CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O ISTORIE A ZILEI DE 14 SEPTEMBRIE. VIDEO


 

 

 

 

 

 

 

 

 

14 septembrie, istoricul zilei

 

 

 

 

 

 

 

Anul 81: Domitian devine împărat al Imperiului Roman, după moartea fratelui său Titus.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Titus Flavius Domitianus  ( 24 octombrie 51 – 18 septembrie 96) imparat din dinastia  Flaviilor.

A fost  fiul lui  Vespasian și al Domitillei și fratele imparatului Titus.

Victorios în campania întreprinsă în anul 83  pe Rin  împotriva tribului germanic al chatilor, Domițian adoptă titlul de Germanicus. O invazie a dacilor și a aliaților lor în Moesia, soldată cu moartea guvernatorului, îl obligă în anul 86  să intervină personal pe frontul de la Dunăre.

Moesia este împărțită acum în două provincii : Moesia Inferior (în a cărui componență intră și Dobrogea) și Moesia Superior. Este infrant in campania inițiată în anul 87  la nordul Dunării împotriva lui Decebal, iar  în anul 88 , ofensiva romană se incheie cu   victoria de  la  Tapae, care  duce la încheierea unei păci de compromis cu Dacia in anul 89.

La 18 septembrie  96, Domițian, ultimul dintre Flavi, cade victimă unei conjurații de palat organizată de comandantul gărzii palatului și de soția sa, Domitia Longina.

 

 

 

 

 

 

407: A  trecut la cele vesnice Sf. Ioan Gură de Aur, (347-407), Arhiepiscop al Constantinopolului a fost un cunoscut predicator din secolele IV-V, în Siria și Constantinopol. Este binecunoscut pentru elocvența cuvântărilor sale publice și pentru denunțarea abuzurilor de autoritate din Biserică și din Imperiul Roman din acea vreme. Avea o mare aplecare spre asceză.

 După trecerea sa la Domnul, a fost numit Chrysostomos, din grecescul chrysostomos, care se traduce prin Gură de Aur. Biserica Ortodoxă îl cinstește ca sfânt (cu pomenirea la 13 noiembrie) și l-a rânduit între Sfinţii Trei Ierarhi (pomeniți pe 30 ianuarie), alături de Sfântul Vasile cel Mare și  Sfântul Grigorie Teologul.

 

 

 

 

 

 

 

 

   Icoană a  Sf. Ioan Gură de Aur

 

 

 

 

 

 Este recunoscut și de Biserica Romano-Catolică, care îl cinstește ca Sfânt și Doctor al Bisericii, precum și de Biserica Anglicană, ambele făcându-i pomenirea la 13 septembrie.

O parte din sfintele sale Moaşte au fost furate de cruciați în 1204 (amintirea acestui eveniment se face la 27 ianuarie) și duse la Roma, fiind restituite Bisericii Constantinopolului pe 27 noiembrie 2004 de către Papa Ioan Paul al II-lea.(OrtodoxWiki.ro).

 

 

 

 

 

 

775: A murit imparatul bizantin Constantin al V-lea; (n. 718).

 

 

 

 

Constantine V Copronymus [Credit: CNG Coins (http://www.cngcoins.com)]

Constantin al V-lea Copronimul (nume-murdărit) (n. 718)), a fost împărat bizantin între 741 -775) (cu întrerupere  741-743)), fiul lui  Leon al III-lea, a fost asociat la tron in anul 720  de tatăl său, care l-a căsătorit cu Tzitzak (rebotezată Irina), fiica hanului kazar Bihar.

În 741, când a ajuns la tron, a condus o campanie împotriva arabilor în Asia Mică, dar în timpul campaniei, Constantin a fost atacat de fratele său vitreg, Artabasdus  si a fugit în Amorion, iar Artabasdus a devenit împărat. În 743  Constantin l-a înfrânt pe Artabasdus, iar trei luni mai târziu și pe fiul acestuia, Niketas.

Între 10 februarie și 8 august 754, Constantin a ținut un sinod iconoclast la Hieria,  lângă Calcedon. Constantin avea nevoie ca politica  iconoclasta  să fie aprobata  de un sinod și nu de o adunare imperială, cum procedase Leon al III-lea. În vederea pregătirii sinodului, împăratul a alcătuit personal 13 lucrări teologice, dar dintre ele ne-au rămas numai două și acestea sub forma unor fragmente.

La sinod au participat 338 de episcopi, un număr record, și s-a hotărât ca el să fie considerat ecumenic. Ultima ședință, la care a fost prezent și împăratul, a avut loc în palatul Vlaherne din Constantinopol.

Documentele privind desfășurarea lucrărilor au fost distruse în perioada când s-a restabilit cultul icoanelor, dar s-au păstrat concluziile dogmatice sintetizate într-un horos (definiție dogmatică), combătute mai târziu la Sinodul al VII-lea Ecumenic din 787. Multe icoane au fost distruse și mulți preoți executați.

O răscoală a preoților (766)  a fost înfrântă,  mulți  dintre ei  fiind exilați și orbiți.

 

 

 

 

 

786:  ”Noaptea celor trei califi”: Harun al-Rashid devine calif la moartea fratelui său al-Hadi.In aceeasi noapte se naste fiul lui si urmasul sau  Harun al-Ma’mun.

 

 

 

 

 

1321: A murit genialul poet italian Dante Alighieri; (n. 1265).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Opera sa oferă o sinteză a opiniilor filozofice, științifice și politice ale artistului, interpretate literar, alegoric, moral și mistic.

Este considerat cel mai mare scriitor european   din Evul Mediu. Este autorul Divinei Comedii, capodoperă a literaturii universale si primul mare poet de limbă italiană, Sommo Poeta („poet în cel mai înalt grad”).

 

 

 

 

1472 (14/24 septembrie): Domnul Moldovei, Ștefan cel Mare (1457-1504), s-a căsătorit cu a doua sa soție, Maria de Mangop.

 

 

 

 

 

 

 

 

Maria de Mangop sau Maria Asanina Comnena Paleologhina (? – 1477) : extras de pe acoperământul  mormântului sau  de la mânăstirea Putna.

Maria de Mangop  era fiica Principelui Alexios al II-lea si  moștenitoarea pe linie directă a familiei lui Demetrios Paleologos Gavras, întemeietorul principatului bizantin din Crimeea (aprox. 1362), descendenta  a familiei imperiale bizantine a Comnenilor, dar si a  Asăneștilor, imparatii vlahi (romani sud-dunareni)  ai celui de-al  doilea Țarat Bulgar, nepoata ultimei împărătese a Trapezuntului şi rudă cu hanul turcoman al Persiei. 

 

 

 

 

 

 

 

Maria de Mangop, fiica Principelui Alexios al II-lea, este moștenitoarea pe linie directă a familiei lui Demetrios Paleologos Gavras, întemeietorul principatului bizantin din Crimeea (aprox. 1362) dar si a famililor Asăneștilor și Comnenilor.

A fost principesă de Theodoro (un principat grecesc din Crimeea),  cunoscut ca Principatul de Mangop (numele turco-tătar al cetății Doros, capitala acestuia).

Maria de Mangop a fost a doua soție a lui Ștefan cel Mare, între anii 1472 – 1477. Din această căsătorie au rezultat doi băieti gemeni, care au murit de tineri: Iliaș (1473 – 1473) și Bogdan (1473 – 1479).

Maria a decedat la 19 decembrie 1477 fiind îmormântata la mănăstirea Putna, alături de fiul ei, Bogdan.

A fost înmormântată de către soţul ei la Mănăstirea Putna, cu un bogat acoperământ pe care s-a scris cu slove: „Acesta este acoperământul mormântului roabei lui Dumnezeu, binecredincioasa şi de Hristos iubitoarea doamnă a lui Io Ştefan voievod, domnul Ţării Moldovei, Maria, care a trecut la veşnicul lăcaş în anul 6985 (1477) luna decembrie 19, în ceasul al cincilea din zi”.

 

 

 

 

 

1486 : S-a nascut  Heinrich Cornelius Agrippa von Nettesheim ( d. 18 februarie 1535), naturalist, astrolog, alchimist, filosof si autor de scrieri oculte german.

 

 

 

 

 

Cartea sa De occulta philosophia ( 1533) e pătrunsă de  animismul specific filozofiei naturii, pe care o concepea ca pe un organism viu.

„Ar fi absurd ca cerul, aștrii și elementele, care sunt izvor de viață pentru toate ființele particulare să fie ele însele lipsite de viață.”

 

 

 

 

1515: Confederația Helvetică adoptă statutul de „neutralitate pentru totdeauna”.

 

 

 

 

 

1523 : A murit Papa Adrian al VI-lea, al şaptelea papă german al Romei (1522-1523) şi ultimul papă neitalian, înainte de Ioan Paul al II-lea; (n.2 martie 1459).

 

 

 

 

 

1607: A murit domnul moldovean Simion Movila.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 A fost frate cu Ieremia Movila, domnul Moldovei și a fost pus pe tronul Țării Românești de generalul polonez Zamoiski, după ce acesta l-a învins pe Mihai Viteazul la Teleajen, în octombrie 1600.

Mama sa, Maria, a fost fiica domnului lui Petru al IV-lea  Rares.

 Când fratele său Ieremia Movila a murit, i-a luat  locul pe tronul Moldovei  , dupa ce a facut daruri bogate pentru a fi  recunoscut de sultan.

Cât timp a fost domnitor în Moldova (10 iulie 1606 – 24 septembrie 1607), a avut relații de dușmănie cu polonezii care, încercând zadarnic să-l detroneze prin intermediul turcilor, reușesc să-l otrăvească în 1607.  A fost înmormântat la  Manastirea Sucevita.

După el, Moldova ajunge teatrul unor lupte intre fiii săi și ai fratelui său Ieremia.

 

 

 

 

 

1658 : Ia sfârșit  domnia lui  Gheorghe Racoczi al II-lea  principele Transilvaniei.

 

 

 

Gheorghe Rákóczi al II-lea (n. 30 ianuarie 1621 – 6 iunie 1660), a fost principe al Transilvaniei intre 1648-1660.

A fost fiul lui Gheorghe Rákóczi I  și al Suzanei Lorántffy.

 

 

 

 

 

1700: Sfîrșitul primei domnii a lui Antioh Cantemir, fiul lui Constantin Cantemir, în Moldova. A doua sa domnie  a fost de la  12 februarie 1705  si pana la 20 iulie 1707. A fost fratele lui Dimitrie Cantemir si nu trebuie confundat cu fiul acestuia, Antioh Dimitrievici Cantemir.

 

 

 

 

 

1752: Britanicii au inlocuit calendarul iulian cu cel gregorain, care era deja folosit in mare parte a Europei, sarind in timp 11 zile, de la data de 2 septembrie direct la ziua de 14 septembrie.

Britanicii au considerat atunci ca autoritatile le-au furat zilele si au cerut sa le fie inapoiate.

 

 

 

 

 

1760: S-a nascut  compozitorul italian Luigi Cherubini ; (d. 1842).

 

 

 

 

 

1769 : S-a nascut  naturalistul, arheologul, exploratorul  și geograful german Alexander von Humboldt ;  (d. 1859).

 

 

 

 

1778 : S-a nascut  la Galati scriitorul moldovean Costache Conachi; (d. 1849).

 Exista documente care atesta faptul ca familia Conachi coboară dintr-un neam de răzeși din satul Știboreni, județul Vaslui, cu urice din vremea lui Ștefăniță Vodă (20 aprilie 1517-14 ianuarie 1527) sau chiar a lui Ștefan cel Mare.

 

 

 

 

 

 

 

 

A fost educat de către un refugiat francez. A studiat ingineria, limbile clasice, greaca modernă, turca și franceza.

Mare boier și mare proprietar a pledat pentru luminarea poporului, a făcut un proiect de reformă a învățămîntului în Moldova pe principiul „studiul trebuie să aibă un scop moral”. Scrisorile lui Conachi către domnitorul  Sturdza și către mitropolitul  Veniamin Costache conțin unele idei înaintate cu privire la problemele cultivării   limbii romane și ale emancipării culturale a țării.

A luat parte la redactarea Regulamentului Organic, formulînd unele articole care aveau în vedere unirea Principatelor.

 

 

 

 

 

1808:  Războiul finlandez – ruşii înfrâng fortele suedeze în sângeroasa bătălie de la Oravais.In urma acestui razboi  ia fiinta  Marele Ducat al Finlandei în cadrul Imperiului Rus.

Alte efecte notabile au fost acelea ca parlamentul suedez a adoptat o nouă constituţie, iar  Casa  Bernadotte devine noua casa regală a acestei tari.

 

 

 

 

 

 1812:  Armata lui Napoleon Bonaparte intra in Moscova, descoperind un oras gol (populatia fusese evacuata, iar militarii rusi se regrupasera ia afara orasului).

  Pe timpul nopţii, trimişii guvernatorului bat pe la uşi anunţând incendiul. Se pun fitile explozive în toate crăpăturile, în special în prăvălii şi magazii.

La ora 8 dimineaţa, porţile închisorilor au fost deschise şi au fost eliberaţi circa 800 de deţinuţi de drept comun, cărăra li s-a dat de înţeles că pot spera la o amnistie, cu condiţia să incendieze clădirile ce vor fi ocupate de către francezi.

Primele ţinte vor fi rezervele de cereale  existente  în magazinele alimentare din apropierea Kremlinului. Materiale inflamabile sunt puse peste tot, iar pompele de apă distruse sau scoase din oraş.
În noaptea de 1 /13 septembrie, Kutuzov dă ordinul de retragere a trupelor.

Armata iesise din oraş pe poarta Kolomna, luând după ea populaţia care mai rămăsese în oraş. Se aude chiar şi muzica intonată de orchestra unui batalion de garnizoană.

Furios, generalul Miloradovici întreabă cine a dat ordinul ca orchestra să cânte. Potrivit unui cod al lui Petru I, în momentul în care garnizoana părăseşte oraşul, acest lucru trebuie făcut în sunetul muzicii.

Furios, generalul exclamă: „Oare codul lui Petru I a prevăzut şi capitularea oraşului? Încetaţi imediat acest tărăboi!”.

La ordinul lui Kutuzov, generalul Miloradovici trimite un curier la cartierul general francez, pentru a cere încetarea focului până la ora 7 dimineaţa a zilei următoare, în vederea evacuării a circa 9.000 de răniţi din Moscova.

Dacă Napoleon şi-ar fi putut imagina măcar această politică a pământului pârjolit pe care i-o pregătea Rostopcin nu ar fi fost, desigur, de acord să-şi amâne intrarea oficială în Moscova.
În dimineaţa zilei de 14 septembrie, în suburbia Dorogomilov nu se mai află decât ariergarda rusă.

Rostopcin îi strigă fiului său Serghei: „Salută oraşul pentru ultima oară. Într-o jumătate de oră el va fi în flăcări!”.

 Incendiul provocat de  rusi a mistuit rezervele de alimente ale francezilor, fapt ce a inrautatit mult situatia trupelor  lui Napoleon.

 

 

 

 

 

1829 (2 septembrie, stil vechi) : În urma Războiului Ruso-Turc din 1828-1829, a fost semnată Pacea de la Adrianopol (Edrine).

 

 

 

 

 

 

Arcul de Triumf edificat la St.Petersburg (1836-1838), Comemorează Victoria Imperiului Rus în Războiul Ruso-Turc din 1828-1829

Contele Pavel Dmitrievici Kiseliov ( Pavel Kiseleff), portret de Franz Krüger, 1851

 
 

 

 

 

 

Tratatul prevedea recunoaşterea independenţei Greciei, autonomia Serbiei precum şi autonomia administrativă a Moldovei şi Valahiei, inclusiv retrocedarea celei din urmă cetăţilor turceşti de la Turnu Măgurele, Giurgiu şi Brăila.

 Prevederile economice ale tratatului pentru Principatele Româneşti au constituit un puternic imbold pentru agricultură şi comerţ, scutindu-le de obligaţia de a aproviziona Constantinopolul şi recunoscîndu-le libertatea comerţului cu toate ţările.

 Poarta a fost de asemenea de acord cu redactarea unor noi regulamente administrative referitoare la Principate, sub supravegherea Rusiei, şi a acceptat ocupaţia rusească din Principate, pînă la plata unor mari despăgubiri de război.

 Prin tratat s-a consolidat astfel poziţia Rusiei în Principate, dar, totodată, s-au făcut paşi importanţi pentru împlinirea idealurilor boierilor reformatori, de scuturare a dominaţiei otomane. Acum rămîneau valabile doar o parte a elementelor de suzeranitate otomană – tributul anual şi dreptul sultanului de a confirma alegerea domnilor.

Ţarul Nicolae l-a însărcinat pe Contele Pavel Kiseliov (Павел Дмитриевич Киселёв, Pavel Kiseleff), ofiţer energic şi bun administrator, cu  transpunerea în practică a prevederilor Tratatului de la Adrianopol. El a preluat această funcţie în noiembrie 1829, la Bucureşti.

 De atunci şi pînă la încheierea mandatului său, în aprilie 1834, el a avut puteri aproape nelimitate în reorganizarea vieţii politice şi economice din Principate.

Deşi multe dintre acţiunile sale au fost etichetate de contemporani ca revoluţionare, el nu a dorit să răstoarne ordinea socială existentă, ci s-a străduit să o menţină prin precizarea drepturilor şi îndatoririlor tuturor claselor şi prin asigurarea mecanismului administrativ şi legal, necesar apărării acestora.

Cea mai importantă realizare a sa a fost, fără îndoială, elaborarea unei legi fundamentale pentru fiecare Principat.

 

 

 

 

 


1847: Trupele Statelor Unite aflate sub comanda lui Winfield Scott, ocupa in timpul razboiului mexicano-american capitala Mexicului, Ciudad de Mexico .

 

 

 

 

 

 

1849: S-a nascut Ivan Pavlov (Petrovici), fiziolog rus, laureat cu premiul Nobel pentru medicina in 1904. Este cel care a descoperit reflexul conditionat.

 

 

 

 

 

Imagini pentru Ivan Pavlov

 

 

 

 

 

A urmat studiile Universitatii din Sankt Petersburg si Academiei Militare Medicale, iar intre anii 1884 – 1886 a urmat cursurile citorva universitati din Germania.

Inainte de Revolutia rusa a fost director al departamentului de fiziologie al Institutului Medical din Sankt Petersburg.

Antipatia fata de comunisti i-a creat probleme in plan profesional.

Totusi, guvernantii sovietici i-au permis sa isi continue munca de cercetare. Pavlov este renumit pentru un faimos experiment, inceput in 1889, prin care a demonstrat existenta reflexului conditionat la caini.

Prin activitatea sa de pionierat, cercetatorul rus a influentat in mod decisiv dezvoltarea domeniului medical.

 

 

 

 

 

1851: A murit James Fenimore Cooper, scriitor american, celebru prin romanul “Ultimul mohican”, ecranizat în câteva rânduri (“Vânătorul de cerbi”, “Călăuza”);(n.15.09.1789).

 

 

 

 

1861: La Buda, in Ungaria,  se deschide Teatrul  Népszinház (Teatrul Popular).

 

 

 

 

1876: S-a nascut Alexandru Lapedatu, istoric şi om politic moldovean,specialist în istoria evului mediu; membru al Academiei Române, preşedinte al acestui for în perioada 1935-1938); (d.30.08.1954).

 

 

 

 

 

1886: S-a nascut  Jan Garrigue Masaryk ,  profesor   si diplomat ceh, ministru de externe al acestei tari in anii 1940-1948.

 

 

 

 

 

Imagini pentru Jan Garrigue Masaryk

 

 

 

 

 

 

 A fost fiul primului  prim-ministru al Cehoslovaciei independente in 1918, Tomas Masaryk si al sotiei americane a acestuia, Charlotte Garrigue ; (m.10 martie 1948).

 

 

 

 

 

1895:  Inaugurarea podului peste Dunare, la Cernavoda prilej cu care au avut loc mari festivitati la care a participat si Majestatea Sa Regele Carol I.

 

 

 

 

Proiectat și construit de inginerul Anghel Saligny, era la acea vreme cel mai lung pod  din Europa continentală și al treilea pod din lume (4.088 m).

Cititi detalii interesante aici

 VIDEO:

http://youtu.be/W_uYsH9eGpU

 

 

 

 

 

 

1901: William McKinley, preşedintele Statelor Unite, moare, după tentativa de asasinat de la 6 septembrie şi este succedat de Theodore Roosevelt, care a devenit, la 42 de ani, cel mai tânăr presedinte al SUA.

 

 

 

 

 

 

1908: A fost înființată compania General Motors, în Detroit, Michigan.

 

 

 

 

 

1911: Prim-ministrul rus Piotr Stolîpin este grav rănit  într-o tentativă de asasinat și moare patru zile mai târziu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

În atmosfera de insubordonare de după Revolutia din 1905,a trebuit să reprime revoltele violente și anarhia.

A initiat o reforma agrară care promitea mult, iar Stolîpin și colaboratorii lui, (printre care trebuie menționat în primul rând ministrul agriculturii Krivoșein), au încercat să dea o șansă cât mai multor țârani cu putință să scape de sărăcie, prin încurajarea unificării petecelor de pământ împrăștiate, prin obținerea de facilități bancare, prin stimularea migrației din zonele superpopulate către zonele cu pământuri virgine din Kazahstan  și din sudul Siberiei.

Scopul lui Stolîpin era să creeze o pătură de țărani relativ avută, care să fie sprijinitori ai ordinii sociale.

Lenin s-a temut că Stolîpin va reuși în cele din urmă să permită Rusiei țariste să evite o revoluție violentă.

Pe 14 septembrie (1 septembrie  s.v), Stolîpin, el a fost victima unei tentative de asasinat, in timp ce urmărea o reprezentație la Opera din Kiev, savarsit de socialistul revolutionar Dimitri Bogrov ,despre care existau  suspiciuni că avea în acelaș timp legături cu poliția secretă rusa, Ohrana.

 

 

 

 

 

 

 

1917: Rusia este proclamata oficial republică.

 

 

 

 

 

1922:  Orientalistul francez Jean – Francois Champollion , a descifrat o inscripție egipteana   din epoca faraonului Ramses al II-lea, ramânând în istorie ca primul cercetator care a reușit să descifreze scrierea hieroglifică.

 

 

 

 

 

 

1923: Miguel Primo de Rivera devine dictator al Spaniei.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Miguel Primo de Rivera (n. 8 ianuarie 1870  – d. 16 martie 1930), a fost un ofițer și om politic spaniol, care a guvernat dictatorial Spania până pe 30 ianuarie 1930, dupa ce a ajuns la putere printr-o lovitura de stat.

Regele spaniol Alfonso al XIII- lea l-a nominalizat in functia de prim ministru.

Primo de Rivera a suspendat Constitutia tarii și a instituit Legea martiala, prin care a impus o dură cenzură.

A fondat Uniunea Patriotică Spaniolă, creând un sistem de guvernare cu partid unic.

 

 

 

 

 

 1924: S-a nascut dirijorul și profesorul  român Iosif Conta; (d.2006).

 

 

 

 

 

1926: S-a nascut  Michel Butor, poet, romancier si eseist, considerat unul dintre creatorii “noului roman francez” (romanele “Schimbarea”, “Petrecerea timpului”).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1927 : A murit la Nisa, in urma unui accident stupid, strangulată de un șal lung ce-l purta în jurul gâtului, prins de roata automobilului descoperi, celebra dansatoare americană Isadora Duncan fosta sotie a poetului rus Serghei Esenin; (n. 26 mai 1877, San Francisco).

 

 

 

 

 

 

Numele ei adevărat de Dora Angela Duncan

 

 

 

 

 

 

 

1928: A fost inaugurată „Crucea Eroilor” de pe Vârful Caraiman (Munții Bucegi), monument închinat eroilor ceferiști căzuți în timpul primului război mondial, construit între anii 1926-28, din inițiativa Reginei Maria.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1930: S-a nascut actorul roman Mihai (Misu) Fotino.Copilăria și adolescența le-a trăit la Brașov, unde tatăl lui era actor și cu care a jucat împreună încă de când era foarte mic.

 

 

 

 

 

 

 

A debutat la vârsta de 6 ani, în anul 1936 în piesa de teatru “Coloniale”.

 

 

 

 

 

 

1938: S-a nascut pictorul roman Horia Bernea, director al Muzeului Taranului Roman; ( d.4 decembrie 2000 Paris ).

 

 

 

 

 

1940: Prin decret regal, Romania a fost proclamata stat national-legionar; generalul Ion Antonescu a devenit conducator al statului; Horia Sima, capitanul Legiunii, a fost numit vicepresedinte al Consiliului de Ministri.

 

 

 

 

 

1947: S-a nascut cantareata Dida Dragan; (n. Jugureni, jud. Dâmbovița).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1955: Konrad Adenauer, cancelarul Republicii Federale Germania, încheie un acord cu Uniunea Sovietică, prin care se reiau legăturile diplomatice între cele două state.

 

 

 

 

 

 

1958: Președintele Charles de Gaulle și cancelarul federal Konrad Adenauer hotărăsc, la sfârșitul primei lor întrevederi, să pună capăt dușmăniei istorice între Franța și Germania.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1959: Sonda sovietică Luna 2 , devine  primul obiect facut de om care ajunge pe Luna.

 

 

 

 

 

 

1960: Din iniţiativa Venezuelei, la Conferinţa de la Bagdad Iranul, Irakul, Kuwaitul, Arabia Saudită şi Venezuela au creat Organizaţia ţărilor exportatoare de petrol – OPEC. Celor cinci membri fondatori li s-au alăturat, pe rând, Qatar (1961), Indonezia şi Libia (1962), Emiratele Arabe Unite (1967), Algeria (1969), Nigeria (1971), Ecuador (1973) şi Gabon (1975).

Ultimele două s-au retras la cerere din organizaţie în anii 1992, respectiv 1995. Obiectivul principal al OPEC îl constituie coordonarea strategiilor de exploatare a petrolului în ţările membre.

Sediul Organizaţiei a fost iniţial la Geneva, iar la 1 septembrie 1965 s-a mutat la Viena.

 

 

 

 

 

1960: Mobutu Sese Seko  preia  puterea in fostul Congo belgian,dupa o lovitura de stat organizata cu  sprijin  C.I.A.,suspendand  Parlamentul şi a Constituţia.

 

 

 

 

1975:  Primul sfant  american, Elizabeth Ann Seton, este canonizat de Papa Paul al VI- lea.

 

 

 

 

1979: Președintele afgan Nur Muhammad Taraki este asasinat în urma ordinului lui Hafizullah Amin, care devine noul președinte.

 

 

 

 

 

1982: Printesa Grace de Monaco (Grace Kelly), actrita americanca de film si sotie a printului Rainier de Monaco, a murit in urma unui accident rutier in care fusese implicata cu cateva zile inainte.

 

 

 

 

 

 

Avea 52 de ani. Masina pe care o conducea s-a prabusit de pe un versant muntos al Coastei de Azur.

 Grace Kelly a debutat pe Broadway in 1949, in spectacolul “Tatal” de August Strindberg.

Doi ani mai tarziu, s-a lansat si la Hollywood in filmul “40 de ore”.

Grace Kelly nu a trebuit sa astepte prea mult pana sa devina o stea, in 1954 fiind recompensata cu un Oscar pentru rolul din “The Country Girl”, in care a jucat rolul sotiei unui compozitor alcoolic, interpretat de Bing Crosby.

A fost actrita preferata a regizorului Alfred Hitchcock. In timpul unor filmari, Grace Kelly l-a cunoscut pe riviera franceza pe printul Rainier de Monaco.

Nu a fost dragoste la prima vedere, actrita fiind cucerita incetul cu incetul de suveranul european care a cerut-o in casatorie in 1956. Devenita printesa, Grace a renuntat la actorie, dedicand-se familiei.

 

 

 

 

1985: URSS expulzează 25 de diplomati britanici, la doua zile dupa ce  guvernul englez a expulzat 25 spioni sovietici.

Aceasta criza diplomatica s-a declansat dupa ce dublul-agent KGB, Oleg Gordievski a defectat cerand azil in Vest.

 

 

 

 

1993: A murit Geo Bogza, scriitor şi ziarist, membru al Academiei Române din 2 iulie 1955, creator al unei formule unice de reportaj, reportajul poematic, ilustrat de volumul “Cartea Oltului”; (n. 06 februarie 1908, Blejoi, jud.Prahova ).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2002: A incetat din viata  arhimandritul Sofian Boghiu, staretul Manastirii Antim din Bucuresti, unul dintre cei mai cunoscuti pictori de biserici ; în timpul regimului comunist, în perioada 1958-1964, a fost detinut politic.

 

 

 

 

2003: În urma unui  referendum, populatia Estoniei aprobă aderarea la Uniunea Europeană.

 

 

 

 

 

2005: A murit Vladimir Volkoff, scriitor francez de origine rusă („Reîntoarcerea”) ; (n.07.11.1932).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2006: A murit  Silviu Brucan (Saul Bruckner), politician, comentator politic; ( n. 18 ianuarie 1916, Bucuresti ).

 

 

 

 

 

2008: A murit la Viena in  Austria, Ștefan Iordache (n. 3 februarie 1941, Calafat, România).

 A fost unul dintre cei mai mari actori români de teatru, film și televiziune si a  slujit teatrul românesc vreme de 49 de ani, interpretând memorabil pe scenă mari roluri ca Titus Andronicus, Hamlet, Richard al III-lea sau Barrymore.

 

 

 

 

A avut de asemenea o îndelungată colaborare cu Teatrul Național Radiofonic și Teatrul Național de Televiziune, și a jucat în numeroase filme pentru marele ecran.

 

 

 

 

2009: A murit dupa o indelungata suferinta in urma unui cancer la pancreas  Patrick Swayze, actor american, dansator si  compozitor; (n. 1952).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CALENDAR CRESTIN ORTODOX

 

 

 

 

 

 

Inaltarea Sfintei Cruci

 

 

 

 

 

Inaltarea Sfintei Cruci

 

 

 

 

Inaltarea Sfintei Cruci este praznuita pe 14 septembrie. Este cea mai veche sarbatoare inchinata cinstirii lemnului sfant. In aceasta zi sarbatorim amintirea a doua evenimente deosebite din istoria Sfintei Cruci:

 – Aflarea Crucii pe care a fost rastignit Mantuitorul si inaltarea ei solemna in fata poporului de catre episcopul Macarie al Ierusalimului, in ziua de 14 septembrie din anul 335;

– Aducerea Sfintei Cruci de la persii pagani, in anul 629, in vremea imparatului bizantin Heraclius, care a depus-o cu mare cinste in biserica Sfantului Mormant (a Sfintei Cruci) din Ierusalim.

Sfanta Cruce  a fost aflata din porunca Sfintei imparatese Elena, mama Sfantului Imparat Constantin cel Mare. Datorita acesteia s-au gasit pe Golgota trei cruci.

Pentru a afla care a fost crucea pe care a fost rastignit Mantuitorul si care sunt crucile talharilor rastigniti odata cu El, patriarhul Macarie le-a spus sa atinga pe rand crucile de o femeie moarta.

Femeia a inviat in momentul in care a fost atinsa de cea de-a treia cruce, cea pe care a fost rastignit Hristos.

Dupa aceasta minune, Patriarhul a poruncit inaltarea Sfintei Cruci la un loc inalt, de unde sa o poata vedea tot poporul.

Cand imparatul persan Hosroe a cucerit Ierusalimul, a luat cu el Crucea Domnului in Persia. Sfanta Cruce a ramas aici timp de paisprezece ani, pana cand Hosroe a fost invins de imparatul Heraclie, care a dus sfanta cruce in Ierusalim.

Inaltarea Sfintei Cruci se serbeaza cu post, pentru ca ea ne aduce aminte de patimile si moartea Mantuitorului.

 

 

Tot astazi, facem pomenirea:

 

– Adormirii in Domnul a Sfantului Ioan Gura de Aur, arhiepiscopul Constantinopolului;
– Imparatesei Plachila;
– Sfintilor Parinti care au participat la Sinodul al VI-lea Ecumenic;
– Sfantului Mucenic Papa;
– Sfantului Mucenic Teoclit;
– Sfantului Valerian, pruncul;
– Sfantului Cuvios Mucenic Macarie de la Manastirea Dionisiu (Muntele Athos).

 

 

 

 

 

VIDEO:  ASTAZI IN ISTORIE – TODAY IN HISTORY

http://www.youtube.com/watch?v=Yg004hvVrQI

 

 

 

 

 

 

 

 Bibliografie (surse):

1. Istoria României, Keith Hitchins, Bucureşti, 1998; Crestin Ortodox.ro; Cugiralba blogspot.com; e.maramures.ro; istoricul zilei.com; Istoria md.; Wikipedia.ro.

 

14/09/2015 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , , , , , ,

4 comentarii »

  1. Reblogged this on Cronopedia.

    Apreciază

    Comentariu de munteanioan | 14/09/2016 | Răspunde

  2. MULTUMESC

    Apreciază

    Comentariu de SECRIERU IOAN | 14/09/2018 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: