CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

COTA 789 – ULTIMA REDUTA. VIDEO


Acest film documentar subtitrat, despre România în Primul Război Mondial, a fost realizat după memoriile unui american de origine română, Dimitrie Dimăncescu.
Acesta a crescut într-un sat din România şi s-a mutat apoi la Bucureşti cu familia. A fost un elev foarte bun, iar în 1913, când era licean, a înfiinţat Cercetaşii României.

Doi ani mai târziu, la 19 ani, s-a înrolat voluntar. Ulterior,i s-a alăturat şi fratele, Ion.

Dimitrie a devenit ofiţer în regimentul „Vânători” nou înfiinţat de către principele Carol.

Dimitrie a ţinut un jurnal despre experienţele din armată, iar mai târziu, exilat în SUA, şi-a publicat memoriile.
Documentarul este relatarea lui Dimăncescu despre Primul Război Mondial şi cei 2000 de kilometri cumpliţi pe care i-a străbătut, începând ca locotenent şi sfârşind căpitan decorat.

Filmul acoperă experiențele dramatice ale soldatului Dimăncescu pe frontul românesc, confruntarea acestuia cu Norton Griffiths, colonelul britanic trimis să saboteze sondele petroleiere românești și bătăliile aprige cu germanul Erwin Rommel la Cota 789.

Episodul este dedicat evenimentelor de pe Dealul Coşna din 1917, unde, în două săptămâni de lupte sângeroase, armata română s-au confruntat cu armata germană.
Deoarece Primul Război Mondial este acum o amintire îndepărtată, a rămas de datoria scriitorilor, artiștilor și regizorilor să reproducă evenimentele acelor vremuri care au schimbat soarta națiunilor. Bătălia de la Cota 789 este unul dintre acele momente dramatice.

Evenimentele se petrec între august 1916 și decembrie 1918.

În centrul peliculei stă patriotismul extraordinar al celor 350.000 de tineri români care și-au jertfit viața, iar alți 150.000 au fost răniți sau au dispărut fără urmă în acele vremuri.

Publicitate

14/08/2013 - Posted by | ISTORIE ROMÂNEASCĂ | , , , , , , , , ,

3 comentarii »

 1. Reblogged this on Temeiurile iar nu Arătările unui Bun Început !.

  Apreciază

  Comentariu de irismister | 14/08/2013 | Răspunde

 2. Foarte interesant documentarul! Astfel de lucruri ne fac sa realizam ca istoria nu este o ‘poveste’ lunga, fascinanta, uneori cruda, ci ca aceste lucruri au existat cu adevarat, pe pamantul pe care acum traim cu totii. O singura observatie am… cred ca poate fi numit roman in aceeasi masura in care poate fi american, romano-american, si nu doar ‘de origine romana’. ;) Multumesc de postare!

  Apreciază

  Comentariu de Romania In Our Hearts | 14/08/2013 | Răspunde

 3. Nicholas Dimăncescu, fiul consulului onorific al României la Boston
  Acesta este cel de-al treilea documentar pe care Nicholas Dimăncescu încerca să îl filmeze în România, după ce alte două, care aveau ca temă România în timpul Primului şi celui de-al Doilea Război Mondial, fuseseră deja difuzate în ţară şi străinătate.

  Pasiunea lui Nicholas Dimăncescu pentru cultura şi istoria României i-a fost cultivată de părinţi. Chiar dacă locuieşte peste hotare, tatăl său, Dan Dimăncescu, a revenit des în România, ocazie cu care a dezvoltat diferite proiecte sociale şi educaţionale, destinate, în special, tinerilor.

  Citiţi mai mult: A murit tânărul regizor Nicholas Dimăncescu, fiul consulului onorific al României la Boston > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/a-murit-tanarul-regizor-nicholas-dimancescu-931262.html#ixzz2cBWyhYUN
  EVZ.ro

  : A murit tânărul regizor Nicholas Dimăncescu, fiul consulului onorific al României la Boston > EVZ.ro http://www.evz.ro/detalii/stiri/a-murit-tanarul-regizor-nicholas-dimancescu-931262.html#ixzz2cBWoDCbv

  http://www.evz.ro/detalii/stiri/a-murit-tanarul-regizor-nicholas-dimancescu-931262.html

  Apreciază

  Comentariu de Marius Mina | 17/08/2013 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: