CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Povestea lui Mathias Rust, un puşti german care a umilit antiaeriana sovietică aterizând fără sa fie detectat la bordul unui avion uşor, în Piaţa Roşie de la Moscova. VIDEO


 

 

 

Povestea călătoriei lui Mathias Rust la Moscova.

 

 Imagini pentru mathias rust photos

 

 

Acesta este tînărul care a umilit Uniunea Sovietică şi a şocat lumea întreagă, atunci când în 1987, la vârsta de numai 19 ani, a zburat cu un avion uşor marca Cessna 172B  fără sa fie detectat,  de la aeroportul finlandez  Malmi din  Helsinki,  pentru a  ateriza… în Piaţa Roşie din Moscova, la doi paşi de Kremlin.

 

 

 

Imagini pentru mathias rust photos

 

 

 

După ce a părăsit Hamburgul  pe 28 mai, Rust si-a realimentat avionul  pe aeroportul  Helsinki-Malmi. El a declarat controlului de  trafic aerian că se îndreaptă spre  Stockholm, dar a orientat avionul său spre est, dispărând din spaţiul aerian finlandez lângă Sipoo, dupa care s- a îndreptat spre coasta Mării Baltice şi spre Moscova. 

Se pare ca s-a bucurat  si  de   şansa ca data  aleasa de el pentru a traversa spatiul aerian sovietic, era o zi de sarbatoare in  care fiecare patriot sovietic adevarat  se imbata, indiferent daca era  in timpul serviciului, sau liber. 

 

 

 

 

[219889-avion.jpg]

Rust a zburat direct spre Moscova şi a aterizat în Piaţa Roşie. El a fost imediat arestat de către autorităţile sovietice, desi pe aceasta fotografie el nu pare  sa fi fost  imediat arestat.

A fost arestat pe loc, iar procesul sau  a început la Moscova pe 2 septembrie 1987, fiind condamnat pentru huliganism, nerespectarea legilor aviaţiei şi  încălcarea frontierei de stat sovietice la  patru ani de detenţie într-un lagăr de muncă

 

 

A executat 432 de zile de închisoare sovietică, dupa care s-a putut  întoarce  în Germania de Vest  pe  data de 3 august 1988, fiind primit ca un erou.

 Aura sa de erou a anilor 80 s-a spulberat când, dupa ce a făcut închisoare în URSS, odată revenit în Germania, aînjunghiat o tînără care i-a refuzat avansurile.

Totuşi, conjunctura internaţională de atunci a facut un eveniment ca acesta, sa contribuie la grăbirea sfârşitului razboiului rece.

Mihail Gorbaciov a profitat de acest caz , ca să-i  destituie din funcţie pentru neglijenţă, pe mai marii armatei sovietice care se opuseseră semnării la Reykjavík,  a unui tratat privitor la dezarmarea nucleara intre  U.R.S.S si S.U.A.

Mai mult de 2.000 de ofiţeri  care  s-au opus reformelor  lui Gorbaciov, şi-au  au pierdut  şi ei posturile.

 Această masura radicală  a  survenit intr-un moment  critic si a permis  readucerea conducerii conservatoare si antireformiste a armatei, sub ascultare. 

Cu siguranţă  că dacă o astfel de miscare s-ar fi  întâmplat astăzi, ar fi putut  fi interpretată  ca o acţiune de mascare a unei  lovituri de stat de către Gorbaciov. 

Avionul Cessna 172P,  înmatriculat D-ECJB , a ajuns după arestarea si încarcerarea lui Rust , în urma câtorva tranzactii, în posesia unui om de afaceri japonez care l-a cumpărat în vederea comercializarii ulterioare la un pret mult mai mare.

In anul aniversarii a doua decenii de la caderea Zidului Berlinului, avionul care a facut legendarul zbor peste Cortina de Fier, a ajuns din Japonia inapoi in Germania.

 La sfarsitul anului 2008,  Muzeul Tehnicii Germane din cartierul berlinez Kreuzberg  a reusit achizitionarea aparatului, aducerea sa la muzeu si restaurarea lui in vederea expunerii.

Avionul lui Mathias Rust a fost expus la Deutsches Technik Museum Berlin,  pe 28 mai 2009.

 

 

Surse: English Russia; propellerdream.blogspot.com; wikipedia org.

28/05/2011 - Posted by | PRESA INTERNATIONALA | , , , , , , , , , , , ,

7 comentarii »

 1. Felicitari pentru articol!

  Apreciază

  Comentariu de Radu Sebastian | 30/05/2011 | Răspunde

 2. […] Sursa: Cersipamantromanesc.wordpress.com […]

  Apreciază

  Pingback de Povestea calatoriei lui Mathias Rust la Moscova - Pilot Magazin | 31/05/2011 | Răspunde

 3. … multumim de poze, povestea o stim de la Europa Libera, amintiri… ce vremuri de rahat… se pare ca unii uita prea repede….

  Apreciază

  Comentariu de costel iacob | 13/02/2012 | Răspunde

 4. În iulie 1986 și eu am violat spațiul aerian al URSS, dar cu un planor IS 28 B2. Am decolat de pe aerodromul ”Moldova” și am intrat câțiva kilometri în RSSM. După aproximativ 30 de minute de survol, dorul de țară m-a făcut să mă întorc în spațiul RSR. Era o zi însorită, fără nori sau MIG-uri interceptoare pe cer.

  Apreciază

  Comentariu de Stefan | 13/04/2012 | Răspunde

 5. Eh, eu unul azi nu prea mai cred ca ala s-a dus de capul lui la Moscova. Ce noroc pe Gorbaciov… Nu stia cum sa scape de sefii respectivi si, O, mare minune!, un tinerel din Germania de Vest n-are altceva de tras pe nas decat sa aterizeze cu avionul sub nasul lui Lenin.

  Apreciază

  Comentariu de Martinica | 22/01/2014 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: