CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Tehnici de propagandă, manipulare si dezinformare, folosite în politica românească. VIDEO


 

 

Titlul complet al clipului de mai jos este:

 

 

“10 TEHNICI DE PROPAGANDA, MANIPULARE SI DEZINFORMARE FOLOSITE DE TRAIAN BASESCU, CONSILIERI, SI MEMBRII PDL” şi prezintă doar exemple din PDL, dar nu este un secret faptul că  aceste tehnici sunt folosite cel puţin la fel de mult şi de către celelalte partide politice din România.

1. ASERŢIUNEA – un anunţ făcut în mod entuziastic si energetic, prezentat ca fapt, chiar daca nu este adevărat sau nu va deveni realitate.

2. URMEAZA TRENDUL – subiectului i se implementeaza ideea de a urma un anumit drum doar pentru ca altii fac acelasi lucru. Omul obisnuit doreşte mereu să facă parte din tabăra căştigatoare şi evită să fie lăsat deoparte.

3. PALMAREA CĂRŢILOR – se face referire doar la părţile pozitive, omiţându-se in mod intenţionat informaţiile negative.

 

4. GENERALITĂŢI STRĂLUCITOARE – folosirea de termeni aflaţi în strânsă legatură cu anumite principii sau concepte morale. Astfel de termeni presupun acceptarea unei idei fără a sta pe gânduri.

5. RĂUL CEL MAI BUN (RAUL CEL MAI MIC SAU RAUL MAI PUTIN RAU) – presupune punerea in balanta a variantei oferite cu alta varianta ce se considera a fi dezastruoasa.

6. INSULTA – deseori cand este folosita, se adopta o atitudine de superioritate, se foloseste sarcasmul si se incearca ridiculizarea.

7. PASEAZĂ VINA – este de preferat ca cel/cea care apeleaza la aceasta tactica sa ofere cat mai multe informatii, astfel fiind mai putin suspect/a de dezinformare si propaganda.

8. OMUL SIMPLU – se incearca apropierea de oamenii obisnuiti si implementarea ideii ca se fac eforturi doar in beneficiul lor.

9. SIMPLIFICAREA, STEREOTIPIZAREA – de cele mai multe ori se foloseste impreuna cu acuzarea inamicilor si se adreseaza in general maselor cu o educatie limitata.

10. TRANSFERUL SAU ASOCIEREA – se face legatura între subiecte, încercându-se inducerea unei anumite păreri, deja existente, despre un anumit subiect şi către cel de al doilea subiect.

 

 

 

 

14/09/2015 - Posted by | POLITICA | , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: