Lumina Sfântă s-a aprins la Ierusalim la Mormantul Domnului. VIDEO

La începutul zilei, un grup de preoţi s-a asigurat că în Sfântul Mormânt nu există nicio sursă de foc, apoi Patriarhul Ierusalimului a intrat in capelă cu lumânări neaprinse, 33 la număr, care semnifică vârsta la care Mântuitorul a fost răstignit.
Credincioşii împreună cu Patriarhul Ierusalimului, Teofil al III-lea şi cu un sobor de ierarhi şi preoţi au înconjurat de trei ori Sfântul Mormânt. În timp ce s-a cântat „Lumină lină”, Patriarhul şi-a scos veşmintele şi mitra şi s-a supus percheziţionării pentru a se dovedi că nu are asupra sa nici un dispozitiv cu care să poată aprinde vreo lumânare.
Patriarhul îmbrăcat numai în stihar a intrat în Sfântul Mormânt.
În interior, Patriarhul a îngenuncheat înaintea dalei de marmură ce acoperă mormântul, pe care se află o candelă neaprinsă şi cărticica cu rugăciunea Luminii Sfinte şi a aşteptat minunea care aprinde lumina de Paşte.
Sfânta Lumină de la Ierusalim s-a aprins, în jurul orei 14.18.Patriarhul a ieşit din Sfântul Mormânt şi a dat Lumina Sfântă preoţilor care aşteptau, precum şi credincioşilor aflaţi în Biserica Învierii, care adăposteşte Sfântul Mormânt.
foto: descopera.ro
La aceasta minune au fost martori sute de credincioşi adunaţi în Biserica Sfântului Mormânt.
De la Ierusalim, Lumina sfanta a ajuns la creştinii ortodocşi din 13 ţări, inclusiv Romania. Tradiţia este respectată an de an în Sâmbăta Mare dinaintea Paştelui Ortodox.
Sfânta Lumină a fost adusa în ţara noastră sambata seara de o delegaţie condusă de Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul, Episcop Vicar patriarhal şi de Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, pentru a fi împărţită la slujba de Înviere credincioşilor din toată ţara, la ora 24.00.
De pe Aeroportul Otopeni, Lumina Sfântă de la Ierusalim a fost dusă cu trei avioane de mici dimensiuni la Suceava, Satu Mare, cu escală la Cluj – Napoca şi Timişoara, pentru clerul şi credincioşii ortodocşi din restul ţării.
Tradiţia Patriarhiei de a aduce în ţară Lumina Sfântă de la Ierusalim a fost instituită în 2009 de PF patriarh Daniel.
Invierea Domnului – Sfintele Pasti
Invierea Domnului reprezinta cel mai mare eveniment din istoria mantuirii noastre, care ne-a adus posibilitatea mantuirii si care sta la temelia credintei si a Bisericii Crestine.
Numim aceasta sarbatoare ‘Pasti’ dupa cuvantul grecesc care inseamna ‘trecere’, fiindca aceasta este ziua in care Dumnezeu a adus la inceput lumea, dintru nefiinta intru fiinta. Fara Invierea lui Hristos lumea ar fi azi inca toata pagana, Biserica nu s-ar fi intemeiat, crestinismul nu s-ar fi raspandit si n-ar fi fost crezut.
Fara Invierea lui Hristos numele Mantuitorului s-ar fi uitat de atunci, invatatura Lui s-ar fi pierdut, iar mantuirea oamenilor s-ar fi pierdut si ea.
Niciun comentariu până acum.
Lasă un răspuns