CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

VIDEO. RANI CARE NU SE VINDECA: PRIMELE DEPORTARI IN SIBERIA DE GHIATA A ROMANILOR BASARABENI IN NOAPTEA DINTRE 12 SPRE 13 IUNIE 1940


 

 CALVARUL ROMÂNILOR BASARABENI

În noaptea dintre 12 spre 13 iunie 1941  începe calvarul Românilor basarabeni – Deportările în Siberia de Gheaţă. La ora 2:30 începutul chinului a bătut la uşile miilor de oameni nevinovaţi.

Peste 30 de mii de Români Basarabeni au fost duşi de unde puţini s-au întors.

 De organizarea deportării s-a ocupat Biroul politic al CC al PC URSS. Listele cu deportaţi au fost făcute de NKVD pe bază de denunţuri, ţinându-se cont de pregătirea şi activitatea capului familiei, de averea sa şi de faptul că a colaborat cu administraţia Românească.

În gările de unde au fost transportaţi, cei arestaţi au fost separaţi de familii, încărcaţi   în vagoane de vite şi duşi în Siberia,Kazahstan sau in nordul inghetat, la Cercul Polar.

 Ulterior, ajunşi în lagăre, aceştia au fost supuşi unor represiuni  crunte, mulţi fiind condamnaţi la pedeapsa capitală pentru “activitate antisovietică”.

Erau ridicaţi copii, bătrâni, femei, nu se ţinea cont de nimic. Logica lor proastă a lor era  aceea ca dacă aveai un bou şi un car, erai antisovietic, dacă erai gospodar erai antisovietic, dacă nu erai beţiv sau  tâlhar, erai antisovietic etc.

Un raport din octombrie 1941 arată că în GULAG  din RSS Moldovenească se aflau  la acea dată 22.648 de persoane: în coloniile din RSS Kazahă 9954 persoane, RASS Komi 352 persoane, regiunile Omsk 6085 persoane, dispersate în 41 de raioane, Novosibirsk 5787 persoane şi Krasnoiarsk 470 persoane.

Românii deportaţi din Bucovina au fost incluşi în statistică drept provenind din regiunile din vestul Ucrainei.

Cine va plăti pentru chinul şi durerea acestor oameni?

 

 

 

17/09/2011 - Posted by | ISTORIE ROMÂNEASCĂ | , , , , , , , , , , , ,

4 comentarii »

  1. Raspunsul este acesta ; va rog frumos si din sufletul romanesc pentru-care m-a lupt si eu in anii 1962-1983 traind ROMANIA apoi anii 1983 -2011 USA am constatat e crect de-a nu repeta istoria cruzimei adica cum; foametea, crime , despartirii de membrii ai familieii ,lagare de munca fortata . Traind in AMERICA eu am invatat un lucru foarte important si doresc sa il avetii acum voi REPUBLICA MOLDOVA asa; dreptul la democratie legii care apara dreptul omului ce e omul ;sa traiasca intr-o tara democrata cu oamenii iubind tara unde se afla exemplu; AMERICA a demostrat in constitutia ei ca se poate sa fi liber sa ajutii in libertate si pe alte tarii cu ce e mai bun in domeniul democratieii AMERICA astat in picioare cu democratia ei si va mai sta si incontinuare caci multe din legii au luate din CARTEA SFANTA (BIBLIA) multii basarabienii au murit ne vinovatii in acei anii egzista acum si va venii vremea voastra ca DUMNEZEU sa va apere dreptatea care o cautatii statii aproape cu DUMNEZEU si o sa avetii toate necesare ati fost un popor crestin si raminetii mai departe la fel crestin -avetii multe amintirii triste . Eu va doresc sa avetii libertate religoasa in tara si sa fiti o tara binecuvintata de marele stapin DUMNEZEU copii vostrii sa nu mai repete trecutul zbucumat de durere . Aceasta mia fost pentru voi doar o incrajare va doresc sa avetii anii de prosperitate.

    Apreciază

    Comentariu de JOHN | 12/11/2011 | Răspunde

  2. Corectati, 12 iunie 1941, nu 1940, rusii au venit la 28 iunie 1940, nu aveau cum sa inceapa deportarile la 12 iunie.

    Apreciază

    Comentariu de romanca | 12/06/2014 | Răspunde


Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.