CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 15 MARTIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

15 martie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

 

 

44 i.Hr.:  Dictatorul roman  Caius Iulius Cezar este asasinat de Marcus Brutus, Decimus Brutus si cativa senatori.

 

 

 

 

 

https://i2.wp.com/www.romanemperors.com/images/julius-caesar/1-portrait-sketch.jpg

Iulius Cezar (n.13 iulie cca.100 i.Hr   – d. 15 martie 44 i.Hr)

 

 

Complotistii sperau ca prin inlaturarea dictatorului Cezar sa reinstaureze republica, insa actiunea lor a condus la declansarea unui al doilea război civil.

 

 

 

 

933: Regele  Henric I al Germaniei îi învinge pe maghiari in batalia de la Riade,  în apropiere de râul Unstrut.

După această înfrângere,in timpul domniei lui Henric,triburile maghiare n-au mai năvălit în regatul sau.

 

 

 

 

1412 – Este încheiat acordul secret de la Lublau între Polonia şi Ungaria,o intelegere  care reprezenta un mare pericol pentru Moldova, fiind primul acord de împărţire a unui teritoriu românesc în sfere de influenţă.

 

 

 

 

 

 

 

 La domnia Moldovei în acea perioadă se afla Alexandru cel Bun, domn paşnic şi bun gospodar, vasal al regelul Poloniei – Vladislav Iagiello.

Regele Ungariei, Sigismund, dorea readucerea Moldovei sub suzeranitate ungară, dar regele Vladislav Iagiello era un suveran prea puternic pentru a putea fi înlăturat. Ambii monarhi convin la un acord secret de compromis, Acordul secret de la Lublau, prin care Ungaria recunoştea suzeranitatea Poloniei asupra Moldovei cu condiţia ca Moldova să apere Ungaria împotriva turcilor.

În cazul în care domnitorul Moldovei Alexandru cel Bun ar refuza acest ajutor armat Moldova urma să fie împărţită în două: Ungaria luînd ţara de jos cu linia munţilor, Bîrladul şi Chilia, iar Polonia partea de nord cu Iaşii, linia Nistrului şi Cetatea Albă.

Domnul moldovean nu a avut cunostinta de existenţa acordului de la Lublau,iar acesta  nu a fost aplicat, datorită faptului că  Moldova  şi-a onorat întotdeauna obligaţiile rezultate din acceptarea suzeranităţii regelui polon, apărîndu-i de turci pe polonezi.

 

 

 

 

 

 1493 – Cristofor Columb se intoarce in Spania dupa prima sa calatorie in America.

 

 

 

 https://i1.wp.com/www.latinamericanstudies.org/columbus/older-columbus.gif

 

 

 

 

1545:  Incepe prima reuniune a Conciliulului  Tridentin sau Conciliul de la Trento, cel de-al nouăsprezecelea sinod ecumenic  (recunoscut doar de Biserica Catolică), ținut între 1545 si 1563, pentru clarificarea problemelor apărute odată cu Reforma protestanta.

 

 

 

 

1767: S-a nascut Andrew Jackson, al 7-lea presedinte al SUA (d. 8 iunie  1845), cel de-al saptelea presedinte al SUA (1829-1837), erou al bataliei  de la aNew Orleans (1815) si unul dintre fondatorii Partidului Democrat. 

 

 

 

 

1830: S-a nascut Paul Heyse, scriitor german, laureat al Premiului Nobel pentru literatura pe 1910.(d.2 aprilie 1914).

 

 

 

 

1831: S-a nascut Pantazi Ghica, prozator, dramaturg si publicist; secretar particular al lui Nicolae Balcescu, s-a numarat printre comisarii pentru propaganda ai Revolutiei de la 1848-1849; frate cu prozatorul Ion Ghica;(d. 17 iulie 1882, București).

 

 

 

 

 

1842 – A murit compozitorul italian Luigi Cherubini; (n.8 sau 14 septembrie 1760).

 

 

 

File:Luigi Cherubini3.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1848: La Budapesta se declanseaza revolutia maghiara impotriva dominatiei habsburgice.

 

Poetul național, Sándor Petőfi, a citit mulțimii adunate în fața Muzeului Național o listă cu cele 12 puncte importante pentru independență.

Au urmat evenimente sângeroase în Pesta și Buda (demonstrații în masă care l-au forțat pe guvernatorul imperial să accepte toate cele cele 12 puncte ale actului revoluției), urmate de diverse răscoale în țară, care au permis reformiștilor maghiari să formeze noul guvern condus de primul ministru Lajos Batthyány.

Acesta a adoptat o serie de reforme, cunoscute sub numele de Legile din Aprilie, care au creat un sistem politic democratic în Ungaria.

Din cauza revoluției din Viena, austriecii au trebuit sa accepte la început guvernul maghiar, dar după ce revoluția austriacă a fost înfrântă și Franz Joseph I l-a înlocuit pe tronul Austriei pe unchiul său Ferdinand I al Austriei, care era handicapat mintal, nu au mai recunoscut guvernul revolutionar maghiar.

Ruptura finală între Viena și Pesta a avut loc atunci când mareșalului Lamberg i-a fost dat controlul întregii armate a Ungariei.

Câteva zile mai târziu Lamberg a fost atacat și ucis la sosirea în Pesta de către o mulțime revoluționară, la care, drept răspuns, Curtea Imperială a ordonat dizolvarea guvernului maghiar, ca incapabil să păstreze ordinea publică.

Acesta a fost punctul de ruptură și începutul războiului între revoluționarii din Ungaria și trupele imperiale austriece, la comanda cărora a fost numit feldmareșalul croat Josip Jelačić (în locul generalului Franz Lamberg, care fusese asasinat).

La 29 mai 1848, la Cluj, Dieta Transilvaniei (formata din 116 de maghiari, 114 secui 114 și 35 sași), a ratificat unirea cu Ungaria.

Românii și germanii nu au fost de acord cu aceasta decizie.

La 10 iunie 1848, ziarul Wiener Zeitung scria: ” În orice caz, unirea Transilvaniei, nu este valabila, iar întreaga lume trebuie să recunoasca justețea protestului poporului român.

La 25 februarie 1849 reprezentanții populației românești au trimis la Viena imparatului austriac Memorandumul națiunii române din Marele Principat al Transilvaniei, Banatului, din teritoriile învecinate în Ungaria și Bucovina, cerand unirea Bucovinei, Transilvaniei și Banatului sub aceeasi guvernare (…) unirea tuturor românilor din statul austriac într-o singură națiune independenta sub conducerea Austriei.

Datorită succesului revoluției maghiare, imparatul Franz Joseph a trebuit să ceară ajutor de la “jandarmul Europei”, țarul Nicolae I al Rusiei, in martie 1849.
Rusii au trecut de Sud trecătorile montane carpatice (de-a lungul frontierei de Transilvania și Țara Românească).

La 18 iulie, trupele imperiale austriece au capturat Buda și Pesta.
Trupele Rusiei au inregistrat la randul lor succese în est, astfel ca situația revolutionarilor maghiari a devenit din ce în ce mai disperată.

Generalul revolutionar de origine poloneza Josef Bem a fost înfrânt pe 31 iulie 1849 în bătălia de la Albești, lângă Sighișoara.
Chemat de Lajos Kossuth să se retragă în Ungaria, acesta a luat parte pe 9 august 1849, la bătălia de la sud de Timișoara, unde trupele revoluționare maghiare au fost înfrânte de aliații austrieci și ruși.

La 13 august, după mai multe infrangeri amare, revolutia maghiara a fost infranta, iar armata revoluționară a capitulat la Șiria.

Generalul Józef Bem a fugit în Imperiul Otoman, unde s-a convertit la islam și a devenit înalt funcționar sub numele de Amurat Pașa.

Comandanții trupelor revoluționare, cu excepția lui Bem, au fost judecați pentru înaltă trădare, 13 generali revolutionari fiind executati la Arad.

Prim-ministrul Batthyány a fost executat în aceeași zi la Pesta.

Practic, evenimentele revoluționare și războiul revoluționar din anii 1848-49, au reprezintat unul din cele mai importante conflicte militare din istoria maghiară.

 

 

 

Fotografia postată de Lajos Kossuth.

 

 

Lajos Kossuth de Kossuth si Udvard (n. 19 septembrie 1802, Monok, Ungaria – d. 20 martie 1894, Torino), revoluționar, avocat, jurnalist, președinte-regent al Regatului Ungariei în timpul revoluției de 1848-1849.

Mulți dintre  liderii și participanții la revolutie, incluzându-i pe Lajos Kossuth, István Széchenyi, Sándor Petőfi, József Bem, fac parte din randul celor mai respectate personalități ale Istoriei  Ungariei, iar aniversarea izbucnirii revoluției, 15 martie, este una din cele trei sărbători naționale maghiare.

 

 

 

 

1876: A aparut, la Bucuresti, ziarul “Timpul”, organul de presa al Partidului Conservator, la care au lucrat Mihai Eminescu, Ion Slavici si I.L. Caragiale

 

 

 

 

 

1892: A fost patentata prima scara rulanta de catre Jesse W. Reno din New York.

 

 

 

 

1892:  Se fondează clubul de fotbal  Liverpool F.C.

 

 

 

 

1899 – Premiera piesei istorice “Cezar si Cleopatra” de George Bernard Shaw.

 

 

 

 

1906 – A luat fiinta compania de automobile  Rolls Royce.

 

 

 

1908 – A avut loc, la Paris, prima auditie a “Rapsodiei spaniole” de Maurice Ravel.

 

 

 

 1915: A avut loc la Bucuresti prima audiție a “Simfoniei a II-a în La major op. 17“, de George Enescu.

 

 

 

1916 – Presedintele Woodrow Wilson trimite trupe americane peste granita SUA cu Mexicul, in  urmarirea revolutionarului mexican  Pancho Villa.

 

 

 

 

1917 – Abdică Ţarul Nicolae al II-lea, eveniment care marchează sfîrşitul dinastiei Romanovilor  şi a Imperiului Ţarist in Rusia.

 

 

 

 

Tarul Nicolae  al II-lea

 

 

Tarul Nicolae al II-lea al Rusiei sau Nikolai Alexandrovici Romanov (n. 6 mai 1868 (SN 18 mai) – d. 17 iulie 1918) a fost ultimul împărat al Rusiei. A domnit din 1894 pana la abdicarea sa din 15 martie 1917 la sfârșitul revolutiei din februarie.

A fost asasinat impreună cu întreaga sa familie de către bolșevici la ordinul direct al luiLenin.

A fost canonizat de Biserica OrtodoxA Rusa dupa caderea regimului comunist in aceasta tara.

 

 

 

 

1922 : Fuad I devine rege al Egiptului.

 

 

 

 

1939:  Ca urmare a intrarii trupelor naziste in Cehoslovacia, in Romania s-a decretat mobilizarea generala.

Pe intreg teritoriul Romaniei au avut loc manifestatii in sprijinul Cehoslovaciei.

 

 

 

 

1940: A încetat din viaţă Nae Ionescu, filosof, logician, publicist. Orientarea sa filozofică a fost numită trăirism.

Nae Ionescu

 

 

A condus ziarul “Cuvântul”, la care a colaborat şi grupul de talente adunate în jurul său: Mircea Eliade, Mircea Vulcănescu, Mihail Sebastian, Emil Cioran; (n. 1890).

 

 

 

 

1945 : Al doilea razboi mondial: Armata romana duce lupte grele pentru eliberarea orasului cehoslovac Branska-Bystrica.

 

 

 

 

 

1964: Moare Al.O.Teodoreanu (Pastorel), poet, prozator,epigramist roman; (n.30 iulie 1894, Dorohoi,jud.Botosani).

 

 

 

 

https://i0.wp.com/www.haios.ro/sim_images/rezumate/2009_01/articole_haioase_0771077001232788900497adda4bc415096603963.jpg

 

 

 

 

A fost  fiul cel mai mare al lui Osvald Teodoreanu, avocat ieşean de renume şi al Sofiei Teodoreanu, fiică a compozitorului Gavriil Muzicescu , profesoară la Conservatorul din Iaşi si fratele scriitorului Ionel Teodoreanu.

 

 

 

 

 

 1964: Echipa de handbal masculin a României Campionatul mondial din Cehoslovacia, după ce a învins în finală echipa Suediei cu scorul de 25 – 22 și a devenit pentru a două oară campioană mondială.

 

 

 

 

1974:  Pilotul si planoristul Arpad Kiss, a efectuat primul zbor cu primul deltaplan romanesc, AK-22.

 

 

 

 

1975:  Moare armatorul grec Aristotel Onassis, celebru in epoca datorita casatoriei sale cu vaduva fostului presedinte american John Kennedy, Jaqueline Bouvier ; (n.20 ianuarie 1906).

 

 

 

 

https://i1.wp.com/www.greek-islands.us/greek-people/onassis/Aristotelis-Onassis.jpg

 

 

 

 

 

 

1981:  A murit regizorul francez  René Clair ; (n. 1898).

 

 

 

 

 

1986 : A murit  marele actor roman  Alexandru Giugaru; (n. 1897).

 

 

 

 

http://costintuchila.files.wordpress.com/2011/08/al-giugaru-in-badaranii-goldoni.jpg?w=500

 

 

 

 

 

 

1990:  In judetul Harghita maghiarii au aniversat Revolutia ungara de la 1848. Cu aceasta ocazie s-a abordat drapelul maghiar pe institutiile publice, primarii, case de cultura, scoli, spitale, case particulare.

Pentru sarbatorirea acestei zile au venit din Ungaria peste 10.000 de persoane care au provocat incidente la Satu Mare, Sovata, Targu Mures si in alte localitati, ceea ce a determinat, in zilele urmatoare, organizarea unor contra-manifestatii care vor duce la ciocniri violente intre partea romana si cea maghiara.

 

 

 

 

 

 

 

Conflictul interetnic de la Târgu Mureş s-a concretizat în confruntările grave care au avut loc între 19 martie şi 21 martie 1990.

1990:  URSS anunță că declarația de independență a  Lituaniei este invalidă.

 

 

 

 

1990:  In Romania a fost infiintat Partidul Unitatii Nationale Romane (PUNR).

 

 

 

 

1999:  Curtea de Apel Bucuresti a respins cererea lui Miron Cozma de intrerupere a executarii pedepsei de 18 ani de inchisoare, data de catre Curtea Suprema de Justitie, in data de 15 februarie 1998, pentru instigare la subminarea puterii de stat, in legatura cu mineriada din septembrie 1991.

 

 

 

 

1999:  Curtea de Apel Bucuresti a anulat pentru a doua oara Hotararea de Guvern, privind infiintarea Universitatii “Petoffi-Schiller”.

 

 

 

 

2004: Oamenii de știință au raportat descoperirea Sednei, cel mai indepartat obiect din sistemul solar observat până acum.

 

 

 

 

2006: Adrian Năstase își anunță demisia din fruntea Camerei Deputaților și din funcția de președinte executiv al PSD, după ce 37 din filialele PSD din teritoriu i-au acordat un vot de blam.

 

 

 

 

 

2011: In urma masivelor proteste desfasurate in tara, regele Bahrainului Hamad bin Isa Khalifa, declară starea de urgență pentru o perioada de trei luni.

 

 

 

 

 

map of Bahrain

 

 

 

 

 

Bahrain, este un conglomerat de 33 de mici insule din Golful Persic. În trecutul îndepărtat, Bahrain, a fost ocupat de fenicieni care au numit Bahrain, „Delmon”, care înseamnă „Țara vieții”.

De-a lungul secolelor alte civilizații, au ocupat Bahrainul inclusiv portughezii. De fapt, râmășite ale acestor civilizații sunt încă vizibile în Bahrain.

Practic, toți locuitorii din Bahrain au sosit din alte părți. Suniții din Peninsula Arabică și șiiții din provincia de est a Arabiei Saudite și din Iran și Irak.

 Protestele din 2011 s-au concretizat prin o serie de  de demonstrații in, Bahrain, o tara din Golful Persic , ca parte a protestelor care au cuprins  Africa și Orientul Mijlociu in 2010–2011.

Protestatarii din Bahrain au cerut inițial libertate politică și egalitate pentru populația de confesiune Shiita, dar s-au radicalizat ajungand sa ceara abolirea  monarhiei, după un sangeros  raid nocturn, la 17 februarie, împotriva protestatarilor de la Pearl Roundabout în Manama.

 

 

 

 

 

 2015 : A decedat actorul român de teatru și film.Eusebiu Ștefănescu (n. 2 mai 1944, Ploiești).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15 martie este:

 

 

 

In Ungaria –  Ziua națională

 

 

 

 

In Japonia –  Festivalul fertilitatii Hōnen Matsuri.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

 

 

 

SFANTUL MUCENIC AGAPIE SI CEI SAPTE MUCENICI

 

 

 

 

 

15 MAR

 

 

 

 

 

 

Sfantul Mucenic Agapie si cei sapte mucenici au patimit in vremea imparatului Diocletian (284-305). Sfantul Mucenic Agapie era originar din Gaza, Timolau din Pont, cei doi Dionisie din Tripole (Fenicia), Romil era diacon al bisericii din Diospoli, iar Plisiu si cei doi Alexandru, din Egipt. Dintre acesti mucenici numai Agapie primise botezul prin afundare in apa.

Ceilalti au primit botezul sangelui. Uimiti de taria si linistea cu care crestinii primeau chinurile pentru credinta lor, inimile lor s-au inflacarat de ravna pentru Hristos si astfel, si-au legat singuri mainile si s-au infatisat inaintea ighemonului Urban, spunandu-i: “Si noi suntem crestini.”

Acestor tineri li s-a alaturat atunci si Agapie, un cetatean de vaza al cetatii, care suferise si pana atunci mult pentru Hristos. Cu totii au fost ucisi prin decapitare in anul 303.

 

 

Tot in aceasta zi, facem pomenirea:

 

– Sfantului Apostol Aristobul, episcopul Britaniei;
– Sfantului Mucenic Nicandru din Egipt;
– Sfantului Mucenic Manuil Criteanul.

 

 

 

 

VIDEO: ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bibliografie (surse) :

 

 

 

  1. Acad. Dan Berindei, Istoria românilor, cronologie, editura Cartex, Bucureşti 2008;

  2. Dinu Poştarencu, O istorie a Basarabiei în date şi documente 1812-1940, Editura Cartier Istoric;

  3. Crestin Ortodox.ro;

  4. e.maramures.ro;

  5. Istoria md;

  6. Mediafax.ro;

  7. Petre P.Panaitescu, Istoria românilor, Bucureşti, 1990.

  8. Wikipedia

 

Publicitate

15/03/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , ,

Un comentariu »


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: