CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Republica Sovietică Bavareză


 

 

 

 

 

   “Din zilele lui Weishaupt, Karl Marx, Trotki, Bela Kuhn, Rosa Luxemburg si Ema Goldman, conspiratia acestei lumi a luat amploare. Aceasta conspiratie a jucat un rol recunoscut în Revolutia Franceza.

A fost izvorul fiecarei miscari subversive în secolul 19. Si acum, în sfârsit, aceasta banda de personalitati extraordinare din lumea interlopa a marilor orase din Europa si America i-a tras de par pe rusi si au devenit conducatorii acelui enorm imperiu.“

 

 Winston Churchill, Illustrated Sunday Herald, 8 februarie 1920

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rusia Sovietica, devenita URSS, a luat nastere in urma victoriei revolutiei bolsevice din 25 octombrie 1917 (dupa calendarul iulian inca in uz la acea vreme in Rusia, sau 7 noiembrie conform calendarului gregorian).

Nu a fost singura republica sovietica, pentru ca in Ungaria – intre 21 martie si 6 august 1919, sub conducerea comunistului evreu Bela Kun – a existat un alt stat comunist, Republica Sfaturilor,  care si-a gasit sfarsitul sub loviturile armatei romane, care au ocupat Budapesta.

După protestele din 7 noiembrie 1918 și abolirea monarhiei, frâiele Bavariei au ajuns în mâinile maselor, incitate la revolta de forte de stanga.

Kurt Eisner, membru al Partidului Socialist Independent și omul din spatele protestelor, a fost numit președinte.

Ajuns însă într-un un moment de impas, Eisner se pregătește să demisioneze, dar este împușcat mortal, la 21 februarie 1919, de un simpatizant monarhist.

Partidul Socialist Independent se folosește de panica produsă pentru a obține puterea absolută și proclamă Bavaria stat independent.

Republica Sovietică Bavareză ia naștere la 6 aprilie 1919. În eforturile de a restabili ordinea, se alătură guvernului și Partidul Comunist German.

La 3 mai 1919, însă, forțele loiale ale Armatei Germane înving nou-creata Armată Roșie și reunifică Bavaria cu Germania.

 

 

 Republica Sovietica Bavaria 

 

 Liga Spartacus  a fost o miscare revolutionara marxista, care si-a desfasurat activitatea pe teritoriul Germaniei.

Fondata de evreii Karl Liebknecht, Rosa Luxemburg, Clara Zetkin, a fost ulterior redenumita Partidul Comunist German, alaturandu-se Cominternului in 1919.

A fost motorul Revolutiei Germane din 1918 – 1919.

Dupa abdicarea Kaiserului in  noiembrie 1918, Karl Liebknecht declara  Germania, Republica Socialista.

În aceeași noapte insa, Philipp Scheidemann proclama de la balconul Reichstagului, Republica de la Weimar, spulberand visele bolsevicilor .

La Berlin bolsevicii n-au reusit mai mult, Rosa Luxemburg si Karl Liebknecht fiind arestati, iar mai apoi ucisi.

 

 

 

  Republica Sovietica Bavaria, cunoscuta si sub denumirea de Republica Sovietica Munchen, a fost un rezultat al Revolutiei Germane.

Independenta de Republica de la Weimar, isi avea capitala la Munchen, de unde si a doua denumire a sa.

Primul ei presedinte ministru a fost evreul Kurt Eisner, asasinat mai apoi la 21 februarie 1919.

Republica a fost mai apoi condusa de evreii Gustav Landauer, Ernst Toller, Erich Mühsam, si altii.

Toller o denumea „Republica Bavareza de Iubirii”

Pe 12 aprilie 1919 vine la putere evreul Eugen Leviné si impune reforme mai radicale: formarea armatei rosii, disparitia banilor cash, exproprieri, schimbari in sistemul de educatie.

N-a mai avut insa timp sa le si implementeze. A ucis mai multi membri ai vechii elite conducatoare.

Pe 3 mai 1919 germanii  recuceresc Bavaria, comunistii scpa cu fuga,  iar Levine este executat.

Iata mai jos cateva detalii despre principalii protagonisti ai  acestei creatii comuniste, numita Republica Sovietica Bavaria:

 

 

   Alexander Berkman

 

   Alexander Berkman (1870 – 1936), a trait in Rusia si SUA, scriitor evreu, lider al miscarilor anarhiste de la sfarsitul sec. 19 si inceputul sec. 20.

A fost iubitul  Emmei Goldman, iar intre 1908 si 1915 a contribuit la ziarul ei: Mother Earth.

Intre 1916 si 1917 publica propriul jurnal anarhist The Blast. Amandoi au fost suporteri ai revolutiei bolsevice.

 

 

 

Kurt Eisner

 

 

Kurt Eisner (1867 – 1919),  politician evreu german si jurnalist. In 1917 se alatura Partidului social-democrat independent din Germania, iar in 1918 este inchis pentru 9 luni datorita rolului pe care l-a jucat in incitarea lucratorilor din armament la greva.

A organizat revolutia socialista  in Germania distrusa dupa primul razboi mondial, declarand Bavaria republica independenta, el devenind in 1918 premier al ei.

In 1919 este asasinat.

 

 

 

   Emma Goldman

   Emma Goldman (1869 – 1940), activista anarhista evreica, oratoare, o avocata a revolutiilor prin crima si violente.

A fost de cateva ori inchisa pentru distribuire ilegala de informatii despre avort. In 1906 fondeaza jurnalul anarhist Mother Earth.

A promovat ateismul, iubirea libera (a fost o critica acerba a casatoriei pe care o vedea ca pe o forma de sclavie), homosexualitatea, controlul nasterilor.

L-a inspirat pe Roger Baldwin, unul din fondatorii American Civil Liberties Union,devenit  mai tarziu, in anii 1970,un idol  al miscarilor feministe.

Iubita lui Alexander Berkman, a fost o sustinatoare infocata a revolutiei bolsevice si a participat la razboiul civil din Spania .

Tot ea a fost prietena cu Margaret Sanger.

 

 

   Moses Hess

 

 

   Moses (Moshe) Hess (1812 – 1875), filosof evreu, unul din fondatorii socialismului si un precursor al Sionism-ului.

A promovat o integrare a tuturor evreilor intr-o miscare socialista universala. Prieten si colaborator cu Karl Marx  si Friedrich Engels, l-a convertit pe ultimul la comunism si l-a pregatit pe primul in problemele sociale si economice.

Este de fapt creatorul materialismului dialectic marxist si a multor sloganuri si idei atribuite mai apoi lui Marx.

Hess interpreta istoria ca pe o ciclicitate a raselor si a conflictelor sociale.

 

 

   Leo Jogiches

 

 

   Leo(n) Jogiches (1867 – 1919),  cunoscut si sub numele de Leon Tyszka, revolutionar evreu marxist activ in Lituania, Polonia, Germania.

A fost unul din fondatorii Ligii Spartacus (alaturi de Roza Luxemburg si Karl Liebknecht. Denumirea ligii venea de la porecla lui Adam Weishaupt, fondatorul Ordinului Illuminati, activa in Germania inca de la inceputul primului razboi mondial si care a condus la revolutia comunista .

Dupa infrangerea revolutiei Luxemburg si Liebknecht sunt asasinati . Jogiches este omorat si el in timp ce incerca sa investigheze uciderea celor doi.

Liga, initial o organizatie a Partidului Social-Democrat din Germania, devine in 1919 Partidul Comunist din Germania. 

   Gustav Landauer

   Gustav Landauer (1870 – 1919),  unul din cei mai importanti teoreticieni evrei ai anarhismlui din Germania sfarsitului secolului 19 si inceputul secolului 20.

A fost un avocat al anarhismului comunist si un auto declarat pacifist, care ataca crestinismul, iudaismul si islamismul, declarandu-se in favoarea buddhismului.

 

 

   Paul Levi

 

 

   Paul Levi (1883 – 1930), politician comunist evreu german. In 1906 se alatura Partidului Social Democrat din Germania (SPD) de partea lui Rosa Luxemburg si Karl Liebknecht. A fost avocatul celei dintai.

In 1916, a avut  legaturi apropiate cu Karl Radek si Vladimir Lenin, si a devenit in 1918 unul din liderii Ligii Spartacus care curand a devenit Partidul Comunist din Germania (KPD).

A condus delegatia germana la al doilea congres al  Cominternului de la Moscova in 1920.

In 1921 dupa ce a criticat partidul, este expulzat si in 1922 se alatura Partidului Social Democrat Independent din Germania (USPD). Mai tarziu se realatura Partidului Social Democrat.

Moare in circumstante neclare, in anul 1930, cazand de la fereastra locuintei sale.

 

 

   Eugen Levine

   Eugen Leviné (1883 – 1919), revolutionar comunist evreu  si  lider in Republica Sovietica Bavareza 

La sfarsitul razboiului se alatura Partidului Comunist din Germania. Dupa asasinarea lui Kurt Eisner , devine lider al Partidului Social Democrat Independent din Germania  (USPD).

Sub comanda sa garzile rosii au persecutat pe cei considerati ostili regimului. Cand presedintele Germaniei Friedrich Ebert a ordonat anihilarea  republicii sovietice instaurate in partea bavareza a teritoriului german, garzile rosii au executat in cel mai pur stil terorist  opt ostatici .

 

 

Karl Liebknecht

Karl Liebknecht (1871 – 1919), socialist german evreu, cofondator al Ligii Spartacus si al Partidului Comunist din Germania.

La finele anului 1914 , impreuna cu Rosa Luxemburg, Leo Jogiches, Paul Levi, Ernest Meyer, Franz Mehring si  Clara Zetkin fondeaza Liga Spoartacus .

Scot publicatia Spartakusbriefe (Scrisoarea Spartacus) care va fi curand declarata ilegala. Este arestat si trimis sa lupte pe frontul de est, unde se imbolnaveste si se intoarce in Germania in 1915.

In 1918 publica ziarul partidului Rote Fahne (steagul rosu). Participa la revolta din Berlin (31 decembrie 1918 – 1 ianuarie 1919) impreuna cu Luxemburg, Leo Jogiches si Clara Zetkin. Este ucis dupa arestare  de militarii care il escortau .

 

 

   Rosa Luxemburg

   Rosa Luxemburg (1870 – 1919),  evreica nascuta in Polonia, activa in Germania, teoreticiana marxista, filozoafa socialista, revolutionara , a activat in Germania, Polonia si Lituania.

In 1914 co fondeaza impreuna cu Karl Liebknecht, Spartakusbund (Liga Spartacus), care la 1 ianuarie va deveni  Partidul  Comunist  din Germania. In 1918, in timpul revolutiei din Germania,  fondeaza publicatia „Steagul Rosu”, un ziar central revolutionar de stanga. Dupa revolta din 1919, ea  este arestata de militari si ucisa cu un glonte in cap, in timp ce era transportata spre inchisoare.

   Erich Mühsam

 

 

   Erich Mühsam (1878 – 1934),  anarhist evreu german, scriitor, poet, dramaturg. Unul din liderii agitatori pentru crearea Republicii Sovietice Bavareze. In timpul Republicii de la Weimar  (1919-1933), era foarte cunoscut pentru satirele la adresa lui Adolf Hitler si condamnarea nazismului.

 

 

   Karl Radek

   Karl Berngardovich Radek (1885 – 1939),  activist evreu in miscarile socialiste din Polonia si Germania inainte de primul razboi mondial. Lider comunist dupa revolutia rusa.

 

   Ernst Toller

   Ernst Toller (1893 – 1939), evreu, dramaturg, expresionist, presedinte al Republicii Sovietice Bavaria. Dupa reocuparea germana a fost inchis 5 ani.

In 1933 nazistii il exileaza si traieste in SUA si Canada. In 1939 se sinucide.

 

 

   August Thalheimer

   August Thalheimer (1884–1948), evreu, activist si teoretician.

A editat Volksfreund, iar din 1916 a lucrat la Spartakusbriefe, oficios al partidului.

Unul din fondatorii Partidului Comunist German.

A editat de asemenea Rote Fahne si manuscrisul lui Franz Mehring ramas nepublicat dupa moartea sa.

Ajunge la Moscova in 1924 unde lucreaza pentru Comintern si Institutul Marx-Engels.

A lucrat cu Bukharin la programul Cominternului.

Suporter al colectivizarii fortate si al stahanovismului

In 1932 ajunge la Paris.

Incepand cu 1935 scrie pentru Workers Age, oficiosul Partidului Comunist din SUA condus de Jay Lovestone, pe numele sau real Jacob Liebstein, fiu de rabin

 

 Bertha Thalheimer

 Bertha Thalheimer (1883 – 1959), evreica, sora lui August Thalheimer. Impreuna cu fratele ei a colaborat intens cu Clara Zetkin, Franz Mehring si Rosa Luxemburg.A colaborat  de asemenea fratele ei in ziaristica.

A fost membru fondator al partidului Comunist German.

Datele de mai sus sunt cat se poate de reale.

 

 

 

Iata insa ce putem citi in articolul A fost Hitler bolsevic?:

In tinerete, Hitler a fost reprezentantul consiliului de razboi al Guvernului, in timpul „Republicii Sovietice Munchen”.

In primavara lui 1919, capitala Bavariei, Munchen, a fost pentru putine zile „republica sovietica”. Guvernarea centrala, social-democrata, a pus repede capat acestei incercari comuniste de acaparare a Bavariei.
In legatura cu ceea ce afirmam la inceput despre Hitler, istoricii nu se pot pune de acord asupra ideii ca acesta a impartasit idealurile bolsevice.

O poza din 26 februarie 1919 a surprins un moment din timpul funeraliilor din Munchen, tinute in memoria celui ce fusese ucis cu cateva zile in urma, prim-ministrul bavarez Kurt Eisner, noteaza Deutsche Welle.
In grupul ofiterilor in uniforma se poate distinge lesne chipul unui om care, cativa ani mai tarziu, va cunoaste faima mondiala, Adolf Hitler. Aceasta fotografie sta marturie a participarii viitorului Fuhrer de extrema dreapta la inmormantarea unui om, inflacarat sustinator al ideilor de stanga, asa cum era Eisner.

 

 

Surse: saccsiv weblog; wikipedia.ro;  http://www.bloguluibalan.ro

 

 

 

CITITI SI :

https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2015/08/03/o-istorie-mai-putin-cunoscuta-la-3-august-1919-armata-romana-a-ocupat-budapesta-si-a-lichidat-republica-sovietica-ungara-foto-si-video/

 

13/04/2016 - Posted by | ISTORIE | , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: