Pactul Molotov-Ribbentrop într-o viziune diferită de cea a propagandei istorice ruse și sovietice (III)
Acordul de la Munchen și pactul Molotov-Ribbentrop într-o altă viziune
http://euromaidanpress.com/2017/04/19/munich-molotov-ribbentrop-pact-revisited-3-way-european-catastrophe/
Partea 3: Calea către catastrofa europeană
Urmare a articolului : https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2020/08/29/pactul-molotov-ribbentrop-intr-o-viziune-diferita-de-cea-a-propagandei-istorice-ruse-si-sovietice-ii/
Rusia lui Putin dă o interpretare propagandistică tendențioasă acordului de la München dintre Germania și puterile occidentale, încercând să justifice încheierea de către Hitler și Stalin a pactului Molotov-Ribbentrop în urma căruia cei doi dictatori și-au împărțit Europa, aruncând în aer pacea mondială.
Analizele imparțiale pentru a înțelege evenimentelor cu care se confrunta omenirea în acele vremuri, spun că este absolut necesar să înțelegem contextul diplomatic al anilor 1930.
În Occident, era răspândită în vremea aceea opinia că tratatul de la Versailles tratase Germania cu asprime. De aceea exista credința că acordul de la München îi restituia lui Hitler ceea ce mulți credeau că aparținea de drept Germaniei.
La 26 septembrie 1938, Hitler a pretins că teritoriul cehoslovac al Sudeților (Sudetenland) era „ultima sa cerere teritorială din Europa” și cu toate că această cerere amenința să ducă la un război pe care nu-l doreau nici britanicii, nici francezii, prim-ministrul britanic Neville Chamberlain a consimțit , numind soluția „pace pentru timpul nostru”.
Guvernul cehoslovac, rămas fără sprijin din partea Occidentului, s-a văzut forțat să accepte acordul de la München, chiar dacă restul țării a devenit vulnerabil.
Uniunea Sovietică nu a fost invitată la discuții și acest lucru a suscitat multe comentarii. Conform interpretării unei oficine de propagandă ruse , acest lucru „a dovedit” că Occidentul crease un bloc conspirativ de tip NATO, pentru a amenința URSS.
Foto: Hitler la Praga, 15 martie 1939
Pentru dictatorul sovietic, aceasta era o dovadă că Occidentul nu era serios, nici cu Hitler, nici cu el. La 10 martie 1939, Stalin a ținut un discurs în care a susținut (fără a se referi direct la Hitler) că lumea era împărțită în sfere de influență și că Marea Britanie și Franța făceau concesiuni după concesiuni agresorilor, deoarece erau dornice să declanșeze un război al statelor agresoare împotriva Uniunii Sovietice, până la punctul în care aceasta ar fi nevoită să accepte dictatele capitalismului. [1]
Această retorică nu era decât o imagine în oglindă a politicii duse de el .
Încă la 19 ianuarie 1925, Stalin ținuse un discurs în care susținea că sunt întrunite condițiile pentru un nou război, analog Primului Război Mondial, generat de disensiunile puterilor capitaliste și că „ dacă va izbucni războiul, nu vom putea a sta cu brațele încrucișate. Va trebui să luăm măsuri , dar vom fi ultimii care o vor face. Și vom face acest lucru pentru a arunca greutatea decisivă pe cântar, cea care poate înclina balanța ”pentru instaurarea orînduirii sovietice în toată Europa. [2]
Simon Sebag-Montefiore în cartea sa despre Stalin, a ajuns la concluzia că dictatorul sovietic considera diplomația ca un „joc de poker”, în care fiecare jucător (URSS, Germania nazistă, Franța împreună cu Marea Britanie) își propunea să-i lase pe ceilalți să se distrugă reciproc, pentru a colecta câștigul.
În acel discurs din 10 martie 1939, Stalin a avertizat Occidentul că URSS nu va scoate „castanele din foc” pentru nimeni.
Din nou, a fost un semn că Stalin era dispus să conlucreze cu cei care i-ar promova cel mai bine interesele. La 3 mai 1939, Stalin a anunțat că l-a dat afară pe ministrul de externe Maxim Litvinov, care era de origine evreiască și l-a înlocuit cu ideologul Vyaceslav Molotov .
La 15 august 1939, Stalin a propus britanicilor și francezilor o alianță antigermană, cu numai 8 zile înainte de semnarea Pactul Molotov-Ribbentrop, chiar după ce Cehoslovacia fusese dizolvată!
Cea mai importantă cerere pe care Stalin a făcut-o britanicilor și francezilor era aceea că Armata Roșie trebuia să traverseze teritoriul polonez, un detaliu semnificativ pentru că privind retrospectiv, știm că, odată ce Kremlinul își trimitea armata pe teritoriul altui statat, încearca să rămână acolo pentru totdeauna .
După cum știm, britanicii și francezii nu au dat atunci un răspuns concret cerințelor sovietice. Reprezentantul britanic Sir Reginald Aylmer Ranfurly Plunkett fusese de fapt trimis la Moscovafără grabă, cu un vapor, și fără autoritatea de a duce tratative, ceea ce l-a determinat pe Stalin să comenteze: „Nu sunt serioși. Acești oameni nu pot avea autoritatea necesară. Londra și Parisul joacă din nou poker … ” [3]
În orice caz, era clar că nici britanicii, nici francezii nu aveau poftă să satisfacă cererile lui Stalin în privința Poloniei.
Pe 14 martie 1939, Hitler a anexat restul Cehoslovaciei, creând „Protectoratul Boemiei și Moraviei” și lansând minciuna propagandistică că expansiunea Germaniei avea doar scopul de a „proteja” germanii. Marea Britanie și Franța au fost astfel obligate să dea pe 31 martie garanții pentru independența Poloniei.
La 6 aprilie Londra și Varșovia s-au angajat să oficializeze o alianță militară, semnând un pact pe 25 august, iar după atacarea Poloniei de către Hitler, Marea Britanie și Franța au înaintat o declarație de război Germaniei la 3 septembrie 1939 .
Chiar și astăzi, există în Rusia lui Putin numeroși apologeți ai pactului Molotov-Ribbentrop și în străinătate forțe politice pro-ruse , care încearcă să pretindă existența unui un echivalent moral între alianța nazisto-sovietică și politica împăciuitoristă anglo-franceză în problema Cehoslovaciei.
Este total greșit dacă se are în vedere că după München, guvernul britanic a acordat guvernului cehoslovac împrumuturi și donații substanțiale și a înființat, de asemenea un „ Trust pentru refugiații cehoslovaci ”, pentru ajutorarea persoanelor care fugiseră în Cehoslovacia pentru a scăpa de persecuțiile din Sudeții ocupați de Germania nazistă.
Evident, aceste acțiuni nu puteau atenua consecințele politicii lui Hitler, dar ele ilustrează o diferență fundamentală de atitudine între britanici în ceea ce privește Cehoslovacia și URSS, aliată cu Germania nazistă.
La urma urmei, când Hitler și-a trimis armata să ocupe toată Cehoslovacia, aceasta nu au fost întâmpinată de armata britanică pentru a organiza o paradă comună a victoriei într-un oraș simbolic, așa cum a procedat URSS la Brest- Litovsk, după zdrobirea Poloniei cot la cot cu Germania.
În fapt, atât URSS cât și Germania nazistă au avut în vedere în septembrie 1939 cuceriri teritoriale pe cale militară, în vreme ce implicarea Marii Britanii în criza Sudetenland a fost un efort fundamental nechibzuit de a păstra pacea cu un dictator.
O fotografie legată de anexarea Sudeților, este „Femeia care plânge” la venirea armatei germane , preluată de revista Time în 1945 din ziarul de propagandă nazistă Völkischer Beobachter .
Propaganda nazistă a susținut că anexarea Sudeților a fost un triumf al Fuhrerului și a voinței sale, deși în particular Hitler se plângea că Chamberlain l-a înșelat. Indiferent, anexarea Sudetenland-ului a alimentat doar pofta lui Hitler de extindere. Într-un discurs adresat unui grup select de jurnaliști din 10 noiembrie 1938, Hitler spunea:
„Circumstanțele m-au obligat să vorbesc aproape exclusiv despre o pace pentru zeci de ani. Doar subliniind în mod constant dorința Germaniei de pace și intenții pașnice, a fost posibil să câștig poporului german ca premisă pentru următorul pas. Este evident că o astfel de propagandă pentru pace are și aspectele sale dubioase, căci poate duce cu ușurință la fixarea în creierul multor persoane a ideii că regimul actual este animat de dorința de a păstra pacea în toate circumstanțele.
Acum a devenit necesar să schimbămg radual psihologia poporului german l și să-l facem treptat să-și dea seama că există lucruri care dacă nu pot fi puse în practică prin mijloace pașnice, să fieimpuse prin metode de forță și violență … . ” [4].
Chamberlain (foto sus) dând mâna lui Hitler în speranța că situarea relațiilor anglo-germane deasupra angajamentelor internaționale va salva Europa de război.
Despre criza Sudeților, Chamberlain a făcut odată o declarație infamă : „Cât de oribil ar fi dacă ar trebui să săpăm tranșee și să purtăm măști de gaze aici, din cauza unui conflict dintr-o țară îndepărtată, între oameni despre care nu stim nimic”.
Polonia între ciocan și nicovală
Politica externă poloneză a intrat, de asemenea, în atenție. S-ar putea crede că munții Carpați au furnizat întotdeauna o graniță naturală pentru polonezi la nord și cehi / slovaci la sud, dar trecerile de munte, cum ar fi la Cieszyn / Těšín, erau etnic amestecate. Acest lucru a dat locunor revendicări teritoriale .
La 23 ianuarie 1919, Cehoslovacia a invadat și a luptat un scurt război cu Polonia pentru trecătorile montane pe care Polonia le-a pierdut . Relațiile Varșoviei cu Praga au fost marcate de revanșism care a motivat la 1 octombrie 1938 confiscarea de către Polonia a unei părți din teritoriul statului cehoslovac slăbit.
De remarcat sunt jurnalele lui Jan Szembek , subsecretar polonez pentru afaceri externe la acea vreme, și ale lui Józef Beck , ministru de externe de mult timp sub Józef Piłsudski, din lectura cărora se înțelege că anexarea de către Polonia a teritoriului „Cieszyn-Silezia” era legată de salvarea acestei regiuni ,care aparținea Cehoslovaciei, de ocupația germană.
Harta: Dezmembarea Cehoslovaciei ca urmare a Acordului de la Munchen
Szembek menționa că Beck avea în urma dezintegrării Cehoslovaciei, ideea pe termen lung a unui baraj anti-german în Balcani.
Poate că aceasta nu poate fi o explicație convingătoare având în vedere că crearea acestui baraj anti-german s-a bazat pe scenarii care nu au avut loc. Dar apologeții sovietici au tendința de a merge mai departe și de a asocia acest lucru cu semnarea de către Józef Piłsudski încă în 1934, a unui pact de neagresiune al Poloniei cu Hitler .
În 2009, la televiziunea rusă a fost difuzat un documentar intitulat Secretele protocoalelor secrete, în care se susținea că pactul cu Germania lui Hitler din 1934 conținea protocoale secrete îndreptate împotriva URSS, care ar fi restructurat granițele întregii Europe .
Ar trebui să spunem însă că pactul polono-german din 1934 a fost un tip de tratat diferit de cel încheiat de URSS cu Hitler în 1939 și că de fapt, era mai asemănător cu pactul polono-sovietic din 1932.
Ceea ce se știe mai puțin despre diplomația poloneză din acea epocă este despre existența unei dovezi circumstanțiale a faptului că, înainte de semnarea pactului polon-german, Piłsudski a supus francezilor ideea unui război preventiv împotriva germanilor, pe care francezii l-au respins, determinându-l pe Piłsudski să semneze acordul cu Germania.
Józef Beck remarca :
„După cum mi-a spus mareșalul [Piłsudski], el a examinat în profunzime argumentele pro și contra și toate șansele unui război preventiv, înainte de a lua decizia de a negocia cu Germania … În sfera militară, mareșalul a calculat că cel mai slab punct din forțele noastre armate era comanda superioară. Slăbiciunea eventualilor noștri aliați din acea perioadă ne-a făcut să abandonăm ideea unui război preventiv ”.
Indiferent de platitudinile publice pe care le-au generat cele două pacte cu Germania și URSS, este clar că, în particular, Piłsudski și succesorul său, Edward Rydz-Śmigły, au văzut atât Germania nazistă cât și URSS ca pe o amenințare la adresa statului polonez.
Drept urmare, au fost elaborate două planuri militare distincte pentru a face față acestor amenințări: Planul Zachód pentru a face față Germaniei naziste și Planul Wschód pentru a face față URSS.
Niciunul dintre planuri nu a anticipat că ambele țări ( Germania și URSS) vor fi aliați. Planul Zachód, planul adoptat în septembrie 1939 se învârtea în jurul menținerii Poloniei de Sud-Est (Ucraina de Vest), astfel încât proviziile și ajutoarele occidentale să poată fi aduse din portul românesc Constanța. Polonezii s-au bazat pe promisiuni din partea Franței și a Marii Britanii că vor primi ajutor în cazul unui atac german, dar în realitate, niciun ajutor nu a venit și invazia sovietică a făcut ca Planul Zachód să fie inaplicabil.
Harta: Puterile europene și împărțirea Poloniei între Germania nazistă și Uniunea Sovietică în septembrie 1939.
Stâlpii „prieteniei” nazisto-sovietice
La 19 august 1939, Stalin ar fi susținut un discurs în care a declarat că „ scopul nostru este să ne asigurăm că Germania poate continua să lupte cât mai mult timp posibil, pentru a epuiza și ruina Anglia și Franța. Astfel, poziția noastră este clară … rămânând neutri, ajutăm Germania economic, cu materii prime și produse alimentare. Pentru noi este important ca războiul să continue cât mai mult posibil, pentru ca ambele părți să-și epuizeze forțele. ”
În timp ce acest lucru concordă cu ceea ce știm despre motivele lui Stalin și ideologia sovietică, însăși existența acestor cuvinte a fost pusă în discuție de către istoricii ruși. Dacă sunt sau nu cuvintele lui Stalin rămâne în discuție. Ceea ce știm este că, la 1 iulie 1940, Stalin i-a spus ambasadorului britanic de atunci la URSS Stafford Cripps :
„În timpul negocierilor de dinainte de război cu Anglia și Franța, URSS a dorit să schimbe vechiul echilibru … Anglia și Franța au vrut să-l păstreze. Germania a dorit, de asemenea, să facă o schimbare în echilibru, iar această dorință comună de a scăpa de vechiul echilibru a creat o bază pentru apropierea de Germania „. [5]
Molotov în ultimii ani a comentat în contextul diplomației timpurii a Războiului Rece: „ Sarcina mea ca ministru al afacerilor externe era să extind cât mai mult posibil granițele patriei. Și se pare că eu și Stalin am făcut față acestei sarcini destul de bine. ”
Alianța sovietică cu Germania nazistă trebuie văzută și în acest fel. Pofta lui Stalin de pământ și de a-l determina pe Hitler să se întoarcă spre vest ar trebui să fie luată în considerare ca fiind principalul motiv pentru care acesta a fost de acord cu pactul Molotov-Ribbentrop.
De ce Hitler a fost de acord cu o astfel de alianță cu Stalin este pare mult mai simplu. Deși Von Ribbentrop a afirmat „ca idee a sa”, că l-a convins pe Hitler să o urmărească, el a recunoscut: „ pentru că am căutat să creez o contrapondere pentru Occident și pentru că am vrut să asigur neutralitatea rusă în cazul unui conflict germano- polonez. ” [6]
Indiferent dacă Von Ribbentrop știa sau nu, această linie l-a servit pe Stalin.
Război hibrid, 1939
În perioada premergătoare declanșării războiului cu Polonia, Hitler a folosit aceleași tactici ca și înainte de criza Sudeților, încercând să-și convingă propriul popor și Occidentul că este un om al păcii și că Danzigul ar fi ultima sa cerere.
Curios, dar germanii au folosit și o versiune prototip a ceea ce numim acum „război hibrid”. La 4 august 1939, „ criza vamală din Danzig ” a izbucnit după ce a fost formată și susținută o miliție germană de către Albert Forster, care la rândul său primise ordine de la Berlin pentru a încuraja agitația germano-poloneză.
Până la sfârșitul lunii iulie, această miliție fusese susținută de trupele SS, care intraseră în oraș sub pretextul că toți participau la un concurs sportiv.
Intenția lor era de a forța oficialii vamali polonezi care monitorizau importurile, astfel încât armele germane să poată să ajungă liber în mâinile rezidenților germani din Danzig. Între timp, armata germană a început să se mobilizeze la graniță. Pe 4 august, Varșovia l-a sunat pe Hitler, amenințând că va închide portul Danzig pentru toate livrările germane, inclusiv pentru importurile de produse alimentare. Bineînțeles, propaganda nazistă, a folosit acest lucru ca pe un exemplu de „teroare poloneză” împotriva germanilor din Danzig.
De-a lungul anului 1939 și, în special, până la izbucnirea celui de-al doilea război mondial, propaganda nazistă împotriva polonezilor s-a intensificat , culminând cu ceea ce este numită în mod obișnuit „Operațiune Conserve de carne” sau „Operațiunea Himmler”.
Simultan, regimul lui Hitler a încurajat tensiuni etnice între germani și lituanieni asupra regiunii Klaipeda (Memel) ca preludiu al ultimatumului emis pe 20 martie 1939 guvernului lituanian.
Ultimatul a cerut să renunțe la regiunea Prusiei și să se asigure că germanilor din restul Lituaniei li se va acorda protecție deplină în schimbul unei zone libere lituaniene.
Până la 22 martie, Lituania a capitulat la aceste solicitări constatând că Regatul Unit și Franța (semnatari ai unui acord din 1924 care afirmă că Klaipeda era lituaniană) erau încă în modul de apariție și că germanii amenințau invazia dacă nu-și croiau drum.
Klaipėda a fost ultimul câștig teritorial fără a fi tras nici un foc de armă al lui Hitler, înainte de izbucnirea în septembrie 1939 a războiului împotriva Poloniei. Când sovieticii au emis ultimatumul lor pentru restul Lituaniei în iunie 1940, germanii i-au ajutat făcând presiuni asupra lituanienilor să accepte cererile sovietice.
Așadar, propaganda pe care atât Germania nazistă, cât și Uniunea Sovietică au folosit-o pentru a-și justifica cuceririle imperiale în perioada 1939—41 se aseamănă în mare măsură . Când Stalin a apelat la cucerirea statelor baltice și a Finlandei, Stalin a încurajat rușii etnici și agitatorii comuniști să strige că au nevoie de „salvare” de la fiecare guvern. Diversiunea pe care Stalin a folosit-o pentru a declanșa războiul de iarnă împotriva Finlandei la sfârșitul anului 1939 – începutul anului 1940 este extrem de asemănătoare cu operațiunea diversionistă germană de la Radio Gleiwitz pe care Hitler a folosit-o pentru a justifica invazia germană asupta Polonieila 1 septembrie 1939.
Foto. O caricatură din 1939, despre apropierea lui Stalin de naziști
În ceea ce privește afirmația că expansionismul sovietic a avut pur și simplu un scop de apărare, aceasta ridică mai multe întrebări decât răspunsuri. Cu siguranță ea nu explică profunzimea colaborării regimului lui Stalin cu Germania lui Hitler între 1939-1941. De asemenea, nu explică de ce vechile fortificații precum linia Stalin au fost slăbite în mod deliberat. De asemenea, nu explică de ce Armata Roșie a funcționat atât de prost în toamna anului 1941.
După cum sa dovedit, doctrina sovietică conform căreia Armata Roșie ar fi pregătită să exporte „revoluția mondială” au pus-o în poziții ofensive, mai degrabă decât în poziții defensive. În ultimă instanță, profunzimea colaborării dintre Germania nazistă și URSS a alimentat direct aceeași agresiune germană .
Cenzurarea istoriei în stilul lui Putin
O mare parte din istoriografia rusă contemporană se bazează pe conceptul că URSS a fost întotdeauna angajată într-o luptă eroică și virtuoasă vag definită împotriva fascismului. Putin a făcut demult timp demersuri pentru a declara ilegală criticarea Armatei Roșii , chiar și la nivel tactic .
Chiar și faptul de a relata că soldați ai Armatei Roșii au jefuit și violat pe parcursul avansului lor în luptele împotriva Wehrmacht – ului, în special în etapele finale ale războiului, poate atrage acuzația de promovare a propagandei naziste .
Între timp, dictatorul rus a încercat să justifice pactul Molotov-Ribbentrop pe baza falsurilor propagandistice prezentate mai sus, mergând până la punctul în care susține că URSS nu a invadat Polonia în 1939.
Criticați aceste minciuni ordinare și veți fi acuzați de „diseminare” a unor informații false în mod deliberat cu privire la eroismul popoarelor Uniunii Sovietice în timpul celui de-al doilea război mondial „, ceea ce în Rusia este o infracțiune penală, așa cum a aflat bloggerul rus Vladimir Permin , cu sediul în Perm ,silit să plătească o amendă de 200.000 de ruble, când a scris o postare în care prezenta colaborarea sovieto- nazistă.
Chiar dacă acest articol trata, în principal, motivele pentru care a apărut pactul Molotov-Ribbentrop mai degrabă decât consecințele sale, faptul că el contesta propaganda lui Putin însemns că citirea și distribuirea sau traducerea acestuia este acum ilegală în Rusia .
VA URMA
[1] Lucrările colecționate ale lui Iosif Stalin , vol. 14 , p. 366.
[2] Ibid. , Vol. 7 , pag. 14.
[3] Citat în Montefiore, Stalin , pag. 273.
[4] Citat în Joachim Fest, Hitler , p. 536-7.
[5] Citat aici
[6] Citat aici
31/08/2020 - Posted by cersipamantromanesc | ISTORIE | Al doilea razboi mondial, anexarea austriei, Anschlussul lui Hitler, „barbaria cehă”, cehoslovacia, germanii sudeți, Henlein, miza sudeților, o directivă hitleristă intitulată „Case Green”, o temă periculoasă, Operațiunea Fall Grün, Partidul sudeților germani, Uzinele Skoda
2 comentarii »
Lasă un răspuns Anulează răspunsul
Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
BINE ATI VENIT !
Eu, iubite cetitoriule, nicăirea n-am aflatŭ nici un istoric, nici latin, nici leah, nici ungur, şi viiaţa mea, Dumnezeu ştie, cu ce dragoste pururea la istorii, iată şi pănă la această vârstă, acum şi slăbită. De acéste basne să dea seama ei şi de această ocară. Nici ieste şagă a scrie ocară vécinică unui neam, că scrisoarea ieste un lucru vécinicŭ. Cândŭ ocărăsc într-o zi pre cineva, ieste greu a răbda, dară în véci? Eu voi da seama de ale méle, câte scriu. Făcutu-ţ-am izvod dintăiaşi dată de mari şi vestiţi istorici mărturii, a cărora trăiescŭ şi acum scrisorile în lume şi vor trăi în véci. Şi aşa am nevoit, să nu-mi fie grijă, de-ar cădea această carte ori pre a cui mână şi din streini, carii de-amăruntul cearcă zmintélile istoricilor. Pre dânşii am urmat, care vezi în izvod, ei pavăţa, ei suntŭ povaţa mea, ei răspundŭ şi pizmaşilor neamului acestor ţări şi zavistnicilor. Putérnicul Dumnezeu, cinstite, iubite cetitoriule, să-ţi dăruiască după acéste cumplite vremi anilor noştri, cânduva şi mai slobode veacuri, întru care, pe lângă alte trebi, să aibi vréme şi cu cetitul cărţilor a face iscusită zăbavă, că nu ieste alta şi mai frumoasă şi mai de folos în toată viiaţa omului zăbavă decâtŭ cetitul cărţilor. Cu cetitul cărţilor cunoaştem pe ziditoriul nostru, Dumnezeu, cu cetitul laudă îi facem pentru toate ale lui cătră noi bunătăţi, cu cetitul pentru greşalele noastre milostiv îl aflăm. Din Scriptură înţelégem minunate şi vécinice fapte puterii lui, facem fericită viiaţa, agonisim nemuritoriŭ nume. Sângur Mântuitorul nostru, domnul şi Dumnezeu Hristos, ne învaţă, zicândŭ: Čńďèňŕèňĺ ďèńŕíiŕ, adecă: Cercaţi scripturile. Scriptura departe lucruri de ochii noştri ne învaţă, cu acéle trecute vrémi să pricépem céle viitoare. Citéşte cu sănătate această a noastră cu dragoste osteneală.
- De toate fericii şi daruri de la Dumnezeu voitoriŭ
- Miron Costin, care am fost logofăt mare în Moldova
Categorii
- ANALIZE (708)
- ANTIROMÂNISM (4)
- CONTRAPROPAGANDĂ (8)
- CREDINTA (269)
- CULTURA (29)
- DIVERSE (952)
- DIVERTSMENT (1.608)
- UMOR (186)
- ȘTIINȚA (64)
- FORUM (25)
- Fără categorie (13)
- ISTORIE (1.460)
- ISTORIE ROMÂNEASCĂ (4.899)
- ANTICHITATE (13)
- EVUL MEDIU (15)
- ROMANIA MODERNA (20)
- LUMEA ROMANEASCA (4.680)
- ARTA (33)
- CREDINTA (296)
- LITERATURA (56)
- MARI ROMANI (199)
- MUZICA (664)
- POLITICA (1.398)
- PRESA INTERNATIONALA (1.120)
- PRESA ROMÂNEASCĂ (887)
- LECTURI NECESARE (143)
- ROMÂNII DESPRE ROMÂNI (78)
- PROPAGANDA ANTIROMÂNEASCĂ (6)
- Propagandă rusă (11)
- ROMANII DIN JURUL ROMANIEI (652)
- AROMANII DIN BALCANI (78)
- BASARABIA SI BUCOVINA (449)
- ROMANII DIN LUMEA INTREAGA (10)
- VIDEO (5)
- YOUTUBE (4)
-
Articole recente
- ZIUA DE 5 IUNIE ÎN ISTORIA ROMÂNILOR
- În acest an comemorarea Zilei Trianonului nu a mai putut fi ignorată
- Cum a căzut în dizgrație Ana Pauker,lidera evreică a Partidului Comunist din România
- ZIUA DE 4 IUNIE ÎN ISTORIA ROMÂNILOR
- Genocidul antiromânesc şi încercările de a scoate în afara istoriei poporul român
Count Flag
Blogroll
- Art Emis
- Basarabia Literara
- Cristian Negrea blog
- etelecom.ro-magazin
- Foaie nationala
- Gandeste
- George Damian
- Hotnews MD
- Istoria militara
- Istoria.md
- Istorii regasite
- Jurnal MD
- Justitiarul
- napoca news
- neoplaza.ro
- Publika.md
- Radio Chisinau
- Rgn press-Romanian Global News
- Secretele istoriei
- Timpul MD
- Tiparituri romanesti
- Unimedia md
- Universul cunoasterii
- Ziaristi Online
- Ziarul de Garda md
Arhive
Meta
Urmareste facebook
A republicat asta pe My Blog.
ApreciazăApreciază
:) :) :)
ApreciazăApreciază