CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Comunistii basarabeni visau la o „Moldova mare”, in cadrul „măreţei” Uniuni Sovietice


 

În perioada stalinistă s-a cerut unirea Moldovei istorice in cadrul URSS.

Acest caz în istoria Moldovei sovietice  este practic  necunoscut.
Nici un cercetător  basarabean, inclusiv şi autorul acestui text, care mai mult de 15 ani a studiat perioada postbelică a istoriei Moldovei, nu a găsit nici o menţiune   directa sau indirecta despre o astfel de initiativa.

Unica sursa  privind aceasta ne-o serveşte lucrarea lui V.Pasat „RSS Moldovenească în perioada stalinistă”.

Înaintarea  armatei sovetice în  1944 şi intrarea ei pe teritoriul Romîniei a insemnat pentru Uniunea Sovetică o nouă situaţie militar-politică, astfel incat onducerea RSSMoldovenesti, apreciind situaţia, a găsit că este moment propice pentru, a veni cu iniţiativa de lărgire teritorială a Moldovei sovietice spre vest, pe seama anexarii   unor judeţe din componenta Romaniei.

Pe 24 august 1944, aflîndu-se la Soroca, Preşedintele Prezidiumului Sovetului Suprem RSSM F.Brovco, Preşedintele Sovetului Comisarilor Poporului republicii T.Constantinov şi interimarul primului secretar CC PC(b)M N.Salogor au semnat şi înaintat  lui Stalin o scrisoare,  in care se propunea inglobarea în  republica moldoveneasca  sovietica,  a 13 judeţe romanesti cu o  populaţie de  aproximativ 2,5 mln. de oameni,incluzand 3 judeţe ale Bucovinei de sud (377 000 oameni) si  2 judeţe ale  Transilvaniei de nord şi Maramureş (306 000 oameni).

Justificîndu-si pretenţiile, conducerea RSSM  comenta ca : „După crearea RSS Moldovenească, mai mult de 3 milioane de moldoveni, ce trăiesc în Moldova de peste Prut, Bucovina de Sud şi Transilvania de Nord, cu a lor capitala străveche Suceava şi cea nouă Iaşi, cu toate monumente lor istorice şi culturale continuă să rămînă în robia boierilor romini”.

Acest document a fost găsit în arhivele fostului Birou politic CC PCUS, dar pe el nu au fost lăsată nici o menţiune, care ar descrie reacţia conducerii din Moscova privind această iniţiativă.

Trebuie menţionat si că, desi  iniţiativa nu a fost susţinută de conducerea unională, caree avea pentru Romania alte planuri (transformarea acestei ţări în stat-satelit URSS), ideea reunirii întregii Moldove sub controlul sovietic nu s-a stins complet.

Unul din activiştii republicani, care admitea posibilitatea evolutiei  evenimentelor într-o  astfel de direcţie, a fost academicianul A.Lazarev, care în anii 1951-53 era  secretar cu probleme  ideologice al CC al PC (b)din Moldova sovietica.
Fiind o persoană cu o influenţă importantă în rîndurile inteligenţiei sovietice  basarabene , se poate presupune că această idee avea o anumita popularitate în anumite cercuri , iar  semne  privind aceasta,  au ramas  si în documente ale  Biroului CC al PCM  din anii 1950-60.

Aflam asta de la doctorul in istorie basarabean Ruslan Sevcenco,  autorul acestui articol

08/02/2014 - Posted by | ISTORIE ROMANEASCA | , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: