CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

ENIGMATICUL TANC GERMAN CAPTURAT ÎN 1945 DE ARMATA SOVIETICĂ DE LA JAPONEZI IN TIMPUL INVADĂRII MANCIURIEI


Când în 1945, după bombardamentul atomic de la Hiroshima,Uniunea Sovietica a invadat Manciuria ocupată de Japonia, Armata Roșie a capturat un vehicul bizar aflat in posesia japonezilor.

Era un blindat mic în forma de tobă circulară, cu spațiu suficient doar pentru o singură persoană. Aflat in prezent la Muzeul Tancurilor din Kubinka din regiunea Moscova, curiosul vehicul denumit Kugelpanzer („Tancul minge”) , este singurul exemplar cunoscut al unui astfel de tanc.

 Se presupune ca acest Kugelpanzer a fost fabricat de naziști în Germania, probabil de uzinele Krupp, si ar fi fost livrat Japoniei ca parte a programului de schimb de tehnologie între cele două țări. Armata japoneză l-a folosit în timpul invaziei sale în Manciuria și a fost ulterior capturat de ruși.

 Din cauza lipsei totale a documentatiei, nu poate fi decât speculat scopul în care a fost creat și folosit acest ciudat vehicul militar, care avea o inălțime de 1,5 metri si se deplasa pe role masive cu un diametru egal cu înălțimea lui.

Acesta era manevrat de un singur militar, care stătea in interiorul său pe o șa de tip motocicletă și o mica fanta orizontală aflată in partea din fata a vehiculului ii oferea pilotului un câmp de vizibilitate îngust. O altă fanta existentă sub vizor putea fi folosita pentru a trage cu o singura mitralieră MG34 de 7,92 mm sau cu o mitralieră MG42.

Blindajul vehiculului avea o grosime de numai 5 milimetri, ceea ce îi putea oferi protecție doar impotriva focurilor de armă de calibru mic. Chiar si motorul sau era slab – având un singur cilindru in doi timpi care putea propulsa vehiculul cu o viteza de doar 8 km pe ora.

 În partea sa din spate se afla o roata mai mica pentru păstrarea direcției și pentru mentinerea vehiculul in pozitie verticala si stabilă.

Construcția Kugelpanzerului îl făcea sa fie un vehicul ofensiv inutil pe câmpurile de lupta ale celui de-al Doilea Razboi Mondial, așa că probabil a avut un rol de recunoaștere, cum ar fi acela de observare a mișcărilor inamicului, a pozitiilor de artilerie sau instalarea de cabluri.

 S-a sugerat chiar că acest Kugelpanzer ar fi fost de fapt un vehicul sinucigas, menit sa loveasca in trupele si tancurile inamice si tocmai de aceea a fost trimis japonezilor, nefiind folosit de germani. De altfel, se cunoaste ca armata japoneza a apelat la o serie de arme sinucigase specializate, cum ar fi torpila cu echipaj Kaiten, unitățile de bărci cu motor Shinyo si avioanele kamikaze.

 O alta teorie spune ca tancul ar fi fost o arma de sprijin pentru infanterie, care putea traversa câmpuri de luptă pe care vehiculele blindate grele nu reușeau să se deplaseze. Roțile mari ale acestui vehicul , greutatea redusa și centrul de greutate scăzut erau caracteristici excelente pentru a urca peste obstacole verticale și a traversa șanțuri.

 Vehiculul a fost inventat înainte de razboi, probabil încă din Primul Razboi Mondial, când capacitatea de a strabate craterele de obuze și câmpurile de lupta pline de tranșee era mult mai importantă decât viteza, însă atunci când in Europa ritmul ducerii războiului s-a schimbat, germanii si-au dat seama de inutilitatea proiectului și l-au expediat japonezilor.

De altfel, design-ul acestuia nu este în totalitate original, ci pare să semene cu tancul german Hansa-Lloyd Bremen Treffas-Wagen (construit în timpul Primului Război Mondial, în 1917), cu tancul cu o singură şenilă, cu tancul Thumbleweed (proiectat de inventatorul american  A.J. Richardson) sau cu tancul rusesc Tsar.

Surse:

https://evz.ro/imaginatie-nazista-cu-ce-tanc-extrem-de-ciudat-voiau-germanii-sa-cucereasca-lumea

https://magazin.ro – kugelpanzer-tancul-cu-bila

02/05/2024 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.