CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Falsificarea alegerilor din 19 noiembrie 1946, momentul legitimării dictaturii comuniste in RomâniaFoto : Regele Mihai si Petru Groza

În 19 noiembrie 1946, comuniştii au falsificat alegerile, declarându-se învingători, moment în care a fost legitimată dictatura comunistă în România.

În 6 martie 1945 are loc instaurarea Guvernului Petru Groza. Regele Mihai I refuză să îl accepte pe Petru Groza, insistând ca acesta să colaboreze, în formarea guvernului, cu PNŢ şi PNL.

Cu toate insistenţele, sub presiunea militară sovietică, regele este nevoit să accepte numirea lui Petru Groza ca prim-ministru. Acesta formează un guvern format din comunişti.
La 9 mai 1945 a luat sfârşit războiul în Europa.

Între 17 iulie şi 2 august 1945, în cadrul Conferinţei de la Potsdam, Statele Unite ale Americii şi Marea Britanie şi-au exprimat neîncrederea în guvernele Bulgariei, României şi Ungariei, considerându-le nereprezentative.

În replică, la 6 august 1945, URSS a restabilit relaţiile diplomatice cu România. 
La 21 august 1945, la îndemnul partidelor istorice şi cu asentimentul SUA, Regele Mihai I a cerut demisia guvernului Petru Groza care, contrar prevederilor constituţionale, nu s-a conformat.

Regele a declanşat „greva regală”, refuzând să mai semneze decrete, legi şi alte documente oficiale.

Guvernul, ignorând prerogativele regelui şi convenienţele politice, în mod abuziv a continuat să rămână la putere.

Cele două puteri aliate nu au oferit sprijinul pe care Regele îl aştepta, astfel că Guvernul Groza nu a putut fi dat jos.

În perioada 16-26 decembrie 1945 are loc la Moscova Conferinţa celor trei mari puteri.

În final, se hotărăşte trimiterea unei comisii la Bucureşti, formată din reprezentanţi ai SUA şi ai Marii Britanii, care să convingă Guvernul Groza să accepte includerea a doi reprezentanţi ţărănişti şi liberali.

Aflând de această decizie, Regele Mihai I îşi întrerupe greva şi exilul (căci, între timp, se refugiase) la Sinaia şi se întoarce în Bucureşti. 
La 7 ianuarie 1946, au fost cooptaţi în guvern, ca miniştri de stat fără portofoliu, Emil Haţieganu (PNŢ) şi Mihail Romniceanu (PNL), fapt care, fără a aduce nici o modificare modului de guvernare, a fost de natură să liniştească puterile occidentale, de altfel conştiente că nu au asigurat cu nimic dreptul românilor la autoguvernare.
La 6 februarie 1946, ca urmare a acestui „surogat de înţelegere” cu partidele istorice, SUA şi Marea Britanie au recunoscut Guvernul României.
Greva regală încetează. Din păcate, acţiunile MS Regelui Mihai I, susţinut de partidele istorice, nu şi-au atins ţinta, acesta, alături de partidele democratice fiind, în final, înfrânt de comunişti şi URSS.
Comuniştii încep o campanie electorală plină de abuzuri şi acte de violenţă.

Rezultatul alegerilor, favorabil guvernului, a fost obţinut în culise, prin fraudă şi prin desconsiderarea celor mai evidente probe. În 19 octombrie 1946 au loc alegerile.

Rezultatele comunicate oficial au fost: Blocul Partidelor Democratice, reprezentându-i pe comunişti şi sateliţii lor, 78,45% şi 347 de mandate; Partidul Naţional Ţărănesc – 12.62% şi 33 de mandate; Uniunea Populară Maghiară – 9,84% şi 29 de mandate; Partidul Naţional Liberal – 4,72% şi trei mandate.

În realitate, PNŢ, ducându-şi campania electorală în numele unui anticomunism intransigent şi „contra partidelor româneşti care servesc tendinţele comuniste”, a polarizat marea masă a alegătorilor şi a totalizat peste 70% din voturi.
Rezultatele alegerilor au confirmat intrarea României pe orbita Uniunii Sovietice și apartenența ei efective la blocul răsăritean odată cu izbucnirea Războiului Rece.

Pe 19 noiembrie, cele trei partide de opoziței: Partidul Național Liberal, Partidul Național Țărănesc și facțiunea lui Constantin Titel Petrescu desprinsă din Partidul Social Democrat, au protestat în mod oficial, acuzând guvernul Groza de falsificarea votului. Miniștrii fără portofoliu, Mihail Romniceanu (PNL) și Emil Hațieganu (PNȚ), au demisionat la scurtă vreme după anunțarea rezultatelor oficiale.
Din păcate, rezultatul oficial al alegerilor s-a bucurat de recunoaşterea membrilor Comisiei Aliate de Control şi, în acest context, la 1 decembrie 1946, Regele Mihai I a deschis noul Parlament.

În acea zi, Petru Groza a inaugurat şedinţele noului Parlament unicameral al României. 
În lunile care au urmat, comuniștii și-au concentrat acțiunile pe reducerea la tăcere a opoziției și pe câștigarea monopolului puterii.

 

 

Tamadau – arestarea unui grup de fruntasi national-taranisti, care ar fi incercat sa paraseasca clandestin tara (14 iulie 1947).

 

Între anii 1944 – 1947, Partidul Comunist Român a folosit toate metodele posibile pentru acapararea puterii, inclusiv represaliile. Împotriva opoziţiei reprezentate de PNŢ, PNL şi PSDI s-au pus la cale diversiuni, provocări, dar şi măsuri ofensive cu caracter militar care să ducă la suprimarea acestora.

În vara anului 1947, Afacerea Tămădău a asigurat pretextul pentru arestarea si eliminarea din viața politică a conducatorilor țărăniștilor și liberalilor, si interzicerea PNT si PNL în mod oficial, după punerea sub acuzare a lui Iuliu Maniu și a altor lideri PNŢ şi judecarea acestora într-o mascaradă de proces.

 

 

 

  CITITI SI:

 

https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2013/08/04/cum-s-au-instaurat-regimurile-comuniste-in-europa-centrala-si-de-est/

 

 

 

 

13/04/2016 - Posted by | ISTORIE ROMANEASCA | , , , , , , , , ,

Un comentariu »

  1. Daca vorbim de falsificarea alegerilor din Romania anul 1946, trebuie sa vorbim si (de exemplu) de falsificarea alegerilor din Italia tot din anul 1946. In afara de falsificarea acelor alegeri, mai sunt in comun si autorii acestei mari marsavii. Vorbim de „strabunicul” lui Putin, de bunicul lui Brejnev, de…, o inplacabila imixtiune a nespalatilor bolsevici in viata a zeci de milioane de cetateni ai unor popoare, care nu-i doreau, nu-i simpatizau, nu-i iubeau ci dimpotriva chiar ii urau. Degeaba se plang actualii conducatori ai Rusiei, dar, au facut atat de mult rau si au comis atat de multe crime ca merita ori ce pedeapsa pe care Bunul Dumnezeu o trimite asupra lor.

    Apreciază

    Comentariu de Romeo | 13/04/2016 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: