Comunistii basarabeni visau la o „Moldova mare”, in cadrul „măreţei” Uniuni Sovietice
În perioada stalinistă s-a cerut unirea Moldovei istorice in cadrul URSS.
Acest caz în istoria Moldovei sovietice este practic necunoscut.
Nici un cercetător basarabean, inclusiv şi autorul acestui text, care mai mult de 15 ani a studiat perioada postbelică a istoriei Moldovei, nu a găsit nici o menţiune directa sau indirecta despre o astfel de initiativa.
Unica sursa privind aceasta ne-o serveşte lucrarea lui V.Pasat „RSS Moldovenească în perioada stalinistă”.
Înaintarea armatei sovetice în 1944 şi intrarea ei pe teritoriul Romîniei a insemnat pentru Uniunea Sovetică o nouă situaţie militar-politică, astfel incat onducerea RSSMoldovenesti, apreciind situaţia, a găsit că este moment propice pentru, a veni cu iniţiativa de lărgire teritorială a Moldovei sovietice spre vest, pe seama anexarii unor judeţe din componenta Romaniei.
Pe 24 august 1944, aflîndu-se la Soroca, Preşedintele Prezidiumului Sovetului Suprem RSSM F.Brovco, Preşedintele Sovetului Comisarilor Poporului republicii T.Constantinov şi interimarul primului secretar CC PC(b)M N.Salogor au semnat şi înaintat lui Stalin o scrisoare, in care se propunea inglobarea în republica moldoveneasca sovietica, a 13 judeţe romanesti cu o populaţie de aproximativ 2,5 mln. de oameni,incluzand 3 judeţe ale Bucovinei de sud (377 000 oameni) si 2 judeţe ale Transilvaniei de nord şi Maramureş (306 000 oameni).
Justificîndu-si pretenţiile, conducerea RSSM comenta ca : „După crearea RSS Moldovenească, mai mult de 3 milioane de moldoveni, ce trăiesc în Moldova de peste Prut, Bucovina de Sud şi Transilvania de Nord, cu a lor capitala străveche Suceava şi cea nouă Iaşi, cu toate monumente lor istorice şi culturale continuă să rămînă în robia boierilor romini”.
Acest document a fost găsit în arhivele fostului Birou politic CC PCUS, dar pe el nu au fost lăsată nici o menţiune, care ar descrie reacţia conducerii din Moscova privind această iniţiativă.
Trebuie menţionat si că, desi iniţiativa nu a fost susţinută de conducerea unională, caree avea pentru Romania alte planuri (transformarea acestei ţări în stat-satelit URSS), ideea reunirii întregii Moldove sub controlul sovietic nu s-a stins complet.
Unul din activiştii republicani, care admitea posibilitatea evolutiei evenimentelor într-o astfel de direcţie, a fost academicianul A.Lazarev, care în anii 1951-53 era secretar cu probleme ideologice al CC al PC (b)din Moldova sovietica.
Fiind o persoană cu o influenţă importantă în rîndurile inteligenţiei sovietice basarabene , se poate presupune că această idee avea o anumita popularitate în anumite cercuri , iar semne privind aceasta, au ramas si în documente ale Biroului CC al PCM din anii 1950-60.
Aflam asta de la doctorul in istorie basarabean Ruslan Sevcenco, autorul acestui articol
Niciun comentariu până acum.
Lasă un răspuns