CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 15 NOIEMBRIE.VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15 noiembrie, istoricul zilei

 

 

 

459:  S-a nascut B’utz Aj Sak Chiik, cunoscut sub numele Manik (d.? 501), rege al  orașului Maya Palenque. A urcat pe tron pe 28 iulie  487, domnind pana 501.

 

 

 

 

 

 565: A urcat pe tronul Imperiului Bizantin imparatul Iustin al II – lea (n.cca. 520 – 5 octombrie 578). A stat pe tronul imperial pana in anul  574.

În urma campaniilor dezastruoase desfășurate în părțile de răsărit ale imperiului, Iustin a început să manifeste tulburări mentale.

Recunoscând singur aceste crize de nebunie, Iustin a hotărât să nominalizeze un co-împărat, cu titlul tradițional de Cezar.

Influențat de către soția sa, împărăteasa Sofia, Iustin a trecut peste rudele sale și l-a numit pe comandantul Excubitorilor (garda palatului imperial), Tiberius, în această înaltă poziție de Cezar, la data de 7 decembrie 574. 

În următorii ani, până la moartea sa, Iustin a trăit în „retragere”, în timp ce afacerile de stat au fost în mâinile soției sale Sofia și ale lui Tiberius, succesorul său desemnat.

A decedat după patru ani, timp în care starea sănătății sale mentale a continuat să se deterioreze.

 

 

 

 

1025 : Urca pe tronul Bizantului, împăratul Constantin al VIII- lea Porfirogenet; (n. 960 – d. 11 noiembrie 1028).

A fost fiul împăratului Romanos al II-lea și al împărătesei Theophano si  fratele mai mic al  împăratului Vasile al II-lea, care a murit fără copii, lăsand astfel conducerea Imperiului Bizantin în mâinile sale.

 Constantin al VIII-lea Porfirogenet a condus imperiul  din 15 decembrie 1025, până la moartea sa.

 

 

 

 

1280: A decedat Albertus Magnus sau Albert cel Mare ( n. în 1195),  unul din cei mai reprezentativi filosofi crestini  ai Evului Mediu, calugar dominican, profesor  al filosofului crestin lui Toma de Aquino și al lui Pedro Hispano , viitorul papă  Ioan al XXI- lea.

 

 

 

 

 

A fost beatificat  la 1622  de către Papa Grigore al XV-lea și a fost canonizat de Papa Pius al XI-lea, în 1931, fiind sărbătorit în Biserica  Catolica la data de 15 noiembrie.

 

 

 

 

1397:  S-a nascut Papa Nicolae al V-lea (d. 14 martie 1455)  aflat in tronul pomtifical  în perioada 6 martie 1447 – 24 martie 1455. Papa Nicolae al V-lea s-a născut cu numele de Tommaso Parentucelli iar pontificatul său a fost marcat de evenimente dramatice, dintre care cel mai important este caderea Constantinopolului in mainile turcilor (1453).  Este ultimul papă cu numele de Nicolae.

 

 

 

1498: S-a nascut  Eleonore de Austria, regină a Portugaliei şi Franţei; (d. 25.02.1558).

 

 

 

 

 

 

 

 La 16 iulie 1518 s-a căsătorit cu Manuel I al Portugaliei și au avut doi copii, infantele Carlos, care a murit copil (născut 18 februarie 1520) și infanta Maria (născută pe 8 iunie 1521).

Rămasă văduvă, la 4 iulie 1530 s-a căsătorit cu Francis I al Frantei , cu care nu a avut copii.

 

 

 

 

1533:  Conquistadorii spanioli condusi de  Francisco Pizarro ajung in Cuzco, capitala Imperiului Inca, aflat pe teritoriul actualului stat sud-american  Peru.

 

 

 

 

Francisco Pizzaro Gonzales, n. 1471 sau 1476 – m. 6 iunie 1541.

 

 

Pe 26 iulie 1529, Pizarro obține de la imparatul Carol Quintul permisiunea de a cuceri Peru, fiind numit guvernator și căpitan general al Noii Castilii, cum va fi numită regiunea respectivă.

În ianuarie 1531, Pizarro pleacă din Panama, cu cei patru frați, Hernando, Gonzalo și Juan Pizarro și Francisco Martín de Alcántara  pentru a cuceri Peru, îmbarcați pe trei nave (180 de soldați, trei călugări și 37 de cai).

După 13 zile de navigație, debarcă în Golful Coaque (pe coasta Esmeraldas), în apropierea Ecuatorului, de unde pleacă mai departe abia peste șase luni, după ce primește întăriri.

 Reia marșul spre sud, într-o înaintare combinată pe mare și pe uscat, întemeiază orașul San Miguel și, de aici, pornește (24 septembrie 1532) spre Cajamarca, unul dintre cele mai mari și frumoase orașe inca.

Îl atrage și îl face prizonier, prin vicleșug, pe marele inca Atahualpa. În timpul atacului din Cajamarca sunt uciși între 2 000 și 8 000 de amerindieni.

În 1533, Atahualpa, ultimul împărat incaș (numit Sapa Inca), a fost omorât la ordinul conchistadorului Francisco Pizarro.

Deși Atahualpa oferise o cantitate imensă de aur ca răscumpărare, Pizarro i-a înscenat un proces și l-a condamnat la moarte prin ardere pe rug, insa,întrucât acesta a acceptat să se boteze, a fost “numai” strangulat.

Pe 15 noiembrie, primii spanioli intra in capitala Imperiului Incas. Francisco Pizarro si-a facut oficial intrarea in Cuzco la 23 martie 1534.

 

 

1579: A murit prelatul ungur Ferenc David, fondatorul Bisericii Unitariene din Transilvania,  primul episcop al bisericii unitariene din Transilvania. După obiceiul umanist al epocii și-a latinizat numele în Franciscus Davidis.

David s-a născut la Cluj în jurul anului 1520, tatăl său fiind un meșter sas, mama lui o unguroaică din Cluj. După terminarea studiilor la Wittenberg în anul 1551, a fost mai întâi rectorul gimnaziului catolic din Bistrița. După convertirea sa la credința lutherană a activat în 1554 ca pastor evanghelic la Petriș.

 

 

 

 

 

 

Un an mai târziu s-a mutat la Cluj ca rector evanghelic și a devenit superintendentul lutheranilor din oraș. În 1564, după separarea definitivă a calvinilor maghiari de evanghelicii lutherani (sași), a fost ales episcop calvinist al bisericilor maghiare din Transilvania și numit pastor la curtea principelui transilvan Ioan al II-lea Sigismund Zápolya.

Dr. Alexa Popovici menționează că: „de la David Ferenc au rămas un număr de 26 lucrări scrise, printre care amintim cea scrisă și tipărită în 1570 la Cluj cu titlul Konyvecske az igazi kereszteny keresztsegrol (despre adevăratul botez creștin)”.

 

 

 

 

1630: A murit savantul Johannes Kepler, astronom şi matematician german,  care a descoperit că Pământul şi planetele se mişcă în jurul Soarelui, pe orbite eliptice; (n.27.12.1571).

 

 

 

 

 

 

1705:  O oaste austro-daneza  ii invinge pe rasculatii unguri kuruti in batalia de la Zsibo.

Kuruți ( în traducere din maghiara  “haiduci”) este numele dat inițial în Ungaria si Ardeal cetelor de răsculați conduse de Gheorghe Doja (1514).

Ulterior au primit aceeași denumire participanții de diferite etnii la lupta antihabsburgică (antiaustriacă) de la începutul secolului al XVIII-lea sub conducerea lui Francisk Rakoczi al II- lea .

Răscoala curuților s-a încheiat în 1711 prin Pacea de la Satmar (Satu Mare). Cetatea Sólyomkővár (azi Sinteu), bază militară și centru de rezistență a curuților, a fost distrusă și depopulată, iar la Sinteu   au fost colonizați slovaci.

 

 

 

 

1706: A murit  Dalai Lama  Tsangyang Gyatso; (n. 1 martie 1683). A fost singurul dalai-lama care a refuzat viata de calugar.

 

 

 

1708: S-a nascut William Pitt, prim ministru al Marii Britanii; (d. 1778).

 

 

 

1787: A murit  Christoph Willibald Gluck, compozitor şi cântăreţ german, precursor al clasicismului vienez şi mare reformator al operetei (“Orfeu şi Euridike”, “Echo şi Narcis”, “Alceste”); (n.2.08.1714).

 

 

 

1813: Gheorghe Asachi deschide la Academia domnească din Iaşi un curs de inginerie şi hotărnicie in limba român.

 

 

 

Gheorghe Asachi, inginer, poet și dramaturg român

Cursul a funcţionat pană în 1818. Paralel cu el, Gheorghe Asachi a sustinut o intensă activitate culturală şi literară.

 

 

 

1836: Se înfiinţează  in Moldova Conservatorul filarmonic şi dramatic din  Iaşi,deschis sub direcţia lui Gheorghe Asachi, Vasile Alecsandri ( tatal) şi a vornicului Ştefan Catargiu.

În noiembrie 1840, Conservatorul şi-a încetat activitatea.

 

 

 

 

1836: Oraşul Brăila este declarat port liber – “porto-franco“.

 Dupa 289 de ani de ocupatie otomana, Braila a fost  reintegrata Tarii Romanesti, in urma razboiului ruso-turc din 1828-1829, incheiat prin semnarea Tratatului de Pace de la Adrianopol din 2/14 septembrie 1829.

Aceasta a condus la obtinerea libertatii de navigatie pe Dunare si pe mare pentru Tara Romaneasca, ceea ce inseamna desfiintarea monopolului otoman asupra marfurilor romanesti.

In consecinta, Braila a cunoscut un avant economic fara precedent in istoria sa, stimulat si de obtinerea, in 1836, a statutului de porto franco (port care nu impune plata taxelor vamale).

Libertatea comertului in portul Brailei conduce la o crestere spectaculoasa a numarului de vase straine venite aici  pentru comert. Astfel, in anul 1831, vor sosi la Braila pentru a face comert 111 vase,  in 1837 vor intra 449 de vase, iar in 1838 sosesc  685 de vase.

 

 

 

1836: Apare primul manual didactic de desen şi arhitectură românesc: “Elemente de desen şi arhitectură” de Carol Valstein, pictor, profesor la Colegiul Sfîntul Sava din Bucureşti, in Muntenia.

 

 

 

1845: S–a născut in com. Ghindăoani, județul Neamț, filosoful, poetul si  omul  politic român Vasile Conta; (m. 21 aprilie 1882, Iasi ).

 

 

 

 

 

 

 

 A fost și un mare iubitor și apărător al Basarabiei.  Între anii 1865 – 1869, pe când era elev în ultimele clase ale Liceului Național din Iași, și-a petrecut vacanțele pe pământul Basarabiei, la Cahul , unde tatăl său, preotul Grigore Conta, era protoiereu, (aici a ajuns dupa ce a plecat de la Ghindăoani – Neamt). La vremea respectivă, sud-vestul Basarabiei aparținea Principatelor Unite, in urma infrangerii Rusiei in Razboiul Crimeei.

Coleg de clasă cu Ion Creangă, prieten cu Mihai Eminescu, Vasile Conta ocupă în 1873 postul de profesor de drept civil la Facultatea de Drept a Universității din Iași. Din 1873 frecventează ședințele Junimii, unde ține conferințe asupra teoriei fatalismului și își publică în Convorbiri literare primele sale lucrări filosofice.

El s-a manifestat ca un militant pentru progresul multilateral al tânărului stat național Romania , pentru apărarea și consolidarea independenței, pentru dezvoltarea industriei, a comerțului autohton, a învățământului și a culturii.

A susținut „prelecțiuni populare”, organizate sub auspiciile „Junimii”, intitulate: „Materialismul”, „Fetișismul”, „Starea economică” etc., apreciate de mari oameni de cultură, printre care și Mihai Eminescu, pe atunci redactor al „Curierului de Iași” și membru al „Junimii”. Deși participant la ședințele „Junimii”, și-a păstrat independența de gândire și de acțiune în politică. La 20 iulie 1880 devine ministru al Instrucțiunii Publice și Cultelor.

La 10 aprilie 1881 demisionează din guvern și activează ca membru al Curții de Casație. Bolnav de ftizie, a facut  o ultimă călătorie în Italia, înainte de a muri. Corpul său a fost transportat la Iași, unde i s-au făcut funeralii naționale.

Lucrările sale filosofice s-au tipărit și în limba franceză la Paris, Bruxelles și Iași, bucurându-se de apreciere dincolo de granițele țării. Filosofia materialistă a lui Vasile Conta, ideile lui ateiste au avut un ecou în țară, în cercurile progresiste ale vremii, găsind adepți printre oamenii de știință, ca și în rândurile tinerilor; pentru unii dintre aceștia ea a constituit o punte de trecere spre concepția marxistă.

Operele sale filosofice principale, publicate în timpul vieții sau postum, au apărut atât în românește cât și în franceză, mai toate bucurându-se de prefețe sau recenzii elogioase ale unor mari gânditori români și străini.

Astfel, Teoria fatalismului, apărută în românește în anii 1875-1876, va fi tradusă în limba franceză de D. Rosetti-Tescanu, cu o prefață de L. Büchner, va apărea la Paris în 1895; Originea speciilor, apărută în Convorbiri literare în anul 1877, va fi tipărită în limba franceză în 1888, la Iași; Încercări de metafizică (1879) va apărea și în franceză, la Bruxelles, în 1880 cu titlul Introduction a la Métaphysique.

 

 

 

 

1868: S-a născut biologul Emil Racoviţă, membru şi preşedinte al Academiei Române, primul explorator român în Antarctica. În 1899 participă la expediţia întreprinsă de vasul “Belgica” în Antarctica.

 

 

 

 

 

 

În 1920, la Universitatea din Cluj, a  organizat  primul Institut de Speologie din lume (m. 19 noiembrie 1947).

 

 

 

 

1876: S-a născut Anne – Elisabeth de Noailles (Brâncoveanu), contesă De Mathieu, scriitoare franceză de origine română.

 

 

 

 

 

 

A fost prima femeie membră a Academiei Regale din Belgia şi a fost aleasă membră de onoare a Academiei Române, alături de cântăreaţa de operă Elena Măcărescu, fiind primele femei admise în această instituţie; (m. 30.04.1933).

 

 

 

1889: În urma unei lovituri de stat militare conduse de maresalul Deodoro da Fonseca impăratul Pedro al II-lea a fost detronat, iar Brazilia s-a proclamat Republică Federativă.

 

 

 

 

Imparatul Pedro al II-lea al Braziliei

 

 

 

 

1891: S-a nascut  Erwin Rommel, feldmareşal german; (d. 14.10.1944).

 

 

 

 

 

 

1896: S-a nascut  Horia Hulubei, fizician, unul din fondatorii învăţământului superior românesc în domeniul fizicii atomice şi nucleare, membru al Academiei Române; (d.22.11.1972).

 

 

 

 

 

 

1906: S-a nascut la Chisinau ( 15/28 noiembrie), profesorul  Dimitrie Ioan Mangeron, matematician, membru corespondent al Academiei Române; (d.27.02.1991, Iasi).

 

 

 

 

 

 

 Nu a fost membru al Partidului Comunist si a fost primit in Academia Romana in 1990, dupa Revolutie.

Mangeron este unul dintre matematicienii cei mai prolifici din România. A publicat peste 600 de lucrări, inclusiv o monografie amplă în 3 volume, consacrată mecanicii corpului rigid, care a fost domeniul principal de interes științific.

Era poliglot. Citea în 10 limbi și publica în 6 limbi.A fost membru a peste 25 de societăți științifice internaționale, inclusiv a Societății Americane de matematică, a Societății Internaționale de astronautică ș.a.

 

 

 

1911: S-a născut la Moroeni (judetul interbelic Dambovita), Alexandru Ciorănescu, lingvist, etimolog, istoric, poet, prozator român ; (m. 25 noiembrie 1999).

 

 

 

 

 

 

În orașul  Santa Cruz de Tenerife  o strada poartă numele Alejandro Cioranescu în semn de omagiu și recunoștință față de unul dintre cei mai importanți istorici și geografi ai Insulelor Canare.

A revenit  în România abia în anul 1991. A decedat  la 25 noiembrie 1999 în Insulele Canare, Spania.

1916: A încetat din viaţă scriitorul polonez Henryk Sienkiewicz, laureat al Premiului Nobel pe anul 1905 (“Potopul”. “Quo vadis?”, “Cavalerii teutoni”); (n. 5 mai 1846).

 

 

 

1917: Guvernul rus adoptă “Declaraţia drepturilor popoarelor din Rusia“, care proclamă egalitatea şi suveranitatea popoarelor dezrobite din Rusia, dreptul lor la autodeterminare pînă la separarea şi formarea de state independente, abrogarea tuturor privilegiilor şi restricţiilor naţionale şi naţional-religioase, precum şi dreptul de liberă dezvoltare a tuturor popoarelor asuprite şi exploatate şi a minorităţilor naţionale.

 

 

 

1917: A încetat din viaţă Emile Durkheim, fondatorul şcolii franceze de sociologie; (n. 1858).

 

 

 

 

 

A stabilit obiectul şi metodele de studiu ale sociologiei: “Regulile metodei sociologice”.

 

 

 

 1918: Consiliul Naţional Român din Bucovina hotărăşte unirea Bucovinei cu România.

 

 

 

1920: La Geneva, a avut loc prima adunare a Ligii Natiunilor.

 

 

 

1924: Apare revista săptămînală “Mişcarea literară” la Bucureşti, România interbelică. Revista a activat sub conducerea lui Liviu Rebreanu pînă la 17 octombrie 1925.

 

 

 

 

 

 

 

1932:  A decedat sergentul  Constantin Ţurcanu, erou al Răzoiului de Independenţă, imortalizat de Vasile Alecsandri în poezia „Peneş Curcanul”; (n.1854).

 

 

 

 

 

 

 

Constantin Ţurcanu a fost sergent în Regimentul 25 Infanterie şi a devenit faimos după batalia de la Grivita. A luptat apoi la Rahova. În  1913 a luptat din nou în Bulgaria, în al Doilea Razboi Balcanic , iar în  Primul Razboi Mondial   a luptat pe frontul de la Tisa, fiind avansat la gradul de plutonier major.

Marele poet roman Vasile Alecsandri i-a dedicat o poezie lui Peneş Curcanul, în care cântă vitejiile acestuia şi a celor “9 din Vaslui”, în lupta pentru independenţa României.

Despre momentul înmormântării lui Vasile Alecsandri se relatează că atunci când a fost momentul să fie ridicat sicriul, din mulţime s-a auzit comanda: “Cei nouă din Vaslui şi cu sergentul zece…Ridicaţi!”.

Astfel a fost purtat marele poet pe ultimul drum de către “curcanii” lui Peneş.

 

 

 

 

1938 : A  murit Andre-Eugene Blondel, fizician francez, cunoscut pentru oscilograful şi aparatul său de fotometrie; (n. 28.08.1863).

 

 

 

 

 

 

1941: Seful nazist german SS Heinrich Himmler a ordonat arestarea si deportarea in lagare a tuturor homosexualilor.

 

 

 

 1943: Se constituie pe teritoriul U.R.S.S., din dispozitia  guvernului sovietic, Divizia de voluntari “Tudor Vladimirescu“, alcătuită din prizonieri români, cu scopul luptei împotriva Germaniei naziste si a aliatilor acesteia.

 

 

 

 1943: Aîncetat din viaţă Ilie Moscovici (n.1885, Băiceni, jud.Iaşi), om politic român, membru al conducerii Partidului Socialist din România (1920) şi al conducerii Partidului Social-Democrat din România (1927-1943).

 

 

 

1945: A fost adoptată de către guvernele Canadei, SUA şi Marii Britanii,„Declaraţia de la Washington” cu privire la folosirea în scopuri paşnice a energiei atomice.

 

 

 

 

1945: S-a nascut Anni Frid Lyngstad (Frida), vocalistă suedeză, solista a trupei ABBA.

 

 

 

 

 

 

1948: A fost testată cu succes prima locomotiva electrică cu turbina de gaz (SUA).

 

 

 

 

1950: S-a nascut  Principesa Elena a României, fiica regelui Mihai al României.

 

 

 

 

 

 

 

1951: Liderul comunist  Nikos Beloyannis, impreuna cu 11 membri rezistenta, este condamnat la moarte de către o Curte Marţială  din Grecia.

 

 

 

1955 : Consiliul de securitate al ONU a aprobat primirea în rândurile organizaţiei a 16 de noi state printre care şi Republica Populara Română.

 

 

 

1956: A decedat  Principesa Elisabeta a României, fiică a regelui Ferdinand şi a reginei Maria; a fost căsătorită cu regele George al II-lea al Greciei, de care va divorţa în 1934; (n.1894).

 

 

 

 

 

 

 

Lisabeta, cum i se spunea în familie, s-a  căsătorit  pe 27 februarie 1921  cu diadohul (prințul moștenitor) George  al Greciei, devenind peste un an regină.

Divorțează în 1935  stabilindu-se în Romania până în ianuarie 1948  când este nevoită să părăsească definitiv țara împreună cu ceilalți membri ai familiei regale. Viața în exil și-o petrece la Cannes  în Franta, unde închiriază un apartament și unde va și muri în anul 1956  la vârsta de 62 de ani.

 

 

 

 

1958: S-a nascut în orașul Chișinău din  RSS Moldoveneasca, Doina Marin (Aldea Teodorovici), cantareata de muzica patriotica, luptatoare pentru unirea R.Moldova cu Romania.

 

 

 

 

 

 

 

 

În 1980 a absolvit facultatea de filologie, limbă și literatură română a Universității de Stat din R. Moldova. Timp de mai mulți ani a lucrat în calitate de profesoară de literatură universală la Institutul “Ion Creangă” din Chișinău.Din 1982, a fost nedespărțită atât în viață, cât și pe scenă, de compozitorul și interpretul Ion Aldea Teodorovici.

Talentul său multilateral, vocea caldă și răscolitoare, frumusețea unică, curajul au impus-o încă de la debut ca pe una din cele mai îndrăgite artiste atât în Republica Moldova, cât și peste hotarele ei.

A participat la cele mai importante  evenimente care au marcat procesul de renaștere a poporului roman din Basarabia, lansând cântece de un profund patriotism, cum sunt “Suveranitate”, “Sfântă ni-i casa” și altele.Doina Aldea Teodorovici devenise simbolul Republicii Moldova din acei ani.

La începutul anului 1992, pentru talent, muncă îndelungată pe scenă și spirit civic, Doinei Aldea Teodorovici i s-a acordat titlu de Artistă Emerită a Republicii Moldova.Doina Aldea Teodorovici a decedat împreună cu soțul său, în urma unui tragic accident rutier  pe șoseaua DN2, nu departe de Bucuresti, în noaptea de 29 spre 30 octombrie 1992.

 

 

 

 

1968:  S-a nascut in Bucuresti, Mircea Radu, prezentator TV, jurnalist.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1969: La Washington DC, peste 250.000 de oameni au protestat impotriva  războiului dus de SUA  din Vietnam.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1971: A fost pus în funcţiune primul microprocesor din lume.

 

Primul microprocesor din lume Intel 4004 (1971)

Microprocesorul zilelor de azi

Calculatorul ENIAC

     

Primul microprocesor din lume, Intel 4004 era compus din 2300 de tranzistori, cu funcţii de memorare şi de calcul, putea să execute 60.000 operaţii pe secundă.

El a constituit creierul unui calculator produs în Japonia. Acest prim microprocesor a fost elaborat şi perfectionat  de către Ted Hoff, un inginer al societăţii comerciale Intel.

Acest cercetător a vândut brevetul său de invenţie companiei Japoneze pentru o sumă simbolică, conştiintizând ulterior greşeala sa.

Inventatorul Marcia E. “Ted” Hoff a avut strălucita ideie de a amplasa pe un suport minuscul toate circuitele unui calculator. Acest microprocesor 4004, de o măsură de doar 3,2 mm, era capabil la 60.000 operaţii pe secundă.

Capacitatea sa de calcul era comparabilă cu maşina anterioară ENIAC, circuitele căreia ocupau 80 m3.

 

 

 

 

1976: A încetat din viaţă Jean Gabin, actor de teatru şi film; a interpretat rolul comisarului Maigret în mai multe ecranizări după romanele lui Georges Simenon; (n. 17 mai 1904).

 

 

 

 

 

 

 

Cariera lui a fost plină de suişuri şi coborâşuri, datorate personalităţii dificile, unui egou imens. A lucrat ca muncitor, apoi a avut parte de câteva roluri minore, după care a fost nevoit să-şi satisfacă stagiul militar.

La întoarcere acceptă tot felul de roluri mărunte, se angajează la cabaretul Moulin Rouge, apoi joacă în două filme mute. Primul succes notabil îl are cu rolul din “Maria Chapdelaine”.

În 1937 a jucat  în filmul “Marile speranţe”, iar succesul uriaş îi aduce oferte de la Hollywood, pe care însă le declină. Chiar jucând numai în filme franţuzeşti, devine vedetă internaţională. Românilor le este poate mai cunoscut din rolul avut în filmul “Mizerabilii”, ecranizare a marelui roman al lui Victor Hugo.

După ce divorţează de a doua soţie, începe o relaţie cu Marlene Dietrich, relaţie care la un moment dat îl pune în divergenţă cu marile studiouri, fiindcă marele actor a vrut s-o impună pe Marlene într-un anume rol.

Pleacă în război şi câştigă Medalia Militară şi Crucea de Război, în trupele conduse de generalul Charles de Gaulle.

Apoi îşi continuă cariera artistică, jucând în peste 50 de filme, iar în 1949 câştigă Oscarul.

 

 

 

1983: Este fondată Republica Turcă a Ciprului de Nord, fiind recunoscuta pe plan international numai de Turcia.

 

 

 

 

Este o  formațiune statală rezultată   în urma invadării părții de nord a Ciprului în anul 1974 de către armata turcă. Republica Turcă a Ciprului de Nord, care are o suprafata de 3.355 km² si are o populatie de 286.257 persoane, in marea lor majoritate turci, este recunoscută pe plan internațional doar de Turcia.

Recunoașterea din partea Afganistanului și Pakistanului a fost retrasă, ca urmare a presiunii internaționale.

 

 

 

1987: A avut loc revolta anticomunistă a muncitorilor de la Braşov.

Miscarea de protest a izbucnit in sectia “440 “Matrite” a Intreprinderii de Autocamioane Brasov dupa ce muncitorii s-au vazut cu salariile injumatatite. Cum conducerea uzinei nu le-a oferit explicatii, lumea a inceput sa isi verse nervii si cateva mii de muncitori s-au indreptat la primele ore ale diminetii spre sediul Comitetului Judetean al PCR pentru a cere socoteala.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pe drum, coloana de protestatari a inceput sa cante “Desteapta-te, romane” si sa scandeze lozinci anticomunsite si impotriva lui Nicolae Ceausescu. Sute de brasoveni s-au alaturat muncitorilor, iar dintr-o actiune de revendicare cu caracter social s-a ajuns la un protest politic, oamenii dorind inlaturarea regimului comunist.

Manifestantii au ocupat sediile Comitetului Judetean si Primariei Brasov, insa actiunea lor a fost rapid inabusita.

Participantii au fost arestati, iar Securitatea si Militia au inceput represaliile impotriva lor.

Liderii revoltei au fost batuti crunt, iar un an mai tarziu 61 dintre ei au fost condamnati cu pedepse la locul de munca intre 6 luni si 3 ani, fiind deportati in diferite colturi ale tarii.

 

 

 

 

1988: Consiliul National Palestinian a proclamat statul independent Palestina.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1993 : A încetat din viaţă istoricul de artă Virgil Vătăşianu, membru titular al Academiei Române (“Istoria artei feudale în Ţările Române”); (n. 21 martie 1902).

 

 

 

1995 : Se desfasoara primul referendum pentru realegerea lui Saddam Hussein.  

 

 

 

 

 

Dictatorul irakian a obţinut 99,96% din voturi…

 

 

 

 

1995: Firma americană IBM a intrat oficial pe piaţa românească, prin înfiinţarea societăţii IBM România.

 

 

 

1997: Ministrul român de Finanţe şi omologul său vietnamez au semnat un acord privind achitarea, în termen de cinci ani, a datoriilor Vietnamului către România, cifrate la 12 milioane de dolari.

 

 

 

1998: A fost reînfiinţată, la Mediaş, Secţia română a Societăţii Internaţionale pentru Drepturile Omului (SIDO), după un an de la excluderea din forul internaţional pe motiv de inactivitate.

 

 

 

 

2002:  Hu Jintao este ales secretar general al Partidului Comunist din China.

 

 

 

 

2004: Octavian Morariu a fost ales în funcţia de preşedinte al Comitetului Olimpic Român (COR).

 

 

 

 

2006: UE a adoptat directiva liberalizării serviciilor, care va intra în vigoare în anul 2010 şi va permite intensificarea concurenţei tranfrontaliere în sectorul de profil.

 

 

 

 

 

2008: Doisprezece mineri au murit şi alţi 13 au fost internaţi la Spitalul de Urgenţă Petroşani, în urma a două explozii care au avut loc la mina Petrila.

 

2012: Xi Jinping  devine Secretar General al Partidului Comunist din China și este ales un nou Birou Politic al Comitetului permanent, compus din sapte membri.

 

 

 

 

15 noiembrie este Ziua Republicii Federative a Braziliei.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

 

 

Sfantul Paisie de la Neamt

 

 

 

 

 

 

 

Sfantul Paisie de la Neamt; Inceputul Postului Craciunului

 

 

 

 

 

Sfantul Paisie de la Neamt este unul din marii nevoitori si innoitori ai monahismului romanesc din veacul al XVIII-lea. Este cunoscut si sub numele de Paisie Velicicovski. Este pomenit de Biserica Ortodoxa Romana in fiecare an, la data de 15 noiembrie. S-a nascut la 21 decembrie 1722 ca fiu al protopopului Ioan din Poltava, primind la botez numele Petru.

Luand hotararea de a se calugari, ajunge la manastirile Liubetk si Medvedovschi. Nemultumit de viata de aici, ajunge la Lavra Pecerska din Kiev, unde devine rasofor. Impreuna cu prietenul sau Alexie, decide sa plece in Tarile Romane.

Ajuns in Tara Romanesca vietuieste in schiturile Dalhauti, Traisteni, Poiana Marului si Carnu. Ii cunoaste pe schimonahii Vasile de la Poiana Marului, Onufrie de la Carnu si alti parinti cu viata aleasa.

Dupa o vreme ajunge la Sfantul Munte Athos, unde este tuns in monahism si unde se nevoieste timp de 17 ani. Paraseste Sfantul Munte in anul 1763 si ajunge la schitul Varzaresti, din partile Buzaului.

De aici se indreapta spre Moldova. Este numit staret la Manastirea Dragomirna, ctitoria mitropolitului Anastasie Crimca. Vietuieste aici din anul 1763 pana in 1775, cand, datorita ocupatiei austriece, se retrage cu intreaga obste la Manastirea Secu.

Paisie va primi in dar de la voievodul Constantin Moruzzi Manastirea Neamt. Astfel,  va lasa la Secu pe duhovnicul Ilarion si se  va muta la Neamt.

Numarul vietuitorilor nemteni s-a ridicat la 700, intre care erau moldoveni, munteni, transilvaneni, rusi, ucrainieni, bielorusi, greci, bulgari, sarbi si chiar fosti necrestini trecuti la Ortodoxie.

In anul 1791, Paisie a fost hirotesit arhimandrit de catre arhiepiscopul Ambrosie Serebrenikov.

In ziua de 15 noiembrie 1794, Paisie a trecut la cele vesnice si a fost ingropat in biserica mare a manastirii Neamt.

Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse l-a canonizat in 1988. In sedinta Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane din 20 iunie 1992, s-a hotarat generalizarea cultului Cuviosului Paisie de la Neamt si in Biserica noastra.

 

 

 

Tot astazi, Biserica face pomenirea:

– Sfintilor Mucenici si Marturisitori Gurie, Samona si Aviv;
– Sfântului Cuvios Chintian, episcopul Seleuciei;
– Binecredinciosilor imparati Iustin si Teodora;
– Sfintilor Mucenici Elpidie, Marcel, Eustohie.

 

 

 

 

 

 

 

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE -TODAY IN HISTORY

http://www.youtube.com/watch?v=_PJbRXi1Psc

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse):

 

 

 

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

  2. Crestin Ortodox;

  3. e.maramures.ro;

  4. Istoria md;

  5. Istoriculzileiblogspot.com;

  6. Mediafax.ro;

  7. Wikipedia.ro;

  8. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric.

  9. ro.wikipedia.org

 

 

 

15/11/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , ,

3 comentarii »

  1. Reblogged this on Cronopedia.

    Apreciază

    Comentariu de munteanioan | 15/11/2015 | Răspunde


Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.