident vascular cerebral care a lăsat-o parţial oarba şi paralizata.
Calendar crestin ortodox
Sfantul mucenic Nichifor
Sfantul Mucenic Nichifor a trait in secolul al III-lea si era prieten cu preotul crestin Sapriciu. Diavolul a semanat ura intre cei doi, incat, nu doreau sa se mai intalneasca. Dupa un timp, Nichifor si-a venit in fire si a trimis cativa prieteni la preotul Sapriciu sa-l roage sa-l ierte. Pentru ca nu a primit iertarea, Nichifor a mers singur la el, si cazand la picioarele lui, i-a spus: “Iarta-ma, parinte, iarta-ma pentru Domnul”. Sapriciu nu i-a acordat iertare, iar Nichifor a plecat de la dansul rusinat.
Din cauza prigonirii impotriva crestinilor, Sapriciu primeste pedeapsa de a i se taia capul. In acel timp a alergat Nichifor catre Sapriciu sa-si ceara iertare. Prigonitorii i-au spus lui Nichifor: “Om nebun ca tine niciodata n-am vazut. Iata acesta merge la moarte, iar tu cu tot dinadinsul ceri de la el iertare. Ce trebuinta iti este sa te impaci cu cel ce va muri indata?”
Insa, Sapriciu nu l-a iertat. De aceea, Dumnezeu a luat darul Sau de la Sapriciu, si indata acesta s-a lepadat de El. Sapriciu a ales sa nu fie ucis, fagaduind ca va jertfi zeilor.
Vazand Sfantul Nichifor ca Sapriciu s-a lepadat de Hristos, a inceput sa strige catre calai: “Eu sunt crestin si cred in Domnul nostru Iisus Hristos, de Care Sapriciu s-a lepadat! Deci, taiati-ma pe mine in locul lui”. Calaii n-au indraznit sa-l ucida fara voia ighemonului si toti se mirau ca de buna voie se ofera mortii, strigand: “Sunt crestin si zeilor vostri nu ma inchin si nu voi jertfi”.
In urma acestei marturisiri, Nichifor a fost taiat pentru Hristos in locul lui Sapriciu.
Tot astazi facem pomenirea:
– Sfintilor Mucenici Marcel, episcopul Siciliei, Pangratie, episcopul Tavromeniei si Filagriu, episcopul Ciprului;
– Parintelui Roman Cilicianul;
– Sfantului Mucenic Petru Damaschin.
Maine, 10 februarie, facem pomenirea Sfantului Mucenic Haralambie (zi aliturgica; dezlegare la branza, lapte, oua si peste).
- Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;
- Crestin Ortodox.ro
- Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric.
- Istoria md.
- lessignets.com
- Wikipedia
Niciun comentariu până acum.
Lasă un răspuns