CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Kommersant: Ucraina încearcă să preia inițativa Rusiei în reglementarea conflictului transnistrean


Ucraina luptă cu Rusia pentru un rol decisiv în soluționarea conflictului transnistrean

 Presa rusă: Ucraina luptă cu Rusia pentru un rol decisiv în soluționarea conflictului transnistrean

Foto: Presedintia RM

Ucraina încearcă să preia inițativa Rusiei în reglementarea conflictului transniatrean, ca mai apoi, să-și asume laurii victoriei. Partea ucraineană a confirmat deja disponibilitatea de a participa activ la discuţiile privind demilitarizarea Transnistriei și înlocuirea ei cu una civilă sub egida OSCE. De asemenea, Kievul a declarat anterior că a avut un rol decisiv în reluarea negocierilor oficiale în formatul 5+2”, scrie publicația Kommersant, analizând întâlnirea recentă între președintele moldovean, Marian Lupu și omologul său ucrainean, Victor Ianukovici.

Potrivit sursei, deși, la finele întrevederii, Lupu și Ianukovici nu au susținut o conferință de presă comună, principala temă de discuție a fost reglementarea conflictului transnistrean. Asta în contextul în care cu câteva zile înainte, liderul nerecunoscutei rmn, Evghenii Șevciuk a avut o întrevedere cu șeful dimplomației ucrainene, Konstantin Grișcenko.Ca urmare, săptămâna viitoare la Odesa vor avea loc negocieri trilaterale, la nivel de miniștri de externe.

Faptul că Marian Lupu a efectuat o vizită la Kiev într-o perioadă când în Republica Moldova cresc spirite protestatare împotriva forțelor ruse de menţinere a păcii în Transnistria, iar relațiile între Ucraina și Rusia au atins un punct critic, nu este întâmplător, notează publicația rusă Novaia Gazeta.

„Ucraina ar putea să facă presiuni asupra Rusiei în soluţionarea conflictului transnistrean. Şi astfel să demonstreze Uniunii Europene angajamentul său faţă de parcursul european, iar Moscovei că încă nu a ratat oportunităţi în Occident.

Astfel de tactici sunt tipice pentru politica ucraineana”, a declarat Directorul Centrului Berthold Beitz de pe lângă Consiliul German pentru Relaţii Externe, Alexander Rahr.

UNIMEDIA precizează că președintele Republicii Moldova, Marian Lupu a avut ieri o întrevedere cu președintele Ucrainei, Victor Ianukovici. Potrivit serviciului de presă al Președinției, cei doi au abordat subiecte de interes  comun, pe agenda bilaterala și internațională, inclusiv problematica transnistreană.

Ianukovici s-a arătat dispus să participe activ la discuțiile  privind demilitarizarea regiunii transnistrene şi transformarea actualului  format de pacificatori de pe Nistru.

Cei doi președedinți au căzut de acord  că responsabilii pentru acest dosar trebuie să depună eforturi susținute pentru a evita pe viitor incidente regretabile, ca cel din ianuarie curent.

Sursa: UNIMEDIA

25/01/2012 - Posted by | POLITICA | , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: