CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

STRĂINI ÎN ŢARA NOASTRĂ. VIDEO


Image result for ţara secuilor nu e românia

 

 

 

Un politician reprezentativ pentru politicienii şi formatorii de opinie maghiari din România.

Róbert Kálmán Ráduly  (n. 26 februarie 1968) este un politician român de etnie maghiară, primar al municipiului Miercurea Ciuc începând cu 2004, ales din partea UDMR.
În legislaturile 1996-2000 și 2000-2004 a fost deputat de Harghita, ales din partea UDMR.  

Primarul din Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman (UDMR), a fost amendat de CNCD pentru impunerea cunoaşterii limbii maghiare  
declara  în cadrul manifestărilor vizând arborarea unui drapel secuiesc de mari dimensiuni în centrului municipiului harghitean :

„Trăim într-o lume în care limba maghiară a devenit discriminatorie în Miercurea Ciuc. Astăzi este ziua în care trebuie să spunem clar: cunoaşterea limbii maghiare este obligatorie, nu discriminatorie, ci obligatorie în Miercurea Ciuc, începând de la prefect, corespondenţii televiziunilor şi radiourilor româneşti, toată lumea care trăieşte din impozitele secuilor trebuie să ne cunoască limba, limba noastră maternă”, a afirmat Raduly Robert, de pe scena improvizată în apropierea catargului drapelului secuiesc.

 

 

 

 

 

Image result for Róbert Kálmán Rádulyofera steag secuiesc lui iohannis photos

 

 

 

 

 

În timpul unei vizite efectuate în luna iulie a.c. de preşedintele României, în judeţele Harghita şi Covasna, primarul de Miercurea Ciuc  Raduly Robert Kalman, a ţinut să-şi etaleze până la capăt obsesia izolaţionistă, oferindu-i lui Klaus Iohannis un steag al Ţinutului Secuiesc…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vânzătorii de la Kaufland nu au făcut altceva decât să aplice în practică  directiva liderilor maghiari  de tipul lui Raduly, conform căreia: „cunoaşterea limbii maghiare este obligatorie, nu discriminatorie, ci obligatorie , începând de la prefect, corespondenţii televiziunilor şi radiourilor româneşti, toată lumea care trăieşte din impozitele secuilor trebuie să ne cunoască limba, limba noastră maternă”.
Cât despre „dreptul”cetăţenilor unei ţări de a nu cunoaşte limba ţării ai căror cetăţeni sunt, vă atrag atenţia că noi vorbim aici despre discriminarea unui cetăţean român care nu se poate aproviziona, sau nu poate avea acces la nişte servicii în ţara lui, atunci cînd vorbeşte limba sa natală care este întâmplător şi limba oficială a ţării sale (adică limba română), pe motiv că nu ştie limba unui minoritar…
Cum s-ar simţi oare un ungur din România în faţa unei vânzătoare tătăroaice din Constanţa, care ar refuza să-l servească pe motiv că acesta nu ştie limba tătară?
Ce ziceţi, ar ţipa ca din gură de şarpe că e discriminat ?

Nu cumva ar fi mai bine să încerce să reflecteze serios asupra articolului 13 din Constituţia României, care spune clar că în ţara noastră limba oficială este limba română şi asupra semnificaţiei sintagmei „limba oficială”.
Rostul unei limbi oficiale este şi acela de comunicare interetnică, nu-i aşa?
Altfel ce să facem, să  ne apucăm după mintea unor imbecili, să învăţăm cu toţii  şi noi şi toţi etnicii minoritari, limbile maghiară, germană, turcă, tătară, ţigănească, ucraineana, sârbă, croată, slovacă, bulgară, armeana, rusă, albaneză, greacă, idiş şi alte limbi, sau să vorbim între noi româneşte ?
Ce să facă un ucrainean sau un turc din România, să înveţe limba maghiară, special pentru momentul istoric în care va dori să cumpere mititei de la Kaufland Harghita, sau să insiste ca unguroaica de la tejghea să vorbească  limba ucraineană sau turcă ?
 

Publicitate

07/09/2017 - Posted by | LUMEA ROMANEASCA | , , , , , , , , , , , ,

7 comentarii »

 1. Cred ca functioneaza si invers, un cetatean roman dintr-o minoritate oarecare are dreptul constitutional sa nu invete limba romana, asumandu-și toate greutatile care rezulta din aceasta decizie. Cred ca se face prea mult caz pe seama filmuletului controversat facut de un individ care evident avea ceva de demonstrat.

  Apreciază

  Comentariu de adrianport | 07/09/2017 | Răspunde

  • Se pare că d-ta nu ai aflat, că de curând aceiaşi unitate Kaufland a fost amendată, tot pentru discriminare antiromânească, atunci când la un control s-a constatat că limba română era exclusă în magazinele acesteia, iar prospectele şi reclamele erau tipărite exclusiv în limba maghiară, de parcă românii nici nu ar fi existat în această ţară…
   Pe de altă parte, vă reamintesc că primarul Raduly Robert Kalman , a fost amendat de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării , după ce acesta a declarat fără echivoc că :
   „ Astăzi este ziua în care trebuie să spunem clar: cunoaşterea limbii maghiare este obligatorie, nu discriminatorie, ci obligatorie în Miercurea Ciuc, începând de la prefect, corespondenţii televiziunilor şi radiourilor româneşti, toată lumea care trăieşte din impozitele secuilor trebuie să ne cunoască limba, limba noastră maternă”.

   Vânzătorii de la Kaufland nu au făcut altceva decât să aplice în practică această directivă a liderilor maghiari de acolo, aşa încât nu aveţi nici un motiv să vă îndoiţi de autentcitatea scenelor de felul celor descrise în filmuleţul prezentat de un cetăţean pe care d-ta îl califici grăbit drept „idiot”
   Cât despre „dreptul”cetăţenilor unei ţări de a nu cunoaşte limba ţării ai căror cetăţeni sunt,vă atrag atenâia că noi vorbim aici despre discriminarea unui cetăţean român care nu se poate aproviziona, sau nu poate avea acces la nişte servicii în ţara lui, atunci cînd vorbeşte limba sa natală care este întâmplător şi limba oficială a ţării sale (adică limba română), pe motiv că nu ştie limba unui minoritar…
   Te întreb pe dumneata, cum crezi că s-ar simţi un ungur din România în faţa unei vânzătoare tătăroaice din Constanţa, care ar refuza să-l servească pe motiv că acesta nu ştie limba tătară?
   Ce zici, ar ţipa ca din gură de şarpe că e discriminat ?
   Cred că ar fi bine să încerci să reflectezi serios asupra articolului 13 din Constituţia României şi asupra semnificaţiei sintagmei „limba oficială”.
   Nu crezi că rostul unei limbi oficiale este şi acela de comunicare interetnică?
   Ce facem,ne apucăm după mintea unor imbecili,să învăţăm cu toţii maghiară, germană, turcă, tătară, ţigăneşte, ucraineana, sârbă,croată, slovacă,bulgară,armeana, ruseşte,albaneză,greacă, idiş şi alte limbi minoritare, sau vorbim între noi româneşte ?
   Ce să facă un ucrainean sau un turc din România, să înveţe limba maghiară special pentru momentul istoric în care va dori să cumpere mititei de la Kaufland Harghita, sau să insiste ca unguroaica de la ghişeu să vorbească ucraineana sau turca ?
   Când vei avea un răspuns serios, mai vorbim, dacă nu las-o mai moale cu calificativele insultătoare….

   Apreciază

   Comentariu de cersipamantromanesc | 08/09/2017 | Răspunde

 2. A republicat asta pe Octavpelin's Weblog.

  Apreciază

  Comentariu de octavpelin | 09/09/2017 | Răspunde

 3. Da, cu siguranță, este comparabil faptul că un provocator nu a primit 3 mici, chiar dacă a cerut de trei ori, chiar înaintea cu jumate de oră deschiderii casei, cu provocația unor familii, copii și femei gravide care au „atacat” niște huligani „pașnici” înarmați numai cu lanțuri, bâte, pietre și cărămizi:

  Apreciază

  Comentariu de Zsolt | 13/09/2017 | Răspunde

  • Aşa ar fi, dacă n-ar fi aşa, d-le Zsolt…
   Incidentul de la sfârșitul lunii august de la magazinul Kaufland Odorheiu Secuiesc, când o angajată a refuzat să servească un client român pe motiv că ea nu vorbește limba română, nu este nici singular și nici izolat. Lucrurile sunt în realitate cu mult mai grave.
   Dacă ar fi să ne referim doar la Kaufland, să ne amintim că:
   În luna mai 2012 Kaufland Sfântu Gheorghe este somat de Prefectura Covasna să respecte legea și să nu-și mai facă reclamă exclusiv în limba maghiară
   În decembrie 2015 Kaufland Târgu Secuiesc avea în magazin,etichete exclusiv în limba maghiară.
   Recent, comisarii au efectuat un control la Kaufland Odorheiu Secuiesc.
   Ei au supravegheat o perioadă de timp activitatea grill-ului și au văzut cum clienţii români nu a putut să se înțeleagă cu vânzătoarea, fiindcă aceasta refuza să comunice în limba română. Astfel, clientii nu au putut să comande. În cele din urmă, inspectorii ANPC au intervenit.

   Vânzătorii de la Kaufland nu au făcut altceva decât să aplice în practică  directiva unor lideri maghiari de tipul primarului Raduly Robert Kalman ,care a fost amendat şi el de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, după ce a declaratcu obrăznicie în public: 
   „cunoaşterea limbii maghiare este obligatorie, nu discriminatorie, ci obligatorie , începând de la prefect, corespondenţii televiziunilor şi radiourilor româneşti, toată lumea care trăieşte din impozitele secuilor trebuie să ne cunoască limba, limba noastră maternă”.
   Adică, românii, germanii, ucrainenii, armenii, evreii,turcii, tătarii,grecii, slovacii,albanezii,lipovenii etc, cetăţeni ai României ar fi obligaţi să vorbească magiara !!!
   Reciproca nu e valabilă_ Ungurii n-ar trebui să învete si ei, în afară de română, albaneza, turcă, tătară, română,ucraineană, rusă, slovacă, germană, pentru a fi pregătiţi să se ddescurce în faţa unor vţnzători sau medici aparţinând acestor minorităţi ?

   Cine pe cine face provocator, d-le Zsolt ?

   Cât despre „dreptul”cetăţenilor unei ţări de a nu cunoaşte limba ţării ai căror cetăţeni sunt, vă atrag atenţia că noi vorbim aici despre discriminarea unui cetăţean român care nu se poate aproviziona, sau nu poate avea acces la nişte servicii, inclusiv medicale în ţara lui, atunci când vorbeşte limba sa natală care este întâmplător şi limba oficială a ţării sale (adică limba română), pe motiv că nu ştie limba unui minoritar…
   Cum v-aţi simţi dv.ca ungur din România în faţa unei vânzătoare tătăroaice din Constanţa, care ar refuza să vă servească pe motiv că d-ta nu vorbeşti limba tătară? Sau poate o vorbeşti ?
   Ce s-ar face un ungur din România dacă, apelând la aceeaşi logică strâmbă în timp ce se plimbă prin frumoasa noastră ţară, ar da în magazine sau în spitale peste persoane care i-ar pretinde să vorbească ucraineană, germană, sârbă, croată, turcă,slovacă,ţigăneşte , idiş,armeană, greacă sau mai ştiu eu ce altă limbă minoritară?
   Ce ziceţi, ar ţipa ca din gură de şarpe că e discriminat ?

   Nu cumva ar fi mai bine să încerce să reflecteze serios asupra articolului 13 din Constituţia României, care spune clar că în ţara noastră limba oficială este limba română şi asupra semnificaţiei sintagmei „limba oficială” ?
   Ce este limba română altceva decât o limbă de comunicare inter etnică, menită să ne ajute să comunicăm între noi ?

   Ce să facă un ucrainean sau un turc din România, să se apuce să înveţe limba maghiară, special pentru momentul istoric în care va dori să cumpere mititei de la Kaufland Harghita, sau să insiste ca unguroaica de la tejghea să vorbească limba ucraineană sau turcă ?

   Altfel ce să facem, să  ne apucăm după mintea unor imbecili, să învăţăm şi noi şi toţi etnicii minoritari, limbile maghiară, germană, turcă, tătară, ţigănească, ucraineana, sârbă, croată, slovacă, bulgară, armeana, rusă, albaneză, greacă, idiş şi alte limbi, sau să vorbim între noi româneşte ?

   Cât despre filmuleţe cu altercaţii între unguri şi români, pot să vă servesc şi eu o mulţime de provocări etnice antiromâneşti având ca autori extremişti unguri..

   numai că eu cred că ar fi mai folositor pentru noi toţi să reflectăm şi asupra felului cum gândeşte un conaţional de-al dv.ungur din Ardeal.

   Watch this! :

   Apreciază

   Comentariu de cersipamantromanesc | 14/09/2017 | Răspunde

   • Nu vrea să comentezi incidentul de la Odorhei, pentru că acela nu este un incident real, ci o provocare.
    În schimb văd că dvs. acordați prea mare atenție unei banalități că o persoană nu a fost servit cu trei mici într-un magazin. În schimb despre un incident real, în care niște huligani înarmați cu bâte, lanțuri, pietre și cărămizi, atacau un grup de familii, unde erau copii minori de 6-8 ani, femei gravide, care erau la un eveniment familiar, pașnic, neprovocând sub nici un fel, s-au trezit bruscați de niște vandali, nu doriți să scrieți nici măcar trei rânduri. Este de condamnat și faptul dacă cineva aplaudă o astfel de crimă, sper că guvernul ungar va interveni, cu toate posibilitățile diplomatice, fiind implicați mai multe cetățeni ai săi, până când autoritățile române vor pedepsi în mod exemplar acești maimuței de la „U”.

    Apreciază

    Comentariu de Zsolt | 15/09/2017

   • Când intamplari de acest gen se întâmplă odată, putem sa le spunem incidentE. Atunci când astfel de practici se repetă, atunci nu putem să mai vorbim despre un incident, ci despre o politică deliberată antiromânescă.
    Am spus şi repet că huliganii nu au naţionalitate şi că tot atât de mult putem vorbi despre agresiuni comise de derbedei unguri, numai că nu despre asta e vorba ci despre incitările în masă pe care atât propaganda din Ungaria cât şi cea a unor lideri unguri le propagă în rândurile maghiarilor de la noi.

    V-am dat exemplu renumitului primar Raduly, care a binevoit să pretindă că toată lumea e „obligată” să vorbească limba maghiară în judeţele majoritar maghiare !
    Toată lumea, adică românii, nemţii, ţiganii şi în general toate naţionalităţile care vieţuiesc acolo.
    Păi să nu vă fie cu supărare, asta e o imbecilitate fără seamăn !… Din păcate, astfel de lideri maghiari găsesc ascultare în rândurile maghiarimii, în special în secuime.
    Oare nu e suficientă explicaţia că ucrainenii, tătarii, turcii, românii, armenii, evreii, grecii, sârbii,slovacii, germanii etc.care trăiesc în România, nu au cum să înveţe limba celorlalţi, numai şi pentru faptul că pentru asta există în orice ţară o limbă oficială, menită să servească, printre altele, la comunicarea interetnică.
    Un ungur nu are de ce să înveţe limba ţigănească, dacă întâmplarea îl duce într-o localitate majoritar ţigănească unde este pus într-un magazin în faţa unui vânzător ţigan care pretinde ca ungurul să ştie ţigăneşte…
    Tot aşa,un roman sau un grec de la noi nu au nici o obligaţie să vorbească ungureşte, atunci când merg în secuime.
    Tocmai de aceea noi trebuie să ştim cu toţii LIMBA ROMÂNĂ.

    Apreciază

    Comentariu de cersipamantromanesc | 16/09/2017


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: